Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Twingo EV Hot or Not ?

Featured Replies

Napisano

Nowy Renault Twingo E-Tech Electric: CENA poniżej 20 000 euro, CCS2 w opcji, chińska myśl techniczna | SAMOCHODY ELEKTRYCZNE - www.elektrowoz.pl https://elektrowoz.pl/auta/nowy-renault-twingo-e-tech-electric-cena-ponizej-20-000-euro-ccs2-w-opcji-chinska-mysl-techniczna/

NOWE vs STARE Twingo

Pojemnosc netto 27,5kWh vs 22 kWh

DC 50kW vs Brak

AC 6kW vs 22kW

Cgemia LFP vs Li-ion

Moc 60kW vs 60kW

Naped FWD vs RWD

Chłodzenie bateri powietrze vs plyn

Grzanie bateri Brak vs plyn

Ogrzewanie Brak PC vs Brak PC

Wysłane z mojego telefonu

Napisano

ale brzydal.

widac mozna zrobic ladne auto jak reno 5 i to cos ;]

Napisano

Z koniecznymi opcjami wyjdzie pewnie prawie 100k. Bez dopłat to dużo w naszych warunkach za drugie, typowo miejskie autko. Większość za tyle wybierze małe crossowery ice typu arona, czy duster. 

Chyba, że z czasem stanieje do okolic 70k to zacznie mieć większy sens. 

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
Z koniecznymi opcjami wyjdzie pewnie prawie 100k. Bez dopłat to dużo w naszych warunkach za drugie, typowo miejskie autko. Większość za tyle wybierze małe crossowery ice typu arona, czy duster. 
Chyba, że z czasem stanieje do okolic 70k to zacznie mieć większy sens. 
Tak kluczowa bedzie cena. Choc na tle brzydala od Hyundai to wybor jest oczywisty

Napisano
  • Autor
ale brzydal.
widac mozna zrobic ladne auto jak reno 5 i to cos ;]
A mnie o ile na foto 5 kupila to na zywo Bardzo rozczarowala

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Nowy Renault Twingo E-Tech Electric: CENA poniżej 20 000 euro, CCS2 w opcji, chińska myśl techniczna | SAMOCHODY ELEKTRYCZNE - www.elektrowoz.pl https://elektrowoz.pl/auta/nowy-renault-twingo-e-tech-electric-cena-ponizej-20-000-euro-ccs2-w-opcji-chinska-mysl-techniczna/

NOWE vs STARE Twingo

DC 50kW vs Brak

AC 6kW vs 22kW

Cgemia LFP vs Li-ion

Moc 60kW vs 60kW

Naped FWD vs RWD

Świetny drugi samochód w rodzinie. Może poszarpać. :ok:

Napisano
  • Autor

Przy okazji zastanawiam się nad sensem CCS w takich maluchach.

AC 22kW w zupelnosci by wystarczylo.

A tak nie potrzebne zamieszanie z AC 6-11kW + śmieszne CCS 30-50kW

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Jakiś procent klientów weźmie CCS.

Dla wielu będzie to pierwszy EV, spodoba się i będą chcieli jeżdzić na dalsze wyprawy.

Napisano

Ja wiem po co jest CCS.

Jak Ci braknie prądu na mieście to ładowarki mają kable CCS, a ten słabszy kabel (nie pamiętam nazwy) trzeba najczęściej mieć własny.

Napisano

CCS się mimo wszystko przydaje czasem w takich miejskich autach. Choćby możliwość awaryjnego przejechania gdzieś dalej inaczej niż na lawecie. Dla przykładu, ode mnie Citigo-E kupił pewien pijany jegomość z Gdańska. Jakby tam było jedynie AC to jechałby do domu kilka dni

Napisano
51 minut temu, kravitz napisał(a):

Ja wiem po co jest CCS.

Jak Ci braknie prądu na mieście to ładowarki mają kable CCS, a ten słabszy kabel (nie pamiętam nazwy) trzeba najczęściej mieć własny.

To też prawda, część ładowarek DC nie ma już w ogóle portu AC

Napisano
  • Autor

Ja wiem po co jest CCS.

Type2

Pod warunkiem ze go akurat nie obcieli I ukradli

Napisano

Zdecydowanie Nie. Brzydal straszny, do tego mega słabe parametry. W tej cenie są lepsze auta z chińska mysla techniczna :).

Napisano
55 minut temu, sherif napisał(a):

Zdecydowanie Nie. Brzydal straszny, do tego mega słabe parametry. W tej cenie są lepsze auta z chińska mysla techniczna :).

Właściwie to trudno napisać że jest w czymś lepszy od nawet Skody CityGo

Cos poszło chyba mocno nie tak.

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Właściwie to trudno napisać że jest w czymś lepszy od nawet Skody CityGo

Cos poszło chyba mocno nie tak.

Tylko owy VAG był projektowany w poprzedniej epoce czyli z 7lat temu ;).

Napisano
  • Autor
Tylko owy VAG był projektowany w poprzedniej epoce czyli z 7lat temu [emoji6].
I co z tego, jak go kupić się nie da. Bo na 99% nie spinal im sie finansowo...

Wygląd to kwestia gustu, ale nazywanie go brzydakiem? To jakby T03 nazwał ładnym...

Ja co do wygladu wypowiem się jak go zobaczę na żywo.

Jak z Renault 5 na foto mega na zywo dla mnie slabo

Trzeba poczekac na filnalna liste wyposazenia I cene - wtedy bedzie mozna porowna do chinczykow choc dla niektorych Takie porownanie nie ma sensu. Bo chińczyk nie bo nie...

Paramerty trzeba przyznać ze niewiele odbiegaja Od poprzedniej wersji Twingo ale tu widac ze mocno cisneli na niska cene

Dla mnie czapki z glow za fakt ze jako jedna z nielicznych marek nie chinskich odbudowuje klase A w swoim portfolio

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

I co z tego, jak go kupić się nie da. Bo na 99% nie spinal im sie finansowo...

Wygląd to kwestia gustu, ale nazywanie go brzydakiem? To jakby T03 nazwał ładnym...

Ja co do wygladu wypowiem się jak go zobaczę na żywo.

Jak z Renault 5 na foto mega na zywo dla mnie slabo

Trzeba poczekac na filnalna liste wyposazenia I cene - wtedy bedzie mozna porowna do chinczykow choc dla niektorych Takie porownanie nie ma sensu. Bo chińczyk nie bo nie...

Paramerty trzeba przyznać ze niewiele odbiegaja Od poprzedniej wersji Twingo ale tu widac ze mocno cisneli na niska cene

Dla mnie czapki z glow za fakt ze jako jedna z nielicznych marek nie chinskich odbudowuje klase A w swoim portfolio

Chyba żadne Twingo furory nie zrobiło nawet spalinowe.

Co z tego, ze Francuzom, się chce jak zwykle im to nie wychodzi.

Imho to typowe auto do konturowania z chińczykami. Zobaczymy jak to wyjdzie z cena i wyposażeniem, bo póki co wyglada to mega słabo.

Edytowane przez sherif

Napisano
  • Autor
Chyba żadne Twingo furory nie zrobiło nawet spalinowe.
Co z tego, ze Francuzom, się chce jak zwykle im to nie wychodzi.
Imho to typowe auto do konturowania z chińczykami. Zobaczymy jak to wyjdzie z cena i wyposażeniem, bo póki co wyglada to mega słabo.
1 gr. Twingo sprzedano 2,5mln - to byl sukces. Stylistycznie i rozwiazaniami w kabinie tez wyprzedal konkurencje.

2 generacja wyrozniala sie wersja RS - jeden z najlpeszych "gokadrodow" w tej klasie

3 gr. ponad 1mln razem ze smartem forfour

4 gr. o typowa odp na chinskie miejskie wozidla.

Napisano
9 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Mam niestety podejrzenia, że technika częściowo przynajmniej wywodzi się z dacii spring. 

Napisano

Fajne ale szkoda że to ma 80KM panda ma więcej, chinole mają więcej. Jakby można to tuningować na 100-120 to dobra opcja. Minus, że ccs nie ma w standardzie. Czasem wystarczy gdzieś na 10 minut podjechać i już zasięg spoko. 

Napisano
17 minut temu, wujek napisał(a):

Fajne ale szkoda że to ma 80KM panda ma więcej, chinole mają więcej. Jakby można to tuningować na 100-120 to dobra opcja. Minus, że ccs nie ma w standardzie. Czasem wystarczy gdzieś na 10 minut podjechać i już zasięg spoko. 

Czy ja wiem, te auta sie w domach/garażach ze zwykłego gniazdka ładuje.

Edytowane przez zinger

Napisano
W dniu 9.11.2025 o 10:13, ppmarian napisał(a):

NOWE vs STARE Twingo

DC 50kW vs Brak

AC 6kW vs 22kW

Cgemia LFP vs Li-ion

Moc 60kW vs 60kW

Naped FWD vs RWD

Stylistycznie super. Reszta bez znaczenia bo to i tak za dużo nie będzie jeździć więc wystarczy jak dobrze wygląda.

:ok:

Napisano
  • Autor

Ja też się skalaniam do opini że w maluchach takich w zupełności wystarczyłoby AC 22kW

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
20 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Ja też się skalaniam do opini że w maluchach takich w zupełności wystarczyłoby AC 22kW

Dla mnie też to by była spoko opcja, pod warunkiem, ze taki pojazd mógłbym kupić za tyle samo co Chińczyk (czyli poniżej 10k euro za autko typu leap t03 albo byd surf z bateryjką 30kWh), bo wtedy wiadomo że jest to tylko wynalazek do miasta, drugi w domu. Ale nie za prawie 90 koła, czyli cenę za którą mogę kupić prawdziwe auto (dopłat nie uwzględniam, bo zaraz i tak nie będzie). 

Edytowane przez iwik

Napisano
W dniu 12.11.2025 o 14:32, zinger napisał(a):

Ja mam wallboxa a i tak czasem ładuje na szybkich ładowarkach. Nawet taka 50kW wystarczy na 10 minut i już 3 dni jeżdżę 

Napisano
  • Autor
Ja mam wallboxa a i tak czasem ładuje na szybkich ładowarkach. Nawet taka 50kW wystarczy na 10 minut i już 3 dni jeżdżę 

Pisze na podstawie mamy Twingo EV

AC 22kW liniowo leci do 90%

Biorąc pod uwagę mikro baterie to naprawdę nie widzę tu znaczącego zysku z DC 50kW „w Piku”

A dodając znacząco niższą kwotę na kWh na ładowarkach AC vs DC to już ogólnie IMO dopłacanie za gniazdo CCS w takich maluchach jest pozbawione sensu…

Napisano
35 minut temu, ppmarian napisał(a):

Pisze na podstawie mamy Twingo EV

AC 22kW liniowo leci do 90%

Biorąc pod uwagę mikro baterie to naprawdę nie widzę tu znaczącego zysku z DC 50kW „w Piku”

A dodając znacząco niższą kwotę na kWh na ładowarkach AC vs DC to już ogólnie IMO dopłacanie za gniazdo CCS w takich maluchach jest pozbawione sensu…

Wszyscy mają i jeśli to jest jedyne auto w domu to imo bez tego nie ma co kupować. 

ja tym twingo jestem zawiedziony. Może id2 pokaże coś ciekawego. 

Edytowane przez wujek

Napisano
51 minut temu, wujek napisał(a):

Wszyscy mają i jeśli to jest jedyne auto w domu to imo bez tego nie ma co kupować. 

ja tym twingo jestem zawiedziony. Może id2 pokaże coś ciekawego. 

Ale kto kupuje takie twingo czy citigo jako jedyne w domu auto?:hehe:

Akademickie rozważania, imo, w przypadku takich aut.

A ładowanie go na drogich komercyjnych,  gdzie dodatkowo trzeba specjalnie jechać, jak w domu mam znacznie tańszy i na miejscu prąd, jest zwyczajna strata czasu i pieniędzy. Ale, co kto woli :bzik:

Edytowane przez zinger

Napisano
3 minuty temu, zinger napisał(a):

Ale kto kupuje takie twingo czy citigo jako jedyne w domu auto?:hehe:

Akademickie rozważania, imo, w przypadku takich aut.

A ładowanie go na drogich komercyjnych,  gdzie dodatkowo trzeba specjalnie jechać, jak w domu mam znacznie tańszy i na miejscu prąd, jest zwyczajna strata czasu i pieniędzy. Ale, kto co woli :bzik:

A kto ma pandę czy Renault clio czy Fiata 500 jako jedyne auto? Pol Europy. Ładowarki są wszędzie nigdy specjalnie nie jechałem. Plus sporo ludzi jednak nie ma możliwości ładowania w domu. 

Edytowane przez wujek

Napisano
43 minuty temu, wujek napisał(a):

A kto ma pandę czy Renault clio czy Fiata 500 jako jedyne auto? Pol Europy. Ładowarki są wszędzie nigdy specjalnie nie jechałem. Plus sporo ludzi jednak nie ma możliwości ładowania w domu. 

A o jakim aucie ten wątek?:bzik:

Ladowatki sa wszędzie...mhm, jeszcze napisz, ze koszt ladowania jest nich jest zblizony do domowego i zawsze sa wolne jak zajeżdżasz. 

Ja zwyczajnie wolę podpiąć w domu jak oglądam tv czy śpię.

Wujek, laduj gdzie chcesz, ja nadal uważam, ze szybkie ładowanie w miejskich ev to malo istotny dodatek i jesli ma przez to autocwiecej kosztować, to lepiej, zeby nie mial tej opcji. Piszę to ze swojej perspektywy i na podstawie 5 lat uzytkownia miejskiego elektryka.

Edytowane przez zinger

Napisano
W dniu 13.11.2025 o 18:36, zinger napisał(a):

Ladowatki sa wszędzie...mhm, jeszcze napisz, ze koszt ladowania jest nich jest zblizony do domowego i zawsze sa wolne jak zajeżdżasz. 

Wujek, laduj gdzie chcesz, ja nadal uważam, ze szybkie ładowanie w miejskich ev to malo istotny dodatek i jesli ma przez to autocwiecej kosztować, to lepiej, zeby nie mial tej opcji. Piszę to ze swojej perspektywy i na podstawie 5 lat uzytkownia miejskiego elektryka.

Ładowanie do pełna to jakieś 80zl nawet niech będzie 100zl to jest drogo? Zawsze są wolne bo promieniu kilku kilometrów mam kila plus wszystkie lidle i biedronki. 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Ładowanie do pełna to jakieś 80zl nawet niech będzie 100zl to jest drogo? Zawsze są wolne bo promieniu kilku kilometrów mam kila plus wszystkie lidle i biedronki. 

I ile za tą 100zl km przejedziesz?

Napisano
10 godzin temu, zinger napisał(a):

I ile za tą 100zl km przejedziesz?

To zależy Volvo więcej Chińczykiem mniej. Ale pi razy drzwi 200km. Żeby cupra przejechqc 200km w mieście to pewnie 160zl. Zresztą to jest bez znaczenia co za różnica czy zapłacę 40zl więcej czy mniej za ładowanie? Najtaniej metrem. 

wracając do tematu Renault chciało dobrze a wyszło kupsko. 

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

Ale pi razy drzwi 200km

Czyli 50zl/100km:totalszok:. To powiem tylko, ze w uj drogo i tylko potwierdza moja teorie, ze ladowanie na platnych ladowarkach miejskiego auta, jak ma sie mozliwosc ładowania w domu/garazu tanim prądem, jest zwykła fanaberia. Strata czasu i pieniędzy. Takie mam zdanie w tym temacie.

Napisano
W dniu 13.11.2025 o 18:36, zinger napisał(a):

Różnie bywa i nie należy generalizować. Lepiej mieć możliwość szybkiego naładowania niż jej nie mieć, szczególnie w EV z małym zasięgiem.

U nas np tak było, że żona pracowała przy stacji P&D, więc tam ładowała na szybkiej przy wyjściu z roboty. Teraz ma w pracy, choć dalej głównie ładuje w domu. Zdarzały się też sklepy i lądowanie podczas zakupów.

To tak jak mieć karty paliwowe jednej stacji, da się ale po co. 

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał(a):

Czyli 50zl/100km:totalszok:. To powiem tylko, ze w uj drogo i tylko potwierdza moja teorie, ze ladowanie na platnych ladowarkach miejskiego auta, jak ma sie mozliwosc ładowania w domu/garazu tanim prądem, jest zwykła fanaberia. Strata czasu i pieniędzy. Takie mam zdanie w tym temacie.

Elektryk jakby nie patrzeć to fanaberia.

Napisano
39 minut temu, wujek napisał(a):

Elektryk jakby nie patrzeć to fanaberia.

Dla mnie najlepsze auto do miasta pod kazdym względem, w tym oszczędność czasu i kasy. Pisałem tu kilka razy podsumowanie blisko 5 lat z citigo, które wyszlo mnie mw na 0. W żadnym spalinowym nie byłoby to możliwe.

Edytowane przez zinger