Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leapmotor T03 - tak tani, że aż dobry ;)

Featured Replies

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał:

10 godzin temu, maras77 napisał:

Ok. No właśnie T03 to mikrus
Farelka o max mocy 2kw w 20 minut zużyje 2kW/3= 0,6kWh.... I już był efekt....a nie 15-18kw.... Coś mi tu nie spina się tak matematycznie

A tam nie ma dodatkowo np grzałki baterii?

U mnie jest pompa ciepła do grzania wnętrza plus grzalka oporowa na ekstremalne temperatury, ale dodatkowo do grzania baterii jest druga grzałka i to chyba taka konkretna, ze 6 kW. Ja nie wiem czy ona się sama nie włącza np poniżej jakiejś temperatury, gdy komp uzna, że warto by dogrzać baterię dla jej dobrostanu. Nie doktoryzowalem się z tego jeszcze, ale u mnie też te zużycia podczas dużych mrozów rosną tak znacząco, że to nie może być sama pompa ciepła.

Edytowane przez iwik

Napisano
11 godzin temu, maras77 napisał:

To ja Ci wyjaśnię na przykładzie z życia - bo stosuję farelkę 2 kW do podgrzewania innych autek rano. Wsadzam wieczorem farelkę 2 kW, przedłużacz przez drzwi i wtyczka Tuya z timerem.

I 20 minut pracy farelki ustawionej między siedzeniami wylotem do przodu i dzisiaj (-4C) w Toyota Yaris Cross powoduje częściowe rozmrożenie szyby przedniej, lekko bocznych - ale łatwo tą skorupę się skrobaczką zdjęło. Przy -20 to tylko środek szyby był rozmrożony, ale reszta też lekko zmiękła, więc łatwo się skrobało.

W Espace 4, czyli autku o objętości dwóch samochodów - farelka przez 30 min właściwie nic nie daje. No może lód jest miękki i łatwiej się skrobie.

Więc konkluzja, że łatwo zagrzać samym prądem samochód przy mrozie jest dość fałszywa. Naprawdę trzeba sporo ciepła wpompować aby ogrzać autko, rozmrozić szyby.

I te 3 kW grzałek w Leapmotor T03 dają radę do tych -20 stopni. Autko naprawdę małe objetosciowo a moc wieksza od fatelki. Tylko kosztem zasięgu.

Dziś jak było rano -4 a potem w okolicy 0, to jeździłem sobie na 1 kW i było wystarczająco komfortowo.

Oczywiście mówimy o moim autku, czyli koniec 2025, gdyż demówka i pewnie egzemplarz @wujek z 2024 r mają mniejsze grzałki i rzeczywiście było tam słabo nawet przy +5.

Niech silnik spalinowy pracuje podczas spokojnej jazdy zużywając jakieś 50KM. To masz 36kW. 60% z tego idzie w ciepło, czyli masz 20kW do dyspozycji. Dziesięć farelek. Oczywiście pozostaje do dyskusji sprawność wymiennika ciepła ale tam się gigantyczna ilość energii cieplnej produkuje.

ok

Napisano
13 godzin temu, maras77 napisał:

To ja Ci wyjaśnię na przykładzie z życia - bo stosuję farelkę 2 kW do podgrzewania innych autek rano. Wsadzam wieczorem farelkę 2 kW, przedłużacz przez drzwi i wtyczka Tuya z timerem.

I 20 minut pracy farelki ustawionej między siedzeniami wylotem do przodu i dzisiaj (-4C) w Toyota Yaris Cross powoduje częściowe rozmrożenie szyby przedniej, lekko bocznych - ale łatwo tą skorupę się skrobaczką zdjęło. Przy -20 to tylko środek szyby był rozmrożony, ale reszta też lekko zmiękła, więc łatwo się skrobało.

W Espace 4, czyli autku o objętości dwóch samochodów - farelka przez 30 min właściwie nic nie daje. No może lód jest miękki i łatwiej się skrobie.

Więc konkluzja, że łatwo zagrzać samym prądem samochód przy mrozie jest dość fałszywa. Naprawdę trzeba sporo ciepła wpompować aby ogrzać autko, rozmrozić szyby.

I te 3 kW grzałek w Leapmotor T03 dają radę do tych -20 stopni. Autko naprawdę małe objetosciowo a moc wieksza od fatelki. Tylko kosztem zasięgu.

Dziś jak było rano -4 a potem w okolicy 0, to jeździłem sobie na 1 kW i było wystarczająco komfortowo.

Oczywiście mówimy o moim autku, czyli koniec 2025, gdyż demówka i pewnie egzemplarz @wujek z 2024 r mają mniejsze grzałki i rzeczywiście było tam słabo nawet przy +5.

U mnie przy dużych mrozach grzeje tylko jak stoi. Dodatkowo nie działa grzanie szyby tylko zimnem wieje w zimie hehe

Napisano
10 godzin temu, Fili_P napisał:

15 godzin temu, wlad napisał:

Dlatego zapytam ponownie jaka nagrzewnica, klimatyzator, pompa ciepła tam siedzi pod maską ( o jakiej max mocy chwilowej) bo byle jednostka od splitu w domu na 2-3kw to niezła szafa już. Farelka na 2kw to niewielka. To co w takim leapmoyorze mikrusów siedzi że jest w stanie zużyć podać 15-18 kw. ( Przez analogię farelka max poda / zużyje 2kWh jak chodzi non stop przez godzinę. Jaki potwór musi siedzieć pod maska ze jest w stanie zużyć w godzinę 15-18 je na godzinę jazdy w takim mikrusów.... No coś mi się tu nie zgadza po prostu

Caly czas przeciez mowimy o zuzyciu na 100km a nie na godzinefacepalm.

Jesli wiec te 100km pokonamy w godzine to faktycznie zuzycie bedzie kolo 2kWh/100km(4kW na poczatku a pozniej 0.6kW)

Ale jesli pokonamy 100km w 4 godziny pod postacia 20 odcinkow o dlugosci 5km(i czasie 12minut kazdy ) to wychodzi ze 4kW x 4 godziny jazdy z pelna moca ogrzewania dadza 16kW na kazde 100km.Mam nadzieje ze teraz jest to jasneok

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

Niech silnik spalinowy pracuje podczas spokojnej jazdy zużywając jakieś 50KM. To masz 36kW. 60% z tego idzie w ciepło, czyli masz 20kW do dyspozycji. Dziesięć farelek. Oczywiście pozostaje do dyskusji sprawność wymiennika ciepła ale tam się gigantyczna ilość energii cieplnej produkuje.

ok

Większość tego ciepła leci w gwizdek, czyli przez rurę wydechową i wypromieniowuje (jeśli jest takie słowo 😁) pod maską. Ale zawsze jakiś mały % odbierze kabina przez nagrzewnice.

Napisano
3 minuty temu, iwik napisał:

Większość tego ciepła leci w gwizdek, czyli przez rurę wydechową i wypromieniowuje (jeśli jest takie słowo 😁) pod maską. Ale zawsze jakiś mały % odbierze kabina przez nagrzewnice.

Oczywiście, inaczej byśmy się usmażyli. Kabina odbiera ciepło z tych 90 stopni, do których nagrzany mamy płyn. Chciałem tylko pokazać jak dużo mamy do dyspozycji żeby ten płyn nagrzać.

ok

Napisano
Wiec zastanów się matematycznie jeszcze raz.

Średnia prędkość auta w mieście to około 25 km/h. Jazda 100 km w mieście to ileś postojów, parkowań, na których grzejesz dla wygody auto po 20 min, oraz 4 godziny samej jazdy, gdzie masz włączone ogrzewanie. Wiec 30 kWh na 100 km przy grzałce 3kW to nie jest jakieś udziwnienie, tylko prosta matematyka. Więcej idzie na komfort, niż na jazdę default_ok.gif
No zdecydowanie jest to matematyka

Jeżeli grzałka w leapo ma max 3kw i średnia prędkość to 25km/h to grzejesz przez 4 godziny
4hx3kw=12kWh na ogrzewanie
MAX
więcej systemowo nie jesteś w stanie zrobić/wycisnąć

Jak mówisz z max mocą grzejesz 20 minut potem niech będzie 1/3

To masz w takim razie
(1hx3kw)+(3hx1kw) To jest 6kWh na 100km ( lub 4h grzania w takim trybie ze średnią prędkością 25km/h)
Do 30 z hakiem daaaaaaaaaleko
Napisano
A tam nie ma dodatkowo np grzałki baterii?
U mnie jest pompa ciepła do grzania wnętrza plus grzalka oporowa na ekstremalne temperatury, ale dodatkowo do grzania baterii jest druga grzałka i to chyba taka konkretna, ze 6 kW. Ja nie wiem czy ona się sama nie włącza np poniżej jakiejś temperatury, gdy komp uzna, że warto by dogrzać baterię dla jej dobrostanu. Nie doktoryzowalem się z tego jeszcze, ale u mnie też te zużycia podczas dużych mrozów rosną tak znacząco, że to nie może być sama pompa ciepła.
O i to byłoby brakujące kWh w tych 30 z hakiem jeśli tak jest!
Napisano

default_ok.gif

No to jesteśmy w czarnej dupie... z tymi elektrykami i pojemnością ich bateryjek w zasdzie
Napisano
13 minut temu, Fili_P napisał:

9 godzin temu, Ryb napisał:

No to jesteśmy w czarnej dupie... z tymi elektrykami i pojemnością ich bateryjek w zasdzie

No przy mojej baterii to musiałbym się bardzo starać, żeby przejechać 200km zimą, czyli zapewne po 150 już bym szukał ładowarki. Do tego koszt ładowania ok 2.5 za kWh w trasie no, ergo nie ma opcji, żebym się wybierał gdziekolwiek dalej zimą ev - jadę benzyną - taniej i bezstresowo.

Latem to inny temat - 300km na luzie (Krk - Łódź bez problemu zrobiłem przy +10 na zewnątrz).

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Fili_P napisał:

20 godzin temu, maras77 napisał:

No zdecydowanie jest to matematyka

Jeżeli grzałka w leapo ma max 3kw i średnia prędkość to 25km/h to grzejesz przez 4 godziny
4hx3kw=12kWh na ogrzewanie
MAX
więcej systemowo nie jesteś w stanie zrobić/wycisnąć

Jak mówisz z max mocą grzejesz 20 minut potem niech będzie 1/3

To masz w takim razie
(1hx3kw)+(3hx1kw) To jest 6kWh na 100km ( lub 4h grzania w takim trybie ze średnią prędkością 25km/h)
Do 30 z hakiem daaaaaaaaaleko

Ale sama jazda to też z 15 kWh, więc się spina. ok

Napisano
  • Autor

Teraz przy 0 stopni w T03 spokojnie mogę grzać na 1 kW i jest w kabinie znośnie, nic nie ubywa przez noc i generalnie te same trasy jakoś znacząco mniej drenują baterię.

Generalnie to autko na temperatury dodatnie lub lekko ujemne.

Zobaczymy, jak będzie w upały, czy tak samo klima będzie drenować akumulator. ok

Napisano

Yaris hybryda? Więc czemu grzejesz farelka a nie z app ?

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, ppmarian napisał:

Yaris hybryda? Więc czemu grzejesz farelka a nie z app ?

Bo to wersja bez grzania z app. Na kluczyk pod kierownicą.

Edytowane przez maras77

Napisano
6 godzin temu, Fili_P napisał:

Bez paniki, przecież można zdecydować, że się chce marznąć. Można nawet udawać, że to fajne.

zlosnik

Napisano
W dniu 31.01.2026 o 09:56, ppmarian napisał:

No właśnie nie żaden problem. U mamy licznik średniego kWh w aucie zatrzymał się zimą na 15 a z cegły SmartLife melduje wpompowanie do pustego aku 24-26kWh co się przekłada na 120-140km

Czyli ~ 20kWh/100km

A mama jedzi Tylko na krótkich odcinkach + max trasa ok 20km do wnusi

To nie jest takie proste.

Jak wyjeżdżasz z ogrzewanego garażu vs postój całą noc na mrozie, to na krótkim odcinku zużycie różni się spokojnie o 50%. I to tak na luzie.

A jak ktoś jeżdzi T03, to można jakoś tam zakładać, że auta w ogrzewanym garażu nie trzyma.

Napisano
W dniu 5.02.2026 o 23:47, maras77 napisał:

Wiec 30 kWh na 100 km przy grzałce 3kW to nie jest jakieś udziwnienie, tylko prosta matematyka.

Chciałbyś jechać 4 godziny z non-stop włączoną 3kW farelką? Na oko będziesz miał wtedy jakieś 70°C w kabinie. Może cud chińskiej myśli technicznej na to pozwala. Nie wiem.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, format napisał:

Chciałbyś jechać 4 godziny z non-stop włączoną 3kW farelką? Na oko będziesz miał wtedy jakieś 70°C w kabinie. Może cud chińskiej myśli technicznej na to pozwala. Nie wiem.

To nie jest obieg zamknięty, tylko ciągle masz świeże powietrze -20, a zużyte wylatuje. I te 3 kW przy takim mrozie wcale jakoś mocno nie nagrzewają powietrza. Jest nie za ciepłe, ale wystarczające. I dlatego w T03 szyby nie parują, a w Dolphinie Surf gdzie jest jakiś sprytny mieszacz - trzeba ze szmatą jeździć, lub wypiąć kostkę od siłowników, aby coś było widać przez szybę.

Teraz jak jest w okolicy 0, jeżdżę na minimum, czyli 1 kW i jest komfortowo.

A zużycie widać na ekranie naładowania baterii - jak się zatrzymujesz to pokazuje akurat tyle, ile idzie w wentylację.

Edytowane przez maras77

Napisano
3 minuty temu, maras77 napisał:

To nie jest obieg zamknięty, tylko ciągle masz świeże powietrze -20, a zużyte wylatuje. I te 3 kW przy takim mrozie wcale jakoś mocno nie nagrzewają powietrza. Jest nie za ciepłe, ale wystarczające. I dlatego w T03 szyby nie parują, a w Dolphinie Surf gdzie jest jakiś sprytny mieszacz - trzeba ze szmatą jeździć, lub wypiąć kostkę od siłowników, aby coś było widać przez szybę.

Teraz jak jest w okolicy 0, jeżdżę na minimum, czyli 1 kW i jest komfortowo.

A zużycie widać na ekranie naładowania baterii - jak się zatrzymujesz to pokazuje akurat tyle, ile idzie w wentylację.

Cieszą mnie Twoje odkrycia, ale elektryka z farelką to ja miałem już ponad 5 lat temu. Farelka dogrzewa przez pierwsze minuty na maksa, a potem zjeżdża ze zużyciem. Ale nie zdziwi mnie że Chińczyku jest inaczej i masz po prostu wajchę którą możesz zamienić auto w mobilną saunę fińską.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, format napisał:

Cieszą mnie Twoje odkrycia, ale elektryka z farelką to ja miałem już ponad 5 lat temu. Farelka dogrzewa przez pierwsze minuty na maksa, a potem zjeżdża ze zużyciem. Ale nie zdziwi mnie że Chińczyku jest inaczej i masz po prostu wajchę którą możesz zamienić auto w mobilną saunę fińską.

Niestety przez całą trasę było w okolicy 9A i 360V jak się nie jechało. I wcale nie było gorąco.

T03 nie ma żadnej automatyki - jest to totalnie manualna klima / grzanie, tylko sterowana z tabletu. Jak ustawisz, tak działa.

Obieg wewnętrzny też jest 0/1, bez żadnych %.

Napisano
3 minuty temu, maras77 napisał:

Niestety przez całą trasę było w okolicy 9A i 360V jak się nie jechało. I wcale nie było gorąco.

T03 nie ma żadnej automatyki - jest to totalnie manualna klima / grzanie, tylko sterowana z tabletu. Jak ustawisz, tak działa.

Obieg wewnętrzny też jest 0/1, bez żadnych %.

W kurze był po prostu climatronic który dobijał do zadanej temperatury i zwalniał z grzaniem.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, format napisał:

W kurze był po prostu climatronic który dobijał do zadanej temperatury i zwalniał z grzaniem.

W T03 nie ma zadanej temperatury - jest pasek mocy grzania / chłodzenia i koniec. Jak za zimno lub gorąco, to trzeba kliknąc i zmienić.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor

Akurat czekałem pod kinem i bawiłem się "układem komfortu".

Ma bardzo proste funkcje:

wentylator 7 prędkości.

Grzanie 0 kW - czyli wentylacja, grzanie 1 kW i grzanie 2 kW.

Żadnych stanów pośrednich, żadnego sterowania PWM. Pasek regulacji mocy grzania jest fejkowy - w połowie cyka przekaźnik pomiędzy 1 a 2 kW.

A 3 kW, które czasami widać, to z grzaniem baterii zapewne.

Można jeszcze zerojedynkowo włączać powietrze wewnętrzne i zewnętrzne.

Więc zagadka rozwiązana - układ jest prosty, albo nawet prostacki.

Napisano
34 minuty temu, maras77 napisał:

Więc zagadka rozwiązana - układ jest prosty, albo nawet prostacki.

Dlatego właśnie ten samochodzik kosztuje 9k$...

... w Chinach. hehe

I to jest cena adekwatna do tego co otrzymujemy, a nie 70k PLN.

Napisano

Ano w Citroenie Ami to wygląda podobnie, tylko nie wiem czy warto z tej anegdoty wynosić jakieś szersze wnioski na temat ogrzewania BEVów. Właściwie to wiem. Nie sądzę by było warto.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, format napisał:

Ano w Citroenie Ami to wygląda podobnie, tylko nie wiem czy warto z tej anegdoty wynosić jakieś szersze wnioski na temat ogrzewania BEVów. Właściwie to wiem. Nie sądzę by było warto.

W AMI nie ma w ogóle ogrzewania. Klimatyzacji też. Są uchylane na fleterki szyby.

Zasięg 75 km. Moc poniżej 10 KM.

A AMI kosztuje w EU tyle, co T03 w Chinach.

Ktoś nas robi w bambuko.

T03 powinien być w cenią AMI, a AMI w cenie skutera.

Edytowane przez maras77

Napisano
Ale sama jazda to też z 15 kWh, więc się spina. default_ok.gif

15+6 to 21 nie 30+ chyba jakaś inna matematykę w szkołach mieliśmy;-))
Napisano
17 minut temu, maras77 napisał:

W AMI nie ma w ogóle ogrzewania. Klimatyzacji też. Są uchylane na fleterki szyby.

Jest ogrzewanie normalnie z farelki. Tylko nadmuchów nie masz na paszczę.

Napisano
W dniu 7.02.2026 o 23:26, maras77 napisał:

Zasięg 75 km. Moc poniżej 10 KM.

A AMI kosztuje w EU tyle, co T03 w Chinach.

Ktoś nas robi w bambuko.

T03 powinien być w cenią AMI, a AMI w cenie skutera.

AMI ma to, czego nie ma T03, a co jest tutaj gamechangerem. Homologację L6e.

ok

Napisano
20 minut temu, Ryb napisał:

AMI ma to, czego nie ma T03, a co jest tutaj gamechangerem. Homologację L6e.

ok

Pewnie dlatego T03 widuje tak 2-3 razy w tygodniu.

AMI nie widzialem jeszcze na zywo-a produkuja to juz pare lat przeciez

Napisano
3 minuty temu, wlad napisał:

Pewnie dlatego T03 widuje tak 2-3 razy w tygodniu.

AMI nie widzialem jeszcze na zywo-a produkuja to juz pare lat przeciez

Może sytuacja wyglądałaby inaczej gdybyś miał 14 lat.

ok

Napisano

Dalszy sąsiad ma AMI wkasnie dla dziecka. Widzę zecwawet teraz przy mrozach młody jedzie tym do szkoły

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

ok

mialby zdecydowanie lepszy wzrok w wieku 14 lat zlosnik

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał:

ok

Widocznie w moim miescie nie ma 14-latkow.

Juz do mnie dotarlo-u mnie dopiero majac 16 lat mozna takim jezdzic.

Ale ze 16-latkow tez nie ma???

Edytowane przez wlad

Napisano
  • Autor

A ja widziałem AMI.

Screenshot_20260209_162610_Gallery.jpg

W porównaniu do T03 to wygląda dość ubogo.

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał:

ok

I gdyby były w ogóle dostępne w polskiej dystrybucji.

Napisano
4 godziny temu, format napisał:

Fakt, nie ma. Tylko Aixam i Ligier z mikrosamochodów. Plus oczywiście jakieś nikomu nieznane chińczyki.

ok

Napisano

Fakt, nie ma. Tylko Aixam i Ligier z mikrosamochodów. Plus oczywiście jakieś nikomu nieznane chińczyki.
default_ok.gif
Jakby ktoś chciał Ligier to służę pomocą. Serio!
Napisano
5 godzin temu, format napisał:

Ale ja nie widzialem ich w UK.

Napisano
10 minut temu, wlad napisał:

Ale ja nie widzialem ich w UK.

A są dostępne w UK dystrybucji?

hmm

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, format napisał:

Porównywanie w minimalnego poprawnego samochodu czyli T03 z wozidłem minimalnym klasy zabudowany skuter czyli AMI ma sens, gdy AMI kosztuje 1/4 T03.

IMO T03 powinien kosztować około 50 kPLN a AMI około 20 kpln.

A czemu?

Jednak T03 to w pełni samochód, z systemami bezpieczeństwa, poduszkami, wyposażeniem. Nie ma crashtestu, ale na FB jest kilka fotek z wypadków i radzi sobie całkiem nieźle w starciu z innymi samochodami. Ne słyszałem, aby ktoś odniósł jakieś obrażenia w T03 i wszystkie po wypadku trafiły do naprawy.

Z wad to jego zasięg, ładowanie, czyli ograniczenie do używania tylko w jednym celu - jazda wokół komina.

AMI - to konstrukcja typu namiot handlowy, rama z rurek, za silnik robi rozruszniko-alternator od mild hybryd. ie ma żadnych systemów bezpieczństwa, testy pokazują, że wypadek przy 45 km/h to kaplica. https://www.otomoto.pl/news/mikrosamochody-wioza-smierc-szokujace-wyniki-testow-zderzeniowych

Z zalet - dwie osoby, deszcz nie pada, jakieś ogrzewanie jest. Aby przewieźć 4 osoby, jak w T03, trzeba dwa AMI, Do tego komfort, bezpieczeństwo, prędkość, zasięg - czyli dałbym wartość 3 AMI za jeden T03. Podstawowa zaleta ami, ze może nim jeździć młodzież. Tylko, czy nie lepiej płacić za Ubera młodzieży, bo w razie wypadku może być żal na całe życie ?

Skuter 125 cm3 kosztuje 6 kpln. bezpieczeństwo jak w AMI, za to w niepogodę raczej się nie pojedzie. Dałbym 3 skutery za jedno AMI.

Napisano
11 minut temu, maras77 napisał:

Porównywanie w minimalnego poprawnego samochodu czyli T03 z wozidłem minimalnym klasy zabudowany skuter czyli AMI ma sens, gdy AMI kosztuje 1/4 T03.

IMO T03 powinien kosztować około 50 kPLN a AMI około 20 kpln.

A czemu?

Jednak T03 to w pełni samochód, z systemami bezpieczeństwa, poduszkami, wyposażeniem. Nie ma crashtestu, ale na FB jest kilka fotek z wypadków i radzi sobie całkiem nieźle w starciu z innymi samochodami. Ne słyszałem, aby ktoś odniósł jakieś obrażenia w T03 i wszystkie po wypadku trafiły do naprawy.

Z wad to jego zasięg, ładowanie, czyli ograniczenie do używania tylko w jednym celu - jazda wokół komina.

AMI - to konstrukcja typu namiot handlowy, rama z rurek, za silnik robi rozruszniko-alternator od mild hybryd. ie ma żadnych systemów bezpieczństwa, testy pokazują, że wypadek przy 45 km/h to kaplica. https://www.otomoto.pl/news/mikrosamochody-wioza-smierc-szokujace-wyniki-testow-zderzeniowych

Z zalet - dwie osoby, deszcz nie pada, jakieś ogrzewanie jest. Aby przewieźć 4 osoby, jak w T03, trzeba dwa AMI, Do tego komfort, bezpieczeństwo, prędkość, zasięg - czyli dałbym wartość 3 AMI za jeden T03. Podstawowa zaleta ami, ze może nim jeździć młodzież. Tylko, czy nie lepiej płacić za Ubera młodzieży, bo w razie wypadku może być żal na całe życie ?

Skuter 125 cm3 kosztuje 6 kpln. bezpieczeństwo jak w AMI, za to w niepogodę raczej się nie pojedzie. Dałbym 3 skutery za jedno AMI.

Tymczasem jest dokładnie odwrotnie, bo rynek kształtują prawa podaży i popytu a nie wyliczenia oparte o kubaturę wnętrza. Żeby zrobić czterokołowiec lekki to nie tylko musisz się mocniej wysilić żeby nie przekroczyć granicznej masy ale jeszcze użyć drogich materiałów (aluminium) oraz części, które nie leżą na każdej półce u dostawców (te z półek dostawców są za ciężkie). Dodatkowo konkurencja jest niewielka, a taki czternastolatek nie ma alternatywy. I dlatego Leapmotor mimo że oferuje więcej auta w aucie jest tańszy od skuterosamochodu z dieslem.

Ale... W skuterosamochodzie mimo że zrobione z materiałów grubości papieru to wszystko działa jak powinno. Klima chłodzi, ogrzewanie grzeje, szyby nie parują a zasięgu starcza na dwa tygodnie dojazdów do szkoły.

ok

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Ryb napisał:

Tymczasem jest dokładnie odwrotnie, bo rynek kształtują prawa podaży i popytu a nie wyliczenia oparte o kubaturę wnętrza. Żeby zrobić czterokołowiec lekki to nie tylko musisz się mocniej wysilić żeby nie przekroczyć granicznej masy ale jeszcze użyć drogich materiałów (aluminium) oraz części, które nie leżą na każdej półce u dostawców (te z półek dostawców są za ciężkie). Dodatkowo konkurencja jest niewielka, a taki czternastolatek nie ma alternatywy. I dlatego Leapmotor mimo że oferuje więcej auta w aucie jest tańszy od skuterosamochodu z dieslem.

Ale... W skuterosamochodzie mimo że zrobione z materiałów grubości papieru to wszystko działa jak powinno. Klima chłodzi, ogrzewanie grzeje, szyby nie parują a zasięgu starcza na dwa tygodnie dojazdów do szkoły.

ok

Z tymi lekkimi pojazdami EV jest pewien mały fakap - masa do 350 kg. AMI ważący 485 KG się łapie, bo liczą masę bez akumulatora. Pewnie do pierwszej sprawy cywilnej, gdzie ktoś to podniesie w ramach linii obrony przed roszczeniami, gdyż przepisy nie mówią jak to liczyć.

I klimy tam nie ma, a ogrzewanie też symboliczne - aczkolwiek lepsze, niż w skuterze.

A dwa tygodnie dojazdu do szkoły oznacza przy zasięgu AMI 7,5 km w dwie strony, czyli poniżej 4 km w jedną. IMO rower lub hulajnoga się lepiej sprawdzi.

Edytowane przez maras77

Napisano
1 minutę temu, maras77 napisał:

Z tymi lekkimi pojazdami EV jest pewien mały fakap - masa do 350 kg. AMI ważący 485 KG się łapie, bo liczą masę bez akumulatora. Pewnie do pierwszej sprawy cywilnej, gdzie ktoś to podniesie w ramach linii obrony przed roszczeniami, gdyż przepisy nie mówią jak to liczyć.

Mówią. ZTCW właśnie warunki homologacyjne na L6e stanowią, że liczy się bez baterii.

1 minutę temu, maras77 napisał:

I klimy tam nie ma, a ogrzewanie też symboliczne - aczkolwiek lepsze, niż w skuterze.

No ale AMI też jest tańszy niż Leapmotor. Ale już spalinowy Aixam, który ma klimę i normalne ogrzewanie kosztuje więcej niż T03. Inna rzecz, że taki T03 już na pierwszy rzut oka jest we wszystkim lepszy od skuterosamochodu. One absolutnie nie powinny ze sobą konkurować, kto nie musi nie powinien kupować skuterosamochodu bo to bez sensu.

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
28 minut temu, Ryb napisał:

Mówią. ZTCW właśnie warunki homologacyjne na L6e stanowią, że liczy się bez baterii.

Znajdź jeszcze obowiązując ą w PL podstawę prawną, gdzie jest użyte słowo bateria a nie "w stanie gotowym do jazdy" i będzie GIT. ok

A jak poszukasz, to pewnie odkryjesz, czemu AMI nie ma w sieci sprzedaży w PL, ale można go sprowadzić ok

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał:

A są dostępne w UK dystrybucji?

hmm

Tak-sa na stronie Citroena.Cena zaczyna sie od 7695 funtow.

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał:

Znajdź jeszcze obowiązując ą w PL podstawę prawną, gdzie jest użyte słowo bateria a nie "w stanie gotowym do jazdy" i będzie GIT. ok

Spojrzałem i faktycznie, wszędzie stan gotowy do jazdy. Trzeba może pogrzebać głębiej ale na pierwszy rzut oka tak to wygląda.

8 godzin temu, maras77 napisał:

A jak poszukasz, to pewnie odkryjesz, czemu AMI nie ma w sieci sprzedaży w PL, ale można go sprowadzić ok

A to nie wiem. Ale Aixama w wersji E normalnie sprzedają. Nawet fajny, na pewno o niebo lepszy niż AMI. Tylko że kosztuje też 3x tyle.

bzik

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zderzenie z większym autem przy predkości okolo 30 km/h. nikt nie został ranny, ale uszkodzenia na korzyść leaprmotra.

Może być zdjęciem przedstawiającym samochód

Napisano
W dniu 24.02.2026 o 00:52, maras77 napisał:

Zderzenie z większym autem przy predkości okolo 30 km/h. nikt nie został ranny, ale uszkodzenia na korzyść leaprmotra.

Wygląda na to, że mały chińczyk jest mocniejszy niż stary kloc z Niemiec zlosnik

A to Twój?