Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż wideorejestratora vs naklejka antystatyczna

Featured Replies

Napisano

Witam,

aktualnie posiadam tani, chociaż w zupełności wystarczający na moje potrzeby wideorejestrator. Do szyby mocowany jest na przyssawkę i o ile jest to w miarę praktyczne rozwiązanie, o tyle już kilka razy odkleiła się od szyby i tylko cudem uniknąłem mechanicznego uszkodzenia ekranu samochodowych multimediów po uderzeniu przez spadającą kamerkę. Dlatego też rozważam zakup nowego wideorejestratora ale mocowanego do szyby na taśmę dwustronną. Wcześniej nie brałem tego pod uwagę ze względu na potencjalne problemy z późniejszym demontażem (odklejenie uchwytu, resztki kleju na szybie itp). Ostatnio jednak wyczytałem, że można dokupić naklejki antystatyczne, np. tutaj: naklejki antystatyczne które neutralizują ten problem. 

Czy macie może doświadczenie jak się takie naklejki spisują? Tzn. czy faktycznie pozwalają na na łatwy i bezśladowy demontaż i przede wszystkim, czy nie wzrasta ryzyko że stabilność takiego mocowania jest mniejsza niż bezpośrednie przyklejenie uchwytu do szyby..?

Z góry THX i pzdr - Artur S.

Napisano

Rejestrator zawsze kleję na taśmę dwustronną. To ma być mocne połączenie i nie spadać.

Usunięcie takiej taśmy z szyby nie jest żadnym problemem, o ile 5 minut życia jesteś wstanie na to poświęcić.

Napisano

Ja mam taki na przyssawkę i wziąłem na ślinę i się jeszcze nie odczepił. W sumie to jeszcze nie miałem wypadku, ale nie sądzę, żeby po 4 latach się odkleił.

Napisano

Mam ten sam problem. W 1 aucie mam najstarszą kamerkę Viofo, na przyssawkę. Ile razu ona pospadała to już wie tylko ona. Zwłaszcza zimą.

Jednak odklejenie podczas jazdy to jest zaskoczenie, a jak leci jeszcze na coś albo odbija się i leci na Ciebie to już robi się problem.

W 2 aucie mam Mio na fabryczną naklejkę antystatyczna plus 2 stronna na nią. Przeszło rok przyklejona i nic nie odpadło.

Napisano

Od ponad 4 lat kamerka na takiej naklejce i nigdy nie spadła. Była też dwa razy demontowana i montowana na tej samej naklejce 

Napisano

wczoraj akurat demontowałem kamerkę viofo i powiem wam że jest leciutki problem z oderwaniem uchwytu na taśmę,

sznurek który jest w zestawie do odcinania uchwytu do szyby wziął się i rozerwał po kilku próbach odcięcia,

przyniosłem dratwę i też z 10 razy mi pękła :(, ale powolutku i spryskując wd40 w końcu mocowanie puściło

zostawiając na szybie częściowo zakropkowanej resztki taśmy, i tu najlepiej spisała się mała plastikowa skrobaczka do

skrobania szyb , robiłem to na dworze przy niskiej temperaturze na zewnątrz i pewnie stąd były problemy z oderwaniem uchwytu.

dziś pisząc tego posta wpadłem dopiero na pomysł że powinienem najpierw porządnie nagrzać wnętrze auta poprzez nadmuch na szybę

wtedy klej zrobił by się może elastyczniejszy i łatwiej było by go odciąć,

a kiedyś z odklejaniem się z  przyssawki od szyby z nawigacją to też miałem przeboje aż umieściłem ją tak aby opierała się o kokpit

Edytowane przez Waldek40

Napisano
Godzinę temu, Waldek40 napisał(a):

viofo i powiem wam że jest leciutki problem z oderwaniem uchwytu na taśmę,

Problem z taśmą 3M jest taki, że to dobry produkt jest :phi:

Jak ściągałem swoją, miałem taką płaską szeroką łopatkę do podważania i spray do rozpuszczania kleju, ale następnym razem chyba przetestuję taką podkładkę jeśli zdaje egzamin ;)

Napisano

Xiaomi chyba wszystkie swoje rejestratory klei na folii/naklejce antystatycznej, nigdy nie odpadło, demontaż bezproblemowy. Nie znam przyssawki, która by nie odpadła po jakimś czasie - czy to kiedyś navi, uchwyt do telefonu czy też rejestrator. 

Napisano

Ja mam taką przyssawkę do uchwytu na smartfona. Trzyma, jak głupia. Wyrób markowy (nie pamiętam firmy) na wzór starych uchwytów Nokii. 

Wideorejestrator mam przyklejony na coś, co było w zestawie 70mai. 

Kleił fachowiec, który układał kabelki. 

Napisano
Od ponad 4 lat kamerka na takiej naklejce i nigdy nie spadła. Była też dwa razy demontowana i montowana na tej samej naklejce 

Dokładnie takie samo dobre doświadczenie mam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
W dniu 5.04.2025 o 14:00, Artur S. napisał(a):

Czy macie może doświadczenie jak się takie naklejki spisują?

Dostałem taką naklejkę w zestawie z kamerą, kawałek folii. u mnie nie zadziałało bo kamera nie chciała się przykleić do szyby i odpadała. Przykleiłem bez tej folii i jest beton. Kamera Viofo A119 mini.

Napisano
11 godzin temu, futrzak napisał(a):

Xiaomi chyba wszystkie swoje rejestratory klei na folii/naklejce antystatycznej, nigdy nie odpadło, demontaż bezproblemowy. Nie znam przyssawki, która by nie odpadła po jakimś czasie - czy to kiedyś navi, uchwyt do telefonu czy też rejestrator. 

potwierdzam, tez mam xiaomi na naklejece - szybko prosto i nie spada.

Napisano

Dlatego też rozważam zakup nowego wideorejestratora ale mocowanego do szyby na taśmę dwustronną. Wcześniej nie brałem tego pod uwagę ze względu na potencjalne problemy z późniejszym demontażem (odklejenie uchwytu, resztki kleju na szybie itp). Ostatnio jednak wyczytałem, że można dokupić naklejki antystatyczne, np. tutaj: naklejki antystatyczne które neutralizują ten problem. 

Sztuczny problem. Taśmę dwustronna odkleja i czyści się w 5 min. Trzeba potem mieć nową taśmę, bo taka zniszczona już do niczego się nie nadaje.

Napisano

Do szyby mocowany jest na przyssawkę i o ile jest to w miarę praktyczne rozwiązanie, o tyle już kilka razy odkleiła się od szyb

Na przyssawkę trzeba dać troche wazeliny, oleju jadalnego lub oleju silikonowego i wtedy nie odpadnie.

Napisano

Czy macie może doświadczenie jak się takie naklejki spisują? Tzn. czy faktycznie pozwalają na na łatwy i bezśladowy demontaż i przede wszystkim, czy nie wzrasta ryzyko że stabilność takiego mocowania jest mniejsza niż bezpośrednie przyklejenie uchwytu do szyby..?

Z góry THX i pzdr - Artur S.

Stabilnośc równie dobra i niczym nie ustępująca montażowi na super hiper mocną taśmę dwustronną. Demontaż szybki i banalnie prosty. 

Nigdy więcej niczego nie przykleję do szyby bezpośrednio na taśmę. Tylko i wyłącznie przez folię.