Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myjka ciśnieniowa

Featured Replies

Napisano
12 godzin temu, Harp napisał(a):

Głównie do umycia dachu, kupiłem parkside performance - 180 bar i 600l/h, 3kW i z 20kg wagi. Moc ma zacną że ręce bolą ale taką pracuje się wygodniej. Słabszą ciężko byłoby zmyć meszek glonów i to po usiszeniu go chemia, z dachówki. 

Silnik chłodzony jest wodą więc może pracować ciągle. Kosztowała 200 euro. 

Mam nadzieję że długo podziała. 

Parkside ma też ten plus, że nie ma problemu z gwarancją.

U mnie właśnie drugi raz padł Karcher K5. Kolejnego już nie kupię :ogien:.

Niby działa, ale co któryś raz odpala pompę.

Edytowane przez sherif

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Niby działa, ale co któryś raz odpala pompę.

A nie poleciał czasem kondensator rozruchowy na silniku ? 

Podobne objawy miałem w K7. Naprawa nie jest trudna.

Napisano
19 minut temu, Rudobrody napisał(a):

A nie poleciał czasem kondensator rozruchowy na silniku ? 

Podobne objawy miałem w K7. Naprawa nie jest trudna.

Wątpię. Wcześniej mialem ten obiad sporadycznie teraz za każdym razem. Jak wlacze pompę elektryczne to zadziała i nabije ciśnienie. Teraz jak podlacze dysze turbo to leci woda, a pompa milczy. To samo z pianownica. Jak podłącze bez dyszy to pompa odpala. Potem jak przepnę turbo to już pójdzie. Tak jakby pobór cisnienia nie odpala pompy.

Napisano
6 minut temu, sherif napisał(a):

Wątpię. Wcześniej mialem ten obiad sporadycznie teraz za każdym razem. Jak wlacze pompę elektryczne to zadziała i nabije ciśnienie. Teraz jak podlacze dysze turbo to leci woda, a pompa milczy. To samo z pianownica. Jak podłącze bez dyszy to pompa odpala. Potem jak przepnę turbo to już pójdzie. Tak jakby pobór cisnienia nie odpala pompy.

Objawy podobne. Druga sprawa to tam jest zawór uruchamiający pompę może się przycinać. Wtedy objaw będzie podobny. Oba występują przy obydwu usterkach. Co Ci szkodzi go rozebrać i wyczyścić i sprawdzić pojemność kondensatora. :)

Napisano

Amazon ma dobre promki na Kerchera . 

Napisano
3 godziny temu, Rudobrody napisał(a):

Objawy podobne. Druga sprawa to tam jest zawór uruchamiający pompę może się przycinać. Wtedy objaw będzie podobny. Oba występują przy obydwu usterkach. Co Ci szkodzi go rozebrać i wyczyścić i sprawdzić pojemność kondensatora. :)

Tak właśnie czytałęm, ale nikt nie pisał o objawach, zrozumiałem że chodzi o problem ze startem pompy (a nie sterowanie włączenia).

Jak rozumiem to trzeba wszytsko rozebrać i wyjąć z całą pompą ?

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał(a):

Tak właśnie czytałęm, ale nikt nie pisał o objawach, zrozumiałem że chodzi o problem ze startem pompy (a nie sterowanie włączenia).

Jak rozumiem to trzeba wszytsko rozebrać i wyjąć z całą pompą ?

Nie wiem jak jest w K.5. :) K.7 się prosto rozbiera kilka śrub i masz wszystko na wierzchu.

Mierzysz kondensator i sprawdzasz czy mieści się w tolerancji pojemności. Za większość problemów ze startem silnika pompy on odpowiada.

Zabrudzenia w zaworze sterującym włączeniem się pompy nie są aż tak istotne. w K.7 ta konstrukcja jest odlewem jeśli dobrze pamiętam. :)

Zaworu nie wyciągałem wystarczyło go rozruszać i wszystko wracało do normy. 

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał(a):

Sprawdzałeś, czy prawidłowo działa presostat?

Napisano
3 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

Nie wiem jak jest w K.5. :) K.7 się prosto rozbiera kilka śrub i masz wszystko na wierzchu.

Mierzysz kondensator i sprawdzasz czy mieści się w tolerancji pojemności. Za większość problemów ze startem silnika pompy on odpowiada.

Zabrudzenia w zaworze sterującym włączeniem się pompy nie są aż tak istotne. w K.7 ta konstrukcja jest odlewem jeśli dobrze pamiętam. :)

Zaworu nie wyciągałem wystarczyło go rozruszać i wszystko wracało do normy. 

Dzięki posprawdzam. Z YT wynika że K5 i K7 mają podobną budowe, odlewy z alu. Piszą właśnie o zapiekającym się wodziku, więc sprawdzę to i kondesator.

Napisano
1 minutę temu, kiziuk napisał(a):

Sprawdzałeś, czy prawidłowo działa presostat?

Jak to sprawdzić ? Chodzi Ci o tłok na górze pompy ?

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał(a):

Piszą właśnie o zapiekającym się wodziku

Możliwe, że piszemy o tym samym. W tych myjkach jeszcze problemem bywa ten obrotowy włącznik. Miewa problemy ze stykami. Na wskutek wstrząsów i uderzeń ciśnienia nie do końca styka. Jeżeli u Ciebie dociśnięcie tego włącznika wyleczy sprawę to pozostaje wymiana włącznika. :)

Ogólnie to dość proste urządzenie jest.

Napisano
59 minut temu, sherif napisał(a):

Jak to sprawdzić ? Chodzi Ci o tłok na górze pompy ?

W środku Karchera nie grzebałem, więc nie wiem, co on tam ma, ale generalnie gdzieś w części wysokiego ciśnienia powinien być włącznik ciśnieniowy. Może toto się zawiesza.

Napisano
7 minut temu, kiziuk napisał(a):

W środku Karchera nie grzebałem, więc nie wiem, co on tam ma, ale generalnie gdzieś w części wysokiego ciśnienia powinien być włącznik ciśnieniowy. Może toto się zawiesza.

Czyli góra pompy, tam są zaworki. Często piaskują się, tracą szczelności. Mam nadzieje, że to nie to, bo sporo roboty i części.

Godzinę temu, Rudobrody napisał(a):

W tych myjkach jeszcze problemem bywa ten obrotowy włącznik. Miewa problemy ze stykami. Na wskutek wstrząsów i uderzeń ciśnienia nie do końca styka. Jeżeli u Ciebie dociśnięcie tego włącznika wyleczy sprawę to pozostaje wymiana włącznika. :)

Włącznik działa ok, bo myjka działa.

Napisano
  • Autor

Pytałem w sklepie na czacie, ale nie odpowiedzieli.

Myjka super, ale przy mocnym rozkręceniu dyszy Gentle pompa zaczyna falować - pompuje, przestaje i znów pompuje.

Skręcę trochę i jest ok. Na dyszy mocnej też jest OK.

Ki czort?

Reklamować?

Napisano
14 godzin temu, ArekMiz napisał(a):

Gdzie tak tanio - 200 euro? Bo wszędzie widzę grubo powyżej 1400 zł... 8]

W NRD czy też NRF i to bez promocji. Często sprzęty są u nich tańsze. Ja mam 1 km do granicy więc i wybór. 

A u nas podczas promocji bywają po 999. 

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 16:03, Rudobrody napisał(a):

Możliwe, że piszemy o tym samym. W tych myjkach jeszcze problemem bywa ten obrotowy włącznik. Miewa problemy ze stykami. Na wskutek wstrząsów i uderzeń ciśnienia nie do końca styka. Jeżeli u Ciebie dociśnięcie tego włącznika wyleczy sprawę to pozostaje wymiana włącznika. :)

Ogólnie to dość proste urządzenie jest.

Rozebrałem go, w środku zero zniszczeń. Nie wiedziałem, że ma filterek włożony, był cały usyfiony.

Sugerowałem się poniższym filmikiem. Tj gość mówił, 99% nie odpalania to tłoczek który załącza/odłącza pompę. Zapieka się i są problemy.

Rozruszałem go i przesmarowałem. Myjka działa idealnie. Jakieś 1.5h roboty ;)

Napisano

Generalnie z moich doświadczeń.

Nic poniżej K5 i odpowiedników nie ma sensu, no chyba że chcesz sobie podlać kwiatki 😂

Prawdziwy power mają dopiero myjki powyżej 600l przeplywu na gorącą wodę a najlepiej diesle ale te to wiadomo nie do domu.

Moje problemy z K5 to albo kamień na filtrze (za szybko złączka) albo problem z włączaniem (wystarczy kilkanaście razy pokrętłem włączyć i wyłączyć urządzenie).

No i pianownica czy tech kar czy oryginał, nigdy nie potrafię uzyskać śniegu na auto, ale mam mega twardą wodę a na garaż nie mam wpiętej w zmiekczacz

• 4 tygodnie później...
Napisano

Sam używam Karcher K5 z akcesoriami z Temu typu krótki pistolet, pianownica i do codziennego użytku jak umycie auta, jakichś drobiazgów jest ok

Napisano

A ja mam myjkę Kanwod z allegro za niecałe 200 zł.

Pasuja do niej akcesoria z myjki Castoramy MacAlister, więc można sobie dokupić dowolną końcówkę za kilkanaście zł.

Generalnie jest wystarczająca i lekka, co daje łatwość używania. Tak wygodnie się nią.myje, ze nie targam od teścia Wielkiego i ciężkiego Karchera K8, bo myje TAK SAMO.

Oczywiście ciśnienie jest znacząco niższe, ale.jest WYSTARCZAJĄCE do mycia kostki, a dodatkowo mniej boli ręką i mniej chlapie.

Generalnie nie ma.co kupować myjki przewymiarowanej, bo tylko wyda się kasę i potem trzeba się namęczyć z targaniem dodatkowych kilogramów.

Często wystarczy najmniejsza myjka, np MacAlister, lub z Juli Meec Tools. Byle było łatwo dokupić odpowiednie końcówki.

Edytowane przez maras77

• 2 miesiące później...
Napisano

Pisałem o niej. Ma całkiem mocny sik. 

Napisano
  • Autor
19 minut temu, ccLot napisał(a):

Takie coś jest w LIdlu, chyba w niezłej cenie:

https://www.lidl.pl/p/parkside-performance-myjka-cisnieniowa-phdp-180-c2-maks-600-l-h/p100385991

zamówiłem, zobaczymy co to warte.

Potwór 8]

Napisano
8 godzin temu, ccLot napisał(a):

https://www.lidl.pl/p/parkside-performance-myjka-cisnieniowa-phdp-180-c2-maks-600-l-h/p100385991

Jest serwis pogwarancyjny ? Ja po paru latach nilfiska oddaje do serwisu i po wymianie uszczelek jest jak nowa na następne parę lat.

Napisano
16 godzin temu, ccLot napisał(a):

Mam ją, mocna, dobrze działa

8 godzin temu, MarcG napisał(a):

Jest serwis pogwarancyjny ? Ja po paru latach nilfiska oddaje do serwisu i po wymianie uszczelek jest jak nowa na następne parę lat.

długo ją sprzedają już, od kilku lat także podejrzewam, że da radę serwisować po gwarancji (notabene jak kupowałem to było 5 lat)

Napisano
W dniu 27.11.2025 o 15:11, ccLot napisał(a):

I jak, miałeś okazję użyć?  Widze ze nadal na przecenie jest i sie zastanawiam. Szeroki ma strumień czy taki wąski siczek, ze pol dnia bym 1m2 kostki czyścił?

Napisano

@zinger Jeszcze nie, siedzi w kartonie

Napisano
7 godzin temu, zinger napisał(a):

I jak, miałeś okazję użyć?  Widze ze nadal na przecenie jest i sie zastanawiam. Szeroki ma strumień czy taki wąski siczek, ze pol dnia bym 1m2 kostki czyścił?

To zależy jakiej dyszy użyjesz.

Napisano
Taka jedna rotacyjna chyba to wąski sik ma. Ta normalna to szerszy i tym zazwyczaj czyściłem. Chociaż na ten sezon planuje ta szczotą + chemia.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
17 minut temu, bielaPL napisał(a):

Taka jedna rotacyjna chyba to wąski sik ma. Ta normalna to szerszy i tym zazwyczaj czyściłem. Chociaż na ten sezon planuje ta szczotą + chemia.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Ta rotacyjna to do czyszczenia blachy z farby ;] Najlepiej kupić dedykowaną dyszę do samochodów.