Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kuchenka elektryczna w bloku

Featured Replies

Napisano

Blok stary z lat 80, wielka plyta.

Jest obecnie gaz, ale bedzie odcinany.

Czy da sie kuchenke elektryczna tam podlaczyc jak jest tylko jedna faza ?

Napisano

A co Spóldzielnia czy inny właściciel proponuje zamast gazu?

Napisano
57 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Da się, ale bezpieczniki i kable wytrzymają?

Powinny wytrzymać bo należy założyć, że zarządca bloku przygotował instalację elektryczną do sytuacji gdzie będzie odcinał gaz. Jeżeli tego nie zrobił to to przez grzeczność nie powiem co powinno się zrobić z osobami zarządzającymi.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, zzzz napisał(a):

A co Spóldzielnia czy inny właściciel proponuje zamast gazu?

nic, robia wymiane rur gazowych i na AK w innym watku kazali mi zrezygnowac z gazu bo przy wynajmie bez sensu ;]

Napisano
20 minut temu, PawelWaw napisał(a):

nic, robia wymiane rur gazowych i na AK w innym watku kazali mi zrezygnowac z gazu bo przy wynajmie bez sensu ;]

No to po pierwsze zobacz, jaki masz przydział mocy. Jaki bezpiecznik przed licznikiem.

Po drugie przydałby się dedykowany kabel do takiej indukcji, taki pewnie o żyłach grubszych, niż standardowe 2,5 mm.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

No to po pierwsze zobacz, jaki masz przydział mocy. Jaki bezpiecznik przed licznikiem.

Po drugie przydałby się dedykowany kabel do takiej indukcji, taki pewnie o żyłach grubszych, niż standardowe 2,5 mm.

Poszedł bym dalej i sprawdził czy jest możliwość wymiany licznika na trójfazowy.

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Nie da się. Zarządca budynku musi wymienić instalację elektryczną i doprowadzić siłę do każdego mieszkania. 

Napisano

jaku mnie w bloku z lat 70 był remont łazienki to już z myślą o przyszłorocznym remoncie kuchni to elektryk puścił nowy przewód z klatki do skrzynki bezpiecznikowej

6mm2 taka norma jest na Warszawę  , pełnej mocy na kuchenkę elektryczna i tak nie uzyskam bo by musieli wymienić jakąś szynę w całym pionie,

ale jakby co to mam już położony kabel do płyty elektrycznej a obecnie jest gazowa, 

syn ma w swoim mieszkaniu płytę elektryczną i jak chce coś gotować na wszystkich polach to moc grzewcza spada 

Napisano
12 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

pełnej mocy na kuchenkę elektryczna i tak nie uzyskam bo by musieli wymienić jakąś szynę w całym pionie,

U rodziców ostatnio wymieniali w 17 piętrowym, sąsiad się już cieszy bo kilka lat czekał by odpalić wszystkie pola, a moi rozważają wymianę na elektryczną :oki:

Napisano
9 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

U rodziców ostatnio wymieniali w 17 piętrowym, sąsiad się już cieszy bo kilka lat czekał by odpalić wszystkie pola, a moi rozważają wymianę na elektryczną :oki:

jest zapewne lepsze utrzymanie w czystości płyty elektrycznej ale gotowanie na niej wychodzi drożej niż na gazowej, ja ten przewód elektryczny chyba 4mm.2 położyłem na wypadek W jakby zaczęło brakować gazu w Polsce, na razie podłączone jest pod ten kabel 4mm.2 płyta gazowa a raczej zapalarka która to jest w płyciej ;l ;l

Napisano
W dniu 15.10.2025 o 13:19, mikomir napisał(a):

nie powiem co powinno się zrobić z osobami zarządzającymi.

Zwłaszcza jak w ścianie "bloku z wielkiej płyty" jest aluminiowa instalacja ;] 

Napisano
  • Autor

dobra odcinka gazu odwolana, dzieki za druga dobra rade ;]

ale nastepnym razem juz mnie nie wkrecajcie :jem:

o dziwo teraz walna rure gazowa pod sufitem z korytarza przez przedpokoj do kuchni, zwariowali :panic:

Edytowane przez PawelWaw

Napisano

tak robią, nowe piony na klatkach +liczniki, z klatki górą idzie rura przez przedpokój (inaczej się u mnie nie da) i jest łamana do dołu w pionie kuchennym, ja dałem

parę groszy i mam rurę za szafkami razem z zaworem a od zaworu mam pociągnięty  wąż elastyczny gazowy,taki wąż 1,5-2 metrowy z zaworem jest dobrą opcja do kuchni wolnostojącej, zawsze można wyciągnąć kuchnie i posprzątać 

Napisano
W dniu 15.10.2025 o 13:19, mikomir napisał(a):

Powinny wytrzymać bo należy założyć, że zarządca bloku przygotował instalację elektryczną do sytuacji gdzie będzie odcinał gaz. Jeżeli tego nie zrobił to to przez grzeczność nie powiem co powinno się zrobić z osobami zarządzającymi.

Wątpię by przewidział w latach 80-tych.

Mieszkałem w bloku z 1978 roku z gazem, to zabezpieczenie przedlicznikowe miałem 1 fazowe 16A.

Nie ma z czym szaleć.

Jak to stare bloki, to poza samą instalacją w mieszkaniu i jej zabezpieczeniem pozostaje też kwestia co wytrzyma WLZ w pionie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 17.10.2025 o 08:33, el_guapo napisał(a):

Zwłaszcza jak w ścianie "bloku z wielkiej płyty" jest aluminiowa instalacja ;] 

To, że cos jest aluminiowe nie oznacza, że złe, bo ważny jest też przekrój przewodów.

W sieci energetycznej króluje aluminium, miedź ciężko spotkać, a działa. :phi:

To tak trochę humorystycznie, bo oczywiście wiem, że instalacji w bloku nikt nie kładł o przekrojach jak w sieci.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 15.10.2025 o 11:55, PawelWaw napisał(a):

Blok stary z lat 80, wielka plyta.

Jest obecnie gaz, ale bedzie odcinany.

To zależy od mocy kuchenki, rodzaju i przekroju przewodów, zabezpieczeń.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 15.10.2025 o 19:14, amazaque napisał(a):

Nie da się. Zarządca budynku musi wymienić instalację elektryczną i doprowadzić siłę do każdego mieszkania. 

Może tak byc, ale nie musi.

Kwestia stanu zastanego, o którym autor nic nie napisał.

Napisano

przewody aluminiowe z czasów PRL się już kruszą i  niema co do nich podłączać urządzeń o wyższej sile poboru