Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tanie w utrzymianiu V8

Featured Replies

Napisano

pomijam kwestie spalania bo tego testem swiadomy - min w trasie 12L a w miescie lekko 20L

czy znacie auto z V8 na pokladzie ktore nie jest chorendalnie drogie w utyrzymaniu. a nie tarcze hamulcowe po 1000/szt. lub swiece po 200pln/szt, itp

jak np passat vr6 kupa czesci pasuje od podstawowych modeli przez to sa smiesznie tanie...

czy V8 to inna liga i tam juz nie ma kompromisu

wyprzedzam pytanie "po co Ci V8" wiem ze sa diesle ktore pala 2razy mniej i sa szybsze

wiem ale mimo to duza wolnossaca benzyna w automacie ma to cos w sobie co czyni ja wyjatkowa i wlanie dlatego ja chce ok.gif

Napisano

MB W126

Napisano

Jeep grand cherokee

masz silnik 5.2 lub 5.9 i zawsze w automacie ok.gif

czesci sa drogie w porownaniu z klamotami do fiesty lub uno wink.gif ale jak na amerykna z V8 to eksplatacyjne sa naprawde tanie

Napisano

> pomijam kwestie spalania bo tego testem swiadomy - min w trasie 12L a

> w miescie lekko 20L

> czy znacie auto z V8 na pokladzie ktore nie jest chorendalnie drogie

> w utyrzymaniu.

skad te 20lgrinser006.gif? Swoje osatnie V8 sprzedalem w zeszlym rokusmirk.gif -max 14l. Przedtem jeszcze nigdy nie przekroczylem 17l po miescie i to przy dobrej zabawie- mlodszy i glupszy bylem smirk.gif-

Nowoczesne V8 to ok.12-14l w jezdzie miejskiej. Zdaje sobie sprawe ze EU miasta sa inne ale jednak 40-50% roznicy raczej nie przewiduje.palacz.gif

Tanie - 6.0l Gen IV by GM, ale nie wiem czy GM to w czyms w EU montuje, prawdopodobnie niebuu.gif.

5263141.jpg

Toyota 4.7l V8 - zajezdzilem ten silnik - auto firmowe i IMHO koszt utrzymania vs osiagi to jestwaytogo.gif

1297458.jpg

Napisano

> a co to Toyota w EU V8 nie spredaje??

jakos niekojarze

kolega ma bmw 740 i mowi ze nie spalil mu wiecej jak 15,4 ale nizej niz 14,6 tez nie zszedl .

Napisano

> jakos niekojarze

np Land Cruiser ... bo jesli nie to praktycznie tylko VW, BMW, Audi, Merc na placu boju[szok]crazy.gif...

Napisano

> np Land Cruiser ... bo jesli nie to praktycznie tylko VW, BMW, Audi,

> Merc na placu boju[szok]...

jeszcze jest chrysler,jeep,jaguar,porsche

Napisano

> jeszcze jest chrysler,jeep

hmm.gif ile sie tego rocznie sprzedaje - kilkaset sztuk-mozeidea.gifhmm.gifniewiem.gif? EU raczej mi sie z diesel kojarzy a nie V6/8zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> audi a8 ?

myslalem o AUDI V8 3.6/4.2 ale niestey ceny czesci ekspoatacyjnych ja chore

> chyba tansze to bedzie niz bmka 540 albo m5

mysle ze V8 w MB bedzie tansze...

Napisano

> ile sie tego rocznie sprzedaje - kilkaset sztuk-moze? EU raczej mi

> sie z diesel kojarzy a nie V6/8

w polsce? nie wiem ale troche jezdzi jeepow i chryslerow-mowimy o nowych autach z salonu

troche to nie znaczy ze tyle co fiatow panda hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jeep grand cherokee

> masz silnik 5.2 lub 5.9 i zawsze w automacie

> czesci sa drogie w porownaniu z klamotami do fiesty lub uno ale jak

> na amerykna z V8 to eksplatacyjne sa naprawde tanie

nie ten typ auta

preferuje segment D/E

Napisano
  • Autor

> skad te 20l?

z zycia. we wrocku nie znam osoby ktora z nim 6 garami pod maska spalila mniej niz 15L/100km jazdy miejskiej

> Swoje osatnie V8 sprzedalem w zeszlym roku -max 14l.

> Przedtem jeszcze nigdy nie przekroczylem 17l po miescie i to

> przy dobrej zabawie- mlodszy i glupszy bylem -

w swoim VR6 lekko zamykam 20L przy max but.gif w miescie

> Nowoczesne V8 to ok.12-14l w jezdzie miejskiej.

we wrocluwiu? NIE MA SZANS!!!

> Zdaje sobie sprawe ze

> EU miasta sa inne ale jednak 40-50% roznicy raczej nie

> przewiduje.

a jednak...

> Tanie - 6.0l Gen IV by GM, ale nie wiem czy GM to w czyms w EU

> montuje, prawdopodobnie nie.

omega V8 slinka.gif

> Toyota 4.7l V8 - zajezdzilem ten silnik - auto firmowe i IMHO koszt

> utrzymania vs osiagi to jest

nie przepadam za japonczykami...

Napisano

BMW E34 530/540. A jak chcesz zabłysnąć w twojej częsci polski, to Themę 8.32 zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> z zycia. we wrocku nie znam osoby ktora z nim 6 garami pod maska

> spalila mniej niz 15L/100km jazdy miejskiej

10.8l z mojego 4.0l V6 HiLux - spokojna jazda miejska ok 90km dziennie

-12.4l - z Holden Commodore SW - auto firmowezlosnik.gif wiec zdeka nie szanowane893goodvibes.gif- dystans:1,267 km w ciagu 6 ostatnich dnie - miasto tylko -normalny poranny ciezki ruch na autostradach miejskich, + scisle centrum

> w swoim VR6 lekko zamykam 20L przy max w miescie

> we wrocluwiu? NIE MA SZANS!!!

tego nie wiem -nigdy tam nie bylem- ale 20l to IMHO zdeko za duzo, albo rzeczywiscie masz super ciezka but.gifzlosnik.gif

> a jednak...

> omega V8

w obecnej wersji nie wiele wspolnego z EU Omegasmirk.gif

5339825.jpg

5339826.jpg

5331327.jpg

w starej tia troche podobienst zostalosmirk.gif

4205571.jpg

4205572.jpg

4205573.jpg

4205575.jpg

no i oczywiscie najwazniejsze serce.gif

4205574.jpg

> nie przepadam za japonczykami...

nie wiesz co tracisz - zlosnik.gif. Ford ma dosc dobre V8 - mialem dwa - ale to jestem pewien ze w EU nie mabuu.gif ....

Napisano

> w polsce? nie wiem ale troche jezdzi jeepow i chryslerow-mowimy o

> nowych autach z salonu

> troche to nie znaczy ze tyle co fiatow panda

raczej mi to nic nie mowi, ostatnio jak bylem w EU -6 lat temu to jeszcze takiego brzydkiego stwora- Fix It Again Tony - nie bylozlosnik.gif....

BTW a jak tam przywatny import z Dpalacz.gif? Przeciez troche V8 musialo przyjechac z tamtadidea.gif

Napisano

> pomijam kwestie spalania bo tego testem swiadomy - min w trasie 12L a

> w miescie lekko 20L

> czy znacie auto z V8 na pokladzie ktore nie jest chorendalnie drogie

> w utyrzymaniu. a nie tarcze hamulcowe po 1000/szt. lub swiece po

> 200pln/szt, itp

> jak np passat vr6 kupa czesci pasuje od podstawowych modeli przez to

> sa smiesznie tanie...

> czy V8 to inna liga i tam juz nie ma kompromisu

> wyprzedzam pytanie "po co Ci V8" wiem ze sa diesle ktore pala 2razy

> mniej i sa szybsze

> wiem ale mimo to duza wolnossaca benzyna w automacie ma to cos w

> sobie co czyni ja wyjatkowa i wlanie dlatego ja chce

Ja tez od jakiegos czasu mysle o takim autku i jak narazie numer 1 to Audi S6 4,2 Quatro, 2000-2003 rok do kupienia za 60-70 tys zl. z full wypasem. food.gif

Napisano
  • Autor

BMW 540 smile.gif Po szczegóły zgłoś się do kolegi Antimatter'a zlosnik.gif

Napisano

> BMW E34 530/540. A jak chcesz zabłysnąć w twojej częsci polski, to

> Themę 8.32

ostatnio byla na allegro alfa 164 z takim silnikiem smile.gif zreszta auto znajomego smile.gif

Napisano

> ostatnio byla na allegro alfa 164 z takim silnikiem zreszta auto

> znajomego

pomijając drobny fakt, że NIGDY nie było alfy z takim silnikiem, to wsio ok hehe.gifhehe.gif

Napisano

> BMW 540 Po szczegóły zgłoś się do kolegi Antimatter'a

"co sie stalo? co sie stalo?" zlosnik.gif

Napisano

> a co to Toyota w EU V8 nie spredaje??

Jak nie Toyota, to może Lexus jakiś..?

• 3 miesiące później...
Napisano

> myslalem o AUDI V8 3.6/4.2 ale niestey ceny czesci ekspoatacyjnych

> ja chore

mogłbys rozwinąć ? hmm.gif nie ma naprawde zadnych zamiennikow ? a jak wyglada temat czesci uzywanych np. allegro ?

Napisano

> mogłbys rozwinąć ? nie ma naprawde zadnych zamiennikow ? a jak

> wyglada temat czesci uzywanych np. allegro ?

żeś wygrzebał hehe.gif

Napisano

> żeś wygrzebał

a tam gadasz zlosnik.gif interesuje mnie to pytam wink.gif

pozatym wcale nie taki stary temat, ledwo 4 miechy 893goodvibes.gif

Napisano

> normalny poranny ciezki ruch na autostradach miejskich, +

> scisle centrum

Heh, ile razy nie jestem we Wrocławiu, to uważam że w tym mieście powinno się sprzedawać samochody tylko z dwoma biegami do przodu, bo reszta przydaje się mieszkańcom "stolicy polskich korków" dopiero jak się wbiją na autostradę grinser006.gif

Napisano

> Heh, ile razy nie jestem we Wrocławiu, to uważam że w tym mieście

> powinno się sprzedawać samochody tylko z dwoma biegami do

> przodu, bo reszta przydaje się mieszkańcom "stolicy polskich

> korków" dopiero jak się wbiją na autostradę

odbrzewamy nalesnika zlosnik.gif

Dalej bym sie troche spieral o te 20l. Dzis 10 km zajelo mi 45 minut na glownej drodze z West do City.... 11.7l srednie Max V 40km/h.... Tak mniej wiecej Parramatta Road wyflada ok 23:00

nie mowiac o godzinach szczytupalacz.gif

parramattard_narrowweb__300x424,0.jpg

jam.jpg

Chyba kiedys wezme kamere i RECzlosnik.gif

Napisano

> 10.8l z mojego 4.0l V6 HiLux - spokojna jazda miejska ok 90km

> dziennie

Lekko OT

Ile Ci jarala Toyota Echo/Yaris ? zlosnik.gif

3 litry ? zlosnik.gif

Napisano

> Lekko OT

> Ile Ci jarala Toyota Echo/Yaris ?

> 3 litry ?

hmm.gif z tego co pamietam ok 5.5-6l na tej samej trasiehmm.gif i serce.gif za drive.gif.... Inna sprawa ze katalogowo automatic 1.3l mial max 150 km/hzlosnik.gif a ona go potrafila pare razy do 158km/h wziasc - mloda i glupia bylazlosnik.gif ...

Napisano

> z tego co pamietam ok 5.5-6l na tej samej trasie i za .... Inna

> sprawa ze katalogowo automatic 1.3l mial max 150 km/h a ona go

> potrafila pare razy do 158km/h wziasc - mloda i glupia byla ...

No widzisz zlosnik.gif

W Warszawie, a tym bardziej we Wrocku auto tej klasy + automat, to ja widze 10l/100km zlosnik.gif

Napisano

> No widzisz

> W Warszawie, a tym bardziej we Wrocku auto tej klasy + automat, to ja

> widze 10l/100km

z 1.3lshocked.gif? bez jajzlosnik.gif.... nie wierzenono.gif

Napisano

> z 1.3l? bez jaj.... nie wierze

A jednak wink.gif

Np Daewoo Matiz 0.8l palil 7-8/100 wink.gif

Toyota jest ciezsza i ma automat wink.gif

Renault Clio 1.4 kolegi jaralo 9 po Warszawie. Nie jezdzil jakos super oszczednie devil.gif, ale nie byl to tez rajdowy styl jazdy wink.gif

SC 1.1 jara 7 po miescie, a wazy ze 150kg mniej niz Yaris, nie ma automatu i ma mniejszy silnik wink.gif

Tyle co piszesz, ze jara V8, to mi jaral Daewoo Lanos 1.6 zlosnik.gif

Napisano

a czemu?

ja z 1.2 po miescie nie mialem jeszcze mniej niz 8.5...

ponoc sa magicy ktorym pali mniej, nie wiem.

nei wiem tez jaka mam srednia.. moze to i lepiej wink.gif

pozdro

fosfor

ps. jakie macie moce w tych swoich V8? moze sa mniej wysilone silniki + plynniejszy ruch ? hmm.gif no i jezdzicie na dluzszych dystansach..

ja na odcinku 8km dom-uczelnia stoje kilka-kilkanascie razy. na prostym, 1.5km odcinku sa 4 x swiatla i zazwyczaj na kazdych sie stoi. niezaleznie od predkosci z jaka jedziesz biglaugh.gif

Napisano

Citroen C3 1.4 75 KM, manual - zejście do 9/100 było wyczynem w Warszawie, a nawet klimy nie miał grinser006.gif

Zresztą, co tam miasto - w "polskiej trasie" (ostra jazda i ciągłe wyprzedzanie na trasie Warszawa-Poznań - ponad 10/100 tym samym samochodem wink.gif

Napisano

> a czemu?

bo ok 9l to ma Corolla serce.gif z 100kW i 1.8l silnik automatic z baaaaaaaaardzo ciezka noganono.gif i zadziorna jazda- (nigdy sie nie nauczypad.gif -zaliczone skuteczne chaja.gif w d Nissan 350zsmirk.gif) - nigdy nie licze ile pali ale jesli bak za $50 jej starcza na 10 dni x 60 km dziennie -roznica na weekend - to gdzies wyjdzie 8-9l. Wiec z 1.2l hmm.gif tozto jakies 50kW musi bychmm.gif?

> ja z 1.2 po miescie nie mialem jeszcze mniej niz 8.5...

napewno juz takich glupich pytan nie bede zadawal. Jade do EU to zobaczezlosnik.gif i wtedy dokonczymy dyskusjecfaniaczek.gif

> ps. jakie macie moce w tych swoich V8? moze sa mniej wysilone silniki

> + plynniejszy ruch ? no i jezdzicie na dluzszych dystansach..

Moj Falcon mial 260kW , Commodore tez ma teraz cos kolo tego. V6 ktore sa powszechnym autem rodzinnym maja od ok 170kW do 200kW - nowa Toyota Aurionhmm.gif

> ja na odcinku 8km dom-uczelnia stoje kilka-kilkanascie razy. na

> prostym, 1.5km odcinku sa 4 x swiatla i zazwyczaj na kazdych sie

> stoi. niezaleznie od predkosci z jaka jedziesz

fakt odcinek 8km to nie wielehmm.gif to mnie nawet do najblizszego sklepu nie zabierzehmm.gif - powiedzmy do stalej pracy srednio bedzie 70 km dzienniehmm.gif na Sydney

Napisano

[...]

> Tyle co piszesz, ze jara V8, to mi jaral Daewoo Lanos 1.6

tia tylko ze to dziala w obie stronyzlosnik.gif ,,, tobie ciezko uwierzyc i mniehmm.gif... tezhahaha.gif....Zaden z nas nie klamieswiety.gif. teraz sie zastanawiam jak i na ile te warunki jazdy sa inne zeby az byly takie roznicehmm.gif. Moze drogi sa wazszeniewiem.gif.... ruch nie plynny etc etc... to da roznice ale zeby az 2xniewiem.gif

Napisano

> Citroen C3 1.4 75 KM, manual - zejście do 9/100 było wyczynem [...](ostra jazda i ciągłe

> wyprzedzanie na trasie Warszawa-Poznań - ponad 10/100 tym samym

> samochodem

no dobra dochodzi kultura jazdy -jak na odcinku 500 km wyprzedze raz, dwa to tylehmm.gif Reszte czekam spokojnie na overtaking line i tylehmm.gif

country_driving_overtaking_.jpg

Napisano

> no dobra dochodzi kultura jazdy -jak na odcinku 500 km wyprzedze raz,

> dwa to tyle Reszte czekam spokojnie na overtaking line i tyle

Tyle, że w czasie opisanej jazdy więcej czasu spędziłem na lewym pasie (pod prąd) niż na prawym... u nas przecież nie ma "overtaking lanes" wink.gif

Także miastach... piszesz, że toczysz się z prędkością 40 km/h.... u nas korek oznacza, że toczysz się trzy długości samochodu i stajesz, po czym znów trzy długości i znów stop.

Napisano

> Tyle, że w czasie opisanej jazdy więcej czasu spędziłem na lewym

> pasie (pod prąd) niż na prawym... u nas przecież nie ma

> "overtaking lanes"

ale czasami 1 linia przechodzi w dwie nieidea.gif? Powiedzmy na odleglosci 20km albo znajdziesz bezpieczne miejsce do wyprzedzania albo kawalek drogi z podwojnymi pasamihmm.gif

Nie wychodzi na to samoidea.gif

> Także miastach... piszesz, że toczysz się z prędkością 40 km/h.... u

> nas korek oznacza, że toczysz się trzy długości samochodu i

> stajesz, po czym znów trzy długości i znów stop.

mowa 40km/h byla na autostradach w miesciehmm.gif a nie o miejskich drogachidea.gif - tu podejrzewalbym ze roznicy nie ma stop i startpad.gif

Zmuszasz mnieabym REC zrobilcfaniaczek.gif

Napisano

> bo ok 9l to ma Corolla z 100kW i 1.8l silnik automatic z

> baaaaaaaaardzo ciezka noga i zadziorna jazda- (nigdy sie nie

> nauczy -zaliczone skuteczne w d Nissan 350z) - nigdy nie licze

> ile pali ale jesli bak za $50 jej starcza na 10 dni x 60 km

> dziennie -roznica na weekend - to gdzies wyjdzie 8-9l. Wiec z

> 1.2l tozto jakies 50kW musi byc?

nie pamietam na kW a az takim fanem moto nie jestem wink.gif ma 82 KM i wazy ponad 1t. staram sie jezdzic do 3-4 k rpm, ale jak chce cos wyprzedzic, albo zdazyc na zielone to wchodzi wiecej. mysle ze jakbym sie zaparl to min 7.5 bym osiagnal..

na trasie znacznie lepiej, wzial srednio 7.5 (mniej wiecej polowa trojmiasto a druga polowa to trasa). przy czym nigdzie oszczedzany nie byl - z tym silnikczkiem przelotowo 130-140.

> napewno juz takich glupich pytan nie bede zadawal. Jade do EU to

> zobacze i wtedy dokonczymy dyskusje

hehe, jesli tylko sprawisz ze moj 1.2 spali proporcjonalnie mniej niz Twoje V8, albo bedzie mial porownywalne osiagi przy obecnym spalaniu to biore zeby.GIF

coz, tak po prostu pali i nic nie poradze. wink.gif

pozdro

fosfor

Napisano

> [...]

> tia tylko ze to dziala w obie strony ,,, tobie ciezko uwierzyc i

> mnie... tez....Zaden z nas nie klamie. teraz sie zastanawiam jak

> i na ile te warunki jazdy sa inne zeby az byly takie roznice.

> Moze drogi sa wazsze.... ruch nie plynny etc etc... to da

> roznice ale zeby az 2x

Ja np do poprzedniej roboty mialem 5km. Silnik sie nawet nie zdarzyl dobrze rozgrzac wink.gif

Te 5km moglem jechac albo 10m, albo 30m, zalezy jakiego farta mialem zlosnik.gif

Teraz mam 18km i nieczesto jezdze autem, ale zabiera to okolo 50m wink.gif

Przy czym nie ma prawie wogole jazdy plynnej, ale ruszenie......w miare szybkie bo ktos sie inny wpierdzieli przed Ciebie.....za 50m hamujesz (do zera, a nie tak zeby sie toczyc. Jak wyhamujesz to stoisz kilkadziesiat sekund i znowu ruszasz szybko). Czasem podjezdzasz tylko 30m, a czasem NAWET 200m (cud)

Jazda po trasie, to niespodzianka w postaci Zuka ktory jedzie 50km/h i kawalkada za nim (wyprzedzanie po 2-3 auta na raz i hamowanie), albo TIR (to samo tylko gorzej wyprzedzic, bo nie widzisz i jest dluzszy).

Takie kwiatki zdarzaja sie co okolo 5 minut jazdy.

Wyprzedzanie to naprawde but do oporu i redukcja ile sie da, a nie jakies tam drobne przyspieszanie wink.gif Droga kreta i bez pobocza.

Watpie zeby takie warunki byly w Australii wink.gif

Dam przyklad, ze wczoraj jechalem spory odcinek drogi z gosciem ktory jechal do Monachium. Gosc z okolic Opola i mial trase okolo 750km. Ja jechalem z Lodzi do Pragi i mialem okolo 530km.

No i ten gosciu jechal krocej do Monachium niz ja z Lodzi do Pragi, mimo ze mialem 200km krotsza droge.......bo wiekszosc przez Polske, a on wiekszosci po Czechach i Niemczech, a wiec glownie autostrady.

Jechalismy odcinek po Czechach az do Pragi i mielismy takie samo tempo jazdy (od 120, do 160km/h), caly czas gadalismy przez CB Radio wink.gif

Aha, dodam, ze moj kolega ktory byl chwile w USA (ostatnio wrocil) opowiadal, ze wypozyczyl w USA jakiegos tamtejszego krazownika z duzym silnikiem. I jaral mu podobne ilosci co jego Clio w Warszawie zlosnik.gif

Tyle ze w USA prowadzil nogami na lezaco, bo jechal na tempomacie wink.gif

Napisano

> ale czasami 1 linia przechodzi w dwie nie? Powiedzmy na odleglosci

> 20km albo znajdziesz bezpieczne miejsce do wyprzedzania albo

> kawalek drogi z podwojnymi pasami

Podwójna ciągła jest bardzo często, są zakręty. Ozi, czy Ty nie kojarzysz, jak wygląda w Polsce droga krajowa (czyt. główna)?

3,5 metra pasa - linia rozgraniczająca - 3,5 metra pasy. Jest jeszcze wersja lux - z boków ma pobocze szerokości 1,5 metra, z identyczną nawierzchnią. Czyli jak ten, którego wyprzedzasz łaskawie wyjedzie prawymi kołami na pobocze, Ty weźmiesz środkową linię "pod fotel", a ten z naprzeciwka kapnie się o co chodzi i też trochę odbije na swoje pobocze, to wyprzedzasz na luzaku.

> Nie wychodzi na to samo

> mowa 40km/h byla na autostradach w miescie a nie o miejskich drogach

> - tu podejrzewalbym ze roznicy nie ma stop i start

> Zmuszasz mnieabym REC zrobil

Zacznijmy od tego, że w Warszawie jest jakieś 30 km tras, które podpadają pod luźną definicję autostrady - mają 2-3 pasy ruchu w jedną stronę. Z tego dystansu przynajmniej 1/3 jest permanentnie zakorkowana.

Napisano

> jechal na tempomacie

Ot, właśnie - tempomat to coś, co kompletnie nie sprawdza się w polskich warunkach.... nadłużej udało mi się jechać może minutę bez naciśnięcia hamulca.

Jeśli między Tobą a samochodem przed Tobą rośnie luka, zaraz ktoś przed Ciebie wskoczy.

Napisano

> ale czasami 1 linia przechodzi w dwie nie? Powiedzmy na odleglosci

> 20km albo znajdziesz bezpieczne miejsce do wyprzedzania albo

> kawalek drogi z podwojnymi pasami

Gdyby z kazdym wyprzedzeniem mial czekac 20km hahaha.gif

Ja jak jezdzilem sejem w PL jezdzilem bardzo czesto na granicy linii srodkowej i za nia - podczas wyprzedzania. Jesli moja predkosc podrozna to zalozmy 120, inni jezdza od 70 do 110, natezenie ruchu jest ogromne szosa z pojedynczymi pasami ruchu w obu kierunkach, wyprzedzasz niemalze non - stop. Jesli jedziesz wolniej - musisz miec oczy dookola glowy, a ja wole sie skupic na tym co z przodu.

W PL ruch nie jest zorganizowany, tu samochody nie jezdza w tym samym tempie i kierowcy sa do siebie wrogo nastawieni devil.gif

Napisano
  • Autor

> Ot, właśnie - tempomat to coś, co kompletnie nie sprawdza się w

> polskich warunkach.... nadłużej udało mi się jechać może minutę

> bez naciśnięcia hamulca.

> Jeśli między Tobą a samochodem przed Tobą rośnie luka, zaraz ktoś

> przed Ciebie wskoczy.

tu sie nie zgodze. bardzo czesto kozystam z tempomatu na a4 (akurat mam okaje czesto smigac ta trasa), a na trasach lokalnych jak mi sie mega nie spieszy to ustawiam np: na 90km/h przyklejam sie to jakiego TIRa i rotfl.gif i wtedy spalanie na trasie dla 6 garow w 2.8 ~9L 001.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.