Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana opon

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry. Mam pewien kłopot, po wymianie opon z zimowych na letnie nie oznaczono dwóch opon które były na felgach, tzn. mam opisane LT i PP dwóch pozostałych oznaczeń nie ma. Dodam że opony są kierunkowe o ile dobrze rozumiem mają oznaczenie rotation. Czy przy kolejnej wymianie będzie kłopot? 

Napisano
10 godzin temu, ewa 37 napisał(a):

Dzień dobry. Mam pewien kłopot, po wymianie opon z zimowych na letnie nie oznaczono dwóch opon które były na felgach, tzn. mam opisane LT i PP dwóch pozostałych oznaczeń nie ma. Dodam że opony są kierunkowe o ile dobrze rozumiem mają oznaczenie rotation. Czy przy kolejnej wymianie będzie kłopot? 

Nie 

Napisano
  • Autor

A czy będzie konieczność ponownego ustawiania geomereii kół? Zdarzyło się że po zmianie opon samocód ściągało w którąś ze stron czym to może być spowodowane?

Napisano
11 minut temu, ewa 37 napisał(a):

A czy będzie konieczność ponownego ustawiania geomereii kół? Zdarzyło się że po zmianie opon samocód ściągało w którąś ze stron czym to może być spowodowane?

Wieloma czynnikami. Nic nie trzeba ustawiać. 

Napisano
2 godziny temu, ewa 37 napisał(a):

Problemu nie będzie z dwóch powodów:

1. Skoro opony są kierunkowe i dwie z nich zostały oznaczone (jedna jest z lewej, druga z prawej), to na podstawie bieżnika (albo nawet strzałki) można określić która z pozostałych jest prawa tylna, a która lewa przednia.

2. Nawet gdyby żadna opona nie została oznaczona, to każdy wulkanizator (oraz każdy ogarnięty technicznie "zwykły" facet) określi na podstawie zużycia bieżnika i oznaczeń opony, gdzie ona była wcześniej zamontowana.

Zamiana kół nie wpływa na geometrię zawieszenia, więc nie trzeba jej ustawiać.

Edytowane przez torelek

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi, a co do zbieżności czym może być spowodowane? Po ustawieniu jest ok, po zmianie opon już niekoniecznie. Czy  geometria musi być ustawiona idealnie co do stopnia? Kilku mechaników powiedziało lepiej się nie da... Samochód był sprawdzony w ASO Panowie sprawdzili po kątem powypadkowym zastrzeżeń brak

Napisano
7 godzin temu, ewa 37 napisał(a):

Np pochylenie jezdni.

Napisano
4 godziny temu, ewa 37 napisał(a):

Kilku mechaników powiedziało lepiej się nie da...

Kilku z jednego warsztatu, czy z różnych? 

Napisano
  • Autor
38 minut temu, janusz napisał(a):

Kilku z jednego warsztatu, czy z różnych? 

Z różnych 

Napisano
8 godzin temu, ewa 37 napisał(a):

Np. złym ciśnieniem w którymś kole.

Nie martw się na zapas.

Napisano
5 godzin temu, ewa 37 napisał(a):

co do zbieżności czym może być spowodowane? Po ustawieniu jest ok, po zmianie opon już niekoniecznie.

A co za problem sprawdzić zbieżność? Będziesz mieć wykluczoną przyczynę albo znalezioną. 

Nie kosztuje to majątku. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
18 minut temu, ochkarol napisał(a):

A co za problem sprawdzić zbieżność? Będziesz miał wykluczoną przyczynę albo znalezioną. 

Nie kosztuje to majątku

Zmiana kół nie powoduje zmiany geometrii zawieszenia. Oczywiście sprawdzić można, ale mieszanie do tego kosztu jest delikatnie powiedziawszy nieuzasadnione. 

Napisano

Póki co problemu nie ma. 

Jednakowoż jeśli po zmianie kół auto będzie "ściągać" w któraś stronę to (zakładając, że ciśnienie jest ok) coś musi ten stan powodować. Koła z oponami są jednym z elementów łączących auto z podłożem. Jeśliby koła nie miały kompletnie żadnego znaczenia dla zbieżności to można byłoby ją regulować bez kół. Koła zimowe od letnich mogą się różnić od siebie na tyle znacząco, że ponowna regulacja geometrii może być zasadna. 

Najlepiej w takim przypadku sprawdzić i w przypadku poprawnej geometrii szukać przyczyny gdzie indziej. 

Napisano
7 godzin temu, torelek napisał(a):

Problemu nie będzie z dwóch powodów:

1. Skoro opony są kierunkowe i dwie z nich zostały oznaczone (jedna jest z lewej, druga z prawej), to na podstawie bieżnika (albo nawet strzałki) można określić która z pozostałych jest prawa tylna, a która lewa przednia.

2. Nawet gdyby żadna opona nie została oznaczona, to każdy wulkanizator (oraz każdy ogarnięty technicznie "zwykły" facet) określi na podstawie zużycia bieżnika i oznaczeń opony, gdzie ona była wcześniej zamontowana.

Zamiana kół nie wpływa na geometrię zawieszenia, więc nie trzeba jej ustawiać.

ad 1 - z opisu wynika, że to same opony, bez felg. Można je założyć na felgi dowolnie.

ad 2- jutro cykne zdjęcie po dwóch sezonach i proszę o oznaczenie opon 😄

Napisano
  • Autor

Ciśnienie w oponach sprawdzane i uzupełniane, dodam ostatni wydruk z geometrii d.png.5e951ec8b0af2a674f8453ecf8d8b024.png

Napisano
23 godziny temu, ewa 37 napisał(a):

Ja nigdy nie opisuję... 

Napisano
34 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Póki co problemu nie ma. 

Przecież jest. 

Jednakowoż jeśli po zmianie kół auto będzie "ściągać" w któraś stronę to (zakładając, że ciśnienie jest ok) coś musi ten stan powodować. Koła z oponami są jednym z elementów łączących auto z podłożem. Jeśliby koła nie miały kompletnie żadnego znaczenia dla zbieżności to można byłoby ją regulować bez kół. Koła zimowe od letnich mogą się różnić od siebie na tyle znacząco, że ponowna regulacja geometrii może być zasadna. 

Dość interesujące - wskażesz elementy techniczne pomiaru zbieżności, które miałyby być uzależnione od zastosowanych opon, skoro nawet felgi są te same? Geometrię można ustawić bez kół, ale potrzebny jest wtedy ich ekwiwalent w postaci elementu opierającego się o podłoże, ponieważ geometrię reguluje się pod obciążeniem własnym.

Najlepiej w takim przypadku sprawdzić i w przypadku poprawnej geometrii szukać przyczyny gdzie indziej. 

Tyle, że ja nie pisałem, że nie warto jej sprawdzić, a o tym, że argument niewielkiego kosztu jest nieuzasadniony. Dodam, że należy zawsze sprawdzać pełną geomentrię, a nie tylko zbieżność. Koszt moze być całkiem znaczący. U mnie problem ściągania objawił się np. natychmiast po założeniu nowych Michelin CC2, geometria była poprawna. 

Inna sprawa, że to kolejny bot forum i szkoda czasu na dywagacje.

Napisano
45 minut temu, fosfor napisał(a):

ad 1 - z opisu wynika, że to same opony, bez felg. Można je założyć na felgi dowolnie.

ad 2- jutro cykne zdjęcie po dwóch sezonach i proszę o oznaczenie opon 😄

ad1 - jeśli to opony kierunkowe, to nie można założyć dowolnie. Chodziło ci, że nie rozpoznam, która była prawa/lewa jeśli są zdjęte z felg?

ad2 - dajesz ;] Albo rozpoznam które były gdzie albo jeśli jest to nierozpoznawalne, to znaczy, że można założyć dowolnie. Tak czy inaczej koleżanka Ewa nie ma się czym przejmować.

Napisano
1 godzinę temu, futrzak napisał(a):

Inna sprawa, że to kolejny bot forum i szkoda czasu na dywagacje

Może i racja. Lepiej zrobię sobie kanapki na jutro do pracy. 👍

Napisano
13 godzin temu, grogi napisał(a):

Ja nigdy nie opisuję... 

U mnie opisują. I dobrze, bo przy każdej następnej zmianie żądam żeby zamontowali je w inne miejsca niż poprzednio.

:ok: