Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Tydzień temu na ranczo ładowałem aku w paśniku i wystartował od 5A a skończył po 3h na 1A i napięcie skoczyło do ponad 15 - czyli pełny. Ładowałem go dlatego że myłem auto z 3h i przy próbie uruchomienia pokazał że aku słaby :)

Dziś żony nowy aku w Toyocie pod ładowarkę (jeździła po 2km przez 2 tygodnie i sporadycznie dalej). Początkowo wystartował też z 5A po 3h zaczął spadać do 3A, odłączyłem bo ciemno po 8h i napięcie ładowania pod 14V a ampery koło 2 - czyli co, wychodzi na to że pusty był (koło połowy pojemności).

Pytanie czy jutro go jeszcze podładować ?

(Oba aku 60).

Napisano
  • Autor

E no życie stygnie - podłączyć go jeszcze ?

Napisano

Jak po 8h ładowania słabo kręci to aku wkrótce na złom i nie ma się co doktoryzować. Może dłuższe ładowanie l, powiedzmy 24h, coś podaruje - większość ładowarek po wyskoczenia full dalej jeszcze lekko ładuje "sinusoidą" około 0.2--0.5a.

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Dobra, podłączyłem i po pół godziny spadł do 1A i 15.5V czyli do pełnego brakło mu 30 min wczoraj 😂

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał:

Jakie napięcie ma w stanie spoczynku?

Mój poprzedni 6 letni ,napiecie miał 11,8V rano, a ledwo kręcił z dnia na dzień ,Podjechałem na badanie akumulatora i wyszło że sprawnośc 20% więc kupiłem odrazu nowy.

Napisano
2 godziny temu, arek_m napisał:

Mój poprzedni 6 letni ,napiecie miał 11,8V rano, a ledwo kręcił z dnia na dzień ,Podjechałem na badanie akumulatora i wyszło że sprawnośc 20% więc kupiłem odrazu nowy.

Poniżej 12V to już do raczej ok

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, rwIcIk napisał:

Jakie napięcie ma w stanie spoczynku?

Trzeba by go było odłączyć od odbiorników i zostawić na "przestygnięcie" a ładuje je "na aucie" 😁

Napisano
2 godziny temu, Camel napisał:

Trzeba by go było odłączyć od odbiorników i zostawić na "przestygnięcie" a ładuje je "na aucie" 😁

Zamykasz zamki wkrętakiem, czekasz godzinkę albo dwie i mierzysz. Pamiętaj by po pomiarze nie trzaskać maską / drzwiami bez otworzenia zamków oki

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Artur_W_wa napisał:

Zamykasz zamki wkrętakiem, czekasz godzinkę albo dwie i mierzysz. Pamiętaj by po pomiarze nie trzaskać maską / drzwiami bez otworzenia zamków oki

Jak to mówią kolokwialnie "masa prądu w dupę" (czytaj za dużo roboty), a tak na serio, to chodziło o podładowanie nowych / prawie nowych akumulatorów w prawie nowych autach ;)

Pewnie teraz w KIA podładuje, ale ona nawet jak stoi miesiąc lub pod dwa to i tak odpala od dotyku kluczyka :) a ma wsadzonego latem 2025 BARS aku.

Napisano
1 minutę temu, Camel napisał:

Jak to mówią kolokwialnie "masa prądu w dupę" (czytaj za dużo roboty), a tak na serio, to chodziło o podładowanie nowych / prawie nowych akumulatorów w prawie nowych autach ;)

Pewnie teraz w KIA podładuje, ale ona nawet jak stoi miesiąc lub pod dwa to i tak odpala od dotyku kluczyka :) a ma wsadzonego latem 2025 BARS aku.

Niestety, inteligentne ładowanie, nie wie tylko że nie zamierzasz jeździć 2km w jedną stronę oki

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Artur_W_wa napisał:

Niestety, inteligentne ładowanie, nie wie tylko że nie zamierzasz jeździć 2km w jedną stronę oki

Nie jest źle, w paśniku jak ustawie rekuperację na auto to jeździ doładowany. W Toyce przy ciągłej eksploatacji też dawał radę - tylko postój ją zniszczył - znaczy aku, znaczy BLE42 go wykończyło ;)

Natomiast KIA - to jej wszystko jedno. Stała na mrozie po -20 stopni z 10 dni i cyk nawet hydro popychacze nie zagrały - ale to chyba cud Cerateca ;)

Napisano

@@Camel
Mój 19 letni scenic po postoju miesiąc odpalił od strzału i też nie klepał a olej ma stary i bez cudownych środków.
A akumulator doładuj.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Podepnę się pod temat )

Musze zmienić akumulator w TT'ce

Aktualnie jest taki, ale po kilku latach ładowania i stania, chyba się skończył.

IMG_6732.jpg

Wyklikałem na stronie Varta, że powinno pasować coś takiego:

560408054k262.png

Nie chce się w tym doktoryzować. Pytanie: brać Vartę?

Rozumiem, że stary akumulator trzeba odwieźć do sklepu i powinni mi go przyjąć?

Napisano
7 godzin temu, camel00 napisał:

Pytanie: brać Vartę?

Z akumulatorami, jak z oponami. Jedni chwalą, inni ganią.

Ja z poprzedniej Varty Blue byłem zadowolony, z ostatniej Varty Silver już niekoniecznie.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, kokosz napisał:

Jak po 8h ładowania słabo kręci to aku wkrótce na złom i nie ma się co doktoryzować. Może dłuższe ładowanie l, powiedzmy 24h, coś podaruje - większość ładowarek po wyskoczenia full dalej jeszcze lekko ładuje "sinusoidą" około 0.2--0.5a.

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

To nowy aku z ASO, kręcił, palił, ale jak pisałem pewnie z półki bez ładowania był wrzucony a później żona przez 2 tygodnie jeździła po 2km i raz 18km 🤣 Dlatego stwierdziłem że go wspomogę na początku jego drogi.

Godzinę temu, Andrew71 napisał:

A czym ładowałeś autorze te oba akumulatory? Co do Varty...Podobno dobra :) Oczywiście tak, sprzedawca zabiera stary akumulator i pozbywamy sie kłopotu. https://www.strefakierowcy.pl/21244,varta-dynamic-sli-d24-12v-60-ah-540-a.html

Zwykłym transformatorem 🤣

Tojka ma zwykłego kwasiaka z korkami. Pancerwagen coś z AGM i KIA też -dlatego kontrolowałem napięcie co chwilę jak se chodziłem po ranczo, aby nie osuszyć przekładek z elektrolitem.

Napisano
9 godzin temu, camel00 napisał:

Podepnę się pod temat )

Musze zmienić akumulator w TT'ce

Aktualnie jest taki, ale po kilku latach ładowania i stania, chyba się skończył.

IMG_6732.jpg

Wyklikałem na stronie Varta, że powinno pasować coś takiego:

560408054k262.png

Nie chce się w tym doktoryzować. Pytanie: brać Vartę?

Rozumiem, że stary akumulator trzeba odwieźć do sklepu i powinni mi go przyjąć?

Cyemu mieli bz

Napisano
Teraz, volf6 napisał:

Cyemu mieli bz

Przyjmą bez problemu a nawet z radością-wszak to czysty pieniądz dla nichok

Jak byś nie dostarczył to jest opłata (karna) 30 zeta.

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, Andrew71 napisał:

A bo na fejsie ktoś wrzucił ogłoszenie o sprzedaży takiego ruskiego prostownika za ok. 150 zł. Taki filmik Google znalazło :) https://www.youtube.com/watch?v=XTnN76JOQl8

Kiedyś taki pożyczałem- dobry sprzęt.

Jak będę na ranczo zrobię zdjęcie swojego - wazy z 15 kilo 🤪

Napisano
17 godzin temu, Camel napisał:

a ładuje je "na aucie"

W dniu 15.03.2026 o 08:26, Camel napisał:

podłączyłem i po pół godziny spadł do 1A i 15.5V

nie mam pewności czy na pewno to dobry pomysł ładować ponad 15V w instalację, która normalnie pewnie na max ładuje 14,4V

osobiście podłączam marketówkę, która w trybie zima ładuje do 14,7V (a realnie kończy ok. 14,6V) i to uważam za dobrą granicę dla akumulatora, którego nie odłączam od instalacji samochodu...

w ogóle ten algorytm w toyocie jest mega fajny, w sobotę odpalam swoją, przed otwarciem samochodu 12,4V, chwilę po starcie (dosłownie 2-3 minuty) bms stwierdza, że aku naładowany i odcinamy ładowanie do 12,8V...po 2h takiej jazdy i podłączeniu ładowarki kilka godzin się ładował...

Napisano
21 minut temu, muzz napisał:

w ogóle ten algorytm w toyocie jest mega fajny, w sobotę odpalam swoją, przed otwarciem samochodu 12,4V, chwilę po starcie (dosłownie 2-3 minuty) bms stwierdza, że aku naładowany i odcinamy ładowanie do 12,8V...po 2h takiej jazdy i podłączeniu ładowarki kilka godzin się ładował...

Podobno na tym polega wada tureckich Mutlu. BMS bardzo szybko uznaje je za w pełni naładowane a one nie mają prawie pojemności i nie zapewniają zasilania jak jest potrzebne. A testery elektroniczne nie pokazują nic złego, bo nie obciążają akumulatora do pomiaru. I tak to się kręci. ASO testuje-wynik OK, aku pada itd….

Napisano

najtaniej i najprościej i co najważniejsze bez nerwów i kopania się z koniem będzie po lecie zmienić akumulator za 200 zł ;)

już do tego dojrzałem

Napisano

Podobno na tym polega wada tureckich Mutlu.

To nie jest problem Mutlu a ogólnie jakości tego co wstawiają w fabryce, plus traktowania auta w transporcie. Japońskie wynalazki nie są pod tym względem lepsze od Mutlu i tak samo zdychają.