Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co tam teraz trendy w pompach ciepła??

Featured Replies

Napisano
18 godzin temu, Chalek napisał(a):

Mam 100%podłogówki ze sterowaniem sekcyjnym w każdym pokoju.

Także albo jedna petle bym zostawił otwarta na stałe albo bufor. 

200l to dla mnie za mało więc muszę iść w urządzenie rozdzielone czyli osobno PC osobno zbiornik.

Bo lodówek z 300l zasobnikiem cwu nie widziałem.

Chyba żebym jednostek wew.  zawiesił na 2m. Bo miejsca do sufitu sporo Bo to kotłownia w zanizeniu pod schodami 😁

Rozwiązaniem będzie zawór upustowy.

A najlepiej by było zlikwidować te siłowniki i wtedy to i defrosty będą miały do dyspozycji duży zapas energii z podłogi.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Harp napisał(a):

Rozwiązaniem będzie zawór upustowy.

A najlepiej by było zlikwidować te siłowniki i wtedy to i defrosty będą miały do dyspozycji duży zapas energii z podłogi.

Ale ja jestem bardzo zadowolony z pracy sterowników i nie zamierzam ich likwidować.

Napisano
21 godzin temu, Chalek napisał(a):

200l to dla mnie za mało więc muszę iść w urządzenie rozdzielone czyli osobno PC osobno zbiornik.

Bo lodówek z 300l zasobnikiem cwu nie widziałem.

Chyba żebym jednostek wew.  zawiesił na 2m. Bo miejsca do sufitu sporo Bo to kotłownia w zanizeniu pod schodami 😁

Co masz na myśli pisząc "lodówka" bo nie słyszałem takiego nazewnictwa. Ja mam splita z zasobnikiem 300l CWU, bardzo ładnie zabudowane. Dimplex LAW14ITR. Trzy lata bezawaryjnej pracy, serwis raz w roku 500 netto, wykonywany przez serwis producenta. 

https://www.mk.net.pl/sklep/index.php?category=details&product=2482&organic&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=f3a8b04f-cbb2-37b9-5a1c-4e08e81a37e9

Napisano
3 godziny temu, Chalek napisał(a):

Ale ja jestem bardzo zadowolony z pracy sterowników i nie zamierzam ich likwidować.

No to bufor MUST HAVE 

Napisano
39 minut temu, bizz napisał(a):

Co masz na myśli pisząc "lodówka" bo nie słyszałem takiego nazewnictwa. Ja mam splita z zasobnikiem 300l CWU, bardzo ładnie zabudowane. Dimplex LAW14ITR. Trzy lata bezawaryjnej pracy, serwis raz w roku 500 netto, wykonywany przez serwis producenta. 

https://www.mk.net.pl/sklep/index.php?category=details&product=2482&organic&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=f3a8b04f-cbb2-37b9-5a1c-4e08e81a37e9

Lodówka czyli to co Ty masz dodatkowo w ładnej (często stalowej białej) dodatkowo wyciszonej obudowie 

Napisano
27 minut temu, technix napisał(a):

Lodówka czyli to co Ty masz dodatkowo w ładnej (często stalowej białej) dodatkowo wyciszonej obudowie 

U mnie wygląda to tak - 300l CWU

image.png.ccb9227819961a4f91f36aa884eaeea4.png

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bizz napisał(a):

Ciekawe rozwiązanie ale trochę poza budżetem.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, technix napisał(a):

No to bufor MUST HAVE 

Wiem 😁 stąd się robi ciasno

Edytowane przez Chalek

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał(a):

Czemu akurat na takiego producenta się zdecydowałeś? Cena kosmos...

Napisano
Godzinę temu, pakuu1 napisał(a):

Czemu akurat na takiego producenta się zdecydowałeś? Cena kosmos...

Bardzo chciałem tego producenta ze względu na opinie i lata istnienia na rynku, ale też była poza budżetem. Finalnie zupełnym przypadkiem dostałem to w bardzo dobrej cenie, kwestie indywidualnych rozliczeń. 

Napisano
2 godziny temu, Chalek napisał(a):

Ciekawe rozwiązanie ale trochę poza budżetem.

No tak, mi to trochę taniej wyszło niż rynkowo. 

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Bardzo chciałem tego producenta ze względu na opinie i lata istnienia na rynku, ale też była poza budżetem. Finalnie zupełnym przypadkiem dostałem to w bardzo dobrej cenie, kwestie indywidualnych rozliczeń. 

A masz nadal kontakt do dostawcy?

Napisano
Teraz, pakuu1 napisał(a):

A masz nadal kontakt do dostawcy?

Tak, mieszka dom obok:)

Kontakt mam z tym że gość teraz większość prac robi w Niemczech, tutaj zostawił sobie tylko stałe prace jak np. szpital w którym robi wszystkie prace związane z wentylacją i klimatyzacją. Wspomnianą pompę założył u mnie i u sąsiada, obie działają perfekcyjnie. Po montażu na odbiór przyjechać pracownik Dimplexa, przez dwa lata gwarancji przeglądy były obowiązkowe, teraz już nie ale robię nadal dla mojego spokoju.

• 9 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

@technix @PingNoMore grant uzyskany po roku haha.

Ale poszło grubo bo 100% refundacji na PC, 6kW pV i 10kwh magazynu. Pv zostaje na starych zasadach więc będzie ponad 11kW łącznie.

Instalator proponuję PC Panasonica albo ok 10k droższego daikina.

Panasonic sie miesci w dotacji, do daikina musiałby dorzucić. 

Chyba nie warto? Bo za te 10k które mi nie zwrócą to se za 10 lat kolejna PC kupie.

@PingNoMore Ty Panasonica chyba zadowolony?

Edytowane przez Chalek

Napisano

Tak, mam Panasonica, działa, grzeje, nie narzekam.

Napisano

Ja jestem nawet więcej niż zadowolony z Panasa

Napisano
  • Autor
18 minut temu, format napisał(a):

Ja jestem nawet więcej niż zadowolony z Panasa

Twoja rekomendacja mi wystarczy. Można zamknąć wątek 😁

Napisano

Jak jest różnica pomiędzy Panasem, a Dikinem, że cena jest o 10 tysi wyższa ?

Napisano
  • Autor
20 minut temu, PingNoMore napisał(a):

To trzeba @technix pytać, mój instalator poza "marka" wiekszych zaleta w nich nie widzi.

Napisano

Mam Panasonic split, seria J i działa miło i efektywnie. Sensu dopłaty 10k PLN nie widzę. 

Napisano
Godzinę temu, Harp napisał(a):

Mam Panasonic split, seria J i działa miło i efektywnie. Sensu dopłaty 10k PLN nie widzę. 

Ja również nie widzę sensu. Za 10k różnicy to można w zasadzie teraz drugą PC kupić. Lepiej sobie to odłożyć na wymianę na nową pompę po 10 latach jakby się zepsuła, pewnie będzie już jakaś lepsza technolodżija wtedy. 

Panasonic seria K mnie jak narazie działa 2 lata. 

Napisano

A ja zakupiłem Nibe. Jak się będzie sprawować powiem może za rok ;)

Napisano
W dniu 14.09.2025 o 20:30, Chalek napisał(a):

To trzeba @technix pytać, mój instalator poza "marka" wiekszych zaleta w nich nie widzi.

To nie Ja na AK jestem fanem Daikina 

pytaj @punktak o szczegóły 😉

Edytowane przez technix

Napisano
W dniu 14.09.2025 o 20:08, PingNoMore napisał(a):

Sama marka takiej różnicy nie zrobi, w tym przypadku być może Daikin jest "prawdziwą" jednostką wysokotemperaturową.

Tutaj fajne wyjaśnienie patentu Daikina na sprężarkę typu Swing: porównanie sprężarek

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

20251128_183253.jpg.1000f044f24f0eede0135cb3c794bdb7.jpgNo i pierwszy elemnt z grantu zamontowany.

Koszt 0 zl...

Edytowane przez Chalek

Napisano

Taki to pożyje.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, PingNoMore napisał(a):

Taki to pożyje.

Ale jaki był cyrk z wyborem wykonawców to jest coś cudownego.

Napisano

Internet pisze, ze dodanie chińskiej nagrzewnicy olejowej za 300 PLN na wlocie powietrza zima daje znaczący wzrost COP w tym trudnym dla pompy ciepła okresie. 

Napisano
  • Autor
57 minut temu, maras77 napisał(a):

Internet pisze, ze dodanie chińskiej nagrzewnicy olejowej za 300 PLN na wlocie powietrza zima daje znaczący wzrost COP w tym trudnym dla pompy ciepła okresie. 

Tylko olej drogi.

Napisano

Ile kWh ma magazyn?

Napisano
15 godzin temu, Chalek napisał(a):

Tylko olej drogi.

Generalnie chodzi o to, aby dając dodatkowe ciepło na jednostkę zewnętrzną zwiększyć sprawnośc. Więc powinien ten koszt oleju (4,20 pln) się zwrócić w prądzie, którego PC nie zużyła.

Napisano
  • Autor

Ile kWh ma magazyn?

Niestety tylko 9,2 kWh no ale takie warunki grantu.

Aczkolwiek mam netmetering wiec w zasadzie taki kwiatek do kożucha. 

45 minut temu, maras77 napisał(a):

Generalnie chodzi o to, aby dając dodatkowe ciepło na jednostkę zewnętrzną zwiększyć sprawnośc. Więc powinien ten koszt oleju (4,20 pln) się zwrócić w prądzie, którego PC nie zużyła.

Wiem wiem o co chodzi, tylko nie po to montuje PC zeby teraz gdzieś olej dolewać i spaliny w okol domu puszczać.

Napisano
49 minut temu, Chalek napisał(a):

Wiem wiem o co chodzi, tylko nie po to montuje PC zeby teraz gdzieś olej dolewać i spaliny w okol domu puszczać.

A ja bym montował w.celu taniego i skutecznego grzania, wiec trochę spaluin by mi nie przeszkadzało.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, maras77 napisał(a):

A ja bym montował w.celu taniego i skutecznego grzania, wiec trochę spaluin by mi nie przeszkadzało.

Bez tego również będzie grzało tanio i skutecznie.

Napisano

Magazyn + PV + pompa ciepła to dobre połączenie. W przypadku korzystania z taryfy G12 i G12W magazyn można ładować tańszym prądem, zwłaszcza w okresie jesień-zima. 

PS. Przy obecnych temperaturach i wilgotności pompa żre prąd aż miło. 

Napisano
24 minuty temu, PingNoMore napisał(a):

...

Ja tam nie narzekam, nowy domek dobrze ocieplony, najtańszy Hayerek 5 kW przy całodobowej temp. zewnętrznej 0 st. zużywa 0,12 kWh/doba/m2 domu dla temp wew. 20 stopni, przy 21,5 st. to 0,15 kWh a dla temp 22 st. 0,20 kWh, bez CWU, bez buforów, pompa wpięta bezpośrednio w podłogówkę.

Napisano
  • Autor

Magazyn + PV + pompa ciepła to dobre połączenie. W przypadku korzystania z taryfy G12 i G12W magazyn można ładować tańszym prądem, zwłaszcza w okresie jesień-zima. 

Jeszcze 13 lat na netmeteringu więc...

Napisano
W dniu 28.11.2025 o 22:46, maras77 napisał(a):

Lepiej pod jednostką zewnętrzną rozpalić małe ognisko 

Napisano
33 minuty temu, format napisał(a):

Lepiej pod jednostką zewnętrzną rozpalić małe ognisko 

Jesteś oszc,ędny jak @Josyp, ale to przesada :ok:

BTW, po co.jest grzałka elektryczna w PC?

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor
27 minut temu, maras77 napisał(a):

Żeby COP nie był za wysoki.

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

Ma kilka zadań, głównie redundancyjne. Cześć ludków jest też zwolennikami robienia defrostów z grzałki, co zresztą ma duży sens gdy włączasz ogrzewanie w wyziębionym budynku a na zewnątrz +1, siąpi i defrosty startują co pół godziny. Akurat w takich warunkach uruchamiałem PC u siebie.

Napisano
11 godzin temu, Chalek napisał(a):

Ostatnie umowy oparte o netmetering można było zawierać w marcu 2022 r. Więc zostało maksymalnie nieco ponad 11 lat. 

Napisano
9 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

Ostatnie umowy oparte o netmetering można było zawierać w marcu 2022 r. Więc zostało maksymalnie nieco ponad 11 lat. 

Jak dobrze pamiętam @Chalek miał PV montowane z grantu lub czegoś podobnego i mimo tego, że powinien mieć panele na nowych zasadach to właśnie dzięki programowi dofinansowania jest na starych zasadach. 

Napisano
7 minut temu, PingNoMore napisał(a):

Jak dobrze pamiętam @Chalek miał PV montowane z grantu lub czegoś podobnego i mimo tego, że powinien mieć panele na nowych zasadach to właśnie dzięki programowi dofinansowania jest na starych zasadach. 

I to właśnie dla takich grantów wprowadzono przedłużenie. Pierwotna wersja ustawy o odnawialnych źródłach energii przewidywała termin dziania rozliczeń przez 15 lat ale maksymalnie do końca grudnia 2035 r. Odejmując 15 lat otrzymujemy termin podpisywania umów do końca 2020 r.  Z powodu problemów z kasą na granty, specjalnie dla grantobiorców przedłużono termin do końca marca 2022 r. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, gondoljerzy napisał(a):

Chyba ze zawarłeś umowę grantu do marca 2022 a wybudowałeś pozniej to liczy sie od momentu uruchomienia instalacji :)

tak czy inaczej, biorąc pod uwagę zerowy nakład na ta instalacje, czas zwrotu jest zerowy i zarabia od uruchomienia.

Edytowane przez Chalek

Napisano
59 minut temu, Chalek napisał(a):

Chyba ze zawarłeś umowę grantu do marca 2022 a wybudowałeś pozniej to liczy sie od momentu uruchomienia instalacji :)

tak czy inaczej, biorąc pod uwagę zerowy nakład na ta instalacje, czas zwrotu jest zerowy i zarabia od uruchomienia.

Więc podpisałeś umowę grantu w marcu 22 i pozwolili Ci zwlekać półtora roku z uruchomieniem instalacji? Tak się składa, że korzystałem z podobnego grantu i miałem w umowie czas na realizację niecałe 4 miesięce.  

Napisano
  • Autor
35 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

Więc podpisałeś umowę grantu w marcu 22 i pozwolili Ci zwlekać półtora roku z uruchomieniem instalacji? Tak się składa, że korzystałem z podobnego grantu i miałem w umowie czas na realizację niecałe 4 miesięce.  

Rok miałem. 

Napisano
22 godziny temu, Chalek napisał(a):

Jeżeli masz wysoką nadprodukcję to spoko. U mnie drzewa u sąsiada mocno ograniczają produkcję z paneli. Rocznie brakuje mi około 2,5 mWh.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, PingNoMore napisał(a):

Jeżeli masz wysoką nadprodukcję to spoko. U mnie drzewa u sąsiada mocno ograniczają produkcję z paneli. Rocznie brakuje mi około 2,5 mWh.

Obecne zużycie mam ok 3600kwh przy produkcji 4500.

Teraz dojdzie 6kwp czyli jakieś 5000kwh produkcji, nie zakładam że tyle PC wciągnie.