Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup używanego elektryka do 60 tys PLN - czy to ma sens?

Featured Replies

Napisano

Witam

Przymierzam się do wymiany wiekowego Focusa małżonki i biorąc pod uwagę awaryjność silników spalinowych w wielu współczesnych autach oraz fakt, że żona robi dziennie maksymalnie kilkadziesiąt kilometrów pomyślałem o używanym samochodzie elektrycznym.

Z tego co widzę w budżecie 60 tys PLN pojawiają się głównie Nissany Leaf plus parę innych rodzynków.

Pytanie czy warto się pchać w takie wynalazki jeśli zależy mi na świętym spokoju (czytaj bezawaryjności/bezproblemowości auta).

Jak wyglądają koszty "spalania" zakładając, że ładowanie byłoby z sieci (3 fazy, taryfa G13)?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Napisano
1 minutę temu, Sylwester napisał(a):

Witam

Przymierzam się do wymiany wiekowego Focusa małżonki

Też miałem takie założenia, pierw Liść 1, potem ZOE, Liść 2, tylko tym ostatnim się przejechałem.

Jak chcesz iść w liścia to doktoryzuj się trochę z nich, najmniej awaryjne ponoć wersję z baterią 24 kWh. Liście 2 mają już aku 40 kWh i 60 (raczej nie ten budżet).

Ogólnie to brzydkie, tanie auta w użytkowaniu.

Zużycie jest zależne od jazdy, średnio tak wypada jakieś 15-17 kWh na 100 km + straty przy ładowaniu.

Jeśli zależy Ci na świętym spokoju nie kupuj używanego auta, to nie ta droga ;]

Napisano

Pewnie że jest. Ja bym wziął jakiegoś Golfa VII. Zaraz tu napisza ze to najgorszy woz. 

Napisano

W salonach stoja 'nowe' liście z 2023 roku za okolice 110k do tego kredyt 50/50 bez kosztów. Przy 30k (?) dopłaty nie wiem czy warto się bawić w używkę za 60k jak tu jest 5 lat gwarancji. 

Napisano
19 godzin temu, Sylwester napisał(a):

Witam

Przymierzam się do wymiany wiekowego Focusa małżonki i biorąc pod uwagę awaryjność silników spalinowych w wielu współczesnych autach oraz fakt, że żona robi dziennie maksymalnie kilkadziesiąt kilometrów pomyślałem o używanym samochodzie elektrycznym.

Z tego co widzę w budżecie 60 tys PLN pojawiają się głównie Nissany Leaf plus parę innych rodzynków.

Pytanie czy warto się pchać w takie wynalazki jeśli zależy mi na świętym spokoju (czytaj bezawaryjności/bezproblemowości auta).

Jak wyglądają koszty "spalania" zakładając, że ładowanie byłoby z sieci (3 fazy, taryfa G13)?

Tak, ma to bardzo duży sens. 
 Leaf średnio rocznie przy jeździe w koło komina weźmie 15-25 kWh. 
Co do zasady jest raczej wybitnie bezawaryjny. 
A nawet jeśli, to już wszyscy ten wóz znają i usterki są łatwo diagnozowane.

Podaj konkretniejsze info jakie przebiegi dzienne, najdłuższe trasy, styl jazdy itd. 
Będzie łatwiej konkretnie coś podpowiedzieć. 

Napisano

BMW i3 masz jeszcze.

Jak trochę naciągniesz budżet to sens ma jeszcze Kona / eNiro. 

Napisano
20 godzin temu, Sylwester napisał(a):

Witam

Ja Ci może nie odpowiem na Twoje pytanie, ale jakbyś kupował, to będzie to jakaś tam informacja ;)

Sprzedaję akurat używanego elektryka i to co musisz mieć, bo każdy pyta i jakbyś odpowiedział "nie mam", to wiem że by odłożyli słuchawkę.

A to co musisz mieć, to potwierdzenie że auto było serwisowane w ASO ;]

Pewnie chodzi o ewentualną gwarancję na baterię.

Druga sprawa, to akurat info z Aaaauto. Nissanów Leaf nie biorą, nie chcą, to się nie sprzedaje jako używane.

Nie wiem dlaczego, nie zadawałem tego pytania, nie wiem co jest z tym autem nie tak.

Z jednej strony to zła wiadomość, bo jak kupisz to może będzie problem ze sprzedażą. Z drugiej, może i dobra, bo jak akurat teraz kupujesz to utargujesz jakąś lepszą cenę od kogoś kto jest zdesperowany

Napisano

A czemu te MX30 od Mazdy jakoś słabo się obracają. Ktoś ma wytłumaczenie?

Napisano
13 minut temu, Fili_P napisał(a):

A czemu te MX30 od Mazdy jakoś słabo się obracają. Ktoś ma wytłumaczenie?

Mała bateryjka? 

Napisano
W dniu 18.12.2024 o 12:18, Sylwester napisał(a):

Witam

Mało napisałeś jak ma być uzywany, ale jeśli jazda po mieście to popatrz na citigo/up w wersji ev.

Do miasta idealne, srednie zużycie na poziomie 10 latem - 15kWh/100km zima.

Napisano
7 godzin temu, zinger napisał(a):

Mało napisałeś jak ma być uzywany, ale jeśli jazda po mieście to popatrz na citigo/up w wersji ev.

Do miasta idealne, srednie zużycie na poziomie 10 latem - 15kWh/100km zima.

Tyle że zimą to zasięgu może chyba nawet na miasto nie starczyć ;)

Leaf, jeśli tylko ergonomicznie pasuje - brak osiowej regulacji kierownicy bywa dotkliwy - to bardzo fajne auto to turlania się po mieście. Na tyle wygodny i pakowny, że można nim wozić normalnie larwy i bąbelki. Na jeżdżenie w trasy nie nadaje sie kompletnie, nawet nowe, bo ładuje się za wolno i ciągle ze złączem CHaDeMo. 

Napisano
50 minut temu, grogi napisał(a):

Leaf, jeśli tylko ergonomicznie pasuje - brak osiowej regulacji kierownicy bywa dotkliwy - to bardzo fajne auto to turlania się po mieście. Na tyle wygodny i pakowny, że można nim wozić normalnie larwy i bąbelki. Na jeżdżenie w trasy nie nadaje sie kompletnie, nawet nowe, bo ładuje się za wolno i ciągle ze złączem CHaDeMo. 

Mowisz :hmm:...Jeżdżę citigo od 4 lat, zasieg zima owszem maleje, ale ciągle jest to ok 200km i jak mieszkasz w domu i możesz w każdej chwili do gniazdka podpiąć, jest to w zupełności wystarczające. Obstawiam że leaf z mniejszą bateria będzie miał podobnie.

Edytowane przez zinger

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Masz 200km zasięgu zimą.

Jak nie robisz na Uberze czy innej kurierce, to musi być mocno nietypowy dzień aby brakło. Wtedy staniesz na jakiejś publicznej ładowarce na 15 minut.

Napisano
55 minut temu, kravitz napisał(a):

Masz 200km zasięgu zimą.

Jak nie robisz na Uberze czy innej kurierce, to musi być mocno nietypowy dzień aby brakło. Wtedy staniesz na jakiejś publicznej ładowarce na 15 minut.

Nie wiem czemu wydawało mi się, że one mają baterię 18kWh... 

image.png.1ecede4d48bf518ab2cc929d70a85a73.png

Edytowane przez grogi

Napisano
Teraz, grogi napisał(a):

One mają takie baterie jak eGolf. I ten eGolf z większą baterią po liftingu. Latem to musi bardzo mało prądu brać, bo buda lekka, oponki wąskie. 

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

Nie wiem, ale się wypowiem ;)

36.8kWh tu siedzi.

Napisano

Brałbym liścia jeśli nie przeszkadza Ci jego strona wizualna

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
11 godzin temu, grogi napisał(a):

Przedliftowe e-Upy miały takie małe akumulatorki. Chyba do 2019r.

Napisano
W dniu 18.12.2024 o 12:18, Sylwester napisał(a):

No cóż - miałem niedawno podobną rozkminę i wygrała hybrydowa toyota.