Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy [2024] 5008 z silnikiem 1.2 Hybrid czy używany 2.0 blueHDI z wcześniejszej generacji

Featured Replies

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Jak ma 8 000km, to nie jest nowy. Jest nowszy.

Z twoimi wymogami i propozycjami kupisz pewnie coś, co się musi drogo zepsuć i masakrycznie traci na wartości, zamiast posłuchać praktycznych rad.

Jednak szanuję, że chcesz mieć samochód, który się podoba, ale wtedy musisz zaakceptować, że bierzesz pod uwagę same ryzykowne konstrukcje.

:) już się leczę z 5008 i jestem na detox'ie

Teraz analizuje w sumie jak się nie mylę jedyny nowy salonowy dostępny na rynku samochód z 5-cioma osobnymi siedzeniami --> VW Turan w zaprzęgu ze słabym kucem 1.5 TSI. Na 2.0 nie dam rady chyba się szarpać...

No chyba że jest jeszcze jakiś na europejskim rynku.. inny nowy ... ale tak patrzę.... 5008 zaorali, espace zaorali, s-max nie ma, citroeny orają się same z PT 1.2, klasa premium i duże rury nie są w zasięgu plebsu :) ehhh

Napisano
3 minuty temu, gsdfglkih napisał(a):

Teraz analizuje w sumie jak się nie mylę jedyny nowy salonowy dostępny na rynku samochód z 5-cioma osobnymi siedzeniami --> VW Turan w zaprzęgu ze słabym kucem 1.5 TSI. Na 2.0 nie dam rady chyba się szarpać...

Te TSI zwykle jeżdżą o wiele przyjemniej niż to wygląda na papierze. Przejedź się i sprawdź.

:ok:

Napisano
W dniu 30.03.2025 o 01:20, gsdfglkih napisał(a):

Kwotowo 100k + małe raty 0% w ostatecznym rozrachunku np. 160k vs. 100k + ryzyko kosztów ? na ewentualny pakiet startowy w pierwszym roku (lub kolejnych) dla roczników auta z 2020-2021 / do 140k km

pytanko: któa firma daje takie ratki 0%? Chyba że rata 0% i brak rabatu 25% vs cennik. 

Napisano
28 minut temu, lucash napisał(a):

pytanko: któa firma daje takie ratki 0%? Chyba że rata 0% i brak rabatu 25% vs cennik. 

Stellantis akurat ma taki kredyt, wplacasz 60% a reszta na 3 lata rat 0%.

image.png.1a6c10c39b06e00acd4c4ecd54a609d3.png

Napisano
2 godziny temu, gsdfglkih napisał(a):

No chyba że jest jeszcze jakiś na europejskim rynku.. inny nowy ... ale tak patrzę.... 5008 zaorali, espace zaorali, s-max nie ma, citroeny orają się same z PT 1.2, klasa premium i duże rury nie są w zasięgu plebsu :) ehhh

Szkoda, że 5008 przez silniki tak skaszaniony, bo to dla rodziny fajne autko. Miałem pierwszą generację z THP i gdyby nie ten silnik złego slowa bym nie powiedział. Wtedy jeszcze był jakis wybór takich aut, teraz praktycznie żaden, więc rozumiem Twoje ciśnienie na 5008. Niestety teraz ten samochód z 1,2 to nieporozumienie.

Napisano
  • Autor
51 minut temu, Rado_ napisał(a):

Szkoda, że 5008 przez silniki tak skaszaniony, bo to dla rodziny fajne autko. Miałem pierwszą generację z THP i gdyby nie ten silnik złego slowa bym nie powiedział. Wtedy jeszcze był jakis wybór takich aut, teraz praktycznie żaden, więc rozumiem Twoje ciśnienie na 5008. Niestety teraz ten samochód z 1,2 to nieporozumienie.

No niestety. Podoba się (nawet bardzo) mi i żonie ale tyle złego o tym PT się nasłuchałem i naczytałem że cykliczne te same co generacja problemy z silnikiem że nas od zakupu zimna chłodna analiza ryzyka odciągają. To że on słaby i by nie dawał frajdy z jazdy tą budą bym mógł jakoś przeboleć (stary jestem, dzieci wożę na krótkie dystanse i w komplecie nie zawsze, a na wakacje to jak ten plebs raz do roku się dotoczę nad jakieś południowe morze). Strach co do awaryjności silnika jest jednak znacznie większy niż to że on będzie turlał się... wyżyłowany jak konie do Morskiego Oka.

To że nie ma innego benzyniaka lub Diesel'a to jakieś chore nieporozumienie.

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Stellantis akurat ma taki kredyt, wplacasz 60% a reszta na 3 lata rat 0%.

image.png.1a6c10c39b06e00acd4c4ecd54a609d3.png

Oni to półdarmo rozdają - kumpel właśnie wziął siostrze.

Wpłata własna 18000 brutto, leasing na 24 miesiące po 375 zł brutto, limit 20000 km rocznie. 

Napisano
10 minut temu, bizz napisał(a):

Wpłata własna 18000 brutto, leasing na 24 miesiące po 375 zł brutto, limit 20000 km rocznie. 

Prawie 30kPLN brutto za 2 lata, to ja bym tego darmo nie nazywal ;)

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Prawie 30kPLN brutto za 2 lata, to ja bym tego darmo nie nazywal ;)

27 kpln brutto - 1125 zł brutto miesięcznie - za nowe auto rodzinne, wyposażone m.in. w adaptacyjny tempomat czy elektrycznie sterowane fotele - IMO to prawie darmo.

Napisano
11 minut temu, bizz napisał(a):

27 kpln brutto - 1125 zł brutto miesięcznie - za nowe auto rodzinne, wyposażone m.in. w adaptacyjny tempomat czy elektrycznie sterowane fotele - IMO to prawie darmo.

W sumie racja, chociaz tam jeszcze dochodzi polisa za ok 3kPLN/rok :ok:

No ale to w prywatnym aucie tez trzeba oplacac.

Ja jestem staromodny i jakos mnie te wynajmy nie przekonuja ;)

Napisano
36 minut temu, bizz napisał(a):

leasing na 24 miesiące po 375 zł brutto, limit 20000 km rocznie. 

To wynajem czy leasing? 

Napisano
9 minut temu, KYRTAP napisał(a):

To wynajem czy leasing? 

Różnie to firmy nazywają, wygląda że wynajem nazwany leasingiem, bo @bizz raczej ogarnia takie rzeczy.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

W sumie racja, chociaz tam jeszcze dochodzi polisa za ok 3kPLN/rok :ok:

No ale to w prywatnym aucie tez trzeba oplacac.

Ja jestem staromodny i jakos mnie te wynajmy nie przekonuja ;)

Polisa 1 PLN na pierwszy rok. 

Mnie też nie przekonują, ale akurat Stellantis to tylko tak:)

Napisano
1 godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

To wynajem czy leasing? 

leasing na sp. z o.o.

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Różnie to firmy nazywają, wygląda że wynajem nazwany leasingiem, bo @bizz raczej ogarnia takie rzeczy.

teoretycznie leasing, w praktyce traktowany jak wynajem - oddajesz auto z założenia po 24 miesiącach, nikt tego nie będzie wykupywał

Napisano
14 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Skąd wniosek że te silniki po zmianach nadal się sypią? O jakich zmianach piszesz? Chodzi Tobie o łańcuch rozrządu? 

WIDOCZNIE TERAZ ROZPUSZCZA SIĘ W BENZYNIE I ŁUSZCZY ŁAŃCUCH :ok:

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, bizz napisał(a):

Czekam, aż będą do płatków śniadaniowych dorzucać.

Napisano
12 godzin temu, maras77 napisał(a):

WIDOCZNIE TERAZ ROZPUSZCZA SIĘ W BENZYNIE I ŁUSZCZY ŁAŃCUCH :ok:

Tylko, że poza rozpuszczającym się paskiem silniki 1.2 PT miały jeszcze kilka innych wad związanych z układem tłok-cylinder oraz z wycierającymi się panewkami.

Jeśli tego nie poprawiono i wsadzono z oszczędności łańcuch, który się zbyt szybko rozciąga. ( Tak z tym też Stellantis miał problem i wymieniał w dieslach układy rozrządu na zmodernizowane ). Ogólnie od czasu współpracy z BMW przy silnikach benzynowych dawne PSA a obecny Stellantis nie ma dobrego silnika. Do tego dochodzi jakość obsług posprzedażowej, o której mieliśmy się okazję z jednym z forumowiczów przekonać. Ale jakbym miał serwisować te ich wytwory samochodopodobne to bym polecał. Pracy nie zabraknie. :)

Napisano

Odnośnie 1.2 PT pisałem o wersjach z paskiem jeszcze do nie dawna produkowany. Producent zmieniał skład materiału z jakiego produkowali pasek bez większych sukcesów. Następnie kombinację z zmianą klasy lepkości oleju z 5W-30 na 0W-20.  Do 2020r 1.5 diesel w Oplu miał problem z zrywającym się łańcuchem, który łączy wałki rozrzadu w głowicy. Mieliśmy przypadki takie przypadki w ASO, te łańcuchy pękały po 100-150tkm przebiegu w zależności od rodzaju eksploatacji.

Edytowane przez steyr

Napisano
11 godzin temu, steyr napisał(a):

Odnośnie 1.2 PT pisałem o wersjach z paskiem jeszcze do nie dawna produkowany. Producent zmieniał skład materiału z jakiego produkowali pasek bez większych sukcesów. Następnie kombinację z zmianą klasy lepkości oleju z 5W-30 na 0W-20. 

Teraz juz z powrotem wrocili do 5w30 ;] Masz moze jakies info odnosnie paskow po 06.2022?

Na te auta nie obowiazuje ta przedluzona gwarancja, wiec jestem ciekaw czy faktycznie udalo im sie to w koncu ogarnac...

Mozliwe, ze jeszcze za wczesnie zeby wyciagac wnioski.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Teraz juz z powrotem wrocili do 5w30 ;] Masz moze jakies info odnosnie paskow po 06.2022?

Na te auta nie obowiazuje ta przedluzona gwarancja, wiec jestem ciekaw czy faktycznie udalo im sie to w koncu ogarnac...

Mozliwe, ze jeszcze za wczesnie zeby wyciagac wnioski.

Jakiś tydzień temu znane mi XC90 z mokrym paskiem napędu pompy oleju,  laweta na trasie do serwisu. Diagnoza typowa dla tych silników rocznik 2020- 22 czyli zerwany ten pasek, przebieg 130 kkm. ASO zamówiło juz nowy silnik😁

Napisano
4 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Jakiś tydzień temu znane mi XC90 z mokrym paskiem napędu pompy oleju,  laweta na trasie do serwisu. Diagnoza typowa dla tych silników rocznik 2020- 22 czyli zerwany ten pasek, przebieg 130 kkm. ASO zamówiło juz nowy silnik😁

Volvo to noPB?

Co ciekawe 2.0TDI, tez ma mokry pasek, jezdzi tego miliony i nie slychac zeby padaly.

Mozliwe, ze dlatego ze to olej napedowy i nie jest tak agresywny jak benzyna.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Volvo to noPB?

Co ciekawe 2.0TDI, tez ma mokry pasek, jezdzi tego miliony i nie slychac zeby padaly.

Mozliwe, ze dlatego ze to olej napedowy i nie jest tak agresywny jak benzyna.

Był w dizlach ib enzynach w Volvo. Ten akurat to benzyna. Dobrzr, ze miał gwarę przedłużona😂