Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż działki z moimi warunkami przyszłej zabudowy ?

Featured Replies

Napisano

Mam 3 działki na środkowej swój dom. Na tyle mi już rośliny zarosły i układ ogrodu się wyklarował że ta z prawej strony chętnie sprzedałbym ale….

z wszechobecnej patodeweloperki nie wyobrażam sobie że ktoś tam postawi „bliźniaka” dwulokalowego czyli w sunie 4 mieszkania*

Jak sprzedać tą działkę z zapisem że tylko pod budynek 1 rodzinny tylko 1 lokalowy tylko parterowy ? Da się ? Czy pozostaje mi tylko wybudowanie takiego domu i sprzedaż wraz z działką ?

*4 działki obok mnie stoi na identycznej działce taki koszmarex

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
6 minut temu, ppmarian napisał(a):

Jak sprzedać tą działkę z zapisem że tylko pod budynek 1 rodzinny tylko 1 lokalowy tylko parterowy ? Da się ?

Nie da się. Nie masz prawa ograniczać obcej osobie prawa do dysponowania swoją własnością.

Swoją drogą, niezła jazda że ci coś takiego w ogóle przyszło do głowy.

Napisano
  • Autor
Wybuduj na tej działce odpowiedni dom i sprzedaj.

Pewnie tak się skończy niestety

Nie da to 100% pewności bo jak się uprze to zburzy i postawi patodeweloperski koszmarex tyle że to kompletnie-nie ma uzasadnienia ekonomicznego

Napisano
3 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Nie da to 100% pewności bo jak się uprze to zburzy i postawi patodeweloperski koszmarex tyle że to kompletnie-nie ma uzasadnienia ekonomicznego

Bliźniaki też nieźle wyglądają :ok:

Napisano
  • Autor

Problem w tym że taki bliźniak zgłaszają jako 2 lokalowy każdy więc masz 4 rodziny za płotem. 8 aut wzdłuż drogi 4-8 krzyczące dzieciaki, 4 kosiarki itp

Lepiej dwa auta, 2 dzieci i jedną kosiarkę

Oczywiście w domu jednorodzinnym może zdążyć się rodzina wieloletnia która prowadzi autokomis samochodowy i wypożyczalnie kosiarek…. ;)

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 22:05, ppmarian napisał(a):

Mam 3 działki na środkowej swój dom. Na tyle mi już rośliny zarosły i układ ogrodu się wyklarował że ta z prawej strony chętnie sprzedałbym ale….

z wszechobecnej patodeweloperki nie wyobrażam sobie że ktoś tam postawi „bliźniaka” dwulokalowego czyli w sunie 4 mieszkania*

Jak sprzedać tą działkę z zapisem że tylko pod budynek 1 rodzinny tylko 1 lokalowy tylko parterowy ? Da się ? Czy pozostaje mi tylko wybudowanie takiego domu i sprzedaż wraz z działką ?

*4 działki obok mnie stoi na identycznej działce taki koszmarex

pogadaj z ksiedzem, oni skupuja ziemie i nic na niej latami nie robia :jem:

Napisano
  • Autor

pogadaj z ksiedzem, oni skupuja ziemie i nic na niej latami nie robia :jem:

Jak mi da na papierze że tam nic przez 50lat nie postawią to puszczę tą działkę za 50%

Napisano

Albo szukasz klienta wśród znajomych który ceni to co ty i postawi parterowca albo kupujesz projekt i stawiasz stan surowy i sprzedajesz. Tu jeszcze lepiej bo ten nowy dom możesz sobie tak wycyrklować żeby tobie jak najmniej przeszkadzał. Pytanie czy warto ;] ? Dużo na tej działce zarobisz?

Napisano
  • Autor

Albo szukasz klienta wśród znajomych który ceni to co ty i postawi parterowca albo kupujesz projekt i stawiasz stan surowy i sprzedajesz. Tu jeszcze lepiej bo ten nowy dom możesz sobie tak wycyrklować żeby tobie jak najmniej przeszkadzał. Pytanie czy warto ;] ? Dużo na tej działce zarobisz?

Mam ją od 15lat więc przebitka jest spora…

Napisano

Mam ją od 15lat więc przebitka jest spora…

Inaczej. Wiem ze kupiłeś ja za czapkę gruszek i cena skoczyła. Pytanie tylko czy obecna kwota jest na tyle duza i potrzebna ze warto to sprzedawać? Nie może sobie dłużej poleżeć?

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Inaczej. Wiem ze kupiłeś ja za czapkę gruszek i cena skoczyła. Pytanie tylko czy obecna kwota jest na tyle duza i potrzebna ze warto to sprzedawać? Nie może sobie dłużej poleżeć?

Taki był plan. Jak mi ogród urośnie i zieleń stworzy naturalną barierę od sąsiada to idzie pod młotek. Za tą kasę kupię sobie działkę no w górach i niech tam sobie leży kolejne 15lat

Napisano
7 minut temu, ppmarian napisał(a):

Taki był plan. Jak mi ogród urośnie i zieleń stworzy naturalną barierę od sąsiada to idzie pod młotek. Za tą kasę kupię sobie działkę no w górach i niech tam sobie leży kolejne 15lat

czyli chcesz sąsiada ale na swoich warunkach ;] 

To albo stawiasz stan surowy albo sprzedajesz po dobrej cenie bardzo dobremu znajomemu który Cię nie zrobi w jajo...

Napisano
  • Autor
czyli chcesz sąsiada ale na swoich warunkach ;] 
To albo stawiasz stan surowy albo sprzedajesz po dobrej cenie bardzo dobremu znajomemu który Cię nie zrobi w jajo...

Będę budować. Pytanie czy surowy czy już na gotowo? Pewnie zdecyduję w trakcie

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Będę budować. Pytanie czy surowy czy już na gotowo? Pewnie zdecyduję w trakcie

Na gotowo łatwiej sprzedać i można więcej zarobić. Ludzie są dziś leniwi i nie im się bawić w budowy.

Napisano
16 minut temu, bielaPL napisał(a):

Na gotowo łatwiej sprzedać i można więcej zarobić. Ludzie są dziś leniwi i nie im się bawić w budowy.

Czasem chcą coś wewnątrz przerobić pud siebie.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Czasem chcą coś wewnątrz przerobić pud siebie.

Tak ja wiem. Ale jak gadam z ludźmi co szukają domów to raczej własna budowa odpada. Każdy chce mieć stan developerski i dokończyć pod siebie. A że 200tys drożej to im przy 1.5 mln całości wielkiej różnicy nie robi 😮 

Napisano
9 minut temu, bielaPL napisał(a):

Tak ja wiem. Ale jak gadam z ludźmi co szukają domów to raczej własna budowa odpada. Każdy chce mieć stan developerski i dokończyć pod siebie. A że 200tys drożej to im przy 1.5 mln całości wielkiej różnicy nie robi 😮 

To nie stoi na przeszkodzie, by budowę dokończył pod ich dyktando 

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

To nie stoi na przeszkodzie, by budowę dokończył pod ich dyktando 

a wiadomo, jeszcze jak wykończeniówkę zrobi to już w ogóle lux ;] 

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 22:38, ppmarian napisał(a):

Problem w tym że taki bliźniak zgłaszają jako 2 lokalowy każdy więc masz 4 rodziny za płotem. 8 aut wzdłuż drogi 4-8 krzyczące dzieciaki, 4 kosiarki itp

Lepiej dwa auta, 2 dzieci i jedną kosiarkę

Oczywiście w domu jednorodzinnym może zdążyć się rodzina wieloletnia która prowadzi autokomis samochodowy i wypożyczalnie kosiarek…. ;)

Sam mam 9 pojazdow, codziennie szukam kolejnych, chetnie kupie dzialke obok Twojej, bo juz mi miejsca na te zlomy brakuje :jem:

Napisano
Sam mam 9 pojazdow, codziennie szukam kolejnych, chetnie kupie dzialke obok Twojej, bo juz mi miejsca na te zlomy brakuje :jem:
Jakby nie żona to bym tez mial taka graciarnie ;]

Napisano
Teraz, bielaPL napisał(a):

Jakby nie żona to bym tez mial taka graciarnie ;]

Rodzice tlukli mi do glowy cale zycie - madry uczy sie na cudzych bledach, glupi - na wlasnych... ;)

Napisano
  • Autor

Nie dasz rady wszystkimi nimi na raz jeździć [emoji9]

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Nie dasz rady wszystkimi nimi na raz jeździć emoji9.png

malo ktory w ogole jezdzi :jem:

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 22:20, ppmarian napisał(a):

To sam wybuduj bliźniaka i sprzedaj. Będziesz miał patodeweloperke po sąsiedzku ale przynajmniej zarobisz niezłą kasę. 🤣

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 22:23, rwIcIk napisał(a):

Na bliźniakach jest większa kasa z metra niż na wolnostojącym domu. 

Koło mnie pełno tego budują. 

Działka 1200-1500m, stawiają bliźniaka i połowa leci za 800-900k (stan dev, ok 110 m2). 

Wolnostojący dom za ponad bańkę trudniej sprzedać, bo byle korpo szczur nie dostanie takiej kreski. 

Napisano
4 minuty temu, iwik napisał(a):

Na bliźniakach jest większa kasa z metra niż na wolnostojącym domu. 

Koło mnie pełno tego budują. 

Działka 1200-1500m, stawiają bliźniaka i połowa leci za 800-900k (stan dev, ok 110 m2). 

Wolnostojący dom za ponad bańkę trudniej sprzedać, bo byle korpo szczur nie dostanie takiej kreski. 

U mnie bliźniaki budują na 700 m, a i tak stan deweloperski wychodzi jakieś 1,2 mln.

Napisano
9 minut temu, iwik napisał(a):

To nie kwestia kreski, tylko tego ze jak ktos chce chalupe to woli zrobic od A do Z pod siebie.

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

U mnie bliźniaki budują na 700 m, a i tak stan deweloperski wychodzi jakieś 1,2 mln.

Podwarszawie...

Czyli po postawieniu domu zostaje 200m ogródka 🤣

Podoba mnie się, bo fantastycznie łączy wady mieszkania w bloku i domu na wsi - masz sąsiada za ścianą, widzisz i czujesz co gotuje na obiad, słyszysz wrzaski jego Julci i Karolka za płotem, ale za to masz daleko do roboty i bujasz się codziennie autem godzinę w korkach. :lol:

Ps. U mnie jest miejscowy plan zagospodarowania i żeby zbudować bliźniaka działka musi mieć chyba ponad 1200m i odpowiednią szerokość frontem do drogi. 

Napisano
33 minuty temu, iwik napisał(a):

Podwarszawie...

Podoba mnie się, bo fantastycznie łączy wady mieszkania w bloku i domu na wsi - masz sąsiada za ścianą, widzisz i czujesz co gotuje na obiad, słyszysz wrzaski jego Julci i Karolka za płotem, ale za to masz daleko do roboty i bujasz się codziennie autem godzinę w korkach. :lol:

Ps. U mnie jest miejscowy plan zagospodarowania i żeby zbudować bliźniaka działka musi mieć chyba ponad 1200m i odpowiednią szerokość frontem do drogi. 

Jeszcze Warszawa ;]

Jest cicho i niczego nie czuję ;]

Dużą działkę i dom pod Warszawą już miałem. za dużo roboty w terenie.

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał(a):

Podwarszawie...

Zawsze pozostaje bliźniak łączony garażami, chociaż o takiego trudniej. Teściowie, jak szukali to tylko takiego.

Napisano
  • Autor
Podwarszawie...
Czyli po postawieniu domu zostaje 200m ogródka [emoji1787]

U mnie jest wymóg 1000m2 na dom i teoretycznie nie można bliźniaka na tym postawić ale już jednorodzinny dwulokalowy już tak i to jest mega wkurzające [emoji35]

Działka ma 2002m2….

Więc kupują jaka działkę „dzielą” na pół. Na pierwszej robią służebność drogi dla drugiej i stawiają dwa domy jednorodzinne każdy dwulokalowy i zamiar jednej rodziny masz cztery….

Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał(a):

U mnie jest wymóg 1000m2 na dom i teoretycznie nie można bliźniaka na tym postawić ale już jednorodzinny dwulokalowy już tak i to jest mega wkurzające emoji35.png

Działka ma 2002m2….

Więc kupują jaka działkę „dzielą” na pół. Na pierwszej robią służebność drogi dla drugiej i stawiają dwa domy jednorodzinne każdy dwulokalowy i zamiar jednej rodziny masz cztery….

Polak potrafi:

https://uwaga.tvn.pl/reportaze/dom-jednorodzinny-czy-blok-mieszkalny-co-powstaje-pod-warszawa-st8429053

Napisano

Mam 3 działki na środkowej swój dom. Na tyle mi już rośliny zarosły i układ ogrodu się wyklarował że ta z prawej strony chętnie sprzedałbym ale…

Jest MPZP?

Jak jest, to nic nie zrobisz.

A jak nie ma, to wystap o warunki zabudowy i sprzedaj z nimi.

Ale bez gwarancji, że ktoś nie wystąpi o nowe warunki zabudowy.

Napisano
7 godzin temu, ppmarian napisał(a):

U mnie jest wymóg 1000m2 na dom i teoretycznie nie można bliźniaka na tym postawić ale już jednorodzinny dwulokalowy już tak i to jest mega wkurzające emoji35.png

Działka ma 2002m2….

Brochów jak dobrze pamiętam?

Możliwe, że plan dopuszcza postawienie szeregówki na takiej działce albo nawet 3 domów jednorodzinnych ...
Idealna na jakieś małe usługi typu żabka 😄