Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alarm do domu

Featured Replies

Napisano

...chcę założyć sobie. 

Problem taki, że łajzy nie pociągneli mi na etapie budowy kabla między przyszłą centralką a klawiaturą (przy drzwiach czy gdzie tam sobie wymyślę). Mam podciągnięte do miejsca pod centralkę przewody od czujek PIR oraz zasilanie. Więc najchętniej bym dał klawiaturę jakąś bezprzewodową. Pewnie jest jakieś sensowne rozwiązanie, coś możecie polecić? Satel czy coś innego się teraz montuje?

Napisano

Satel :ok:.

Są oczywiście klawiatury bezprzewodowe m.in do systemu Integra, ale tanio nie będzie.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Są oczywiście klawiatury bezprzewodowe m.in do systemu Integra, ale tanio nie będzie.

a przewodowe?

przykładowy model  i czujki ruchu oraz czujki dymu/ c02?

Napisano
11 godzin temu, iwik napisał(a):

...chcę założyć sobie. 

Problem taki, że łajzy nie pociągneli mi na etapie budowy kabla między przyszłą centralką a klawiaturą (przy drzwiach czy gdzie tam sobie wymyślę). Mam podciągnięte do miejsca pod centralkę przewody od czujek PIR oraz zasilanie. Więc najchętniej bym dał klawiaturę jakąś bezprzewodową. Pewnie jest jakieś sensowne rozwiązanie, coś możecie polecić? Satel czy coś innego się teraz montuje?

Klawiaturę umieść gdziekolwiek, a do tego aplikacja :ok:

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, sherif napisał(a):

Wczoraj poszperałam i jest coś takiego jak satel perfecta 32 wrl lte, która obsługuje wireless we/wy i do tego klawiatura wireless. 

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
8 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Klawiaturę umieść gdziekolwiek, a do tego aplikacja :ok:

'Gdziekolwiek' to by było najbliżej u mnie w sypialni na poddaszu 😆. Chyba wolę parę stówek dorzucić na wireless i mieć przy wejściu 

Napisano
Teraz, iwik napisał(a):

'Gdziekolwiek' to by było najbliżej u mnie w sypialni na poddaszu 😆. Chyba wolę parę stówek dorzucić na wireless i mieć przy wejściu 

W sypialni zostaw i dołóż na dole :ok:

Nie da się przewiercić z góry na dół?

Niech monterzy pokombinują.

Kiedyś dokładałem czujkę na dole, to dali radę zejść kablem.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

W sypialni zostaw i dołóż na dole :ok:

Nie da się przewiercić z góry na dół?

Niech monterzy pokombinują.

Kiedyś dokładałem czujkę na dole, to dali radę zejść kablem.

Wiercenie w stropie to jest ostatnia rzecz jaką bym chciał, żeby mi monterzy robili (podłogówka).

Człowiek uczy sie całe życie, jak będę budował następny dom zrobię szacht kablowy z dostępem z każdego poziomu. 🤣

Nie dopilnowałem wszystkiego niestety. 

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Wczoraj poszperałam i jest coś takiego jak satel perfecta 32 wrl lte, która obsługuje wireless we/wy i do tego klawiatura wireless. 

W moim (Integra 128) jest system Abax. Na początku nie korzystałem, bo wszędzie miałem kable, ale z czasem dołożyłem czujnik zalania pod kominkiem. Bardzo fajnie się to łączy, wyszukuje. Bateria starcza na 1.5roku. W takim sterowniku, który ma wyświetlacz i się częściej używa może być większy problem z tym. Ja bym jakoś kombinował z dołożeniem przewodu.

Napisano
W dniu 2.10.2025 o 09:06, iwik napisał(a):

Przeklniesz ten pomysł po pierwszym użyciu. Klawiatura posiada ogromny lag i i po każdym kliknięciu funkcji trzeba czekać kilka sekund na potwierdzenie. Choćbyś miał przeciągać ten kabelek przez cały dom - zrób to.

Ogólnie - jeśli chodzi o Satel - odradzam wchodzenie w system radiowy 433 Mhz. Czujki szybko zużywają baterie, gubią zasięg i nie raportują każdego naruszenia.

Tylko i wyłącznie ABAX 2 - można go dołożyć do nowszych wersji Perfecty, ale nie WRL. ABAX2 ma bardzo duży zasięg, komunikację dwukierunkową i długo trzyma na baterii.

Wybór jest prosty jeśli budujesz od zera - możesz od razu wejść w Abax, problem powstaje jeśli ktoś ma kilka czujek na 433 Mhz bo w centrali może być tylko jeden kontroler bezprzewodowy.

edit: Gdziekolwiek' to by było najbliżej u mnie w sypialni na poddaszu . Chyba wolę parę stówek dorzucić na wireless i mieć przy wejściu 

To błąd na etapie koncepcji. W domu piętrowym, gdzie w większości przypadków domownicy śpią na górze, musisz dać jeden manipulator na piętrze do uzbrajania dołu na noc, drugi przy wejściu do zał/wył czuwania kiedy nikogo nie ma w domu i jeszcze trzeci do robienia tego z garażu... Ale to już kwestia koncepcji i ogólnie planu ochrony obiektu.

Edytowane przez punktak

Napisano

Ja działam na alarmie Ajax. Drogi, ale funkcjonuje bardzo dobrze.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja pożegnałem właśnie archaiczny satel ca10 (wymagajacy juz wymian wyeksploatownaych klawiatur itd) i zamontowałem bezprzewodowy Hikvision AX Pro 868mhz (mam także ich monitoring wiec jedna apka do wszystkiego)

Na razie jestem pozytywnie zaskoczony możliwością konfiguracji czy samym działaniem, a starego satela nie byłem w stanie sam już ogarnąć...maja także centrale hybrydowe w tym systemie lub nawet można kupić transmiter jak się ma coś przewodowego i chce przy tym zostać.

Centrala ma standard Grade 2

Edytowane przez Pado

Napisano
48 minut temu, Pado napisał(a):

bezprzewodowy Hikvision

Przewodowe też mają? 

Napisano

Olej klawiatury. Kup sobie ze dwa piloty Abax i nimi uzbrajaj i rozbrajaj centralę. 

Napisano
11 godzin temu, luccass napisał(a):

Olej klawiatury. Kup sobie ze dwa piloty Abax i nimi uzbrajaj i rozbrajaj centralę. 

To bardzo złe rozwiązanie. 

Rozbrajanie systemu alarmowego powinno wymagać minimum dwóch rzeczy - na zasadzie coś co wiesz (hasło) i coś co masz (klucz,pilot). W razie kradzieży pilota (np. leżącego w samochodzie lub torebce) złodziej uzyskuje pełny dostęp.

Napisano
Godzinę temu, punktak napisał(a):

To bardzo złe rozwiązanie. 

Rozbrajanie systemu alarmowego powinno wymagać minimum dwóch rzeczy - na zasadzie coś co wiesz (hasło) i coś co masz (klucz,pilot). W razie kradzieży pilota (np. leżącego w samochodzie lub torebce) złodziej uzyskuje pełny dostęp.

Aplikacja w telefonie wymaga odcisku palucha :ok:

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Aplikacja w telefonie wymaga odcisku palucha :ok:

Zgadza się, i co do zasady jest to bezpieczne rozwiązanie. Ale nie zawsze działa tak jak się chce i zależy od zewnętrznych usług.