Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cena przeglądu MG3 - zabolało :(

Featured Replies

Napisano

Jestem po pierwszym przeglądzie, po roku ujeżdżania MG3 Hybrid+

Serwis trwał 2 godzinki z minutami i kosztował mnie aż 1313 zł!

Podobno cena ustalona przez dystrybutora MG.

Na fakturze olej, filtr i korek spustowy i 2 pozycje roboczogodzin po 320 zł/h

Z tego co się dowiedziałem była diagnostyka, 2 aktualizacje dotyczące napędu i multimediów oraz to co zgłosiłem extra - regulacja zamykania drzwi i klapy bagażnika oraz adaptacja czujników TPMS, które kupiłem używane razem z felgami.

Karta przeglądu zawiera odfajkowane ponad 40 czynności serwisowych.

BTW. na angielskim forum MG ludzie płaczą że u nich drogo bo muszą wyłożyć typowo ~120-200 funciaków za pierwszy przegląd :P

Napisano

Spoko, mam Mazdę gdzie trzeba jeździć na przeglądy. W zeszłym tygodniu dostałem nawet rabat. Z 3100 na 2900

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Niedrogo 👍

Jak na male miejskie auto, to tanio tez nie jest...

Napisano
4 godziny temu, mg3 napisał(a):

Jestem po pierwszym przeglądzie, po roku ujeżdżania MG3 Hybrid+

Serwis trwał 2 godzinki z minutami i kosztował mnie aż 1313 zł!

Podobno cena ustalona przez dystrybutora MG.

Na fakturze olej, filtr i korek spustowy i 2 pozycje roboczogodzin po 320 zł/h

Z tego co się dowiedziałem była diagnostyka, 2 aktualizacje dotyczące napędu i multimediów oraz to co zgłosiłem extra - regulacja zamykania drzwi i klapy bagażnika oraz adaptacja czujników TPMS, które kupiłem używane razem z felgami.

Karta przeglądu zawiera odfajkowane ponad 40 czynności serwisowych.

BTW. na angielskim forum MG ludzie płaczą że u nich drogo bo muszą wyłożyć typowo ~120-200 funciaków za pierwszy przegląd :P

Czyli zmiana oleju tylko w silniku. Przy którymś tam, kolejnym przeglądzie zdarzy się też zmiana oleju w skrzyni, być może jednocześnie także innych płynów i wtedy zaboli bardziej.

Napisano
  • Autor

Zaskoczyła mnie ta cena, bo wcześniej oglądałem Motokomentatora z YT, który dzwonił po serwisach chińczyków i przedstawił orientacyjne ceny:

obraz.png.0b0f98e6fc1ab24d5bcd6e97c535e8f0.png

Ostatecznie ile może kosztować wymiana oleju, co można jeszcze robić w aucie po przebiegu 5600 km. :P

Widocznie te dodatkowe robótki, które zgłosiłem (tpms, regulacje zamków, rozładowanie aku 12v) podbiły cenę.

Klapa i tylne drzwi pasażera zamykają się teraz precyzyjnie jak pozostałe i mam pewność że czujniki ciśnienia są na właściwych miejscach. 👌

Napisano
11 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

Czyli zmiana oleju tylko w silniku. Przy którymś tam, kolejnym przeglądzie zdarzy się też zmiana oleju w skrzyni, być może jednocześnie także innych płynów i wtedy zaboli bardziej.

Nie slyszlaem, zeby jakis producent w planie przegladow mial wymiane oleju w skrzyni ;)

Przez pierwsze 8-10 lat,  mozna sie spodziewac glownie dodatkowo wymiany plynu hamulcowego.

Napisano
11 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Pytanie, gdzie jest taniej!? ;) 

Trzeba by porownac z Dacia czy inna budzetowa marka.

Za przeglady C3 w Wawie place 1-1.2kPLN, od chinczykow spodziewalbym sie nizszych cen.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Za przeglady C3 w Wawie place 1-1.2kPLN, od chinczykow spodziewalbym sie nizszych cen.

Ale to robi serwis w Polsce. Więc czemu ma być taniej?

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Ale to robi serwis w Polsce. Więc czemu ma być taniej?

Bo to bylby dodatkowy argument za zakupem chinskiego auta.

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Dilerzy chcą zarobić, jak nie na marży od sprzedaży, to na serwisie. Widać promocja jest na zakup, ale już nie na serwis.

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Widać na ten moment nie ma potrzeby, sam argument ceny jest wystarczający.

Napisano
7 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nie slyszlaem, zeby jakis producent w planie przegladow mial wymiane oleju w skrzyni ;)

Przez pierwsze 8-10 lat,  mozna sie spodziewac glownie dodatkowo wymiany plynu hamulcowego.

Np. KIA ma przewidziane przy ,,trudnych warunkach eksploatacji" wymianę co 90 tyś. km

Napisano

Jak na ten zakres i ASO, powiedziałbym normalna, uczciwa cena. Mogłoby być 100-200 mniej, ale jest jak jest.

Inni za sam olej w podobnych nieprestiżowych gówniakach kasują 600-800zł.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 28.08.2025 o 16:43, format napisał(a):

Spoko, mam Mazdę gdzie trzeba jeździć na przeglądy. W zeszłym tygodniu dostałem nawet rabat. Z 3100 na 2900

Co Wy wiecie o cenach serwisu...

;l

Napisano
W dniu 28.08.2025 o 22:56, mg3 napisał(a):

Widocznie te dodatkowe robótki, które zgłosiłem (tpms, regulacje zamków, rozładowanie aku 12v) podbiły cenę.

Klapa i tylne drzwi pasażera zamykają się teraz precyzyjnie jak pozostałe i mam pewność że czujniki ciśnienia są na właściwych miejscach. 👌

Przecież takie rzeczy to robią gratis w ramach gwarancji.

:nie_wiem:

Napisano
W dniu 29.08.2025 o 08:31, Maciej__ napisał(a):

Ford ma wymianę oleju w 10s AT po bodaj 60kkm. Ja wymieniałem po 80kkm bo robię nim głównie trasy. Ale to nie do końca jest osobówka, więc może się nie liczyć. Ciekawe czy w tej samej skrzyni w Mustangu też wymagają wymian.

:ok:

Napisano
W dniu 29.08.2025 o 08:43, rwIcIk napisał(a):

Dilerzy chcą zarobić, jak nie na marży od sprzedaży, to na serwisie. Widać promocja jest na zakup, ale już nie na serwis.

Dając promocję na zakup łowisz klientów. Na serwis nie musisz, bo serwis już wtedy muszą zrobić.

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Przecież takie rzeczy to robią gratis w ramach gwarancji.

:nie_wiem:

Z wyjątkiem niefabrycznuch czujników TPMS, które jak napisał sam kupił używane wraz z felgami.

Napisano
25 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Z wyjątkiem niefabrycznuch czujników TPMS, które jak napisał sam kupił używane wraz z felgami.

A, ok. Racja.

Napisano
  • Autor

czujniki są oryginalne, jak felgi, tylko nie wiadomo było w którym kole poprzednio były zamontowane. :)

po prostu dostałem w woreczku 6 szt.

sprawność czujników (bateria, emisja...) była sprawdzana przez oponiarza jakimś urządzeniem ale nie podjął się adaptacji bo jego fejs nie pozwalał wybrać MG3hybrid 2024.

po wstawieniu do felg wszystkie ciśnienia były odczytywane równo - tak jak były napompowane koła.

poczekałem do przeglądu aby mieć pewność odczytów i zrobić to jak fabryka wymaga.

w sumie mogłem przełożyć po kolei ze stalówek albo robić próby ciśnieniowe ale szkoda czasu i pieniędzy na demontaż i montaż opon skoro sprzedawca felg praktycznie dorzucił tpms'y do zakupu felg za grosze.

tpms2.jpg

Napisano
W dniu 29.08.2025 o 08:31, Maciej__ napisał(a):

Za przegląd Kii Rio płaciłem ostatnio coś koło 8 stów. Olej i filtr z ASO, żeby nie było. Sprawdzili ileś tam punktów, lakier i blachę, jakiś wydruk z testera akumulatora dali, stan płynu hamulcowego i chłodniczego oraz bieżnik i ciśnienie opon  też sprawdzili.

Napisano
W dniu 28.08.2025 o 16:43, format napisał(a):

ja olałem przegląd w Maździe w 5 roku... za dużo biorą za to i jeszcze nie słyszą problemu jakie zgłaszam. Albo przytarcie kierownicy zbyt mało widoczne by uznać reklamację, itd    Ale klocki i tarcze chętnie za 1500zł wymienią... albo płyn w skrzyni za 2500 :P