Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy samochód - wymiana kół na inne a homologacja indywidualna wydawana przy zakupie.

Featured Replies

Napisano

Kupiłem żonie Yaris Cross, wersja active na felgach stalowych 205/65 R16.

Model ten można kupić też na innych felgach:

215/55 R17

215/50 R18

ALE w homologacji indywidualnej, wydanej z samochodem i mającej wpisany VIN i użytej do rejestracji pojazdu jest tylko 205/65 R16.

Pytanie - czy mogę sobie legalnie zamontować felgi montowane w innych wersjach wyposażenia, pomimo, że nie ma ich w tej mojej indywidualnej homologacji.

Odpowiedz na pytanie - czemu nie kupiłem wersji z alufelgami - bo komplet alufelg to cena od 1000 pln a dopłata do wersji z alufelgami to kilka - kilkanaście tyś PLN.

Napisano

A co za problem? Brać 18 i jeździć. 

Napisano
9 godzin temu, maras77 napisał(a):

215/55 R17

215/50 R18

ALE w homologacji indywidualnej, wydanej z samochodem i mającej wpisany VIN i użytej do rejestracji pojazdu jest tylko 205/65 R16.

Pytanie - czy mogę sobie legalnie zamontować felgi montowane w innych wersjach wyposażenia, pomimo, że nie ma ich w tej mojej indywidualnej homologacji.

Odpowiedz na pytanie - czemu nie kupiłem wersji z alufelgami - bo komplet alufelg to cena od 1000 pln a dopłata do wersji z alufelgami to kilka - kilkanaście tyś PLN.

Na 99.99999% nic zlego sie nie stanie i nie bedzie zadnych konsekwncji.

IMHO jest jakies niezerowe ryzyko, ze w razie W ubezpieczyciel moglby w teorii probowac udowodonic, ze niehomologowany rozmiar przyczynil sie do szkody.

Ale w praktyce, to chyba nierealne.

Napisano
12 godzin temu, maras77 napisał(a):

215/55 R17

215/50 R18

a dlaczego to auto ma homologację indywidualną?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

Zapewne teraz każdy nowy samochód ma.

Jest w niej VIN oraz wszystkie parametry dokładnie.dla tego egzemplarza z wyposażeniem.

Więc koła są wpisane takie, z jakimi się auto kupuje, a nie lista wariantów.

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał(a):

Wymogi homologacyjne.

Od kilku lat trzeba homologowac każda wersję osobno. Stąd takie rzeczy.

Jam się nie mylę, to chodzi o NEDC

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Na 99.99999% nic zlego sie nie stanie i nie bedzie zadnych konsekwncji.

IMHO jest jakies niezerowe ryzyko, ze w razie W ubezpieczyciel moglby w teorii probowac udowodonic, ze niehomologowany rozmiar przyczynil sie do szkody.

Ale w praktyce, to chyba nierealne.

Na kilkanaście jak nie kilkadziesiąt tysięcy szkód komunikacyjnych w firmie, w której pracuje (leasing), nigdy nie było przypadku odmowy przez koła. Co najwyżej jest ryzyko gdyby bieżnika nie było i w wyniku hamowania doszło do stłuczki bo masz bezpośrednią przyczynę, ale nie, że zamiast 16' masz 18'.

Napisano
14 godzin temu, maras77 napisał(a):

215/55 R17

215/50 R18

Nie wiem jak w Yaris Cross, ale w Corolli zawieszenie do felg 15/16 cali jest inne(wyglądające trochę mniej solidnie) niż do 17/18. I montaż większych kół mówi gwarancji papa. 

Napisano
14 godzin temu, maras77 napisał(a):

215/55 R17

215/50 R18

W CoC nie ma w adnotacjach, że dopuszczone są inne rozmiary? 

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, grogi napisał(a):

W CoC nie ma w adnotacjach, że dopuszczone są inne rozmiary? 

A co to jest CoC?

Napisano
20 minut temu, maras77 napisał(a):

A co to jest CoC?

Certificate of conformity.

Sprawdziłem na swoim - pozycja 52 (na odwrocie).

Na pierwszej stronie, pod 0.11 powinieneś mieć numer dopuszczenia typu. Pewnie  e6*2018/858*00013*00 ??

Edytowane przez grogi

Napisano

Inna ścieżka, to wybrać felgi które są dopuszczone (Certyfikat ECE) do tego samochodu z konkretnymi rozmiarami. Z Felgami tesowanymi tylko przez TUV byłbym ostrożniejszy w Polsce... 

W rozmiarze 17" masz:

https://www.rsu.de/s/felgen/pkwllkwoldtimer?suche=7104AAE00008&modelCode=7104aae00008&filter=coreBrands_Nur Kernmarken~stock_2~rimDiameter_17~vHomologation_ECE-Genehmigung~vEntryFree_ja&changedFilter=true

Edytowane przez grogi

Napisano
45 minut temu, Mike_wwl napisał(a):

Nie wiem jak w Yaris Cross, ale w Corolli zawieszenie do felg 15/16 cali jest inne(wyglądające trochę mniej solidnie) niż do 17/18. I montaż większych kół mówi gwarancji papa. 

Kto tak mówi? 

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

Do każdego auta dostajesz teraz indywidualny CoC, z numerem VIN. 

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Kto tak mówi? 

Dealer toyoty. Jak masz cięższe koła niż przewidziane do zawieszenia to pojedź z np. wylanym amorkiem i powiedz, że to ich wina. 

Napisano
Teraz, Mike_wwl napisał(a):

Dealer toyoty. Jak masz cięższe koła niż przewidziane do zawieszenia to pojedź z np. wylanym amorkiem i powiedz, że to ich wina. 

Jeśli faktycznie jest taki zapis w gwarancji to pewnie diler ma racje👍

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Jak każda niehomologowana część. Oczywiście nie skutkuje to brakiem gwarancji na np. tablet w środku, a tylko na zawieszenie. 

Napisano

A czy nie lepiej po prostu kupić aluminiowe felgi 16 cali?

Będzie bardziej komfortowo i da się wjechać na krawężnik.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Certificate of conformity.

Sprawdziłem na swoim - pozycja 52 (na odwrocie).

Na pierwszej stronie, pod 0.11 powinieneś mieć numer dopuszczenia typu. Pewnie  e6*2018/858*00013*00 ??

Mam z końcówką 04 ten numer.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, donpedro napisał(a):

A czy nie lepiej po prostu kupić aluminiowe felgi 16 cali?

Będzie bardziej komfortowo i da się wjechać na krawężnik.

Pewnie tak zrobię.

Napisano
38 minut temu, maras77 napisał(a):

Mam z końcówką 04 ten numer.

Są cztery - e6*2018/858*00013*00 - e6*2018/858*00013*04.

Te modele Dezent felg są certyfikowane do tego auta. W rozmiarze 17" z oponami 215/55R17. Jak chcesz 17", wybrałbym coś z tego ze spokojem.

image.png.6b6b4e14e4edfe53fe2eda1fc6b471ea.png

image.png.8b478bb2116d98c922cee591b0c8c8fd.png

Ale 205/65 R16 wyglądają na tym aucie bardzo przyzwoicie. 

Edytowane przez grogi

Napisano
4 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Gwarant ustala warunki. Jak się nie stosujesz to ją tracisz. 

Napisano
30 minut temu, stig napisał(a):

Gwarant ustala warunki. Jak się nie stosujesz to ją tracisz. 

W ostatnich moich autach mam sporo zmian. Nigdy nie było problemów z gwarancją bo jak się ma większe turbo do zacinającej klamki bagażnika? 

ile tej gwarancji jest na zawias? Większa dziura i już coś może chrupnąć i uwala gwarancję. Ale nadal na kluczowym podzespoły będzie. Zmieniać na 18ki i hi. 

Napisano
39 minut temu, wujek napisał(a):

Zmieniać na 18ki i hi. 

Yokohama Advan A052 w pasującym rozmiarze jest tylko na 17"...

Edytowane przez grogi

Napisano
41 minut temu, grogi napisał(a):

Yokohama Advan A052 w pasującym rozmiarze jest tylko na 17"...

Przecież pisał że sa 18 

Napisano

Polecam też tych z wysyłką do Polski:

https://www.reifen-richtig-billig.de/de-de/komplettrad/cfg/alu/ganzjahr/toyota-yaris-cross-15-vvt-ie-2wd/108583/felgen?orderby=0&em=1&specs=46223,3039,45797,20000001

Bez Briefu nie tak łatwo kupić, ale po udowodnieniu jakie auto się posiada to sprzedają i dostajesz cały dobrany komplet ze śrubami jak potrzeba zmienić. Wybierając certyfikat ECE wszystko powinno być bezproblemowe.

Napisano
11 minut temu, Harp napisał(a):

Polecam też tych z wysyłką do Polski:

https://www.reifen-richtig-billig.de/de-de/komplettrad/cfg/alu/ganzjahr/toyota-yaris-cross-15-vvt-ie-2wd/108583/felgen?orderby=0&em=1&specs=46223,3039,45797,20000001

Bez Briefu nie tak łatwo kupić, ale po udowodnieniu jakie auto się posiada to sprzedają i dostajesz cały dobrany komplet ze śrubami jak potrzeba zmienić. Wybierając certyfikat ECE wszystko powinno być bezproblemowe.

Koła kupisz bezproblemowo na oponeo itd. Tyle że Niemieckie strony mają filtrowanie po certyfikatach i łatwo znaleźć z takim, jakiego szukasz. 

Napisano
3 minuty temu, grogi napisał(a):

Koła kupisz bezproblemowo na oponeo itd. Tyle że Niemieckie strony mają filtrowanie po certyfikatach i łatwo znaleźć z takim, jakiego szukasz. 

Można i tak, ale cenowo potrafi być lepiej. Do tego zawsze masz dobrane odpowiednie śruby w pakiecie z felgą, możesz dokupić czujniki i będą zaprogramowane i założone w całe kompletne, wyważone koło.