Napisano 9 godzin temu9 godzin Witam koledzy Jak w temacie mam do Was prośbę o Wasze przemyślenia na temat samochodu EV przy założeniu pewnych (dosyć luźnych warunków). Od pewnego czasu przymierzam się do zastąpienia auta spalinowego (tego drugiego) nowym samochodem i tym razem myślę o elektrycznym. Wcześniej zastanawiałem się na phev, ale dochodzę do wniosku, że przy moich potrzebach to bez sensu. Jako drugie (pierwsze w trasy) zostaje dalej spalinowe. Warunki:auto raczej nie starsze niż 2024, rozmiar powiedzmy średni (większe niż np inster, ale mniejsze niż g9), w tej chwili jest s-cross i wystarcza ale mógłby być trochę większy, chciałbym, żeby zasięg autostradowy (realny przy ok 120 km/h) był minimum 300 km, Nie potrzebuję super mocy, ale przesiadając się na elektryka chciałbym mieć trochę więcej dynamiki (nie musi być 500 KM), Auto na codzień będzie robić ok 50 do 100 km, czasem dłuższe trasy, ale raczej wszystko poniżej 400 km w jedną stronę (bliżej 200). Jeśli chodzi o cenę, to nie podaję ale proszę o dwie propozycje, jedna co byście wybrali i dlaczego, a druga taka sama przez pryzmat value for money. Oprócz ceny zakupu istotny jest koszt serwisu i ogólna niezawodność. Patrzyłem na auta pokroju ioniq 5 czy ford explorer. Zachęcam do wypowiedzi.
Napisano 9 godzin temu9 godzin Przy takich założeniach PHEV rzeczywiście nie ma większego sensu. Masz drugie auto spalinowe na dalekie trasy, a codzienne przebiegi 50–100 km są wręcz idealne dla elektryka. Nawet zimą będziesz przeważnie ładował go w domu co kilka dni, a nie codziennie.Trzeba tylko doprecyzować wymaganie 300 km przy 120 km/h. Jeżeli chodzi o przejechanie 300 km od 100% do prawie pustej baterii, wybór jest całkiem duży. Jeżeli natomiast ma to być 300 km zimą, z ogrzewaniem, wiatrem i pozostawieniem 10–15% rezerwy, to trzeba celować w akumulator około 80 kWh i oszczędną wersję RWD. Nawet wyliczenia „highway” w bazach samochodów elektrycznych zazwyczaj zakładają około 110 km/h, więc przy rzeczywistych 120 km/h wyniki będą trochę słabsze.Mój wybór: Hyundai Ioniq 5 po liftingu, 84 kWh RWD.Brałbym właśnie RWD, a nie AWD. Dynamiki i tak będzie zdecydowanie więcej niż w S-Crossie, zasięg będzie lepszy, a napęd na cztery koła przy takim zastosowaniu nie daje korzyści proporcjonalnych do ceny i większego zużycia energii.Ioniq 5 jest bardzo przestronny, wygodny, ma płaską podłogę i przesuwaną tylną kanapę, a mimo sporych wymiarów nie sprawia wrażenia wielkiego kloca. Największą zaletą w trasie jest instalacja 800 V — przy odpowiedniej ładowarce ładowanie od 10 do 80% trwa około 18 minut. Przy trasach rzędu 200–400 km oznacza to zwykle jeden krótki postój, a nie długie oczekiwanie na samochód. Wersja 84 kWh RWD ma też wystarczający zapas zasięgu, żeby latem przejechać autostradą ponad 300 km bez kombinowania.Za Hyundaiem przemawia również gwarancja: pięć lat bez limitu kilometrów na samochód oraz osiem lat lub 160 tys. km na akumulator. Przy używanym egzemplarzu sprawdziłbym tylko, czy wykonano wszystkie akcje serwisowe i aktualizacje dotyczące układu ICCU.Najlepszy value for money: Tesla Model Y Long Range z 2024 roku.Nie dlatego, że jest najlepsza pod każdym względem, tylko dlatego, że na rynku wtórnym można dostać dużo samochodu, zasięgu i osiągów za relatywnie rozsądne pieniądze. Model Y jest bardzo oszczędny jak na swój rozmiar, ma ogromny bagażnik, dobre planowanie trasy z ładowaniem i bardzo wygodny dostęp do Superchargerów. Long Range realnie spełnia wymaganie około 300 km jazdy autostradowej znacznie pewniej niż większość SUV-ów z baterią 60–70 kWh.Koszty zwykłego serwisu są niskie, bo nie ma obowiązkowych corocznych przeglądów w klasycznym rozumieniu. Trzeba jednak brać pod uwagę droższe naprawy blacharskie, ubezpieczenie i specyficzną organizację serwisu Tesli. Podstawowa gwarancja trwa cztery lata lub 80 tys. km, natomiast bateria i napęd wersji Long Range są objęte gwarancją przez osiem lat lub 192 tys. km, z gwarantowanym minimum 70% pojemności.Ford Explorer Extended Range też jest sensowny, szczególnie gdy trafi się dobra oferta na wersję RWD z dużą baterią. Ma 286 KM, jest bardziej tradycyjny w obsłudze i ma normalną sieć dealerską. Nie wybrałbym go jednak zamiast Ioniqa 5 przy podobnej cenie — ładuje się wolniej, jest świeższą konstrukcją, a technicznie bazuje na platformie MEB znanej z Volkswagena. Obecna wersja z baterią 79 kWh wygląda natomiast atrakcyjnie cenowo i warto ją potraktować jako trzeci samochód do jazdy próbnej.Czyli w skrócie:sercem i jako kompletny samochód — Ioniq 5 84 kWh RWD;kalkulatorem i pod względem ceny do możliwości — używana Tesla Model Y Long Range z 2024 roku.Przed zakupem koniecznie przejechałbym się obydwoma. Ioniq jest bardziej komfortowym, klasycznym samochodem, natomiast Tesla jest bardziej efektywnym „urządzeniem do przemieszczania się”. Po godzinnej jeździe zwykle wiadomo, które podejście bardziej odpowiada.
Napisano 8 godzin temu8 godzin Godzinę temu, janusz napisał:Witam koledzyJak w temacie mam do Was prośbę o Wasze przemyślenia na temat samochodu EV przy założeniu pewnych (dosyć luźnych warunków). Od pewnego czasu przymierzam się do zastąpienia auta spalinowego (tego drugiego) nowym samochodem i tym razem myślę o elektrycznym. Wcześniej zastanawiałem się na phev, ale dochodzę do wniosku, że przy moich potrzebach to bez sensu. Jako drugie (pierwsze w trasy) zostaje dalej spalinowe.Warunki:auto raczej nie starsze niż 2024,rozmiar powiedzmy średni (większe niż np inster, ale mniejsze niż g9), w tej chwili jest s-cross i wystarcza ale mógłby być trochę większy,chciałbym, żeby zasięg autostradowy (realny przy ok 120 km/h) był minimum 300 km,Nie potrzebuję super mocy, ale przesiadając się na elektryka chciałbym mieć trochę więcej dynamiki (nie musi być 500 KM),Auto na codzień będzie robić ok 50 do 100 km, czasem dłuższe trasy, ale raczej wszystko poniżej 400 km w jedną stronę (bliżej 200).Jeśli chodzi o cenę, to nie podaję ale proszę o dwie propozycje, jedna co byście wybrali i dlaczego, a druga taka sama przez pryzmat value for money. Oprócz ceny zakupu istotny jest koszt serwisu i ogólna niezawodność.Patrzyłem na auta pokroju ioniq 5 czy ford explorer.Zachęcam do wypowiedzi.Ja bym elektryka nie kupił. Serio piszę.
Napisano 8 godzin temu8 godzin Autor 58 minut temu, maras77 napisał:Czyli w skrócie:Dzięki, szkoda że AI
Napisano 8 godzin temu8 godzin Autor 5 minut temu, Ryb napisał:Ja bym elektryka nie kupił. Serio piszę.Wiem, ja też
Napisano 8 godzin temu8 godzin 5 minut temu, janusz napisał:Dzięki, szkoda że AICzemu szkoda?Płatny, wyższy plan, niz Ty masz 😀
Napisano 6 godzin temu6 godzin Wybrałbym model 3. Będzie mieć trochę lepszy zasięg niż Y, brak obowiązkowych przeglądów, sprawdzona od lat konstrukcja, dopracowane oprogramowanie, własna sieć ładowania, dobra cena w porównaniu do konkurencji. Jak potrzebujesz dużo miejsca jako pierwsze auto to bierz Y bo spaliniakiem pewnie odechce Ci się jeździć. Ioniq 5 jest znany z problemów z ICCU (nie liczyłbym, że po lifcie poprawili), a Explorer opiera się na szrotwagenowskiej platformie z którą ludzie mają niezłe problemy. Wątpię, że Fordowi udało się je wyeliminować.
Napisano 5 godzin temu5 godzin Godzinę temu, Citric napisał:Wybrałbym model 3. Będzie mieć trochę lepszy zasięg niż Y, brak obowiązkowych przeglądów, sprawdzona od lat konstrukcja, dopracowane oprogramowanie, własna sieć ładowania, dobra cena w porównaniu do konkurencji. Jak potrzebujesz dużo miejsca jako pierwsze auto to bierz Y bo spaliniakiem pewnie odechce Ci się jeździć. Ioniq 5 jest znany z problemów z ICCU (nie liczyłbym, że po lifcie poprawili), a Explorer opiera się na szrotwagenowskiej platformie z którą ludzie mają niezłe problemy. Wątpię, że Fordowi udało się je wyeliminować.Popieram.Do zalet 3 i Y dodam jeszcze - energooszczędność, ważna sprawa, kiedy się płaci za prąd.Jeśli Tesla, z jakiegoś powodu, oddpada, to może jakaś Kia/Hyundai albo Volvo.Nie VW.Generalnie 300km przy 120km/h jest niemożliwe do osiągnięcia dla większości EV.
Napisano 5 godzin temu5 godzin 2 godziny temu, Ryb napisał:Ja bym elektryka nie kupił. Serio piszę.Twój wkład w popularyzację EV jest jak wkład POTUSa w pokój na świecie. Szybko jakąś nagrodę sobie przyznaj.
Napisano 3 godziny temu3 godziny Autor Dzięki za odpowiedzi, a może jakiś mniej oczywisty wybór typu chińczyk albo mercedes? Narazie to luźne przemyślenia i jeszcze nie wiem w którą stronę pójdę jak już będę konkretnie decydował. Jako, że auto będzie głównie do kręcenie się wokół komina, to może coś mniejszego będzie lepszym wyborem (wygodna parkowania i zużycie energii). Ale wtedy pewnie też mniejsze baterie i zasięg? Edytowane 3 godziny temu3 godziny przez janusz
Napisano 3 godziny temu3 godziny 5 minut temu, janusz napisał:Dzięki za odpowiedzi, a może jakiś mniej oczywisty wybór typu chińczyk albo mercedes? Narazie to luźne przemyślenia i jeszcze nie wiem w którą stronę pójdę jak już będę konkretnie decydował. Jako, że auto będzie głównie do kręcenie się wokół komina, to może coś mniejszego będzie lepszym wyborem (wygodna parkowania i zużycie energii). Ale wtedy pewnie też mniejsze baterie i zasięg?Właśnie z mniejszymi jak zauważyłeś jest problem zasięgu. ID3 byłby idealny, ale niestety jest konstrukcją mocno niedopracowaną. Zobaczymy czy został poprawiony w wersji Neo. Ciekawie jeszcze wyglądają pod względem osiągów Kia EV4 i Leapmotor B05, ale to nowe konstrukcje, które wymagają testów przez króliki doświadczalne. Mniejszy nie zawsze zużywa mniej. Tesla model 3 bije na głowę wiele mniejszych konstrukcji.
Napisano 3 godziny temu3 godziny Autor 11 minut temu, Citric napisał:Ciekawie jeszcze wyglądają pod względem osiągów Kia EV4 i Leapmotor B05,Właśnie popatrzyłem na szybko i ev4 wygląda na wyraźnie lepszy model od b05. Większa bateria i zasięg, jest jedno ale ev4 kosztuje (z większą baterią) ok 330 tys. dkk a b05 zaczyna się od 179 a najbogatsza wersja 210 tys dkk. Tylko z b05 trzeba by czekać żeby dopracowali bolączki.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 1 minutę temu, janusz napisał:Właśnie popatrzyłem na szybko i ev4 wygląda na wyraźnie lepszy model od b05. Większa bateria i zasięg, jest jedno ale ev4 kosztuje (z większą baterią) ok 330 tys. dkk a b05 zaczyna się od 179 a najbogatsza wersja 210 tys dkk. Tylko z b05 trzeba by czekać żeby dopracowali bolączki.U mnie to 43 000 EUR (od tego można odjąć 8 100 EUR dopłat to daje u mnie cenę modelu 3 standard bez dopłat ) vs 28 000 EUR, ale jak zauważyłeś ma lepsze parametry. Oba mogą mieć bolączki bo Kia weszła do sprzedaży chyba we wrześniu.
Napisano 2 godziny temu2 godziny Godzinę temu, Citric napisał:Właśnie z mniejszymi jak zauważyłeś jest problem zasięgu. ID3 byłby idealny, ale niestety jest konstrukcją mocno niedopracowaną. Zobaczymy czy został poprawiony w wersji Neo.Co tam jest takiego niedopracowanego ?
Napisano 2 godziny temu2 godziny Godzinę temu, janusz napisał:Dzięki za odpowiedzi, a może jakiś mniej oczywisty wybór typu chińczyk albo mercedes? Narazie to luźne przemyślenia i jeszcze nie wiem w którą stronę pójdę jak już będę konkretnie decydował. Jako, że auto będzie głównie do kręcenie się wokół komina, to może coś mniejszego będzie lepszym wyborem (wygodna parkowania i zużycie energii). Ale wtedy pewnie też mniejsze baterie i zasięg?Sedziałem dziś w volvo ex30 i ex60.Obydwa sprawiają bardzo dobre wrażenie.Ex30 jest malutki (szczególnie z tyłu), ex60 duży (szczególnie z tyłu, nie mogłem uwierzyć).Jakbym wybierał teraz auto, to ex60 byłby w czołówce. Choć pewnie skończyło by się na Tesli Y, bo ma za dużo zalet.Z chinczyków...Podoba mi się Xpeng g6, ale to liga ex60 i Y.Ma zaraz wyjść MG4 EV urban (nieduży i niedrogi), tam gdzie już jest zbiera świetne opinie.Z małych aut, to poza ex30, jeszcze kia ev3, może vw id3 neo (jak poprawili wszystko), albo skoda epiq lub elroq.Jak się zdecydujesz, to bądź przygotowany. że może Ci się bardzo spodobać, będziesz min jeździł wszędzie, będziesz jeżdził więcej niź jakimkolwiek spalinowym, i możliwe, że dotychczasowy główny samochód w rodzinie pokryje się pajęczynami.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 5 minut temu, sherif napisał:Co tam jest takiego niedopracowanego ?Moduły baterii, które ludzie mają wymieniane po x razy, sygnalizacja błędów, które się pojawiają i znikają po jakimś czasie, pady modułów SOS. Pewnie jeszcze wiele innych rzeczy o których nie doczytałem jak byłem na niego napalony po obniżkach cen.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 22 minuty temu, HelixSv napisał:Jak się zdecydujesz, to bądź przygotowany. że może Ci się bardzo spodobać, będziesz min jeździł wszędzie, będziesz jeżdził więcej niź jakimkolwiek spalinowym, i możliwe, że dotychczasowy główny samochód w rodzinie pokryje się pajęczynami.Właściwie to taki jest plan, ale dużego póki co elektrykiem nie jestem w stanie zastąpić. Elektryk będzie robił za główny, ale będą sytuacje że potrzeba dwóch lub elektryk się nie sprawdzi Edycja Ten g6 też zwrócił moją uwagę, ale do codziennego użytku dla mnie (właściwie żony) za duży. Ex30 wygląda nieźle (mi z tyłu potrzebne miejsce tylko dla psa, więc jest ok. Edytowane 1 godzinę temu1 godzina przez janusz
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 4 godziny temu, HelixSv napisał:Popieram.Do zalet 3 i Y dodam jeszcze - energooszczędność, ważna sprawa, kiedy się płaci za prąd.Jeśli Tesla, z jakiegoś powodu, oddpada, to może jakaś Kia/Hyundai albo Volvo.Nie VW.Generalnie 300km przy 120km/h jest niemożliwe do osiągnięcia dla większości EV. Ile jest tej oszczednoscii? 20 zł miesięcznie?
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 45 minut temu, Citric napisał:Moduły baterii, które ludzie mają wymieniane po x razy, sygnalizacja błędów, które się pojawiają i znikają po jakimś czasie, pady modułów SOS. Pewnie jeszcze wiele innych rzeczy o których nie doczytałem jak byłem na niego napalony po obniżkach cen.Ciekawe, gdzie o tym tak czytasz i o jakie roczniki chodzi ?Ja od roku czytam grupę iD w Pl i nie widzę tych problemów. Kilku letnie auta mają problem z SOS, bo .. pada bateria. Kilka razy ludziom zwiesił się też system.
Napisano 59 minut temu59 min 2 godziny temu, janusz napisał:może jakiś mniej oczywisty wybór typu chińczyk albo mercedes?MG4 można poniżej stówki kupić.Z europejskich aut można poszukać meganki, albo scenica jeżeli ma być na dalsze wyjazdy.Scenica 87kWh za ok 160k widziałem, Megane 60kwh będzie pewnie za tyle co podstawowe id3. Dla niektórych wadą renówek jest napęd na przód.otomoto.plNowy Renault Scenic 2026 - 157 900 PLN, 10 km - Otomoto.plInteresuje Cię Renault Scenic? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.Tesla ostatnio odjechała z cenami. Konkurencji chyba bardziej zależy żeby sprzedawać auta.otomoto.plNowy Hyundai IONIQ 5 2025 - 139 750 PLN, 5 km - Otomoto.plInteresuje Cię Hyundai IONIQ 5? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie. Edytowane 50 minut temu50 min przez iwik
Napisano 50 minut temu50 min 4 minuty temu, sherif napisał:Ciekawe, gdzie o tym tak czytasz i o jakie roczniki chodzi ?Ja od roku czytam grupę iD w Pl i nie widzę tych problemów. Kilku letnie auta mają problem z SOS, bo .. pada bateria. Kilka razy ludziom zwiesił się też system.To ja i pięciu kumpli z pracy mieliśmy wyjątkowego niefarta z id4.Każdemu egzemplarzowi dolegało coś innego. Najbardziej widowiskowa była usterka ryglowania drzwi kierowcy. Kolega przy skręcaniu w prawo musiał trzymać drzwi. Co prawda, wszystkie z tych ID4 były z dwóch pierwszych lat produkcji, ale nikt nie chce być beta-testerem płacąc niemałe pieniądze.Nikt z nas do VW nie wrócił.
Napisano 49 minut temu49 min 8 minut temu, iwik napisał:MG4 można poniżej stówki kupić.Z europejskich aut można poszukać meganki, albo scenica jeżeli ma być na dalsze wyjazdy.Scenica 87kWh za ok 160k widziałem, Megane 60kwh będzie pewnie za tyle co podstawowe id3. Dla niektórych wadą renówek jest napęd na przód.Meganka się nie przyjeła i jest już chyba dość długo nieprodukowana, podobno szykują następcę.
Napisano 48 minut temu48 min 8 minut temu, sherif napisał:Ciekawe, gdzie o tym tak czytasz i o jakie roczniki chodzi ?Ja od roku czytam grupę iD w Pl i nie widzę tych problemów. Kilku letnie auta mają problem z SOS, bo .. pada bateria. Kilka razy ludziom zwiesił się też system.Forum elektrowozu plus grupa ID 3 PL. Nie wnikam jakie roczniki bo dla mnie to nie robi różnicy przy modelu, który nie tak dawno wszedł do produkcji. Wiadomo, że problemy wychodzą z czasem więc nie będę patrzył, że akurat w 2026 jeszcze nie padło. Chyba właśnie o baterię chodziło, a w ASO jest lub była możliwość tylko wymiany całego modułu, a nie pojedynczej baterii. Edytowane 44 minuty temu44 min przez Citric
Napisano 40 minut temu40 min 3 minuty temu, HelixSv napisał:To ja i pięciu kumpli z pracy mieliśmy wyjątkowego niefarta z id4.Każdemu egzemplarzowi dolegało coś innego. Najbardziej widowiskowa była usterka ryglowania drzwi kierowcy. Kolega przy skręcaniu w prawo musiał trzymać drzwi. Co prawda, wszystkie z tych ID4 były z dwóch pierwszych lat produkcji, ale nikt nie chce być beta-testerem płacąc niemałe pieniądze.Nikt z nas do VW nie wrócił.Mowa była o id3, który miał FL w 23, ale czasem czytam też ogólne forum id. Nie zauważyłem powtarzających się problemów o których piszesz. Ludzie mają niektórzy już sporo ponad 100kkm nalatane. Czasami jedynie na soft niektórzy narzekają, ale zwykle dotyczy to najstarszych roczników. Ja mam najnowszy soft i działa, poza apką która czasem nie aktualizuję się.
Napisano 22 minuty temu22 min 26 minut temu, maras77 napisał:Ile jest tej oszczednoscii? 20 zł miesięcznie?ładując ze słońca oszczędności nie ma żadnej, ale w trasie...1 kWh na greenwayu może kosztować 3 zł.przy szybkiej jeździe takie ID4 spala około 4 kWh na 100 km więcej niż Y.czyli w takich warunkach już po marnych 100 km mamy 12 zł różnicy.
Napisano 19 minut temu19 min 17 minut temu, sherif napisał:Mowa była o id3, który miał FL w 23, ale czasem czytam też ogólne forum id. Nie zauważyłem powtarzających się problemów o których piszesz. Ludzie mają niektórzy już sporo ponad 100kkm nalatane. Czasami jedynie na soft niektórzy narzekają, ale zwykle dotyczy to najstarszych roczników. Ja mam najnowszy soft i działa, poza apką która czasem nie aktualizuję się.rozumiem.ja nie słyszałem o problemach z id3.rozliczne problemy z id4 (pierwsze dwa lata produkcji) dosłownie widziałem.