Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 40tys wybór

Featured Replies

Napisano
W dniu 12.02.2025 o 12:55, spad napisał(a):

Wejdź na AAA Auto, napisz na czacie który Golf jest w Poznaniu w sprzedaży i jedź. Dzisiaj w używkach chyba jedna z lepszych opcji zakupu pojazdu to właśnie od nich.

a jeszcze niedawno w siurdaka cięli z ukrytymi opłatami... zmieniło się to?

Napisano
45 minut temu, kamilll142 napisał(a):

Czy w ogłoszeniach jest zawarty gdzieś ten kod silnika albo jest jakoś on oznaczony żeby było wiadomo? Przeglądam golfiki troszkę powyżej 40tys. Ten jest bardzo ładny 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-volkswagen-golf-1-6-tdi-scr-trendline-ID6H8RSe.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-volkswagen-golf-vii-1-6-tdi-bmt-comfortline-ID6H8qQe.html

Tak to jest to z mocą 115KM to CXMA

Do Golfa weź jedną poprawkę. Jak będziesz miał dzieci na tylnej kanapie w foteliku to będą cię kopały w przedni fotel. Po prostu z tyłu jest ciasno. Octavia combi jest jednak większa.

A krótki C4 Picasso to już pod dzieci w fotelikach jest lepszy

Screenshot_20250221-110115.png

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
29 minut temu, nikt-znany napisał(a):

a jeszcze niedawno w siurdaka cięli z ukrytymi opłatami... zmieniło się to?

Nie kupujesz za gotówkę cena auta droższa. Kupujesz na raty cena auta tańsza ale w ogólnym rozrachunku drożej. Czego nie rozumiesz. Jeszcze sprzedadzą ci ubezpieczenie aby zgarnąć prowizję, bo przy skupie aut polisy OC wypowiadają.

Napisano
50 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Nie kupujesz za gotówkę cena auta droższa. Kupujesz na raty cena auta tańsza ale w ogólnym rozrachunku drożej. Czego nie rozumiesz. Jeszcze sprzedadzą ci ubezpieczenie aby zgarnąć prowizję, bo przy skupie aut polisy OC wypowiadają.

Co za problem kupic na raty taniej i za chwile splacic caly kredyt?

Uzbezpieczenie i tak musisz kupic swoje, zeby miec AC (chyba, ze jakis gruz).

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Co za problem kupic na raty taniej i za chwile splacic caly kredyt?

Uzbezpieczenie i tak musisz kupic swoje, zeby miec AC (chyba, ze jakis gruz).

Problemu nie ma. Aaaaauto zarabia na prowizjach.  Prowizję od udzielonego kredytu i tak musisz zapłacić. 

Aaaaauto to Mirek jak każdy, inny tylko duży. Sprzedałem im auto, nic nie sprawdzali ze stanu techniczne oprócz  jazdy próbnej 10minut.

Napisano
21 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Problemu nie ma. Aaaaauto zarabia na prowizjach.  Prowizję od udzielonego kredytu i tak musisz zapłacić. 

Zgodnie z prawem bankowym, przy wczesniejszej splacie kredytu, prowizja jest proporcjonalnie zwracana.

Wiec jak splacisz na drugi dzien, to wyjda jakies grosze.

Napisano
1 godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Do Golfa weź jedną poprawkę. Jak będziesz miał dzieci na tylnej kanapie w foteliku to będą cię kopały w przedni fotel. Po prostu z tyłu jest ciasno. Octavia combi jest jednak większa.

Rozumiem, że świat się zmienia, bo kiedyś w maluchu nikt o takich rzeczach nie myślał, ale nie sądzę, że to gamechanger przy zakupie auta. Już większym problemem może być montaż fotelika RWF.

Napisano
  • Autor

No właśnie zmieniam auto żeby było pojemne. Na początku myślałem Peugeocie 308 ale w hatchbacku bo tam on też w miarę ma ten bagaznik ale mniej jest tych egzemplarzy. Później pomyślałem że jak już zmieniam na parę lat to lepiej kupić większy z opcją wrzucenia wózka itd. Teraz jak mam w gazie tego swojego to nie wiem co to w ogóle bagażnik bo koło zapasowe jeszcze tam leży. Właśnie na niektórych stronach czytałem, że w peugeocie będzie więcej miejsca na tyle a w niektórych, że golf. Nie są to jakieś pewnie diametralnie różnice a dla mnie to będzie i tak kosmos 

Napisano
No właśnie zmieniam auto żeby było pojemne. Na początku myślałem Peugeocie 308 ale w hatchbacku bo tam on też w miarę ma ten bagaznik ale mniej jest tych egzemplarzy. Później pomyślałem że jak już zmieniam na parę lat to lepiej kupić większy z opcją wrzucenia wózka itd. Teraz jak mam w gazie tego swojego to nie wiem co to w ogóle bagażnik bo koło zapasowe jeszcze tam leży. Właśnie na niektórych stronach czytałem, że w peugeocie będzie więcej miejsca na tyle a w niektórych, że golf. Nie są to jakieś pewnie diametralnie różnice a dla mnie to będzie i tak kosmos 
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-octavia-skoda-octavia-1-4-tsi-elegance-ID6H6i0B.html

Mało jakoś teraz ciekawych autek. Ten wygląda dobrze z ogłoszenia. Ale to trzeba by spora wycieczkę robić. Za to fajne wyposażenie i silnik.

Blisko golf ale hatchback, będzie ciasno z wózkiem(co nie znaczy ze sie nie da)
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-golf-volkswagen-golf-vii-1-0-tsi-bmt-trendline-ID6GReA2.html

Tu masz jeszcze octavie blisko, wyposażenie średnie ale silnik fajny
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-octavia-skoda-octavia-1-4-tsi-ambition-ID6H8XoS.html

Generalnie umawiaj coś na rano wizytę bo w weekend sie sprzeda co ciekawsze ;)

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Może się i nie znam ale jasna tapicerka jest mało praktyczna. Wiem, że pierdoła ale skoro auto na lata... 

Napisano
Teraz, kamilll142 napisał(a):

Fajne autka ale szukam raczej diesla. Nie znam się na silnikach ale dużo tych 1.0 

1.0 TSI od VAG spali tyle samo, co diesel, z tą różnicą, że jak kupisz diesla do 40 tys zł, to pierwsza lepsza awaria osprzętu pochłonie koszt paliwa dla 1.0 TSI na kolejne 2 lata.

Napisano
Teraz, kamilll142 napisał(a):

A co z mocą takiego silnika? Nie jest on są słaby?

1.0 TSI w mocniejszej odmianie 110/115 KM jedzie lepiej, niż 1.6 TDI, czy 1.6 HDI. W słabszych odmianach 95 KM trochę gorzej w mieście, bo jest 5 biegów, a moc można spokojnie podciągnąć u tunera na 130 KM. Jeździłem Octavią 1.0 TSI w serii, na kołach 18" i bez problemu dawał radę.

Napisano
21 minut temu, kamilll142 napisał(a):

A co z mocą takiego silnika? Nie jest on są słaby?

Miałem we flocie 20 Octavii z 1.0 TSI 115KM. Oprócz dolewek oleju, silnik zupełnie bezproblemowy, a miały po 150 000 km przebiegu jak je oddawaliśmy. Nigdy nie miały żadnej awarii.

W 3 chłopa leciały licznikowe 200 km/h a i dynamika była zupełnie wystarczająca do normalnej jazdy autostradowej.

Napisano
10 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

Pytanie co z tymi silnikami później , jak kupię z przebiegiem pod 150-180tys

Przecież te silniki robią i po 300 000 km i nie słychać o trapiących je awariach.

Z takim podejściem to Ty nigdy nic nie kupisz, albo będziesz wybierał, przebierał a na koniec kupisz sprawdzony, ale wyeksploatowany silnik i też padnie.

Poczytaj tę stronę, bo tak to będziesz odrzucał każdy polecany Ci silnik, albo kup nowy na gwarancji. Ale pamiętaj, że to nie oznacza, że silnik się nie zepsuje.

https://www.motobenzyna.pl/silniki/silnik-volkswagen-1-0-tsi-ea211.html

Napisano
33 minuty temu, OPAL napisał(a):

Przecież te silniki robią i po 300 000 km i nie słychać o trapiących je awariach.

Z takim podejściem to Ty nigdy nic nie kupisz, albo będziesz wybierał, przebierał a na koniec kupisz sprawdzony, ale wyeksploatowany silnik i też padnie.

Poczytaj tę stronę, bo tak to będziesz odrzucał każdy polecany Ci silnik, albo kup nowy na gwarancji. Ale pamiętaj, że to nie oznacza, że silnik się nie zepsuje.

Wszystko się zgadza, poza błędem w podlinkowanym opisie, że pasek rozrządu jest w kąpieli olejowej. Oczywiście nie jest i wytrzymuje nawet więcej, niż 210 kkm.

1.0 TSI, to obecnie jeden z lepszych, jak nie najlepszy "maluch" ostatniej dekady. 

Napisano
  • Autor
46 minut temu, OPAL napisał(a):

Wiem wiem, sorki ale po prostu się nie znam totalnie i jak zawsze padnie propozycja jakiegoś silnika to wolę dopytać. Masz rację, pewnie dawno już był gdzieś podjechał i kupił i jeździł z miesiąc / dwa autkiem ale jakaś dziwną mam manierę, że zawsze muszę dużo czytać, analizować ;)

Napisano
W dniu 13.02.2025 o 14:55, OPAL napisał(a):

Miałem Megane 3 2011 z tym silnikiem (sprzedałem na autokąciku - mam nadzieję, że dalej służy).

Służy:oki:. Potwierdzam Megane 3 Grandtour to bardzo fajne auto😉.

Napisano
8 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

1.0 TSI, to obecnie jeden z lepszych, jak nie najlepszy "maluch" ostatniej dekady. 

Dodał bym jeszcze 0,9 i 1.0 turbo od Renault. Tam też nie słychać o jakiś dramatycznych problemach. I LPG łyka.

Jak nie będzie szukał z importu ze skręconym licznikiem to do 300,400kkm dojeździ.

Napisano

Rapid a ale z benzyną 1.0 mam i jest to bardzo poprawne auto. Jedyną wadą jest szerokość, dwie osoby w kurtkach zimowych ocierają się o siebie z przodu.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
12 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-rapid-skoda-rapid-1-6-tdi-dpf-ambition-ID6GViDh.html

A coś takiego Panowie, ktoś wspominał, że brał Rapida? To będzie podobny silnik do golfa?

Ja wspominałem. Mam Rapida liftback -jest większy bagażnik. Silniki te same w całej grupie VAG (audi, VW, skoda, Seata). Części eksploatacyjne tanie.

Z tyłu jednak więcej miejsca jak w Golfie. Jak szukałem auta to brałem golfa pod uwagę ale za ciasny dla mnie był choć bagażnik ma ogromny i ustawny.

Rapid ma małe wady, gorzej się prowadzi od golfa i uważam że w trasę szczególnie jak wieje to się nie nadaje.

Ja jestem ze skody zadowolony, spełnia swoje zadanie aczkolwiek wolałbym Octavię.

Ten z linku  jest z kodem CXMA.

Jak chcesz to ci z grupy Rapidowej kilka linków z ogłoszeniami prześlę na priv.

Możesz poszukać jeszcze Seat Toledo, to jest to same auto co Rapid liftback.

https://www.olx.pl/d/oferta/seat-toledo-1-0-benzyna-2018-stan-bardzo-dobry-CID5-IDZUTph.html

https://www.olx.pl/d/oferta/seat-toledo-seat-toledo-zadbany-bardzo-ekonomiczny-polecam-CID5-ID12GWvZ.html

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
19 godzin temu, kamilll142 napisał(a):

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-rapid-skoda-rapid-1-6-tdi-dpf-ambition-ID6GViDh.html

A coś takiego Panowie, ktoś wspominał, że brał Rapida? To będzie podobny silnik do golfa?

To już według mnie lepiej kupić Octavię 3 zamiast rapida według mnie 

Napisano
W dniu 22.02.2025 o 18:28, Tre-Bor napisał(a):

Dodał bym jeszcze 0,9 i 1.0 turbo od Renault. Tam też nie słychać o jakiś dramatycznych problemach. I LPG łyka.

Jak nie będzie szukał z importu ze skręconym licznikiem to do 300,400kkm dojeździ.

Prawda, tylko trzeba pamiętać że w 0.9 łańcuch się niestety wymienia. Pomiędzy 130-170kkm zaczyna się tłuc i ścina napinacze (w sensie prowadnice). Koszt 3-4k bo to dużo roboty. Ale za to dobrze się gazuje jak ktoś lubi (wtrysk pośredni). Nie wiadomo jeszcze jak będzie w 1.0 bo zbyt młody silnik. 

Napisano
  • Autor

Będę rozglądał się za golfikiem. Przekonały mnie opinie, trochę poczytałem. Ten silnik 1.6, 115KM. Jestem w stanie dorzucić nawet jak będzie coś fajnego do 45 tys np. Te auta pewnie w porównaniu z peugeotem też będą trzymać wartość dłużej podobna 

Napisano
Będę rozglądał się za golfikiem. Przekonały mnie opinie, trochę poczytałem. Ten silnik 1.6, 115KM. Jestem w stanie dorzucić nawet jak będzie coś fajnego do 45 tys np. Te auta pewnie w porównaniu z peugeotem też będą trzymać wartość dłużej podobna 
Jest kilka golfow w twojej okolicy w tej cenie także coś znajdziesz.
Jak nie boisz sie większych przebiegów to możesz zobaczyć też tego passata
https://www.olx.pl/d/oferta/volkswagen-passat-vw-passat-variant-trendline-2-0-tdi-150km-salon-pl-aso-i-wlasciciel-CID5-ID10n2UY.html

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Właśnie miałem się pytac taki dieselek z przebiegiem 250tys wyżej to jest nadal dobra opcja? Ja do tej pory jak wyszukiwałem to zaznaczyłem do 200tys maks ale to wtedy mało opcji 

Napisano
3 godziny temu, kamilll142 napisał(a):

Dołóż trochę i masz koło Poznania

https://www.olx.pl/d/oferta/volkswagen-golf-vw-golf-1-6-tdi-salon-rp-niski-przebieg-CID5-ID14eqW7.html

Tylko bądź czujny bo to jakiś Miras.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
7 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Tylko bądź czujny bo to jakiś Miras

I numer VIN owiany nutką tajemnicy. 

Napisano
W dniu 25.02.2025 o 21:50, kamilll142 napisał(a):

Właśnie miałem się pytac taki dieselek z przebiegiem 250tys wyżej to jest nadal dobra opcja? Ja do tej pory jak wyszukiwałem to zaznaczyłem do 200tys maks ale to wtedy mało opcji 

Ty chyba kłopotów szukasz. Masz szansę zie załapać na combo - czyli wtryski plus turbo ;) Czyli kupisz taniej ale łącznie cenowo wyjdzie jak młodszy z mniejszym przebiegiem ;) 

Napisano

Czym modszy tym lepszy, znajomy kiedys kupił 5 latka avensisa chcyba 270kkm miał na liczniku i po wymianie wtrysków, przez 7 lat dobił do 410kkm i osprzęt silnika nadal się trzyma. Tylko tu były dwie rzeczy auto młode i przebieg z autostrady oraz japońska bezawaryjność.

Edytowane przez bielaPL

Napisano
45 minut temu, Jaruga napisał(a):

Ty chyba kłopotów szukasz. Masz szansę zie załapać na combo - czyli wtryski plus turbo ;) Czyli kupisz taniej ale łącznie cenowo wyjdzie jak młodszy z mniejszym przebiegiem ;) 

Diesel z przebiegiem 170 - 250 kkm to proszenie się o kłopoty. Zazwyczaj w tym przebiegu trzeba sporo zrobić:

- wtryski

- turbo

- EGR

- świece

Jak auto na xenonie to jeszcze żarniki :) 

Napisano
26 minut temu, bergerac napisał(a):

Diesel z przebiegiem 170 - 250 kkm to proszenie się o kłopoty. Zazwyczaj w tym przebiegu trzeba sporo zrobić:

- wtryski

- turbo

- EGR

- świece

Jak auto na xenonie to jeszcze żarniki :) 

Dlatego wydaje mi się że benzyna w tym budżecie była by mnie ryzykowna 

Napisano

Też zastanawiam się po co pchasz się w tego diesla? To proszenie się o kłopoty, a to co zaoszczędzisz na paliwie wydasz na ewentualne naprawy. Kupując benzynę masz większą szansę kupić zadbane auto od prywatnej osoby, a nie wysłużone auto, klepiące kilometry.

Napisano

To też racja. Jak ktoś kupował nowego diesla to raczej dlatego, że dużo jeździ. Po drugie nie bez powodu diesle są tańsze. 

Napisano
3 minuty temu, ochkarol napisał(a):

To też racja. Jak ktoś kupował nowego diesla to raczej dlatego, że dużo jeździ. Po drugie nie bez powodu diesle są tańsze. 

Sa tansze, bo w tych rocznikach sprzedawalo sie ich wiecej niz benzyn i jest obecnie medialna nagonka na diesla.

Do tego dochodza strefy czystego transportu w kilku duzych miastach.

Napisano
  • Autor

Ja w sumie diesla nigdy nie miałem ale zawsze jeździłem na gazie więc pewnie wbił mi się diesel z racji mniejszych kosztów na stacji. 

Napisano

Z tego, co wyczytałem to te sprzed 2012 roku nie są polecane. Gdzieś tutaj, ktoś pisał, że nawet dopiero od 2014 roku są ok. 

Napisano
Godzinę temu, kamilll142 napisał(a):

Ja w sumie diesla nigdy nie miałem ale zawsze jeździłem na gazie więc pewnie wbił mi się diesel z racji mniejszych kosztów na stacji. 

Jeździłem zagazowaną benzyną a teraz jeżdżę dieslem. Wolę benzynę. Ale każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Niewątpliwie zaletą diesla jest moment obrotowy. 

I trzeba uważać, bo nie każdy silnik benzynowy będzie dobrze tolerował LPG. 

Napisano
W dniu 1.03.2025 o 11:25, kamilll142 napisał(a):

Ale wspominaliscie wiem, że silniki TSI są dobre i mało palą 

1.2 i 1.4 TSI po 2015 na pasku rozrządu lub 1.0 TSI - chyba były już od 2017.

Mam 3 diesla, przedtem większość na LPG.

Kupiłem go tylko dlatego bo był tańszy od NoPb ok 10tyś i miał wtedy 76kkm nalotu.

Jeszcze raz ci napiszę, że musisz mieć z tyłu głowy, że jak coś się kumulacyjne w dieslu wysypie to wydasz równowartość montażu instalacji LPG 2,5-3,5 kpln. Tak ok 200kkm nalotu trzeba się spodziewać kosztów.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
1 minutę temu, Tre-Bor napisał(a):

1.2 i 1.4 TSI po 2015 na pasku rozrządu lub 1.0 TSI - chyba były już od 2017.

Mam 3 diesla, przedtem większość na LPG.

Kupiłem go tylko dlatego bo był tańszy od NoPb ok 10tyś i miał wtedy 76kkm nalotu.

Jeszcze raz ci napiszę, że musisz mieć z tyłu głowy, że jak coś się kumulacyjne w dieslu wysypie to wydasz równowartość montażu instalacji LPG 2,5-3,5 kpln. Tak ok 200kkm nalotu trzeba się spodziewać kosztów.

1.2 na pasku były już od 2014 r.

Napisano
W dniu 1.03.2025 o 12:45, Tre-Bor napisał(a):

Jeszcze raz ci napiszę, że musisz mieć z tyłu głowy, że jak coś się kumulacyjne w dieslu wysypie to wydasz równowartość montażu instalacji LPG 2,5-3,5 kpln.

Nie trzeba kumulacji, żeby wydać 2,5 koła rotfl

Za regenerację wtrysków zapłaciłem w październiku 2,6 tys pln. 

Edit:

Doprecyzuję - ta kwota to koszt sprawdzenia wtrysków, sama regeneracja, jakieś duperele, które przy okazji się wymienia, robocizna. 

Edytowane przez ochkarol