Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie z serii elektrycznych - ładowanie akumulatorów 20V Parkside

Featured Replies

Napisano

Z racji że nie jestem elektrykiem to tu zapytam ( może ktoś będzie wiedział). Posiadam wkrętarkę aku 20V Parksida z akumulatorem 2 Ah i oryginalną ładowarką. Czy wspomniana ładowarka da rade naładować aku 20V ale 4 Ah? Czy pasuje dokupić ładowarkę do 4Ah?

Napisano
18 minut temu, AxiT napisał(a):

Z racji że nie jestem elektrykiem to tu zapytam ( może ktoś będzie wiedział). Posiadam wkrętarkę aku 20V Parksida z akumulatorem 2 Ah i oryginalną ładowarką. Czy wspomniana ładowarka da rade naładować aku 20V ale 4 Ah? Czy pasuje dokupić ładowarkę do 4Ah?

A są do nich różne ładowarki? Generalnie do większych pojemności ładowarki są często mocniejsze (żeby szybciej naładować) i mają dodatkowe chłodzenie. Napięcie jest takie samo więc powinna też naładować. 

Napisano

Da radę. Mam taki zestaw i praktykuję.

Napisano

Naładuje tylko będzie to dłużej trwało.

Napisano

Mam dwie ladowarki. Jedna z zestawu z kluczem udarowym z duza bateria, a druga do wkretarki z mniejsza baterie. Jak nie zapomne to zerkne na parametry

Napisano
13 godzin temu, AxiT napisał(a):

Nie ma problemu, czas ładowania się tylko wydłuży. W ub. sezonie z racji dobrej komaptybilności i rzadkiego używania przeze mnie skompletowałem sobie sporo narzędzi akumulatorowych od Parkside (klucz udarowy, szlifierka kątowa, podkaszarka, klej na ciepło, pompka do materacy) i kilka na drugi rodzaj akumulatorków i wszystkie 20V obsługuje jedna ładowarka, drugą muszę mieć do tych mniejszych. 

Napisano
13 godzin temu, AxiT napisał(a):

Ładowarka od 2Ah spokojnie ogarnia większy aku. Mam i taki i taki.

Pewnie ładuje dłużej ale nie zwróciłem uwagi - większy aku zazwyczaj w podkaszarce i jak skończy się prąd a jest jeszcze coś do dokoszenia to idzie 2Ah a 4Ah idzie w ładowarkę.

Inne prace (diaks, klucz udarowy) bardzo krótkie więc prąd się nie skończy a wszystkie aku ładuję jak jestem w garażu i gram w darta i słucham Rage Against the machine z mojego JBL authentics 500 😄

Pomimo że nie powinno tak być to są urządzenia, które lepiej działają z większą baterią (np nawet krótkotrwałe użycie diaksa na małej baterii, kiedy tarcza napotka wiekszy opór - szlifierka potrafi się zatrzymać i trzeba włączyć ją ponownie - w większym aku problem nie występuje)

I taki pro tip - ładowarkę ustawiłem na swoim miejscu na stałe i wpiąłem w gniazdo z pstryczkiem. Wpinam aku, pstrykam pstryczek w gniazdku i aku się łąduje. Wyciąganie ładowarki, wpinanie kabla, chowanie potem byłoby upierdliwe a tak rach ciach i naładowane

Napisano
39 minut temu, Marko33 napisał(a):

Ładowarka od 2Ah spokojnie ogarnia większy aku. Mam i taki i taki.

Pewnie ładuje dłużej ale nie zwróciłem uwagi - większy aku zazwyczaj w podkaszarce i jak skończy się prąd a jest jeszcze coś do dokoszenia to idzie 2Ah a 4Ah idzie w ładowarkę.

Podobnie zamiennie używam - gdy skończy się w kosiarce, wkładam ten z kosy :)

(Stiga)

Napisano

Da radę. 

Jak kupjesz, to poszukaj tych akku 4Ah z serii Performance. Parkside PAPS 204 A1. Są mniejsze, lżejsze, na innych ogniwach. I można do nich się przez BT podłączyć 😄

Napisano

Naładuje nawet 8Ah (taki też mam)