Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płukanie instalacji CO

Featured Replies

Napisano

Cześć ,

Pytanie mam co do czyszczenia instalacji CO.

Posiadam szeregówkę na wsi.

Mam tylko ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach. Woda ogrzewana jest kotłem gazowym. Instalacja ma 9 lat.

Chciałbym się dowiedzieć co myślicie na temat czyszczenia instalacji ?

Chodzi o płukanie, jakaś chemia, nowa chemia z wodą demi z jakimś dodatkiem, odpowietrzanie.

Instalacja do tej pory została „zalana” pewnie wodą z rurociągu i odpowietrzona zwyczajnie odpowietrznikiem i pompą kotła gazowego. 

Czas takiej usługi 10-15 godzin i koszt 3.000 zł

Co myślicie ?

Czy warto takie coś zrobić?

Napisano

ale po co? jakie są wskazania?

Napisano

Za mało danych :)

Pytanie czym była zalana wcześniej (jaka woda) i czy odpowiednio wyczyszczona. U mnie średnio rozgarnięty hydraulik nalał w świeżą instalację wodę ze studni (mimo, że sam kończył już filtr). Efekt był taki, że po 3m wylałem z instalacji brunatną breję (nieczyszczona woda ze studni + brudna instalacja po budowie) . Pół dnia płukaliśmy podłogówkę z buforem. 

Do instalacji są specjalne płyny króre mają inhibitory korozji oraz środki p. odkładania kamienia. Dobiera się je do pojemności i tanie nie są :), więc podana cena niby jest wysoka ale jak zawiera wiele litrów drogiego płynu to może być całkiem ok.

Ostatnio płukałem prostrzą instalację CWU u rodziców, po 7latach było czysto, ale przy ich twardej wodzie warto zrobić odkamieniania, czyszczenie CO w planach.

Te płyny co się wlewa też mają swoją datę użycia, gdzieś czytałem że mniej niż 10lat.

Napisano
1 minutę temu, bergerac napisał(a):

ale po co? jakie są wskazania?

Korozja, kamień, brudna instalacja, itd. 

Napisano
  • Autor

Mam salon + jadalnia + kuchnia 

to są 3 pętle.

I każda pętla inaczej grzeje. 

Próbowałem odpowietrzać i niby powietrza nie ma.

Przy próbie inne pętle są zakręcone. 

w sumie chciałbym wyczyścić instalację bo woda była nalana z rurociągu pewnie bez filtrów. 

Edytowane przez snoopi_lubin

Napisano
25 minut temu, snoopi_lubin napisał(a):

Mam salon + jadalnia + kuchnia 

to są 3 pętle.

I każda pętla inaczej grzeje. 

A masz regulatory przepływu na tych pętlach?

Napisano
  • Autor
9 minut temu, rwIcIk napisał(a):

A masz regulatory przepływu na tych pętlach?

Mam regulatory sterowane z pokoju ale na czas próby wszystko jest rozkręcone, przepływy na maxa plus pompa z kotła na maxa 

Napisano
4 minuty temu, snoopi_lubin napisał(a):

Mam regulatory sterowane z pokoju ale na czas próby wszystko jest rozkręcone, przepływy na maxa plus pompa z kotła na maxa 

U siebie ustawiłem na regulatorach i na dalszych pętlach jest też ciepło.

Wcześniej grzało głównie w środku budynku.

A z czyszczenia, to kiedyś wykręciłem korki na rurach przy piecu i wyczyściłem sitka w nich.

Napisano
  • Autor

U mnie właśnie tak jakby boki grzały a środek zimniejszy . 
Sitka są czyszczone co rok przy okazji serwisu pieca .

W sumie to zamówię gościa i zobaczymy jak wygląda woda po tylu latach. 

Napisano
8 minut temu, snoopi_lubin napisał(a):

U mnie właśnie tak jakby boki grzały a środek zimniejszy . 
Sitka są czyszczone co rok przy okazji serwisu pieca .

W sumie to zamówię gościa i zobaczymy jak wygląda woda po tylu latach. 

Właśnie lepiej to sprawdzić, może woda w wodociągu jest ok a instalacja była czysta. MOże być też dokładnie odwrotnie. Jak nie był wlewany płyn do CO, to nei zaszkodzi wymienić i wlać płyn.

Jak są problemy z nierównomiernym grzaniem to może być nadal zapowietrzona instalacja. U mnie dopiero któryś hydraulik sobie z tym poradził. Przy dłuższych/większych instalacjach CO z podłogówką te pompki z kotłów nie dają rady wypchnąć powietrza. Dopiero zewn pompa wywaliła masę powietrza .. i przy okazji pokazała syf który tam był.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Właśnie lepiej to sprawdzić, może woda w wodociągu jest ok a instalacja była czysta. MOże być też dokładnie odwrotnie. Jak nie był wlewany płyn do CO, to nei zaszkodzi wymienić i wlać płyn.

Jak są problemy z nierównomiernym grzaniem to może być nadal zapowietrzona instalacja. U mnie dopiero któryś hydraulik sobie z tym poradził. Przy dłuższych/większych instalacjach CO z podłogówką te pompki z kotłów nie dają rady wypchnąć powietrza. Dopiero zewn pompa wywaliła masę powietrza .. i przy okazji pokazała syf który tam był.

Do podłogówki mam dodatkową pompę za zaworem trójdrożnym :ok:

Napisano
56 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Do podłogówki mam dodatkową pompę za zaworem trójdrożnym :ok:

To nie chodzi o dodatkową pompę do pędzenia CO, bo te z kotłów dają radę przepompować mimo długiej podłogówki. 

Mogą za to nie dać radę gdy trzeba wypchnąć powietrze z dłuższej pętli.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, sherif napisał(a):

Mogą za to nie dać radę gdy trzeba wypchnąć powietrze z dłuższej pętli.

Może coś w tym być bo jak odkręcę odpowietrznik to ledwo leci woda 

Napisano
W dniu 15.10.2025 o 16:43, snoopi_lubin napisał(a):

Cześć ,

Pytanie mam co do czyszczenia instalacji CO.

Posiadam szeregówkę na wsi.

Mam tylko ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach. Woda ogrzewana jest kotłem gazowym. Instalacja ma 9 lat.

Chciałbym się dowiedzieć co myślicie na temat czyszczenia instalacji ?

Chodzi o płukanie, jakaś chemia, nowa chemia z wodą demi z jakimś dodatkiem, odpowietrzanie.

Instalacja do tej pory została „zalana” pewnie wodą z rurociągu i odpowietrzona zwyczajnie odpowietrznikiem i pompą kotła gazowego. 

Co myślicie ?

Czy warto takie coś zrobić?

Jak woda nie zmieniana od lat to po co? Woda odstana w instalacji jest lepsza niż nowa.

Możesz dodać inhibitora i tyle.

Napisano
W dniu 15.10.2025 o 19:27, snoopi_lubin napisał(a):

Może coś w tym być bo jak odkręcę odpowietrznik to ledwo leci woda 

A jakie jest ciśnieie w instalacji?

Generalnie, aby sie instalacja zatkała, to musi byc coś bardzo nie tak. Np kamyczek po budowie w rurce, albo ułozona krzywo i pecherzyk powietrza, którego nie da sie wypchnąc.

Jak masz rotametry, to sprawdz, czy są w środku czyste - jak są czyste i klarowne, to woda jest dobra i czysta i problem jest gdzie indziej, niż woda.

Spróbuj jeszcze pełna mocą pompy przepchać wodę przez tę pętle - zakręć wszystkie inne pętle, kocioł na maks wydajności pompy i może przepchnie to powietrze.

Napisano

Z czego ta instalacja?

Myślałem, ze płukać to jest sens tylko taką z rur stalowych, ewentualnie z grzejnikami żeliwnym czy stalowymi:hmm:

:panic:

Napisano
4 godziny temu, volf6 napisał(a):

Z czego ta instalacja?

Myślałem, ze płukać to jest sens tylko taką z rur stalowych, ewentualnie z grzejnikami żeliwnym czy stalowymi:hmm:

:panic:

trzeba kupic separator magnietyczny z prawdziwego zdarzenia 

tre filtrrki z sitkiem i kawałkiem magnesiku to sa lipne. 

Jak masz stalowa intalacje to jak nakbardziej mozna to zrobic.

tylko trzeba porzadne separator i po wyczyszczeniu dolac fernox   jedna butelka starcza na 150-200m2 ogrzewania.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, volf6 napisał(a):

Z czego ta instalacja?

Wszystko jest z pex-a.

Napisano
1 godzinę temu, snoopi_lubin napisał(a):

Wszystko jest z pex-a.

To niby czym ma się to zabrudzić. by trzeba było płukać?

Napisano
W dniu 18.10.2025 o 09:20, snoopi_lubin napisał(a):

Wszystko jest z pex-a.

Tak jak kolega powyżej pisze,  to raczej nie ma sensu.

Ja miałem kocioł węglowy CO, 10 kaloryferów i podłogówkę. Instalacja napełniona zwykłą kranówką, dość twardą. Kilka razy w sezonie dobijałem niewielką ilość, bo przez parę lat miałem jak się okazało przeciek na śrubunku pod grzejnikiem. Instalacja działała koło 10 lat. Przed przejściem na gaz płukałem instalacje w taki sposób, że spuściłem wodę dolnym korkiem z każdego grzejnika płytowego, potem napełnilem wszystko wodą z jakimś koncentratem, płukałem osobno każdy obwód przez filtr 10", potem wlałem jakiś inhibitor. Wnioski mam takie, że woda z tych grzejnikow była praktycznie klarowna, po płukaniu żadnego większego syfu na filtrze nie wyłapałem. Spodziewałem się czarnej brei. Skoro masz samego pexa w instalacji, ja bym sobie podarował.

Napisano
W dniu 15.10.2025 o 17:38, snoopi_lubin napisał(a):

to nie znaczy, że będzie równo każda pętla grzała jak wszystko jest puszczone na max 🙂

Właśnie w tym tkwi istotna sprawy.

Napisano
1 minutę temu, nikt-znany napisał(a):

to nie znaczy, że będzie równo każda pętla grzała jak wszystko jest puszczone na max 🙂

Ja chyba ze dwa tygodnie regulowałem, by w miarę równomiernie grzało.

Napisano
W dniu 27.10.2025 o 14:04, nikt-znany napisał(a):

Mozna to załatwić mocniejszą pompą obiegową.

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

Jestem tydzień po płukaniu instalacji. 

Woda nie była jakoś specjalnie brudna ale była mętna i śmierdząca. 

Pan był od 7:40 do 19:20

Zapłaciłem 3500 zł

U mnie jedna pętla nie grzała. Myślałem że jest zapowietrzona i pompa z kotła nie ma siły wypchnąć powietrza.

A okazało się że jest pomylony powrót z kotła z zasilaniem i zamiast woda wypychać zawory do góry zasysało je. 
Wpadł jakiś paproch czy coś i pętla była zamknięta. 

Zawsze temperatura na kotle była 36 stopni. A w pokojach było ustawione 21.5 - 21.7  stopnia 

Pan od czyszczenia powiedział żeby kocioł pracował przez miesiąc na otwartych wszystkich pętlach aby porządnie rozprowadzić wodę z chemią. 

Teraz mam na piecu 28 stopni a w pokojach 23. Tak mam ustawione od 2 dni.

Będę jeszcze zmniejszał bo jest za ciepło w domu.

Napisano
5 godzin temu, snoopi_lubin napisał(a):

Jestem tydzień po płukaniu instalacji. 

Woda nie była jakoś specjalnie brudna ale była mętna i śmierdząca. 

Pan był od 7:40 do 19:20

Zapłaciłem 3500 zł

U mnie jedna pętla nie grzała. Myślałem że jest zapowietrzona i pompa z kotła nie ma siły wypchnąć powietrza.

A okazało się że jest pomylony powrót z kotła z zasilaniem i zamiast woda wypychać zawory do góry zasysało je. 
Wpadł jakiś paproch czy coś i pętla była zamknięta. 

Zawsze temperatura na kotle była 36 stopni. A w pokojach było ustawione 21.5 - 21.7  stopnia 

Pan od czyszczenia powiedział żeby kocioł pracował przez miesiąc na otwartych wszystkich pętlach aby porządnie rozprowadzić wodę z chemią. 

Teraz mam na piecu 28 stopni a w pokojach 23. Tak mam ustawione od 2 dni.

Będę jeszcze zmniejszał bo jest za ciepło w domu.

Reasumując, był błąd w połaczeniach instalacji, zostal usuniety, a potem będziesz opowiadał, jak plukanie doskonale pomogło. :hehe:

Lubię takie wnioskowania i opowieści. :ok:

Napisano

Swoją drogą 3500 za płukanie to jakiś kosmos.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, maras77 napisał(a):

Reasumując, był błąd w połaczeniach instalacji, zostal usuniety, a potem będziesz opowiadał, jak plukanie doskonale pomogło. :hehe:

Lubię takie wnioskowania i opowieści. :ok:

Błąd nie jest naprawiony. 
wszystko zostało po staremu.

Zajmę się tym dopiero na wiosnę 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, tomkowski napisał(a):

Swoją drogą 3500 za płukanie to jakiś kosmos.

Zgadzam się z tobą.

Moim zdaniem cena o połowę za duża. Praktycznie całą pracę wykonuje jakąś maszyna. 

Napisano

Dla potomnych - Wstrzykujemy Fernox F3 do napełnionej instalacji. Zostawiamy działającą instalację na około tydzień. Spuszczamy wodę, napełniamy, odpowietrzamy.
Do tego ostatniego może być pomocna pompa - szczególnie przy podłogówce.

FernoxF3.jpg.f07a4a9afa97a628a6c9098927416412.jpg

Edytowane przez tomkowski

Napisano
4 godziny temu, tomkowski napisał(a):

Dla potomnych - Wstrzykujemy Fernox F3 do napełnionej instalacji. Zostawiamy działającą instalację na około tydzień. Spuszczamy wodę, napełniamy, odpowietrzamy.
Do tego ostatniego może być pomocna pompa - szczególnie przy podłogówce.

Taki 1 na całą instalację ?

Imho gro roboty to robi ciśnienie i umiejętne wypłukanie instalacji. Zwykła pompka obiegowa może być zbyt mała. Wtedy wypłukać można i samą wodą po kilka razy jak ktoś ma szlam. IMHO lepiej już wlać inhibitor z p.odkamieniaczem po takim zabiegu. Zabezpieczy instalację.

Napisano
9 godzin temu, snoopi_lubin napisał(a):

Praktycznie całą pracę wykonuje jakąś maszyna. 

No ale taka maszyna kosztuje "parę" złotych.

No i chemia za darmo też nie jest.

Napisano
55 minut temu, Adam___ napisał(a):

No ale taka maszyna kosztuje "parę" złotych.

No i chemia za darmo też nie jest.

Sama chemia kilka koła może wynieść przy pojemnej instalacji.

Z ojcem ostatnio czyscilimy maly zbiornik cwu, to za chemię pod 1kzl zapłacił.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Sama chemia kilka koła może wynieść przy pojemnej instalacji.

Z ojcem ostatnio czyscilimy maly zbiornik cwu, to za chemię pod 1kzl zapłacił.

Zgoda, ale kolega snoopi ma instalacje z pexa podłączona do kotła gazowego. Tam nie było co płukać. 

Ja u siebie mam kilka kaloryferów stalowych, mialem kocioł węglowy, czyli rdzewna stal węglowa i po 10 latach nie bardzo było co płukać. Wylałem wodę z kaloryferów, sklecilem stacje płukania z filtrem i pompą obiegowa na 3 bieg, wlałem chemię, rozdlawiłem kaloryfery i płukałem osobno każdy obwód. Przepływ niczego sobie. A syfu nie za dużo, na koniec przepłukałam wodą z kranu pod ciśnieniem, wlałem inhibitor i tyle. Rotametry sie oczyscily i nadal są czyste. 

Napisano
12 godzin temu, sherif napisał(a):

Taki 1 na całą instalację ?

U mnie tak.

Inhibitor korozji i jakiś środek bakteriobójczy wlali po montażu pompy ciepła.

Za obydwa środki zapłaciłem łącznie około 300.

Napisano
12 godzin temu, Pito napisał(a):

Zgoda, ale kolega snoopi ma instalacje z pexa podłączona do kotła gazowego. Tam nie było co płukać. 

Ja u siebie mam kilka kaloryferów stalowych, mialem kocioł węglowy, czyli rdzewna stal węglowa i po 10 latach nie bardzo było co płukać. Wylałem wodę z kaloryferów, sklecilem stacje płukania z filtrem i pompą obiegowa na 3 bieg, wlałem chemię, rozdlawiłem kaloryfery i płukałem osobno każdy obwód. Przepływ niczego sobie. A syfu nie za dużo, na koniec przepłukałam wodą z kranu pod ciśnieniem, wlałem inhibitor i tyle. Rotametry sie oczyscily i nadal są czyste. 

Nie ważne z czego zrobione, jeżeli po instalacji/budowie nie było to dokładnie wypłukane to będzie taki efekt. Miałem to samo.

Napisano

Usługa jak usługa, ktoś to robi za nas i ma sprzęt, widać rynek tak to wycenił.

Ale jakby ktoś chciał samemu sobie płukać to można zrobić to też wodą wodociągową (szlauch podpinany w dogodnym miejscu np. przy rozdzielaczu i wylot również przy rozdzielaczu jak ma się odpowietrzniki ze spustem, można też linią doprowadzającą wodę do układu) i puścić ciśnienie przez poszczególne sekcje, czy jak to sobie wymarzył. Można też w ten sposób odpowietrzyć jak ma ktoś dużo tego powietrza w pętlach. 

Można też zrobić system płukania czy odpowietrzania zamknięty wykorzystując zewnętrzną pompę, np hydroforową, mocną ogrodową zatapianą + spore naczynie jak beczka. Układając podłogówkę zimą z rury pert zrobiłem sobie taki patent dodatkowo podgrzewając wodę, tak by rurki lekko sie układały a dodatkowo w ręce grzały. Był system krętlika nad karuzelą, wszystko na złączkach ogrodowych i wszystko wyniesione z rodziców działki. Do płukania można włączyć też popularne filtry, jakieś sznurkowe, do obudowy dać magnes neodymowy jakby cząsteczki żelaza przepuszczał... 

Jak ktoś ma trochę czasu i wyobraźni, to coś takiego może sobie wystrugać.