Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzialka cd...

Featured Replies

Napisano

Musze ustawic na dzialce...

- domek

- szambo

- basen

- boisko

- domek na drzewie

itp

kto mi to ogarnie ?

architekt czy geodeta ?

tak zeby to bylo z sensem bo ja to tak poustawiam te klocki ze z domku do szamba bedzie 50 metrow :lol:

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

- domek

- szambo

- basen

- boisko

- domek na drzewie

itp

kto mi to ogarnie ?

architekt czy geodeta ?

tak zeby to bylo z sensem bo ja to tak poustawiam te klocki ze z domku do szamba bedzie 50 metrow :lol:

Architekt ogarnia także plan zagospodarowania terenu 👍

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

bo ja to tak poustawiam te klocki ze z domku do szamba bedzie 50 metrow :lol:

Czemu nie?

Coś w tym złego widzisz?

Ten domek ostatecznie ile ma mieć m2, bo pytanie czy w ogóle potrzebny do niego architekt?

Co do pytania, to do ustawienia szamba na działce, a raczej posadowienia / osadzenia ;] w ziemi to Ci koparka i operator jest potrzebny. :phi:

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

- domek

- szambo

- basen

- boisko

- domek na drzewie

itp

kto mi to ogarnie ?

architekt czy geodeta ?

a drzewo masz ?

Jak robisz projekt/adaptację to przy okazji możesz ogarnąć zagospodarowanie terenu. 

Zamiast szamba, jak MPZP nie zabrania i nie ma perspektyw na kanalizacje to rób od razu oczyszczalnię.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, sherif napisał(a):

a drzewo masz ?

Jak robisz projekt/adaptację to przy okazji możesz ogarnąć zagospodarowanie terenu. 

Zamiast szamba, jak MPZP nie zabrania i nie ma perspektyw na kanalizacje to rób od razu oczyszczalnię.

oczyszczalnia chyba drozsza jest i trudniej zrobic ?

no i dzialka ma 1200 m cala nie wiem czy to sie zmiesci ze wszystkim

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Nie wiele droższa, a robota podobna. Za to potem znacznie tańsza w utrzymaniu. 1200m2 to spora działka, nie powinno być problemu.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, sherif napisał(a):

Nie wiele droższa, a robota podobna. Za to potem znacznie tańsza w utrzymaniu. 1200m2 to spora działka, nie powinno być problemu.

i to spokojnie przyjmie tyle wody (sciekow) co normalne szambo 10m2 ?

sorka za pytania laika ;]

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

Tak. Oczywiście wszytsko to zależy od rodzaju oczyszczalni, warunków glebowych ale tak to na działać.

Gminy czasem maja wybrane rozwiązanie i sa na to jakieś dopłaty.

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Jakiś zbiornik i tak jest, a to rozsącza powoli. Robi się specjalny drenaż, jak ziemia gliniasta.

U mnie na wsi miałem dwa zbiorniki na deszczówkę i rury drenarskie owinięte włókniną w rowach zasypanych żwirem. Na to ziemia i trawa ładnie rosła.

Napisano
7 godzin temu, sherif napisał(a):

Różnie może być, zwłaszcza jak działka wąska i po sąsiedzku są studnie w pobliżu. :phi:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
10 godzin temu, sherif napisał(a):

a drzewo masz ?

MPZP nie może zabronić wykonania przydomowej oczyszczalni o ile nie ma perspektyw na podłączenie do kanalizacji oraz nie występują studnie, kąpieliska i jeszcze inne czynniki - trzeba sprawdzić ustawę z dnia 20 lipca 2017 r. Prawo wodne oraz obwieszczenie Ministra Rozwoju i Technologii z dnia 15 kwietnia 2022 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Zasadniczo MPZP może regulować wykonywanie przydomowych oczyszczalni ale nie może zakazywać ich wykonania. Jeżeli gmina ma takie zapisy w MPZP no to jest  problem włodarza. Przeważnie stare, nieaktualizowane plany mają takie zakazy. 

Ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach jest aktem wyższej rangi, art. 5 ust. 1 pkt 2 mówi: przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych.

Jeżeli na działce po analizie ustawy i rozporządzenia wszystko gra to można przymierzać się do przydomówki, ewentualnie będą potrzebne warunki zabudowy jeżeli działka jest na obszarach chronionych i zgłoszenie do RDOŚ - to już najlepiej dopytać w Nadzorze Wodnym który będzie rozpatrywał terytorialnie zgłoszenie przydomowej oczyszczalni wprowadzającej ścieki w ilości do 5 m³ na dobę do ziemi.

Napisano
9 godzin temu, Fryzuryn napisał(a):

eżeli na działce po analizie ustawy i rozporządzenia wszystko gra to można przymierzać się do przydomówki, ewentualnie będą potrzebne warunki zabudowy jeżeli działka jest na obszarach chronionych i zgłoszenie do RDOŚ - to już najlepiej dopytać w Nadzorze Wodnym który będzie rozpatrywał terytorialnie zgłoszenie przydomowej oczyszczalni wprowadzającej ścieki w ilości do 5 m³ na dobę do ziemi.

u mnie na działce nie pozwolili. Bliskość jeziora, obszar natura 2000, specjalny obszar siedlisk.

Tylko szczelny zbiornik wchodził w grę.

Napisano
10 godzin temu, Fryzuryn napisał(a):

MPZP nie może zabronić wykonania przydomowej oczyszczalni o ile nie ma perspektyw na podłączenie do kanalizacji oraz nie występują studnie, kąpieliska i jeszcze inne czynniki - trzeba sprawdzić ustawę z dnia 20 lipca 2017 r. Prawo wodne oraz obwieszczenie Ministra Rozwoju i Technologii z dnia 15 kwietnia 2022 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Zasadniczo MPZP może regulować wykonywanie przydomowych oczyszczalni ale nie może zakazywać ich wykonania. Jeżeli gmina ma takie zapisy w MPZP no to jest  problem włodarza. Przeważnie stare, nieaktualizowane plany mają takie zakazy. 

Ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach jest aktem wyższej rangi, art. 5 ust. 1 pkt 2 mówi: przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych.

Jeżeli na działce po analizie ustawy i rozporządzenia wszystko gra to można przymierzać się do przydomówki, ewentualnie będą potrzebne warunki zabudowy jeżeli działka jest na obszarach chronionych i zgłoszenie do RDOŚ - to już najlepiej dopytać w Nadzorze Wodnym który będzie rozpatrywał terytorialnie zgłoszenie przydomowej oczyszczalni wprowadzającej ścieki w ilości do 5 m³ na dobę do ziemi.

U mnie zabrania, plan jest starszy niż 2017. Podobno jeden z pierwszych w stolicy. Może i problem włodarza, ale to petent musi udowadniać, że jest mądrzejszy :).

Napisano
3 godziny temu, bergerac napisał(a):

u mnie na działce nie pozwolili. Bliskość jeziora, obszar natura 2000, specjalny obszar siedlisk.

Tylko szczelny zbiornik wchodził w grę.

W jakim roku nie pozwolili?

Napisano
9 minut temu, Fryzuryn napisał(a):

W jakim roku nie pozwolili?

w gminie i starostwie rozmawiałem. Miało to dla mnie sens, więc zrobiłem szczelny zbiornik :ok: 

Napisano
1 minutę temu, bergerac napisał(a):

w gminie i starostwie rozmawiałem. Miało to dla mnie sens, więc zrobiłem szczelny zbiornik :ok: 

Gmina i starostwo obecnie nie wydaje zgody na wykonanie oczyszczalni przydomowej. Poza tym gminom w większości przypadków jest na rękę aby mieszkańcy posiadali szczelne zbiorniki, ponieważ zarobią na ich wywozach.

Napisano
6 godzin temu, Fryzuryn napisał(a):

Gmina i starostwo obecnie nie wydaje zgody na wykonanie oczyszczalni przydomowej. Poza tym gminom w większości przypadków jest na rękę aby mieszkańcy posiadali szczelne zbiorniki, ponieważ zarobią na ich wywozach.

A co ma gmina do wywozów?

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał(a):

A co ma gmina do wywozów?

Pewnie miał na myśli, że kasuje za zrzut na oczyszczalni.

Może są też Gminy co świadczą usługi wywozu?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
11 godzin temu, sherif napisał(a):

U mnie zabrania, plan jest starszy niż 2017. Podobno jeden z pierwszych w stolicy. Może i problem włodarza, ale to petent musi udowadniać, że jest mądrzejszy :).

Jest wiele wyroków i będzie coraz więcej udowadniających, że petent ma rację.

Napisano
14 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Pewnie miał na myśli, że kasuje za zrzut na oczyszczalni.

Może są też Gminy co świadczą usługi wywozu?

Co prawda nie znam takich gmin, ale nawet jak i są jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie mają konkurencji w postaci prywatnych firm.

13 godzin temu, Fryzuryn napisał(a):

Jest wiele wyroków i będzie coraz więcej udowadniających, że petent ma rację.

Jasne, ale to chyba ostatnie co inwestor chciałby robić to sądzić się z gminą.

Napisano
19 minut temu, sherif napisał(a):

Co prawda nie znam takich gmin, ale nawet jak i są jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie mają konkurencji w postaci prywatnych firm.

Ja też nie, ale jestem w stanie sobie wyobrazić, że gdzieś może działać jakaś spółka gminna i w sferze wywozów.

Oczywiście konkurencję musieliby dopuścić.

21 minut temu, sherif napisał(a):

Jasne, ale to chyba ostatnie co inwestor chciałby robić to sądzić się z gminą.

Znam kilku takich co niezłe batalie przeszli i z różnym skutkiem, choć głównie o WZ, a nie o szambo/oczyszczalnię.

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Znam kilku takich co niezłe batalie przeszli i z różnym skutkiem, choć głównie o WZ, a nie o szambo/oczyszczalnię.

Ja osobiście przeprowadziłem kilka batalii na etapie urzędu, do poziomu burmistrza włącznie. Dziękuje bardzo :).

WZ czy PnB to co innego, tu jest się o co bić, bo jak ktoś kupił/ma działkę i może tylko na niej tylko marchewkę posadzić to warto walczyć.

Napisano
W dniu 22.11.2025 o 02:25, PawelWaw napisał(a):

- domek

- szambo

- basen

- boisko

- domek na drzewie

itp

kto mi to ogarnie ?

architekt czy geodeta ?

Ja bym zaczął od szamba. Jak dostaniesz rachunek za resztę, to od razu skorzystasz.

Napisano
W dniu 22.11.2025 o 02:25, PawelWaw napisał(a):

kto mi to ogarnie ?

architekt czy geodeta ?

ale plan zagospodarowania na działkę jest? i pozwolenie na to urząd ci wyda? :) bo wiesz w dobie zatwierdzania planów ogólnych możesz nie zdążyć... 😄

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

U mnie jest taka gmina i konkurencji brak. Gmina zleca prywatnej firmie Remondis (pewnie przetarg jak oczyszczanie miasta i wywóz śmieci) wywóz szamba i robi to za cenę ścieków miejskich. Częstotliwość do uzgodnienia ale wpadają co tydzień i wysysają czy coś jest czy nie ma. Rozliczenie jak w bloku z licznika wody.

Kiedyś był wolny rynek, ludzie kombinowali. marudzili. Gmina uporządkowała to zrównując ceny odbioru ścieków i jednocześnie porobiła kontrole szamb, nakazała wykonać ich przeglądy i certyfikaty. 

Pozwoleń na oczyszczalnie nie dawali - Natura 2000 i powoli robią plany kanalizacji. 

Napisano
  • Autor
15 minut temu, kanu napisał(a):

ale plan zagospodarowania na działkę jest? i pozwolenie na to urząd ci wyda? :) bo wiesz w dobie zatwierdzania planów ogólnych możesz nie zdążyć... 😄

jest plan zagospodarowania.

jestem bezpieczny ?

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał(a):

No to znajdź w nim swoją działkę i zastosuj się - a właściwie to Twój architekt. :ok:

Najpierw niech ustali co chce budować i czy ten architekt jest mu niezbędny.

Choć i tak niech go lepiej weźmie, bo na poradach z AK daleko nie zajedzie.

Napisano
10 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Najpierw niech ustali co chce budować i czy ten architekt jest mu niezbędny.

Choć i tak niech go lepiej weźmie, bo na poradach z AK daleko nie zajedzie.

A przynajmniej nich kontaktuje się z właściwym Wydziałem Architektury. Tam podpowiedzą, co można, i na jakich zasadach.

U mnie w powiecie mieli rejonizację i pracowników dedykowanych na dany rejon. W gminie to jakieś pierdoły uzgadnia się.

Napisano
1 godzinę temu, Harp napisał(a):

U mnie jest taka gmina i konkurencji brak. Gmina zleca prywatnej firmie Remondis (pewnie przetarg jak oczyszczanie miasta i wywóz śmieci) wywóz szamba i robi to za cenę ścieków miejskich. Częstotliwość do uzgodnienia ale wpadają co tydzień i wysysają czy coś jest czy nie ma. Rozliczenie jak w bloku z licznika wody.

Kiedyś był wolny rynek, ludzie kombinowali. marudzili. Gmina uporządkowała to zrównując ceny odbioru ścieków i jednocześnie porobiła kontrole szamb, nakazała wykonać ich przeglądy i certyfikaty. 

Pozwoleń na oczyszczalnie nie dawali - Natura 2000 i powoli robią plany kanalizacji. 

Tak, to super, ale to co innego jak rozliczacie się za cenę ścieków. Też bym tak chciał. Tylko gmina za to musi dopłacać.

U nas cena od kursu, ok 300zł /7m3 i gmina ma wywalone. Pół stołecznej dzielnicy (i nie tylko) nie ma kanalizacji. Poza kosztem jest jeszcze problem, bo mimo kilku firm to czas oczekiwania często jest pow 2tyg. Dodatkowo rozjeżdżają lokalne drogi. 

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

jest plan zagospodarowania.

jestem bezpieczny ?

To jeszcze go przeczytaj to będziesz wiedział co możesz a co nie :).

Napisano
  • Autor
Teraz, sherif napisał(a):

To jeszcze go przeczytaj to będziesz wiedział co możesz a co nie :).

domek moge :jem:

Napisano
W dniu 22.11.2025 o 14:46, PawelWaw napisał(a):

ja mam oczyszczalnie na niecalych 7 arach, a ile zlomow sie jeszcze miesci, szambo to jedno wielkie 💩 co chwila trza wybierac, a tak srasz ile chcesz i wybierasz raz na 2 lata to cale 💩 a jeszcze rodzina przychodzi i ummmmmmmm, jakie pyszne, wiejskie ziemniaczki, a to wszystko rosnie na rozsaczonym moim 💩 polecam oczyszczalnie

Napisano
W dniu 22.11.2025 o 14:46, PawelWaw napisał(a):

Kopania tyle samo, robisz zbiornik gnilny taki trzy komorowy i za nim studnię chłonną. Ogarnięty kierbud podpisze w dzienniku, bo przepisy są odpowiednio elastyczne - zbiornik to zbiornik :phi:. Nikt nie będzie wnikał co jest pod ziemią :hehe:

Napisano
W dniu 22.11.2025 o 23:06, Fryzuryn napisał(a):

nie zapominaj o parametrach jakie musi spełnić ściek oczyszczony jeżeli jest w obszarze aglomeracji. podpowiem: nie znalazłem oczyszczalni z papierami na to ;l