Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xpeng G6 2025 (polift) - porownanie z TMY

Featured Replies

Napisano

W piątek przejeżdżałem u siebie na wsi obok dawnego dilera Volvo (dawnego, bo się wyniosło), teraz sprzedają i serwisują Reno i Dacie. Patrzę, a tam "przyczepiajo" tabliczkę XPENG!  Lecę do sprzedawcy, gratuluję im decyzji (bo mieli mieć Toyotę) i mówię, żę chcę G6 na weekend. Sprzedawca mówi, że nie ma problemu - mam od soboty do poniedziałku. Oferuje pomoc w objaśnieniu systemu, na co ja mówię, że ja w nie jednym elektryku się paliłem, więc thanks, but no thanks.

Więc (nie zaczyna się zdania od "więc") przejechałem tym G6 LR RWD około 150 km.

Porównanie z moją aktualną Teslą Y 2023 SR RWD:

W przypadku danych - pierwsza liczba - Y SR RWD, druga - G6 LR RWD.

(dane za ev-database).

Wygląd zewnętrzny - nic interesuje mnie zupełnie - remis

Wygląd wewnętrzny - w G6 jest jakby luksusowo, lekka przewaga G6

Przespieszenie - 6,9 - 6,7 podobne, przy RWD chyba nie może być szybciej, wystarczająco - remis

Zasięg - 345 km vs 435 km - przewaga G6

Zużycie prądu - 16,5 kW/100km - 18,4 kW/100km - przewaga Y

Szybkość ładowania (średnia z 10-80%) - 630 km/h (108kW) - 1520 km/h (290kW) - duża przewaga G6

Nawigacja / łatwość ładowania - G6 przy ustawieniu dalekiego celu mówi - "Niewystarczający zasięg", potem można szukać ładowarki po drodze. Tesla - wiadomo, świetna nawigacja, jeszcze lepsze SC, tani prąd - duża przewaga Y

Widoczność zza kieronicy - G6 jest spoko, ale przewaga Y

Obsługa systemu - G6 jest ok, widać, że kopia Tesli. Ale przewaga Y

Komfort siedzeń - przód podobnie, ale w G6 jest masaż i wentyle (standard), z tyłu G6 jest lekko wygodniejsze, wysokość kanapy wydaje się większa - przewaga G6

Hak holowniczy - standard w Szwecji w obu modelach,ale w G6 jest elektrycznie wysuwany i chowany, w Y nie - przewaga G6

Frunk - w Y jest , w G6 nie, ale nie róbmy z tego zagadnienia - przewaga G6

Bagażnik - większy w Y - przewaga Y

Klamki - wysuwają się utomatycznie w G5, w Y nie - przewaga G6

Komfort jazdy - G6 jest cichszy i ma bardziej komfortowe zawieszenie - przewaga G6

Autopilot / tempomat adaptacyjny - mam taką drogę, gdzie Y próbuje mnie zabić wjeżdzając na barierkę, bo pasy na jezdni są widocznie trochę mylące, G6 radzi sobie tam świetnie. W G6 na dystansie 120 km ani razu nie miałem interwencji. Jak w EU wejdzie selfdriving to Tesla rozwali konkurencje ale na razie... - duża przewaga G6

Cena - cięzko porównać, bo ta Tesla jest już niedostępna, ale można przyjąć, że G6 jest tańsze. Nie wiem, jak w PL - przewaga G6

Przymus serwisowania - w Tesli brak, w G6 chyba co 20kkm, a co 40kkm duży z wymianą płynu chłodzącego baterię - bezsens - duża przewaga Y

Gwarancja - 4 lata/80kkm vs 7 lat/150kkm. Na baterię i motor podobnie - przewaga G6

Wartość po 5 latach - Tesla jest bardziej uznaną marką, więc pewnie przewaga Y

Sumując, G6 jest świetny. Niszczy każde VW ID4/5, KiaEV6, BMW I4, Polstara, o Stelantisach nie wspominam. Z tyłu siedzi sie wygodniej niż w Kia EV9. :totalszok:  Ma bardzo konkurencyjną cenę, przynajmniej w Szwecji.

Ten G6 raczej wygrywa z moją aktualna Teslą SR RWD 2023, ale nieznacznie przegrywa z moją przyszłą Teslą - Y LR AWD Juniper (mam dostać w grudniu).

20251123_103624.jpg

20251123_103644.jpg

20251123_103549.jpg

Edytowane przez HelixSv

• HelixSv zmienił tytuł na Xpeng G6 2025 (polift) - porownanie z TMY
Napisano

niezla pordobka tesli :totalszok:

Napisano
13 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Komfort jazdy - G6 jest cichszy i ma bardziej komfortowe zawieszenie - przewaga G6

Tak paczam na te zjęcia i wygląda jakby ten Chińczyk miał mega małe felgi.

To w sumie nawet i plus, jak ktoś woli komfort.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

niezla pordobka tesli :totalszok:

Bardzo dobra podróbka.

Wzięli z Tesli, co najlepsze i gdzieniegdzie poprawili (klamki, wyciszenie, masaż, kanapa z tylu, hak automatyczny, normalne kratki nawiewu, V2L), ale po 3 latach jeżdżenia Teslą ekran za kierownicą mnie autentycznie denerwuje. ;] Na co to komu? 

Gdyby nie ten brak automatycznego kierowania do ładowarek w trasie, bezapkowego ładowania, to bym sie zdecydował. A jeszcze ten przymusowy serwis i trochę gorszy zasieg od junipera... 💫

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Tak, 18

i są dość wąskie, chyba 225 (vs 255)

Napisano
9 minut temu, HelixSv napisał(a):

Bardzo dobra podróbka.

Kluczyk w telefonie? Czy zwykły jak w innych markach?

Napisano
  • Autor
27 minut temu, kravitz napisał(a):

Kluczyk w telefonie? Czy zwykły jak w innych markach?

I w telefonie i fizyczny (takie ładny pilot z przyciskami).

Ja na test dostałem pilota.

Generalnie nie trzeba nic nim robić tylko mieć przy sobie. Klamki sie wysuwają przy podejściu, co mi sie całkiem spodobało. 

Napisano
  • Autor
40 minut temu, HelixSv napisał(a):

Tak, 18

i są dość wąskie, chyba 225 (vs 255)

Ale to aftermarketowe zimówki. Letnie pewnie sa 19" albo 20".

Napisano
W dniu 24.11.2025 o 20:16, HelixSv napisał(a):

Ten G6 raczej wygrywa z moją aktualna Teslą SR RWD 2023, ale nieznacznie przegrywa z moją przyszłą Teslą - Y LR AWD Juniper (mam dostać w grudniu).

Patrząc na tempo w jakim Chińczycy działają, nie jest wykluczone, że za dwa lata zmiotą z planszy towarzystwo.

Ciekawe, obserwujemy :) 

Napisano
W dniu 25.11.2025 o 10:37, HelixSv napisał(a):

Generalnie nie trzeba nic nim robić tylko mieć przy sobie. Klamki sie wysuwają przy podejściu, co mi sie całkiem spodobało. 

Nie wiedziałem, że Tesla tego nie ma ;]

LR ma wysuwane czy nie? 

Napisano
W dniu 25.11.2025 o 09:55, kravitz napisał(a):

Bo to bida wersja ;) 

LR i Performance już ma 20". 

Napisano
  • Autor
13 minut temu, mrBEAN napisał(a):

LR ma wysuwane czy nie? 

Automatycznie przy podejściu? Nie. 

Takie rzeczy chyba tylko w S i X (nie jestem pewnien). 

Napisano
39 minut temu, HelixSv napisał(a):

Automatycznie przy podejściu? Nie. 

Takie rzeczy chyba tylko w S i X (nie jestem pewnien). 

+1 dla EV6 :skromny:🥰

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

+1 dla EV6 :skromny:🥰

Jeszcze ze 12 punkcików i bedzie można zacząć porównywać. ;]

Napisano
23 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Akurat to jest mały problem.

Takie automatyczne klamki to rozwiązanie problemu, którego wcale nie powinno być. Ile zasięgu zabiorą normalne klamki, z linką która wciąż działa jak auto nie ma prądu!?

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

Akurat to jest mały problem.

Takie automatyczne klamki to rozwiązanie problemu, którego wcale nie powinno być. Ile zasięgu zabiorą normalne klamki, z linką która wciąż działa jak auto nie ma prądu!?

Pewnie i o design chodzi, a i może koszta mniejsze.

Logiki bym się w tych czasach nie doszukiwał :oki:

Moje się wysuwają automatycznie i jest to bardzo wygodne, bo miałem zastępczaka bez tego ficzera i było mega upierdliwe ;]

Mogę Wam współczuć jeśli chcecie? 🤪

Napisano
40 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Pewnie i o design chodzi, a i może koszta mniejsze.

Logiki bym się w tych czasach nie doszukiwał :oki:

Moje się wysuwają automatycznie i jest to bardzo wygodne, bo miałem zastępczaka bez tego ficzera i było mega upierdliwe ;]

Mogę Wam współczuć jeśli chcecie? 🤪

Ja wiem, że to wygodne. Ale skomplikowane, kosztowne i fundamentalnie bardziej awaryjne. 

Napisano
12 godzin temu, grogi napisał(a):

Ja wiem, że to wygodne. Ale skomplikowane, kosztowne i fundamentalnie bardziej awaryjne. 

A to akurat pasuje do całej współczesnej motoryzacji ;)

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

A to akurat pasuje do całej współczesnej motoryzacji ;)

Zwiększone bezpieczeństwo, osiągi czy oszczędności energii mogę zrozumieć. Ale tych głupich płaskich klamek nie zrozumiem chyba nigdy... 

old-man-yells-at-cloud-2.jpg?auto=compre

Edytowane przez grogi

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał(a):

Ale tych głupich płaskich klamek nie zrozumiem chyba nigdy... 

Czyli brak automatycznego otwierania mocno doskwiera 😅;]

Napisano
W dniu 30.11.2025 o 23:07, grogi napisał(a):

Jak obserwuje jakies rolki to idzie to wszystko w absurdalną stronę. Elektrycznie otwierane/uchylane/wsuwane klapki ładowania, jak jakby klikniecie i odchylenie klapki ręką było upokarzające :hehe:

Koszt wiekszy a jak sie spierdzieli to trzeba bedzie wyskoczyc z worka hajsu

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Jak obserwuje jakies rolki to idzie to wszystko w absurdalną stronę. Elektrycznie otwierane/uchylane/wsuwane klapki ładowania, jak jakby klikniecie i odchylenie klapki ręką było upokarzające :hehe:

Koszt wiekszy a jak sie spierdzieli to trzeba bedzie wyskoczyc z worka hajsu

Te klamki to przez fobię zasięgu. 90% ludzi za hasło samochód elektryczny reguje "a jaki to ma zasięg"? Więc producenci próbują go zmaksymalizować.

Klamki, które nie wystają i nie mają żadnej dziury obok, czyli nie powodują żadnych zawirowań powietrza zwiększają zasięg wzgledem tradycyjnych klamek od 0,5% do 2%.

Po przejechaniu 80000 km swierdzam, że klamki w Tesli są upierdliwe, ale 4 km zasięgu może czasem zrobić różnicę.

Napisano
36 minut temu, HelixSv napisał(a):

90% ludzi za hasło samochód elektryczny reguje "a jaki to ma zasięg"?

Właśnie tego doświadczam ujeżdżając EV.

Pierwsze pytanie jakie słyszę to "jak często musisz go ładować?" Tak jakby częstość ładowania można było określić w funkcji czasu :hmm: 

W domyśle, ile toto przejedzie bez ładowania. I wtedy, żeby jakoś oddać skalę, to mówię, że da radę zrobić kółko Czestochowa-Kraków- Częstochowa na jednym ładowaniu i przy lekkiej nodze. 

Napisano
38 minut temu, sowik85 napisał(a):

da radę zrobić kółko Czestochowa-Kraków- Częstochowa na jednym ładowaniu i przy lekkiej nodze. 

Na pewno tylko skrótem przez Wolbrom 😉

Napisano

Niekoniecznie. Trasa spod Jasnej Góry w Częstochowie (centrum) pod Radio Kraków (też centrum) to 138km, jadąc A1 a później na Olkusz. Przy zużyciu średnim 20kwh/100 da radę na ostatnich elektronach dojechać ;)

No, może nie zimą :old:

PS. Mam baterie 59kwh netto.