Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stare Porsche Cayenne

Featured Replies

Napisano

Na popularnym portalu jest ogromna podaż starych (15-20letnich) Cayenne, które można nabyć za kwotę od 30 do 60kpln.

Myślę o zakupie czegoś takiego, spokojnym doprowadzeniu do porządnego stanu i używaniu potem np. w weekendy. 

Pytanie czy lepiej diesel czy benzyna? Co tam się bardziej sypie? Wszystko? :phi:

Nic nie wiem o tym aucie, oprócz tego, że ta stara bryła wciąż mi się bardzo podoba a pod maską najczęściej (i na szczęście) nie ma 3 cylindrów :phi: 

Napisano
35 minut temu, FrugOs napisał(a):

spokojnym doprowadzeniu do porządnego stanu

No tu, jak mi się wydaje, sky is the limit ;] Zobacz ceny chociażby podstawowych rzeczy jak opony, tarcze i klocki, rozrząd. Potem zawieszenie (przegląd jakoś trzeba przejść). To będzie taki stan, żeby "jeździł (niedaleko), odpalał, przechodził przegląd".   

Napisano

Trzeba jakiejś prostej wersji poszukać. Samo pneumatyczne zawieszenie to minimum 10 kzł.

Napisano
54 minuty temu, FrugOs napisał(a):

Na popularnym portalu jest ogromna podaż starych (15-20letnich) Cayenne, które można nabyć za kwotę od 30 do 60kpln.

Myślę o zakupie czegoś takiego, spokojnym doprowadzeniu do porządnego stanu i używaniu potem np. w weekendy. 

Pytanie czy lepiej diesel czy benzyna? Co tam się bardziej sypie? Wszystko? :phi:

Nic nie wiem o tym aucie, oprócz tego, że ta stara bryła wciąż mi się bardzo podoba a pod maską najczęściej (i na szczęście) nie ma 3 cylindrów :phi: 

Na moje oko gdyby one nie miały finalnie kosztować drogo to by nie były takie tanie. IMO lepiej szukać Macana w wersji podstawowej to będą graty pasowały z Q5.

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

Na moje oko gdyby one nie miały finalnie kosztować drogo to by nie były takie tanie. IMO lepiej szukać Macana w wersji podstawowej to będą graty pasowały z Q5.

To pokaz tego Macana za 30-60kPLN ;] 

Napisano
  • Popularny post
15 minut temu, Ryb napisał(a):

Plus Cayenne wygląda jak podstawowy wóz prezesa tureckiej hurtowni owocowej, więc to też wpływa na popyt na rynku. Macam wygląda zupełnie inaczej.

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

To pokaz tego Macana za 30-60kPLN ;] 

A nie. Ja nie twierdziłem, że ten Macan będzie za 30-60k. Za to twierdzę, że finalnie Macan na podwoziu Audi i z silnikiem Audi najprawdopodobniej wyjdzie taniej - ile by nie kosztował w chwili zakupu.

Napisano
22 minuty temu, Ryb napisał(a):

A nie. Ja nie twierdziłem, że ten Macan będzie za 30-60k. Za to twierdzę, że finalnie Macan na podwoziu Audi i z silnikiem Audi najprawdopodobniej wyjdzie taniej - ile by nie kosztował w chwili zakupu.

No właśnie dlatego ceny używek są wyższe. Ktoś, kto sprzedaje Cayenne za 30 kzł doskonale wie, jakie wydatki tam za chwilę będą. 

Napisano
2 godziny temu, FrugOs napisał(a):

Taki VW ze znaczkiem "Porsze" - bliźniak VW Tuarega.

Na pewno trzeba patrzeć w stronę silników które były w możliwie szerokiej gamie modeli.

W 2004 byłem w fabryce w Bratysławie i widziałem jak je klepali, nawet dali się przejechać po wertepach ;)

Napisano

Miałem "przyjemnosc" jechać takim Cayenne o wartości pewnie z początku cennika Otomoto z silnikiem 3.2 benzyna.

Emocje jak podczas segregacji śmieci. 

Napisano

Popatrz na Subaru tribeca

Wg łatwiejsze i lepsze (ogólnie) auto do utrzymania i czerpania radości z 6 garów i prawdziwego 4x4

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

No właśnie dlatego ceny używek są wyższe. Ktoś, kto sprzedaje Cayenne za 30 kzł doskonale wie, jakie wydatki tam za chwilę będą. 

Do tego zmierzam. Lepiej szukać Macana za 3-4 razy taką kwotę. Wyjdzie taniej.

;]

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Do tego zmierzam. Lepiej szukać Macana za 3-4 razy taką kwotę. Wyjdzie taniej.

;]

Przy czym trzeba pamiętać, że nie TANIO. Taniej ;]

Napisano

Z tym się zgadzam:

3 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Wg łatwiejsze i lepsze (ogólnie) auto do utrzymania i czerpania radości z 6 garów i prawdziwego 4x4

Ale tego nie należy robić:

3 minuty temu, ppmarian napisał(a):

;l

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

Ceny uzywek sa wyzsze, bo Macan wszedl do produkcji w 2014 ;)

Te Cayenne o ktorych pisze kolega, to auta o 10 lat starsze ;]

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Przy czym trzeba pamiętać, że nie TANIO. Taniej ;]

Ja nie wiem czy najtańszą opcją na Porsche nie jest kupienie nowego.

;]

Napisano
2 godziny temu, FrugOs napisał(a):

Diesel ma pewnie najwięcej części wspólnych z Q7/Touaregiem bo reszta silników była montowana tylko w prosiaku.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Ale tego nie należy robić

Szczególnie przedlift.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Ceny uzywek sa wyzsze, bo Macan wszedl do produkcji w 2014 ;)

Te Cayenne o ktorych pisze kolega, to auta o 10 lat starsze ;

No ale to oznacza dwudziestoletnie, piekielnie drogie (w chwili zakupu) i skomplikowane auto klasy luksusowej, którego na pewno nie oszczędzano (te Cayenne'y służyły do robienia tras przez prezesów firm, to nie 911 żeby trzymać w garażu) i które ktoś sprzedaje teraz za czapkę śliwek. Co może pójść nie tak?

;l

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Szczególnie przedlift.

Miałem SsangYonga to wiem jak to jest podchodzić do auta z zamkniętymi oczami.

:hehe:

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

No ale to oznacza dwudziestoletnie, piekielnie drogie (w chwili zakupu) i skomplikowane auto klasy luksusowej, którego na pewno nie oszczędzano (te Cayenne'y służyły do robienia tras przez prezesów firm, to nie 911 żeby trzymać w garażu) i które ktoś sprzedaje teraz za czapkę śliwek. Co może pójść nie tak?

;l

Pewnie wszystko, takie auto mozna wg mnie rozwazac jak jestes miechanikiem i bedziesz sam w nim dlubal po godzinach.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Pewnie wszystko, takie auto mozna wg mnie rozwazac jak jestes miechanikiem i bedziesz sam w nim dlubal po godzinach.

Miałem kiedyś okazję kupić takie stare Cayenne od komornika za bodaj kilkanaście tysięcy. Wychodziło mi, że sprzedanie tego od razu w stanie jakim jest dałoby może nawet 100% przebicia w stosunku do najtańszej oferty na otomoto ale finalnie się nie zdecydowałem bo szanse, że nawet w tej cenie zostanę z kupą złomu, której nikt nie chce i którą trzeba za ciężkie pieniądze zreanimować żeby w ogóle z placu odjechała były zbyt duże.

:ok:

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

Plus Cayenne wygląda jak podstawowy wóz prezesa tureckiej hurtowni owocowej, więc to też wpływa na popyt na rynku. Macam wygląda zupełnie inaczej.

Zestarzało się wyjątkowo paskudnie. 

Napisano

Brałbym skromnie wyposażona benzynę i robił w domu na używkach lub zamiennikach. Minus że te auta już są tak serwisowane więc to studnia bez dna.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Nie chcę Macana. 

Chcę kupić bułkę a Ty mi proponujesz chleb :hehe:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

Gust jest jak (_o_). 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Oczywiście. Liczę się z tym, że zakup to będzie np. 1/4 ostatecznej kwoty. Docelowo. Rozłożone na dłużej. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

wyjdzie taniej

To nie jest wątek o tym "co wyjdzie taniej" :hehe:

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Miałem "przyjemnosc" jechać takim Cayenne o wartości pewnie z początku cennika Otomoto z silnikiem 3.2 benzyna.

Emocje jak podczas segregacji śmieci. 

Że nie jedzie? 

Jeszcze nie mam rozeznania w osiągach. 

Napisano
  • Autor
39 minut temu, ppmarian napisał(a):

Nie chcę żadnego Subaru. 

Napisano
  • Autor

13 minut temu, wujek napisał(a):

Zestarzało się wyjątkowo paskudnie. 

Ja też się zestarzałem, więc będziemy pasować do siebie :hehe:

Napisano
2 minuty temu, FrugOs napisał(a):

Oczywiście. Liczę się z tym, że będzie to np. 1/4 ostatecznej kwoty. Docelowo. Rozłożone na dłużej. 

Ale 1/4 od kwoty zakupu? Za 10 kzł nie doprowadzisz Cayenne do stanu używalności, opony najwyżej kupisz. 

Napisano

Z tym się zgadzam:

;l

Czemu?Modele po FL +2008 (3.6 H6) wyglądają dobrze. IMO dużo lepiej niż tytułowy prosiak

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

Ale 1/4 od kwoty zakupu? Za 10 kzł nie doprowadzisz Cayenne do stanu używalności, opony najwyżej kupisz. 

Sorki, pomyliłem. Zakup jako 1/4 finalnej kwoty ;)

Napisano
9 minut temu, FrugOs napisał(a):

Nie chcę Macana. 

Chcę kupić bułkę a Ty mi proponujesz chleb :hehe:

Lepszy świeży chleb od spleśniałej bułki.

;]

Napisano
7 minut temu, FrugOs napisał(a):

To nie jest wątek o tym "co wyjdzie taniej" :hehe:

Jeśli tak to kupuj zanim do Ciebie dotrze jakie to głupie. Będę kibicował.

;]

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał(a):

Lepszy świeży chleb od spleśniałej bułki.

;]

I na tym proponuję zakończyć tę dyskusję o niczym. 

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał(a):

Jeśli tak to kupuj zanim do Ciebie dotrze jakie to głupie. Będę kibicował.

;]

Dziękuję za Twój udział. Pozdrawiam. 

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Czemu?Modele po FL +2008 (3.6 H6) wyglądają dobrze. IMO dużo lepiej niż tytułowy prosiak

No, po FL już faktycznie sporo poprawili. Chociaż sylwetka nadal dość ciężka. Z tym że pierwsze Cayenne miały równie ciężką.

:ok:

Napisano
3 godziny temu, FrugOs napisał(a):

Cayenee 1 - diesli nie było, sporo elementów tanich z VW, najbezpieczniejszy silnik to 3.2 (vr6), dodatkowo łyka gaz jak pelikan ryby. Wersje 3.2 często nie miały pneumatyki co obniża koszta. Blacharsko bardzo dobrze zrobione ale sporo ciągniętych z usa.

3 godziny temu, FrugOs napisał(a):

spokojnym doprowadzeniu do porządnego stanu i używaniu potem np. w weekendy

no to 3.2 to bez sensu bo co to za frajda, jak już to w 4.5 turbo się bawić ale koszta urosną znacznie więcej, często silniki do remontu, same hamulce kilka razy droższe itd itp

Napisano

Uzdrowienie takiego 20 letniego prosiaka może być tak samo proste i tanie jak MB W 220. 

😁

Napisano
8 minut temu, FrugOs napisał(a):

Sorki, pomyliłem. Zakup jako 1/4 finalnej kwoty ;)

Czyli kupno za 40 kzł i dodatkowo 120 kzł na doprowadzenie go do porządku? To się może udać, ale wchodzi niebezpieczeństwo, że ktoś wjedzie w dupę na światłach i masz całkę auta o wartości 30 kzł i 130 kzł wyrzucone w błoto. Ze starymi autami tak już jest. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Czyli kupno za 40 kzł i dodatkowo 120 kzł na doprowadzenie go do porządku? To się może udać, ale wchodzi niebezpieczeństwo, że ktoś wjedzie w dupę na światłach i masz całkę auta o wartości 30 kzł i 130 kzł wyrzucone w błoto. Ze starymi autami tak już jest. 

chyba można się posiłkować wtedy FV z napraw

gorzej jak sam przygmoci... 

Napisano
Teraz, bielaPL napisał(a):

chyba można się posiłkować wtedy FV z napraw

Raczej mało ugrasz, to nie zabytek. Jest wartość wg Eurotax i tyle, jakieś modyfikacje typu profesjonalny tuning mogą podnieść wartość samochodu, ale zwykłe naprawy uszkodzonych części nie bardzo. Ot, sprawne auto o przeciętnej wartości na rynku i tyle wyceni TU.

Teraz, bielaPL napisał(a):

gorzej jak sam przygmoci... 

To w ogóle tragedia, bo zainwestowałeś w auto 160 kzł, całka, TU wyceni wartość przed szkodą na 30 kzł (wartość z polisy w najlepszym wypadku), wrak na 20 kzł i wypłaci 10. Pomijając fakt, że kupić AC na 20-letnie Cayenne raczej będzie ocierać się o cud, zwłaszcza w rozsądnej cenie. 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, wladmar napisał(a):

No trudno. Spełnianie marzeń jest czasem ryzykowne :) 

Napisano
Teraz, FrugOs napisał(a):

Wiadomo, hobby to hobby :oki: 

Napisano

Nie chcę żadnego Subaru. 

Jeśli celujesz w prosiaka V8 to rozminiemy

Jeśli w VR6 to już nie

Subaru H6 3.6 będzie pod każdym względem lepsze

Napisano
31 minut temu, FrugOs napisał(a):

Że nie jedzie? 

Jeszcze nie mam rozeznania w osiągach. 

Niestety nie. Ponad 9s 0-100km/h(gdy był nowy) powoduje że masz wrażenie całkowitego braku osiągów.

Wiem, że to będzie najtańszy w zakupie i utrzymaniu wariant, ale przejedź się przed zakupem.

Edytowane przez ghost2255

Napisano
6 minut temu, FrugOs napisał(a):

Podoba się to kupuj. Bo zaraz stwierdzą że za to kupisz nową Dacie i to lepsze. Tylko jak napisałem - szukaj prostych wersji.

Mi się jego bliźniak Tuareg zawsze bardziej podobał.

Napisano
51 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Podoba się to kupuj. Bo zaraz stwierdzą że za to kupisz nową Dacie i to lepsze. Tylko jak napisałem - szukaj prostych wersji.

Mi się jego bliźniak Tuareg zawsze bardziej podobał.

mi też ;] jeszcze z tym 5.0 TDI to może być rodzyn za te 10-20 lat ;]