Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Berlingo/Partner/Doblo/Combo 1.5 diesel 130KM A/T

Featured Replies

Napisano

Czy użytkuje ktoś w/w samochód? Jakieś uwagi/spostrzeżenia? 

Potrzebuję takiego blaszaka na daily - wersja 3 osobowa, tak raczej na zapas niż z potrzeby, ale chcę mieć 3 miejsca z przodu 

Poszukiwana konfiguracja: silnik 1.5 diesel 130KM + skrzynia automatyczna

Auto nowe, przebieg tak do 160-170tys w 4 lata, liczę na możliwość wykupienia gwarancji na ten okres :phi: 

Bardziej podoba mi się Ford Caddy :phi: tzn Tourneo blaszak ale odpada wyłącznie ze względu na 2 miejsca z przodu 😞

Napisano
4 godziny temu, swienty napisał(a):

Mam Toyotę Prace City z tym słabszym dieslem w manualu. Dosyć oszczędny silnik bo pali około 6 litrów w cyklu mieszanym ale skrzynia biegów jest czasami upierdliwa. Kupując w auto macie będziesz zadowolony. Jeśli chodzi o gwarancję to w Toyocie jest coś takiego jak Toyota Relax. Polega to na tym że po gwarancji robisz okresowe przeglądy nadal w Toyocie i między tymi przeglądami masz nadal gwarancje. 

Napisano
2 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

jest coś takiego jak Toyota Relax. Polega to na tym że po gwarancji robisz okresowe przeglądy nadal w Toyocie i między tymi przeglądami masz nadal gwarancje. 

Tylko okrojoną.

Warto poczytać warunki. 

Napisano
7 godzin temu, swienty napisał(a):

wersja 3 osobowa, tak raczej na zapas niż z potrzeby, ale chcę mieć 3 miejsca z przodu 

Przypomniało mi się że jak jadę w trzy osoby to jest raczej ciasno. Okazjonalnie jest do wytrzymania ale do codziennych dalszych jazd będzie ciężko. 

Napisano
  • Autor
10 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Przypomniało mi się że jak jadę w trzy osoby to jest raczej ciasno. Okazjonalnie jest do wytrzymania ale do codziennych dalszych jazd będzie ciężko. 

Liczę się z tym, na szczęście potrzebuję to do sporadycznego użytku, i to raczej w ruchu lokalnym na 20-30min trasy :oki: Ale jeden pasażer z przodu powinien mieć całkiem wygodnie? Oczywiście jak na blaszaka z nieregulowaną ławką 😉

Dość długo rozglądam się za nowym daily, i niestety na rynku nie ma innego małego dostawczaka z 3 miejscami :nie_wiem: 

Da się tym przejechać 500km i wysiąść z auta niepołamanym? Hałas przy 130, jest do przeżycia czy już nie słychać radia? 😉

Na razie zbieram wstępne info, na pewno przez zakupem wziąłbym z wypożyczalni takiego na kilka dni :oki: 

Napisano

Mam Riftera 130KM/ EAT8 nie wiem jak to się ma wersji blaszkowej Partnera. Ktoś kupował z AK w tym samym czasie Żuraw?

Napisano

Ja w październiku kupiłem jako 3 samochód w domu. Bardziej jako na zapas ale żonie tak przypasował że go używa jako daily.

Ale w naszym przypadku szukaliśmy chwile wersji osobowej. W tym przypadku jednak potrzeba nieraz jechać w piątkę, wyciągnięcie tylnego rzędu siedzeń zajmuje dosłownie 4 minuty i masz ogromną przestrzeń. Każde siedzenie mocowane jest do podłogi niezależnie, możesz sobie na przykład wyciągnąć dwa skrajne a zostawić środkowe, lub zostawić jedno skrajne i dwa wyciągnąć.

Żona ma alergię na gnojówkę więc w grę wchodziła tylko benzyna. Co ciekawe argumentem było żeby była ta tylna szyba w klapie otwierana do góry żeby można było jechać z czymś dłuższym. I tak trafiła nam cię 10 letnia cytryna w wersji multispace z gazem, przebieg 160.000

Samochód dużo bardziej pojemny niż jakiekolwiek kombi czy większość SUVów. Cytryna jest bardzo miękka, fajnie jeździ jak zwykła osobówka ale 40m2 paneli podłogowych na raz nie załadujesz bo tył siada. Silnikiem 2L w benzynie/gazie nie poszalejesz - jest słaby ale wystarczający.

Typowe bolączki to drzwi gniją od spodu, w naszym egzemplarzu były robione ale po zimie trzeba będzie poprawić. Żona nie szanuje auta to już musiałem wymienić łączniki stabilizatora (35 minut roboty całość a łączniki po kilkanaście złotych). Pająk od wycieraczek żyje swoim życiem, chciałem wymienić ale są 3 ROŻNE RODZAJE, po VIN się nie udało dobrać, trzeba będzie rozebrać i zamówić. Jak na każdego francuza elektryka - żarówka w tylnym reflektorze raz działa raz nie, styki poprawiane, czasami wystarczy popukać palcem w lampę i znowu 2 tygodnie działa. Kostka pod fotelem od bocznej poduszki powietrznej w oparciu fotela tak samo, poprawianie pinów nie pomaga, kostki pospinałem opaskami zaciskowymi i jest lepiej ale jak ktoś kopnie nogą pod fotelem to bywa że się zaświeci kontrolka.

Silnik lubi olej, trzeba te 0,6L na 1000km liczyć. Wymiana uszczelniaczy zaworowych czy pierścieni na cylindrach podobno niewiele daje, Ten Model Tak Ma.

Pozatym fajnie autko, dobrze jeździ że pani używa go na daily.

Edytowane przez bengamin

Napisano
29 minut temu, bengamin napisał(a):

20250304_091314.jpg

Ale to stary model, pytanie jest o nowy. 

Napisano
2 minuty temu, Olas1 napisał(a):

Ale to stary model, pytanie jest o nowy. 

Ale wieczne problemy z elektryką są od czasów "królowej lawet" po dzisiejsze egzemplarze,
Pamiętam jak miękki był Partner w 2000 roku, naście lat później dalej "robią je na miękko" - czyli dalej dość wygodnie ale nie załadujesz za dużo
Nie wiem na ile można w nich wpaść w studnie z mokrym paskiem rozrządu, ale na forum Peugeot/Cytryna są wieczne narzekania że zbyt szybko zużywa się napinacz.

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, bengamin napisał(a):

czyli dalej dość wygodnie ale nie załadujesz za dużo

L2 ma ok 900kg ładowności, więc 2 palety po 500kg można pakować... ;] 

34 minuty temu, bengamin napisał(a):

Nie wiem na ile można w nich wpaść w studnie z mokrym paskiem rozrządu, ale na forum Peugeot/Cytryna są wieczne narzekania że zbyt szybko zużywa się napinacz.

Dlatego mowa o nowym a nie używanym, teraz strach kupować 3-4 letnie auta po okresie gwarancji

berlingo.jpg.c13c9c29f0db2357b4dc2bbccd7d280e.jpg

Napisano
21 godzin temu, swienty napisał(a):

Liczę się z tym, na szczęście potrzebuję to do sporadycznego użytku, i to raczej w ruchu lokalnym na 20-30min trasy :oki: Ale jeden pasażer z przodu powinien mieć całkiem wygodnie? Oczywiście jak na blaszaka z nieregulowaną ławką 😉

Dość długo rozglądam się za nowym daily, i niestety na rynku nie ma innego małego dostawczaka z 3 miejscami :nie_wiem: 

Da się tym przejechać 500km i wysiąść z auta niepołamanym? Hałas przy 130, jest do przeżycia czy już nie słychać radia? 😉

Na razie zbieram wstępne info, na pewno przez zakupem wziąłbym z wypożyczalni takiego na kilka dni :oki: 

Jeden pasażer ma bardzo wygodnie. Siedzi jak król ;]. Robię 300 km bez problemu i nie narzekam. Dalej nie miałem okazji jechać. Przy 130 można nawet nadal rozmawiać ale wiadomo że cicho nie jest. Ogólnie przed zakupem Toyoty jeździłem kilkoma dostawczakami  i Proace City był najbardziej wygodny. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Proace City był najbardziej wygodny.

Ale porównując np. z takim samym Peugeotem czy Oplem, czy z zupełnie innym autem?

Napisano
52 minuty temu, swienty napisał(a):

Ale porównując np. z takim samym Peugeotem czy Oplem, czy z zupełnie innym autem?

Chodzi o zupełnie inne auta. Jeździłem Courierem, Express i Kangoo. 

Napisano
21 godzin temu, bengamin napisał(a):

Ale wieczne problemy z elektryką są od czasów "królowej lawet" po dzisiejsze egzemplarze,
Pamiętam jak miękki był Partner w 2000 roku, naście lat później dalej "robią je na miękko" - czyli dalej dość wygodnie ale nie załadujesz za dużo

Podaj link do tego forum

Napisano
W dniu 5.03.2025 o 07:31, Danielpoz. napisał(a):

Podaj link do tego forum

Jestem na kilku ale na tych się najwięcej dzieje: LINK1 ;  LINK2 ; LINK3

Napisano

Jak ma mieć 3 miejsca z przodu to kombivany raczej odpadają więc nie będzie to rodzina

Berlingo/Rifter/Doblo/Proace City/Combo ani Kangoo/Townstar/T-klasa ani też Caddy/Tourneo Courier-Combi

tylko  któreś z większych:
Jumpy/Expert/Proace/Vivaro tylko te, z kolei, mają dwulitrowe silniki. Trafic również, niby jest też 1,6 ale nie wiem czy na polskim rynku.

obraz.png.54004f648734db4084a7093617ebc59d.png

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bolekis napisał(a):

Jak ma mieć 3 miejsca z przodu to kombivany raczej odpadają więc nie będzie to rodzina

Uzasadnij

Napisano

Uzasadnij
Nie wiem jak w partnerze ( blaszak) ale w Rifterze ( to samo tylko ucywilizowana osobówka) nie ma opcji 3 miejsc z przodu.... Więc kto wie czy kolega nie ma racji....
Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):
9 godzin temu, swienty napisał(a):

Uzasadnij

Nie wiem jak w partnerze ( blaszak) ale w Rifterze ( to samo tylko ucywilizowana osobówka) nie ma opcji 3 miejsc z przodu.... Więc kto wie czy kolega nie ma racji....

Nie dyskutujmy o tym, liczę się z tym że ta dwumiejscowa ławka to nie jest miejsce na wygodną jazdę w trasę, bardziej chodzi o przewiezienie kogoś na miejscu, 10-20km i to na pewno nie będzie jazda w 3 dorosłych chłopów. ;] 

Czy można zamówić nie wiem, natomiast są gotowe auta do odbioru od ręki wystawione na otomoto, i każda z w/w marek ma 3 miejsca.

Ciekawostka, właśnie wpałem na Renault Kangoo, też są 3 osobowe ale to zdaje się trochę mniejsze auto.

Napisano

Oglądałem wersje osobowe tych aut,  widziałem ile w nich jest miejsca i od razu miałem porównanie z drugim rzędem foteli, gdzie te trzy osoby faktycznie się już mieszczą.
Skoro są na OM blaszaki z trzema miejscami z przodu to podlinkuj, chętnie obejrzę.

Kangoo to odpowiednik Berlingo/Riftera/pozostałych, ma diesla 1,5 ale 95 KM i  MT - to tyle ze specyfikacji również wersji osobowej.

Napisano
29 minut temu, bolekis napisał(a):

Kangoo to odpowiednik Berlingo/Riftera/

Kangoo to nie jest rodzina Stellantis. 

Napisano
22 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Kangoo to nie jest rodzina Stellantis. 

Ale rozmiarowo to samo :ok:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bolekis napisał(a):

widziałem ile w nich jest miejsca i od razu miałem porównanie z drugim rzędem foteli, gdzie te trzy osoby faktycznie się już mieszczą.

To nie ma znaczenia, lepiej źle jechać niż dobrze iść :oki: 

Doblo

https://www.otomoto.pl/dostawcze/oferta/fiat-doblo-van-l2-130-8at-fiat-doblo-van-l2-130-8at-ID6Hcc9Z.html

Combo

https://www.otomoto.pl/dostawcze/oferta/opel-combo-van-cargo-l2h1-eat8-1-5-131km-opel-combo-van-cargo-l2h1-eat8-1-5-131km-ID6Hc919.html

Berlingo

https://www.otomoto.pl/dostawcze/oferta/citroen-berlingo-van-l2h1-eat8-1-5-130km-citroen-berlingo-van-l2h1-eat8-1-5-130km-ID6H9lJj.html

Kangoo wydaje się namniejszy w środku:oki: 

https://www.otomoto.pl/dostawcze/oferta/renault-kangoo-renault-kangoo-ID6HcRen.html

Napisano
W dniu 3.03.2025 o 14:13, swienty napisał(a):

Potrzebuję takiego blaszaka na daily - wersja 3 osobowa, tak raczej na zapas niż z potrzeby, ale chcę mieć 3 miejsca z przodu 

Poszukiwana konfiguracja: silnik 1.5 diesel 130KM + skrzynia automatyczna

Auto nowe, przebieg tak do 160-170tys w 4 lata, liczę na możliwość wykupienia gwarancji na ten okres :phi: 

Bardziej podoba mi się Ford Caddy :phi: tzn Tourneo blaszak ale odpada wyłącznie ze względu na 2 miejsca z przodu 😞

Mam Peugeota Partnera longa 130KM manuala 75kkm nalotu, 2020 na sprzedaż. Właśnie wykupiłem leasing i wlaśnie do kręcenia się wokół trzepaka jak to w wykońceniówce jest idealny. 3-osobowa wersja, grzane siedzenia, ogrzewana przednia szyba, system surround view, czyli kamera wsteczna, kamera cofania plus w prawym lusterku monitorująca strefę martwą, czujniki parkowania przód, czujniki parkowania tył, dwustrefowa klimatyzacja, obrotowy stolik roboczy po złożeniu oparcia środkowego fotela, duży wyświetlacz, android auto, hak holowniczy 13-pin, podwyższona ładowność, cos tam jeszcze. Kupowałem ze wzgędu na młodego, żeby awaryjnie móc pojechać w trójkę. Raz nam się zdarzyło pojechać nim w trójkę z Warszawy nad morze i bez sensacji - zmieścił się i fotelik jak i partnerka i mimo ławki powiedziała, że mimo obaw nie było tak źle. W trasie głośno robi się powyżej 160km/h. Do tej prędkości jak na taki samochód jest rewelacyjnie - w ogóle nie czuje się, że to blaszanka. Bardzo z niego jestem zadowolony, ale musze kupić osobówkę 7-osobową.

A wybrałem Partnera dlatego, że ma dużo fajniejszą deskę rozdzielczą niż pozostałe czworaczki - zegary są nad kierownicą, a nie patrzy się na nie przez kierownicę dzięki czemu są niemal jak head up, zaś kierownica jest bardzo mała (chyba z 208). Do tego jest bardzo praktyczny schowek nad kierownica, a przed zegarami, którego nie ma w pozostałych czworaczkach, a którego cholernie mi brakowało w zastęczym Berlingo. Teraż szukam osobowej wersji i ze względu na zegary tylko Peugeota :oki:

Acha - caddy jest dużo węższy. Ja potrzebowałem pakę do której włożę płyty gk 200x120 i paka rzeczywiście ma ok 208 x 123, więc idealna. No i zaważył tez system 

Resizeof20200301_132805.jpg.6ccc48cb4bc66c45598717008dda56a1.jpg

Resizeof20200301_132830.jpg.19cde1e69f24c23a74d31a0de2a695cd.jpg

Resizeof20200301_132916.jpg.30dd3797c976016912b577d8e2af084a.jpg

Resizeof20200301_132952.jpg.1435c2c631e7e482a64fe1d444979f54.jpg

Edytowane przez Zuraw

Napisano
13 godzin temu, Fili_P napisał(a):
15 godzin temu, swienty napisał(a):

Uzasadnij

Zupełnie inaczej jest to zrobione w Partnerze. Sam zobacz:

Resizeof20200301_132830.jpg.f718eb369895c489a58dc9d05dc88776.jpg

Resizeof20200301_132928.jpg.9c60bde8bf69481e672ffc80bf47c986.jpg

Co ciekawe okazuje się, że środkowe siedzenie jest 6cm szersze niz w Fordzie. Osobiście mierzyłem miarką w salonach pod kątem młodego. Róznica wynika z tego, że w fordzie jest mechaniczny ręczny i między siedzeniami musi być szpara do dźwigni. W PSA jest elektryczny i dzięki temu ławka może być szersza. Miałem już nawet podpisaną umowę na forda, ale moja partnerka wsiadła do forda i do peugeota i powiedziała, że bezapelacyjnie peugeot :ok:

Napisano
5 godzin temu, swienty napisał(a):

Ciekawostka, właśnie wpałem na Renault Kangoo, też są 3 osobowe ale to zdaje się trochę mniejsze auto.

Zdecydowanie mniejszy!

I jeszcze dopisze - zobacz jak jest ustawiony mój fotel na zdjęciach - ja mam 183cm i muszę go miec przysunięty, żeby komfortowo jechać. Po stronie pasażera jest znacznie więcej miejsca na nogi - siedząc tam jestem w stanie niemal je wyprostować.

Edytowane przez Zuraw

Napisano
6 minut temu, Zuraw napisał(a):

Zupełnie inaczej jest to zrobione w Partnerze. Sam zobacz:

Resizeof20200301_132830.jpg.f718eb369895c489a58dc9d05dc88776.jpg

Resizeof20200301_132928.jpg.9c60bde8bf69481e672ffc80bf47c986.jpg

Co ciekawe okazuje się, że środkowe siedzenie jest 6cm szersze niz w Fordzie. Osobiście mierzyłem miarką w salonach pod kątem młodego. Róznica wynika z tego, że w fordzie jest mechaniczny ręczny i między siedzeniami musi być szpara do dźwigni. W PSA jest elektryczny i dzięki temu ławka może być szersza. Miałem już nawet podpisaną umowę na forda, ale moja partnerka wsiadła do forda i do peugeota i powiedziała, że bezapelacyjnie peugeot :ok:

Środkowy fotel ma być jak najmniejszy. Kierowca ma mieć komfort a nie incydentalny pasażer. Ta są zwykłe dostawczaki i te rozwiązanie w pugu jest na minus👎

Napisano
5 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Środkowy fotel ma być jak najmniejszy. Kierowca ma mieć komfort a nie incydentalny pasażer. Ta są zwykłe dostawczaki i te rozwiązanie w pugu jest na minus👎

Fotel kierowcy jest taki sam w wersji osobowej jak i ciężarowej. To czy jest to wersja 2- czy 3-osobowa nie ma wpływu na komfort kierowcy. Pisałem o szerokości ławki i siedzenia środkowego w porównaniu do tego samego w fordzie, w którym jest dźwignia ręcznego między siedzeniami.

Jedyną różnicą fotela keirowcy w wersji 3-osobowej do pozostałych jest brak możliwości zamówienia prawego podłokietnika, bo musi dać się złożyc srodkowe oparcie. Ale moge od razu powiedzieć, że właśnie to złożone oparcie robi robotę znacznie lepiej od podłokietnika, bo jest szeroki i do tego - tak jak u mnie - mogę wysunąć stolik do przodu wypełniając niemal całą przestrzeń aż do dźwigni zmieny biegów robiąc jeden duży podłokiernik :oki:

Edytowane przez Zuraw

Napisano
9 minut temu, Zuraw napisał(a):

Fotel kierowcy jest taki sam w wersji osobowej jak i ciężarowej. To czy jest to wersja 2- czy 3-osobowa nie ma wpływu na komfort kierowcy. Pisałem o szerokości ławki i siedzenia środkowego w porównaniu do tego samego w fordzie, w którym jest dźwignia ręcznego między siedzeniami.

Jedyną różnicą fotela keirowcy w wersji 3-osobowej do pozostałych jest brak możliwości zamówienia prawego podłokietnika, bo musi dać się złożyc srodkowe oparcie. Ale moge od razu powiedzieć, że właśnie to złożone oparcie robi robotę znacznie lepiej od podłokietnika, bo jest szeroki i do tego - tak jak u mnie - mogę wysunąć stolik do przodu wypełniając niemal całą przestrzeń aż do dźwigni zmieny biegów robiąc jeden duży podłokiernik :oki:

Chodzi o to żeby dupa pasażera nie dotykała dupy kierowcy. Ta przestrzeń jest bardziej wskazana na poczucie komfortu👍 no chyba że ktoś lubi się ściskać😂

Napisano
54 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Chodzi o to żeby dupa pasażera nie dotykała dupy kierowcy. Ta przestrzeń jest bardziej wskazana na poczucie komfortu👍 no chyba że ktoś lubi się ściskać😂

A nieeee - nie ma w ogóle takiej możliwości - między siedzeniem kierowcy a środkowym jest odstęp około 7cm. No chyba, że wieziesz wieloryba ;]

Nawet jak fotelik na środku miałem wstawiony to mimo jego szerokości nie dotykałem go tyłkiem, a tylko lekko ramieniem i była to fajna podpórka :oki: Przepraszam za brutalne zamazanie twarzy byłej partnerki, ale chcę zachować jej anonimowość.

Resizeof01.jpg.f2bb939a699488337595e4a8c730fde4.jpg

Edytowane przez Zuraw

Napisano

No będzie mi wielu "simply clever" rozwiązań z puga brakować.... a małe kierowniczki przy w zasadzie już zawsze występującym wspomaganiu i coraz częściej Steeringg by wire to powinna być reguła a nie wyjątek.
Ja mam 190 i w każdym aucie wieniec kiery mi coś zasłania. W Pugach mam tak jak być powinno ;-(

Napisano
Chodzi o to żeby dupa pasażera nie dotykała dupy kierowcy. Ta przestrzeń jest bardziej wskazana na poczucie komfortu[emoji106] no chyba że ktoś lubi się ściskać[emoji23]
Yyyyy. Sprawdz
Napisano

@Zuraw z ciekawości jeśli to nie tajemnica- ile wykup Ci zaśpiewali?

Napisano
1 godzinę temu, Fili_P napisał(a):
12 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):
Chodzi o to żeby dupa pasażera nie dotykała dupy kierowcy. Ta przestrzeń jest bardziej wskazana na poczucie komfortuemoji106.png no chyba że ktoś lubi się ściskaćemoji23.png

Yyyyy. Sprawdz

Mam dwa takie auta. 2 i 3 miejscowe. Sprawdz😎

Napisano
4 godziny temu, Fili_P napisał(a):

To pewnie klasyczny leasing operacyjny, gdzie wykup sam  definiujesz na samym poczatku

Napisano
W dniu 7.03.2025 o 09:58, Maciej__ napisał(a):

Ale rozmiarowo to samo :ok:

Kabina jest w Stellantisach dużo większa. 

W dniu 7.03.2025 o 12:30, swienty napisał(a):

Zgadza jest dużo mniejszy w środku. 

W dniu 7.03.2025 o 13:44, Zuraw napisał(a):

Mam Peugeota Partnera longa 130KM manuala 75kkm nalotu

Jak się sprawuje po takim przebiegu? Jakieś uwagi czy awarie były? 

Napisano
21 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Zgodnie z ustalonymi zasadami płatności rat leasingu. Płatność ostatniej raty to automatycznie wykup :oki:

Napisano
58 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Absolutnie żadnych. Akumulator tylko padł i musiałem go wymienić, ale mimo problemów z uruchomieniem rano nie zaliczam tego jako problemu dotyczącego samochodu. Po wymianie i 2 dniach wszystko wróciło do normy (moduły musiały nauczyć się nowego akumulatora podobno).

Dlatego teraz szykam Riftera 7-osobowego z tym silnikiem.

Napisano
16 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

To pewnie klasyczny leasing operacyjny, gdzie wykup sam  definiujesz na samym poczatku

Dokladnie :oki:

Napisano
W dniu 7.03.2025 o 14:56, Zuraw napisał(a):

A nieeee - nie ma w ogóle takiej możliwości - między siedzeniem kierowcy a środkowym jest odstęp około 7cm. No chyba, że wieziesz wieloryba ;]

Nawet jak fotelik na środku miałem wstawiony to mimo jego szerokości nie dotykałem go tyłkiem, a tylko lekko ramieniem i była to fajna podpórka :oki: Przepraszam za brutalne zamazanie twarzy byłej partnerki, ale chcę zachować jej anonimowość.

Resizeof01.jpg.f2bb939a699488337595e4a8c730fde4.jpg

weź poprawkę na to, że jesteś szczupły, po środku siedzi kleszcz i kobieta, posadź teraz 3 rosłych facetów. Kilka razy w tygodniu jeżdżę 3 miejscowym Traficiem 2 na magazyn,w obie strony będzie-10-12 kilometrów. O ile kierowca ma ok. bo jest siedzenie pełnowymiarowe, to na ławce 2 chłopów to tak średnio. Jak mi wypada jazda na ławce i do tego od strony drzwi, to muszę je lewą ręką zamykać, a przez całą drogę o drzwi oparty:facepalm: Dla mnie zwyczajnie jest to sakramencko niewygodne rozwiązanie, podziwiam tych co dzień w dzień w komplecie kilometry tak tłuką.

Napisano
1 minutę temu, r1sender napisał(a):

weź poprawkę na to, że jesteś szczupły, po środku siedzi kleszcz i kobieta, posadź teraz 3 rosłych facetów. Kilka razy w tygodniu jeżdżę 3 miejscowym Traficiem 2 na magazyn,w obie strony będzie-10-12 kilometrów. O ile kierowca ma ok. bo jest siedzenie pełnowymiarowe, to na ławce 2 chłopów to tak średnio. Jak mi wypada jazda na ławce i do tego od strony drzwi, to muszę je lewą ręką zamykać, a przez całą drogę o drzwi oparty:facepalm: Dla mnie zwyczajnie jest to sakramencko niewygodne rozwiązanie, podziwiam tych co dzień w dzień w komplecie kilometry tak tłuką.

Totez mówiłem, że problem może się robić jeśli bierzsz Marka ze Złomiarzy i jego syna....

A ooważniej - na długich dystansach jeźdisz z tymi gośćmi? Zdarzyło mi się parę razy jechać w 3 rosłych facetów i nie było to jakims problemem w mieście. W trasę oczywiście byłoby movcno niekomfortowo....

Napisano
1 minutę temu, Zuraw napisał(a):

Totez mówiłem, że problem może się robić jeśli bierzsz Marka ze Złomiarzy i jego syna....

A ooważniej - na długich dystansach jeźdisz z tymi gośćmi? Zdarzyło mi się parę razy jechać w 3 rosłych facetów i nie było to jakims problemem w mieście. W trasę oczywiście byłoby movcno niekomfortowo....

ja nie piszę o grubasach, ot zwyczajnych wysokich facetach, którzy trochę się ruszają. Pisałem, że jeździmy tak kilka razy w tygodniu 10-12 km. Jest zwyczajnie niewygodnie.

Napisano

ja nie piszę o grubasach, ot zwyczajnych wysokich facetach, którzy trochę się ruszają. Pisałem, że jeździmy tak kilka razy w tygodniu 10-12 km. Jest zwyczajnie niewygodnie.

No dobra, ale ustalmy jedną rzecz - fundujesz im komfortowa taksówkę czy dojazd do pracy? Bo jeśli taksówkę, to rzeczywiście warunki niefajne, ale jeśli dojazd do pracy 10-12km, to ten samochód to w pełni umożliwia. Ile czasu jedziesz - 10-15 minut? Niech nie narzekają. A jesli niewygodnie niech wezmą rower. Chyba, że kupisz im większy samochód, w co wątpię :phi:

Napisano
3 minuty temu, Zuraw napisał(a):

No dobra, ale ustalmy jedną rzecz - fundujesz im komfortowa taksówkę czy dojazd do pracy? Bo jeśli taksówkę, to rzeczywiście warunki niefajne, ale jeśli dojazd do pracy 10-12km, to ten samochód to w pełni umożliwia. Ile czasu jedziesz - 10-15 minut? Niech nie narzekają. A jesli niewygodnie niech wezmą rower. Chyba, że kupisz im większy samochód, w co wątpię :phi:

owszem jako narzędzie do przemieszczania się ok ale polemizuję z tym co piszesz w kwestii wygody. Akuratnie Tobie to pasuje jak ulał ale uwierz, że gdybyśmy wsiedli we dwójkę do Twojego auta, to nie czułbyś się już tak komfortowo. 

Napisano

owszem jako narzędzie do przemieszczania się ok ale polemizuję z tym co piszesz w kwestii wygody. Akuratnie Tobie to pasuje jak ulał ale uwierz, że gdybyśmy wsiedli we dwójkę do Twojego auta, to nie czułbyś się już tak komfortowo. 

No to jeśli narzędzie do przewieszczania się w odległościach 10-12 km to bez problemu da się. I wtedy jesteś w pracy, więc masz przemieścić się z punktu A do punktu B. To nie wycieczka do innego miasta, że ma być względny komfort. Ja tak do tego podchodzę. I tak jak wspomniałem - kilka razy jechaliśmy we 3 i dało się przejechać. Z partnerką z dzieciakiem w szerokim foteliku nad morze mi było komfortowo, bo mogłem oprzeć się o fotelik, partnerka stwierdziła, że da się choć przydałaby się regulacja oparcie. Ale to był wyjazd awaryjny po padzie jej samochodu kilometr od  domu. 

Do jazdy codziennej z pracownikami moim zdaniem nadaje się. Do kursowania międzymiastowego nie za bardzo.

Napisano

Ale nikt nie dyskutuje że "brygadowka" jest na dojazd "na robotę" ...a nie tyrki na trasach. Ja odnosiłem się do słów kil. Danielo który zrównał forda z dźwignią ręcznego jeszcze dodatkowa do Partnera który ma to lepiej rozwiazane. No to pomimo niewygód jednak nie jest to samo

R1sender już zapomniałeś jak szerokie są foteliki dziecięce?

Napisano

Mam ten sam rocznik tylko z automatem i prawie identycznym przebiegiem jak żuraw ( kupowaliśmy prawie w tym samym czasie) . U mniewtryskiwacz NOx poszedł do wymiany i FAP się skończył po 3,5 roku 69kkm :-( rozszerzona gwara nie objęła - poszukaj mojego watku
Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Ale nikt nie dyskutuje że "brygadowka" jest na dojazd "na robotę" ...a nie tyrki na trasach. Ja odnosiłem się do słów kil. Danielo który zrównał forda z dźwignią ręcznego jeszcze dodatkowa do Partnera który ma to lepiej rozwiazane. No to pomimo niewygód jednak nie jest to samo

R1sender już zapomniałeś jak szerokie są foteliki dziecięce?

Nie zapomniałem, często jest problem w zwykłym aucie na tylnej kanapie 3 foteliki obok siebie upchnąć.

A wracając do tematu, jeździło się po Polsce nieoznakowanym dostawczakiem z takim układem siedzeń:skromny: