Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja z funkcją grzania

Featured Replies

Napisano

Będę niedługo potrzebował zainstalować klimę z funkcją grzania. Funkcja grzania jest nawet istotniejsza od chłodzenia, bo być może będzie to jedyne źródło ciepła w budynku.

Domek o powierzchni ok 65m2. Jakie urządzenie wybrać? Rozumiem, że moc wymagana to około 5kW? 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Mam 7 kW

Daje radę schłodzić i ogrzać powierzchnię około 100 m2. Schłodzić latem i ogrzać jesienią. Zimą nie testowałem. Sprzęt Aux. Robi za pompę ciepła. Więc pobiera jakieś 2kW.

tej firmy nie znam, myślałem bardziej o jakimś LG, Dahua itd.

ile płaciłeś za urządzenie plus montaż?

Napisano
4 minuty temu, bergerac napisał(a):

5800 

Aux mamy w kilku mieszkaniach i sprawują się niezawodnie.

Napisano

Haier Nordic 3.5kW zakładałem na jesień za 4600pln z montażem. W salonie 30m w murowanym domu z lat 90tych dawał radę utrzymać 20 st. całą zimę. 

Ale do domku 65m to ze 2 takie by trzeba pewnie. 

Edytowane przez iwik

Napisano
7 godzin temu, bergerac napisał(a):

Będę niedługo potrzebował zainstalować klimę z funkcją grzania. Funkcja grzania jest nawet istotniejsza od chłodzenia, bo być może będzie to jedyne źródło ciepła w budynku.

Domek o powierzchni ok 65m2. Jakie urządzenie wybrać? Rozumiem, że moc wymagana to około 5kW? 

Musisz określić, ile ciepła potrzebujesz przez większość zimy, a ile w największe mrozy.

Pompa ciepła ma te nieciekawą wadę, że im zimniej, tym gorzej działa.

Dlatego najlepiej dobrać urządzenie, które dobrze działa przez większość zimy i a na największe mrozy - dodatkowe źródło ciepła w postaci np. kozy na pellet, kominka, albo piecyka na LPG lub nawet naftę.

Napisano
  • Autor

kozę postawię (głównie dlatego, że żonie się podoba :) ), ale to pewnie później, chcę zobaczyć najpierw jak klima sobie poradzi.

Dostałem dwie propozycje:

Gree - 5,5 tys

TCL - 3,5 tys, coś takiego: https://dmuchamy.pl/pl/products/klimatyzacja/nascienne/wszystkie/klimatyzator-scienny-tcl-elite-xa82i-black-5-1kw-tac-18chsd-xa82i-23359.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gbraid=0AAAAACA-CnbVnBsFSKuEwOi6-EK3KHWoH&gclid=CjwKCAiAw5W-BhAhEiwApv4goNAvM57GNADs7fEMdl4RBqx8PoN-7_fijiZXSSy4OOfk_bEK7Rx3DRoCXsAQAvD_BwE

Montażysta twierdzi, że do zastosowania w domku rekreacyjnym tańsza spokojnie wystarczy, podobno już kilkanaście zainstalował i zero problemów.

Napisano
37 minut temu, bergerac napisał(a):

kozę postawię (głównie dlatego, że żonie się podoba :) ), ale to pewnie później, chcę zobaczyć najpierw jak klima sobie poradzi.

Gree - 5,5 tys

TCL - 3,5 tys, coś takiego: https://dmuchamy.pl/pl/products/klimatyzacja/nascienne/wszystkie/klimatyzator-scienny-tcl-elite-xa82i-black-5-1kw-tac-18chsd-xa82i-23359.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gbraid=0AAAAACA-CnbVnBsFSKuEwOi6-EK3KHWoH&gclid=CjwKCAiAw5W-BhAhEiwApv4goNAvM57GNADs7fEMdl4RBqx8PoN-7_fijiZXSSy4OOfk_bEK7Rx3DRoCXsAQAvD_BwE

Montażysta twierdzi, że do zastosowania w domku rekreacyjnym tańsza spokojnie wystarczy, podobno już kilkanaście zainstalował i zero problemów.

Brać, co lokalni polecają :ok:

WiFi ma, by włączyć zdalnie i mieć podgląd temp. wewnątrz?

Napisano
  • Autor
9 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Brać, co lokalni polecają :ok:

WiFi ma, by włączyć zdalnie i mieć podgląd temp. wewnątrz?

podobno ma, dodatkowo zasunę czujniki co @szastan polecał :ok: 

Napisano
kozę postawię (głównie dlatego, że żonie się podoba [emoji4] ), ale to pewnie później, chcę zobaczyć najpierw jak klima sobie poradzi.

Gree - 5,5 tys

Osobiście montowałem gree 3500 u rodziców - Salon z kuchnią w sumie 45m2 grzeje praktycznie tylko ta klina

W największe mrozy tato odkręcił grzejniki

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
W dniu 2.03.2025 o 15:18, bergerac napisał(a):

Moc wymagana zależy od domku, w jednym starczy 3.5kW a do innego będzie trzeba 7. Musisz obliczyć zapotrzebowanie na energię np na jakiejś stronie typu cieplo.app oraz zastanowić się jaką temperaturę chcesz tam utrzymać przez zimę, bo inaczej się grzeje jak w mrozy będziesz tam przebywał a inaczej jeśli chcesz tylko utrzymać temperaturę żeby nie zamarzło. Konkretne urządzenie niech poleci instalator bo to on będzie to serwisował i świadczył gwarancję.

Ja mam w domu użytkowanym sezonowo (80m2, murowany) Rotenso Mirai 3.5kW i daje radę - ale w zimie nie mieszkam tylko utrzymuję +8 funkcją Freeze Protect.

Napisano
  • Autor

Dzięki, zrobiłem sobie, tak to wygląda (jakoś dziwnie mało).

Przez zimę raczej nie zamierzam tam przebywać, podobnie jak Ty potrzebuję utrzymać temperaturę na plusie.

image.png.b7ce246581c94b4172a4db35e0ec7e11.png

Napisano
W dniu 2.03.2025 o 17:37, bergerac napisał(a):

Tylko nie LG, please.

Jak chcesz bezawaryjnie i tanio to gree.

Jak tylko tanio to AUX (sorry @rwIcIk).

Pamiętaj, mówi Ci "autoryzowany" tych trzech marek i nie tylko 😉

P.S. daj rzut pomieszczeń 

Napisano
10 godzin temu, bergerac napisał(a):

Gree - 5,5 tys

Bierz gree 

Napisano

Witam, nowy dom dobrze ocieplony 69 m2 ogrzewam Rotenso Mirai 3,5 kW ( 7,2 kw cieplnej), pracuje idealnie, żaluzje pionowe i poziome dobrze rozprowadzają ciepło. Utrzymanie stałej temperatury 18 stopni kosztowało za listopad i grudzień 600 zł przy prądzie budowlanym (450 kWh).

Napisano
13 godzin temu, mikomir napisał(a):

Witam, nowy dom dobrze ocieplony 69 m2 ogrzewam Rotenso Mirai 3,5 kW ( 7,2 kw cieplnej), pracuje idealnie, żaluzje pionowe i poziome dobrze rozprowadzają ciepło. Utrzymanie stałej temperatury 18 stopni kosztowało za listopad i grudzień 600 zł przy prądzie budowlanym (450 kWh).

Co Ty za głupoty wypisujesz 🤦

Chcesz powiedzieć, że masz sprężarkę o mocy 3,5kW a urządzenie ma wydajność 7,2kW ?

To nie HP 

Napisano
  • Autor
11 minut temu, technix napisał(a):

Chcesz powiedzieć, że masz sprężarkę o mocy 3,5kW a urządzenie ma wydajność 7,2kW ?

To nie HP 

image.png.88464207c6c6dfff14a1d8697bbb243f.png

Napisano

Zaznacz mi proszę, gdzie jest pobór mocy 3,5kW, bom ja ślepy jest chyba 

Napisano

Mam Kaisai 3,5kW, kosztowalo 1750zł, nie mam pojecia o wyobrazeniu, a zamontowalem to sobie w kilka godzin, nawet prozni nie robilem, tylko zaworki odkrecilem i dziala juz 5 rok bez zadnego przegladu, bo serce by mi peklo, ze jakis serwisant glosujacy na PiS wzialby za to pieniadze, wiec w sumie polecam, tym bardziej, ze nie podrozaly, a szkoda, bo moglbym sie chelpic, ze mam drogie, a co dziwne mimo mega inflacji przez te lata, nadal to kosztuje ponizej 2k. Montaz to przewiercenie sie przez sciane i podlaczenie kabla, skoro ja dalem rade, dasz i Ty, a 1,5k w kieszeni, co mozna wydac na mnostwo kebabow i zapiekanek :jem: ma wifi i sporo funkcji bo sama instrukcja obslugi wyglada jak ksiazka calkiem gruba.

Napisano

Chyba każda, lub prawie każda klima ma obecnie funkcję grzania. Brałbym dobrego instalatora jakiego masz w okolicy i to co montuje niż wybierać markę a później szukać instalatora :ok:

Pytanie jak dobrze masz zaizolowaną tą chatkę i jak bardzo podzieloną. No chyba, że dasz klimę gdzieś w centralnym miejscu i na zimę zostawisz pootwierane wszędzie drzwi. Ale jeśli masz słabą izolację budynku to zastanowiłbym się nad małym grzejniczkiemf np. w łazience gdzie masz wodę (bo obstawiam, że o tą wodę chodzi) . W normalnym trybie z aplikacji klimy chyba nie ustawisz na mniej niż 17 stopni C, w trybie przeciwzamrożeniowym chyba ok 8 ale nie w każdej klimie da się to ustawić.   Jakbyś miał mały grzejnik to możesz sobie ustawić na 2 stopnie i imho to wystarczy

Napisano
7 minut temu, yack napisał(a):

Chyba każda, lub prawie każda klima ma obecnie funkcję grzania. Brałbym dobrego instalatora jakiego masz w okolicy i to co montuje niż wybierać markę a później szukać instalatora :ok:

Pytanie jak dobrze masz zaizolowaną tą chatkę i jak bardzo podzieloną. No chyba, że dasz klimę gdzieś w centralnym miejscu i na zimę zostawisz pootwierane wszędzie drzwi. Ale jeśli masz słabą izolację budynku to zastanowiłbym się nad małym grzejniczkiemf np. w łazience gdzie masz wodę (bo obstawiam, że o tą wodę chodzi) . W normalnym trybie z aplikacji klimy chyba nie ustawisz na mniej niż 17 stopni C, w trybie przeciwzamrożeniowym chyba ok 8 ale nie w każdej klimie da się to ustawić.   Jakbyś miał mały grzejnik to możesz sobie ustawić na 2 stopnie i imho to wystarczy

W domu na wsi zostawiałem włączone grzejniki elektryczne.

Np. w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie było wejście wody i terma miałem grzejnik 500 W ustawiony na * i utrzymywał tam kilka stopni na +.

Napisano
13 godzin temu, technix napisał(a):

To nie HP

Wg danych katalogowych tam faktycznie jest max moc grzewcza do 7.2kW. Ale to jest parametr teoretyczny, do doboru mocy do grzania nie ma znaczenia bo z tego co się dowiedziałem to jest w trybie turbo chyba przez max 30 minut i zapewne przy odpowiednio wysokiej temperaturze zewnętrznej.

Napisano
1 godzinę temu, yack napisał(a):

W normalnym trybie z aplikacji klimy chyba nie ustawisz na mniej niż 17 stopni C, w trybie przeciwzamrożeniowym chyba ok 8 ale nie w każdej klimie da się to ustawić.   Jakbyś miał mały grzejnik to możesz sobie ustawić na 2 stopnie i imho to wystarczy

Cały dowcip w tym że klima przy nastawie +8 zużyje tyle samo prądu (albo i mniej) co ten mały grzejnik przy +2, a dodatkowo w razie potrzeby włączysz sobie zdalnie (jak jest na miejscu wifi) i nagrzejesz nią do +20, przyjeżdżasz i masz już ciepło. Kosztuje oczywiście więcej niż grzejnik, ale każdy sobie kalkuluje inwestycję wg potrzeb i możliwości.

Edytowane przez PawelW

Napisano
3 minuty temu, PawelW napisał(a):

Cały dowcip w tym że klima przy nastawie +8 zużyje tyle samo prądu (albo i mniej) co ten mały grzejnik przy +2, a dodatkowo w razie potrzeby włączysz sobie zdalnie (jak jest na miejscu wifi) i nagrzejesz nią do +20, przyjeżdżasz i masz już ciepło. Kosztuje oczywiście więcej niż grzejnik, ale każdy sobie kalkuluje inwestycję wg potrzeb i możliwości.

Nagrzeje, ale zużyje 3x więcej prądu :)

Klimę też włączy zdalnie.

A grzejnik i tak warto mieć, by utrzymać te minimalne temp. i jako drugie źródło :ok:

Napisano
15 minut temu, PawelW napisał(a):

Tak tak, tylko właśnie pytanie po co autor chce mieć tam temperaturę na plusie jeśli nie zamierza tam przebywać. Bo jeśli chodzi o to by nie pękły rury to prościej spuścić wodę na zimę. 

A grzejnik po to bo obawiam się, że jak np. klima będzie na 8 stopni w salonie (brane ze ściany) to w pomieszczeniu może być chłodniej, a w kibelku za ścianą i drzwiami przy dużych mrozach może spaść jeszcze bardziej. Awaryjny grzejniczek załatwiłby sprawę w razie czego żeby się później nie zamartwiać jeśli ta chatka jest daleko.   Ewentualnie są jeszcze grzałki do rur jeśli rury nie są zabudowane. Ale ekonomiczniej i ekologiczniej byłoby spuścić wodę, zabrać wrażliwą elektronikę i spać spokojnie 

Napisano
1 minutę temu, yack napisał(a):

Tak tak, tylko właśnie pytanie po co autor chce mieć tam temperaturę na plusie jeśli nie zamierza tam przebywać. Bo jeśli chodzi o to by nie pękły rury to prościej spuścić wodę na zimę. 

W drewnianym budynku tak. 

W murowanym ogrzewanie, nawet minimalne, pozwala uniknąć gromadzenia wilgoci i pleśni. Ściany mają dużą pojemność cieplną i jeśli dopuści się do dużego wychłodzenia to wiosną zaczyna się na nich skraplać wilgoć i powstaje taki "piwniczny" klimat, przez co wiosną jest nieprzyjemnie a w dłuższym horyzoncie taki budynek będzie niszczał. Utrzymanie temperatury wewnątrz powyżej zewnętrznej minimalizuje ten problem, dodatkowo klima ma tę zaletę że daje nawiew mieszając powietrze i przez to jeszcze lepiej osusza.

A spuścić wodę oczywiście można, ale nie zawsze jest to proste jeśli instalacja nie była pod tym kątem budowana. Dodatkowo w domu który ja mam są jeszcze stare stalowe rury i spuszczenie wody powoduje wzmożoną korozję przez co po napełnieniu wiosną trzeba długo płukać żeby nie zatykały się wszelkie sitka przy zaworach i kranach.

11 minut temu, yack napisał(a):

klima będzie na 8 stopni w salonie (brane ze ściany) to w pomieszczeniu może być chłodniej

Klima może używać pilota jako czujnika temperatury, ja kładę go wręcz w drugim pokoju tak aby widział się z jednostką na ścianie. W całym domu 80m2 różnica temperatur w pomieszczeniach wychodzi mi nie więcej niż 2 stopnie przy ujemnej temperaturze na zewnątrz. Na pewno trzeba uważać jeśli ktoś ma rury na ścianach zewnętrznych, wtedy faktycznie dałbym w takim kibelku dodatkowy grzejnik albo spuszczał. Ale tu wracamy do tego że każdy dom jest inny i zawsze trzeba się dopasować do sytuacji.

Napisano
3 godziny temu, PawelW napisał(a):

W drewnianym budynku tak. 

W murowanym ogrzewanie, nawet minimalne, pozwala uniknąć gromadzenia wilgoci i pleśni. Ściany mają dużą pojemność cieplną i jeśli dopuści się do dużego wychłodzenia to wiosną zaczyna się na nich skraplać wilgoć i powstaje taki "piwniczny" klimat, przez co wiosną jest nieprzyjemnie a w dłuższym horyzoncie taki budynek będzie niszczał. Utrzymanie temperatury wewnątrz powyżej zewnętrznej minimalizuje ten problem, dodatkowo klima ma tę zaletę że daje nawiew mieszając powietrze i przez to jeszcze lepiej osusza.

A spuścić wodę oczywiście można, ale nie zawsze jest to proste jeśli instalacja nie była pod tym kątem budowana. Dodatkowo w domu który ja mam są jeszcze stare stalowe rury i spuszczenie wody powoduje wzmożoną korozję przez co po napełnieniu wiosną trzeba długo płukać żeby nie zatykały się wszelkie sitka przy zaworach i kranach.

Teoretycznie masz rację. W praktyce mam taki domek letniskowy od 30 lat i to w lesie. Owszem, jest wilgotno ale właściwie do pierwszego przyjazdu, przewietrzenia i sprzątania. Ale nie ma piwnicznego klimatu, nic się też nie skrapla. Meble całe, telewizor cały.  I tak - woda co rok spuszczana - zajmuje to 15 minut razem z zalaniem kibla i syfonu prysznicowego (pozostałe można zdjąć) płynem żeby ewentualnie nie zamarzło. Nie, nie namawiam do tego a tylko chciałbym zauważyć, że nie zawsze jest to tak jak opisałeś. Jeśli wpadnę tam zimą to może raz z własną butelką wody żeby zrobić sobie herbatę. Imho w takiej sytuacji bez sensu kilka miesięcy grzać i w duże mrozy zastanawiać się czy wszystko jest okej

Klima może używać pilota jako czujnika temperatury

Tak, najczęściej się to nazywa follow albo jest taki ludzik. Ale prawie nikt z tego nie korzysta. A nawet jak o tym wie to później położy pilota gdzieś gdzie nie łapie. A u mnie z apki nie widać tego skąd bierze, jedynie po wskazywanej temperaturze widzę że coś nie gra :)

W całym domu 80m2 różnica temperatur w pomieszczeniach wychodzi mi nie więcej niż 2 stopnie przy ujemnej temperaturze na zewnątrz.

No tak, może tak być jak dobrze izolnięte :ok:

Napisano
5 godzin temu, yack napisał(a):

Imho w takiej sytuacji bez sensu kilka miesięcy grzać i w duże mrozy zastanawiać się czy wszystko jest okej

Inny budynek to inne doświadczenia 👍. Ja próbowałem przez kilka lat nie ogrzewać i spuszczać wodę ale efekt był jak opisałem, z roku na rok coraz dłużej było czuć tę wilgoć i robiło się nieprzyjemnie więc padło na klimę jako najtańszą w eksploatacji metodę zdalnie sterowanego grzania.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, PawelW napisał(a):

Inny budynek to inne doświadczenia 👍. Ja próbowałem przez kilka lat nie ogrzewać i spuszczać wodę ale efekt był jak opisałem, z roku na rok coraz dłużej było czuć tę wilgoć i robiło się nieprzyjemnie więc padło na klimę jako najtańszą w eksploatacji metodę zdalnie sterowanego grzania.

ile płacisz za prąd ze sezon zimowy?

Napisano
W dniu 4.03.2025 o 23:55, Josyp napisał(a):

Mam Kaisai 3,5kW, kosztowalo 1750zł, nie mam pojecia o wyobrazeniu, a zamontowalem to sobie w kilka godzin, nawet prozni nie robilem, tylko zaworki odkrecilem i dziala juz 5 rok bez zadnego przegladu, bo serce by mi peklo, ze jakis serwisant glosujacy na PiS wzialby za to pieniadze, wiec w sumie polecam, tym bardziej, ze nie podrozaly, a szkoda, bo moglbym sie chelpic, ze mam drogie, a co dziwne mimo mega inflacji przez te lata, nadal to kosztuje ponizej 2k. Montaz to przewiercenie sie przez sciane i podlaczenie kabla, skoro ja dalem rade, dasz i Ty, a 1,5k w kieszeni, co mozna wydac na mnostwo kebabow i zapiekanek :jem: ma wifi i sporo funkcji bo sama instrukcja obslugi wyglada jak ksiazka calkiem gruba.

Od Twojego montażu 5 lat temu zaszła jedna istotna zmiana - nie kupisz sam klimy z Fgazem bez montażu.

Nie wiem, jak jest z klimami gazy typu propan i izobutan, ale znając lobby montażystów, to albo urządzenia są zakazane, albo montaż bez uprawnień sapera jest zakazany.

Napisano
7 godzin temu, maras77 napisał(a):

Od Twojego montażu 5 lat temu zaszła jedna istotna zmiana - nie kupisz sam klimy z Fgazem bez montażu.

Nie wiem, jak jest z klimami gazy typu propan i izobutan, ale znając lobby montażystów, to albo urządzenia są zakazane, albo montaż bez uprawnień sapera jest zakazany.

A wiesz, że już wtedy to obowiązywało, ale da się to obejść? tylko nie mów nikomu... nie pokazuj na misiu gdzie Cię dotykałem...

Co prawda mailowo sprzedawcy nie chcieli się podkładać, ale po rozmowach telefonicznych, nieco lawirując uzgodniliśmy stanowisko, że przecież mogę z nimi podpisać umowę, a oni nie będą weryfikowali, czy ją zrealizowałem, w związku z czym przyślą mi jednak klimkę z gazem, żeby @technix nie zarobił i mógł wówczas z tej frustracji ze spokojem ducha zagłosować na PiS :jem:

Napisano
ile płacisz za prąd ze sezon zimowy?
Za zeszły sezon trochę poniżej 1000zł, coś ok. 800-900kWh. W tym ogrzanie do 20C na wiosnę przed przyjazdem.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jeśli da się to zakładaj taką sufitówkę na 4 strony, a nie kasetówkę na ścianę. W domu mam Rotenso właśnie sufitową na 4 strony, fajnie schładza 4 sypialnie, bez powodowania "owiania" zimnym w upalne lato. W biurze jednym mam Midea kasetową, służy również do ogrzewania zimą, jest cicha, zarządzanie apką, ustawiony harmonogram  tygodniowy czy weekendowy na podtrzymanie tylko. Działa i nie powoduje dziury w kieszeni bo ma całkiem niezłą sprawność. Kaisai czy Gree jak się doktoryzowałem też będzie dobrym rozwiązaniem.

Napisano
  • Autor

Za zeszły sezon trochę poniżej 1000zł, coś ok. 800-900kWh. W tym ogrzanie do 20C na wiosnę przed przyjazdem.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

dzięki, bardzo rozsądnie.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, AkuQ napisał(a):

Jeśli da się to zakładaj taką sufitówkę na 4 strony, a nie kasetówkę na ścianę. W domu mam Rotenso właśnie sufitową na 4 strony, fajnie schładza 4 sypialnie, bez powodowania "owiania" zimnym w upalne lato. W biurze jednym mam Midea kasetową, służy również do ogrzewania zimą, jest cicha, zarządzanie apką, ustawiony harmonogram  tygodniowy czy weekendowy na podtrzymanie tylko. Działa i nie powoduje dziury w kieszeni bo ma całkiem niezłą sprawność. Kaisai czy Gree jak się doktoryzowałem też będzie dobrym rozwiązaniem.

nie ma takiej możliwości, musi być klima naścienna. Mam fajne miejsce, więc powinno być ok, poza tym ten domek to takie określenie na wyrost - to bardziej lepsza altanka ;) 

Napisano

Ostatnich parę lat jestem w branży obracającej się wokół fotowoltaiki, pomp ciepła, magazynów. Najważniejsza rada jaką mogę Ci dać, to dobry, lokalny instalator. Mi pompę ciepła instalował sąsiad który w klimatyzacjach robi od 25 lat, wyszło mnie to 100% drożej niż mogła zrobić to moja firma na pracowniczych zniżkach. 

Żaden markowy sprzęt nie jest w stanie oprzeć się ujowemu instalatorowi. Jak instalator mówi że najtańszy sprzęt wystarczy i będzie działać, to mu zaufaj. 

A kolega @technix to myślę że wyrobił sobie podobną markę jak @Zuraw chociażby... 

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał(a):

A kolega @technix to myślę że wyrobił sobie podobną markę jak @Zuraw chociażby... 

A co ja mam wspólnego z klimatyzacjami? 8-)