Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai Palisade 2.5l Hybrid MY 2026 - czyli Range Rover dla ubogich - tylko sie nie psuje ....

Featured Replies

Napisano
  • Popularny post

Ktos wspomnial, ze Range Rover dzwonil, tylek chce z powrotem...

1.jpg

Na szczescie, to jedyna czesc z JLR.

1. Fiutowej jakosci wyklepania brak.

2. Statystyki awaryjnosci sa epoke przed, wiec chyba nie ma sie czym przejmować.

Wyglada, ze Hyundai z nowym Palisade MY26 sie popisał, roznica miedzy stara generacja a nowa jest ogromna.

Stary - sa jeszcze na placach z dobrym % upustem albo V6 z 3.8l albo 2.2l Diesel. Popularny dla pewnej grupy klientow i ulubieniec pewnych flot w pewnej specyfikacji. 3 latki na aukcjach sa popularne, podwojne akumulatory, wzmocnione zawieszenie etc.

2.jpg

Prywatnie klienci wybierali w 80 cos tam % wg Hultaja topowa wersje Caligraphy.

A wiec , prosto, walniemy jeden silnik i jedna w wersje, przynajmniej na dzien dobry, zeby wyssac takiego klienta frajera jak ja.

W miedzyczasie po 4 miesiacach sprzedazy pojawily sie inne wersje wyposazenia.

*** Porozmawiajmy o forsie ***

Ceny zaczynaja sie od $66,800 nic nie wartych ostatnio kangurowych peso, na PLN to jakies 170k zlociszy.

Za Caligraphy - czyli Range Rover dla ubogich ze wszystkimi owocami - 7 osobowa wersja +($1,000 - 2.5k PLN, inny kolor skory nic brazowa $295 - 750 zlociszy) sugerowana cena dla portfela jest A$89,990 czyli 231,000 zlotych.

[3.jpg

Dochodzi pierwsza rejestracja, ubezpieczenie, transport do dealera etc - jakies 240k PLN zeby na ulice wyjechac.

Nie zmienia to faktu, ze nowy Palisade w topowej wersji jest $14,000 / 35k PLN drozszy niz model ktory zastepuje.

Duzo jak na Hultaja IMVHO, malo jak na to co dostajemy.

Jesli wierzyc forum, to wiekszosc klientow przechodzi z 'Helmutowych' marek, BMW, Merc. Jest tez czesc jak jak - fanboy Lexus... Ludzie krorzy mieli poprzednia wersje Palisade sa w zasadzie sceptyczni czy taka podwyzka jest uzasadniona.

Podzial miedzy Luxus a codziennymi taczkami zmniejszyl sie w drugiej generacji Palisade drastycznie. Koszt zycia idzie w gore, ale ludzie dalej chca widziec jakas wartosc pieniadza ktorego wydaja.

Nowy wyglad, wyladowany wszelkiej mozliwosciami udogodnieniami, prawdziwa miekka skora - nie jakies ekologiczne guffno, nowy Hybrid pod maska, jednym slowem duzy postep.

Po co kupowac Genessis jak mozna kupic Hultaja. Forsa i tak w 'rodzinie' zostaje.

Glowna konkurencja to Mazda CX90 & CX80 i Toyota Kluger aka Highlander. Ale jak wspominalem wczesniej, patrzac co moj wsiowy dealer sprzedaje Palisade to mamy BMW X5, Volvo XC90 czy Land Rover Defender to co zostalo na placu i widzialem jako zamiane na Hultaja. Wyglada, ze forum sie nie myli.

4.jpeg

5.jpeg

*** Pierwsze wrazenie

5 metrow dlugosci (5,060 mm)

2m szerokosci (1,980 mm)

1,805 mm wysokosci

Rozstaw - 2,970 mm

Auto jest klasyfikowane jako rodzinne SUV. W porownaoniu do poprzedniej generacji, uroslo.

Wnetrze - Genesis dla ludu

Co mnie sprowadzilo do Palisade, to wnetrze.

6.jpeg

7.jpeg

8.jpeg

9.jpeg

Starzeje sie, wpadlem z Patrol na service, dla zabicia czasu poszelem zobaczyc co na placu... siadlem i sie ...zakochalem.

Mieciuttka skora (Nappa), masaz, dobre podparcie i regulacja, zdziwilo mnie jak Hultaj przeskoczyl .... Lexus RX gdzie jakosc materialow (nie wykonczenia) jest obecnie fiutowa, morze plastiku. Design mnie wygral, ksztalt deski, ergonomia.

Bedac fair, jakosc poskladania jest lepsza w Lexus, ale naprawde nie duzo. Czas pewnie zwerifikuje jak to jest.

Z gadgetow:

• parkowanie, wyparkowanie z pilota, czyli nie trzeba sie meczyc zeby sie wcisnac jak sie jest grubasem

• UV czyszczenie w schowku,

• start auta na palec.

• przydatne jak sie ma dzieciaki, BSM dla tylnych pasazerow, czyli zanim otworzysz dzrwi, ostrzega czy nie ma auta w martwym polu...

• Jak dla mnie najbardziej przydatne sa BSM (Blind Spot Monitoring) kamery od Hultaj-a, czyli migacz i kamera, podoba mi sie z kazda generacja.

10.jpeg

11.jpeg

O duperelach jak masaz tyleczka czy HUD nie warto wspominac.

12.jpeg

Tyl, z opcjonalnymi 2 fotelami 'kapitana' (+ 2.5k PLN doplaty) - to wygoda. W sumie, teraz dzieciaki moga mnie wozic, wiec wyprobowalem. Podgrzewanie jest, wentylacja jest. podluzka nad nogi jest. Kupa 120W USB jest. przeszklony dach jest. Jak dla mnie dotychczas najwygodniejsze auto z tylu jakie widzialem.

13.jpeg

14.jpeg

15.jpeg

27.jpg

Jednej rzeczy nie jestem pewiem, to wentylacja w suficie. Nic na B-slupkach, czy posrodku. Na tropic moze nie byc wystarczajace.

16.jpeg

Silnik: TMED-II Hybrid

Pod maską jest teraz 2.5l Turbo znany z Santa Fe + bateria, + zintegrowany z 2 elektrycznymi silnikami.

Czyli mamy:

• 192kW + 353Nm z 2.5l Turbo

• 54KW + 264Nm z 2x silnik elektryczny

Total: 245kW + 460Nm , na Ojro to 334KM

• Bateryjka 1.65kWh lithium-ion

• 6s automat

• AWD

• 2,175kg wagi w wersji 7 osobowej. 8 osobowa - 2,185kg

21.jpeg

System dosc skomplikowany IMVHO, ale generalnie 2 silniki sa zamontowane miedzy spalinowym silnikiem a skrzynia biegow.

Jeden elektryczny silnik jest dedykowany wytwarzaniu 'mocy' a drugi kreci kolami. Rezultat to 245kW & 460Nm.

Jak dla mnie po ok 200-300km calosc raczej przypomina jazde EV BYD czy Tesla jak jak ktos woli, niz autem spalinowym, wyjatek taki, ze czuc zmiane biegow.

EV wyciska moc przy ruszaniu np spod swiatel, gdzie lag turbo zostal calkowicie wyeliminowyany. Idealna kombinacja.

Plusem jest tez 6s automatic, tak 6s stary dobry automat, a nie jakies wrzeszczace CVT. Calosc daje dobra frajde z jazdy i wlasciwie to byl drugi glowny czynnik, ktory mnie przekonal, zeby na Palisade popatrzyc.

Wg Hultaja calosc ma dawac 6.8l na 100km benzyny 91 RON. Z mojego jezdzenia po miescie - cos w okolicach 8.7l jest prawdziwe, od reset i 'bawiac sie' 10l jest bardziej prawdopodobne. Masywny plus, za to, ze AC jest zalaczana z silnika elektrycznego na postoju, to de facto eliminuje w moich warunkach prace silnika spalinowego przez 1-2h dziennie.

22.jpeg

Bagaznik

Rozlozone wszystkie siedzenia 300 l

712 l z 'normalna kombinacja' czyli 4 osobowe auto

Do przewozu cementu - wszystko zlozone - 2.081 l

W sumie, gadget, kupa lektrycznych silniczkow, pokazuje dinozaura, ale chyba wole wszytko recznie. Dobra rzecz, jeden przycisk i wszelkie siedzenie 2gie rzedu i 3 ciego sie skladaja

Najwazniejsza rzecz dla mnie, nie musze systemu budowac, zeny np przeskoczyc Darwin -Sydney - 4,000km w jedna strone. Jest V2L - vehicle 2 load - czyli lodowke i Starlink da sie normalnie podlaczyc ...

23.jpeg

24.jpeg

25.jpeg

Jak to jezdzi?

Cicho i wygodnie. Wyprzedzanie, 130-140km/h jest bez zadnego wysilku.

Zdziwilo mnie jak wyrafinowany i cichy jest caly system, szczegolnie jak porowna sie z Hybrid Toyota. Nie wiem, czy to jest eliminacja CVT, czy generalnie Hulataj po prostu opracowal cos lepszego.

Lokalnie zestrojone zawieszenie pomaga na moje kamieniste drogi. Wszelkie nierownosci sa dobrze wyciszane i amartyzowane.

Kierownica jest precyzyjna, czyli idzie tam gdzie chcesz. Pokonywanie zakretow z wieksza V pokazuje jak dobrze mimo swojej wielkosci i masy, auto jest zestrojone.

jednym slowem, wyrafinowany system warty ceny.

Rodzinny SUV, czy luxus dla ludu.

Odpowiedzi nie ma. Najpopularniejszym autem do podrzucania dziecaikow do szkoly bedzie Toyota Land Cruiser Prado, drugim Ford Everest. Hyundai? Jest, ale widzac go w tylnym lusterku kojarzy sie z flota ....

Rynek jest zalany autami. Dzieki Czajnikom, jest duzo wyboru.

Powrocilismy do stanu normalnosci, gdzie sugerowana cena detaliczna nic nie znaczy, twoje umiejetnosci negocjacji - tak.

Bez problemu mozna zlalesc Palisade za jakies 10% mniej. czyli jakies 210k PLN, zeby na ulice wyjechac z pelnym bakiem paliwa przed negocjacjmi.

Jak dla mnie decyzja, decyzja, pozbyc sie 'dinozaura' 5.6l V8 Nissan Patrol z 20 cos tam tysiacami i zaczac sie podniecac nowa technologia .... 2.5l Turbo z Hybrid... zobaczymy ....

Negocjujemy ... czas pokaze ...

26.jpeg

Edytowane przez OZI
pix

Napisano

Żyjesz! Już się martwiliśmy!

Napisano
  • Autor
17 minutes ago, Fili_P said:

Żyjesz! Już się martwiliśmy!

Zyje 😀 I pewnie znow wypociny bede wypisywal, zyciowe zmiany mnie dorwaly. Powoli bede codziennie ...

Napisano
6 godzin temu, OZI napisał:

Zyje 😀 I pewnie znow wypociny bede wypisywal, zyciowe zmiany mnie dorwaly. Powoli bede codziennie ...

Dawaj na HP i opowiadaj jem

Pewnie znowu yarisem 1.0 cala AU zjechales ? zlosnik

Tesknilismy serducha

Napisano

@OZI a czemu teraz nie widze Twoich fotek? "Content not viewable in your region"?

Napisano
6 godzin temu, wlad napisał:

@OZI a czemu teraz nie widze Twoich fotek? "Content not viewable in your region"?

Brexit. W UE wszystko widać zlosnik

Napisano
19 godzin temu, OZI napisał:

Wyglada, ze Hyundai z nowym Palisade MY26 sie popisał, roznica miedzy stara generacja a nowa jest ogromna.

kurde, nie wiem co myśleć o tym aucie szczerze mówiąc. Ani to ładne, ani zgrabne, w wersji 7 osobowej chyba mało praktyczne hmm Dziwne takie.

Ale z wyposażeniem i gadżetami rzeczywiście poszaleli ok

Napisano
9 minut temu, bergerac napisał:

kurde, nie wiem co myśleć o tym aucie szczerze mówiąc. Ani to ładne, ani zgrabne, w wersji 7 osobowej chyba mało praktyczne hmm Dziwne takie.

Ale z wyposażeniem i gadżetami rzeczywiście poszaleli ok

Nie ma co myśleć bo w Europie chyba nie sprzedają. Pozostaje Santa Fe trochę mniejsze. Wygląd z tyłu faktycznie kosmiczny.

Napisano
  • Autor
7 hours ago, wladmar said:

Brexit. W UE wszystko widać zlosnik

Sa juz na server AK. Powinno byc ok

13 hours ago, wlad said:

Sa juz na server AK. Powinno byc 👍🤞

Napisano
W dniu 1.03.2026 o 01:27, OZI napisał:

A ceny części? Przednia szyba droższa niż w Mercedesie? )

Napisano

Podoba mi się, fajniej im to wyszło niż santa fe.

Napisano

To stary tyłek, już nieużywany. Mogą sobie wziąć.

hehe

Na szczescie, to jedyna czesc z JLR.

Ewidentnie chcą konkurować z Chińczykami, którzy klepią wręcz hurtowo różne podróby Land Roverów. No i proszę, Palisade wygląda jak Range Rover, Santa Fe przypomina Defendera...

panic

1. Fiutowej jakosci wyklepania brak.

2. Statystyki awaryjnosci sa epoke przed, wiec chyba nie ma sie czym przejmować.

Haha, ciekawe czy na tym forum mamy więcej osób, którym się popsuł Hyundai czy takich, którym się popsuł Range Rover.

zlosnik

*** Porozmawiajmy o forsie ***

Ceny zaczynaja sie od $66,800 nic nie wartych ostatnio kangurowych peso, na PLN to jakies 170k zlociszy.

Za Caligraphy - czyli Range Rover dla ubogich ze wszystkimi owocami - 7 osobowa wersja +($1,000 - 2.5k PLN, inny kolor skory nic brazowa $295 - 750 zlociszy) sugerowana cena dla portfela jest A$89,990 czyli 231,000 zlotych.

A idź, za darmo Wam te auta rozdają.

foch

Co mnie sprowadzilo do Palisade, to wnetrze.

No właśnie IMO wygląda najsłabiej, w ogóle nie mieli pomysłu na boczki drzwi i deskę rozdzielczą.

oczy

• UV czyszczenie w schowku,

Co tym można wyczyścić?

hmm

Tyl, z opcjonalnymi 2 fotelami 'kapitana' (+ 2.5k PLN doplaty) - to wygoda. W sumie, teraz dzieciaki moga mnie wozic, wiec wyprobowalem. Podgrzewanie jest, wentylacja jest. podluzka nad nogi jest. Kupa 120W USB jest. przeszklony dach jest. Jak dla mnie dotychczas najwygodniejsze auto z tylu jakie widzialem.

IMO masakra, że pomiędzy tymi fotelami nie ma przegrody jakiejś. Drobne rzeczy z bagażnika przy hamowaniu latają po kabinie.

bzik

Jednej rzeczy nie jestem pewiem, to wentylacja w suficie. Nic na B-slupkach, czy posrodku. Na tropic moze nie byc wystarczajace.

Fajne, wieje na głowę, do przeziębiania zatok idealne. Jestem na tak.

zlosnik

Najwazniejsza rzecz dla mnie, nie musze systemu budowac, zeny np przeskoczyc Darwin -Sydney - 4,000km w jedna strone. Jest V2L - vehicle 2 load - czyli lodowke i Starlink da sie normalnie podlaczyc ...

Chodzi o te gniazdko 230V w bagażniku? Do 12V nie mogłeś podłączać?

hmm

Jak dla mnie decyzja, decyzja, pozbyc sie 'dinozaura' 5.6l V8 Nissan Patrol z 20 cos tam tysiacami i zaczac sie podniecac nowa technologia .... 2.5l Turbo z Hybrid... zobaczymy ....

Negocjujemy ... czas pokaze ...

Przy Patrolu to on jakiś taki mały...

oczy

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
On 3/2/2026 at 7:48 PM, Ryb said:

Przy Patrolu to on jakiś taki mały...

oczy

Roznica w odleglosci od ziemi I jak siedzisz to to czuc. Maska jest krotsza troche, ale.kat widzenia inny.

Fajne, wieje na głowę, do przeziębiania zatok idealne. Jestem na tak

😄 nie wiem, ciekawi mnie czy to koszt, czy niby lepsze niz w slupkach....

Chodzi o te gniazdko 230V w bagażniku? Do 12V nie mogłeś podłączać?

hmm

Bateria jak w EV, ta sama zasada dzialania, czyli mozesz sobie swoje 'sprzety' (lodowka, indukcja, wiertaka etc).wlaczyc do tych 240V I dziala. Silnik nie musi byc wlaczony.

IMO masakra, że pomiędzy tymi fotelami nie ma przegrody jakiejś. Drobne rzeczy z bagażnika przy hamowaniu latają po kabinie.

bzik

Ma byc full luxus i wygoda 😃 a nie zebys jakiegos plebsa dotykal obok. Podjerzewam, ze jakby cos dali to wsiadanie na 3 rzad byloby utrudnione.

Co tym można wyczyścić?

Telefon. Innego zastosowania nie widze. Bajer.

No właśnie IMO wygląda najsłabiej, w ogóle nie mieli pomysłu na boczki drzwi i deskę rozdzielczą.

oczy

IKEA, ma mebel przypominac.

idź, za darmo Wam te auta rozdają.

foch

Najdrozszy hultaj w historii. Ale, obsluga klienta nie idzie wraz z cena. Bylem gotowy podpisac paiery wczoraj, ale mam pewien nie smak... Na tyle, ze chyba BYD zagosci na dluzej.

Haha, ciekawe czy na tym forum mamy więcej osób, którym się popsuł Hyundai czy takich, którym się popsuł Range

Dlatego, mam zimna kalkulacje. Liczby sie dodadza, kupie. Nie - to mam narazie w d... nie mam emocji, ot po prostu nastepne auto. Jak wczoraj sluchalen sprzedawcy obok, ' wyobraz sobie, ze teraz jak zona jest w crazy, a ty jej podarujesz nowy samochod to jaka bedzie zadowolona' to probowalem sie nie smiac. Nie wiem czy sprzedal, ale jak zawsze przyszlem z odrobiona lekcja, co na placach, konkurencja, jakie mam oferty od aukcji I wlozone w excel. Troche mnie nie lubil jak sie zaczalem smiac z jego wywodow.

Jak narazie mamy rozbieznosc na tyle, ze jesli bylbym zdesporowany to zalatwiam auto w innym stanie przez telefon ... ale nie jestem, tak Palisade mi sie podoba jako calosc, ale Patrol ma 20k km 😇... a pierwsza generacja zawsze ma jakies problemy.

Wiem juz z forum, ze np powszechnie sie wloty powietrza nie otwieraja I akumulator siada w aucie jak masz klucz na iphone... niby drone bled, ale w MY27 poprawia...

Napisano

Są jakiej już większe przebiegi tej hybrydy

Kibicuję Koreankom bo koncepcja ciekawa ale imo mocno eksplorowana mi no ale chyba do trwałości hybryd toyoty to raczej nie ma szans się zbliżyć

Renault w hybrydach poszła w skrzynie kłowe i ruszanie zawsze z elektryką

Jak jest tutaj?

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
9 hours ago, ppmarian said:

Są jakiej już większe przebiegi tej hybrydy

Kibicuję Koreankom bo koncepcja ciekawa ale imo mocno eksplorowana mi no ale chyba do trwałości hybryd toyoty to raczej nie ma szans się zbliżyć

Renault w hybrydach poszła w skrzynie kłowe i ruszanie zawsze z elektryką

Jak jest tutaj?

Wysłane za pomocą Tapatalk

Jakies wieksze przebiegi sa w Santa Fe Hybrid ale palisade jest pierwszy z 'nowa generacja Hybrid' czyli beta tester.

Roznica taka, ze tam jest 1.6l a nie 2.5l. Jeden silnik, nie dwa, tradycyjny uklad a nie wlozone miedzy skrzynie....

Tak patrzac na forum, to z calym tym.skoplikowanym unladen, nie widzialem jakis problemow. Ale jak to dlugo pozyje, to narwzie nie wiadomo.