Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porsche gasi światło?

Featured Replies

Napisano
W dniu 24.07.2025 o 19:04, kaczorek79 napisał(a):

VW miał już dawno upaść, a nawet na chwilę nie mieli zadyszki, tylko zwiększają moce przerobowe.

W 2018 i 2019 pukali do 11 mln samochodów. Dzisiaj to poniżej 9 milionów... Więc jakby nie patrzeć spadek 20%. Dzisiaj VW jest na poziomie z roku 2012... 

Edytowane przez grogi

Napisano
8 godzin temu, grogi napisał(a):

W 2018 i 2019 pukali do 11 mln samochodów. Dzisiaj to poniżej 9 milionów... Więc jakby nie patrzeć spadek 20%. Dzisiaj VW jest na poziomie z roku 2012... 

no ale marze wieksze chyba i zarabiaja wiecej na mniejszej ilosci

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

no ale marze wieksze chyba i zarabiaja wiecej na mniejszej ilosci

zdecydowanie, ich przychody to chyba 350 mld EUR, a w 2020 mieli 250 mld EUR.

Co najciekawsze Porsche jest stabilne profitowo. 

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 10:11, format napisał(a):

Za wysokie progi jak dla mnie, szczególnie że zwykłem chodzić do salonów krótkich spodenkach lub dresie, a oni z takimi to w ogóle nie chcą gadać

to mi przypomina tą scenkę

A co do sprzedaży - no cóż... jak sam pisałeś najwięcej im nakręcały SUVy a SUVy to takie nie prawdziwe porsche. Także może i lepiej żeby wrócili tylko do sportowych aut i na nich się skupili. 

Ja czekam aż ktoś w końcu wypatrzy tą nisze która jest od lat. Sportowy samochodzik z napędem na tył, elektryk. Coś jak BRZ swego czasu. Tylko nie od razu za 2x więcej hajsu. Wystarczy dać realną cenę a takiego bzyczka by sobie ludzie kupowali chętnie jako drugie do domu.

Napisano
15 minut temu, bielaPL napisał(a):

A co do sprzedaży - no cóż... jak sam pisałeś najwięcej im nakręcały SUVy a SUVy to takie nie prawdziwe porsche. Także może i lepiej żeby wrócili tylko do sportowych aut i na nich się skupili. 

serio uważasz, że jeśli Porsche sprzedaje około 300 tys aut rocznie, z czego Macan to 80 tys, a Cayenne 100 tys. to mają z tego zrezygnować? Jak doszedłeś do takiego wniosku???

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 10:11, format napisał(a):

hjfg2aF.png

Cóż, gdzieś z 4 czy tam 5 lat temu pisałem, że jeśli się koledzy nie ogarną to niemiecka motoryzacja przestanie istnieć.

W ciągu tego czasu kupiłem dwie Tesle, trójkę dlatego że europejski rynek nie miał zupełnie niczego do zaoferowania w tej kategorii, właściwie to dziś chyba tylko i4m50 się jakoś zbliża do tego. No i kupiłem eSkę, gdy już VAG był technologicznie bardzo blisko Tesli (głównie za sprawą tego że od kilku lat Tesla stoi w miejscu), dlatego że Porsche przy zakupie jakiegokolwiek samochodu wymaga od swojego klienta by "zaśpiewał i zatańczył". Zapłacił $, a następnie czekał nie wiadomo ile na samochód, z zaznaczeniem że zamówienie auta do niczego Porsche nie zobowiązuje, mogę czekać 1.5 roku, a następnie dostać mejla że moje zamówienie zostało anulowane, bo Hans tak chciał. Za wysokie progi jak dla mnie, szczególnie że zwykłem chodzić do salonów krótkich spodenkach lub dresie, a oni z takimi to w ogóle nie chcą gadać :hehe: 

Podsumowując. Dzisiaj Porsche to value / money Astona Martina i mniej więcej takiego wolumenu sprzedaży samochodów należy się w najbliższych latach u nich spodziewać. Robi doskonałe samochody pod tor i ja bardzo chciałbym sobie takie GT3 RS czy 718 GT4 kiedyś kupić, ale torowe auta nie uciągną kosztów utrzymania tej marki, bo modele masowe przegrywają ze współczesnym światem.

PS. Kupiłem też CX60, co akurat było błędem wynikającym z sentymentu do marki, ale to inna historia.

Też chciałem kupić jakieś nowe Porsche. Dostałem na kilka dni na jazdę próbną i zrezygnowałem z zakupu. Nie pasuje mi do garażu. Za długie drzwi, które opierają się o ścianę i przez to trudno się wsiada i wysiada.

Jednak Fiat jest lepszy.

Napisano
8 minut temu, bergerac napisał(a):

serio uważasz, że jeśli Porsche sprzedaje około 300 tys aut rocznie, z czego Macan to 80 tys, a Cayenne 100 tys. to mają z tego zrezygnować? Jak doszedłeś do takiego wniosku???

i tak wszystko należy do VAGa, czy sprzedadzą 100tys cayenne i 300tys Q7, czy 400tys Q7 to jeden pies

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał(a):

i tak wszystko należy do VAGa, czy sprzedadzą 100tys cayenne i 300tys Q7, czy 400tys Q7 to jeden pies

To chyba trochę bardziej skomplikowane.

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

To chyba trochę bardziej skomplikowane.

Wiadomo są fanatycy że nawet gatki muszą mieć ze znaczkiem porsche. Dla laików taki znaczek też robi większe wrażenie niż audi. Pytanie co zaprezentują dla nowobogackich żeby znowu szło.

Napisano
27 minut temu, bielaPL napisał(a):

Zgadnij na czym jest większy zysk: na Q7 opakowanym w znaczek Porsche niż na Q7 opakowanym w znaczek Audi albo VW?

:skromny:

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

Zgadnij na czym jest większy zysk: na Q7 opakowanym w znaczek Porsche niż na Q7 opakowanym w znaczek Audi albo VW?

:skromny:

Pamiętajmy że i tak na początku wszystko jest Skodą Pokraqiem, czy tam Kamyqiem... stąd tak dobre osiągi na programie @tommy__ na końcu łańcucha w Porsche :phi:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
  • Popularny post
32 minuty temu, bielaPL napisał(a):

nie myślałeś, żeby oprócz konsultacji w zakresie szczepionek udzielać ich również przemysłowi motoryzacyjnemu?

Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał(a):

zdecydowanie, ich przychody to chyba 350 mld EUR, a w 2020 mieli 250 mld EUR.

Co najciekawsze Porsche jest stabilne profitowo. 

To przychód (ang. revenue). A dochody (ang. profit) ?

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał(a):

To przychód (ang. revenue). A dochody (ang. profit) ?

poszukaj, wszystko jest dostępne w necie :ok: 

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

to mi przypomina tą scenkę

Ja czekam aż ktoś w końcu wypatrzy tą nisze która jest od lat. Sportowy samochodzik z napędem na tył, elektryk. Coś jak BRZ swego czasu. Tylko nie od razu za 2x więcej hajsu. Wystarczy dać realną cenę a takiego bzyczka by sobie ludzie kupowali chętnie jako drugie do domu.

juz jest, MG chinski ;]

Napisano
13 minut temu, bergerac napisał(a):

poszukaj, wszystko jest dostępne w necie :ok: 

Czego nie ma w Internecie, to nie istnieje ;)

To Ty zacząłeś wyciągać wartości księgowe - ja tylko precyzuję, że można mieć przychód w kosmos, a i tak być finansowo w czarnym... kosmosie ;) Tym bardziej, że odpowiadałeś na post o marżach i zarabianiu. 

W 2024 VAG miał €12.5 mld straty. Jest bardzo źle. 

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor

MG Cyberster. Czuwaj!

Napisano
29 minut temu, format napisał(a):

MG Cyberster. Czuwaj!

300tyś😉

Widziałem na żywo jeden jedyny raz we Ŵłoszech. Ciekawe czy w Polsce się coś sprzedało. W każdym razie w ofercie jest.

Napisano
26 minut temu, format napisał(a):

MG Cyberster. Czuwaj!

Pudło, nadal za drogi na drugi wózek na zakupy. 

To musi być tak ford capri współczesnych czasów, taki opel manta, honda crx, scirocco

Czyli załóżmy że biorą takie ID3, obniżają dach, dwoje drzwi, cena +20 tys i wszyscy są zadowoleni. Teraz to wszystko poznikało 😕 

image.png.2749e29e171e3553e633eab1e3c94f09.png

image.png.95d1e6b66071b9b287c27df631a689a8.png

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

To musi być tak ford capri współczesnych czasów, (...)

(...) biorą takie ID3, (...), cena +20 tys i wszyscy są zadowoleni.

Teraz to wszystko poznikało 😕 

ford-capri-autobaza.jpg

;l

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał(a):

ford-capri-autobaza.jpg

;l

to przykład jak można coś zepsuć a mogło być piękne

6465efa0f4460364a8e4fd3fdd91ba4c6f3e97c2

nawet mogli isc w wersje z tymi lampami fordowskimi brzydkimi, tez by było lepiej ;] 

image.png.db26166fdc388a9e580d8ab236ac6bff.png

Edytowane przez bielaPL

Napisano
27 minut temu, bielaPL napisał(a):

6465efa0f4460364a8e4fd3fdd91ba4c6f3e97c2

nawet mogli isc w wersje z tymi lampami fordowskimi brzydkimi, tez by było lepiej ;] 

image.png.db26166fdc388a9e580d8ab236ac6bff.png

Nie potrzebują już Coupe, mają Mustanga. Poza tym ja się obawiam, że na serii ID nie dałoby się czegoś tak niskiego postawić.

Napisano
33 minuty temu, bielaPL napisał(a):

To musi być tak ford capri współczesnych czasów, taki opel manta, honda crx, scirocco

segment takich aut umarł. Teraz SUVy trzeba robic.

Auta typu coupe niemal wymarły - ludzie cenią sobie uzytecznosc - nawet w klasie B i kompaktach, jezeli przezyły to nie ma nawet hatchbacków 3d. 

Honda podejmuje probe - reaktywuje model Prelude (choc bardziej jest to Civic coupe),  z hybrydą pod maską, za to z zawiasem i hamulcami od TypeRa :pukpuk: żeby okiełznać 182KM 😄 

ale to nie będzie ani tanie (choc ceny nie ma to znam markę ;l), ani tylnonapędowe - zresztą z tych wymienionych to rexio i scirocco tez byly FWD bo w sumie to był Civic i Golf w innym ubraniu 

Napisano
3 minuty temu, Filipfm napisał(a):

segment takich aut umarł. Teraz SUVy trzeba robic.

Auta typu coupe niemal wymarły - ludzie cenią sobie uzytecznosc - nawet w klasie B i kompaktach, jezeli przezyły to nie ma nawet hatchbacków 3d. 

Honda podejmuje probe - reaktywuje model Prelude (choc bardziej jest to Civic coupe),  z hybrydą pod maską, za to z zawiasem i hamulcami od TypeRa :pukpuk: żeby okiełznać 182KM 😄 

ale to nie będzie ani tanie (choc ceny nie ma to znam markę ;l), ani tylnonapędowe - zresztą z tych wymienionych to rexio i scirocco tez byly FWD bo w sumie to był Civic i Golf w innym ubraniu 

Wini się za to producentów podczas gdy de facto to właśnie klienci zdecydowali.

Napisano
2 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Pamiętajmy że i tak na początku wszystko jest Skodą Pokraqiem, czy tam Kamyqiem... stąd tak dobre osiągi na programie @tommy__ na końcu łańcucha w Porsche :phi:

Na moje skromne oko to między bazowym Macanem 2.0 265KM a takim samym Q5 z takim samym silnikiem jest przepaść na korzyść Macana. Dlatego nawet o Skodzie nie wspominałem.

:ok:

Napisano
  • Autor
55 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

300tyś😉

Widziałem na żywo jeden jedyny raz we Ŵłoszech. Ciekawe czy w Polsce się coś sprzedało. W każdym razie w ofercie jest.

Nie ma wciąż jazd próbnych, więc tylko parę osób kupiło w ciemno

Napisano

Pudło, nadal za drogi na drugi wózek na zakupy. 

Czyli załóżmy że biorą takie ID3, obniżają dach, dwoje drzwi, cena +20 tys i wszyscy są zadowoleni. Teraz to wszystko poznikało 😕 

image.png.2749e29e171e3553e633eab1e3c94f09.png

image.png.95d1e6b66071b9b287c27df631a689a8.png

Zrobiłeś Hyundai Coupe - auto dla fryzjerki... 😄

Takie auto jest kompletnie bez sensu:

- nie byłoby gdzie głowy schować - w tych autach przecież jest gruba podłoga. 

- jest ciężkie - takie GT86 jest fajne, bo jest lekkie, na oponach z roweru. 

- kto to kupi? Bogaty tatuś nie - za 20000 mniej można mieć praktyczny dupowóz z identycznymi osiągami, który weźmie i dzieciaki, a od czasu do czasu przewiezie i opiekunkę...? A bogaty "miłośnik marki" też nie - bo on woli prawdziwego śmierdziucha... 

Powoli będą wracały natomiast "kombi" - ID.7 czy CLA Shooting Brake. Auto musi być wystarczająco długie, żeby jakąś przyzwoitą baterię tam wcisnąć. A odrobinę niższe niż typowy SUV powoduje, że dalej zajedzie. Można nawet wykroić dziury w baterii na nogi dla kierowcy i pasażera.

Praktycznie nie ma natomiast technicznych możliwości zrobić bardzo mocnego małego auta - żeby oddać 300kW bateria musi być wystarczająco duża. Więc albo wysokie, albo dlugie... 

Edytowane przez grogi

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Na żywo nowe Capri bardzo dobrze wygląda. IMHO jeden z fajniejszych SUVów.

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał(a):

Na żywo nowe Capri bardzo dobrze wygląda. IMHO jeden z fajniejszych SUVów.

Jeździłem bliźniaczym Explorerem w najmocniejszej wersji. Bardzo fajne auto, Ford robi lepsze Volkswageny niż VW. :hehe:

Jeśli jednak w Capri są takie same materiały wewnątrz (a z tego co wiem to są) to przydałoby się nad tym trochę popracować. One nie są obiektywnie złe i w Explorerze się sprawdzają ale jeśli Capri ma mieć sportowego ducha to przydałyby się wewnątrz jakieś smaczki.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Jeździłem bliźniaczym Explorerem w najmocniejszej wersji. Bardzo fajne auto, Ford robi lepsze Volkswageny niż VW. :hehe:

Jeśli jednak w Capri są takie same materiały wewnątrz (a z tego co wiem to są) to przydałoby się nad tym trochę popracować. One nie są obiektywnie złe i w Explorerze się sprawdzają ale jeśli Capri ma mieć sportowego ducha to przydałyby się wewnątrz jakieś smaczki.

Ja jeździłem za to E-Machem chyba w najmocniejszej wersji. Robi wrażenia, choć ekran pośrodku mi nie pasował nadal, pewnie to kwestia przyzwyczajenia. Materiały całkiem fajne. Spore auto, ale widać na napędzie nie robi to wrażenia ;).

Napisano
6 minut temu, sherif napisał(a):

Ja jeździłem za to E-Machem chyba w najmocniejszej wersji. Robi wrażenia, choć ekran pośrodku mi nie pasował nadal, pewnie to kwestia przyzwyczajenia. Materiały całkiem fajne. Spore auto, ale widać na napędzie nie robi to wrażenia ;).

Jeździłem E-Machem w wersji środkowej, tam jest coś koło 370KM. Bardzo fajne auto, już z tą mocą jest lepiej niż ja bym potrzebował. Ten ekran akurat mi pasuje, przyzwyczajony jestem do systemu Forda, tylko na mniejszym ekranie. Rozważałem go jako alternatywę dla Jaga ale F-Pace to lepsze auto, inna półka jednak. Ale skoro Jag przestał robić samochody to można się znów zastanowić.

;]

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Jag przestał robić samochody to można się znów zastanowić.

Zawsze możesz zmienić płeć ;l

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Zawsze możesz zmienić płeć ;l

Nie trzeba zmieniać, wystarczy zacząć ignorować obecną.

;l

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Na moje skromne oko to między bazowym Macanem 2.0 265KM a takim samym Q5 z takim samym silnikiem jest przepaść na korzyść Macana. Dlatego nawet o Skodzie nie wspominałem.

Ja bym powiedział, że wręcz musi być. A teraz cenowo wersja Macana bazowa i za tą samą kasę wersja Q5. Nadal przepaść?

Napisano
Teraz, bielaPL napisał(a):

Ja bym powiedział, że wręcz musi być. A teraz cenowo wersja Macana bazowa i za tą samą kasę wersja Q5. Nadal przepaść?

Porsche jakoś inaczej pachnie, nawet w bazowej wersji. Wszysto czego dotykasz jest jakieś takie bardziej mięsiste, w środku nie siedzisz na fotelu tylko jakoś tak cały wkomponowany w samochód... Wrażenia są zupełnie inne i to jeszcze zanim ruszysz z miejsca. A jak ruszysz to zobaczysz jak można zestroić zawieszenie. Tak, dalej jest przepaść nawet przy skromniejszym wyposażeniu. Wyposażenie może być albo nie być a jazda jest inna. Zaznaczam przy tym, że miałem okazję pooglądać tego Macana dłużej a Q5 tylko pobieżnie. Q5 jest poprawne ale to Audi jak Audi. W Porsche jednak jakoś czuć ducha Porsche. Może to podprogowe oddziaływanie znaczka, nie wiem. Ale ja bym nie miał dylematu.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Porsche jakoś inaczej pachnie, nawet w bazowej wersji. Wszysto czego dotykasz jest jakieś takie bardziej mięsiste, w środku nie siedzisz na fotelu tylko jakoś tak cały wkomponowany w samochód... Wrażenia są zupełnie inne i to jeszcze zanim ruszysz z miejsca. A jak ruszysz to zobaczysz jak można zestroić zawieszenie. Tak, dalej jest przepaść nawet przy skromniejszym wyposażeniu. Wyposażenie może być albo nie być a jazda jest inna. Zaznaczam przy tym, że miałem okazję pooglądać tego Macana dłużej a Q5 tylko pobieżnie. Q5 jest poprawne ale to Audi jak Audi. W Porsche jednak jakoś czuć ducha Porsche. Może to podprogowe oddziaływanie znaczka, nie wiem. Ale ja bym nie miał dylematu.

No ale można zrobić pakiet "porsche approve" z zawieszeniem jak w macan, fotelami itd i to już się zbliży chyba mocniej?

Napisano
6 minut temu, bielaPL napisał(a):

No ale można zrobić pakiet "porsche approve" z zawieszeniem jak w macan, fotelami itd i to już się zbliży chyba mocniej?

Nie wiem, możliwe. Nigdy nie widziałem takiego. 

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał(a):

To jest właśnie to coś, o czym mówisz. Miałem okazję pojeździć Macanem 2.0 TSI i Q5 2.0 TSI. W Porsche usiądziesz i wiesz, że jesteś w marce premium, zapach, widok zza kierownicy, otaczające wnętrze. W audi dla odmiany czujesz np, że możesz równie dobrze siedzieć w jakimś innym modelu z dizelkiem pod maską.

Jazda. Tu w ogóle nie ma co porównywać, w Audi jesteś pasażerem, Porsche prowadzisz jak chcesz.

Napisano
3 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

To jest właśnie to coś, o czym mówisz. Miałem okazję pojeździć Macanem 2.0 TSI i Q5 2.0 TSI. W Porsche usiądziesz i wiesz, że jesteś w marce premium, zapach, widok zza kierownicy, otaczające wnętrze. W audi dla odmiany czujesz np, że możesz równie dobrze siedzieć w jakimś innym modelu z dizelkiem pod maską.

Jazda. Tu w ogóle nie ma co porównywać, w Audi jesteś pasażerem, Porsche prowadzisz jak chcesz.

I co ważne, porównujemy z Audi, które też jest premium. Porównania z autem dla ludu nie ma nawet co zaczynać.

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 23:25, kadu napisał(a):

Czyli wychodzi na to, że Tesla najlepsza na torze :hehe:. Dobrze, że nie zdecydowałeś się jednak na to Porsche…

Tesla ma jedną, jedyną!!! wadę na torze, jest pewne ze sie zapali przy każdej kolizji czy wypadku:ok:

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

Może to podprogowe oddziaływanie znaczka, nie wiem. Ale ja bym nie miał dylematu.

Miałem Q5, mam Macana, obydwa 2,0 TFSI. Same fotele to niebo a ziemia. Fakt, w Q5 były w bazowej wersji, ale na tą klasę auta powinny być wygodniejsze a są tragiczne, twarde, bez żadnego bocznego trzymania i niewygodne, przynajmniej dla mojego tyłka ;]. Po 600 - 700 km trasie wychodziłem połamany.

W Macanie z kolei mam opcjonalne z wysuwanym elektrycznie podudziem i nie siedziałem póki co na wygodniejszych. 

Jeśli chodzi o napęd, nie wiem jak jest rozdzielany w Audi, ale Macan przy normalnej jeździe przenosi większość na tył, tylko na off-road jest pół na pół i max prędkość chyba 60 km/h. W Macanie jest ciszej niż w Q5 przy tej samej prędkości, ale, ale nie jest to bardzo zauważalna różnica. Spalanie w jednym i drugim praktycznie identyczne, na spokojnej trasie wychodzi mi 8,3 - 8,5 l/100 km przy kołach 20 cali. W mieście Macan bardziej paliwożerny, ale może to ze względu na opony 265 z przodu i 295 z tyłu.

Ogólnie 2 litrowy Macan to ulepszona Q5. Lepsze materiały, wyciszenie, wykonanie, ale koszty eksploatacji jak Q5 :).

Napisano
13 minut temu, Tilok napisał(a):

Miałem Q5, mam Macana, obydwa 2,0 TFSI. Same fotele to niebo a ziemia. Fakt, w Q5 były w bazowej wersji, ale na tą klasę auta powinny być wygodniejsze a są tragiczne, twarde, bez żadnego bocznego trzymania i niewygodne, przynajmniej dla mojego tyłka ;]. Po 600 - 700 km trasie wychodziłem połamany.

W Q5 najbardziej mnie wkurzał nieregulowany podłokietnik. No i to szare wnętrze. Fakt, opcja nie najwyższa.

Napisano
12 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Niszą to na razie nadal są w ogóle EV ;) 

I po co mieć bzyczka na weekendy, jak można sobie fajnie jeździć codziennie. 

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Łukasz___F napisał(a):

Tesla ma jedną, jedyną!!! wadę na torze, jest pewne ze sie zapali przy każdej kolizji czy wypadku:ok:

Najczęściej jeszcze przed wyjazdem z padoku! :old:

Napisano
1 godzinę temu, format napisał(a):

Tez sie może zdarzyć :ok:

Napisano
11 godzin temu, format napisał(a):

moze nie najczesciej, ale się zdarzyło 😄

pozar_rallycross.jpg

a takie ładne były, elektryczne. Szkoda

f03f82cc-356a-2960-5837-e578014af2c4-753

YNTO6TL7SOI52TY7WBX4.jpg

Napisano

co prawda nie mam doswiadczen z Porsche, ale za to 26 lat temu tata kupowal Nubire, pozwolili mi zjesc chyba nawet 3 landrynki i wziac katalog ksiazeczke z Tico, bardzo zadowolony bylem, jak ogladalismy w salonie to spodobaly mi sie takie harmonijki na wajsze od kierunkow, zachwycalem sie, ze takie jak w Polonezie na skrzyni biegow i w domu namawialismy - tatusiu kup Nubire i kupil, co prawda bez klimy, wiec kislismy w upale, ale ojciec powtarzal, ze w Polsce klimy to sie uzywa moze przez 2 dni, wiec tak siedzielismy smutno, ale bylo radio Daewoo za 800zl kaseciak jako dodatek, tak wiec polecam salony Daewoo, potem jeszcze kilka salonow odwiedzalem roznych marek, jak dostarczalem jedzonko, zazwyczaj bylo milo, ale bez napiwkow, wiec najbardziej polecam salony Daewoo.

Napisano
3 minuty temu, Josyp napisał(a):

co prawda nie mam doswiadczen z Porsche, ale za to 26 lat temu tata kupowal Nubire, pozwolili mi zjesc chyba nawet 3 landrynki i wziac katalog ksiazeczke z Tico, bardzo zadowolony bylem, jak ogladalismy w salonie to spodobaly mi sie takie harmonijki na wajsze od kierunkow, zachwycalem sie, ze takie jak w Polonezie na skrzyni biegow i w domu namawialismy - tatusiu kup Nubire i kupil, co prawda bez klimy, wiec kislismy w upale, ale ojciec powtarzal, ze w Polsce klimy to sie uzywa moze przez 2 dni, wiec tak siedzielismy smutno, ale bylo radio Daewoo za 800zl kaseciak jako dodatek, tak wiec polecam salony Daewoo, potem jeszcze kilka salonow odwiedzalem roznych marek, jak dostarczalem jedzonko, zazwyczaj bylo milo, ale bez napiwkow, wiec najbardziej polecam salony Daewoo.

W salonie Daewoo to obyłem osobiście oglądać Tico, bo zastanawiałem się nad zakupem. Ale w końcu padło na CC 700 ;]

Po 3 latach oglądałem Lanosa, ale kupiłem Astrę ;]

Espero mieliśmy w fabryce - klima mocno chłodziła :ok:

Napisano

Jakby na zawołanie (a może oni wszyscy czytają AK?) dzwonił do mnie doradca od leasingów zapytać czy nie zgodziłbym się żeby mi coś niepotrzebnego wcisnęli. 

;l

No to zapytałem o Macany. Okazuje się, że na spalinowe był boom, na koniec produkcji ludzie wyrywali sobie z rąk ostatnie egzemplarze a ten elektryczny to można sobie wybrać stojące w salonach i niesprzedane auta, nikt tego nie chce. Dodatkowo powiedział mi, że leasingowynajmy na używane elektryki praktycznie leżą bo leasingodawcy nie chcą zostać z ręką w nocniku z niesprzedawalnym (lub sprzedawalnym ze stratą) starszym autem więc to też wpływa na ceny i chęć dyskusji dot. leasingów aut nowych. Generalnie jeśli ma być auto elektryczne to preferują leasing z wykupem bo nie chcą się potem z tym bujać ale on osobiście odradza bo nie chce żebym się z tym potem bujał ja. Dotyczy to oczywiście wszystkich niemal marek ale w Porsche jest to szczególnie widoczne bo przeszli z dnia na dzień od hossy do zapaści. Tak więc potwierdza się to, co można wyczytać praktycznie wszędzie - spalinowy Macan ciągnął sprzedaż firmy i ogromnym błędem było skasowanie go.

Napisano
59 minut temu, Ryb napisał(a):

Jakby na zawołanie (a może oni wszyscy czytają AK?) dzwonił do mnie doradca od leasingów zapytać czy nie zgodziłbym się żeby mi coś niepotrzebnego wcisnęli. 

;l

No to zapytałem o Macany. Okazuje się, że na spalinowe był boom, na koniec produkcji ludzie wyrywali sobie z rąk ostatnie egzemplarze a ten elektryczny to można sobie wybrać stojące w salonach i niesprzedane auta, nikt tego nie chce. Dodatkowo powiedział mi, że leasingowynajmy na używane elektryki praktycznie leżą bo leasingodawcy nie chcą zostać z ręką w nocniku z niesprzedawalnym (lub sprzedawalnym ze stratą) starszym autem więc to też wpływa na ceny i chęć dyskusji dot. leasingów aut nowych. Generalnie jeśli ma być auto elektryczne to preferują leasing z wykupem bo nie chcą się potem z tym bujać ale on osobiście odradza bo nie chce żebym się z tym potem bujał ja. Dotyczy to oczywiście wszystkich niemal marek ale w Porsche jest to szczególnie widoczne bo przeszli z dnia na dzień od hossy do zapaści. Tak więc potwierdza się to, co można wyczytać praktycznie wszędzie - spalinowy Macan ciągnął sprzedaż firmy i ogromnym błędem było skasowanie go.

Szok i niedowierzanie... :hmm:

A jak mówię że tak jest to nie.