Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Robimy nalewkę

Featured Replies

Napisano

Moje drogie szanowne moczymordki autokącikowe :pub:. Czy ktoś mógłby się podzielić dobrym przepisem na nalewkę z pigwy? Właśnie mam cały słój ekstraktu i szkoda to na herbatę przeznaczyć. Jest tego trochę w internecie ale są za duże rożnice. Za propozycje w stylu wypić kieliszek wódki zagryźć pigwą dziekuję :phi:

Napisano

ja zwyczajnie poszatkowałem pigwę bez gniazd nasiennych i zalałem 1:1 wóda+spiryt, potrzymałem 5 tygodni, zlałem, owoce zasypałem cukrem (to już jak kto lubi, słodką, półsłodką), potrzymałem ze 3 tygodnie od co parę dni mieszając słojem, zlałem, wycisnąłem w wyciskarce owoce, połączyłem nalew z syropem i moszczem, przefiltrowałem i tyle. W niektórych nalewkach dodawałem trochę granatu, w innych cynamon, w jeszcze innych wanilię.

Napisano
20 godzin temu, lucash napisał(a):

Moje drogie szanowne moczymordki autokącikowe :pub:. Czy ktoś mógłby się podzielić dobrym przepisem na nalewkę z pigwy? Właśnie mam cały słój ekstraktu i szkoda to na herbatę przeznaczyć. Jest tego trochę w internecie ale są za duże rożnice. Za propozycje w stylu wypić kieliszek wódki zagryźć pigwą dziekuję :phi:

Pigwy pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne.

Wsadzić do słoja zasypać cukrem.

Postawić na okno lub inne ciepłe miejsce. Poczekać aż rozpuści się cukier i pigwy puszczą sok około 3-7 dni.

Nieco ponad pół słoja ma to zająć.

W zależności od wielkości słoja (3litrowy). Do słoja wrzucić 1/3 laski wanilii i kawałek kory cynamonu. Zalać spirytusem do pełna.

Odczekać 6 miesięcy.

Odfiltrować przez gazę lub pieluchę tetrową i zlać do butelek.

Smacznego.

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, Adalbert napisał(a):

Interesuje Cie nalewka do kawy, czy śledzia ?

wieczorem żeby obalić z kimś. Do kawy to nie ;) 

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

Postawić na okno lub inne ciepłe miejsce. Poczekać aż rozpuści się cukier i pigwy puszczą sok około 3-7 dni.

W zależności od wielkości słoja (3litrowy). Do słoja wrzucić 1/3 laski wanilii i kawałek kory cynamonu. Zalać spirytusem do pełna.

Odczekać 6 miesięcy.

Smacznego.

ile czekania???????? coten spirytus bedzie robić przez 6 miesięcy? 

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Olleo napisał(a):

ja zwyczajnie poszatkowałem pigwę bez gniazd nasiennych i zalałem 1:1 wóda+spiryt, potrzymałem 5 tygodni, zlałem, owoce zasypałem cukrem (to już jak kto lubi, słodką, półsłodką), potrzymałem ze 3 tygodnie od co parę dni mieszając słojem, zlałem, wycisnąłem w wyciskarce owoce, połączyłem nalew z syropem i moszczem, przefiltrowałem i tyle. W niektórych nalewkach dodawałem trochę granatu, w innych cynamon, w jeszcze innych wanilię.

to musi być chyba mocne. Więcej niż 40%? 

Napisano
28 minut temu, lucash napisał(a):

Ja robię tak. Możesz wypić wcześniej.

Napisano
37 minut temu, lucash napisał(a):

6 miesięcy to nigdy nie czekałem, ale jest różnica jak zalejesz i wypijesz po tygodniu, a jak odczekasz 2 miesiące. Tyle czekałem maksymalnie. Serio to bardzo czuć.

Dodatkowo, jest ogromna różnica, jak rozmieszasz alko właśnie z pigwą, a jak rozmieszasz z jakimś sokiem, nawet jeśli jest to sok własnoręcznie z tej pigwy wyciśnięty (sokowirówka), a nie jakiś kupny.

Dłużej się moczy w alko -> lepszy efekt.

Same owoce pigwy później są dobre do ciasta. Ciasto ala "szarlotka". Dobrze namoczone, wchodzą pięknie ;]

Napisano
to musi być chyba mocne. Więcej niż 40%? 
Niekoniecznie - raczej 30 z hakiem. Gdybym nie wyciskał owoców, to rzeczywiście powyżej 40%. Wtedy zalewamy ok. 50% alkoholem, ale po co tracić esencję smaku?

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Napisano
Odczekać 6 miesięcy.
Smacznego.
Czystym spirytem nigdy się nie zalewa, bo denaturuje białka. Maks 70%, jeśli robimy nalewkę z owoców puszczających dużo soku, 40% gdy robimy z suszu/ziół.

Napisano
6 miesięcy to się potem nalewkę leżakuje po zrobieniu, bo przez mniej więcej taki czas jeszcze wskutek reakcji zmienia się nieco smak.

Napisano
4 minuty temu, Olleo napisał(a):

Czystym spirytem nigdy się nie zalewa, bo denaturuje białka. Maks 70%, jeśli robimy nalewkę z owoców puszczających dużo soku, 40% gdy robimy z suszu/ziół.

Ja robię tak i nic nigdy się nie ścięło a nalewka wychodzi zacna. Poza tym jest to zgodnie ze starym przepisem.

Jedyny problem jaki miałem z nalewkami i denaturyzacją białek to były nalewki ze śliwek gdzie ilość pektyn może spowodować żelowanie się.

Są nalewki, w których owoce lub owoce z cukrem zalewa się spirytusem a nie wódką lub mieszaniną wódki ze spirytusem.

Nie bronię Ci zrobić wg Twojego widzimisię. Kolega pytał o sprawdzony przepis na nalewkę. Ten jest sprawdzony. :)

Napisano

Pigwy zasypuje cukrem jak już puści sok to zalewam 0,5 wyborowej. Po dwóch miesiącach dolewam bimber i gryzie się miesiąc. Później przez gazę i do żołądka. 

Napisano
  • Autor
14 minut temu, wujek napisał(a):

Pigwy zasypuje cukrem jak już puści sok to zalewam 0,5 wyborowej. Po dwóch miesiącach dolewam bimber i gryzie się miesiąc. Później przez gazę i do żołądka. 

prosto, skutecznie, bez robienia habilitacji :) Soku mam z pół litra więc na 0.5 wyborowej to za dużo. Lecę do selgrosa po spirit i wódkę. 

Napisano
50 minut temu, lucash napisał(a):

prosto, skutecznie, bez robienia habilitacji :) Soku mam z pół litra więc na 0.5 wyborowej to za dużo. Lecę do selgrosa po spirit i wódkę. 

Jak jesteś smakoszem to można przed zalaniem bimbru odcedzić wódkę i zalać tylko owoce bimbrem a później zmieszać. 

Napisano
2 godziny temu, lucash napisał(a):

To jak za długo to mam szybszy przepis.

Wyciskamy sok z cytryny, rozpuszczamy miód, dolewamy spirytusu, mieszamy energicznie, wlewamy do butelek i można pić nawet po 30 minutach jak się trochę schodzi ;]

Dla lepszych walorów smakowych można odczekać 1 dzień.

Napisano
2 godziny temu, komor napisał(a):

Wyciskamy sok z cytryny, rozpuszczamy miód, dolewamy spirytusu, mieszamy energicznie, wlewamy do butelek i można pić nawet po 30 minutach jak się trochę schodzi ;]

Sam spirytus, czy z wodą :]

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

6 miesięcy to nigdy nie czekałem, ale jest różnica jak zalejesz i wypijesz po tygodniu, a jak odczekasz 2 miesiące. Tyle czekałem maksymalnie.

Pigwówka parę lat powinna stać :palacz:

Mam taką 5-letnią, jest ciemna jak czarna herbata, ale aksamitna w smaku :cool:

Napisano

Czekam na przepis na rudą na myszach [emoji28]

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Sam spirytus, czy z wodą :]

Wodą można rozwodnić jak za mocne, sok z cytryny z miodem załatwia sprawę :phi: %%%

Napisano
49 minut temu, komor napisał(a):

Wodą można rozwodnić jak za mocne, sok z cytryny z miodem załatwia sprawę :phi: %%%

moc nalewki nie zmniejszamy wodą tylko wódką:old:

Napisano
W dniu 28.11.2024 o 10:16, lucash napisał(a):

wieczorem żeby obalić z kimś. Do kawy to nie ;) 

Z baniaka zlewam sok, owoce zalewam wódką.

Po 2 tygodniach dolewam spirytus aby uzyskać odpowiednią moc.

Po tygodniu zapraszam kumpli i komisyjnie zlewamy i konsumujemy.

Napisano
  • Autor
W dniu 28.11.2024 o 15:22, DarekB napisał(a):

Pigwówka parę lat powinna stać :palacz:

Mam taką 5-letnią, jest ciemna jak czarna herbata, ale aksamitna w smaku :cool:

mam pigwówkę Stumbrasa. Kolor już odstrasza i wygląda jak whisky. Zostawię w jadłodzielni na święta niech się chłopaki cieszą ;) Chyba że nie wypada...

Napisano
W dniu 28.11.2024 o 12:49, komor napisał(a):

Zacna ,,pigwówka" wyjdzie z Twojego przepisu. :hehe:

Napisano

Mam sugestię do kilku kolegów podających swoje sprawdzone receptury: może by tak wzbogacić je o konkretne ilości/proporcje składników? Tak dla potomności.

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano
W dniu 3.12.2024 o 19:29, lucash napisał(a):

mam pigwówkę Stumbrasa. Kolor już odstrasza i wygląda jak whisky. Zostawię w jadłodzielni na święta niech się chłopaki cieszą ;) Chyba że nie wypada...

Ja ze Stumbrasa akurat bardzo lubię, a pijam i kupną i własnoręcznie robioną.