Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Archiwum odklejonych cen

Featured Replies

Napisano

Może warto taki wątek zarzucić zlosnik

Ciekawe jak ceny się ukształtują, jak już będzie wiadomo ewentualnie, że następnych dopłat do EV już nie będzie.

Filmik z testu ID3, ustawiłem moment jak gościu mówi o cenach hehe

Tymczasem rzeczywistość na otomoto, przy ustawionych autach "Nowych" od najtańszych

https://www.otomoto.pl/osobowe/nowe/volkswagen/id3?search%5Border%5D=filter_float_price%3Aasc&search%5Badvanced_search_expanded%5D=true

Jakby nie patrzeć, -60k PLN od ówczesnej "cennikowej" i powiedzmy -30k od tej wyświetlanej rabatowej ;]

Zaokrąglając, powiedzmy że było 190, a jest 130, to (190 - 130)/190*100* ~= około jedna trzecia ceny w dół zlosnik

Super nas klientów doili oslabiony

Napisano

Ile w szczycie ev6 w top wersji kosztowała? phi

Już sprawdzilem: 400kplnhehe

Edytowane przez zinger

Napisano
59 minut temu, zinger napisał:

Ile w szczycie ev6 w top wersji kosztowała? phi

Już sprawdzilem: 400kplnhehe

EV6 GT 400 cennikowo zlosnik

Współczuć tym, co kupili na górce.

Z Teslą to samo było, a nawet lepiej.

Pamietam wpis gościa na forum, jak zamówił i odebrał po wysokiej cenie TMY, kilka dni po odbiorze zaczął przygotowywać swoją TM3 do sprzedaży.

I przyszedł dzień, że mocno obniżone zostały ceny TMY i TM3. Stracił podwójnie czujnik

Tymczasem...

Zrzut ekranu 2026-02-7 o 18.08.41.png

Napisano

5 godzin temu, kravitz napisał:

Tymczasem rzeczywistość na otomoto, przy ustawionych autach "Nowych" od najtańszych

https://www.otomoto.pl/osobowe/nowe/volkswagen/id3?search%5Border%5D=filter_float_price%3Aasc&search%5Badvanced_search_expanded%5D=true

Jakby nie patrzeć, -60k PLN od ówczesnej "cennikowej" i powiedzmy -30k od tej wyświetlanej rabatowej ;]

Zaokrąglając, powiedzmy że było 190, a jest 130, to (190 - 130)/190*100* ~= około jedna trzecia ceny w dół zlosnik

Lepsze wrażenie robi e-golf. Bo zdaje się pod 200 k kosztował zlosnik

Napisano
11 minut temu, mrBEAN napisał:

Ojtamojtam. Ja za elonwagena z hamulcami zapłaciłem prawie 700 zlosnik2

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, mrBEAN napisał:

Mój jako nowy w 2019 o ile pamiętam 156k.

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

Mój jako nowy w 2019 o ile pamiętam 156k.

Mam ofertę na mailu z lutego 2018 roku na 193 670 zł :)

Po rabacie: 181 782 zł

Ale jeszcze można było doklikać sobie trochę wyposażenia ;)

Napisano
8 godzin temu, kravitz napisał:

Może warto taki wątek zarzucić zlosnik

Ciekawe jak ceny się ukształtują, jak już będzie wiadomo ewentualnie, że następnych dopłat do EV już nie będzie.

Sprawdź ile kosztował Twój telefon w momencie premiery i teraz.

skromny

Napisano

Mój cennikowo 200k.

Screenshot_20260207_213727.jpg

Kupiłem za 154 (-dopłata)

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, mrBEAN napisał:

Mam ofertę na mailu z lutego 2018 roku na 193 670 zł :)

Po rabacie: 181 782 zł

Ale jeszcze można było doklikać sobie trochę wyposażenia ;)

No fakt. Mój full nie był.

Nie miał z tego co pamiętam dosyć typowego wyposażenia dla elektryka tj grzanej kiery i foteli.

Miał natomiast grzaną przednią szybę z tymi zatopionymi pręcikami jak w Fordach i ledy matrixy.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, iwik napisał:

Mój cennikowo 200k.

Screenshot_20260207_213727.jpg

Kupiłem za 154 (-dopłata)

brakuje jeszcze info co to za auto.

Bentley? zlosnik

Napisano

3 godziny temu, kravitz napisał:

Bentley? zlosnik

Jaguar gay zlosnik

jaguar-copy-nothing-v0-mmm7nf5gu82e1.png

Nissan Ariya

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, iwik napisał:

Jaguar gay zlosnik

jaguar-copy-nothing-v0-mmm7nf5gu82e1.png

Nissan Ariya

Podoba mi się ta fryzura "za piętnaście dwunasta" skromny

No ale wiadomo. Ja takiej nie zrobię, bo nie ma co ukrywać. Na wzornictwie przemysłowym się nie znam.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

Na wzornictwie przemysłowym się nie znam.

Na naukę nigdy za późno.

ok

otouczelnie.pl

WZORNICTWO PRZEMYSŁOWE - studia 2026 | 3 uczelnie - rekru...

Studia I stopnia - 2026/2027 na kierunku wzornictwo przemysłowe. Tu dowiesz się gdzie studiować, jakie zdawać przedmioty na maturze, jaką wybrać uczelnię oraz jaka praca po studiach.

Napisano
W dniu 7.02.2026 o 18:09, mrBEAN napisał:

Pamietam wpis gościa na forum, jak zamówił i odebrał po wysokiej cenie TMY, kilka dni po odbiorze zaczął przygotowywać swoją TM3 do sprzedaży.

I przyszedł dzień, że mocno obniżone zostały ceny TMY i TM3. Stracił podwójnie czujnik

Tymczasem...

Świetna cena dobry moment żeby kupić.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 7.02.2026 o 18:09, mrBEAN napisał:

Tymczasem...

Screenshot_20260226-180022.png

Ja wiem że to nie GT, ale zjazd też niczego sobie.

Napisano
34 minuty temu, format napisał:

I to mnie najbardziej wstrzymuje przed zakupem jako fizol bez darmowego leasingu.

5cio letni elektryk z przebiegiem 11000km jest wart niewiele więcej niż arteon z nakulanymi 160kkm..

A kto wie ile to warte bedzie za 3-4 lata.

Napisano
Godzinę temu, Chalek napisał:

I to mnie najbardziej wstrzymuje przed zakupem jako fizol bez darmowego leasingu.

5cio letni elektryk z przebiegiem 11000km jest wart niewiele więcej niż arteon z nakulanymi 160kkm..

A kto wie ile to warte bedzie za 3-4 lata.

Myślę że możesz sobie popatrzeć na na przykład depreciation rate TMS, który na rynku jest 15 lat.
Dałem to do opracowania Gemini:

UYnWMU9.png

Kluczowe punkty nagłego spadku wartości

W historii Modelu S wystąpiły trzy główne momenty, które "zepchnęły" ceny aut używanych na niższy poziom niemal z dnia na dzień:

1. Facelift 2016 (Usunięcie "nosa"): Pierwsza wizualna zmiana przodu auta sprawiła, że wczesne modele (z czarnym, plastikowym owalem z przodu) zaczęły wyglądać staro. Rynek wtórny zareagował na to ok. 15-20% spadkiem cen modeli przedliftingowych.

2. Refresh 2021 (Wersja Plaid i poziomy ekran): To był najważniejszy wstrząs technologiczny. Wprowadzenie zupełnie nowego wnętrza z poziomym ekranem i drastycznie lepszymi osiągami (Plaid) spowodowało, że starsze modele (z pionowym ekranem, produkowane do 2020 r.) przestały być postrzegane jako "nowoczesne Tesle". Ich wartość spadła gwałtownie, tworząc wyraźną barierę cenową między rocznikiem 2020 a 2021.

3. Wojna cenowa 2023: To unikalne zjawisko. Tesla agresywnie obniżyła ceny nowych egzemplarzy (nawet o 20-30%), aby zwiększyć wolumen sprzedaży. To natychmiast uderzyło w rynek wtórny – właściciele rocznych aut odkryli, że ich samochody są warte mniej niż wynosi pozostały do spłaty leasing.

Stabilizacja cen – "Bateria jako fundament"

Stabilizacja cen na rynku wtórnym (tzw. price floor) następuje zazwyczaj między 8. a 10. rokiem eksploatacji.

• Wartość użytkowa: Cena przestaje spadać drastycznie, gdy auto osiąga poziom ok. 15-20% pierwotnej wartości. W 2026 roku najstarsze sprawne egzemplarze z lat 2012-2014 kosztują zazwyczaj tyle, ile wynosi wartość samej baterii i silników jako części zamiennych lub magazynów energii.

• Koniec produkcji (2026): Zapowiedziane na połowę 2026 roku zakończenie produkcji Modelu S zaczyna paradoksalnie stabilizować ceny najmłodszych używanych egzemplarzy (z lat 2022-2025), które stają się poszukiwane jako ostatnie "klasyczne" flagowce marki przed pełnym przejściem na nową generację platform.

Podsumowanie trendów

Okres

Średni spadek roczny

Przyczyna

0-3 lata

~15-20%

Typowa utrata wartości auta luksusowego.

3-7 lat

~8-12%

Starzenie się technologii baterii i procesorów.

8+ lat

~3-5%

Stabilizacja rynkowa (użytkowa wartość pojazdu).

Napisano
2 godziny temu, format napisał:

To raczej jakaś cesja lub błąd, nie ma tego ogłoszenia już.

Ewentualnie bida wersja z małą baterią. Albo inny bubel lub desperat.

I nie stosuję wyparcia, tylko zwyczajnie rocznik, przebieg, cena się nie zgrywają ;)

Tak czy inaczej, EV6 jako używka jest chyba jedną z lepiej wycenionych ofert aktualnie. Brałbym zlosnik

Niedoceniony wóz ok

Napisano
  • Autor
47 minut temu, mrBEAN napisał:

Niedoceniony wóz ok

Czy ja wiem czy niedoceniony?

Plus tego auta to szybkie ładowanie.

Czy coś jeszcze?

Wielki kloc w którym z tylu nie ma miejsca dla dorosłych ludzi.

Nie widzę powodu i scenariusza dla którego miałbym go kupić.

Jakbym był sam to bym kupił TM3, jak z rodziną to TMY.

Jak nie chce Tesli to jakąś Skodę czy Cupre.

No nie widzę sensu dla tej Kii.

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

Myślę że możesz sobie popatrzeć na na przykład depreciation rate TMS, który na rynku jest 15 lat.
Dałem to do opracowania Gemini:

UYnWMU9.png

Kluczowe punkty nagłego spadku wartości

W historii Modelu S wystąpiły trzy główne momenty, które "zepchnęły" ceny aut używanych na niższy poziom niemal z dnia na dzień:

1. Facelift 2016 (Usunięcie "nosa"): Pierwsza wizualna zmiana przodu auta sprawiła, że wczesne modele (z czarnym, plastikowym owalem z przodu) zaczęły wyglądać staro. Rynek wtórny zareagował na to ok. 15-20% spadkiem cen modeli przedliftingowych.

2. Refresh 2021 (Wersja Plaid i poziomy ekran): To był najważniejszy wstrząs technologiczny. Wprowadzenie zupełnie nowego wnętrza z poziomym ekranem i drastycznie lepszymi osiągami (Plaid) spowodowało, że starsze modele (z pionowym ekranem, produkowane do 2020 r.) przestały być postrzegane jako "nowoczesne Tesle". Ich wartość spadła gwałtownie, tworząc wyraźną barierę cenową między rocznikiem 2020 a 2021.

3. Wojna cenowa 2023: To unikalne zjawisko. Tesla agresywnie obniżyła ceny nowych egzemplarzy (nawet o 20-30%), aby zwiększyć wolumen sprzedaży. To natychmiast uderzyło w rynek wtórny – właściciele rocznych aut odkryli, że ich samochody są warte mniej niż wynosi pozostały do spłaty leasing.

Stabilizacja cen – "Bateria jako fundament"

Stabilizacja cen na rynku wtórnym (tzw. price floor) następuje zazwyczaj między 8. a 10. rokiem eksploatacji.

• Wartość użytkowa: Cena przestaje spadać drastycznie, gdy auto osiąga poziom ok. 15-20% pierwotnej wartości. W 2026 roku najstarsze sprawne egzemplarze z lat 2012-2014 kosztują zazwyczaj tyle, ile wynosi wartość samej baterii i silników jako części zamiennych lub magazynów energii.

• Koniec produkcji (2026): Zapowiedziane na połowę 2026 roku zakończenie produkcji Modelu S zaczyna paradoksalnie stabilizować ceny najmłodszych używanych egzemplarzy (z lat 2022-2025), które stają się poszukiwane jako ostatnie "klasyczne" flagowce marki przed pełnym przejściem na nową generację platform.

Podsumowanie trendów

Okres

Średni spadek roczny

Przyczyna

0-3 lata

~15-20%

3-7 lat

~8-12%

8+ lat

~3-5%

O ile w przypadku takiej Ski można wyrysować to historycznie to nie uwzglednia to jednego kluczowego ryzyka - rozwoju i spadku cen baterii.

W przypadku silników spalinowych to już raczej przełomu nie będzie, tak w przypadku bateri... różnie może być. R+D mocno dziala.

No i powiedzmy kupujesz taka kia za stówkę a za 2 lata jakis byd czy inna toyota wprowadza baterie z zasięgiem 1500km w cenie zwykłego dupowozu. Trochę to widać na bazie pierwszych leafow z jakaś malutka baterią, te auta są obecnie warte czapkę śliwek.

Raczej cena takiej kii nie poleci 8-12% przy materializacji ryzyka rozwoju baterii.

Jeszcze rok temu dla naszych BME RFI byly na poziomie 1,2 mln/MWh, obecnie poniżej 0,8. Idzie to w dół a podłogi nie widać.

Napisano
48 minut temu, Chalek napisał:

O ile w przypadku takiej Ski można wyrysować to historycznie to nie uwzglednia to jednego kluczowego ryzyka - rozwoju i spadku cen baterii.

W przypadku silników spalinowych to już raczej przełomu nie będzie, tak w przypadku bateri... różnie może być. R+D mocno dziala.

No i powiedzmy kupujesz taka kia za stówkę a za 2 lata jakis byd czy inna toyota wprowadza baterie z zasięgiem 1500km w cenie zwykłego dupowozu. Trochę to widać na bazie pierwszych leafow z jakaś malutka baterią, te auta są obecnie warte czapkę śliwek.

Raczej cena takiej kii nie poleci 8-12% przy materializacji ryzyka rozwoju baterii.

Jeszcze rok temu dla naszych BME RFI byly na poziomie 1,2 mln/MWh, obecnie poniżej 0,8. Idzie to w dół a podłogi nie widać.

Dlatego warto liczyć TCO, a nie samą utratę wartości.

Rozsądnie jest też uwzględnić szeroko pojęty "performens" ;)

I każdy indywidualnie.

Napisano
10 godzin temu, mrBEAN napisał:

Dlatego warto liczyć TCO, a nie samą utratę wartości.

Rozsądnie jest też uwzględnić szeroko pojęty "performens" ;)

I każdy indywidualnie.

TCO + czas na obsługę auta = znasz wynik zlosnik

Napisano
13 godzin temu, format napisał:

Podsumowanie trendów

Okres

Średni spadek roczny

Przyczyna

0-3 lata

~15-20%

3-7 lat

~8-12%

8+ lat

~3-5%

Czyli np 8 lat to będzie 3x20% + 4x10% + 4% to daje 104% zlosnik. Jadąc minimalnym spadkiem to dopiero po 15latach dostajemy auto gratis.

Napisano
  • Autor
55 minut temu, sherif napisał:

Czyli np 8 lat to będzie 3x20% + 4x10% + 4% to daje 104% zlosnik. Jadąc minimalnym spadkiem to dopiero po 15latach dostajemy auto gratis.

Dziwne czasy były tak 2-3 lata temu i trudno tutaj o jakieś dokładniejsze estymacje.

Np mój Golf też stracił baaaardzo dużo na wartości.

W sumie to kupiłem go drożej niż teraz można kupić wersję R. To już wiele mówi.

Jak chcesz mało tracić, to bierzesz Corollę w leasing (darmowy oczywiście) ;)

Tzn możesz kupić jakiegoś rodzynka w limitowanej wersji, gdzie się produkcja kończy i go trzymać w garażu. Wtedy nie ma utraty wartości, ale możesz tylko w nim spać i nie jeździć.

Jak zaczynasz kombinować z zakupem inaczej, bo np chcesz mieć jeszcze jakieś tam wymyślone przez siebie "walory" użytkowe, czy to będzie prowadzenie, wygląd, osiągi, czy jakiś tam załadunek czy cokolwiek, to już wiadomo że utrata wartości nie jest priorytetem.

Napisano
10 godzin temu, komor napisał:

TCO + czas na obsługę auta = znasz wynik zlosnik

Weź mi to pokaz na liczbach bo jakoś mi nie wychodzi. Oczywiście w moim przypadku 😁

Mimo że jestem fanem elektryków i w firmie jak są dostępne to nimi śmigam.

Czas na obsluge bedzie jednakowy bo tylko tesla nie przewiduje przegladow, wszystkie pozostałe marki ciągną kasę za serwis a przeglad trwa podobnie. Tesli nie kupie bo mi te auto w srodku i na zewnatrz totalnie nie lezy.

W moim przypadku przy przebiegach rzędu 15kkm rocznie czasowo wyjdzie to samo. Ceny przeglądów są bardzo porównywalne. Oczywiście przy większych przebiegach dojdzie rozrzad, olej etc. Aczkolwiek tutaj też nie wierzę w bezawaryjnosc elektryka bo warsztaty evrepair robią ekspansje, gdyby ev byly bezawaryjnie to by zdechli z głodu. W takich kijankach z tego co widzę na grupach pada iccu, ile to kosztuje, nie wiem ale pewnie ze 2 rozrzady z arteona. Aczkolwiek przez 160kkm w 2.0 tsi wymieniłem świece i pasek osprzętu, filtry i oleje.

Opony, elementy zawieszenie są 1:1

W spaliniakach pewnie częściej klocki tarcze ale to zależy od drivera. Ja na jednych klockach mam obecnie 50kkm i jest jeszcze sporo do wymiany. Z drugiej strony elektryki klasy artka to ponad 2tony masy więc z kolei opony szybciej lecą.

U mnie korzyścią jest darmowe ładowanie z pv z instalacji za ktora nie zapłaciłem ani złotówki. Gdyby wliczyc koszt instalacji pv do ceny "paliwa" to tez tak rozowo niebwychodzi. Ale darmowe ladowanie dotyczy tylko okresów kiedy ona produkuje, zima place ok. 1 zl za kWh, przy zimowym zwiększonym zużyciu czyli pewnie koło 20 zl/100km. No ale ok załóżmy pozytywnie że ze względu na netmetering 0,7/1 place jakies 40gr. Czyli 8 zl/100km . Bajka. Czyli za okres kiedy muszę ciągnąć z sieci place za paliwo na rok jakies 400 zl pod warunkiem że jeżdżę tylko w zasięgu ładowania w domu. To większość mojej jazdy.

Z 15kkm wchodzi ok 3000km podróży poza zasieg, wakacje, narty etc. I tu się robi drogo, nie jadam obiadu 3h więc na szybkich, a także nie jeżdżę autostradą 90km/h więc na ładowarkach kolo 1800 zl.

Czyli rocznie na "paliwo" wydam jakies 2200 zl.

W takim Arteonie w rok za paliwo zapłacę jakies 6k zl. Pomijam w tej analizie drugie auto bo to clio w gazie które robi 100km za 18 zl. I one z elektrykiem wyjdzie tak samo

Czyli efektywna różnica rocznie to ok 4000 zl.

Używam auta średnio 4 lata czyli pewnie koło 16k zl.

Czyli gdyby spadek cen był 1:1 spalinowy/elektryk to jak nie zalicze konieczności jakiejs grubej naprawy baterii czy czrgo tego typu to faktycznie ev wychodzi lepiej bo jestem w plecy 16k zl za paliwo.

I teraz wchodzi całe na biało wyżej wspomniane ryzyko nieprzewidywalnej utraty wartości auta elektrycznego

Które może wciągnąć te 16k zl nosem.

A tak w ogóle to ostatnio oglądam range rovery sporty z 3.0 tdv6 których remont to 45k zl i mi się bardzo podobają. Pozdrowienia @Ryb

Edytowane przez Chalek

Napisano
W dniu 27.02.2026 o 19:53, Chalek napisał:

Weź mi to pokaz na liczbach bo jakoś mi nie wychodzi. Oczywiście w moim przypadku 😁

Skoro Twój przypadek, to sam sobie policz, ewentualnie pomożemy jak będą błędy skromny

Mi się opłaca, Tobie nie musi oki

W moim przypadku przy przebiegach rzędu 15kkm rocznie

Mało.

W takich kijankach z tego co widzę na grupach pada iccu, ile to kosztuje

Do 150 kkm nie kosztuje nic.

I teraz wchodzi całe na biało wyżej wspomniane ryzyko nieprzewidywalnej utraty wartości auta elektrycznego

Z grubsza jest przewidywalna mimo wszystko ale trzeba więcej uwagi poświęcić przy zakupie.

Spalinowe też ładnie tracą.

Ostatnich lat nie ma co analizować, to był rollercoaster.

Napisano
19 godzin temu, mrBEAN napisał:

Skoro Twój przypadek, to sam sobie policz, ewentualnie pomożemy jak będą błędy skromny

Mi się opłaca, Tobie nie musi oki

Mało.

Do 150 kkm nie kosztuje nic.

Z grubsza jest przewidywalna mimo wszystko ale trzeba więcej uwagi poświęcić przy zakupie.

Spalinowe też ładnie tracą.

Ostatnich lat nie ma co analizować, to był rollercoaster.

Policzyłem, to kolega dzwoni.

Grupa na fb kii nie potwierdza bezawaryjnego użytkowania przez 150kkm

15kkm mało, no przepraszam, będę jeździł w kółko zeby sie teza śpięła 😁🤣

Edytowane przez Chalek

Napisano
1 godzinę temu, Chalek napisał:

Grupa na fb kii nie potwierdza bezawaryjnego użytkowania przez 150kkm

A potwierdza gwarancję 7 lat i/lub 150 kkm?

1 godzinę temu, Chalek napisał:

15kkm mało, no przepraszam, będę jeździł w kółko zeby sie teza śpięła 😁🤣

Po prostu mało.

Napisano

Screenshot_20260305_194021.jpg

Ile tam było niedawno? 115k chyba rotfl2

Ps. A do tych najmów za 199pln/mc "specjaliści" finansów Stellantisa liczyli jakąś minimalną utratę wartości po 2 latach lol

Edytowane przez iwik

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał:

Ps. A do tych najmów za 199pln/mc "specjaliści" finansów Stellantisa liczyli jakąś minimalną utratę wartości po 2 latach lol

75k, czekamy na dofinansowanie 30k i wreszcie normalna cena piwko

Napisano
40 minut temu, G.O.A.T. napisał:

Ojej, coś spadło na pysk?

Spadło to, co musiało spaść, bo wiadomo było od początku, że jest tak przynajmniej ze 30% za drogie - Stellantisy hehe. Jeśli identyczny samochód w automacie z mhev sprzedają za 79k, a za wersję ev chcieli 115k no to przecież stuprocentowo nastawieni byli na dymanie klienta na elektryka.

Zaraz stare springi spadną, bo przecież nikt o zdrowych zmysłach za ten paździerz nie zapłaci 70k, te małe leapmotory też. A za 2 lata będą to wszystko po najmach do czipsów w żabce dorzucać, bo na rynku będą nowe twingo, springi na bazie twingo i klony id.polo od vag.

Drogie paliwo teraz może jeszcze trochę podbić sprzedaż małych ev jak się już producenci ogarną z tymi cenami z dupy i będzie więcej takich ofert jak ta.

Edytowane przez iwik

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał:

Spadło to, co musiało spaść, bo wiadomo było od początku, że jest tak przynajmniej ze 30% za drogie - Stellantisy hehe. Jeśli identyczny samochód w automacie z mhev sprzedają za 79k, a za wersję ev chcieli 115k no to przecież stuprocentowo nastawieni byli na dymanie klienta na elektryka.

Zaraz stare springi spadną, bo przecież nikt o zdrowych zmysłach za ten paździerz nie zapłaci 70k, te małe leapmotory też. A za 2 lata będą to wszystko po najmach do czipsów w żabce dorzucać, bo na rynku będą nowe twingo, springi na bazie twingo i klony id.polo od vag.

Drogie paliwo teraz może jeszcze trochę podbić sprzedaż małych ev jak się już producenci ogarną z tymi cenami z dupy i będzie więcej takich ofert jak ta.

czyli T03 po 40k ?

Napisano
54 minuty temu, PawelWaw napisał:

czyli T03 po 40k ?

40 to może nie, bo w Chinach jest w okolicach 10k$. Ale '5' z przodu w tym roku pewnie zobaczymy.

Napisano
20 godzin temu, iwik napisał:

Świetna cena. To jest kupsko ale w takim przypadku nawet bym nie spojrzał w stronę chinola.

Napisano
12 godzin temu, iwik napisał:

Zaraz przyjdzie @mrBEAN i wam wyjasni ze ryzyka nieprzewidywalności cen elektryków nie ma i mają spadek jak spalinowe 😁 a tak w ogole to za malo jezdzicie i macie 7 lat gwrancji na 5cioletniego elektryka 🥰

Edytowane przez Chalek

Napisano
40 minut temu, Chalek napisał:

Zaraz przyjdzie @mrBEAN i wam wyjasni ze ryzyka nieprzewidywalności cen elektryków nie ma i mają spadek jak spalinowe 😁 a tak w ogole to za malo jezdzicie i macie 7 lat gwrancji na 5cioletniego elektryka 🥰

Nie muszę, bo sam wszystko ładnie opisałeś oki

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał:

Nie muszę, bo sam wszystko ładnie opisałeś oki

Ależ nie bądź taki skromny, czekamy na profesjonalną analizę wieloletniego użytkownika EV.

Napisano
9 godzin temu, Chalek napisał:

Ależ nie bądź taki skromny, czekamy na profesjonalną analizę wieloletniego użytkownika EV.

Na takie frykasy trzeba zasłużyć oki

Ale miło czytać, że masz z tym problem zlosnik

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał:

Na takie frykasy trzeba zasłużyć oki

Ale miło czytać, że masz z tym problem zlosnik

Trudno, jakoś z tą świadomością braku argumentow z Twojej strony będę musiał żyć 😁

Edytowane przez Chalek

Napisano
5 godzin temu, Chalek napisał:

Trudno, jakoś z tą świadomością braku argumentow z Twojej strony będę musiał żyć 😁

Argumenty były powyżej, nic nie zmieniają w takich jałowych dyskusjach.

TCO każdy musi liczyć dla siebie indywidualnie. Tylko tyle i aż tyle.

Tobie się nie opłaca?! Tym lepiej, mniejszy ruch przy ładowarkach oki