Napisano 6 godzin temu6 godzin Mam Toyotę Proace City i już drugi raz wystąpił błąd degradacji oleju. Błąd pojawia się po około 12kkm od ostatniej wymiany oleju i niestety silnik wpada w tryb serwisowy w którym jazda jest prawie niemożliwa. Ostatnim razem pojechałem do ASO i wymienili olej i skasowali błąd. Oczywiście wizyta płatna. Ktoś przerabiał taki temat? Zaznaczę tylko że auto na gwarancji i interwał olejowy ustawiony jest na 40 kkm.
Napisano 3 godziny temu3 godziny Godzinę temu, KYRTAP napisał:Kto? Pan błąd ma rację - degradacja oleju (jeszcze zależy co tam za silnik siedzi w tym Proace). 40kkm na interwał wymiany oleju? Bez żartów, fizyki nie oszukasz.
Napisano 3 godziny temu3 godziny 11 minut temu, gilbert3 napisał:Pan błąd ma rację - degradacja oleju (jeszcze zależy co tam za silnik siedzi w tym Proace). 40kkm na interwał wymiany oleju? Bez żartów, fizyki nie oszukasz.A jakim cudem mierzy stopień zużycia oleju? Może po prostu tak zakodowana jest wymiana oleju, i tyle. Mam proace city i takie cuda się nie dzieją.
Napisano 3 godziny temu3 godziny 3 godziny temu, KYRTAP napisał:Mam Toyotę Proace City i już drugi raz wystąpił błąd degradacji oleju. Błąd pojawia się po około 12kkm od ostatniej wymiany oleju i niestety silnik wpada w tryb serwisowy w którym jazda jest prawie niemożliwa. Ostatnim razem pojechałem do ASO i wymienili olej i skasowali błąd. Oczywiście wizyta płatna. Ktoś przerabiał taki temat? Zaznaczę tylko że auto na gwarancji i interwał olejowy ustawiony jest na 40 kkm.Pewnie 1,5hdi? Tam jest jakiś algorytm, który wylicza zużycie oleju na podstawie różnych parametrów. Jak przekroczy normę, to wywala błąd i trzeba niestety wymienić olej i skasowac kompem. Jak dużo jedzisz po mieście, często gasisz i uruchamiasz silnik, to nie ma szans żeby dojechał do pełnego interwalu. Zajrzyj do gwarancji, ale pewnie jest 40kkm lub zgodnie ze wskazaniem komputera Edytowane 2 godziny temu2 godziny przez Maciej__
Napisano 2 godziny temu2 godziny 2 minuty temu, swienty napisał:A jakim cudem mierzy stopień zużycia oleju? Może po prostu tak zakodowana jest wymiana oleju, i tyle. Mam proace city i takie cuda się nie dzieją.Może mierzy jakimś cudownym japońskim algorytmem odpalania na zimno i gaszenia auta? Nikt na 100% poza jego autorami tego nie nie wie, a użytkownik auta może mieć więcej do powiedzenia na temat sposobu użytkowania samochodu. Chociaż absolutnie nie bronię Toyoty, co mogło być tak zrozumiane.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 1 minutę temu, gilbert3 napisał:Może mierzy jakimś cudownym japońskim algorytmem odpalania na zimno i gaszenia auta? Nikt na 100% poza jego autorami tego nie nie wie, a użytkownik auta może mieć więcej do powiedzenia na temat sposobu użytkowania samochodu. Chociaż absolutnie nie bronię Toyoty, co mogło być tak zrozumiane.To w sumie nie Toyota, tylko PSA Jest algorytm, który cos tam sobie wylicza. Przerwane wypalanie DPF mocno wpływa na degradacje...
Napisano 2 godziny temu2 godziny Autor 22 minuty temu, gilbert3 napisał:Pan błąd ma rację - degradacja oleju (jeszcze zależy co tam za silnik siedzi w tym Proace). 40kkm na interwał wymiany oleju? Bez żartów, fizyki nie oszukasz.No wiadomo że 40kkm to przegięcie ale ograniczać moc auta po 12kkm to jest nieporozumienie.12 minut temu, swienty napisał:A jakim cudem mierzy stopień zużycia oleju? Może po prostu tak zakodowana jest wymiana oleju, i tyle. Mam proace city i takie cuda się nie dzieją.Jak użytkujesz swojego? Same trasy?9 minut temu, Maciej__ napisał:Pewnie 1,5hdi? Tam jest jakiś algorytm, który wylicza zużycie oleju na podstawie różnych parametrów. Jak przekroczy normę, to wywala błąd i trzeba niestety wymienić olej i skasowac kompem. Jak dużo jedzisz po mieście, często gasisz i uruchamiasz silnik, to nie ma szans żeby dojechał do pełnego interwalu. Zajrzyj do gwarancji, ale pewnie jest 40kkm lub zgodnie ze wskazaniem komputera Tak. Silnik to 1.5 bluehdi 100 konny. Raczej auto ma ciężko u mnie czyli krótkie trasy i często gaszę i odpalam.
Napisano 2 godziny temu2 godziny Ja bym sprawdził czy instrukcja nie mówi o skróconym o połowę interwale przy eksploatacji w ciężkich warunkach tj przy okazji jazdy miejskiej.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 13 minut temu, KYRTAP napisał:Tak. Silnik to 1.5 bluehdi 100 konny. Raczej auto ma ciężko u mnie czyli krótkie trasy i często gaszę i odpalam.Czyli sam się upomina o wymianę przed czasem. Mi Mercedes żongluje między 30 a 50 przy interwale ustawionym na 40 kkm, ale aż tak często nie jest chyba gaszony jak u Ciebie
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 57 minut temu, Artur_W_wa napisał:Czyli sam się upomina o wymianę przed czasem. Mi Mercedes żongluje między 30 a 50 przy interwale ustawionym na 40 kkm, ale aż tak często nie jest chyba gaszony jak u CiebieRaczej nie przemyślałem do końca zakupu dostawczaka z dieslem. W moim przypadku benzyna lepiej by się sprawdziła.
Napisano 54 minuty temu54 min 34 minuty temu, KYRTAP napisał:Raczej nie przemyślałem do końca zakupu dostawczaka z dieslem. W moim przypadku benzyna lepiej by się sprawdziła.Tylko nie bierz Pro Ace City z 1,2 puretech, bo będzie tylko gorzej. Interwał co 12 kkm nie jest jakiś masakryczny