Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault 1.5 dci 115KM EDC

Featured Replies

Napisano

Chodzi o Kangoo, ale w zasadzie dotyczy całej grupy Renault z tym silnikiem/skrzynią

Ma to służyć na daily, wszystko przeżyję, byle silnik nie rozsypał się zaraz po gwarancji ;] 

Jestem już prawie zdecydowany, L2 więc 4.9m długości, składana tylna kanapa, 1.5 dci 115KM a/t - pojeździ to bezawaryjnie przez 3-4 lata i 150kkm? ;] 

Ostatnio jak czytam o różnych silnikowych wtopach to odechciewa się używek 😑

kan.png.5389488ec83acb8c78e4483b229e1d5c.png

Napisano

A patrzyłeś na Doblo? U mnie co prawda jest 1.3 multijet i 3 lata na razie wytrzymał :)

Napisano
24 minuty temu, Marcinas napisał(a):

A patrzyłeś na Doblo? U mnie co prawda jest 1.3 multijet i 3 lata na razie wytrzymał :)

Kolega użytkuje w firmie, robi trasy Pl-De i tam na miejscu. Tylko ma 1.6 multijet, w firmie nikt tego nie oszczędza. Ma nakulane ok 180kkm i jeździ dalej bez problemów.

W De na autostradzie but cały czas w podłodze.

Wół roboczy!!!

Edytowane przez Tre-Bor
Literówka

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Marcinas napisał(a):

1 godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Tylko ma 1.6 multijet, w firmie nikt tego nie oszczędza.

Panowie tych silników już nie ma, obecnie jest tylko 1.5 BlueHDI który oczywiście nie jest wolny od wad.

Napisano
Godzinę temu, swienty napisał(a):

Panowie tych silników już nie ma, obecnie jest tylko 1.5 BlueHDI który oczywiście nie jest wolny od wad.

to ja bym poszukał sprawdzonej jednostki a nie pchał się w eksperyment za 100kpln

o np. takiej https://autoplac.pl/oferta/fiat/doblo/ii-1-6-2020r-AGENz10uVsL

Edytowane przez Marcinas

Napisano
6 minut temu, Marcinas napisał(a):

to ja bym poszukał sprawdzonej jednostki a nie pchał się w eksperyment za 100kpln

1.5dci to nie jest eksperyment, ten silnik jest na rynku od wielu lat..

Poza tym on chce automat, wiec szansa na znalezienie uzywki w sensowym stanie IMHO zerowa.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

1.5dci to nie jest eksperyment, ten silnik jest na rynku od wielu lat..

Poza tym on chce automat, wiec szansa na znalezienie uzywki w sensowym stanie IMHO zerowa.

jeżeli to ten co miałem w dacii, to mogę polecić. o automacie nie doczytałem.

Napisano
57 minut temu, Marcinas napisał(a):

Ktoś szuka nowego auta z gwarancją a nie starego z przebiegiem ponad 100tyś km. 

😁

Napisano
16 godzin temu, swienty napisał(a):

Chodzi o Kangoo, ale w zasadzie dotyczy całej grupy Renault z tym silnikiem/skrzynią

Ma to służyć na daily, wszystko przeżyję, byle silnik nie rozsypał się zaraz po gwarancji ;] 

Jestem już prawie zdecydowany, L2 więc 4.9m długości, składana tylna kanapa, 1.5 dci 115KM a/t - pojeździ to bezawaryjnie przez 3-4 lata i 150kkm? ;] 

Ostatnio jak czytam o różnych silnikowych wtopach to odechciewa się używek 😑

Jeśli dobrze pamiętam, obecne 1.5 dCi są wyleczone z padających panewek itp. EDC też nie słychać aby były mocniej awaryjne niż inne dwusprzęgłówki.

Czy do tego nie da się dobrać Easy Service? Masz wtedy 3-4-5 lat gwarancji z przeglądami. To chyba najatrakcyjniejsza oferta na rynku (o ile jest w dobrej cenie).

Napisano

A to nie jest ta sama skrzynia co Powershift 2 w Fordach?!

Napisano
Ostatnio jak czytam o różnych silnikowych wtopach to odechciewa się używek [emoji58]

kan.png.5389488ec83acb8c78e4483b229e1d5c.png

Silnik tak skrzynia może….

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
20 godzin temu, komor napisał(a):

Jeśli dobrze pamiętam, obecne 1.5 dCi są wyleczone z padających panewek itp. EDC też nie słychać aby były mocniej awaryjne niż inne dwusprzęgłówki.

Czy do tego nie da się dobrać Easy Service? Masz wtedy 3-4-5 lat gwarancji z przeglądami. To chyba najatrakcyjniejsza oferta na rynku (o ile jest w dobrej cenie).

Z panewek to już zostało wyleczone w czasach Megane 3 z 2011 roku. A jak będzie zmieniał olej co 10 000-15 000 km, a nie co 30 000 km to nie ma co się martwić o ten silnik.

Napisano
W dniu 12.06.2025 o 09:37, OPAL napisał(a):

Z panewek to już zostało wyleczone w czasach Megane 3 z 2011 roku. A jak będzie zmieniał olej co 10 000-15 000 km, a nie co 30 000 km to nie ma co się martwić o ten silnik.

I trzeba mu trzymać trochę wyższe obroty, tak około 2000obr/min.

Napisano
15 minut temu, fred77 napisał(a):

I trzeba mu trzymać trochę wyższe obroty, tak około 2000obr/min.

Tak, szczegolnie w automacie :hehe:

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Takim do prania.

Napisano
W dniu 11.06.2025 o 16:17, grogi napisał(a):

Powershift 2 to efekt współpracy koncernów Volvo i Ford oraz producenta skrzyń firmy Getrag ,natomiast EDC to efekt współpracy Renault z producentem skrzyń firmą Getrag ;]. A tak poważnie, to z tego co słyszałem różnice jednak są.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, stalan napisał(a):

Powershift 2 to efekt współpracy koncernów Volvo i Ford oraz producenta skrzyń firmy Getrag ,natomiast EDC to efekt współpracy Renault z producentem skrzyń firmą Getrag ;]. A tak poważnie, to z tego co słyszałem różnice jednak są.

W dniu 11.06.2025 o 16:17, grogi napisał(a):

Na pewno nie jest ta sama, bo powershift ma 6 biegów a EDC 7

Napisano
15 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Porady "mechanika" 😂