Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy dostawczak - który wybrać?

Featured Replies

Napisano

Jako, że to mój pierwszy post na forum to,

Cześć Wszystkim :)

Przychodzę, z konkretnym dylematem.

Chcę kupić dostawczaka do firmy , nowy z salonu. Tzw. furgon (blaszak) 2-3 osobowy. Silnik 2.0 diesel. 

Przez dłuższy czas szukałem używaka, ale mam już dosyć, szkoda czasu i nerwów. Biorę nowy. 

Przebiegi roczne to 15-25 tys. km, a dzienne to 2 x 20 km po trasie mieszanej (miasto/poza miastem) i parę krótkich odcinków np. 5 x 1 km

Czyli na diesla trasa niezaciekawa, ale trudno...

Przywiązuję się do samochodów, będę dbał o niego i jeździł aź padnie (fajnie jakby to było po 20 latach ;) )

Przechodząc do sedna, w grę wchodzi:

- Proace / Vivaro / Jumpy / Expert / Scudo 2.0 BlueHDI 144KM

- Trafic III 2.0 EnergyDci 130KM

- Ford Transit Custom 2.0 Ecoblue 136KM

Jeździ ktoś może jednym z podanych samochodów?

Jakieś uwagi dot. awaryjności, kosztów napraw?

Który model byście wybrali (z założeniem - żeby długo pojeździć tym samochodem)?

Transit jest najszerszy, co stawia go na końcu stawki - mam pod blokiem ciasny parking.

Napisano
  • Autor

Elektryk odpada. Mieszkam w bloku. 

Ducato/Boxer/Master też odpadają z powodu wysokości > 2m

Napisano
53 minuty temu, ptr008 napisał(a):

Przebiegi roczne to 15-25 tys. km, a dzienne to 2 x 20 km po trasie mieszanej (miasto/poza miastem) i parę krótkich odcinków np. 5 x 1 km

Co to za firma, czyli co będziesz tym woził?

Napisano
  • Autor

Instalacje elektryczne, serwis.

Wozić będę:

-Narzędzia, elektronarzędzia, gadżety montażowe czyli trochę skrzynek narzędziowych poukładanych w zabudowie.(cała ściana)

-Drabiny - chcę wersję przedłużaną dostawczaka , żeby nie wozić ich na dachu

-Podstawowy materiał "na teraz" typu po kłębku najpopularniejszych kabli

Myślę, że wszystkiego będzie z 500kg.

O np. tak to będzie wyglądać, tylko oczywiście 2x więcej 😄

Zabudowa-serwisowa-Renault-Trafic-1024x7

Napisano
12 minut temu, ptr008 napisał(a):

Jaką długość minimum powinna mieć paka?

Napisano
  • Autor

2,9m

W grę wchodzą podane w 1. poście samochody, w wersji przedłużanej L2H1

Napisano
19 minut temu, ptr008 napisał(a):

2,9m

W grę wchodzą podane w 1. poście samochody, w wersji przedłużanej L2H1

Ok, szukałem czy coś z benzyną się znajdzie ale nic prócz stellantis nie ma  😕 ewentualnie hybryda plugin ale to raczej dla Ciebie bez sensu.
Co do bezawaryjności, każdy coś ma za uszami

"Toyota Proace / Opel Vivaro / Citroën Jumpy / Peugeot Expert / Fiat Scudo 2.0 BlueHDi 144 KM

Te modele są technicznie bliźniacze, oparte na platformie Stellantis. Silnik 2.0 BlueHDi 144 KM jest ceniony za oszczędność paliwa i dobre osiągi. Jednakże, niektóre raporty wskazują na potencjalne problemy z układem AdBlue oraz osprzętem silnika.

Renault Trafic III z silnikiem 2.0 Energy dCi 130 KM jest często chwalony za komfort jazdy i przestronność. Jednakże, użytkownicy zgłaszają pewne problemy z elektroniką oraz układem wtryskowym.

Ford Transit Custom z silnikiem 2.0 EcoBlue 136 KM jest popularnym wyborem wśród przedsiębiorców. Silnik EcoBlue został zaprojektowany z myślą o redukcji emisji i poprawie efektywności paliwowej. Jednakże, niektóre egzemplarze mogą doświadczać problemów z turbosprężarką oraz układem EGR"

Osobiście wziąłbym to co się lepiej podoba lub z lepszą ceną. Nawet nie wiem czy bym się na Renault nie skusił ale to tylko z ogółowej opinii odnośnie blach w osobówkach.

Napisano
8 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

21 wiek i auto bez klimy

Jaka cena takie wyposażenie:].

Zresztą jakby dołożyć klimę to pewnie przy takiej baterii zasięg by spadł poniżej 100 km.

Napisano
13 minut temu, ccLot napisał(a):

Jaka cena takie wyposażenie:].

Zresztą jakby dołożyć klimę to pewnie przy takiej baterii zasięg by spadł poniżej 100 km.

Fakt, jest zbyt drogi.

Napisano
10 godzin temu, ptr008 napisał(a):

Chcę kupić dostawczaka do firmy , nowy z salonu. Tzw. furgon (blaszak) 2-3 osobowy. Silnik 2.0 diesel. 

Przez dłuższy czas szukałem używaka, ale mam już dosyć, szkoda czasu i nerwów. Biorę nowy.

Rok temu też podjąłem taką decyzję i kupiłem Proace City furgon z 1.5 bluehdi. W porównaniu do innych mniejszych dostawczaków ten wypadł najbardziej komfortowo ale na 20 lat to myślę że musiałbyś kupić dwie sztuki albo wybrać innego producenta. 

Napisano
13 godzin temu, ptr008 napisał(a):

W grudniu kupiliśmy Proace z w/w silnikiem.

Wersja Long, na pakę wchodzą 3 palety EURO. Przejechane dopiero nieco ponad 6kkm.

Z wrażeń- fajne auto :) Dobre fotele, do 120km/h względnie cicho. Ergonomiczna kabina.

Spalanie- po drogach krajowych mieści się w 6.2l/100km. Po autostradzie jak zapnę 130km/h na tempomat to bierze pod 8l/100.

Duży bak paliwa- bodajże 65l.

Na razie jestem zadowolony, lubię tym jeździć. Brakuje mi kamery cofania- mam podstawową wersję bez w/w gadżetu. Myślałem, żeby ją dołożyć na własną rękę ale jakoś nie mogę się zebrać.

Messenger_creation_E9A05210-2475-4292-B63A-7DA2C67ADEBF.png

Edytowane przez sowik85

Napisano
14 godzin temu, ptr008 napisał(a):

Wozić będę:

-Narzędzia, elektronarzędzia, gadżety montażowe czyli trochę skrzynek narzędziowych poukładanych w zabudowie.(cała ściana)

Na takie przebiegi jest jeden dostawczak miejski z LPG. Koszt przejechania 1 km ok 0,35 PLN !!! Instalacja BRC. Wjedzie w każdą ciasną osiedlową uliczkę. 

Zabudowę na graty zrobisz sobie jaką będziesz chciał lub kupisz gołą ramę i zrobisz pod swoją działalność. 

https://www.olx.pl/d/oferta/piaggio-porter-np6-kontener-lpg-mega-promocja-CID5-IDUd0Lq.html

Nie wiem czemu w Pl nie ma wersji furgon

https://www.autoscout24.pl/oferta/piaggio-porter-long-range-autogaz-lpg-bialy-3d4cca61-b635-47e1-a7a4-6a87868fde34?sort=price&desc=0&lastSeenGuidPresent=true&cldtidx=3&position=3&search_id=rfyfawgl4u&source_otp=t10&ap_tier=t10&source=listpage_search-results&order_bucket=unknown&new_taxonomy_available=false&mia_tier=t10&boosting_product=none&relevance_adjustment=organic&applied_mia_tier=t10

Z małych dostawczaków w III kwartale będzie na naszym rynku kolejny chińczyk po Maxus Deliver - JAC X200. Klon KIA 2500 !!! 

https://www.facebook.com/share/v/15jySVhFjX/

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano

1.5 106 KM w benzynie. Ktoś bardzo musi nie lubić swojego życia, żeby robić tym 20 000 km rocznie.

Napisano
  • Autor

Chińczyka odrzucam, nie mam przekonania. Kwestia serwisu, części zamiennych itp.

Obawiam się, że w takiej budzie benzyna się nie sprawdzi. Benzyniaki - owszem, ale w mniejszych samochodach jak np. berlingo.

Zwykła hybryda (tj. nie plugin) byłaby prawdopodobnie dobrym rozwiązaniem, ale nie ma takowej sprzedaży w takich budach

Plugina z benzyniakiem ma w ofercie FORD, ale cena jest zbyt wysoka - kasa zostanie na remont diesla kiedyś i wakacje ;) A i tak nie miałbym go gdzie ładować.

@sowik85 Bardzo ładna ta Toyotka. A dlaczego akurat Toyotka, a nie  Peugeot, Citroena, lub Fiata? Lepsze warunki finansowe?

Napisano
Godzinę temu, ptr008 napisał(a):

Plugina z benzyniakiem ma w ofercie FORD, ale cena jest zbyt wysoka - kasa zostanie na remont diesla kiedyś i wakacje ;) A i tak nie miałbym go gdzie ładować.

Miałem o nim pisać, u "mnie" plugin jest tańszy od diesla (albo raczej diesel droższy), ale to ze względu na podatki. 

Edycja 

Jeśli musi być diesel, to do tego typu eksploatacji szukałbym z filtrem fap, a nie dpf. 

Edytowane przez janusz

Napisano
  • Autor
25 minut temu, janusz napisał(a):

Miałem o nim pisać, u "mnie" plugin jest tańszy od diesla (albo raczej diesel droższy), ale to ze względu na podatki. 

Możesz napisać trochę więcej z czego wynika różnica?

Edycja

Jak wygląda spalanie w tym pluginie, po jakiej trasie, i jaki to silnik?

Edytowane przez ptr008

Napisano
51 minut temu, ptr008 napisał(a):

Możesz napisać trochę więcej z czego wynika różnica?

Edycja

Jak wygląda spalanie w tym pluginie, po jakiej trasie, i jaki to silnik?

Różnica wynika z wysokości podatku na auto. 

Nie mam go więc nie napiszę o spalaniu. 

Napisano
21 godzin temu, ptr008 napisał(a):

Jako, że to mój pierwszy post na forum to,

Cześć Wszystkim :)

Przychodzę, z konkretnym dylematem.

Przywiązuję się do samochodów, będę dbał o niego i jeździł aź padnie (fajnie jakby to było po 20 latach ;) )

- Trafic III 2.0 EnergyDci 130KM

- Ford Transit Custom 2.0 Ecoblue 136KM

Jeździ ktoś może jednym z podanych samochodów?

Jakieś uwagi dot. awaryjności, kosztów napraw?

Który model byście wybrali (z założeniem - żeby długo pojeździć tym samochodem)?

Transit jest najszerszy, co stawia go na końcu stawki - mam pod blokiem ciasny parking.

U mnie jeżdżą peugoty, obecnie 20 letni boxer idzie na złom, 10 letni go zastępuje a za tego, dziś kupiłem nowego boxera. Ten środkowy najmniej awaryjny, silnik na łańcuchu bez adblue itp... obawiam się ze z nowym będą większe problemy.

Użytkowanie podobne jak u Ciebie

Napisano
1 godzinę temu, janusz napisał(a):

Jeśli musi być diesel, to do tego typu eksploatacji szukałbym z filtrem fap, a nie dpf. 

Masz pewnie na mysli mokry filtr, tak? FAP i DPF znaczy to samo, tylko po francusku  "filtre à particules" ;)

Nie wiem czy takie sa jeszcze gdzies stosowane w nowych autach... 

1,5 hdi juz ma suchy filtr, nie wiem jak te nowe 2.0 hdi ale pewnie tez.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Masz pewnie na mysli mokry filtr, tak? FAP i DPF znaczy to samo, tylko po francusku  "filtre à particules" ;)

Nie wiem czy takie sa jeszcze gdzies stosowane w nowych autach... 

1,5 hdi juz ma suchy filtr, nie wiem jak te nowe 2.0 hdi ale pewnie tez.

Może i tak, tak miałem na myśli mokry. 

https://www.filtry-dpf-fap.pl/aktualnosci/jaka-jest-roznica-miedzy-dpf-a-fap-wybierz-madrze

Napisano
W dniu 14.04.2025 o 22:31, ptr008 napisał(a):

Wozić będę:

To zdjęcie Twojego obecnego?

Czy z sieci?

Napisano
  • Autor

Z sieci, ale tak będę robił.

Edycja:

Jest ze strony firmy, która produkuje takie zabudowy, https://panelvan.pl/ . Nawet nieźle wyglądają.

Edytowane przez ptr008

Napisano
2 godziny temu, ptr008 napisał(a):

Z sieci, ale tak będę robił.

Edycja:

Jest ze strony firmy, która produkuje takie zabudowy, https://panelvan.pl/ . Nawet nieźle wyglądają.

Średnio. Raczej bym szukał czegoś profesjonalnie zaprojektowanego i wykonanego.

Napisano

Z tych dostawczaków to największą pakę ma Trafic. Jest najbardziej kanciasty,a przez to lepiej ustawny w środku., Ford/VW jest pomiędzy, a najmniejsze są klony ze Stellantisa.

Co do wytrzymałości, to jeżdżąc trasy po 20 km w jedną stronę zabijesz każdego nowoczesnego diesla. Kwestia tylko jak szybko.

Nie ma szans, żebyś dotrwał do 20 lat z jedym autem. Po pewnym czasie koszty serwisu Cie dobiją.

I nie daj sobie wmówić, że Toyota jest lepsza od pozostałych Stellantisów (Citroen, Peugeot, Opel,Fiat).  To jest dokładnie to samo auto, produkowane na tych samych liniach produkcyjnych.

Napisano
48 minut temu, JacWeg napisał(a):

nie daj sobie wmówić, że Toyota jest lepsza od pozostałych Stellantisów (Citroen, Peugeot, Opel,Fiat).  To jest dokładnie to samo auto, produkowane na tych samych liniach produkcyjnych

To jest 1:1 to samo auto.

Różnice mogą być w podejściu do gwarancji- np Toyka daje 3 lata z możliwością przedłużania nawet do 10 lat. Warunek: przegląd w ASO 1x w roku- przy każdym takim przeglądzie gwara jest przedłużana o kolejny rok. 

Nie wiem dokładnie jakie są warunki takiej gwarancji- dopiero jakoś w grudniu 2025 będę się interesował bo wóz kończy 3 lata.

Napisano
13 minut temu, sowik85 napisał(a):

Toyka daje 3 lata z możliwością przedłużania nawet do 10 lat.

Przy tym przedłużeniu gwarancji mamy limit kilometrów 185 kkm. Jeśli cena za przegląd będzie przystępna to może warto. Chociaż wcześniej trzeba by sprawdzić wyłączenia. 

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, JacWeg napisał(a):

Z tych dostawczaków to największą pakę ma Trafic. Jest najbardziej kanciasty,a przez to lepiej ustawny w środku., Ford/VW jest pomiędzy, a najmniejsze są klony ze Stellantisa.

Wydaje mi się Custom może być większy w środku od Trafica. Na pewno jest szerszy (rzekomo o ok. 20 cm).  Stellantis jest najmniejszy i to widać i czuć podczas jazdy. Gdyby miał pakę dłuższą o 10 cm, wtedy prawdopodobnie wybrałbym jego. Niestety ale jego klapa na długie rzeczy w przegrodzie jest też dosyć mała, i nie wejdzie mi tam moja najdłuższa aluminiowa drabina (3x11). A nie chcę montować bagażnika dachowego.

Co do wytrzymałości, to jeżdżąc trasy po 20 km w jedną stronę zabijesz każdego nowoczesnego diesla. Kwestia tylko jak szybko.

Nie ma szans, żebyś dotrwał do 20 lat z jedym autem. Po pewnym czasie koszty serwisu Cie dobiją.

No właśnie. Ale przecież gdybym jeździł w trasy po 50 km, to chyba dłużej nim nie pojeżdżę?

Gryzę się z tym tematem. Bo mógłbym też kupić używaka np. 5 lat, 150-200 tys. przebiegu. Ale czy nim pojeżdżę dłużej lub taniej? Dłużej to na pewno nie. ;)  Wiadomo, że jak ktoś kupuje auto na 5 lat, to do auta dokłada tylko tyle ile musi. A naprawy spadają na następnego właściciela. Jeśli koszty tych napraw, zaczną zbliżać się do utraty wartości samochodu, to lepiej brać nowy. Szkoda tylko, że ciężko wywróżyć jak by to wyglądało...

I nie daj sobie wmówić, że Toyota jest lepsza od pozostałych Stellantisów (Citroen, Peugeot, Opel,Fiat).  To jest dokładnie to samo auto, produkowane na tych samych liniach produkcyjnych.

Jest to dla mnie oczywiste. Auto te same, tylko cena niekoniecznie ;)

Jeśli chodzi o decyzję, to stoję w miejscu...😫

Edytowane przez ptr008

Napisano
30 minut temu, ptr008 napisał(a):

Jest to dla mnie oczywiste. Auto te same, tylko cena niekoniecznie ;)

Paradoksalnie w ubiegłym roku na wyprzedażach Toyota wypadała najtaniej :cool:

Napisano

Tak jak pisałem Trafik ma praktycznie pionowe boczne ściany przez co jest bardziej ustawny w środku. I mimo że po podłodze ma mniej miejsca niż Custom, to pod sufitem jest szerszy niż Custom.

Custom ma zaokrąglone boczne ściany i zwęża się przy suficie.

Customty.gif.4ebaa410bac028ab7300f264009791f3.giftraficty.gif.ba1c5ad2be0ffe617d7392a6f88e36ef.gif

I niby Custom jest szerszy o 20 cm od Trafika, ale przestrzeń ładunkowa w najszerszym miejscu jest tylko o 11 cm większa niż w Trafiku. Między nadkolami jest 13 cm różnicy.

Jak kupowałem w 2023 roku vana, to Nowy Transit był jeszcze niedostępny, a na starego niechętnie przyjmowali zamówienia - mówili że auto może zotać skreślone z produkcji.

Zamówiłem w marcu Trafika, z dostawą na październik, a w listopadzie się okazało że auto wypadło z produkcji.

Musiałem kupić na szybko przed końcem roku auto i ostatecznie kupiłem używanego Citroena - dla mnie warunkiem koniecznym była automatyczna skrzynia biegów i przesuwane drzwi boczne z obu stron samochodu - tak więc wybór miałem bardzo ograniczony.

Edytowane przez JacWeg

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, JacWeg napisał(a):

Musiałem kupić na szybko przed końcem roku auto i ostatecznie kupiłem używanego Citroena - dla mnie warunkiem koniecznym była automatyczna skrzynia biegów i przesuwane drzwi boczne z obu stron samochodu - tak więc wybór miałem bardzo ograniczony.

Jumpy? Jaki przebieg miał przy zakupie? Ile km zrobiłeś i czy jesteś zadowolony?

Faktycznie na tych grafikach, widać, że Trafic to bardziej prostopadłościenna bryła. Transit, jak mówiłem jest dla mnie zbyt szeroki - będzie uciążliwy do jazdy.

9 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Ale już idąc po nowe z 2025 jest różnica. Obserwując ogłoszenia na otomoto widziałem, że jeszcze miesiąc temu można było wyrwać fajnie wyposażone SCUDO maxi z 2024 za mniej niż 100 tys. netto, ale już się to sprzedało. Teraz zostały gorzej wyposażone egzemplarze.

Edytowane przez ptr008

Napisano
W dniu 22.04.2025 o 22:33, JacWeg napisał(a):

Tak jak pisałem Trafik ma praktycznie pionowe boczne ściany przez co jest bardziej ustawny w środku. I mimo że po podłodze ma mniej miejsca niż Custom, to pod sufitem jest szerszy niż Custom.

Custom ma zaokrąglone boczne ściany i zwęża się przy suficie.

Customty.gif.4ebaa410bac028ab7300f264009791f3.giftraficty.gif.ba1c5ad2be0ffe617d7392a6f88e36ef.gif

I niby Custom jest szerszy o 20 cm od Trafika, ale przestrzeń ładunkowa w najszerszym miejscu jest tylko o 11 cm większa niż w Trafiku. Między nadkolami jest 13 cm różnicy.

Róznica w szerokości to 8mm na korzyść Trafica przy pomiarze z lusterkami. Skąd te 20cm?

Napisano
  • Autor

20 cm - a dokładnie 19,2 to różnica szerokości, ze złożonymi lusterkami. A konkretniej to pewnie BEZ lusterek.

Edytowane przez ptr008

Napisano
20 godzin temu, ptr008 napisał(a):

20 cm - a dokładnie 19,2 to różnica szerokości, ze złożonymi lusterkami. A konkretniej to pewnie BEZ lusterek.

Nie, z wrzuconych wymiarów jasno wynika że szerokość całkowita z lusterkami: Trafic 2283mm, Custom 2275mm, czyli prawie tyle samo.

Custom ze złożonymi lusterkami 2148mm, a Trafic bez lusterek 1956mm. 

Porównujcie te same wymiary a nie szerokość samej budy z szerokością ze złożonymi lusterkami.

Napisano
19 minut temu, Zbynek napisał(a):

Porównujcie te same wymiary a nie szerokość samej budy z szerokością ze złożonymi lusterkami.

Jak najbardziej tak.

Zresztą najlepiej to wziąć miarkę i samemu pomierzyć pakę, ale od wewnątrz.

Napisano
W dniu 22.04.2025 o 22:24, KYRTAP napisał(a):

Dokładnie, ja kupiłem w Grudniu.

Post-demo z przebiegiem 1008km, 2 latek.

Jakaś niska wersja wyposazenia ale kosztował ZTCP 74kzł netto. No grzech było nie wziąć.