Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

Pixel Pro... Bateria i w telefonie, i w aucie 80%...

Ponaciskam trochę guzik czy klamkę, to po 15-20 sekundach się otworzy... 

Ja w 99% przypadków wystarczy, że wyciągnę telefon, odpali się ekran i działa. A czasem po 2-3 sekundach się otwiera. Takie lotto. Raz miałem tak że padło wszystko, tylko karta działała i z tym właśnie do nich jadę, bo to był bug który trwał kilka godzin ;l i sam się naprawił oczywiście.

1 godzinę temu, format napisał(a):

Ja uważam że to wina Tesli że ci się wiesza telefon.

Zdecydowanie, muszę sprawdzić jaki telefon teraz kupić żeby działało, lepiej.

Napisano
3 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Ale tam właśnie widać wajchę. 🤩

Nie uwierzę jak nie zobaczę ;)

Takie firmy nie wycofują się ze swoich durnych pomysłów, tylko w nie brną.

Bym się mega zajekuźwabiście zdziwił, pozytywnie, jakby jednak po lifcie te kierunki tam były ;] 

Napisano

Ze słonia SUVA, nie zrobisz baletnicy.
Wygląda jak wygląda.

Nie dotyczy alfy

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał(a):

Nie dotyczy alfy

Ta w szczególności wygląda jak gruba baba.

Napisano
21 minut temu, ppmarian napisał(a):

Dalej 400V ?

Oczywista sprawa. :ok:

Napisano
22 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Dalej 400V ?

No ba... 

Napisano

Oczywista sprawa. :ok:

Tyle gadania, tyle obiecanek a wyszło jak zwykle

Czyli mydelniczka dla IT frikowni i EVboyow

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Nie uwierzę jak nie zobaczę ;)

Takie firmy nie wycofują się ze swoich durnych pomysłów, tylko w nie brną.

Bym się mega zajekuźwabiście zdziwił, pozytywnie, jakby jednak po lifcie te kierunki tam były ;] 

a jeszcze by było weselej jakby je wyłączyli przez OTA 😄 

Napisano

Jak czytam ten wątek to jestem dumny że duch AK żyje i ma się świetnie a to już przeszło ćwierć wieku jak jest na tym łez padole :old: 🧌 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Nie wiem czy ktoś to już napisał ale w nowej Y wróciły normalne kierunkowskazy zamiast tych idiotycznych guziczków na kierownicy. W końcu Tesla posłuchała co ludzie chcą. 

Napisano
  • Autor
W dniu 10.01.2025 o 08:29, ppmarian napisał(a):

Dalej 400V ?

To jest facelifting a nie nowy model. Format nie rozumie różnicy i uważa że jak Tesla zmieni kolor jakiegoś przełącznika to od razu jest to nowy model. Niestety nie jest. Y jest nadal oparte na obecnie dość antycznej technologii która zadebiutowała w trójce w 2017 roku praktycznie bez żadnych zmian. 

Napisano
8 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Format nie rozumie różnicy i uważa że jak Tesla zmieni kolor jakiegoś przełącznika to od razu jest to nowy model

Kurde, ten @HanYs może mieć rację. Albo ćpiesz, albo nie mieści ci się w rozumku to co napisałem tutaj:

A że nie mam cię kieszonce z Nubirskim to zakładam, że jednak @HanYs prawdę rzecze i to nie ty bredzisz, tylko bredzą za ciebie narkotyki :oki:

Napisano
9 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Nie wiem czy ktoś to już napisał ale w nowej Y wróciły normalne kierunkowskazy zamiast tych idiotycznych guziczków na kierownicy. W końcu Tesla posłuchała co ludzie chcą. 

Y to chyba z rok czy dwa pod rząd był najchętniej kupowanym autem na świecie.

Wprowadzenie takiej rewolucji, by był lekkim strzałem w kolano. Tak myslę ;)

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Y to chyba z rok czy dwa pod rząd był najchętniej kupowanym autem na świecie.

Wprowadzenie takiej rewolucji, by był lekkim strzałem w kolano. Tak myslę ;)

Dodali tylko jedną wajchę, do kierunków.

Pewnie ktoś poszedł po rozum do głowy i stwierdził, że skoro ludzie tego chcą to dlaczego nie.

Napisano
16 minut temu, HanYs napisał(a):

Dodali tylko jedną wajchę, do kierunków.

Pewnie ktoś poszedł po rozum do głowy i stwierdził, że skoro ludzie tego chcą to dlaczego nie.

Do biegów nie ma? ;]

Napisano
14 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

antycznej technologii która zadebiutowała w trójce w 2017 roku praktycznie bez żadnych zmian. 

Wiesz co, w 2017 to była technologia rewolucyjna. Dzisiaj jest tylko (dalej) najlepsza. Więc po to ruszać? Nikt nie zbliża się do Tesli jeśli chodzi o efektywność czy zarządzanie energią. 

Można tych aut nie lubić. Są zrobione jak są zrobione, bez rzeczy których nie mają... To kiepskie auta w tradycyjnych aspektach, ale nie można odmówić, że rewelacyjne w innych. 

VW nie potrafi naprawić firmware w swoich ładowarkach (Elli) i zamiast tego wypuszcza nową linię produktów. Tesla OTA robi flash milionów samochodów i zmienia zarządzanie energią na poziomie komputera... Tesla może poprawić jakość plastiku czy wahacza, ale jakoś nie widzę, żeby Ford, GM czy Toyota zmienili podejście do projektowania i utrzymania oprogramowania w samochodzie. 

Napisano
32 minuty temu, HanYs napisał(a):

Nie.

Ktoś z tej firmy która robi ten S3XY commander, ma cyba w Tesli wtykę. Robią wszystko, aby nabijać im klientów ;]

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Ktoś z tej firmy która robi ten S3XY commander, ma cyba w Tesli wtykę. Robią wszystko, aby nabijać im klientów ;]

Na mnie zarobili

Emmanuel Macron GIF by franceinfo

dolarów.;]

Napisano
Teraz, HanYs napisał(a):

Na mnie zarobili

Emmanuel Macron GIF by franceinfo

dolarów.;]

OK, ale nie musiałeś tego nawet pisać.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale jestes osobą dla której Tesla stworzyła samochody :)

Tobie tam wszystko działa zajebiście i dokładnie tak jak miało.

Napisano

OK, ale nie musiałeś tego nawet pisać.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale jestes osobą dla której Tesla stworzyła samochody :)

Tobie tam wszystko działa zajebiście i dokładnie tak jak miało.

Ja mam obie wajchy. Cała reszta działa poprawnie. Jedno naciśnięcie prawego guzika i komendy głosowe załatwiają większość opcji.

Do czego potrzebny jest mi ten SEXY commander ? Poważnie pytam.

Napisano
2 minuty temu, HanYs napisał(a):

Ja mam obie wajchy. Cała reszta działa poprawnie. Jedno naciśnięcie prawego guzika i komendy głosowe załatwiają większość opcji.

Do tego wszystkiego co jest w tesli beznadziejne.

Ja kupiłem dla czegoś co u Ciebie nie występuje, czyli ISA.

Ale znalazłem kilka ciekawych smaczków, które tam są zapewne nie bez powodu.

Np można ustawić tam wycieraczki zawsze i bez wyjątku na OFF. Ciekawe dlaczego ktoś wpadł na pomysł aby dodać taką opcję, skoro wycieraczki w Tesli działają tak zajebiście :hehe:

Dodatkowo korzystam z tego, że jak auto stoi i odepnę pasy, to nie napierdziela bimbaniem, że pasy odpięte, ale wtedy automatycznie włącza P. Zupełnie jak w VW, kto by pomyslał.

Dla mnie się jeszcze przydaje, kick down. Jeżdżę jak pierdoła, na trybie Chill. Ale jak naciskam pedał gazu tak, że prawie przegrodę czołową wypchnę, to oczekuję, że auto będzie się zbierać lepiej. Niestety w Tesli nadal jest wtedy Chill. S3XY commander rozwiązuje i ten problem, którego w innych autach nie ma. Kick down to kick down, widać potrzebujesz pełną moc.

Napisano
8 minut temu, HanYs napisał(a):

Dla mnie chyba tylko do sterowania podgrzewaniem baterii przed ładowaniem. Bo to , co czasem wyprawia moja Y jest niezrozumiałe.  

Komandera nie mam i chyba obejdę się bez. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

skoro wycieraczki w Tesli działają tak zajebiście :hehe:

Ktoś tak kiedyś napisał? ;]

Napisano
1 minutę temu, HelixSv napisał(a):

Bo to czasem wyprawia moja Y jest niezrozumiałe. 

U mnie albo jest coś zwalone w tym względzie albo zwyczajnie lepiej się nie da.

Np jechałem na ten SuperCharger do Kraka. Bateria się juz grzała ze 40minut przed dojazdem. Później wyszło, że to było nawet i 50minut, bo korek był.

Dojechałem chyba jakoś około 10-15% baterii. Szybciej niż (o ile pamiętam) 90-100kW to się nie ładowało ;] To po co pogrzewać? Bez tego by było 30? ;]

W obie strony tak było. Za drugim razem prawie wszystkie stanowiska były puste, więc to nie przeciążenie stacji.

Napisano
2 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Dla mnie chyba tylko do sterowania podgrzewaniem baterii przed ładowaniem. Bo to czasem wyprawia moja Y jest niezrozumiałe.  

Komandera nie mam i chyba obejdę się bez. 

Ma sens. Jeśli nie ma w zasięgu ładowarek nieTeslowych to można by manualnie sobie to włączyć. :ok:

Napisano

Ktoś tak kiedyś napisał? ;]

U @HanYs działaja zajebiście ;]

U mnie raz na 30-40km, nawet w piękną pogodę, w lato, muszą machnąć.

Jak pada, najcześciej napieprzają jakby było urwanie chmury, ale zdarza się, że ja juz nic nie widzę, a one ani drgną ;]

Napisano
56 minut temu, kravitz napisał(a):

U mnie albo jest coś zwalone w tym względzie albo zwyczajnie lepiej się nie da.

Np jechałem na ten SuperCharger do Kraka. Bateria się juz grzała ze 40minut przed dojazdem. Później wyszło, że to było nawet i 50minut, bo korek był.

Dojechałem chyba jakoś około 10-15% baterii. Szybciej niż (o ile pamiętam) 90-100kW to się nie ładowało ;] To po co pogrzewać? Bez tego by było 30? ;]

W obie strony tak było. Za drugim razem prawie wszystkie stanowiska były puste, więc to nie przeciążenie stacji.

Moja historia.

Dość ciepły dzień 10C.

Wyjeżdżam z ciepłego garażu (18C), bateria 100%,

ustawiam nav na Hamburg,

auto wyznacza pierwsze ładowanie za 2.5h i 250 km (pod Kopenhagą) i ...zaczyna podgrzewać baterię. :facepalm:

Edytowane przez HelixSv

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Do tego wszystkiego co jest w tesli beznadziejne.

Ja kupiłem dla czegoś co u Ciebie nie występuje, czyli ISA.

Ale znalazłem kilka ciekawych smaczków, które tam są zapewne nie bez powodu.

Np można ustawić tam wycieraczki zawsze i bez wyjątku na OFF. Ciekawe dlaczego ktoś wpadł na pomysł aby dodać taką opcję, skoro wycieraczki w Tesli działają tak zajebiście :hehe:

Dodatkowo korzystam z tego, że jak auto stoi i odepnę pasy, to nie napierdziela bimbaniem, że pasy odpięte, ale wtedy automatycznie włącza P. Zupełnie jak w VW, kto by pomyslał.

Dla mnie się jeszcze przydaje, kick down. Jeżdżę jak pierdoła, na trybie Chill. Ale jak naciskam pedał gazu tak, że prawie przegrodę czołową wypchnę, to oczekuję, że auto będzie się zbierać lepiej. Niestety w Tesli nadal jest wtedy Chill. S3XY commander rozwiązuje i ten problem, którego w innych autach nie ma. Kick down to kick down, widać potrzebujesz pełną moc.

Nie używam Chill, bo to nic nie daje oprócz kastracji mocy więc jak dla mnie zbędna opcja.

Ja na prawdę nie mam problemów z wycieraczkami ;]. Pokazałem to nawet w filmiku z FSD.

Wyłączenie które jest w fabrycznych opcjach jest wystarczające. :ok:

Sporadycznie zdarza się, że mogłyby w trybie auto działać inaczej ale jako pełnosprawny człowiek po prostu przełączam na wybraną prędkość.

Jak stoję i się odepnę to po kiego grzyba mam mieć "D" ? :hmm:

Nic szczególnie innego co jest dostępne w tym nie widzę.

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

U @HanYs działaja zajebiście ;]

U mnie raz na 30-40km, nawet w piękną pogodę, w lato, muszą machnąć.

Jak pada, najcześciej napieprzają jakby było urwanie chmury, ale zdarza się, że ja juz nic nie widzę, a one ani drgną ;]

Normalnie nie zajebiście.

Być może jest jakaś różnica pomiędzy Y i 3, bo najczęściej posiadacze Y narzekają.

Napisano
7 minut temu, HelixSv napisał(a):

Moja historia.

Dość ciepły dzień 10C.

Wyjeżdżam z ciepłego garażu (18C), bateria 100%,

ustawiam nav na Hamburg,

auto wyznacza pierwsze ładowanie za 2.5h i 250 km pod Kopenhagą i ...zaczyna podgrzewać baterię. :facepalm:

Może miało zamiar sobie cykać temperaturę po malutku ?

W takim przypadku żeby coś więcej powiedzieć przydałby się podgląd jaką temperaturę ma bateria.

Ciekawy przykład. :ok:

Napisano
29 minut temu, HanYs napisał(a):

Może miało zamiar sobie cykać temperaturę po malutku ?

W takim przypadku żeby coś więcej powiedzieć przydałby się podgląd jaką temperaturę ma bateria.

Ciekawy przykład. :ok:

Pomalutku raczej nie, zużycie skoczyło z 160W do 260W na km. 

Napisano

Pomalutku raczej nie, zużycie skoczyło z 160W do 260W na km. 

Tutaj zapewne chodziło i implementację ogrzewania podłogowego ;]

A co do navi. Ta Teslowa jest zajebista. Dajmy na to jestem w Wawie gdzieś. Wpiszę tylko nazwę ulicy na którą chcę jechać. To znajduje taką i prowadzi…..Do Lublina, do Grójca… ;]

Bez podania nazwy miejscowości nie wpadnie na pomysł, że chodzi właśnie o tą w której jestem ;]

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

A co do navi. Ta Teslowa jest zajebista. Dajmy na to jestem w Wawie gdzieś. Wpiszę tylko nazwę ulicy na którą chcę jechać. To znajduje taką i prowadzi…..Do Lublina, do Grójca… ;]

Bez podania nazwy miejscowości nie wpadnie na pomysł, że chodzi właśnie o tą w której jestem ;]

u mnie tego nie ma ale... fajnie tesla podpowiada gdzie bedziesz aktualnie jechal, wrzuca na gorze miejsc ;]

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

u mnie tego nie ma ale... fajnie tesla podpowiada gdzie bedziesz aktualnie jechal, wrzuca na gorze miejsc ;]

Twoja ulica to była właśnie ta w Lublinie ;]

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Bez przesady. Ile razy tym biegiem machasz... 

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Google bro :phi:

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

I Apple telefony. Acz to chyba wasz wspólny mianownik :hehe:

Napisano
5 minut temu, format napisał(a):

Mnie z Apple interesuje tylko serwis od ręki ale oczywiście Ty wiesz lepiej. :ok:

Napisano
17 minut temu, format napisał(a):

Eee, nie. Ja prawie zmieniłem prywatnego ajfona na Samsunga w zeszłe wakacje ;)

Z lenistwa dalej tematu nie pociągnąłem, ale już kontrolę rodzicielską dzieciaków na żony konto przepiąłem.

Za dużo tematów spiętych z Apple i tylko to zdecydowało. Niektóre rzeczy w srajfonie mnie "lekko" denerwują.

Napisano

Eee, nie. Ja prawie zmieniłem prywatnego ajfona na Samsunga w zeszłe wakacje ;)

Z lenistwa dalej tematu nie pociągnąłem, ale już kontrolę rodzicielską dzieciaków na żony konto przepiąłem.

Za dużo tematów spiętych z Apple i tylko to zdecydowało. Niektóre rzeczy w srajfonie mnie "lekko" denerwują.

Ja Cię kręcę ! Mógłbyś zebrać więcej "haha" od kolegów. ;]

Używaj usług Google tak jak ja. Nie będziesz zależny od jakiegokolwiek systemu.

Napisano
Teraz, HanYs napisał(a):

Ja Cię kręcę ! Mógłbyś zebrać więcej "haha" od kolegów. ;]

Używaj usług Google tak jak ja. Nie będziesz zależny od jakiegokolwiek systemu.

Ja używam usług google.

Zdecydowały np takie rzeczy jak posiadanie iPada i słuchawek od Apple. Sam wiesz jak to się pięknie przepina. Można siedziec na tronie z iPadem i odbierasz telefon jak ktoś dzwoni.

Dzwonienie po FaceTime też często używam, chociaż w sumie mozna i Messengera używać. Na FaceTime jakoś wygodniej i jakość lepsza.

No było parę kwiatków takich, które zdecydowały w sumie, że mi się nie chciało zmieniać.

Ale Srajfon ma swoje wady które mnie denerwują. Kiedyś je zdaje się opisałem na SV.

Napisano
32 minuty temu, HanYs napisał(a):

Mnie z Apple interesuje tylko serwis od ręki ale oczywiście Ty wiesz lepiej. :ok:

Wiem że jesteś fanbojem nad fanbojami, nie znam story jakie sobie do tego dorobiłeś. Co więcej, nie interesuje mnie to story.

A odnośnie serwisu, to ostatni telefon jaki wysłałem na serwis był Xperią Z. Teraz po prostu rozwalam poprzedni i kupuję nowy.

Napisano
49 minut temu, format napisał(a):

Wiem że jesteś fanbojem nad fanbojami, nie znam story jakie sobie do tego dorobiłeś. Co więcej, nie interesuje mnie to story.

A odnośnie serwisu, to ostatni telefon jaki wysłałem na serwis był Xperią Z. Teraz po prostu rozwalam poprzedni i kupuję nowy.

Ja wiem, że masz jakiś ukryty problem do mnie i zmyślasz notorycznie coraz śmieszniejsze historie na mój temat.

Już wszyscy wiedzą jaki jesteś zajebisty :ok: Nie musisz ciągle tego próbować udowadniać.

Napisano
14 minut temu, HanYs napisał(a):

Ja wiem, że masz jakiś ukryty problem do mnie i zmyślasz notorycznie coraz śmieszniejsze historie na mój temat.

Ej stary, ty tak na poważnie?

Napisano

Wiesz co, w 2017 to była technologia rewolucyjna. Dzisiaj jest tylko (dalej) najlepsza. Więc po to ruszać? Nikt nie zbliża się do Tesli jeśli chodzi o efektywność czy zarządzanie energią. 

Można tych aut nie lubić. Są zrobione jak są zrobione, bez rzeczy których nie mają... To kiepskie auta w tradycyjnych aspektach, ale nie można odmówić, że rewelacyjne w innych. 

VW nie potrafi naprawić firmware w swoich ładowarkach (Elli) i zamiast tego wypuszcza nową linię produktów. Tesla OTA robi flash milionów samochodów i zmienia zarządzanie energią na poziomie komputera... Tesla może poprawić jakość plastiku czy wahacza, ale jakoś nie widzę, żeby Ford, GM czy Toyota zmienili podejście do projektowania i utrzymania oprogramowania w samochodzie. 

IMO
Koreańczycy robią to lepiej

A że ich auta nie wyglądają jak mydelniczki to odbija się to na większych oporach = wyższym zużyciu kWh/100km co rekompensują rekordowymi jak na EV czasami uzupełniania energii

Napisano
32 minuty temu, ppmarian napisał(a):

IMO - Koreańczycy robią to lepiej

A że ich auta nie wyglądają jak mydelniczki to odbija się to na większych oporach = wyższym zużyciu kWh/100km co rekompensują rekordowymi jak na EV czasami uzupełniania energii

Uczą się bardzo szybko, to fakt. Następna generacja to będzie petarda technicznie, jeśli tylko nie przekombinują z wzornictwem. Walczą też, żeby ich auta też miały pełne aktualizacje OTA.

W tej mają jeszcze np. problemy z nagminnie padającym ICCU - był recall, który tak jakby średnio pomógł, a serwisy wymieniają na taki sam, jak był... Popatrz też, jak zrealizowali (dla Europy w sumie to średnio istotne) złącze NACS. To tego system zarządzania ciepłem jest potwornie skomplikowany, przekombinowany - a odzysku ciepła z baterii i tak nie ma...

Jeśli chodzi o ładowanie, to architektura 800V robi robotę!

image.png.ff3a1e4f9d8d41e827b4b6618801edee.png

Edytowane przez grogi

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Niektóre rzeczy w srajfonie mnie "lekko" denerwują.

pouzwalbys smieciowego androida na codzien ;]

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

pouzwalbys smieciowego androida na codzien ;]

Niektórzy mają nieustanne dążenie do autodestrukcji ;]