Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znawcy oleju, kolega pyta.

Featured Replies

Napisano

Pacjent 2,0 bluehdi nalatane 240tys. Mechanik sugeruje mi zmianę oleju z Total Quartz 0W30 B71 2312 ACEA C1C2 na

Total Quartz Ineo ECS 5W30 B71 2290 (2016) ACEA C2.

Twierdzi że sugerowany jest za rzadki.

Edytowane przez Bartolomeo

Napisano
25 minut temu, Bartolomeo napisał(a):

Pacjent 2,0 bluehdi nalatane 240tys. Mechanik sugeruje mi zmianę oleju z Total Quartz 0W30 B71 2312 ACEA C1C2 na

Wg wskaźnika lepkości na gorąco oba oleje mają podobną lepkość.
Natomiast ten z 0W ma mniejszą lepkość na zimno co skutkuje szybszym dotarciem oleju przy rozruchu zimnego silnika.
A większość zużycia silnika odbywa się podczas zimnych startów. Pomijam tu jakieś wtopy całościowe producentów.
Zapytaj się tego mechanika kiedy od jest za "rzadki"
Jeśli gość nie odróżnia lepkości od ciężaru właściwego to....

Napisano

Za rzadki to jest chyba zwyczaj spoglądania w karty olejów 😄

Niczego bym nie zmieniał, tylko lał olej B71 2312. A jakbym miał na cokolwiek zmieniać, to na C4.

Edytowane przez grogi

Napisano
44 minuty temu, Bartolomeo napisał(a):

Jeśli przejeździł tyle kilometrów i nic się nie dzieje, to po co kombinować ?

Napisano
2 godziny temu, Bartolomeo napisał(a):

Zawsze mnie dziwi takie piip mechanika co ledwo przyzakładówkę skończył.

Mój teść tak samo się słuchał i zamiast do TDI lać 505.01 lał cokolwiek i silnik klękł na 100 000km.

Moje słowa, że źle robi uważane były jak wypowiadane przez debila, teraz ja z niego drę łacha i mówię: "zapytaj mechanika i tak rób" ;) 

Napisano
  • Autor

Znalazłem takie info:

Od 10. marca 2025 r. marki Peugeot, Citroën, DS Automobiles oraz Opel, należące do grupy Stellantis, wprowadzą obowiązkowe stosowanie nowego oleju 5W30 o normie FPW9.55535/03 dla silników benzynowych 1.2 PureTech w wersji bez turbosprężarki oraz diesla 2.0 BlueHDi.

francuskie.pl

Napisano
6 minut temu, Bartolomeo napisał(a):

Znalazłem takie info:

Od 10. marca 2025 r. marki Peugeot, Citroën, DS Automobiles oraz Opel, należące do grupy Stellantis, wprowadzą obowiązkowe stosowanie nowego oleju 5W30 o normie FPW9.55535/03 dla silników benzynowych 1.2 PureTech w wersji bez turbosprężarki oraz diesla 2.0 BlueHDi.

francuskie.pl

Tak, oni co chwile zmieniaja rekomendacje ;] Jak w C3 od nowosci mialem juz chyba 3 rozne (0w30, 0w20 5w30) i nie widze zadnej roznicy :hehe:

Przy czym ten nowy 5w30 jest inny olej niz pisales w pierwszym poscie: Total Quartz Ineo ECS 5W30 B71 2290 (2016) ACEA C2 - to stara norma, co nie znaczy ze zla. IMHO jak X lat jezdzil na tym co masz, to zmiana nic tutaj nie pomoze, ani nie zaszkodzi ;]

Edytowane przez Maciej__

Napisano
38 minut temu, Bartolomeo napisał(a):

Znalazłem takie info:

francuskie.pl

A to obowiązkowe 5W30 jest dla nowych, czy dla wszystkich silników? 

A co do wymiany, Paweł wyżej napisał "...ten z 0W ma mniejszą lepkość na zimno co skutkuje szybszym dotarciem oleju przy rozruchu zimnego silnika." - jeśli auto ma częste zimne starty, to zostałbym przy tym co było.

15 godzin temu, Camel napisał(a):

Zawsze mnie dziwi takie piip mechanika co ledwo przyzakładówkę skończył.

Mój teść tak samo się słuchał i zamiast do TDI lać 505.01 lał cokolwiek i silnik klękł na 100 000km.

Moje słowa, że źle robi uważane były jak wypowiadane przez debila, teraz ja z niego drę łacha i mówię: "zapytaj mechanika i tak rób" ;) 

Zupełnie jak mój kumpel, który stwierdził że "nie będzie lał wody do silnika". Dopiero jak mu kilka osób powiedziało, że coś dziwnie to auto pracuje, to w końcu zainteresował się tematem. Przytarł silnik bo jego "smoła" nie docierała w porę tam, gdzie "woda" dotarłaby od razu. 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Majkiel napisał(a):

A co do wymiany, Paweł wyżej napisał "...ten z 0W ma mniejszą lepkość na zimno co skutkuje szybszym dotarciem oleju przy rozruchu zimnego silnika." - jeśli auto ma częste zimne starty, to zostałbym przy tym co było.

Zupełnie jak mój kumpel, który stwierdził że "nie będzie lał wody do silnika". Dopiero jak mu kilka osób powiedziało, że coś dziwnie to auto pracuje, to w końcu zainteresował się tematem. Przytarł silnik bo jego "smoła" nie docierała w porę tam, gdzie "woda" dotarłaby od razu. 

Na stronie totalenergies.pl rekomendują rcp 5w30

Napisano
2 godziny temu, Majkiel napisał(a):

Dlaczego wciąż ludzie tak się uczepili klasyfikacji SAE wprowadzonej w ... 1911 roku* ?! Naprawdę, wymagania silników się od tego czasu nie zmieniły, że wciąż warto patrzeć czy olej jest 20 czy 30?!

Lać trzeba to, co przewidział producent silnika. Jak ktoś chce być troskliwy, niech wymienia częściej. 

* No wiem, że tylko klasyfikacji letniej... Zimowa jest od 1952... 😄

Edytowane przez grogi

Napisano

Dlaczego wciąż ludzie tak się uczepili klasyfikacji SAE wprowadzonej w ... 1911 roku* ?! Naprawdę, wymagania silników się od tego czasu nie zmieniły, że wciąż warto patrzeć czy olej jest 20 czy 30?!

* No wiem, że tylko klasyfikacji letniej... Zimowa jest od 1952... [emoji1]

A czego prosty uzyszkodnik ma sie uczepić?
To najprostsza do zapamietania terminologia utarta przez lata,
Reszta jest juz dla fanow

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
1 godzinę temu, WaWeR napisał(a):

A czego prosty uzyszkodnik ma sie uczepić?
To najprostsza do zapamietania terminologia utarta przez lata,
Reszta jest juz dla fanow

Tu na forum są entuzjaści, czy sami prości użytkownicy?

Napisano

Tu na forum są entuzjaści, czy sami prości użytkownicy?

Ale entuzjasci tez nie maja czesto pojecia, lejac to co zaleca producent.
A juz na pewno 99,9% nie czyta a tym bardziej nie rozumie kart charakterystyk.

Napisano
23 godziny temu, Bartolomeo napisał(a):

Znalazłem takie info:

francuskie.pl

Ale pytanie jest czy to jest zmiana dla wszystkich, czy "od teraz".
W Fordzie dla hybrydy zmienili "dla wszystkich", bo Ford EU zalecał 5W20, zmienili na 0W20 - co ciekawe w USA cały czas 0W20 i nawet takie oznaczenie widniało na korku wlewu oleju. ;] 

Napisano
5 minut temu, AstraC napisał(a):

Ale pytanie jest czy to jest zmiana dla wszystkich, czy "od teraz".

Z tego co kojarze to dla wszystkich, bo nowe normy sa kompatybilne wstecz.

Napisano
17 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Ale entuzjasci tez nie maja czesto pojecia, lejac to co zaleca producent.
A juz na pewno 99,9% nie czyta a tym bardziej nie rozumie kart charakterystyk.

Nie uważasz zatem, że tym bardziej nie powinni się czegokolwiek czepiać i rozwodzić nad teoriami o lepkości, tylko lać co jest zapisane w instrukcji.

Napisano

Nie uważasz zatem, że tym bardziej nie powinni się czegokolwiek czepiać i rozwodzić nad teoriami o lepkości, tylko lać co jest zapisane w instrukcji.

Lub co spelnia norme

Napisano
W dniu 21.07.2025 o 17:38, Bartolomeo napisał(a):

Lać to co każe producent i tyle.