Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klamki vs mróz

Featured Replies

Napisano

Tak tylko chciałem poinformować, że ładowałem auto pod chmurką w Pozku poprzedniej nocy.

Temperatura pewnie ze 2x musiała przejść przez 0, bo ten lekki śnieg który spadł się roztopił i znowu zamarzł w miejsca w które wpłynął. Taką mam koncepcję.

I klamka zwyczajnie przymarzła. Nie musiałem użyć niebotycznej siły, żeby się otworzyła i była gotowa do użycia, jednak myślę że dziecko by już miało problem.

Napisano
54 minuty temu, kravitz napisał(a):

Tak tylko chciałem poinformować, że ładowałem auto pod chmurką w Pozku poprzedniej nocy.

Temperatura pewnie ze 2x musiała przejść przez 0, bo ten lekki śnieg który spadł się roztopił i znowu zamarzł w miejsca w które wpłynął. Taką mam koncepcję.

I klamka zwyczajnie przymarzła. Nie musiałem użyć niebotycznej siły, żeby się otworzyła i była gotowa do użycia, jednak myślę że dziecko by już miało problem.

Będę nudny.

W instrukcji obsługi jest napisane, że klamka ma możliwość ruchu w lewo i prawo. Wystarczy nacisnąć i potencjalny lód pęka.

Druga opcja to odblokowanie drzwi z apki. 
Nie używasz grzania auta przed wyjazdem? 
U mnie są zimy jak u ruskich i nie ma  problemu z otwieraniem zalodzonego auta. Chyba pierwsze 3 miały jeszcze niedopracowane klamki.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, HanYs napisał(a):

To była taka sytuacja, że chciałem zwolnić miejsce pod ładowarką, czyli odpiąć kabel, schować go do bagażnika i przeparkować o dwa miejsca. No raczej nie grzeje auta w takim przypadku ;)

Napisano
48 minut temu, kravitz napisał(a):

To była taka sytuacja, że chciałem zwolnić miejsce pod ładowarką, czyli odpiąć kabel, schować go do bagażnika i przeparkować o dwa miejsca. No raczej nie grzeje auta w takim przypadku ;)

Ale instrukcja obslugi klamek nadal nieprzeczytana :facepalm:

Napisano
6 minut temu, Filipfm napisał(a):

Ale instrukcja obslugi klamek nadal nieprzeczytana :facepalm:

To nie są łatwe tematy 😁.

Nawet jak coś ludziom opiszesz i narysujesz. 

Napisano

ten co Ci kazal kupic tesle powinien zginac ;]

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

Czyli Tesle nie są dla dzieci ;]

Napisano
W dniu 22.11.2024 o 11:23, kravitz napisał(a):

I klamka zwyczajnie przymarzła.

Dodaj sobie w apce Tesli skrót do otwierania drzwi kierowcy. Przydaje się zimą.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 22.11.2024 o 12:15, HanYs napisał(a):

Będę nudny.

W instrukcji obsługi jest napisane, że klamka ma możliwość ruchu w lewo i prawo. Wystarczy nacisnąć i potencjalny lód pęka.

Druga opcja to odblokowanie drzwi z apki. 
U mnie są zimy jak u ruskich i nie ma  problemu z otwieraniem zalodzonego auta. Chyba pierwsze 3 miały jeszcze niedopracowane klamki.

A ja tez będę nudny.

Wymyślili takie zajebiste zamarzające klamki, które trzeba odblokować z aplikacji. (Jak był mróz, to pewnie jestem w rękawiczkach).

A w innych samochodach od lat są klamki, których z aplikacji odblokowywać nie trzeba....

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

A ja tez będę nudny.

Wymyślili takie zajebiste zamarzające klamki, które trzeba odblokować z aplikacji.

Dobrze że są jakieś fizyczne klamki. Mogli je całkiem zlikwidować i otwierać drzwi jak pojawi się właściciel z telefonem w pobliżu, lub na podstawie kamer i skanowania facjaty kierowcy ;]

Napisano
7 godzin temu, grogi napisał(a):

A ja tez będę nudny.

Wymyślili takie zajebiste zamarzające klamki, które trzeba odblokować z aplikacji. (Jak był mróz, to pewnie jestem w rękawiczkach).

A w innych samochodach od lat są klamki, których z aplikacji odblokowywać nie trzeba....

Mieszkam w miejscu w którym zimy są trochę bardziej upierdliwe niż w Polsce i stwierdzam fakt, że nie ma najmniejszego problemu z otwieraniem 

w pełni zamarzniętej Tesli 3 bez użycia apki.

Trzeba być chyba ułomnym człowiekiem żeby mieć z tym problem. ;]

Napisano
5 godzin temu, slawekw napisał(a):

Dobrze że są jakieś fizyczne klamki. Mogli je całkiem zlikwidować i otwierać drzwi jak pojawi się właściciel z telefonem w pobliżu, lub na podstawie kamer i skanowania facjaty kierowcy ;]

Możesz również otworzyć "zegarkiem" ! :jem:

Napisano
6 godzin temu, HanYs napisał(a):

Mieszkam w miejscu w którym zimy są trochę bardziej upierdliwe niż w Polsce i stwierdzam fakt, że nie ma najmniejszego problemu z otwieraniem 

w pełni zamarzniętej Tesli 3 bez użycia apki.

Trzeba być chyba ułomnym człowiekiem żeby mieć z tym problem. ;]

Ale ja nie twierdzę, że się nie da. Da się. Do wszystkiego można przywyknąć. 

Mój ból dolnych pleców wynika z tego, że Tesla wymyśla rzeczy na nowo, które kompletnie wymyślania na nowo nie potrzebują, wychodzi im gorzej a sprzedają to później jako kolejny cud świata. 

Jak im tak strasznie na Cx zależy, to powinni lusterka całkiem wywalić, a zamiast tego wstawić monitory w słupkach A. Auto ma już przecież kamery, a przy odrobinie przetwarzania obrazowego można się efektu rybiego oka pozbyć. 

Edytowane przez grogi

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Jak im tak strasznie na Cx zależy, to powinni lusterka całkiem wywalić, a zamiast tego wstawić monitory w słupkach A. Auto ma już przecież kamery, a przy odrobinie przetwarzania obrazowego można się efektu rybiego oka pozbyć. 

Jechałeś takim autem?

Jak tak, to bardzo nieprzyjemne uczucie. Jest opóźnienie, bardzo małe, ale zauważalne dla organizmu. Coś jak używanie VR. 

Napisano
4 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Jechałeś takim autem?

Jak tak, to bardzo nieprzyjemne uczucie. Jest opóźnienie, bardzo małe, ale zauważalne dla organizmu. Coś jak używanie VR. 

Jeździłem. Bardziej przeszkadzała mi inna odległość od obrazu pozornego i wynikająca z tego inną akomodacja oka. :)

Ale jestem pewien, że mimo tych wad, jakby Tesla takie coś zrobiła, to byłby masowy fapfap jakietojest zajebiste, a osoby które mają od tego zawroty głowy, powinny iść do lekarza... 

Edytowane przez grogi

Napisano
51 minut temu, grogi napisał(a):

Jeździłem. Bardziej przeszkadzała mi inna odległość od obrazu pozornego i wynikająca z tego inną akomodacja oka. :)

Ale jestem pewien, że mimo tych wad, jakby Tesla takie coś zrobiła, to byłby masowy fapfap jakietojest zajebiste, a osoby które mają od tego zawroty głowy, powinny iść do lekarza... 

Jakby zrobili bez wyraźnego opóźnienia jak w Reno i zaoszczędzili kolejne 1,5% energii to bym z radością przyłączył się do fapfapu. 

Co do samych klamek to Tesli i tak jest lepiej niż w ID3/4. Tam niby są normalne, ale nie są. Nie da się plynnie pociągnąć i otworzyć. Pociągnięcie najpierw naciska czujnik, który po ułamku sekundy uwalnia blokadę drzwi. Więc otwiera sie jakby na raty

W Tesli jest bardziej płynnie i "mechanicznie".

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

W jakims tescie auta z kamerkami zamiast lusterek pamietam komentarz, ze to nie jest dopuszczone w US, ale na słowo jutuberowi nie wierzę, a nie sprawdzałem czy jakies auto z tym rozwiązanie było dostępne w Rayó. Inna sprawa, ze to było ładnych kilka lat temu wieć też się mogło coś zmienic, 

Napisano
1 godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Jakby zrobili bez wyraźnego opóźnienia jak w Reno i zaoszczędzili kolejne 1,5% energii to bym z radością przyłączył się do fapfapu. 

Tu jest więcej niż 1.5% do ugrania. Lusterka nie dość że powiększają powierzchnię czołową, to i generują makabryczna ilość vertexów. 

1 godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Co do samych klamek to Tesli i tak jest lepiej niż w ID3/4. Tam niby są normalne, ale nie są. Nie da się plynnie pociągnąć i otworzyć. Pociągnięcie najpierw naciska czujnik, który po ułamku sekundy uwalnia blokadę drzwi. Więc otwiera sie jakby na raty

W Tesli jest bardziej płynnie i "mechanicznie".

Nie mówię że nie, ale Ciebie ten VW o traumę przyprawił... 😄

Edytowane przez grogi

Napisano
15 minut temu, Filipfm napisał(a):

W jakims tescie auta z kamerkami zamiast lusterek pamietam komentarz, ze to nie jest dopuszczone w US, ale na słowo jutuberowi nie wierzę, a nie sprawdzałem czy jakies auto z tym rozwiązanie było dostępne w Rayó. Inna sprawa, ze to było ładnych kilka lat temu wieć też się mogło coś zmienic, 

To prawda. Matrixow też w US nie można, a zrobili...

Napisano
7 godzin temu, grogi napisał(a):

Ale ja nie twierdzę, że się nie da. Da się. Do wszystkiego można przywyknąć. 

Mój ból dolnych pleców wynika z tego, że Tesla wymyśla rzeczy na nowo, które kompletnie wymyślania na nowo nie potrzebują, wychodzi im gorzej a sprzedają to później jako kolejny cud świata. 

Przecież to działa bezproblemowo i normalnie. ;] W Nissanie zimą "normalne" wystające  klamki mi zamarzały i musiałem szarpać żeby otworzyć drzwi w Tesli działają.

Co do kamer to przepisy NHTSA w USA tego zabraniają. Rozważąją zmiany przepisów w tym temacie.

Napisano
37 minut temu, HanYs napisał(a):

Przecież to działa bezproblemowo i normalnie. ;] W Nissanie zimą "normalne" wystające  klamki mi zamarzały i musiałem szarpać żeby otworzyć drzwi w Tesli działają.

Co do kamer to przepisy NHTSA w USA tego zabraniają. Rozważąją zmiany przepisów w tym temacie.

Mi w Kia notorycznie zamarzała klapka ładowania. Świetne umiejscowienie na jazdę w śniegu czy marznącym deszczu. 

Do otwarcia używałem karty kredytowej. Najlepsze narzędzie do penetrowania zasklepionej szpary. ;]

Screenshot_20241215_173302_Chrome.jpg

Edytowane przez HelixSv

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Nie mówię że nie, ale Ciebie ten VW o traumę przyprawił... 😄

Nie zaprzeczam. Ale nie jestem jedyny. Poza mną znam trzy osoby, które używali, albo używają ID4, wszyscy w traumie. 100%  ;]

Napisano
W dniu 22.11.2024 o 11:23, kravitz napisał(a):

Musisz nosić ze sobą akumulatorową suszarkę :ok:

Napisano
53 minuty temu, maras77 napisał(a):

Musisz nosić ze sobą akumulatorową suszarkę :ok:

Albo sikać na klamkę:old:

Napisano
13 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Albo sikać na klamkę:old:

Dobra rada, idą mrozy.

Powiem żonie, bo ona więcej jeździ Teslą. :ok:

Napisano
  • Autor
11 minut temu, HelixSv napisał(a):

Dobra rada, idą mrozy.

Powiem żonie, bo ona więcej jeździ Teslą. :ok:

Sąsiedzi na pewno docenią ;]

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

Sąsiedzi na pewno docenią ;]

Dobrze, że dach Y ma duży udźwig.  ;]

Napisano
  • Autor
Teraz, HelixSv napisał(a):

Dobrze, że dach Y ma duży udźwig.  ;]

Zaraz, okna też przymarzają? ;]

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Zaraz, okna też przymarzają? ;]

Będziesz się identyfikował jako kobieta to zrozumiesz.  :ok:

Napisano
10 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Będziesz się identyfikował jako kobieta to zrozumiesz.  :ok:

Święta idą - w sam raz na prezent... Można odmrozić klamki i na śniegu napisać swoje inicjały!

71Z1Vf+jTeL._AC_SL1500_.jpg

Edytowane przez grogi

Napisano
20 godzin temu, grogi napisał(a):

Wydawać by się mogło, że rozwiązaniem tych problemów różnych jest niekupowanie Tesli 😌

Ale mężczyźni w obecnych czasach jak kobiety, szukają emocji 😁

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, grogi napisał(a):

Tak, ja to widziałem w tym nowym Priusie chyba.

Z tym, że to jest raczej problem staruchów (czyli AK w sumie). Jeszcze kilka lat temu tego problemu nie miałem.

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 15.12.2024 o 17:07, HanYs napisał(a):

Zmieniły się przepisy. 

Matrix były najpierw, i aktywowane w Europie. Dopiero później aktywowano je w USA, jak przepisy się zmieniły. 

Edytowane przez grogi