Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porsche gasi światło?

Featured Replies

Napisano
Cytat

"Our business model, which has served us well for many decades, no longer works in its current form," CEO Oliver Blume wrote.

hjfg2aF.png

Cóż, gdzieś z 4 czy tam 5 lat temu pisałem, że jeśli się koledzy nie ogarną to niemiecka motoryzacja przestanie istnieć.

W ciągu tego czasu kupiłem dwie Tesle, trójkę dlatego że europejski rynek nie miał zupełnie niczego do zaoferowania w tej kategorii, właściwie to dziś chyba tylko i4m50 się jakoś zbliża do tego. No i kupiłem eSkę, gdy już VAG był technologicznie bardzo blisko Tesli (głównie za sprawą tego że od kilku lat Tesla stoi w miejscu), dlatego że Porsche przy zakupie jakiegokolwiek samochodu wymaga od swojego klienta by "zaśpiewał i zatańczył". Zapłacił $, a następnie czekał nie wiadomo ile na samochód, z zaznaczeniem że zamówienie auta do niczego Porsche nie zobowiązuje, mogę czekać 1.5 roku, a następnie dostać mejla że moje zamówienie zostało anulowane, bo Hans tak chciał. Za wysokie progi jak dla mnie, szczególnie że zwykłem chodzić do salonów krótkich spodenkach lub dresie, a oni z takimi to w ogóle nie chcą gadać :hehe: 

Podsumowując. Dzisiaj Porsche to value / money Astona Martina i mniej więcej takiego wolumenu sprzedaży samochodów należy się w najbliższych latach u nich spodziewać. Robi doskonałe samochody pod tor i ja bardzo chciałbym sobie takie GT3 RS czy 718 GT4 kiedyś kupić, ale torowe auta nie uciągną kosztów utrzymania tej marki, bo modele masowe przegrywają ze współczesnym światem.

PS. Kupiłem też CX60, co akurat było błędem wynikającym z sentymentu do marki, ale to inna historia.

Napisano

Elektryczne modele marki mocno ich zdołowały i tyle. 

Prócz Panamery lekko dołującej sprzedaż pozostałych modeli spalinowych szła ok. Można podziękować EU. :oki:

Porsche 911 sales in the US reached a record high in 2024, with 14,128 units sold, according to Porsche Newsroom. This represents a 20.8% increase compared to 2023. Globally, Porsche also experienced strong 911 sales, with 50,941 units sold in 2024. 

20 minut temu, format napisał(a):

Podsumowując. Dzisiaj Porsche to value / money Astona Martina i mniej więcej takiego wolumenu sprzedaży samochodów należy się w najbliższych latach u nich spodziewać

Zdecydowanie nie, to Niemcy, przeorganizują się, oszudrają po ślepej uliczce zwanej "tylko EV" i będzie git. :oki:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano

Za chwilę będziemy mieli do wyboru Chińczyka albo Chińczyka i jeszcze ew. Teslę ;] 

A klyen t krótkich spodenkach to nawet w salonie Toyoty może sobie co najwyżej pospacerować ;];];] 

Napisano
  • Autor
29 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Elektryczne modele marki mocno ich zdołowały i tyle. 

Nie. Świat ich dogonił i w moment wyprzedził kiedy koledzy przez lata poklepywali się po plecach :skromny:

Napisano
  • Autor
21 minut temu, pfikusny napisał(a):

A klyen t krótkich spodenkach to nawet w salonie Toyoty może sobie co najwyżej pospacerować ;];];] 

Wiem wiem, w tym samym dress code w BMW ostatnio nie odpowiedzieli mi ani na "dzień dobry" ani na "do widzenia" :hehe: 

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

Nie. Świat ich dogonił i w moment wyprzedził kiedy koledzy przez lata poklepywali się po plecach :skromny:

Tzn. kto dokładnie? :hmm:

Napisano
Teraz, format napisał(a):

Wiem wiem, w tym samym dress code w BMW ostatnio nie odpowiedzieli mi ani na "dzień dobry" ani na "do widzenia" :hehe: 

Idź do Skody :phi:

Napisano
Teraz, format napisał(a):

Ja w Volvo byłem z żoną nawet przyzwoicie ubrany i dopiero po kilkunastu minutach szwędania się ktoś nami zainteresował się, zaproponował kawę i poczekanie aż któryś ze sprzedawców skończy klikanie w klawiaturę ;]

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Ja w Volvo byłem z żoną nawet przyzwoicie ubrany i dopiero po kilkunastu minutach szwędania się ktoś nami zainteresował się, zaproponował kawę i poczekanie aż któryś ze sprzedawców skończy klikanie w klawiaturę ;]

Się sami zainteresowali więc widocznie masz wyjściową twarz i ładną żonę. :phi:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
  • Autor
Teraz, G.O.A.T. napisał(a):

Idź do Skody :phi:

W tej stylówie co najwyżej do Dacii lub Tesli ;] 

1 minutę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Tzn. kto dokładnie? :hmm:

W masowych modelach łatwiej wymienić kto ich nie wyprzedził.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Żaden ze sprzedawców. To pani zainteresowała się nami, ale nie znam jej preferencji :]

Napisano
2 minuty temu, format napisał(a):

W tej stylówie co najwyżej do Dacii lub Tesli ;] 

W masowych modelach łatwiej wymienić kto ich nie wyprzedził.

Ale w czym? W sprzedanych sztukach? :hmm:

Nie bardzo ogarniasz w marki premium co nie, tym bardziej w Porsche co byś tak bardzo chciał ale tak bardzo się boisz  :phi:

Tak mi to przypomina... :phi:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

Ale w czym? W sprzedanych sztukach? :hmm:

Nie bardzo ogarniasz w marki premium co nie? :phi:

Coś tam ogarniam sportowe auta, ale takie współczesne, nie 15 letnie prosiaki czy 40 letnie subaru :hehe:

A rozmawiamy o modelach masowych które ciągnęły Porsche wynik. Bo wiesz, to nie 911 robiło prosiakowi sprzedaż a Macan i Cayenne.

Napisano
9 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Jesteście jacyś passive-aggressive. Przychodzicie, ale nie chcecie kupić...

Jak chce kupić, to wchodzę, uderzam do laski na środku albo któegoś ze sprzedawców przy biurku. 

Napisano
10 minut temu, format napisał(a):

Trzeba auta przez telefon kupować ;] 

Albo wciągasz gumofilc na nogę i idziesz po passata - od razu będą wiedzieli, że zdecydowany klient ;] 

Nie byłem jeszcze w salonie z "chińczykami" ale biorąc pod uwagę swoje doświadczenia z salonów - nie dziwię się, że europejskie marki mają problemy ze sprzedażą ;] 

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

Cóż, gdzieś z 4 czy tam 5 lat temu pisałem,

Tymczasem marka premium KN :skromny:

Zrzut ekranu 2025-07-22 o 11.09.04.png

A w temacie Porsche i może by człowiek kupił, ale trzeba mieć silną psychikę i/lub bardzo gruby portfel, żeby wytrzymać ten wycior w dOOpie, który Ci wkładają i na dodatek nim kręcą 😄 

Nawet @prawoimotoryzacjapewnie już chce się pozbyć Macana po pierwszym zauroczeniu 🤪

Napisano
  • Autor
8 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Tymczasem marka premium KN :skromny:

Zrzut ekranu 2025-07-22 o 11.09.04.png

Kiła wiadomo najlepsza :brawo: 

Napisano
9 minut temu, format napisał(a):

Coś tam ogarniam sportowe auta, ale takie współczesne, nie 15 letnie prosiaki czy 40 letnie subaru :hehe:

Takiego nudziarza o nic innego podejrzewać nie można. :phi:

12 minut temu, format napisał(a):

A rozmawiamy o modelach masowych które ciągnęły Porsche wynik. Bo wiesz, to nie 911 robiło prosiakowi sprzedaż a Macan i Cayenne.

image.png.35959c058ea0e55adb850049368dd004.png

I więcej sprawdzonych informacji. ;)

https://newsroom.porsche.com/en/2025/company/porsche-deliveries-2024-38358.html

Napisano
  • Autor

image.png.35959c058ea0e55adb850049368dd004.png

Zgadza się. To mniej więcej tyle co Xpeng. O Zeekrze, NIO nie wspominając. A mówimy cały czas o 2024 który dla VAGa był jeszcze całkiem dobry. Zobaczysz co będzie w wynikach za 2025 :hehe: 

Napisano
3 minuty temu, format napisał(a):

Zgadza się. To mniej więcej tyle co Xpeng. O Zeekrze, NIO nie wspominając.

Nie znam. :hmm:

3 minuty temu, format napisał(a):

A mówimy cały czas o 2024 który dla VAGa był jeszcze całkiem dobry. Zobaczysz co będzie w wynikach za 2025 :hehe: 

Oby im to oczy otworzyło i jako koncern wrócili do planowania i produkcji sensownych samochodów. :oki:

Napisano
  • Autor

Nie znam. :hmm:

Dlatego dyskusja z Tobą w tym temacie sprawia tyle radości.

Napisano
12 minut temu, format napisał(a):

Dlatego dyskusja z Tobą w tym temacie sprawia tyle radości.

Zwyczajnie ja nie jestem i nie będę targetem dla sprzętu AGD, ale ważne że Ciebie to bardzo interesuje i kręci...   :oki:

A ja sobie pozostanę mam nadzieję jak najdłużej przy moim 20 letnim Porsche 911 i innymi starymi samochodami, których nigdy przedstawiać nie muszę. :cfaniak2:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
  • Popularny post
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Ja tam jestem całkowicie nie godny zakupów w Mercedesie, rok temu w listopadziem byłem w salonie Zasady w Krakowie, chciałem zapytać o dostępność auta, podchodzę do biurka sprzedawcy, zadałem pytanie, popatrzył na mnie, wyciągnął wizytówkę i wręczając mi ją powiedział.... "proszę zadzwonić po nowym roku bo teraz zakańczam rok i nie mam czasu"

I tak miałem ogromne szczęście ze [kurza twarz] dał mi swoja wizytówkę ;]

Napisano
26 minut temu, Łukasz___F napisał(a):

A zadzwoniłeś? ;] 

My mieliśmy dwa podejścia do zakupu Mercedesa - dopiero za trzecim razem udało się - ale właśnie na telefon ;];]  i trzeba było kilka km po niego pojechać.
Na śląsku bez szans ;] 

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, Łukasz___F napisał(a):

Ja tam jestem całkowicie nie godny zakupów w Mercedesie, rok temu w listopadziem byłem w salonie Zasady w Krakowie, chciałem zapytać o dostępność auta, podchodzę do biurka sprzedawcy, zadałem pytanie, popatrzył na mnie, wyciągnął wizytówkę i wręczając mi ją powiedział.... "proszę zadzwonić po nowym roku bo teraz zakańczam rok i nie mam czasu"

A potem się ludzie dziwią że się Tesle dobrze sprzedają.

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

Jesteście jacyś passive-aggressive. Przychodzicie, ale nie chcecie kupić...

Jak chce kupić, to wchodzę, uderzam do laski na środku albo któegoś ze sprzedawców przy biurku. 

A mnie wręcz wkurza jak wchodze do sklepu/salonu i po paru milisekundach mam na plecach sprzedawcę, który pyta w czym może pomóc 😄 

Napisano
Teraz, Filipfm napisał(a):

A mnie wręcz wkurza jak wchodze do sklepu/salonu i po paru milisekundach mam na plecach sprzedawcę, który pyta w czym może pomóc 😄 

Bo nie przychodzisz kupić, to Cię wkurza 😁

Napisano
34 minuty temu, Łukasz___F napisał(a):

Najlepiej się zapowiedzieć, umówić, zostać zapowiedzianym. W sensie ktoś Cię wprowadza do magicznego klubu starych dziadów Mercedesa... albo kurarzy-badylarzy Audi...do BMW wystarczy łańcuch i dres lub magiczne zaklęcie.  

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Bo nie przychodzisz kupić, to Cię wkurza 😁

Przychodzę, ale chce najpierw sam pooglądać, pomacać ...  I niekoniecznie mowie tylko o salonie samochodowym. Moze to byc sklep z AGD ... chociaz w sumie to juz prawie to samo 😄

Napisano
10 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

Najlepiej się zapowiedzieć, umówić, zostać zapowiedzianym. W sensie ktoś Cię wprowadza do magicznego klubu starych dziadów Mercedesa... albo kurarzy-badylarzy Audi...do BMW wystarczy łańcuch i dres lub magiczne zaklęcie.  

A do Porsche, bo widzę znawca jesteś? 😁

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Zakup Porsche zaczyna się od sprawdzenia carfaxu

Napisano
20 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Wchodzisz i... jesteś jak u siebie, we właściwym miejscu. Nie wiem jak w innych salonach ale w Porsche Centrum w Poznaniu załatwiam sprawy w wyjątkowo przyjemnej atmosferze. 

Przyznam, że za pierwszym razem miałem tremę, skoro w Mercedesie jest jak jest to jak będzie w Porsche... :nie_wiem::ooniee:a się okazało że jest super atmosfera a ludzie wyjątkowo przyjaźni, doskonała obsługa.  

Właśnie... muszę zamówić drobiazg do mojego klasyka, więc pewnie w weekend podjadę. :cfaniak2:

Jakoś tak jest. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
22 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

Wchodzisz i... jesteś jak u siebie, we właściwym miejscu. Nie wiem jak w innych salonach ale w Porsche Centrum w Poznaniu załatwiam sprawy w wyjątkowo przyjemnej atmosferze. 

Przyznam, że za pierwszym razem miałem tremę, skoro w Mercedesie jest jak jest to jak będzie w Porsche... :nie_wiem::ooniee:a się okazało że jest super atmosfera a ludzie wyjątkowo przyjaźni, doskonała obsługa.  

Właśnie... muszę zamówić drobiazg do mojego klasyka, więc pewnie w weekend podjadę. :cfaniak2:

Jakoś tak jest. 

Z salonami Porsche też mam bardzo słabe doświadczenia pomimo zakupu 3 sztuk tej marki. 

Kur.... moze to faktycznie cos ze mną jest nie tak;]

Napisano
Teraz, Łukasz___F napisał(a):

Z salonami Porsche też mam bardzo słabe doświadczenia pomimo zakupu 3 sztuk tej marki. 

Może się uśmiechnij i schowaj gnata z tyłu nie z przodu za paskiem nosisz... :hmm:

Napisano
41 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

W Ałdi wystarczy być pedałem :skromny:

Napisano
Teraz, G.O.A.T. napisał(a):

Może się uśmiechnij i schowaj gnata z tyłu nie z przodu za paskiem nosisz... :hmm:

Moze poprostu schowam pindola i przestanę zreć kebaba w salonach:hmm:

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Łukasz___F napisał(a):

W Ałdi wystarczy być pedałem :skromny:

O, to może pójdę do Audi. Tylko by może w końcu jakieś szybkie auto wypuścili :foch:

Napisano
4 minuty temu, format napisał(a):

O, to może pójdę do Audi. Tylko by może w końcu jakieś szybkie auto wypuścili :foch:

Q5 tdi !!! Polecam

Napisano
  • Autor
Teraz, Łukasz___F napisał(a):

Q5 tdi !!! Polecam

Brzmi jak auto z duszą! :serducha: :jem:

Napisano
Godzinę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Jakoś tak jest. 

Ale pytam o zakup nowego?
A nie fantów w cenie złota do starego trypla 😌

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Ale pytam o zakup nowego?
A nie fantów w cenie złota do starego trypla 😌

A to nie wiem, nie stać mnie na nową 911. 

Napisano
28 minut temu, Łukasz___F napisał(a):

Q5 tdi !!! Polecam

Czyli prawie Macan :old:

Napisano
5 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Przykro czytać 😧

Wiem, to niegodne AK.... tylko stare auta, stare wina, śmierdzący ser... 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
Godzinę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Wiem, to niegodne AK.... tylko stare auta, stare wina, śmierdzący ser... 

I stare skrzypce !

Napisano
6 godzin temu, format napisał(a):

hjfg2aF.png

Cóż, gdzieś z 4 czy tam 5 lat temu pisałem, że jeśli się koledzy nie ogarną to niemiecka motoryzacja przestanie istnieć.

W ciągu tego czasu kupiłem dwie Tesle, trójkę dlatego że europejski rynek nie miał zupełnie niczego do zaoferowania w tej kategorii, właściwie to dziś chyba tylko i4m50 się jakoś zbliża do tego. No i kupiłem eSkę, gdy już VAG był technologicznie bardzo blisko Tesli (głównie za sprawą tego że od kilku lat Tesla stoi w miejscu), dlatego że Porsche przy zakupie jakiegokolwiek samochodu wymaga od swojego klienta by "zaśpiewał i zatańczył". Zapłacił $, a następnie czekał nie wiadomo ile na samochód, z zaznaczeniem że zamówienie auta do niczego Porsche nie zobowiązuje, mogę czekać 1.5 roku, a następnie dostać mejla że moje zamówienie zostało anulowane, bo Hans tak chciał. Za wysokie progi jak dla mnie, szczególnie że zwykłem chodzić do salonów krótkich spodenkach lub dresie, a oni z takimi to w ogóle nie chcą gadać :hehe: 

Podsumowując. Dzisiaj Porsche to value / money Astona Martina i mniej więcej takiego wolumenu sprzedaży samochodów należy się w najbliższych latach u nich spodziewać. Robi doskonałe samochody pod tor i ja bardzo chciałbym sobie takie GT3 RS czy 718 GT4 kiedyś kupić, ale torowe auta nie uciągną kosztów utrzymania tej marki, bo modele masowe przegrywają ze współczesnym światem.

PS. Kupiłem też CX60, co akurat było błędem wynikającym z sentymentu do marki, ale to inna historia.

Bo widzisz formcie . Ostatnio zarobiłeś kupę siana i jako 40 latek lansujesz sie na zarobionego gówniarza w dresach .

To było kiedys  modne jak się miało 20 czy 30 lat .. dzisiaj koleś w dresie podchodzacy juz lekko pod 50 lat  w salonie Porsche to raczej taki " turysta "

Oczywiście wiem ze jestes wyjątkiem na  a 100 dresów w salonie wypada  1 format i 99 turystów  ;)

Co do reszty ,Europa jest w tyle za murzynami jezeli chodzi o ev które chcemy albo nie chcemy ale  są przyszłością . 

Scenariusz  w ktorym europejskie marki podziela los  noki czy motoroli jest bardzo realny .

Nie mamy europejskich telefonów,  komputerów,  telewizorów więc moze tez nie będziemy mieli samochodów. 

Co do wyścigów i jazdy torowej mam wrażenie  ze dzisiaj młodzież sie tym tak nie jara jak my kiedys . Bardziej chyba tym aby w samodzie bylo więcej ekranów. 

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

W Volvo to ja bywam zupełnie różnie ubrany i nigdy nie miałem z tym problemu. Raz nawet wpadłem w klapkach auto wybierać i z małymi dzieciakami co im mało salonu nie poprzestawiały ;). Dzieciaki dostały szwedzki słodycze i zabawki, ja skupiłem się na rozmowie przy kawie.

6 godzin temu, format napisał(a):

Jaki koniec ?

Porsche się u nas lepiej sprzedaje niż "ceniony" Fiat :)

https://fleet.com.pl/wiadomosci/branza-flotowa/rynek/fiat-bardziej-unikalny-niz-porsche-w-polsce-tak

Napisano
2 godziny temu, Łukasz___F napisał(a):

Zaczynsz rozmowę od

" elo mordo mam temacik do ogarnięcia "

;)