Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy warto Astra G z Astry F ?

Featured Replies

Napisano

Witam i odrazu pytam , jak myslicie , czy warto przesiąść się z F-ki na G ? i za ile kupi taki sprzęt do jazdy(trzeba by gaz założyć) Mój astrolot ma 10 wiosen , a powiedzmy że G miał by 8 , pewnie trzeba by z 8 tys. confused.gifJak sądzicie warto zainwestować czy lepiej pozostać przy starej.

Napisano

> Witam i odrazu pytam , jak myslicie , czy warto przesiąść się z F-ki

> na G ? i za ile kupi taki sprzęt do jazdy(trzeba by gaz założyć)

> Mój astrolot ma 10 wiosen , a powiedzmy że G miał by 8 , pewnie

> trzeba by z 8 tys. Jak sądzicie warto zainwestować czy lepiej

> pozostać przy starej.

Zostan przy 'starej'

Fka to jest samochod! wink.gif

Napisano

> pozostać przy starej.

Myśloe tak samo jak polega powyżej, dlatego ponieważ F-ka ma to coś w sobie a jak patrze sobie na Astrke G, to w stylistyce nic ciekawego nie zasosowano, F-ka ma bardziej sportowy charakter tak mi sie wydaje, jak jest w dobrym stanie to mknij Nią dalej smile.gif

Napisano

> pozostać przy starej.

warto

ale czy uda Ci sie znaleźć egzemlarz w lepszym stanie niż Twój ...

no i do G niektóre częsci mogą być droższe (klocki, amory, itp.)

Napisano

ja mialem kolego F-ke z 98 roku 1.6 16V z gazem i sprzedalem i kupilem G z 00 2.0 dth i tak szczerz e to dolozylem te wlasnie 8 tysiecy i zaluje bo wydalem kase ropa poszla do gory gaz zostal w cenie teraz jezdze drozej i 8 tys w kieszeni poszlo a teraz gosc jezdzi moja w ktorej zrobilem wsyzystko od pierscieni po uszczelniacz e i wogoel i do tej pory jest strasznie zadowolony normalnie

Napisano

> Myśloe tak samo jak polega powyżej, dlatego ponieważ F-ka ma to

> coś w sobie a jak patrze sobie na Astrke G, to w stylistyce nic

> ciekawego nie zasosowano, F-ka ma bardziej sportowy charakter

> tak mi sie wydaje, jak jest w dobrym stanie to mknij Nią dalej

No tu wydaje mi się, że koledze nie chodziło o estetyczne zalety wersji G i F...Mi osobiście bardziej podoba się wersja G za to, że swoim wyglądem sprawia wrażenie masywnego i dużego auta (mam na myśli kombi). Miałem okazję jeździć i tym i tym i uważam, że dużo zmieniło się w wersji G w stosunku do F. Ale o gustach się nie dyskutuje.

Co do tego czy warto czy nie - popatrz sobie na jedną i drugą z bliska, zajrzyj, ile kosztują podstawowe części (te które najczęściej się zużywają), przekalkuluj i wybierz to, co Ci bardziej odpowiada. W sumie zamiana auta na młodsze o 2 lata według mnie mija się z celem. No chyba, że trafisz na jakąś dobrą okazję to nie zastanawiaj się waytogo.gif

Napisano

z 10 letniej na 8 letnią raczej nie ma sensu,ale na młodszą jak najbardziej wg mnie oczywiście smile.gif

Napisano

> pozostać przy starej.

Mnie też zdecydowanie bardziej podoba się F, a już szczególnie sedanik. Zwarta, zgrabna, lekka linia nadwozia. F sprawia wrażenie bardziej przestronnego auta. W G czuję się trochę jak w czołgu. Tyle o gustach. Pozatym G jest na pewno o klasę bezpieczniejsza - sztywniejsza konstrukcja i takie tam. Żeby dalej produkowali Astrę F i żeby miała tak sztywne i bezpieczne nadwozie jak H i pełne nowoczesne wyposażenie nie chciałbym innego Opla. wink.gif

F - maniak

Napisano

> F-ka ma bardziej sportowy charakter

Mylisz się kolego - bardziej sportowy wygląd i charakter ma Astra G.

Jest to opinia dziennikarzy motoryzacyjnych jak i posiadaczy innych marek pojazdów czyli w miarę wiarygodna.

Napisano

> Myśloe tak samo jak polega powyżej, dlatego ponieważ F-ka ma to coś w

> sobie a jak patrze sobie na Astrke G, to w stylistyce nic

> ciekawego nie zasosowano, F-ka ma bardziej sportowy charakter

> tak mi sie wydaje, jak jest w dobrym stanie to mknij Nią dalej

No to wojna uzbroj_zlo.gif oczywiście że G jest lepsza w każdym calu 270751858-jezyk.gif pancerne sztywne nadwozie, wyższa pozycja za kierownicą, super sztywne zawieszenie, genialne prowadzenie w zakrętach smile.gif tylko G rulezzz yay.gif

Napisano

> Gdyby nie F-ka to nie byłoby G

Ale G to nie modernizacja F-ki tylko całkowicie nowy samochód biglaugh.gif

Napisano

Ale F zapoczatkowała tak piękne autka

grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

Może nie na 8-mio letnią, ale zdecydowanie G. Ojciec jeździ F-ką sedanem i miałem pare razy okazję kilka kilometrów wkręcić na licznik i muszę powiedzieć, że ciasno mi tam w środku było. Wiadomo, o gustach się nie dyskutuje, ale jak zaparkuje swoją G koło ojca F-ki to wygląda to jakbym parkował koło autka zabawki, małe kółka, po mimo tego, że to ja mam hatchback'a to f-ka wydaje się mniejsza, poza tym w środku tak troszkę archaicznie, linia nadwozia zdecydowanie ciekawsza w G.

Ale wiadomo, Twój wybór....

Napisano

> Gdyby nie F-ka to nie byłoby G

Tylko, że "rodzice" odchodzą z tego świata najczęściej pierwsi, a ich "dzieci" rosną i się rozwijają. wink.gif

Napisano

He he he wiedziałem, że skończy sie na przekrzykiwaniu. rotfl.gif Może każdy wymieni swoje 3 za swoim modelem?

Moje 3 za Astrą G:

- bardziej masywny wygląd, sprawia wrażenie bezpiecznego i takim jest w rzeczywistości, większy komfort jazdy,

- wygodniejsze fotele przednie (przynajmniej na takowych miałem okazję siedzieć), po długiej jeździe w astrze F bolą mnie nogi,

- auto o klasę nowsze, zbudowane z lepszych podzespołów. Podstawowa wersja auta nawet fajnie wyposażona (jak na Opla...)

Napisano

> pozostać przy starej.

IMO lepiej poczekac i przesiasc sie na znacznie nowszy a nie na troche nowszy

Napisano

Też stałem przed takim dylematem zmiana z asterki f x16xel 1998 co bodajrze tylko klimy i tylnych elektrycznych szybek niema na( w drodze) na astre G z 2000 roku 1.6 8v z klimą, wspomaganiem i elektrycznymi szybami uniwersalnymi. Patrząc na jeden i drógi model bardziej podoba mi się moja stara f, g to jakieś strasznie wysokie jest, jadąc nią myślałem ze siedzie z metr nad ziemią co mi nie odpowiada. Asterke G sprzedawał mój znajomy i musiał bym dołożyć jakieś 2 tyś na przerejestrowanie i w jednym i drógim wszystko cacy chodzi jak marzenie... Ale zostałem przy swojej F ma lepsze hamulce większy bagażnik, lepiej chodzi, mniej pali no i ładniej wygląda smile.gif

Napisano

> pozostać przy starej.

slyszalem od mechanika ze do F-ki sa tansze czesci i podobno to ogolnie bardziej udany model.

Jezdze F i chwale sobie ja - nie wiem jak jest w G. Najlepiej ktos powie kto sie przesiadl do G i zrobil po 50tyskm na obydwu

(np. podobno uszkodzone lozysko w kole to w G- razem z czujnikiem i calym ustrojstwem trzeba zmieniac; w F-ce sprawa prosta)

Napisano

> slyszalem od mechanika ze do F-ki sa tansze czesci i podobno to

> ogolnie bardziej udany model.

> Jezdze F i chwale sobie ja - nie wiem jak jest w G. Najlepiej ktos

> powie kto sie przesiadl do G i zrobil po 50tyskm na obydwu

> (np. podobno uszkodzone lozysko w kole to w G- razem z czujnikiem i

> calym ustrojstwem trzeba zmieniac; w F-ce sprawa prosta)

jezdze F-ka z 95 roku i jedynie co mnie drazni w Astrze G to paskudne obicie deski rozdzielczej pozatym jest zbyt wysokie i kanciate ,mniej przyjemne w porównaniu z F -ka gdzie deska jest obita miekka skóra i przynajmniej kiera jest estetyczniejsza niz w G biglaugh.gifrotfl.gif

-------------------

astra 95r 1.6 16V HB

157,300kkm PB 95

Napisano

> Ale F zapoczatkowała tak piękne autka

Kadeciki zapoczątkowały - stąd ta numeracja A, B, C, D, F: to właśnie Kadetty.

A jeśli chodzi o wygląd, to właśnie Astra G jest bardziej podobna do Kadetta E niż Astra F. Szczególnie to widać dla wersji 3 drzwiowych, gdy stoją te trzy sztuki obok siebie na parkingu (E, F, G).

Zamiana na najstarsze roczniki nie opłaca się. No chyba, że autko będzie w miarę zadbane, z dobrym wyposażeniem (klimatyzacja to musowo!) i w przyzwoitej cenie. Aczkolwiek myślę, że niżej niż rocznik 2000 to nie ma najmniejszego sensu.

Któryś tu kolega stwierdził, że F jest bardziej "sportowa". Bzdura. Nawet z wyglądu, to pomiędzy F a G jest duuuuża różnica na korzyść G. Za moją czerwoną G na 17" feluniach oglądają się na ulicy, choć tylko z wyglądu może na "sportowo". Ewentualnie jeszcze jest sztywniejsze zawieszenie. Rozpatruję tu "standardowe" wozy a nie wersje GSi / OPC bo mi jeszcze ktoś wrzuci, że GSi jest bardziej sportowa od Elegance co jest prawdą, ale jak porównywać to mniej więcej ten sam poziom, prawda?

Napisano

> He he he wiedziałem, że skończy sie na przekrzykiwaniu. Może każdy

> wymieni swoje 3 za swoim modelem?

> Moje 3 za Astrą G:

> - bardziej masywny wygląd, sprawia wrażenie bezpiecznego i takim jest

> w rzeczywistości, większy komfort jazdy,

komfort???

mam d omu i F i G, uwazam, ze F jezdzi sie kilka razy lepiej niz G, w F jest miekko, w G twardo jak cholera;) w F nic nie trzeszczy w G sie zdarza.

> - wygodniejsze fotele przednie (przynajmniej na takowych miałem

> okazję siedzieć), po długiej jeździe w astrze F bolą mnie nogi,

> - auto o klasę nowsze, zbudowane z lepszych podzespołów. Podstawowa

> wersja auta nawet fajnie wyposażona (jak na Opla...)

Napisano

>...poza tym w środku tak troszkę archaicznie,

Ale przynajmniej nie tak tandetnie plastikowo jak w G smile.gif

Napisano

Od roku jeżdżę (mały przebieg, zadbane auto, od I wł.), ale już prawie 9 letnią F-ką. Nie wiem czy zdecydował bym się na zakup G z początku produkcji np. 2000 r. Ta druga była by na pewno bardziej nowocześniejsza, ale swoje auto już znam - zakup "nowego" używanego zawsze niesie ryzyko, że poniesiemy koszty napraw - sprzedajacy raczej nie inwestuje w samochód przed sprzedażą - (pomijam koszty związane z większą wartością drugiego auta) .

Sprawa do głębokiego przemyślenia....

Napisano

> komfort???

> mam d omu i F i G, uwazam, ze F jezdzi sie kilka razy lepiej niz G, w

> F jest miekko,

Miękko to miałem w Corollce. Może nawet za miekko.

W G wreszcie czuję że autko "siedzi" pewnie, jest stabilniejsze i to mi się podoba smile.gif

pzdr

Napisano

> pozostać przy starej.

Bez sensu jest zamieniac wlasne 10-letnie auto na 8-letnie o ktorym nic nie wiemy.

Sens jest wtedy gdy

1. Twoje jest juz zajezdzone i chcesz sie go pozbyc

2. To "nowe" to jakis skok technologiczny

W tym przypadku punkt 2 napewno nie zachodzi, a co do 1-ego to sam wiesz najlepiej wink.gif

Napisano

> pozostać przy starej.

Co wy gadacie że Astra F jest lepsza od G niewiem.gif

Przecież G to całkowicie inna generacja samochodu klotnia.gif

Moj ojciec ma F też w kombim i jedno co Wam powiem to nie ma co porównywać. I nie chodzi tu o wyposażenie. Poprostu Astra G jest bardziej stabilna na drodze. Jest twardsza.

Nie porównujcie II do taczki bo tak nie jest przecież wiadomo. Jeżdżac Astrą I odniosłem wrażenie że to auto jest za miekkie.

Jeśli komuś przeszkadzają plasticzery czemu nie wiem niewiem.gif

ale uważam że wnętrze I do II poprostu sie umywa. Ktoś powiedział , że nie ma sensu przesiadać i dokładać na auto o dwa lata młodsze.

Powiem jedno przesiadłem sie z Fiata Bravy 96' na Astre II i co auto no może nie dwa lata młodsze przecież to niebo a ziema. I nie chodzi tu o producenta to jest inna generacja samochodu.

Najlepiej żebyś sprobował się przejechać Astrą II a napewno zauważysz różnicę ok.gif Cóż co do tych 8tkz hmmm no ciezko będzie Ci znaleść nie wytłuczoną... zresztą realia rynku polskiego każdy z nas zna ok.gif

Napisano

moim zdaniem G to klocek no i najgorsza ta deska i wole moją F od każdej G chyba ze OPC zeby.GIF to już bym się zastanawiał

Napisano

> moim zdaniem G to klocek no i najgorsza ta deska i wole moją F od

> każdej G chyba ze OPC to już bym się zastanawiał

wypowiedź ciekawe tylko powiedz pod jakim względem mówisz że to klocek confused.gif

Napisano

bo jeździ się jak w czołgu siedzi za wysoko i widoczność przez przednią szybe jest mniejsza niż w F. Poza tym jak któyś z kolegów wspomniał nową generacje astry upodobnili do sterego już kadeta :|

Napisano

> moim zdaniem G to klocek no i najgorsza ta deska i wole moją F od

> każdej G chyba ze OPC to już bym się zastanawiał

hehe... tiaaaa... pewno...

A co masz do deski? Na mojej klozetowej siedzi się całkiem nieźle. No i wtedy robi się niezłe klocki wink.gif

No chyba, że piszesz o kokpicie ;p - mój jest obity skórą i wygląda baaardzo ładnie. Zdecydowanie ładniej niż w mojej F.

A to, że się siedzi wysoko, to też plus. Przynajmniej dla mnie (zbyt wysoki to ja nie jestem). Aczkolwiek mam regulację wysokości fotela,czego w F nie uświadczę. Co do widoczności - w F widać koniec maski, w G tego nie ma i trzeba się troszkę przyzwyczaić do odmiennego widoku. Ale nie można powiedzieć, że widok jest gorszy, bo to nie jest prawdą.

A tak ogólnie to zaczyna mi to przypominać dysputę zwolenników:

-Amigi / PC

- PalmOS / Pocket PC

- Windows / Linuksa

W końcu coś bierze górę z biegiem czasu, tu i tak jeszcze parę latek i zostanie tylko "G" bo "F" zastąpi kadeciaka.

A co do kształtu kadeciaka - łezki. Mi akurat się podobał i to, że wrócili do korzeni to był dobry pomysł. Akurat to, że G to unowocześniony, masywniejszy E było ok. Zresztą H GTC utrzymuje ten kierunek. I bardzo dobrze.

A jak zauważyłeś sedany w Astrze/Kadecie to zawsze był margines. Może i dobrze? Vectra HB nie wygląda najlepiej, za to sedan i owszem. W Astrze proporcje są odwrócone - sedan taki tam sobie, HB (kombi) oczko cieszy. wink.gif

Napisano

> hehe... tiaaaa... pewno...

> A co masz do deski? Na mojej klozetowej siedzi się całkiem nieźle.

> No chyba, że piszesz o kokpicie ;p - mój jest obity skórą i wygląda

> baaardzo ładnie. Zdecydowanie ładniej niż w mojej F.

mysle ze o gustach nie warto dyskutowac

Napisano

> bo jeździ się jak w czołgu siedzi za wysoko i widoczność przez

> przednią szybe jest mniejsza niż w F. Poza tym jak któyś z

> kolegów wspomniał nową generacje astry upodobnili do sterego już

> kadeta :|

PO 1 PRIMO:

Nie umiecie być obiektywni prawda jest takia, że auto jakie macie na posiadaniu to jest naj naj i wogole cud techniki.

Gwarantuję że jeśli II była by w cenie I chodź z wiadomych względów to nie możliwie ciekawe ile osób miało by II. To takie przypuszczenie.

I wcale ja nie twierdzę, że mam najlepsze auto bo wiadomo że sa lepszę i nawet za tą samą cene.

Aha jeszcze jedno:

Skoro producent wypuscił nowy model to z zasady jest on lepszy od poprzedniego, bo na tym polega ewolucja i konkurencja

Napisano

Kolego gwarantuję, że jestem obiektywny. Mam i F i G smile.gif

Napisano

> Kolego gwarantuję, że jestem obiektywny. Mam i F i G

też mam i jeżdże tym i tym obydwie kombi obydwie białe zlosnik.gif

Napisano

> Kolego gwarantuję, że jestem obiektywny. Mam i F i G

Ale porownujesz G z kokpitem w skórze a to wieeeelka rzadkość z np. brakiem regulacji fotela kierowcy w eFce co np. w mojej eFce jest. Weź wypasioną wersję eFki i golasa G i już będzie ciekawie, co nie zmienia faktu, że ja też bym wolał G bo nowsza zlosnik.gif

Napisano

E, tam. Rozbierasz kokpit (raptem kilka wkrętów) dajesz do obicia skórą i cieszysz się bajerem smile.gif. Faktem jest, że troszkę roboty, czasu i pieniążków (duży kawałek skóry trochę kosztuje), ale efekt jest naprawde niezły. Polecam smile.gif

Natomiast golasa G nie polecam slinka.gif

Jeśli w górę to i z wypasem.

A goło i wesoło to zabawnie i fajnie tylko na plaży. Nudystów smile.gif

Napisano

> pozostać przy starej.

ja miałem okazję przesiąść się na Mondeo '97. Przejechałem się Mondeo i już nie chcę. generalnie w starych samochodach, które maja sztywne zawieszenie (a Ford ma sztywne - podobno dobrze leży w zakrętach) - napie.....la kazdy plastik w aucie. A jak ma mi klekotać całe wnętrze i zawiecha to mowy nie ma o komforcie. Astra F jest miękka i... dzięki bogu zawiecha super się trzyma jak na polskie drogi a i we wnętrzu spokój.

Napisano

> A tak ogólnie to zaczyna mi to przypominać dysputę zwolenników:

> -Amigi / PC

> - PalmOS / Pocket PC

> - Windows / Linuksa

Zapomniał kolega wspomnieć o słynnej wojnie pomiędzy użytkownikami komputerów Commodore i Atari. Ehh to były czasy spineyes.gif

Napisano

Dyskusja zeszła na boczne tory. Kolega nie zastanawia się nad fabrycznie nową F i G (bo mam wrażanie, że kłótnia sprowadza się tylko do wymieniania wad i zalet - często subiektywnych ocen właścicieli)- w grę wchodzi 8 i 10 latek. Na dodatek to nie wybór między Cinquecento a Astrą, tylko między starszym a młodszym modelem. Ja bym nie zmieniał - rewelacji w zamian nie dostanę, a i paru tys. zł. na wydanie lekką ręką nie mam. 30.GIF

Napisano

nie warto zmieniac auta 10 letniego na 8

palacz.gif

Napisano

> nie warto zmieniac auta 10 letniego na 8

Popieram Kolegę - nie warto. Lepiej jeździć sprawdzonym, starszym autem niż nieznanym,droższym i do tego niewiele nowszym.

Astrą F jeżdziłem kilka lat temu i było bardzo przyjemnie, tylko troszkę miękko. Jakiś czas temu przyjechałem do kumpla swoją G i zamieniliśmy się na kilka godzin. EEEEEEEEE - jak by to napisać, żeby nikogo nie urazić... Wolę twarde zawieszenie i bardziej obszrne wnetrze G, niż wielki bagażnik F, która jak to gdzieś ktoś powiedział na zakrętach lusterkami się podpiera. biglaugh.gif

Powyższe oczywiście nie zmienia faktu, że Fka to super auto za rozsądną cenę.

banana-wave.gif

Napisano

F-ka ma kiepskie blachy, bardzo często ruda się panoszy, to największa wada F-ki.

Astra G = 12 lat gwarancji na perforację nadwozia, wreszcie Opel się postarał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.