Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czytali? zakaz wyprzedzania przez TIRy

Featured Replies

Napisano

"...Kierowcy ciężarówek będą musieli przywyknąć do jazdy wyłącznie prawym pasem. Nie będzie im wolno wyprzedzać ani na jedno-, ani na dwupasmowych drogach. Do Komisji Europejskiej wpłynął właśnie wniosek w tej sprawie. Pomysł już wzbudził dyskusje w Polsce - pisze DZIENNIK.

Rocznie w wypadkach drogowych w całej UE ginie 40 tys. osób. Powodem wielu tragedii jest brawura kierowców wielotonowych pojazdów. Gdyby ich zdyscyplinować, zakazując manewru wyprzedzania, czas transportu towarów wydłużyłby się, ale zginęłoby mniej ludzi.

Pomysł wywołał aplauz kierowców mniejszych aut i specjalistów z branży motoryzacyjnej. "Mamy fatalne drogi. Nie są przystosowane do tego, aby kierowcy samochodów osobowych i ciężarowych użytkowali je na takich samych prawach" - mówi twardo Maciej Zientarski, dziennikarz motoryzacyjny. Zientarskiemu z powodu niebezpiecznych manewrów tirw śmierć zajrzała w oczy już nie raz. Za najgroźniejsze uważa te sytuacje, kiedy kierowcy kilkunastotonowych kolosów zaczynają się wzajemnie wyprzedać. "Nieraz przez nich lądowałem w rowie" - mówi dziennikarz.

Wtóruje mu lekarz z Pabianic Łukasz Dowalewski. Często woli nadłożyć drogi, niż mieć do czynienia z kierowcami tirów. "Unikam ich jak ognia. Są niebezpieczni i bezczelni" - nie owija w bawełnę. "Wymuszają pierwszeństwo, bo wiedzą, że w razie wypadku i tak nic się im nie stanie" - dodaje.

Dowalewski niedawno cudem uniknął śmierci. "W nocy na drodze pod Sochaczewem dwóch Ukraińców urządziło sobie wyścigi. Jechali naprzeciw mnie całą szerokością drogi jakieś 100 km/h. Gdybym w porę nie zjechał do rowu, zostałaby po mnie mokra plama" - wspomina.

Tylko w 2005 r. w Polsce doszło do prawie 4,5 tys. wypadków z udziałem ciężarówek. "Takie wypadki prawie zawsze kończą się tragedią" - przyznaje młodszy inspektor Jacek Zalewski, naczelnik wydziału ruchu drogowego Komendy Głównej Policji. Oficer jest przekonany, że proponowany przez Unię zakaz wyprzedzania nie tylko nie spowodowałby zakorkowania naszych dróg, ale wręcz zapewniłby płynność ruchu...."

Napisano

A pojazdow wolnobierznych tez im niebedzie wolno wyprzedzac?

Napisano

> "...Kierowcy ciężarówek będą musieli przywyknąć do jazdy wyłącznie

> prawym pasem. ..."

Wszystko zależy od stylu jazdy kierowców i stanu pojazdów poruszających się po drogach.

Jeszcze powinni określić prędkość minimalną poruszania się po drogach.

Teoretycznie taki przepis może zostać wprowadzony w życie, ale cienko wiedzę jego przestrzeganie wink.gif

Napisano

Jakas tego nie widze wink.gif

Kierowca, ktory bedzie mial "napiety plan", moze jechac tylko "ilestam" godzin trafi na trasie przed soba na kapelusza, ktory nie bedzie przekraczal 40 km/h poza obszarem zabudowanym....

Napisano

3 kilometrowy korek bo ciężarówce nie wolno wyprzedzić traktora hmm.gif.

Jak dla mnie pomysł taki na "huraa" wymyślony bez przemyślenia czy coś takiego można wogóle wprowadzić.

Przecież przepisy mówią ,że nie może wymuszać pierwszeństwa, musi wyprzedzać nie powodując utrudnień itd. itp.

I co nagle nawet jakby wprowadzono zakaz wyprzedzania to nagle wszyscy będą go przestrzegać a mimo ,że dotychczas nie przestrzegali innych przepisów ?

Napisano

"Nie raz przez nich lądowałem w rowie" - mówi dziennikarz (Zientarski). Pana dziennikarza (miszcza kierownicy) Zientarskiego odsyłam do niedawnego wątku kolegi Sibui hipokryzja i proszę pana dziennikarza, aby choć w takich poważnych sprawach jego komentarze były normalne, a nie kolejne pierdzielenie dziennikarskie żeby zrobić medialny szumek.

Zawsze jest tak, że najbardziej widać tych złych z danej grupy, a psują opinię wszystkim.

Osobiście na drogach rangi krajowej jestem niedzielnym kierowcą, a miałem kiedyś taką o to sytuację. W nocy wracałem ze znajomymi z nad morza i czaiłem się długi czas za pewnym Tirem. Jechał zupełnie spokojnie, w pewnym momencie zdecydowałem się na manewr wyprzedzania, a gość nie dość że zwolnił to jeszcze dał długie kiedy byłem obok niego żeby oświetlić mi drogę, następnie kiedy już wjeżdżałem przed niego zmienił na mijania. Tak oto "chamsko" zachował się ten kierowca. Dodam, że prawko miałem wtedy krótko i nie było jeszcze takiej pewności za kółkiem.

Jadąc zaś na minione święta do rodziny widziałem taki obrazek: jadąc za tirem widziałem z naprzeciwka innego tira, kiedy te olbrzymy były już blisko siebie, nagle z za tego tira z naprzeciwka wyskoczyło seicento. Dosłownie jeszcze kilkanaście metrów i z sejaka byłaby miazga, bez winy tirów.

Sory za taki long

Pozdrówki

Napisano

> Jakas tego nie widze

> Kierowca, ktory bedzie mial "napiety plan", moze jechac tylko

> "ilestam" godzin trafi na trasie przed soba na kapelusza, ktory

> nie bedzie przekraczal 40 km/h poza obszarem zabudowanym....

Gorzej jak wpadnie na pomysl aby takiemu kapeluszowi troszke pomóc w podrózy i pomoże mu troszke pojazd rozpedzic hahaha.gif

Napisano

> A pojazdow wolnobierznych tez im niebedzie wolno wyprzedzac?

rowerow tez nie zlosnik.gif

Napisano

Niech się Policja wezmie za egzekwowanie tych przepisow ktore są!

Ten przepis jesli by wszedl bedzie tak samo martwy jak ograniczenia predkosci, bo tego sie nie da skontrolowac zlosnik.gif

Napisano

> Niech się Policja wezmie za egzekwowanie tych przepisow ktore są!

> Ten przepis jesli by wszedl bedzie tak samo martwy jak ograniczenia

> predkosci, bo tego sie nie da skontrolowac

Dokładnie tak. Załatwianie problemu na papierze, a papier wszystko przyjmie. Wystarczy przestrzegać juz istniejacych przepisów.

Jak to wejdzie w zycie i będzie przestrzegane to codziennie rano bedę musiał wyprzedzić kilka tirów wlokących się za starym VW Polo, który to co rano jedzie 30 km/h tą drogą co ja, a wracając popołudniu to samo za kobita w maluchu co ledwo przekracza 20-tkę.

PARANOJA

Napisano

Ciekawe... ciekawe...ale np. w Czechach na autostradzie każde wzniesienie oznacza zakaz wyprzedzania dla TIRów.... i niech sie który wychyli... grinser006.gif

Krawiec

Napisano

> prawym pasem. [...]

Durny pomysł. Efekty kampanii "tiry niosą śmierć" smirk.gif Tak jak teraz wielu nie przestrzega ograniczeń prędkości tak i tego przepisu nie będą.

Może jeszcze zakazać np. jazdy w dzień smirk.gif

Napisano

> "Mamy fatalne drogi. Nie są przystosowane

> do tego, aby kierowcy samochodów osobowych i ciężarowych

> użytkowali je na takich samych prawach" - mówi twardo Maciej

> Zientarski, dziennikarz motoryzacyjny. Zientarskiemu z powodu

> niebezpiecznych manewrów tirw śmierć zajrzała w oczy już nie

> raz. Za najgroźniejsze uważa te sytuacje, kiedy kierowcy

> kilkunastotonowych kolosów zaczynają się wzajemnie wyprzedać.

> "Nieraz przez nich lądowałem w rowie" - mówi dziennikarz.

Zeby takie cos powiedziec, trzeba byc idiota. Mowie to z cala odpowiedzialnoscia. Kolejny przyklad jakiego pajaca mozna z siebie zrobic byle tylko zaistniec na chwile w mediach.

Codziennie jezdze do pracy niecale 100km, poza tym normalne, nieregularne trasy po PL i musze stwierdzic, ze ja i redaktorzyna jezdzimy chyba po innych drogach. To normalne, ze wsrod duzych trafi sie nieodpowiedzialny kretyn, ale widzialem znacznie wiecej 'sytuacji' z udzialem przedstawicieli handlowych.

Cos mi sie wydaje, ze prawodawcy zapominaja, ze transport drogowy jest ich dojna krowa, juz teraz mocno wyzyskiwana. Poza tym kierowcy ciezarowek to znaczaca sila, ktora w przypadku skonsolidowanego protestu jest w stanie sparalizowac kazdy kraj, a skutki takowego beda wyjatkowo dotkliwe. Niestety nasi kierowcy nie potrafia 'postawic sie' w przypadku glupiego przepisu, ale juz na przyklad ich francuscy koledzy sa w tym dosyc dobrzy.

Napisano

W każdej grupie kierowców są czarne owce...

Cześć kierowców TIRow jeździ z głową, potrafi zasygnalozować prawym kierunkiem jak nic nie jedzie z przodu... a inni - nie potrafia zachować bezpiecznego odstępu od innych pojazdów, wyprzedzaja nie patrząc w lusterka... ale to samo tyczy sie kierowców osobówek. Takich pacjentów trzeba eliminować z dróg.

Dla przykładu codziennie jadac do pracy i stojąc na czerwonym widze jak średnie 2 - 3 samochody mają gdzieś czerwone i poprostu jadą. Za takie numery powinni prawo jazdy odbierac... tak jak i za wyprzedzanie na podwójnej ciągłej....(o ile ta jest namalowana z głową bo ostanio po remoncie drogi krajowej 7 to są takie kwiatki ze zachodze w głowe o co drogowcom chodziło - na prostej równej i dobrze widocznej drodze w terenie niezabudowanym potrafi byc przez kilometr ciagła, a w innym miejscu przerywana potrafi byc przed niewidocznym zakrętem).

Krawiec

Napisano

> Ciekawe... ciekawe...ale np. w Czechach na autostradzie każde

> wzniesienie oznacza zakaz wyprzedzania dla TIRów.... i niech sie

> który wychyli...

no OK, miejscami, oznaczone znakami...

Napisano

Martwy przepis. Nie wierze ze ktokolwiek sie dostosuje.

Napisano

Mi tez pare razy kierowcy tirow pomagali jak naprzykład jednen co trąbnął mi jak zrównalem sie z jego kabiną. Nie wiedzialem o co chodzi wiec zwolnilem i trzymalem sie przed nim i chwile po tym za zakretem stał patrol policji. Jak ich minelismy to podziekowalem awaryjkami, on odpowiedzial dlugimi i polecialem dalej.

Niestety tak zdarzylo mi sie raz ale zdecydowana wiekszosc przygód z tirami to sa przygody nieprzyjemne.

Kierowców osobowek pomijam bo to osobny temat ale potwierdzam, potrafia przebic wyczynami nie jednego tira.

Napisano

Przez cos takiego moga sie tworzyc karawany kilku czy kilkunastu sztuk ciezarowek i jak wtedy taka kolumne wyprzedzic na naszych

waskich poligonach zwanych drogami ?

Dwa czy trzy TIRy naraz da rade łyknać ale takie na przyklad osiem sztuk jak beda jechali blisko siebie ?

Chyba ,ze taki przepis + TIRy na tory i mamy problem z glowy ?

Napisano

> Niestety nasi

> kierowcy nie potrafia 'postawic sie' w przypadku glupiego

> przepisu, ale juz na przyklad ich francuscy koledzy sa w tym

> dosyc dobrzy.

potrafią zlosnik.gif

patrz ubiegłoroczny zakaz jazdy zlosnik.gif

zapowiedzieli że jeśli zostanie utrzymany, zablokują tylko część głównych dróg skromny.gif

zakaz został zniesiony.

Ale do tego trzeba tragedi, bo kilkunastu kierowców w ubiegłe lato zgineło frown.gif

o tym się nie mówi sick.gif

Napisano
Chyba w tylko u nas sa w stanie wymyslec taki idiotyczny przepis.... screwy.gif
Napisano

> Chyba w tylko u nas sa w stanie wymyslec taki idiotyczny przepis....

bez urazy, ale to już się staje nudne.

Czy to daje jakąś satysfakcję albo ulgę, żeby bez przerwy narzekać na własny kraj i każdy durny pomysł rzucony przez "myślicieli" z UE przypisywać Polsce.

Nie dziwię się, że tak nas postrzegają w tzw. Europie skoro sami się z siebie kpimy (nie mylić z poczuciem humoru na własny temat).

Napisano

> rowerow tez nie

nie mowiac o traktorach maksymalnie obciazonych jadacych pod gorke?

Napisano

> Zeby takie cos powiedziec, trzeba byc idiota. Mowie to z cala

> odpowiedzialnoscia. Kolejny przyklad jakiego pajaca mozna z

> siebie zrobic byle tylko zaistniec na chwile w mediach.

> Codziennie jezdze do pracy niecale 100km, poza tym normalne,

> nieregularne trasy po PL i musze stwierdzic, ze ja i

> redaktorzyna jezdzimy chyba po innych drogach. To normalne, ze

> wsrod duzych trafi sie nieodpowiedzialny kretyn,

tak wyprzadzajacy poza zabudowanym maly samochodzik (seia) bo jedzie 90 a nie 95km/h... a jak z przeciwka jedzie autobus to seia mozna w row... angryfire.gif

> ale widzialem

> znacznie wiecej 'sytuacji' z udzialem przedstawicieli

> handlowych.

oj tak... wiekszosc to... sei van pedzacy ile fabryka dala (899 silnik ~140) i nie patrzac czy cos jedzie z przeciwka czy nie... ostatnio taki malo mi w dupe nie wjechal bo siedzial na zderzaku i delikatnie musialm przychamowac (za tirem jechalem, notabene facet ok, jak bylo gdzie to zjechal i mignal ze mozna go wyprzedzac)

Napisano

swietnie ale, należałoby wziąść pod uwage że po naszych drogach poruszają sie jeszcze wynalazki które prędkosć max mają na poziomie 50 km/h. Co ze Starami i innymi Żukami? Czy tiry to się będą musiały ustawiać w kolejce za nimi??. ( o konnych powozach to tylko przypomne)

Napisano

> swietnie ale, należałoby wziąść pod uwage że po naszych drogach

> poruszają sie jeszcze wynalazki które prędkosć max mają na

> poziomie 50 km/h. Co ze Starami i innymi Żukami? Czy tiry to się

> będą musiały ustawiać w kolejce za nimi??. ( o konnych powozach

> to tylko przypomne)

No i o to sie rozchodzi - wszyscy będą równo jechali za tym ciągnikiem załadowanym pod górkę , przecież nikt nie wyprzedzi kolumny zaczynającej się w Brześciu a kończącej w Świecku ( to taki przykład).

Napisano

> bez urazy, ale to już się staje nudne.

Nudne to jest to co wyprawiaja "tam wyzej" smirk.gif

Napisano

> Nudne to jest to co wyprawiaja "tam wyzej"

Pełna zgoda, ale czy Polska jest pod tym względem wyjątkiem?

Jest takie powiedzenie, które w tym miejscu pasuje jak ulał: "Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma".

Pozdro

Napisano

> Pełna zgoda, ale czy Polska jest pod tym względem wyjątkiem?

> Jest takie powiedzenie, które w tym miejscu pasuje jak ulał:

> "Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma".

> Pozdro

Pewnie i masz racje...lecz my zyjemy w tym kraju...i jakby nie patrzec to nas dotyczy....

Napisano

Nie powinieneś tego pisać na tym forum, bo nie brakuje na nim idiotów, którzy nie lubią jak się źle pisze o kierowcach wielkich aut, którzy na życie muszą zarabiać, a że czasem ktoś życiem za to zapłaci...to mały pikuś.

Napisano

> Przez cos takiego moga sie tworzyc karawany kilku czy kilkunastu

> sztuk ciezarowek i jak wtedy taka kolumne wyprzedzic na naszych

> waskich poligonach zwanych drogami ?

> Dwa czy trzy TIRy naraz da rade łyknać ale takie na przyklad osiem

> sztuk jak beda jechali blisko siebie ?

> Chyba ,ze taki przepis + TIRy na tory i mamy problem z glowy ?

Jeżeli chodzi o jazdę ciężarówek jedna za drugą to już istnieje taki przepis, że między ciężarówkami musi być zachowana odległość wystarczająca do "schowania" się między nimi samochodu osobowego.

Napisano

> Jeżeli chodzi o jazdę ciężarówek jedna za drugą to już istnieje taki

> przepis, że między ciężarówkami musi być zachowana odległość

> wystarczająca do "schowania" się między nimi samochodu

> osobowego.

Tia. I bardzo często widać jak jest przestrzegany. hehe.gif

Napisano

> prawym pasem. Nie będzie im wolno wyprzedzać ani na jedno-, ani

> na dwupasmowych drogach. Do Komisji Europejskiej wpłynął właśnie

> wniosek w tej sprawie. Pomysł już wzbudził dyskusje w Polsce -

> pisze DZIENNIK.

> Rocznie w wypadkach drogowych w całej UE ginie 40 tys. osób. Powodem

> wielu tragedii jest brawura kierowców wielotonowych pojazdów.

> Gdyby ich zdyscyplinować, zakazując manewru wyprzedzania, czas

> transportu towarów wydłużyłby się, ale zginęłoby mniej ludzi.

> Pomysł wywołał aplauz kierowców mniejszych aut i specjalistów z

> branży motoryzacyjnej. "Mamy fatalne drogi. Nie są przystosowane

> do tego, aby kierowcy samochodów osobowych i ciężarowych

> użytkowali je na takich samych prawach" - mówi twardo Maciej

> Zientarski, dziennikarz motoryzacyjny. Zientarskiemu z powodu

> niebezpiecznych manewrów tirw śmierć zajrzała w oczy już nie

> raz. Za najgroźniejsze uważa te sytuacje, kiedy kierowcy

> kilkunastotonowych kolosów zaczynają się wzajemnie wyprzedać.

> "Nieraz przez nich lądowałem w rowie" - mówi dziennikarz.

> Wtóruje mu lekarz z Pabianic Łukasz Dowalewski. Często woli nadłożyć

> drogi, niż mieć do czynienia z kierowcami tirów. "Unikam ich jak

> ognia. Są niebezpieczni i bezczelni" - nie owija w bawełnę.

> "Wymuszają pierwszeństwo, bo wiedzą, że w razie wypadku i tak

> nic się im nie stanie" - dodaje.

> Dowalewski niedawno cudem uniknął śmierci. "W nocy na drodze pod

> Sochaczewem dwóch Ukraińców urządziło sobie wyścigi. Jechali

> naprzeciw mnie całą szerokością drogi jakieś 100 km/h. Gdybym w

> porę nie zjechał do rowu, zostałaby po mnie mokra plama" -

> wspomina.

> Tylko w 2005 r. w Polsce doszło do prawie 4,5 tys. wypadków z

> udziałem ciężarówek. "Takie wypadki prawie zawsze kończą się

> tragedią" - przyznaje młodszy inspektor Jacek Zalewski,

> naczelnik wydziału ruchu drogowego Komendy Głównej Policji.

> Oficer jest przekonany, że proponowany przez Unię zakaz

> wyprzedzania nie tylko nie spowodowałby zakorkowania naszych

> dróg, ale wręcz zapewniłby płynność ruchu...."

dobre to jest ale nie do zaakceptowania w polsce i watpie zeby w innych krajach tez

Napisano

Zaraza na A4 to wyprzedzające się TIR-y.

Na prawym pasie TIR jedzie 100 a na lewym wyprzedza go półgłówek o 5 km szybciej screwy.gif

Na przejechanym ostatnio przeze mnie dystansie 140 km taka sytuacja była wielokrotnie pad.gif

Ja rozumiem że komuś się może spieszyć, ale na autostradzie wyprzedza się albo dynamicznie, albo wcale wrrr.gif

Napisano

> Zaraza na A4 to wyprzedzające się TIR-y.

> Na prawym pasie TIR jedzie 100 a na lewym wyprzedza go półgłówek o 5

> km szybciej

> Na przejechanym ostatnio przeze mnie dystansie 140 km taka sytuacja

> była wielokrotnie

> Ja rozumiem że komuś się może spieszyć, ale na autostradzie wyprzedza

> się albo dynamicznie, albo wcale

a jak ma go dynamicznie wyprzedzic jak ma speed limit 105? confused.gifzlosnik.gif

Napisano

> Żeby tylko szybko wprowadzili i weszło w całej UE.

W większości krajów UE ciężarówki mają chyba mocniejsze silniki albo kierowcy

lepiej pod sufitem, bo jakoś nie widuje się TIR-ów wyprzedzających z prędkością o 5 km większą. pad.gif

Napisano

> W większości krajów UE ciężarówki mają chyba mocniejsze silniki albo

> kierowcy

> lepiej pod sufitem, bo jakoś nie widuje się TIR-ów wyprzedzających z

> prędkością o 5 km większą.

Bo tam mandaty nie są tak śmieszne jak u nas. A za spowodowani wypadku płaci się ogromne odszkodowania z powództwa cywilnego.

W zachodniej Europie poprostu tirowcy tak nie szaleją jak u nas, bo u nas są bezkarni.

Napisano

> Tia. I bardzo często widać jak jest przestrzegany.

Tak samo pewnie byłby przestrzegany zakaz wyprzedzania.

Napisano

> W większości krajów UE ciężarówki mają chyba mocniejsze silniki albo

> kierowcy

> lepiej pod sufitem, bo jakoś nie widuje się TIR-ów wyprzedzających z

> prędkością o 5 km większą.

ja widzialem w D 893goodvibes.gif

Napisano

> Chyba w tylko u nas sa w stanie wymyslec taki idiotyczny przepis....

Akurat to nie wymyślili u nas, a przepis jest bardzo mądry co się często w UE nie zdarza...

Napisano

> Bo tam mandaty nie są tak śmieszne jak u nas.

Bzdura! Mandaty w Polsce są wysokie, zwłaszcza w odniesieniu do dochodów!

Napisano

> Bzdura! Mandaty w Polsce są wysokie, zwłaszcza w odniesieniu do

> dochodów!

to prawda ale duzo tez zalezy od szefow danego pracownika ktory jedzie tirem kazdy z nich boi sie o swoja prace zeby jej nei stracic bo na utrzymaniu ma rodzine. A taki pan X ktory jest szefem mowi mu ze za 5 godzin ma byc z towarem tam i tam osobowka jedzie sie tam 5 godzin przypusmy a on ma byc tirem dla mnie jest to chore i to bardzo i proponuje zeby najpierw wziasc sie za szefow a pozniei za kierowcow

Napisano

...to przepis o zakazie wyprzedzania ciężarówek przez ciężarówki (ale na autostradach) funkcjonuje już w kilku krajach i to blisko nas (chyba na ukrainie i w słowacji) smirk.gif

Napisano

> Bzdura! Mandaty w Polsce są wysokie, zwłaszcza w odniesieniu do

> dochodów!

Są śmiesznie niskie. Za niebezpieczną jazdę - wyprzedzanie na ciągłej itd powinny się zaczynać od 1000 zł.

Napisano

Dla mnie chory pomysł screwy.gifpad.gif

Już widze te kolejki tirów i osobówek za np. traktorem , rowerzystą itp itd hehe.gifbiglaugh.gifbeksa.gif

Napisano

> Dla mnie chory pomysł

> Już widze te kolejki tirów i osobówek za np. traktorem , rowerzystą

> itp itd

dokladnei przypusmy taka sytuacja droga 2 kierunkowa z jednym pasem ruchu dla kazdej z stron na ktorej mozna wyprzedzac. jedziesz osobowka przed toba traktor a zanim kilka tirow masz luke chcesz wyprzedzic ktory tir cie wpusci ?

odpowiedz prosta zaden bo tak wyglada kultura wsrod kierowcow wiekszych maszyn

PS. nie mowie ze kazdego bo zdarzaja sie wyjatki

PS2. moim zdaniem powini bardziej srogo karac kierowcow wiekszych aut za przewinienia i niebezpieczna jazde

Napisano

> Tak samo pewnie byłby przestrzegany zakaz wyprzedzania.

Myślę, że tak.

Napisano

> Za niebezpieczną jazdę - wyprzedzanie na ciągłej

> itd powinny się zaczynać od 1000 zł.

Ta, a czemu to od razu nie od średniej krajowej 1200 zł zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.