Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf - długo kręci rozrusznikiem

Featured Replies

Napisano

Jest pacjent Golf 1.0 TSI z przebiegiem 58kkm. Główny problem z ostatnich dni to ciężkie odpalanie auta. Czasami długo się zastanawia czy odpalić czy nie, a czasami tego problemu nie ma. Bez różnicy czy silnik ciepły czy zimny. Akumulator jest OK. Świece zapłonowe czy coś innego szukać? Auto ma pełną moc i w czasie jazdy nie ma żadnych problemów. Jak jest włączony system start/stop to auto płynnie uruchamia się i nie ma tego problemu jak przy włączaniu przez kluczyk. @kaczorek79 Ty masz takiego Golfa chyba.

Edytowane przez pejus1982

Napisano

Mam 1.4, ale to bez znaczenia. Sprecyzuj,

1. Kiedy jest problem, to silnik normalnie szybko kręci, ale nie odpala? 

2. Czy to zjawisko wystąpiło też świeżo po zgaszeniu i ponownej próbie odpalenia?

Napisano
  • Autor
7 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Mam 1.4, ale to bez znaczenia. Sprecyzuj,

1. Kiedy jest problem, to silnik normalnie szybko kręci, ale nie odpala? 

2. Czy to zjawisko wystąpiło też świeżo po zgaszeniu i ponownej próbie odpalenia?

1. Silnik odpala zawsze, ale czasami potrzebuje kilka sekund żeby zaskoczyć.

2. Świeżo po zgaszeniu odpala normalnie. Problem jest już po kilku minutach od zgaszenia. Są dni gdy ten problem nie występuje w ogóle. 

Napisano
4 minuty temu, pejus1982 napisał(a):

1. Silnik odpala zawsze, ale czasami potrzebuje kilka sekund żeby zaskoczyć.

2. Świeżo po zgaszeniu odpala normalnie. Problem jest już po kilku minutach od zgaszenia. Są dni gdy ten problem nie występuje w ogóle. 

Czyli czas od zgaszenia ma znaczenie. Szukałbym na linii układu paliwowego, może benzyna się cofa z pompy wysokiego ciśnienia do baku. Tam chyba nie ma zaworka, tylko w koszu pompy wstępnej w baku jest zaworek zapobiegający cofaniu paliwa.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Czyli czas od zgaszenia ma znaczenie. Szukałbym na linii układu paliwowego, może benzyna się cofa z pompy wysokiego ciśnienia do baku. Tam chyba nie ma zaworka, tylko w koszu pompy wstępnej w baku jest zaworek zapobiegający cofaniu paliwa.

Czyli winna Twoim zdaniem jest ta pompa?

Napisano
14 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Czyli winna Twoim zdaniem jest ta pompa?

Mogę tylko przypuszczać. Rzadko pada, ale używka oryginalna pewnie kosztuje 100-200 zł, więc bym zaryzykował.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Mogę tylko przypuszczać. Rzadko pada, ale używka oryginalna pewnie kosztuje 100-200 zł, więc bym zaryzykował.

Powiem jeszcze (może to kluczowe), że wszystkie problemy z autem zaczęły się gdy żona przypadkiem zamiast 4, wbiła 2. Tzn nie zapięła biegu bo było lekkie szarpnięcie, ale 30 minut później na desce pojawił się check i brak mocy. Po zgaszeniu auta, check zgasł i auto jechało normalnie. Natomiast od tego wydarzenia przejechałem z 12kkm i check powrócił 4 razy. Może to coś mieć wspólnego?

Napisano
9 minut temu, pejus1982 napisał(a):

Powiem jeszcze (może to kluczowe), że wszystkie problemy z autem zaczęły się gdy żona przypadkiem zamiast 4, wbiła 2. Tzn nie zapięła biegu bo było lekkie szarpnięcie, ale 30 minut później na desce pojawił się check i brak mocy. Po zgaszeniu auta, check zgasł i auto jechało normalnie. Natomiast od tego wydarzenia przejechałem z 12kkm i check powrócił 4 razy. Może to coś mieć wspólnego?

No to koniecznie podpiąć kompa. Błąd będzie zapisany. 

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Niestety nic nie pokazuje.

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Czasami błędu może nie być. Warto podejrzeć na żywo dane podczas problemów z rozruchem. Ja często wącham spaliny przy takich problemach. Często pomaga to w diagnozie.

Napisano
5 minut temu, pawel_78 napisał(a):

Czasami błędu może nie być. Warto podejrzeć na żywo dane podczas problemów z rozruchem. Ja często wącham spaliny przy takich problemach. Często pomaga to w diagnozie.

A nawet jak nie pomoże, to co sobie powąchasz to Twoje ;]

Napisano
4 godziny temu, pejus1982 napisał(a):

Albo przypadek albo rozrząd przeskoczył. Tam jest pasek, nie? 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, wladmar napisał(a):

Albo przypadek albo rozrząd przeskoczył. Tam jest pasek, nie? 

Tak pasek, ale gdyby rozrząd przeskoczył to problem z rozruchem byłby cały czas, a tak jak pisałem zachowuje się poprawnie po odpaleniu.

Napisano

a nie ma czasami na tą dolegliwość wpływ  temperatury na dworze ? jak jest chłodno to zapala a jak ciepło to długo kreci ale odpala?

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Waldek40 napisał(a):

a nie ma czasami na tą dolegliwość wpływ  temperatury na dworze ? jak jest chłodno to zapala a jak ciepło to długo kreci ale odpala?

Nie ma różnicy jeśli chodzi o temperaturę, bardziej o czas. Im dłużej auto stoi nieodpalane tym większy problem. Oglądałem rurę wydechową i jest czyściutka.

Napisano

Jak @kaczorek79pisał może to być problem z zaworkiem zwrotnym paliwa. Miałem takie objawy w Stilo + w miarę pogłębiającego się problemu wypadające zapłony przy większych obciążeniach i utrata mocy co skutkowało checkiem. 

Sprawdzić też to można było naciskając zaworek na listwie wtryskowej. Po jeździe ciśnienie było dosyć duże a po postoju brak. 

Napisano

Może też być nieszczelny wtryskiwacz, który po dłuższym postoju odpuści ciśnienie w szynie, a paliwo z niego kapnie sobie na tłok. Wówczas przy odpalaniu jest efekt zalania cylindra bogatą mieszanką i zanim odparuje przez wydech, to trochę obrotów wał musi zrobić.

Napisano
  • Autor

Temat rozwiązany: pompa wysokiego ciśnienia. Podobno jakaś wadliwa seria była i trafiło również na mnie. W tym miejscu wielkie brawa dla naszego kolegi @kaczorek79 który przez internet wydał prawidłową przyczynę usterki :piwko: