Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzyżowanie

Featured Replies

Napisano

Takie pytanie. Sytuacji jak w załączniku. Zielony samochód jedzie drogą z pierwszeństwe i chce skręcic w lewo. Ale w tym samym czasie niebieski jedzie prosto i jest juz na wysokosci tego trójkata na ulicy. To jest wysepka z kraweznikami i takie tam. Kto pierwszy przejeżdża?

post-54069-14352475380885_thumb.jpg

Napisano

> Takie pytanie. Sytuacji jak w załączniku. Zielony samochód jedzie

> drogą z pierwszeństwe i chce skręcic w lewo. Ale w tym samym

> czasie niebieski jedzie prosto i jest juz na wysokosci tego

> trójkata na ulicy. To jest wysepka z kraweznikami i takie tam.

> Kto pierwszy przejeżdża?

zielony

Napisano

Ale ten zielony jakoś tak po angielsku pomyka... zlosnik.gif

Jeśli to dobrze rozrysowałeś, to koszmarek drogowy.

Zielony mając oznakowanie droga z pierwszeństwem przed skrzyżowaniem śmiga pierwszy, a bez niego? Czy ja wiem?

Napisano

IMHO zielony, ale dla pewnosci przed trojkatem powinien byc znak ustap na jednej badz drugiej jezdni.

Jesli obie sa jednokierunkowe to na 99% zielony.

Jesli dwukierunkowe, to jezdnia kolo trojkata moze byc juz traktowana jako czesc drogi po ktorej jedzie niebieski - wtedy on ma pierwszenstwo.

Napisano

Niebieski powinien się zatrzymać i ustąpić pierwszeństwa zielonemu.

Rozumiem że zielony jedzie drogą jednokierunkową, lewym pasem (to nie ma znaczenia, tak tylko pytam bo ruch w PL mamy w zasadzie prewostronny)?

Napisano
  • Autor

Obie drogi jednokierunkowe. Pytam dlatego, że własnie jechałem dzisiaj tak jak zielony i skrecałem w lewo. Naszczeście się zatrzymałem bo jakis debil w czymś 4x4 się wepchał bo chyba sądził ze jest z mojej prawej renki. Przejechał mam zamiar jechać to znowu musiałem po hamulcach bo kolejny się znalazł, który sądził tak samo. Ehh

Napisano

Zielony...ale jak niebieski jest juz w tym miejscu w którym napisałes,to wiadomo ze wypadało by ustąpic

pierwszenstwo niebieskiemu co by uniknąc ewntualnej kolizji.Nic na siłe

Napisano

Zielony samochód jedzie

Jeżeli niebieski jest już na wysokości wysepki to minął jezdnię z pierwszeństwem , za znakiem Stop, i jeżeli przy wysepce nie ma żadnych innych znaków to niebieski ma pierwszeństwo jako, że jest po prawej stronie zielonego. W tym rejonie znak stopu już nie obowiązuje.

Napisano

Bez żadnych wątpliwości mogę Ci udzielić tylko jednej odpowiedzi - zielony ma pierwszeństwo. Niebieski ma znak STOP - więc powinien się zatrzymać i przepuścić zielonego.

Napisano

niebieski

Napisano

NIEBIESKI jest względem ZIELONEGO po jego prawej stronie devil.gif

Napisano

> NIEBIESKI jest względem ZIELONEGO po jego prawej stronie

NIEBIESKI ma bezwzględny nakaz zatrzymania się i ustąpienia pierwszeństwa ZIELONEMU, bez znaczenia co zieliny chce wykonać - skręcić w lewo, pojechać prosto czy pofrunąć.

Jak ZIELONY zrobi już na skrzyżowaniu to co ma zamiar zrobić to NIEBIESKI może jechać.

Napisano

> Zielony samochód jedzie

> Jeżeli niebieski jest już na wysokości wysepki to minął jezdnię z

> pierwszeństwem , za znakiem Stop, i jeżeli przy wysepce nie ma

> żadnych innych znaków to niebieski ma pierwszeństwo jako, że

> jest po prawej stronie zielonego. W tym rejonie znak stopu już

> nie obowiązuje.

Hmmm, a potem się dziwią, że w Polsce jest tyle wypadków.

a) Znaki drogowe ustalają pierwszeństwo przed wjazdem na skrzyżowanie i tak ustalone pierwszeństwo obowiazuje w całym obrębie skrzyżowania.

b) # skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;

Ta "wysepka" jest fragmentem skrzyżowania i niebieski jest podporządkowany aż do chwili opuszczenia skrzyżowania.

Napisano

jasne ze zielony jedzie pierwszy, niebieski ma znak STOP i tyle

Napisano

> Hmmm, a potem się dziwią, że w Polsce jest tyle wypadków.

> a) Znaki drogowe ustalają pierwszeństwo przed wjazdem na skrzyżowanie

> i tak ustalone pierwszeństwo obowiazuje w całym obrębie

> skrzyżowania.

Czyli dotyczy to również ronda??? No to na zjeździe trzeba ustąpić wjeżdżającym clown.gif

Natomiast światła (ponoć mają pierwszeństwo przed znakami clown.gif ) pozwalają tylko wjechać za słupek z lampami, dalej na skrzyżowaniu obowiązują ogólne przepisy - co za niekonsekwencja!

> Ta "wysepka" jest fragmentem skrzyżowania i niebieski jest

> podporządkowany aż do chwili opuszczenia skrzyżowania.

No dobra, a ja jadę zielonym i przypuśćmy, że są tam jeszcze inne dojazdy, tzn. że jest to pełne skrzyżowanie z dwiema drogami głównymi i dwiema podporządkowanymi (na krzyż), i wszystko dwukierunkowe. Przy tym klinie jest niebieski i jedzie bardzo, bardzo powoli, tak, że za diabła nie wiem, skąd on się tam wziął - z głównej czy z podporządkowanej - w chwili, gdy go zobaczyłem, po prostu już tam się toczył. To co robić?

ODP. SPALIĆ KODEKS DROGOWY!!!! angryfire.gif

Napisano

Sytuacja problematyczna. Bo czy to jest jedno skrzyżowanie, czy dwa?

Jak duży musi być ten trójkącik, żeby były dwa? Metr najdłuższy bok? Dziesięć? Tysiąc?

A może jak jest jakikolwiek, to już są to osobone skrzyżowania?

Napisano

To kogo obowiązuje ten znak stop?

Bo z rysunku wynika ,ze niebieski ma go po swojej lewej hmm.gif

Napisano

> Napewno

Napewno - niebieski ma znak stop i kategorycznie ma ustąpić pierwszeńswa zielonemu!!!

Napisano

> Czyli dotyczy to również ronda??? No to na zjeździe trzeba ustąpić

> wjeżdżającym

Kiedyś w przepisach expressis verbis napisali, że jak już zaczynasz krążyć, to masz pierwszeństwo. Ale to się kłóciło z zasadą prawej ręki, więc znieśli. Wtedy dostawili na wjazdach "kielnie" i dodali do definicji znaku "rondo" co następuje: "2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 {kielnia} oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu, przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie" hahaha.gif

> Natomiast światła (ponoć mają pierwszeństwo przed znakami )

> pozwalają tylko wjechać za słupek z lampami, dalej na

> skrzyżowaniu obowiązują ogólne przepisy - co za niekonsekwencja!

Mało tego - jeżeli zatrzymałeś się na skrzyżowaniu za pasami i światłami, ale przed jezdnią, to w myśl tej definicji, jeżeli nic nie jedzie w poprzek, możesz spokojnie przejechać skrzyżowanie, mimo że dla Twojego kierunku ruchu pali się wciąż czerwone światło, bo jesteś już za nim hahaha.gif

> No dobra, a ja jadę zielonym i przypuśćmy, że są tam jeszcze inne

> dojazdy, tzn. że jest to pełne skrzyżowanie z dwiema drogami

> głównymi i dwiema podporządkowanymi (na krzyż), i wszystko

> dwukierunkowe. Przy tym klinie jest niebieski i jedzie bardzo,

> bardzo powoli, tak, że za diabła nie wiem, skąd on się tam wziął

> - z głównej czy z podporządkowanej - w chwili, gdy go

> zobaczyłem, po prostu już tam się toczył. To co robić?

Zachować najstarszą zasadę ruchu drogowego "nie bądź głupi, nie daj się zabić".

> ODP. SPALIĆ KODEKS DROGOWY!!!!

Popieram. I napisać z sensem od nowa.

W tym wątku masz tablicę największych zagrożeń bezpieczeństwa ruchu drogowego według ustaleń przyjętych w UE. Zwróć uwagę, że szóstym co do ważności jest " A.6 Skomplikowane spraw związanych z ruchem drogowym". Zdecydowanie wyprzedza przekraczanie prędkości i jazdę po pijaku. I słusznie, bo przy takim kodeksie trzeźwy i jadący wolno ma poważne problemy, a co dopiero jadący za szybko po pijaku zlosnik.gif

Napisano

> Mało tego - jeżeli zatrzymałeś się na skrzyżowaniu za pasami i

> światłami, ale przed jezdnią, to w myśl tej definicji, jeżeli

> nic nie jedzie w poprzek, możesz spokojnie przejechać

> skrzyżowanie, mimo że dla Twojego kierunku ruchu pali się wciąż

> czerwone światło, bo jesteś już za nim

Zawsze tak robię - przecież nie widzę tego światła! zlosnik.gif Jak jest naprawdę niebezpiecznie, to czekam, aż ktoś z tyłu mrugnie światłami, a sam mrugam, gdy ktoś za daleko wyhamuje i nie widzi zielonego.

> Zachować najstarszą zasadę ruchu drogowego "nie bądź głupi, nie daj

> się zabić".

To też stosuję.

> I słusznie, bo przy takim kodeksie

> trzeźwy i jadący wolno ma poważne problemy, a co dopiero jadący

> za szybko po pijaku

(albo na kacu) i nie mający (niemający confused.gif ) prawa jazdy, do tego kradzionym samochodem z teściową na prawym fotelu clown.gif (Som my już w Reichu? - zapytał dziadek zakrecony.gif ).

Napisano

> Hmmm, a potem się dziwią, że w Polsce jest tyle wypadków.

Kto się dziwi?

> a) Znaki drogowe ustalają pierwszeństwo przed wjazdem na skrzyżowanie

> i tak ustalone pierwszeństwo obowiazuje w całym obrębie

> skrzyżowania.

> b) # skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających

> jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z

> powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia

> lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia,

> połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub

> stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;

Definicja , która w tym przypadku nic nie wnosi

Taka jest Twoja interpretacja tego skrzyżowania. Wysepki spełniają pewną rolę i sądzę ,że są tam albo były znaki poziome wspomagające czytelność ruchu. Zauważ ,że jezdnia w którą wjeżdżają obydwa pojazdy jest dwu pasmowa i prawdopodobnie obaj użytkownicy mogą bezkolizyjnie wjechać każdy na swój pas.

Napisano

Ja tam widze że jesli zielony by jechał prosto to ma STOP spineyes.gif.

Ale mniejsza o to , niebieski jak już ma STOP to się ładnie zatrzymuje nic nie jedzie więc jedzie sobie a to że ktoś jedzie z jego lewej strony na następnym "skrzyżowaniu:" wcale go nie obliguje do zatrzymania się bo i z jakiej racji ??? masz tam następny znak STOP ?? bo ja go nie widze spineyes.gif

Napisano

O ile zielony by jechal prosto .

BTW znaki ustawiamy po prawej zatem to zielony ma stop hehe.gifale to błąd rysujacego spineyes.gif

Napisano

> Kto się dziwi?

Policja, media , Komisja Europejska zlosnik.gif

> Definicja , która w tym przypadku nic nie wnosi

Wnosi, patrz niżej.

" § 21.

1. Znak B-20 "stop" oznacza:

1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,

2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się tą drogą.

2. Zatrzymanie powinno nastąpić w miejscu wyznaczonym w tym celu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.

3. Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został ustawiony.

4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do znaku B-20 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu. "

I tutaj znowu wyłazi "przejrzystość" polskich przepisów. Ale niezależnie od tego czy uznamy że to skrzyżowanie ma dwie jezdnie poprzeczne (a z punktu 3 wynika, że może mieć kilka jezdni wciaż będąc jednym skrzyżowaniem), czy jedną drogę, to w opisywanym wypadku znak STOP stoi przed wjazdem na skrzyżowanie a nie w jego obrębie, przez co na podstawie owego punktu 3 dotyczy wszystkich jezdni skrzyżowania zlosnik.gif

> Taka jest Twoja interpretacja tego skrzyżowania. Wysepki spełniają

> pewną rolę i sądzę ,że są tam albo były znaki poziome

> wspomagające czytelność ruchu. Zauważ ,że jezdnia w którą

> wjeżdżają obydwa pojazdy jest dwu pasmowa i prawdopodobnie obaj

> użytkownicy mogą bezkolizyjnie wjechać każdy na swój pas.

Z tego rysunku nie widać, czy są to drogi dwukierunkowe, czy jedno. Jeżeli by były dwukierunkowe i nie byłoby znaków, to chyba tę wysepkę zielony by powinien objechać prawą stroną, nie?

A co do znaków wspomagających, to widuję takie farmazony, że ręce opadają. Ostatnio interweniowałem w inżynierii ruchu o przemalowanie skrzyżowania (skutecznie), bo malunki wymuszały jazdę pod prąd pasem dla ruchu w przeciwnym kierunku zlosnik.gif.

Niedugo chyba będę znowu interwenował, bo malarze jak leci na wszystkich skrzyżowaniach namalowali grubą linię P-12 bezwzględnego zatrzymania się przy znaku STOP, tyle że także tam, gdzie STOPów nie ma a są tylko kielnie i powina być linia P-13. Ale skąd mnietek najtanszego wykonawcy ma o takich subtelnościach wiedzieć? Jemu się podobała ta grubsza linia to ją chlapnął.

Napisano

A skąd wiadomo że ta wysepka jest fragmentem jednego skrzyżowania, a nie że są tam 2 skrzyżowania? Co w przypadku gdy wysepka ma rozmiary 10x10m? A jak 50x50?

EDIT: Zakopane ma chyba jeszcze takie skrzyżowanie w tym stylu, ale tam przy wysepce jest znak "Ustąp" - ustępuje ten który w tej sytuacji odpowiada zielonemu.

Napisano
  • Autor

> O ile zielony by jechal prosto .

> BTW znaki ustawiamy po prawej zatem to zielony ma stop ale to błąd

> rysujacego

Nie błąd nie błąd tylko znak jest zarówno po prawej jak i po lewej stronie, tylko że po prawej nie chciasło mi sie juz rysowac zeby.GIF

Napisano

> ...... Jak jest

> naprawdę niebezpiecznie, to czekam, aż ktoś z tyłu mrugnie

> światłami,

Z tym uważaj, bo kolega w ten sposób przymusowo zmienił samochód. Jemu z tyłu ruch ruszył, ale pani z prawej postanowila przeskoczyć na "późnopomarańczowym" i wyskoczyła zza TIRa.

Napisano

> NIEBIESKI jest względem ZIELONEGO po jego prawej stronie

dobrze ze nie jestes z moich okolic 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Bardzo dobrze hehe.gif

Ja tu widze dwa skrzyżowania jedno ze stopem a drugie bez znaków .

Wszystko zależy od interpretacji czy ta wsyepak powoduje powstanei właśnie tego drugiego skrzyżowania czy nie pad.gif

Napisano

> Bardzo dobrze

> Ja tu widze dwa skrzyżowania jedno ze stopem a drugie bez znaków .

> Wszystko zależy od interpretacji czy ta wsyepak powoduje powstanei

> właśnie tego drugiego skrzyżowania czy nie

no wiesz.... dla mnie stop to jest stop smile.gif

znaczy przepuszczam tych co jada z innych kierunkow, nie wazne co by oni nie zrobili na skrzyzowaniu smile.gif

ja widze jeddno skrzyzowanie gdzie dostalbym strzala od ciebie i zarobil kilka zlotowek hehe zeby.GIF

Napisano

STOP owszem i jade , a to że jakiś koleś wyskakuje z mojej lewej już po za tym skrzyżowaneim gdzie był STOP to już jego wina biglaugh.gif

Możemy sobie tutaj gdybać pad.gif

Napisano

> STOP owszem i jade , a to że jakiś koleś wyskakuje z mojej lewej już

> po za tym skrzyżowaneim gdzie był STOP to już jego wina

> Możemy sobie tutaj gdybać

mozemy smile.gif

najlepszy byloby lotnicze foto tego skrzyzowania smile.gif

BTW

nie ma przypadkiem na google maps?? moze jest i rozjasni troche sprawe??

dlaczego ludzie z tego nie korzystaja??? confused.gif

Napisano

> STOP owszem i jade , a to że jakiś koleś wyskakuje z mojej lewej już

> po za tym skrzyżowaneim gdzie był STOP to już jego wina

Hansik nie pograzaj sie. wez wykup sobie godziny doszkalajace w jakiejs autoszkole...

zlosnik.gif

Napisano

> Hansik nie pograzaj sie. wez wykup sobie godziny doszkalajace w

> jakiejs autoszkole...

A możesz mi powiedzieć, jakie rozmiary ma mieć ten trójkącik, żeby były dwa skrzyżowania? I najlepiej podeprzeć to jakimś przepisem. Bo dla mnie jest jasne, że przy pewnym rozmiarze tego trójkąta będą to trzy skrzyżowania - najpierw zjazd z głównej, potem odcinek który na końcu zbiega się z drogą równorzędną. Nie jest dla mnie oczywiste (ale bardzo prawdopodobne) że przy małym trójkącie dalej są to dwa skrzyżowania.

Podobne akcje są często na rondach - taka przełączka do skrętu w prawo przed właściwym rondem. Czy to też traktujesz jako rondo?

Napisano

Ja nie potrzebuje , zawsze dla świetego spokoju jao zielony bym przepuszczał , a jako niebieskim bym jechał bez wpuszczania tego z lewej .

A jak mi przytoczysz przepis lub wytłumaczysz dlaczego tak a nie inaczej to będzie ok.gif

Nadal dla mnie to jest drugie "skrzyżowanie" devil.gif

Napisano

> Nadal dla mnie to jest drugie "skrzyżowanie"

skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze;

droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;

Czy na tym rysunku widzisz więcej niż dwie drogi? To skąd Ci sie biorą dwa skrzyżowania? zlosnik.gif

Napisano

> skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg

A ile dróg tu widzisz? Czy wysepka nie oddziela trzeciej drogi?

Jeszcze raz - jak duża ma być wysepka, żeby była tam trzecia droga?

Napisano

> A ile dróg tu widzisz? Czy wysepka nie oddziela trzeciej drogi?

> Jeszcze raz - jak duża ma być wysepka, żeby była tam trzecia droga?

Z proporcji na rysunku wynika, że jest to wysepka rozdzielajaca jezdnie, ale nie drogi. Dla mnie to jest jedno skrzyżowanie, tak samo jak leżące na jezdni tekturowe pudło nie zrobiłoby z tego dwóch skrzyżowań.

Drogi są dwie - ta z lewej i ta z dołu do góry. Zauważ też dodatkową ciekawostkę - tak naprawdę jedno skrzyżowanie może być skrzyżowaniem wielu dróg. Znaki ustawione przed skrzyżowaniem decydują o pierwszeństwie przejazdu na całym skrzyżowaniu, a nie tylko do pierwszej jezdni. Czyli decyduje z jakiej drogi wjechałeś na skrzyżowanie, a nie na jakiej się znajdziesz przejeżdżajac przez skrzyżowanie.

Główny problem rozpatrywanej sytuacji to złe oznakowanie owego "stworka drogowego".

Poniżej masz podobną sytuację z życia wziętą. To z krzyżykiem to jest kapliczka na małej wysepce. Przed nią nie ma znaku nakazującego objazd prawą stroną, wiec zdarza się że "zielony" skręcający w lewo objeżdżą kapliczkę lewą stroną. Ale po lewej stronie nie ma już STOPa, który stoi na prawej "drodze". CZy to oznacza, że choć "zielony" jadąc prawą odnogą ma STOP, to gdy skręca w lewo lewą odnogą może uważać, że ma pierwszeństwo przed czerwonym z lewej (zakładamy iż nie widzi, że tamten ma "romb" D-1)?

skrzy380owaniezkapliczkxm9.jpg

Nie bez powodu na unijnej liście spraw, które są główną przyczyną zagrożenia bezpieczeństwa ruchu sprawy oznakowania dróg i rozwiązań 'węzłów' są daleko wyżej, niże nadmierna prędkość i jazda po pijaku.

Gdyby obydwa skrzyżowania były prawidłowo oznakowane, nie byłoby całej dyskusji.

Napisano

> Z proporcji na rysunku

To odpowiesz mi wreszcie, jaki musi być ten trójkąt, żeby to była trzecia droga? 5m? 10? 1000?

W definicji drogi nie ma nic, że obejmuje wysepki czy pasy oddzielające - więc są to trzy drogi.

A więc mamy trzy skrzyżowania i powinny być osobno oznaczone. Skoro nie ma znaku za skrzyżowanie z drogą główną, to obowiązuje zasada prawej ręki.

Napisano

> To odpowiesz mi wreszcie, jaki musi być ten trójkąt, żeby to była

> trzecia droga? 5m? 10? 1000?

> W definicji drogi nie ma nic, że obejmuje wysepki czy pasy

> oddzielające - więc są to trzy drogi.

> A więc mamy trzy skrzyżowania i powinny być osobno oznaczone. Skoro

> nie ma znaku za skrzyżowanie z drogą główną, to obowiązuje

> zasada prawej ręki.

Idąc tą drogę powiem Ci, że droga, aby była drogą twardą, musi mieć co najmniej 20 metrów zlosnik.gif I co Ty na to?

Edit:

Jeżeli ta wysepka jest "mikra", jak w moim przykladzie z kapliczką, to formalnie w ruchu prawostronnym powinno się ją objeżdżać prawą stroną, nawet skręcając w lewo.

A generalnie wracamy do tego samego - że większość "nietypowych" skrzyżowań jest w Polsce źle oznakowana i to jest główną przyczyną wypadków.

Pokazywalem kiedyś inżynierowi dróg poniższego koszmarka, sam długo się zastanawial zanim doszedł, o co w nim chodzi. A jadąc masz na to ułamki sekund.

dscf1259hb1.jpg

Napisano

> Idąc tą drogę powiem Ci, że droga, aby była drogą twardą, musi mieć

> co najmniej 20 metrów I co Ty na to?

Idąć tym tropem nie ma 20m zatem musi ustąpić pierwszeństwa niebieskiemu devil.gif

Co ty na to hehe.gif

Napisano

> Idąc tą drogę powiem Ci, że droga, aby była drogą twardą, musi mieć

> co najmniej 20 metrów I co Ty na to?

Więc twierdzisz, że jeżeli nie ma to nie jest to droga i jadący nią jest włączającym się do ruchu? Więc też nie ma pierwszeństwa.

A jeżeli uważasz, że jest to dalszy ciąg innej drogi - to czemu tej z pierwszeństwem, a nie tej podporządkowanej?

A teraz inaczej - jeżeli w tym samym miejscu spotka się autko skręcające z głównej w lewo i w prawo - które ma pierwszeństwo? A jak ktoś nie zwrócił uwagi (albo auto zatrzymało się zaraz za przecięciem drogi i stało na wysokości wysepki), skąd jedzie autko na tym skrzyżowaniu (którego, jak twierdzisz nie ma) to komu ma ustąpić?

Napisano

> Pokazywalem kiedyś inżynierowi dróg poniższego koszmarka,

A to gdzieś w okolicy Pustyni Błędowskiej:

277741233-PHTO0127.JPG

post-12955-14352475452235_thumb.jpg

Napisano

> Idąć tym tropem nie ma 20m zatem musi ustąpić pierwszeństwa

> niebieskiemu

> Co ty na to

To ja na to, dlaczwego on w ogółe skręca "pod prąd" zamiast objechać ten trójkąt prawą stroną? hahaha.gif

Napisano

> To ja na to, dlaczwego on w ogółe skręca "pod prąd" zamiast objechać

> ten trójkąt prawą stroną?

Dokładnie. I wtedy miałby bezwzdyskusyjnie pierwszeństwo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.