Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wróciła wiara w jakość badań technicznych.

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, r1sender napisał(a):

Nic. Ma być i tylko tyle.

Oczywiście. Jaki jest więc sens sprawdzać legalizację gaśnicy na przeglądzie technicznym? 

Napisano
23 godziny temu, wladmar napisał(a):

Oczywiście. Jaki jest więc sens sprawdzać legalizację gaśnicy na przeglądzie technicznym? 

Nie wiem, to było ze 2/3 lata temu chyba. Może przepisy się zmieniły? Popatrzył tylko i powiedział że straciła legalizację, nic więcej. 

Napisano
W dniu 14.11.2024 o 17:27, wladmar napisał(a):

A ktoś sprawdza?

Napisano
2 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

A ktoś sprawdza?

Tam gdzie jezdze, diagnosta zawsze sprawdza i mowi, ze jest przeterminowana ale oczywiscie nic z tego nie wynika.

Nawet mi dal namiar na jakis punkt, gdzie mozna podjechac i odnowic legalizacje.

ASO co roku, tez probuje sprzedac nowa przy okazji przegladu ;)

Edytowane przez Maciej__

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Tam gdzie jezdze, diagnosta zawsze sprawdza i mowi, ze jest przeterminowana ale oczywiscie nic z tego nie wynika.

Nawet mi dal namiar na jakis punkt, gdzie mozna podjechac i odnowic legalizacje.

ASO co roku, tez probuje sprzedac nowa przy okazji przegladu ;)

Mi czasem strażak na giełdzie przyklejał naklejkę a ja mu coś tam płaciłem w ramach ich wspomagania. Ostatnio ich nie ma. Ale nie kojarzę żeby ktokolwiek to sprawdzał.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko czy ta legalizacja (na rok zapewne) nie będzie kosztować tyle co nowa gaśnica? 

Napisano
W dniu 17.11.2024 o 17:16, marcindzieg napisał(a):

A ktoś sprawdza?

Właśnie wróciłem z SKP ze złomkiem żony. Dzisiaj pojechałem trochę dalej od domu bo tam gdzie jeżdżę co roku to mają od 15 lat popsutą maszynę do sprawdzania amortyzatorów.

Gaśnicy nie sprawdzano ale poprosiłem aby nawet sprawdzić na szarpakach tylny zawias bo coś puka z tyłu na dziurach. Brak luzów na belce w tulejach.

W zeszłym roku zmieniałem prawy przód wahacz i 2 łączniki. Prawy łącznik po 12 kkm już wytłuczony i lewy sworzeń wahacza też.

Z innych awarii to dziurka w rurze wydechu i spalona żarówka oświetlenia tablicy rej.

Dostałem 2tyg na naprawę.

Wszedłem pod auto i nawet korozji pod spodem nie ma za wiele. Mój Opel Astra po 5 latach po wyjeździe z salonu wyglądał gorzej z rudą pod spodem.

Uważam, że jest nieźle jak na 17 letniego japońskiego gruza garażowanego pod chmurką. Miałem chęć zmienić ale nie ma to najmniejszego sensu.

Zamówilem graty  NTY i w sobotę będzie co robić w garażu.

Dodatkowo olej+ filtry

Wymienię też gumki stabilizatora, po tylu latach na pewno sparciałe.

Części do tego sprzętu są śmiesznie tanie.

Screenshot_20241118-214426.png

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
21 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Tylko czy ta legalizacja (na rok zapewne) nie będzie kosztować tyle co nowa gaśnica? 

Jakiś czas temu płaciłem chyba 5zł, ale robił to gość przy okazji przeglądu gaśnic w firmie.

Można też wydrukować sobie naklejkę, nakleić z zaznaczeniem daty ważności i jakąś parafką ;) Bywałem na wielu różnych stacjach i tylko raz gość zapytał o gaśnicę.

Napisano

5 zyla to jeszcze można dać 👍

U mnie nikt, nigdy legalizacji nie sprawdzał. Jedynie weryfikowana była obecność gaśnicy (jako takiej) organoleptycznie.😉

Napisano
Godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

mają od 15 lat popsutą maszynę do sprawdzania amortyzatorów.

Ale z tego co wiem, to sprawdzanie amortyzatorów na tej maszynie nie wchodzi w zakres badania technicznego. I oczywiście trzeba jeszcze umieć wykonać to badanie i zinterpretować wyniki.

Napisano
Godzinę temu, janusz napisał(a):

Ale z tego co wiem, to sprawdzanie amortyzatorów na tej maszynie nie wchodzi w zakres badania technicznego. I oczywiście trzeba jeszcze umieć wykonać to badanie i zinterpretować wyniki.

Wiem.

2 lata temu sprawdzał mi w tym aucie amory. Tył pokazywał +/- 50%. Mówił, że ok.

Wymieniłem wszystkie 4. Tylne były na max zużyte. Zupełnie inna jazda 

Napisano
W dniu 12.11.2024 o 14:41, Danielpoz. napisał(a):

Córka pojecha po dwóch latach na przegląd. Czyli auto pięcioletnie. Fabia otrzymała wynik negatywny z powodu wadliwego działania układu hamulcowego.

Pojechała do serwisu i winna była linka hamulca ręcznego. Zwyczajnie coś tam się zatarło.

Czasy się zmieniają i jakość usług też👍

A gdzie była? Wiem gdzie w Swaju podbiją wszystko po pijaku. 

Edytowane przez mati_lecha