Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

IMG_7762.jpeg.6e8394f64171ee04974fc73aa2ddbae3.jpeg

IMG_7759.jpeg.9f37d4eff225c9e5bb2a980d592c573c.jpegIMG_7760.jpeg.feaa63ca5f78312818ff37a6c9a1d804.jpegIMG_7761.jpeg.c2ba91e070f6646187bd4d1d6a80159d.jpeg

To na dole jest najciekawsze. Nie ma korelacji pomiędzy wynikami testów zderzeniowych a bezpieczeństwem samochodów. 

Napisano
17 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Nie ma korelacji pomiędzy wynikami testów zderzeniowych a bezpieczeństwem samochodów. 

Oczywiscie, że jest.

Tylko, że to badanie pokazuje sumę dwóch czynników: bezpieczeństwa danej marki/modelu i profilu kierowcy danej marki/modelu.

Ja nadal nie wiem, czy trolujesz, czy nie umniesz analizować faktów i wyciągać wniosków. ;]

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Oczywiscie, że jest.

Tylko, że to badanie pokazuje sumę dwóch czynników: bezpieczeństwa danej marki/modelu i profilu kierowcy danej marki/modelu.

Ja nadal nie wiem, czy trolujesz, czy nie umniesz analizować faktów i wyciągać wniosków. ;]

Podaj mi profil kierowcy Tesli Model Y i wytłumacz dlaczego to tak niebezpieczny samochód pomimo że w testach zderzeniowych jest super. I generalnie - w jaki sposób Tesla zdobyła #1 na liście producentów najbardziej niebezpiecznych samochodów? Każdy kto kupuje Tesle jeździ jak wariat? 

W przypadku Corvette sprawa jest jasna - nie kupuje się tego samochodu żeby jeździć powoli i ostrożnie. Ale Honda CRV Hybrid???? W jaki sposób kupujący ten samochód mogą być niebezpiecznymi kierowcami? 

Napisano

Nie wiem jak reszta, ale ja myślę że Audi najlepsze 

Napisano
8 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Podaj mi profil kierowcy Tesli Model Y i wytłumacz dlaczego to tak niebezpieczny samochód pomimo że w testach zderzeniowych jest super. I generalnie - w jaki sposób Tesla zdobyła #1 na liście producentów najbardziej niebezpiecznych samochodów? Każdy kto kupuje Tesle jeździ jak wariat? 

@format, wytłumacz Panu Zza Oceanu :hehe:

Napisano
5 minut temu, maras77 napisał(a):

@format, wytłumacz Panu Zza Oceanu :hehe:

Ja potwierdzam. Rzadko się zdarza by mnie ktokolwiek wyprzedzał.

Napisano
8 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

W przypadku Corvette sprawa jest jasna - nie kupuje się tego samochodu żeby jeździć powoli i ostrożnie. Ale Honda CRV Hybrid???? W jaki sposób kupujący ten samochód mogą być niebezpiecznymi kierowcami? 

może tam ludziska robią dużo km tymi Teslami?

Ubery nie jeżdżą na Y?

Duze przebiegi -> szanse na wypadek rosną.

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Ubery nie jeżdżą na Y?

Stary, to są niebezpieczne auta. Zarówno pod względem bezpieczeństwa czynnego jak i tym bardziej biernego! :old: 

Napisano
Teraz, format napisał(a):

Stary, to są niebezpieczne auta. Zarówno pod względem bezpieczeństwa czynnego jak i tym bardziej biernego! :old: 

Ja się zabezpieczałem jak byłem czynny. Bierny to tylko po pijaku i nie pamiętam.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, format napisał(a):

Nie wiem jak reszta, ale ja myślę że Audi najlepsze 

Generalnie samochód ze skrzynią biegów jest bezpieczniejszy :)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Ubery nie jeżdżą na Y?

Tyle że te dane są znormalizowane więc przebiegi nie grają roli. 

Napisano
7 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Tyle że te dane są znormalizowane więc przebiegi nie grają roli. 

W takim razie nie mam wytłumaczenia.

Nie widzę nic dziwnego w profilu kierowcy modelu Y. Nawet tak z ulicy patrząc, to jakoś nie pamiętam dziwnych akcji kierowców Tesli, nawet nie Y, ale jakiejkolwiek.

Dane by wskazywały, że są zatem mniej bezpieczne niż Daewoo Tico przy zderzeniu.

Napisano
12 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Przecież każdy wie że Tesla to numer jeden w każdych statystykach:old:

Napisano
23 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Przecież każdy wie że Tesla to numer jeden w każdych statystykach:old:

Pożary ! Czy ktoś już wspominał o pożarach?!

Napisano
Godzinę temu, HanYs napisał(a):

Pożary ! Czy ktoś już wspominał o pożarach?!

Tutaj myślę że każdy EV jest obarczony pożarem prędzej czy później :panic:

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Nie widzę nic dziwnego w profilu kierowcy modelu Y. Nawet tak z ulicy patrząc, to jakoś nie pamiętam dziwnych akcji kierowców Tesli, nawet nie Y, ale jakiejkolwiek.

Dane by wskazywały, że są zatem mniej bezpieczne niż Daewoo Tico przy zderzeniu.

Wsiadają chłopy z IT od linuksa w Tesle i Cisna od świateł do świateł. Taka tesla szybciej osiągnie zabójczą prędkość od jakiegoś Forda Explorer czy innego Chevroleta Malibu.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Y jeszcze jakoś można wytłumaczyć ponadprzeciętną mocą i przyspieszeniem które może nie ogarniać typowy kierowca. Ale dla mnie zagadka jest ta Honda - to ani przyspieszenia nie ma, ani mocy, w testach zderzeniowych super bezpieczne a jednak kupa ludzi w tym ginie w przeliczeniu na milion mil. 

Napisano
16 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Y jeszcze jakoś można wytłumaczyć ponadprzeciętną mocą i przyspieszeniem które może nie ogarniać typowy kierowca. Ale dla mnie zagadka jest ta Honda - to ani przyspieszenia nie ma, ani mocy, w testach zderzeniowych super bezpieczne a jednak kupa ludzi w tym ginie w przeliczeniu na milion mil. 

Może zasypiają?

:hmm:

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Wsiadają chłopy z IT od linuksa w Tesle i Cisna od świateł do świateł. Taka tesla szybciej osiągnie zabójczą prędkość od jakiegoś Forda Explorer czy innego Chevroleta Malibu.

W Tesli też jest Linux. 

Napisano
17 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

To proste. Y jest jednym z najlepiej sprzedających się aut USA więc jeździ tego bardzo dużo tak jak , CRV czy RAV. 
Ilość wypadków jest w miarę stała. 

Napisano
8 godzin temu, format napisał(a):

Wiesz dlaczego AŁdi jest bezpieczniejsze ? 
Bo stoi w serwisie ! 

Napisano
17 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Podaj mi profil kierowcy Tesli Model Y i wytłumacz dlaczego to tak niebezpieczny samochód pomimo że w testach zderzeniowych jest supe

Tesla prowokuje do bardzo szybkiego przyspieszania, dużo bardziej niż większość Toyot, Hond czy Fordów. Ludzie się popisują, nie czują prędkości, nie mają doświadczenia, nie kontrolują. Oczywiście nie wszyscy w Teslach szaleją i nie wszyscy w Fordach jeżdżą super ostrożnie. Taka natura statystyki.

Najwidoczniej statystyczny amerykański kierowca Tesli jeździ tak niebezpiecznie, że z nawiązką niweluje przewagę bezpieczeństwa jaką daje mu auto. 

Napisano
  • Autor
W dniu 15.11.2024 o 10:43, HanYs napisał(a):

To proste. Y jest jednym z najlepiej sprzedających się aut USA więc jeździ tego bardzo dużo tak jak , CRV czy RAV. 
Ilość wypadków jest w miarę stała. 

Rozumiem ze na statystyce w liceum przysypiałeś? 

Napisano
  • Autor
W dniu 15.11.2024 o 11:10, HelixSv napisał(a):

Tesla prowokuje do bardzo szybkiego przyspieszania, dużo bardziej niż większość Toyot, Hond czy Fordów. Ludzie się popisują, nie czują prędkości, nie mają doświadczenia, nie kontrolują. Oczywiście nie wszyscy w Teslach szaleją i nie wszyscy w Fordach jeżdżą super ostrożnie. Taka natura statystyki.

Najwidoczniej statystyczny amerykański kierowca Tesli jeździ tak niebezpiecznie, że z nawiązką niweluje przewagę bezpieczeństwa jaką daje mu auto. 

To teraz wytłumacz mi dlaczego Honda CR-V Hybrid ma tyle trupów? 

Moim zdaniem powodem jest to że testy zderzeniowe nie reprezentują wystarczająco rzeczywistych sytuacji na drogach i dlatego samochody mogą w tych testach zdobywać wspaniałe wyniki ale jak przyjdzie co do czego to ludzie w nich giną. Oczywiście to nie dotyczy np. Mitsubishi Mirage które po prostu jest jeżdżącą trumną czy Porsche 911 czy Chevrolet Corvette która pomimo dobrych wyników testów zderzeniowych (przynajmniej wg. producenta) na pewno nie są bezpiecznymi samochodami z powodu nadmiernej mocy silnika. Ale Tesla Y czy CR-V Hybrid są zwykle jeżdżone powoli i dostojnie a i tak ludzie giną w nich ponad dwa razy częściej niż średnia dla wszystkich samochodów. Moim zdaniem jedynym wytłumaczeniem tu jest różnica między wynikami testów zderzeniowych a realnymi wypadkami. 

Napisano
W dniu 18.11.2024 o 13:17, Florydzialski napisał(a):

Moim zdaniem jedynym wytłumaczeniem tu jest różnica między wynikami testów zderzeniowych a realnymi wypadkam

Zjedz kolejnego żelka i Twój problem odpłynie. ;]

Napisano
28 minut temu, Ryb napisał(a):

To nadal nie tłumaczy fenomenu Hondy CRV.

I to jednej specyficznej wersji - hybrydy. 

Napisano
11 minut temu, Filipfm napisał(a):

I to jednej specyficznej wersji - hybrydy. 

Tego akurat się nie czepiam bo może być tak, że tam nie oferują innych lub sprzedaż jest marginalna.

Napisano
27 minut temu, Ryb napisał(a):

Tego akurat się nie czepiam bo może być tak, że tam nie oferują innych lub sprzedaż jest marginalna.

Ja się czepiam, bo oferują inne 😄 a hybrydy stanowią wg danych za 2023 ok 55% sprzedazy (edit - ale to inna generacja, ktora stała się bestsellerem w US  - sprzedają więcej hybrydowych CRV niz Toyota RAVek).

Wiem, ze metodyka obejmowała auta z lat 18-22 ale tych danych mi sie nie chciało szukać. Zakładam, ze we wczesniejszych rocznikach ten udział nie był większy. 

edit. Hybryda zadebiutowała w US jako MY2020 więc od końcowki '19

Edytowane przez Filipfm

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał(a):

Ja się czepiam, bo oferują inne 😄 a hybrydy stanowią wg danych za 2023 ok 55% sprzedazy (edit - ale to inna generacja, ktora stała się bestsellerem w US  - sprzedają więcej hybrydowych CRV niz Toyota RAVek).

Wiem, ze metodyka obejmowała auta z lat 18-22 ale tych danych mi sie nie chciało szukać. Zakładam, ze we wczesniejszych rocznikach ten udział nie był większy. 

edit. Hybryda zadebiutowała w US jako MY2020 więc od końcowki '19

No to nie wiem - może to ulubione auto kobiet?

;]

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

No to nie wiem - może to ulubione auto kobiet?

;]

albo pożary baterii :bbq: rotfl

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

To nadal nie tłumaczy fenomenu Hondy CRV.

Tu akurat mam teorię - ciężkie akumulatory zainstalowane relatywnie wysoko powodują wywrotność tego pojazdu. To nie Tesla gdzie akumulatory są przy samej ziemi. 

Napisano
28 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Tu akurat mam teorię - ciężkie akumulatory zainstalowane relatywnie wysoko powodują wywrotność tego pojazdu. To nie Tesla gdzie akumulatory są przy samej ziemi. 

pod podłogą bagażnika, więc między środkiem a górą koła, patrząc z boku. Waga pakietu ok 50kg, Napewno nie bez wpływu na prowadzenie, ale to jest cieżar 2 duzych walizek albo 1 małego człowieka 😄 

honda-cr-v-hybrid-technical-detail_10074

Napisano
Godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

No ale żeby od samej wywrotki od razu ginąć? Musi być coś jeszcze, pewnie tam nie ma brzęczyka niezapiętych pasów.

;]

Napisano
  • Autor
40 minut temu, Ryb napisał(a):

No ale żeby od samej wywrotki od razu ginąć? Musi być coś jeszcze, pewnie tam nie ma brzęczyka niezapiętych pasów.

;]

Dziś nad ranem zginęła u mnie na wsi dziewczyna lat 22 - samochód którym jechała wpadł na te barierki na środku autostrady i koziołkował wielokrotnie. Była zapięta ale ją wyrzuciło przez okno. 

Ale nie CRV hybrid tylko Mazda 3. 

Napisano
9 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Dziś nad ranem zginęła u mnie na wsi dziewczyna lat 22 - samochód którym jechała wpadł na te barierki na środku autostrady i koziołkował wielokrotnie. Była zapięta ale ją wyrzuciło przez okno. 

Ale nie CRV hybrid tylko Mazda 3. 

To chyba było bardzo szybko. 

Napisano

Jaka jest średnia wieku właścicieli Hond CRV? Może przeciętny kierowca umiera w niej po prostu ze starości. A potem następuje wypadek.