Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co z małych nowych aut jest warte uwagi?

Featured Replies

Napisano

Małe elektyczne auto używane dookoła komina. Ważne żeby można było odpalić grzanie zdalnie + dodatkowo grzane zydle. I żeby działało normalnie bez żadnych niewiadomo jakich wad/problemów. Możecie wymienić ze 3 modele z tych najtańszych które spełniają warunki?

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Małe elektyczne auto używane dookoła komina. Ważne żeby można było odpalić grzanie zdalnie + dodatkowo grzane zydle. I żeby działało normalnie bez żadnych niewiadomo jakich wad/problemów. Możecie wymienić ze 3 modele z tych najtańszych które spełniają warunki?

Citigo i nie widze specjalnie konkurencji.

Napisano
  • Autor
Citigo i nie widze specjalnie konkurencji.
Nowe... ;)

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
Teraz, bielaPL napisał(a):

Nowe... ;)

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

4 minuty temu, zinger napisał(a):

Małe elektyczne auto używane

;]

...dobra, juz wiem ze nie w tym kontekście ;)

Napisano

Kurna, ile Ty tych aut kupujesz :panic:..

IMHO chyba wszystkie powinno się odpalić zdalnie. Na pewno możesz tak zrobić w VAGach i KIa.

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Najtańsze w najmie będą stelantisy wszelakie. Nie wiem czy w nich będzie wszystko działało, ale nie miałem więc słyszę tylko z opowieści na AK ;]

Brat wspominał mi o wstępnej ofercie na Corse czy coś podobnego za równowartość taniego miejskiego miesięcznego na zbiorkoma.

Nie określiłeś w jaki sposób chcesz nabyć a to ma duże znaczenie przy EV obecnie.

Napisano

To już kolejne auto, czy jeszcze się nie zdecydowałeś? ;]

Do sąsiada ostatnio przyjechał ktoś w gości czymś co miało jakieś takie coś w nazwie T03.

Nie wiem co to, wyglądało jak jakaś wersja chińskiego Matiza po dziesiątym liftingu.

Nawet wyszli i razem pojechali na 5 minutowy objazd. A wiem że był krótki, bo ja akurat byłem na spacerze z psem i obserwowałem sytuację ;]

Trudno powiedzieć żeby coś temu autu brakowało, oprócz tego, że szacunku na dzielni to tym sobie na pewno zaskarbić nie da ;)

I tak, wiem, każdy ma to w dupie, ale jednak jak się popatrzy na to co jeździ, to jednak Ci co mają w d00pie, chyba nie wyjeżdżają na ulice ;]

Napisano

500E ale nie spełnia kryterium "najtańszy"

Napisano
Godzinę temu, Woockush napisał(a):

500E ale nie spełnia kryterium "najtańszy"

Fakt, cennik 500e nie przestaje mnie bawić 🤣

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

To już kolejne auto, czy jeszcze się nie zdecydowałeś? ;]

Do sąsiada ostatnio przyjechał ktoś w gości czymś co miało jakieś takie coś w nazwie T03.

Nie wiem co to, wyglądało jak jakaś wersja chińskiego Matiza po dziesiątym liftingu.

Nawet wyszli i razem pojechali na 5 minutowy objazd. A wiem że był krótki, bo ja akurat byłem na spacerze z psem i obserwowałem sytuację ;]

Trudno powiedzieć żeby coś temu autu brakowało, oprócz tego, że szacunku na dzielni to tym sobie na pewno zaskarbić nie da ;)

I tak, wiem, każdy ma to w dupie, ale jednak jak się popatrzy na to co jeździ, to jednak Ci co mają w d00pie, chyba nie wyjeżdżają na ulice ;]

Ja mam to auto i najgorsze w nim jest to ze przyciąga leśnych dziadów. Cały czas zagadują. 

Napisano
8 minut temu, wujek napisał(a):

Ja mam to auto i najgorsze w nim jest to ze przyciąga leśnych dziadów. Cały czas zagadują. 

Moze nie o auto im chodzi :hehe:

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Się nie dziwię.

To chyba taki odpowiednik Daewoo Tico, ewentualnie tych pierwszych Hyundai Atos. Tani, praktyczny, dobry na działkę…

Nie zdarza się że ktoś Ci zajeżdża drogę i kombinuje jak tylko może, aby za Tobą na światłach nie stać? 
Nie chodzi o to że to auto się nie zbiera, ale właśnie tak wygląda jakby jechał nim ktoś w okularach +20 i do prędkości 30km/h będzie się rozpędzał minutę.

Napisano

Oto na czym polega problem z tymi małymi przy takich wymaganiach (sam mam podobne obecnie)

Inster z podgrzewanymi zydlami kosztuje cennikowo 118tys

Byd Surf kosztuje cennikowo 110K

A niby nie nadajac sie do miasta ID.4 który jest o zdecydowanie lepszym autem, przewyższa wymienione o dwie klasy, a kosztuje cennikowo 123tys i ma nie tylko podgrzewane zydle ale też przykładowo przednią szybę, jak wiec ktoś ma wybrac BYD-a czy Instera skoro za kilka koła wiecej dostaje dwa razy wiecej samochodu?

Niby do miasta za duży (ponad 4,5metra) ale jest bardzo zwrotny, więc wyglada ze lepiej kupic na takie kręcenie wokół komina tego "krążownika"?

Jedyne co cenowo ma przewagę to ten Dongfeng bo kosztuje 100tys czyli najmniej, a fotel ma nie tylko podgrzewany ale też wentylowany i z pamiecia ustawień nawet.

Tylko ze to chińczyk dopiero zaczynajacy kariere która nie wiadomo jak się rozwinie.

I znów zostaje ID.4....

ID.4 do jeżdżenia po zakupy jako drugi samochód, co to sie porobiło.

Edytowane przez zenek111

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, sherif napisał(a):

jeden dla mnie drugi dla żony ;] syn jak podrośnie to jeszcze trzeci będzie ;] 

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, sherif napisał(a):

10 godzin temu, wujek napisał(a):

pamiętam jak miałem matiza w 99 to tak samo było

8 godzin temu, zenek111 napisał(a):

ID.4 do jeżdżenia po zakupy jako drógi samochód, co to sie porobiło.

dokładnie te same mam obserwacje...

Napisano
9 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Oto na czym polega problem z tymi małymi przy takich wymaganiach (sam mam podobne obecnie)

A niby nie nadajac sie do miasta ID.4 który jest o zdecydowanie lepszym autem, przewyższa wymienione o dwie klasy, a kosztuje cennikowo 123tys i ma nie tylko podgrzewane zydle ale też przykładowo przednią szybę, jak wiec ktoś ma wybrac BYD-a czy Instera skoro za kilka koła wiecej dostaje dwa razy wiecej samochodu?

Niby do miasta za duży (ponad 4,5metra) ale jest bardzo zwrotny, więc wyglada ze lepiej kupic na takie kręcenie wokół komina tego "krążownika"?

Jedyne co cenowo ma przewagę to ten Dongfeng bo kosztuje 100tys czyli najmniej, a fotel ma nie tylko podgrzewany ale też wentylowany i z pamiecia ustawień nawet.

Tylko ze to chińczyk dopiero zaczynajacy kariere która nie wiadomo jak się rozwinie.

I znów zostaje ID.4....

ID4, w momentach kiedy nie jest popsuty, jest bardzo dobrym samochodem w trasę (komfort, spoko zasięg (wersja 77 kWh)) i fajnym do miasta - bardzo mała średnica zawracania.

Edytowane przez HelixSv

Napisano
  • Autor
17 minut temu, HelixSv napisał(a):

w momentach kiedy nie jest popsuty

czemu się psuje?

Napisano
10 godzin temu, zenek111 napisał(a):

I znów zostaje ID.4....

To ID3 nie będzie tańszy?

Mam ofertę najmu która tu wklejałem w innym wątku, 1tys/mies ale w cenie jest już praktycznie wszystko, chyba poza oponami.

Napisano
10 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Niby do miasta za duży (ponad 4,5metra)

Zawsze można brać id3, choć nie wiem czy warto, bo kosztuje w zasadzie tyle samo. 

Zapewne odsprzedać będzie łatwiej id4 za parę lat. 

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

czemu się psuje?

Bo VW robi elektryki nie dlatego, że chce, tylko bo musi.

- Awarie komputera pokładowego (choinka błedów na ekranie)

- Awarie świateł, kierunkowskazów

- Całkowite unieruchomienie auta z komunikatem o niebezpieczeństwie pożaru

- Awarie klamek

- Awarie ryglowania drzwi

- Awarie klimatyzacji

- Baterie w pilotach padały po roku 

Wszystko na podstawie id4, którego używałem sam i dwóch id4 używanych przez kolegów. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
50 minut temu, zinger napisał(a):

To ID3 nie będzie tańszy?

Problem w tym ze jest minimalnie tańszy, a jak sie porówna wyposazenie to ma mniej i obecnie okazuje sie droższy

Napisano
3 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Bo VW robi elektryki nie dlatego, że chce, bo musi.

- Awarie klamek

- Awarie klimatyzacji

Wszystko na podstawie id4, którego używałem sam i dwóch id4 używanych przez kolegów. 

Ponoć od 2024 ID.4 jest bardzo poprawiony i te wszystkie "elektroniczne" problemy znikły, tak twierdza zagraniczni testujący

Napisano
18 minut temu, HelixSv napisał(a):

- Awarie klamek

- Awarie klimatyzacji

Nic nie porawili?

Napisano

Jeszcze dla odniesienia. Elroq jest zbliżony ale mniejszy. Ta sama bateria ten sam napęd startuje od 150tys, zeby zbliżyć się wyposażeniem, to musi miec ze dwa pakiety i bedzie kosztowac ponad 160tys a ID.4 będzie wciąż lepiej wyposażony, większy i kosztuje przy tym ponizej 130tys

Edytowane przez zenek111

Napisano
5 minut temu, Rado_ napisał(a):

Nic nie porawili?

I naprawdę sporo takich recenzji można znaleźć

Napisano
24 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Problem w tym ze jest minimalnie tańszy, a jak sie porówna wyposazenie to ma mniej i obecnie okazuje sie droższy

No czaję, ale nie każdy potrzebuje 4.5m czołg to jazdy po bułki. Dla mnie akurat jest to istotne, bo raz, że nie mam miejsca w garażu na 2 4.5m auta, dwa, ev często jeżdżą synowie na uczelnie i muszą w centrum parkować, więc im mniejsze tym lepsze.

Ale faktycznie zgadzam się, że dosyć dziwna polityka cenowa w vw.

Napisano
2 minuty temu, zinger napisał(a):

No czaję, ale nie każdy potrzebuje 4.5m czołg to jazdy po bułki. Dla mnie akurat jest to istotne, bo raz, że nie mam miejsca w garażu na 2 4.5m auta, dwa, ev często jeżdżą synowie na uczelnie i muszą w centrum parkować, więc im mniejsze tym lepsze.

No dokładnie, na tym polega ból ze mniejszy bardziej odpowiada a oni daja duzy w cenie tych małych.

Jak teraz wygladaja takie wynalazki jak Renault 5 czy e-c3. Przecież one potrafia być droższe przy niższym wyposażeniu.

Napisano
35 minut temu, zenek111 napisał(a):

Ponoć od 2024 ID.4 jest bardzo poprawiony i te wszystkie "elektroniczne" problemy znikły, tak twierdza zagraniczni testujący

Tylko, żeby to przetestować, to trzeba pojezdzic autem rok albo dwa. Na podstawie kilku godzin czy dni to testujący niczego sie nie dowie. 

Mimo całego stresu, jakie te auto mi dostarczyło, życzę rodzinie ID dobrze. Całkiem wygodne auta. 

Napisano
9 minut temu, HelixSv napisał(a):

Tylko, żeby to przetestować, to trzeba pojezdzic autem rok albo dwa. Na podstawie kilku godzin czy dni to testujący niczego sie nie dowie. 

Zgoda, ale to są czesto testujący którzy wczesniej pokazywali jak jest źle z oprogramowaniem, czyli wczesniej te wszystkie błędy widzieli a teraz twierdza ze ich nie ma.

Napisano
10 minut temu, zenek111 napisał(a):

Zgoda, ale to są czesto testujący którzy wczesniej pokazywali jak jest źle z oprogramowaniem, czyli wczesniej te wszystkie błędy widzieli a teraz twierdza ze ich nie ma.

Tylko, ze ja nie pisałem o oprogramowaniu, tylko o usterkach. :ok:

Swoją drogą, to mam nadzieję, że teraz oprogramowanie jest mniej żenujące, i że np na przesłanie update'u nie czeka sie miesiącami (tego tez testujący jutuberzy się nie dowiedzą).

Edytowane przez HelixSv

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

- Awarie klamek

- Awarie klimatyzacji

- Baterie w pilotach padały po roku 

Zdaje się, że VW coś tam w sofcie popoprawiał.

Baterie w pilotach faktycznie padają bardzo szybko.

Nie wiem czy do ID4 jest taki jak do Golfa, ale ja wymieniałem już pewnie z 5x (użytkuję dwa piloty), a auto mam 3 lata.

Napisano
13 godzin temu, kravitz napisał(a):

Się nie dziwię.

To chyba taki odpowiednik Daewoo Tico, ewentualnie tych pierwszych Hyundai Atos. Tani, praktyczny, dobry na działkę…

Nie zdarza się że ktoś Ci zajeżdża drogę i kombinuje jak tylko może, aby za Tobą na światłach nie stać? 
Nie chodzi o to że to auto się nie zbiera, ale właśnie tak wygląda jakby jechał nim ktoś w okularach +20 i do prędkości 30km/h będzie się rozpędzał minutę.

Najwiekszego gula maja ludzie w suvach zwłaszcza Volvo dziś mi chłop z bus pasa nie chciał zjechać.

Na światłach jak to elektryk do 50 to się musi ICE napocić żeby było szybsze. Duży minus nikt nie chce się ze mną ścigać bo widza zielone i odpuszczają a on taki szybki to znów nie jest, powiedziałbym ze nawet wolny.

Napisano

pamiętam jak miałem matiza w 99 to tak samo było

dokładnie te same mam obserwacje...

Generalnie takich aut brakuje żeby leśne dziady małym elektrykiem dojechały na działkę czy na ryby. A tak poważnie to zona tym robi 3km do pracy ja 2km na budowę. Wożę tym cement, gruz i inne rzeczy na budowę. Plus taki ze sobie zdalnie nastawiam temperaturę i jade jak Król bo w ICE to by nie zdarzył się nagrzać a juz trzeba wysiadać.