Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile razy ogrzewa się u was zasobnik cwu?

Featured Replies

Napisano

Baniak 100l na ciepłą wodę. Viesmana. Ogrzewam go gazowym kotłem. Do 55 stopni.

Czy jak taki cykl ogrzewania robi się 10-12 razy na dobę to jest to normalne zjawisko?

Mam takie statystyki, bo podłączyłem czujnik temp. przy wyjściu z kotła na wężownicę zasobnika.

Wzmożone użycie CWU jest przeważnie wieczorem no i wtedy to jasna sprawa, że trzeba dorobić ciepłej wody.

Jest cyrkulacja - ale ona nie działa bez przerwy - tylko jak wykryje ruch w korytarzu, który był dalej niż 20 min temu (czyli max 3x na godzinę działa pompa przez jakieś 2 min). Muszę kiedyś ją wyłączyć w sumie i sprawdzę wtedy jak to wygląda.

Macie jakieś statystyki jak to u was wygląda?

Napisano
12 minut temu, exor napisał(a):

Baniak 100l na ciepłą wodę. Viesmana. Ogrzewam go gazowym kotłem. Do 55 stopni.

Czy jak taki cykl ogrzewania robi się 10-12 razy na dobę to jest to normalne zjawisko?

Mam takie statystyki, bo podłączyłem czujnik temp. przy wyjściu z kotła na wężownicę zasobnika.

Ja mam zasobnik - chyba - 160L. Grzeje się 2-3 razy na dobę do 43 stopni C, głównie po dużym zużyciu wody (prysznic), histereza jest z 10 stopni. Czujnik jest chyba w połowie zasobnika.

Edytowane przez kiziuk

Napisano

Raz dziennie. Też Viessmann tyle że 500l i 3 osoby. Czujniki dość nisko i grzany gazem do 55 ;] 

Zostało takie bydle z czasów kiedy było tylko CO węglowe z kotłem zasypowym. Paliło się wtedy w kotle co 4 dni poza sezonem grzewczym ;] 

Nie było sensu go zmieniać on nas wszystkich przeżyje, jest z lat 90' a w środku wygląda jak nowy z fabryki ;]  Oczywiście jest nierdzewny, ciężki i ocieplony 20cm wełny. ;]

Napisano

Wysoka temp i albo wysokie zużycie wody albo jest coś nie tak.

U mnie CWU to 160l (czy180l) cykl zazwyczaj jest 1, góra 2 na dzień. 4 osoby +recyrkulacja, temp ustawiona na 44C (odpala przy 39C).

Napisano

X2 50c, 160l, grzeje rano i wieczorem wg harmonogramu. 

Edytowane przez sdss

Napisano

200l do 47°, w tygodniu uda się raz ,że podgrzeje. W weekend po dwa razy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja ustawiam grzanie cwu raz dziennie na pompie. Na automacie dogrzewał się kilka razy po trochu, ale przy ustawieniu "raz a dobrze" zużywa mniej energii pompa.

Pompka obiegowa (ta od cyrkulacji ciepłej wody, żeby nie czekać pół minuty aż zacznie lecieć ciepła z kranu) niestety wyciąga ciepło w zastraszajacym tempie, więc muszę ogarnąć jeszcze jakiś harmonogram jej pracy, na razie włączam ją od wielkiego dzwona.

Edytowane przez iwik

• 2 tygodnie później...
Napisano

dobre pytanie, też nie wiem jak to ustawić

mam 160 litrów i grzeje raz wieczorem do 45 stopni, 4 osoby, bateria termostatyczna z deszczownicą, daje radę, rano jest jeszcze ciepła i spokojnie po 8 można sie wykąpać przed wyjściem do pracy, później włącza się 18:30 i gdzeje do 45

Pytanie czy ustawić jakieś właśnie podtrzymanie? Może się sam włączać jak spadnie o 5 stopni czy zostawić jak mam...

Ciekawe kiedy by brał mniej gazu czy teraz jak mam, że grzeje baniak to co zużyjemy, woda koło 18 wyraźnie chłodna, letnia... czy jakby sam sobie pykał od tych 40 do 45 właczając funkcję eco

Napisano

pytanie ekstra: do ilu powinna się nagrzać woda CWU? bo macie rozpiętość. U mnie jest bliżej 40 stopni ale czy nie za nisko i jest szansa na jakieś tam bakterie?

Napisano
20 minut temu, lucash napisał:

pytanie ekstra: do ilu powinna się nagrzać woda CWU? bo macie rozpiętość. U mnie jest bliżej 40 stopni ale czy nie za nisko i jest szansa na jakieś tam bakterie?

U siebie mam ustawione na 48 st. A to po to, by z kranu z prysznica leciała dobrze ciepła woda.

Napisano
44 minuty temu, 62545tomasz napisał:

dobre pytanie, też nie wiem jak to ustawić

mam 160 litrów i grzeje raz wieczorem do 45 stopni, 4 osoby, bateria termostatyczna z deszczownicą, daje radę, rano jest jeszcze ciepła i spokojnie po 8 można sie wykąpać przed wyjściem do pracy, później włącza się 18:30 i gdzeje do 45

Pytanie czy ustawić jakieś właśnie podtrzymanie? Może się sam włączać jak spadnie o 5 stopni czy zostawić jak mam...

Ciekawe kiedy by brał mniej gazu czy teraz jak mam, że grzeje baniak to co zużyjemy, woda koło 18 wyraźnie chłodna, letnia... czy jakby sam sobie pykał od tych 40 do 45 właczając funkcję eco

To histereza kotla decyduje kiedy grzać. Ty decydujesz do ilu.

Straty sa proporcjonalne do różnicy temp, wiec im bardziej zbliżysz sie do temp otoczenia zbiornika tym lepiej.

Ważne jest też,czy jest cyrkulacja bo to też zbija temp ale podwyższa komfort.

Edytowane przez sherif

Napisano
37 minut temu, lucash napisał:

Od tego jest antylegionella czy przegrzewanie okresowe, a grzej do ilu Ci pasuje.

16 minut temu, rwIcIk napisał:

U siebie mam ustawione na 48 st. A to po to, by z kranu z prysznica leciała dobrze ciepła woda.

Zwykle człowiek czuje ciepło powyżej 37C. Przy 46C juz mi sie dzieciaki parzyly ale dobrze ciepła to pojęcie względne.

Napisano
5 minut temu, sherif napisał:

To histereza kotla decyduje kiedy grzać. Ty decydujesz do ilu.

Straty sa proporcjonalne do różnicy temp, wiec im bardziej zbliżysz sie do temp otoczenia zbiornika tym lepiej.

Ważne jest też,czy jest cyrkulacja bo to też zbija temp ale podwyższa komfort.

U mnie nie ma zbiornika - zewnętrznego, bo w kotle jest jakiś mały - i zasób wody uzupełnia oraz komfort zapewnia cyrkulacja ok

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał:

Od tego jest antylegionella czy przegrzewanie okresowe, a grzej do ilu Ci pasuje.

Zwykle człowiek czuje ciepło powyżej 37C. Przy 46C juz mi sie dzieciaki parzyly ale dobrze ciepła to pojęcie względne.

Chodzi o to, by nie przekręcać wajchy na maksa. Podnosisz i jest ciepła woda, a jak chcesz mieć cieplejszą, to masz. Podobnie pod prysznicem.

U mnie optymalnie jest 47-48 ustawione na piecu. Bo w obiegu pewnie jest mniej. I podkreślam, nie mam dodatkowego zbiornika.

Napisano

W sumie dziwne pytanie. U mnie grzeje non stop jak tylko trochę zużyje to dopuszcza świeżej i dociąga do zadanej temperatury. Jak z recyrkulacji wychłodzi to to samo
Mam ustawione dwa czasokresu na CWU
Poranny i popoludniowo-wieczorny
Jak bym miał tak zbiornikami policzyc to pewnie w ciągu dnia zużywamy miedzy 400-600 litrów ciepłej wody tego typu... zależy ile razy kąpiele w wannie są grane w danym dniu czyli że 2-3 zbiorniki.... Musiałbym sprawdzic

Napisano

W sumie dziwne pytanie. U mnie grzeje non stop jak tylko trochę zużyje to dopuszcza świeżej i dociąga do zadanej temperatury. Jak z recyrkulacji wychłodzi to to samo
Mam ustawione dwa czasokresu na CWU
Poranny i popoludniowo-wieczorny
Jak bym miał tak zbiornikami policzyc to pewnie w ciągu dnia zużywamy miedzy 400-600 litrów ciepłej wody tego typu... zależy ile razy kąpiele w wannie są grane w danym dniu czyli że 2-3 zbiorniki.... Musiałbym sprawdzic