Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka ładowarka

Featured Replies

Napisano

Chyba dorosłem do zakupu ładowarki 3-fazowej. Może się przyda większa moc kiedy, podobno tez jest bardziej ekonomicznie ładować z 400V.

To co chciałbym żeby spełniała

• była tania (tak do ok 700zł)

• możliwość wyboru pradu ładowania

• apka zliczająca zużycie

• moc do 11kW

Tak, że co szanowne grono radzi zakupić ?

Chciałem zakupić taką:

https://pl.aliexpress.com/item/1005007907042883.html?spm=a2g0o.cart.0.0.72cd4ae4LFzi7E&mp=1&pdp_npi=6%40dis%21PLN%21PLN%20724.00%21PLN%20506.80%21%21PLN%20506.80%21%21%21%402103956a17748870648275496e372a%2112000053267292950%21ct%21PL%21835328460%21%211%210%21&gatewayAdapt=glo2pol

Junsun EV ładowarka ścienna 3-fazowa 11kW

ale nie mogłę rozkminić jakie ma nastawy pradów oraz z tego co widzę nie ma aplikacji, choć na nie których screenach pojawia się telefon )

Napisano

Nastawy pewno 6/10/12/16A

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, format napisał:

Nastawy pewno 6/10/12/16A

Z materiałów w sieci wynika, ze wersja 11kW ma 6/8/10/13/16A. Na Ali oczywiście pomieszanie z poplątaniem wszystkich możliwych wersji.

Te 6A to trochę duzo przy moich PV w okresach przejsciowych. Chciałbym mieć możliwość zejść niżej w ok 2-3kW ale nie wiem czy takie sa.

Napisano
9 minut temu, sherif napisał:

Z materiałów w sieci wynika, ze wersja 11kW ma 6/8/10/13/16A. Na Ali oczywiście pomieszanie z poplątaniem wszystkich możliwych wersji.

Te 6A to trochę duzo przy moich PV w okresach przejsciowych. Chciałbym mieć możliwość zejść niżej w ok 2-3kW ale nie wiem czy takie sa.

To nie ma dużego sensu. Efektywniej jest ładować możliwie krótko i dobrać z sieci co najwyżej.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Takie rzeczy tylko przy 1-faz. Zakład energetyczny i tak sumuje "fazy" i rozliczenie jest godzinowe.

3-faz nie spotkałem by schodziły poniżej 6A, zresztą straty mocno rosną i mija się z celem ładowanie niżej.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, format napisał:

To nie ma dużego sensu. Efektywniej jest ładować możliwie krótko i dobrać z sieci co najwyżej.

Efektywnie pod jakim względem ?

Jeżeli mam produkcję 4kW i max możliwy 5kW to obecnie ładuje dłużej ale np 3kW (obecnie produkcja 3-4kW). Po zmianie przy produkcji 4kW chciałbym ładować tyle ile jest produkcja.

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał:

Takie rzeczy tylko przy 1-faz. Zakład energetyczny i tak sumuje "fazy" i rozliczenie jest godzinowe.

3-faz nie spotkałem by schodziły poniżej 6A, zresztą straty mocno rosną i mija się z celem ładowanie niżej.

W Tesli można po API ustawić 1A. Wówczas ładowanie trwa nieskończoność.

Napisano
10 godzin temu, sherif napisał:

Efektywnie pod jakim względem ?

Jeżeli mam produkcję 4kW i max możliwy 5kW to obecnie ładuje dłużej ale np 3kW (obecnie produkcja 3-4kW). Po zmianie przy produkcji 4kW chciałbym ładować tyle ile jest produkcja.

STRATY przy ładowaniu.

Ja używam od dwóch lat Schneider Electric EVH4S11NC, bez możliwości ustawiania prądu, w jednym aucie mogę sobie ustawić 5-16A, w drugim nie ma tej możliwości i leci 10-11 kW.

Do wallboxa można dokupić sterownik z możliwością dławienia prądu, ale jak wspomniał @format w sumie nie ma to dla mnie większego sensu, jego cena chyba nigdy się by nie zwróciła, obecnie kosztuje więcej niż sama ładowarka. Samego boxa polecam, bo kosztował mnie 550 zł zlosnik Teraz dystrybutorzy trochę odlecieli rotfl2

Pytanie ile pobierają energii inne pojazdy niż Tesla podczas ładowania, w Tesli jest to ok. 0,3 kWh/h.

Edytowane przez komor

Napisano
9 minut temu, komor napisał:

STRATY przy ładowaniu.

Tak, to jest temat znany, ale jak masz fotowoltaikę i powiedzmy ona produkuje dajmy na to 6kW, bo w miarę ładne słońce, a Ty grzejesz wodę i chodzi piekarnik, to zostaje niewiele prądu do ładowania. Można go wysyłać za bezcen na kable do sieci, a można go spożytkować do ładowania swojego auta ;)

I ja właśnie w takie dni ładuje samochody ładowarką 10A na 230V

Są też takie przypadki, że ładuje Golfa, który maks przyjmuje 3.5kW, no to Teslę wtedy też ładuję tą małą ładowarką, bo więcej mocy z fotowoltaiki nie będzie.

W zimie, jak produkcji z paneli nie mam wcale, oczywiście jadę zawsze trójfazową z pełną mocą.

Napisano
36 minut temu, kravitz napisał:

Tak, to jest temat znany, ale jak masz fotowoltaikę i powiedzmy ona produkuje dajmy na to 6kW, bo w miarę ładne słońce, a Ty grzejesz wodę i chodzi piekarnik, to zostaje niewiele prądu do ładowania. Można go wysyłać za bezcen na kable do sieci, a można go spożytkować do ładowania swojego auta ;)

I ja właśnie w takie dni ładuje samochody ładowarką 10A na 230V

Mam i ja, falownik zasuwa 5 kW, W tesli sobie ustawiam czasem 6-7 A w zależności od napięcia aby ściągnąć max do baterii. Mając mniej raczej bym się już w to nie bawił, bo schodzenie poniżej 12A to i tak druga w wyższe straty, niż 20% utracone poprzez dobieranie z sieci własnego prądu. Poza tym razem z sąsiadem, który też ma 2 EV skutecznie zbilansowaliśmy nadmierne napięcie w naszej sieci, które jeszcze 2 - 3 lata temu często rosło do 255 V, Tauron nic z tym nie robił, to wzięliśmy sprawy w swoje baterie hehe

Ogólnie możemy tu rozkminiać jak efektywniej ładować, ale wynik zawsze będzie po stronie wallboxa 11 kW oki

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, komor napisał:

STRATY przy ładowaniu.

Ja używam od dwóch lat Schneider Electric EVH4S11NC, bez możliwości ustawiania prądu, w jednym aucie mogę sobie ustawić 5-16A, w drugim nie ma tej możliwości i leci 10-11 kW.

Do wallboxa można dokupić sterownik z możliwością dławienia prądu, ale jak wspomniał @format w sumie nie ma to dla mnie większego sensu, jego cena chyba nigdy się by nie zwróciła, obecnie kosztuje więcej niż sama ładowarka. Samego boxa polecam, bo kosztował mnie 550 zł zlosnik Teraz dystrybutorzy trochę odlecieli rotfl2

Pytanie ile pobierają energii inne pojazdy niż Tesla podczas ładowania, w Tesli jest to ok. 0,3 kWh/h.

4kW vs 8kW to 5% różnic strat .. teoretycznie.

Z drugiej strony jeżeli ładuję większą mocą niż produkuję to tracę 20%, które pobiera "magazyn" ZE.

Tak wiem, jest rozliczanie godzinowe, ale ja mam 5kW instalację, więc i tak nie wycisnę więcej. Poza tym te godzinowe rozliczenie jest jakoś dziwnie liczone. Mój system sumuje to per godzina ale zawsze jakoś inaczej wychodzi niż w ZE.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Może ktoś miał styczność z taką ładowarką:

Delta AC Wallbox Basic

https://www.pepper.pl/promocje/ladowarka-samochodow-elektrycznych-delta-ac-wallbox-basic-11kw-1246399

+dobra cena

+możliwość ustawienia prądu od 6A

+jest apka, co prawda tylko przez BT

+jest wallboxem

Napisano
15 godzin temu, sherif napisał:

Delta AC Wallbox Basic

https://www.pepper.pl/promocje/ladowarka-samochodow-elektrycznych-delta-ac-wallbox-basic-11kw-1246399

+dobra cena

+jest wallboxem

Nie miałem styczności, ale za taką cenę to raczej ma sens. Jakby coś padło po 2-3 latach to nowa w takiej cenie to lepiej niż coś droższego co też nie ma dłuższej gwarancji że będzie działać wiecznie ok

Zastanawiam się czy nie kupić se jednej na zapas, jakby mój instrybutor poległ kiedyś.

EDIT: poczytałem opinie i jednak nie biorę go na zapas zlosnik

Edytowane przez komor

Napisano
  • Autor
W dniu 15.04.2026 o 09:04, komor napisał:

Nie miałem styczności, ale za taką cenę to raczej ma sens. Jakby coś padło po 2-3 latach to nowa w takiej cenie to lepiej niż coś droższego co też nie ma dłuższej gwarancji że będzie działać wiecznie ok

Zastanawiam się czy nie kupić se jednej na zapas, jakby mój instrybutor poległ kiedyś.

EDIT: poczytałem opinie i jednak nie biorę go na zapas zlosnik

Jest jeszcze mały problem. Dogrzebałem się, ze nie wszystkie VW mają 11kW ładowarkę pokładowa. Oczywiście mój ma 7.2kW (.

Także nie wiedziałem jak się to ładuje, tzn czy 1-faza, czy 2-fazy. Instrukcja - 0 info.

Telefon do działu serwisów VW- nie wiedzą, przekierowali do D. Tam przekierowali do działu elektromobilności PL. Tam też nie widzieli, wieć dali nr do firmy obsługującej ładowarki dla VW. Tam też nie widzieli oczy2.

Wkurzyłem się i zadzwoniłem centralnie do VW, do Wolfsburga. Tam miła pani przekierowała do infolinii techncznej, na której to dostałem nr telefonu do działu technicznego. Tam w końcu znaleźli kogoś kto rozmawia po ang i gość po analizie stwierdził, że tak oczywiście 2-fazy po 16A, czyli 7.2kW łacznie. Ehhh Wieśwagen .. ja się nie dziwię, że im CHRL rynek zabiera jak w prostej sprawie tyle czasu zajmuje sprawdzenie.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Tam w końcu znaleźli kogoś kto rozmawia po ang i gość po analizie stwierdził, że tak oczywiście 2-fazy po 16A, czyli 7.2kW łacznie.

O tym samym pisałem w kontekście Skody citigo. Też gdzieś się dogrzebałem do informacji, że to są 2 fazy po 16A i że to takie nietypowe rozwiązanie VW. Ale użytkownicy tutaj nie widzieli za bardzo, bo się ładowali głównie z 'cegły', albo upierali się, że to 1 faza, a nawet rzucali pomysłami, że to 3fazy ale 3x10A. hehe

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
29 minut temu, iwik napisał:

O tym samym pisałem w kontekście Skody citigo. Też gdzieś się dogrzebałem do informacji, że to są 2 fazy po 16A i że to takie nietypowe rozwiązanie VW. Ale użytkownicy tutaj nie widzieli za bardzo, bo się ładowali głównie z 'cegły', albo upierali się, że to 1 faza, a nawet rzucali pomysłami, że to 3fazy ale 3x10A. hehe

Pytanie gdzie się doczytałeś ), bo to powinno być jasno napisane w instrukcji a nie wyczytane na forach, w chatcie czy jeszcze gdzie.

Szkoda, tylko że wsparcie klienta i dział techniczny nie ma o tym pojęcia.

Gdzieś czytałem, że gość kupił ładowarkę 11kW i auto ładowało tylko na 1fazie 3.6kW, więc chciałem tego uniknąć a jakoś umknęło mi że okroili pełną ładowarkę pokładową 11kW .. na szczęście o jedną fazę tylko.

Tak patrzę Kie mają wszystkie 11kW, nie wiem jak u innych.

BTW. Ostatnio doszukałem się też że w Wieśwagenie poszczędzili głośników z tyłu facepalm. Jest 5 czy 6, ale wszytskie z przodu ). Tył tylko z lepszym audio. Nic mnie już chyba w tych oszczędnościach nie zdziwi ..

Napisano
W dniu 14.04.2026 o 17:35, sherif napisał:

Delta AC Wallbox Basic

+dobra cena

+jest wallboxem

i co moze ktos ja kupil ?

potrzebuje nowego wallboxa bo stary firmowy drogi, wypasiony pada (rozlacza sesje ladowania, wiesza sie, swiatelka juz maja rozne kolory).

ostatni raz kupuje wypasiony sprzet, kosztowalla chyba z 2500 a okazuje sie ze mialbym takich za nia 4.

a ta "firmowa" wytrzymala 4 lata...

image.png

Napisano
  • Autor
41 minut temu, PawelWaw napisał:

potrzebuje nowego wallboxa bo stary firmowy drogi, wypasiony pada (rozlacza sesje ladowania, wiesza sie, swiatelka juz maja rozne kolory).

ostatni raz kupuje wypasiony sprzet, kosztowalla chyba z 2500 a okazuje sie ze mialbym takich za nia 4.

Chyba dzisiaj z takiej u kolegi się ładowałem.

Ja kupuje tą z linka, poczytałem i ma dobre opinie. W tej cenie chyba nie znajdzie się nic lepszego. Apka jest tylko na BT, bez netu bo to tańsza wersja, jest jeszcze max, ale za powyżej 1kzł. Ta ma też kluczyk więc można ja używać w otwartych przestrzeniach oraz na zewnątrz.

U siebie miałem tylko ryzyko z tymi dwiema fazami, ale testowałem na innej 3-fazowej i wciąga dwie fazy, zawsze to lepiej niż jedna ).

Napisano
W dniu 18.04.2026 o 18:21, PawelWaw napisał:

image.png

Starch to kupować ja kupiłem na Amazonię Wallboxa na 22 kW sex Mozna w apce regulowac na mniej.

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, wujek napisał:

Starch to kupować ja kupiłem na Amazonię Wallboxa na 22 kW sex Mozna w apce regulowac na mniej.

Dlatego nie ma co się z cenami rozpędzać i tak wiadomo skąd one pochodzą. Ja czekam na dostawę tej za 650zł, imho to uczciwa cena. Nawet jest jakiś support w EU, bo mi szybko odpowiedzieli, że zadziała też na dwóch fazach.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Dlatego nie ma co się z cenami rozpędzać i tak wiadomo skąd one pochodzą. Ja czekam na dostawę tej za 650zł, imho to uczciwa cena. Nawet jest jakiś support w EU, bo mi szybko odpowiedzieli, że zadziała też na dwóch fazach.

Mam ładowarkę z WiFi 16A z Aliexpress - kosztowała 150 zł.

Wisi na bramie już pół roku i działa niezawodnie, można sprawdzać z apki, ile prądu idzie i ustawiać parametry itp.

Wiec co do Wallboxów - polecam najpierw kupić coś z aliexpress - jest 90 dni na zwrot jak się nie spodoba.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, maras77 napisał:

Mam ładowarkę z WiFi 16A z Aliexpress - kosztowała 150 zł.

Wisi na bramie już pół roku i działa niezawodnie, można sprawdzać z apki, ile prądu idzie i ustawiać parametry itp.

Wiec co do Wallboxów - polecam najpierw kupić coś z aliexpress - jest 90 dni na zwrot jak się nie spodoba.

3-fazową ?

Też mam tanią od chińczyków, ale 1-fazową i przenośną. Na Ali strasznie kiepsko się kupuje. Nawrzucąją zdjęć i opisów, potem nie wiadomo co do czego i jaka wersja urządzenia co ma. Na moje pytania nawet nie odpowiedzieli, a 3-fazowa 16A kosztowała więcej niż na Amazonie.

Napisano

Też mam podobne odczucia - na start coś z Ali ma sens, żeby sprawdzić jak to się sprawdza w praktyce. Jak działa stabilnie i spełnia potrzeby, to często nie ma sensu przepłacać za markowy wallbox. Z drugiej strony ciekawi mnie, jak to wygląda z zabezpieczeniami i certyfikatami na dłuższą metę.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zainstalowałem powyższego wallboxa.

20260505_231230.jpg

Jak za 650zł biedy nie ma. Kabla zasilającego z gniazdkiem nie ma w komplecie, więc trzeba dokupić (ok 50zł) ile tam trzeba metrów i zarobić gniazdko 400V.

Jakość plastików, podłączenie jak najbardziej ok. Minus jedynie za apkę .. "zeskanuj kod z instrukcji", który nie działa. Można to pominąć i dodać urządzenie. Po upgradach softu poszło. Max prąd można zmieniać płynnie 6-16A a plikacji jaki i zworek. Apka pokazuje czas, moc, itd. W moim przypadku czego się obawiałem zapieło się max na dwie fazy, czyli 7.2kW, czyli ok.

Stacja nadaje się do montażu na zewn, można autoryzować apką, można kluczykiem. W moim przypadku kluczyk na ok, więc startuje po podpięciu pod auto.