Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pochwale sie: zalozylem tempomat w astrze F

Featured Replies

Napisano

Witam.

To moj pierwszy (poza powitalnym) post na tym forum. Ale do rzeczy: zapragnalem posiadac w moim pojezdzie tempomat. Powody rozne ale to temat na osobny post.

Po przeanalizowaniu kilku schematow elektrycznych doszedlem do wniosku ze tempomat montowany w benzynowych Omegach B / Vectrach B zupelnie spasuje pod wzgledem elektrycznym do astry F. Zakupilem wiec na Allegro stosowny tempomat od omegi B za 70PLN. Urzadzenie wyglada mniej wiecej tak: przykladowy tempomat z allegro

W tym pudeleczku jest elektroniczny uklad sterujacy oparty o procesorek rodziny 8051, silniczek krokowy, przekladnia ze sprzeglem i szpulka na ktora sie nawija / odwija linka.

Okazalo sie ze moj silnik (X18XE) ma przy przepustnicy (tam gdzie przychodiz linka od gazu) stosowny otwor na linke od tempomatu wiec mechanicznie bylo "plug and play". Puszka tempomatu powedrowala na przegrode przednia. Najwiecej roboty bylo z wykonaniem stosownej wiazki elektrycznej i podlaczeniem. Tempomat wymaga nastepujacych podlaczen:

- zasilanie +12V po stacyjce

- sygnal predkosci pojazdu (przewod czerwono-niebieski np w zlaczce od radia)

- czujnik wcisniecia hamulca - czyli wylacznik swiatel stop

- czujnik wcisniecia sprzegla - na razie u mnie brak tego czujnika, polaczone "na sztywno"

- przyciski sterujace. przyciski sa 3 i normalnie sa w manetce od kierunkowskazow / dlugich. U mnie na razie sa to 3 przyciski "z odzysku" zwisajace na kawalku kabla. Rozwiazanie docelowe w trakcie smile.gif

Ogolnie dotychczasowe 3 dniowe doswiadczenia eksploatacyjne bardzo pozytywne. Sterowanie wymaga jeszcze ergonomiczno / estetycznej poprawy noi nie mam czujnika wcisniecia sprzegla co powoduje niekontrolowany wzrost obrotow silnika jezeli sprzeglo zostanie nacisniete przy aktywnym tempomacie...

Jezeli ktos jest blizej zainteresowany tematem to z przyjemnoscia udziele wskazowek wink.gif Postaram sie tez zrobic jakies fotki.

Napisano

winner.gif

Nie ma to jak dobrze zadebiutować na forum... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Witam.

> To moj pierwszy (poza powitalnym) post na tym forum. Ale do rzeczy:

> zapragnalem posiadac w moim pojezdzie tempomat. Powody rozne ale

> to temat na osobny post.

> Po przeanalizowaniu kilku schematow elektrycznych doszedlem do

> wniosku ze tempomat montowany w benzynowych Omegach B / Vectrach

> B zupelnie spasuje pod wzgledem elektrycznym do astry F.

> Zakupilem wiec na Allegro stosowny tempomat od omegi B za 70PLN.

> Urzadzenie wyglada mniej wiecej tak: przykladowy tempomat z

> allegro

> W tym pudeleczku jest elektroniczny uklad sterujacy oparty o

> procesorek rodziny 8051, silniczek krokowy, przekladnia ze

> sprzeglem i szpulka na ktora sie nawija / odwija linka.

> Okazalo sie ze moj silnik (X18XE) ma przy przepustnicy (tam gdzie

> przychodiz linka od gazu) stosowny otwor na linke od tempomatu

> wiec mechanicznie bylo "plug and play". Puszka tempomatu

> powedrowala na przegrode przednia. Najwiecej roboty bylo z

> wykonaniem stosownej wiazki elektrycznej i podlaczeniem.

> Tempomat wymaga nastepujacych podlaczen:

> - zasilanie +12V po stacyjce

> - sygnal predkosci pojazdu (przewod czerwono-niebieski np w zlaczce

> od radia)

> - czujnik wcisniecia hamulca - czyli wylacznik swiatel stop

> - czujnik wcisniecia sprzegla - na razie u mnie brak tego czujnika,

> polaczone "na sztywno"

> - przyciski sterujace. przyciski sa 3 i normalnie sa w manetce od

> kierunkowskazow / dlugich. U mnie na razie sa to 3 przyciski "z

> odzysku" zwisajace na kawalku kabla. Rozwiazanie docelowe w

> trakcie

> Ogolnie dotychczasowe 3 dniowe doswiadczenia eksploatacyjne bardzo

> pozytywne. Sterowanie wymaga jeszcze ergonomiczno / estetycznej

> poprawy noi nie mam czujnika wcisniecia sprzegla co powoduje

> niekontrolowany wzrost obrotow silnika jezeli sprzeglo zostanie

> nacisniete przy aktywnym tempomacie...

> Jezeli ktos jest blizej zainteresowany tematem to z przyjemnoscia

> udziele wskazowek Postaram sie tez zrobic jakies fotki.

Witam.

Jestem bardzo zainteresowany tym tematem. Ale to dopiero po centralce autoalarmu. Z niecierpliwością będę czekał na dalszy ciąg. Nie ma potrzeby wyłamywać otwartych drzwi. Życzę powodzenia smile.gif

marek

astraF X16SZR kombi

Napisano

No...no... nie powiem smile.gif Poszedles szeroko cool.gif

Tez chetnie zobacze dokladniej co i jak. U mnie niestety poki co nie ma warunkow na grzebanie w Asterce... ale jak sie zrobi cieplej to przystapie do dziela smile.gif

Napisano

Gratulacje brawo.gif tego mi jeszcze brakuje food.gif, trzeba sprawdzić dogłębnie temat

pzdr

maciek

Napisano

A jak przedstawia się sprawa zamontowania tego w wersji z automatyczna skrzynia biegów?

Napisano

> udziele wskazowek Postaram sie tez zrobic jakies fotki.

witam.

tylko pogratulować, chętnie zrobiłbym coś takiego u siebie w aucie ale na razie brak funduszy no ale materiały zacznę juz zbierać

a jak wygląda sprawa od strony mechanicznej np.: podłączenie oryginalnej linki pod przepustnice?Jest ona podłączona przez tempomat, czy jakoś inaczej?

pozdrówka i czekamy na foty

Napisano
  • Autor

> A jak przedstawia się sprawa zamontowania tego w wersji z

> automatyczna skrzynia biegów?

W automacie to jeszcze fajniej, bo jak sie duzo przyciskiem '-' (ktory redukuje predkosci o jakies 3km/h co przycisniecie) poprzyciska to sam sie bieg zdredukuje. Pod gorke przy duzym obciazeniu tez sie zredukuje. Tylko automat troche gorzej z gorki hamuje silnikiem (tak mi sie wydaje).

Generalnie to tempomaty powszecnie wystepuja w autach z automatami.

Ze schematu od Omegi mi tu wynika ze jest jeszcze jedno polaczenie miedzy TCM czyli sterownikiem skrzyni a tempomatem. Trzeba by sie zastanowic czy to podlaczenie jest faktycznie potrzebne do szczescia a jezeli tak to czy w astrze w sterowniku skrzy ten sygnal jest dostepny. Ale to jutro spojze smile.gif

Czujnika wcisniecia sprzegla (ktorego ja w manualu nie mam jakos mi go bardzo nie brakuje) nie potrzeba u ciebie montowac wink.gif

Napisano
  • Autor

> a jak wygląda sprawa od strony mechanicznej np.: podłączenie

> oryginalnej linki pod przepustnice?Jest ona podłączona przez

> tempomat, czy jakoś inaczej?

Linka od tempomatu jest podlaczona rownolegle do linki od gazu przy samej przepustnicy. Jest ona dolaczona do tej samej dzwigienki za ktora "pociaga" linka od gazu. Jak tempomat jest zaaktywowany do mozesz dodac gazu pedalem. Jak puscisz to wraca do wczesniej ustalonej predkosci. Jak przyspieszysz o bardziej niz iles-tam w stosunku do zaprogramowanej predkosci to sie tempomat wylacza.

Aaa, noi fajne jest wrazenie jak tempomat steruje gazem to pedal sie pod noga robi lzejszy lub ciezszy smile.gif

Napisano
  • Autor

Zalaczam fotki zainstalowanego tempomatu. To w zielonej elipsie to wlasnie tempomat.

278385160-IMG_2723_4.jpg

Zdjecie szczegolowe pokazuje poldlaczenie linki tempomatu i linki gazu do przepustnicy.

278385160-IMG_2727_1_1.JPG

Rozwiazanie orginalne, nic nie musialem przerabiac, tzn ta linka co byla razem z tempomatem spasowala idealnie. Widac silnik X18XE jest przygotowany "pod tempomat". Ciekaw jestem jak inne silniki ?

(to drugie zdjecie troche nieudane ale juz mi sie nie chce zmieniac)

post-87851-14352478945359_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano

a czy moge prosic by bys napisał jakis manual krok po kroku?:)

ja nie znam wie na elektryce samochodu i nawet nie mam pojecia skad w silniku mialbym poprowadzic odpowiednie przewody.

pozdrawim

Napisano

Czy mógłbyś udostępnić schemat elektryczny podłączenia tego tempomatu od Omegii. Konkretnie chodzi mi o ops pinów w gnieździe tego "ustrojstwa"?

Dzięki

Napisano

> Czy mógłbyś udostępnić schemat elektryczny podłączenia tego tempomatu

> od Omegii. Konkretnie chodzi mi o ops pinów w gnieździe tego

> "ustrojstwa"?

Proszę:

278630066-OpelOmegaBtempomat.jpg

Pozdr.

post-65098-14352480761339_thumb.jpg

Napisano

Dzięki.

A wiesz może co jest podłączone do pinu "G" i "H" bo nie mogę odcyfrować?

Kaptur

Napisano
  • Autor

> Dzięki.

> A wiesz może co jest podłączone do pinu "G" i "H" bo nie mogę

> odcyfrować?

Pin G to wylacznik swiatel stopu, pin H to zlacze diagnostyczne (nie podlaczac)

Edit: wylacznik S45 to czujnik wcisniecia sprzegla. Normalnie zwarty, czyli przy puszczonym sprzegle na zlacze D idzie +12V

zlacza manetki sa opisane pod koniec watku:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=277345609&page=0&fpart=all&vc=1

Napisano

> Witam.

> To moj pierwszy (poza powitalnym) post na tym forum.

claps.gif

no nic tylko czekać na 2

Pozdro...

Napisano

> Pin G to wylacznik swiatel stopu,

Tak, podłacza się od strony żarówek stop.

> pin H to zlacze diagnostyczne (nie

> podlaczac)

Ja podłączyłem pod pin 12 złącza diagnostycznego 16-pinowego.

> Edit: wylacznik S45 to czujnik wcisniecia sprzegla. Normalnie zwarty,

> czyli przy puszczonym sprzegle na zlacze D idzie +12V

> zlacza manetki sa opisane pod koniec watku:

S116 to przełącznik nacisnięcia HAMULCA, ale jego druga para zestyków normalnie rozwarta.

Jeśli hamulec nie jest naciśnięty, to przełacznik jest wciśnięty, styki zwarte i tempomat działa.

Gdy naciśniemy hamulec, przycisk zostaje zwolniony, styki się rozwierają i tempomat nie działa.

Zauważ, że ta pierwsza para zestyków S4 do świateł STOP działa odwrotnie, hamulec nie wciśnięty, przycisk wciśnięty, styki rozwarte, światła stop nie świecą.

Hamulec wciśnięty, przycisk zwolniony, styki zwarte, światła stop świecą.

W praktyce można nie stosować wyłacznika stop z 2 parami zestyków, dodatkową parę S45 zastępujemy zworą, tempomat reaguje na podanie wysokiego napięcia właśnie na pin G z przełacznika STOP tradycyjnego.

Natomiast wyłącznik sprzęgła to na schemacie S45, jest to wyłacznik ze stykami normalnie rozwartymi. Jeśli pedał sprzęgła nie jest wciśnięty, to naciska on na przycisk, styki są zwarte i tempomat działa. Gdy naciśniemy pedał sprzęgła, przycisk będzie zwolniony, styki się rozerwą, tempomat przestanie działać.

I ten przycisk docelowo polecam zastosować, na czas testów można go zewrzeć.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> I tu się nie zgadzam: S45 to przełącznik nacisnięcia HAMULCA, ale

> jego druga para zestyków normalnie rozwarta.

I tu sie nie zgadzam wink.gif

Twoje stwierdzenie jest prawdziwe, gdy posiadamy wylacznik swiatel STOP z doma parmi zestykow: normalnie zwarta i normalnie rozwarta (i ta jest polaczona z zarowkami) . W astrze F jest tylko jedna para zestykow, norlamie rozwarta. W omegach B (w kazdym razie wedlug mojego schematu) jest tak jak w astrach F.

> Jeśli hamulec nie jest naciśnięty, to przełacznik jest wciśnięty,

> styki zwarte i tempomat działa.

> Gdy naciśniemy hamulec, przycisk zostaje zwolniony, styki się

> rozwierają i tempomat nie działa.

> Natomiast wyłącznik sprzęgła to na schemacie S116, jest to wyłacznik

> ze stykami normalnie rozwartymi. Jeśli pedał sprzęgła nie jest

> wciśnięty, to naciska on na przycisk, styki są zwarte i tempomat

> działa. Gdy naciśniemy pedał sprzęgła, przycisk będzie

> zwolniony, styki się rozerwą, tempomat przestanie działać.

Zgadza sie, z tym ze na "moim" schemacie wylacznik S45 to jest czujnika sprzegla. Styki zwarte przy puszczonym sprzegle (czyli "normalnie")

Zalaczam stosowne obrazki :

278631891-sch2.jpg

Fragment schmatu Omegi B

278631891-op2.jpg

Opis symboli z tegoz schemtu

post-87851-14352480763938_thumb.jpg

Napisano

> Twoje stwierdzenie jest prawdziwe, gdy posiadamy wylacznik swiatel

> STOP z doma parmi zestykow: normalnie zwarta i normalnie

> rozwarta (i ta jest polaczona z zarowkami) .

No... właśnie odwrotnie: do żarówek STOP są styki normalnie zwarte. Tak samo jest w przełaczniku z 1 parą styków, normalnie zwarte. Rozwarte stają się po założeniu do samochodu, kiedy je przyciśnie zwolniony pedał hamulca. Dokładnie to opisałem wyżej. W każdym razie jest tak w Astrze G, może w F jest on zamontowany w podłodze pod pedałem hamulca to co innego.

> W astrze F jest

> tylko jedna para zestykow, norlamie rozwarta.

Jak wyżej, normalnie zwarta...

> Zgadza sie, z tym ze na "moim" schemacie wylacznik S45 to jest

> czujnika sprzegla. Styki zwarte przy puszczonym sprzegle (czyli

> "normalnie")

No właśnie, znów na odwrót: przy puszczonym sprzęgle przycisk jest wciśnięty, czyli w pozycji "nie normalnej" i ma styki zwarte. Więc jest "normalnie rozwarty"!

278632272-Wylsprzegla.jpg

Sorry, że tak się upieram, ponieważ taka pomyłka skutkuje zakupem niewłaściwego przełacznika, prostuję niewłaściwe określenia dla dobra kolegów, którzy to czytają.

PS. W poprzedniej wypowiedzi pomyliłem oznaczenia styków hamulca i sprzęgła. Przepraszam za niesłuszną krytykę. Błędy poprawiłem. Pomyliło mi się, bo miałem w pamięci schemat Astry G, gdzie przełacznik hamulca ma oznaczenie S43, co jest podobne do S45 ze schematu Omegi B.

Pozdr.

post-65098-14352480767511_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> No... właśnie odwrotnie: do żarówek STOP są styki normalnie zwarte.

> W każdym razie jest tak w Astrze G, może w F jest on zamontowany

> w podłodze pod pedałem hamulca to co innego.

w F jest tak samo jak w wiekszosci samochodow, czyli u gory

> No właśnie, znów na odwrót: przy puszczonym sprzęgle przycisk jest

> wciśnięty, czyli w pozycji "nie normalnej" i ma styki zwarte.

> Więc jest "normalnie rozwarty"!

> Sorry, że tak się upieram, ponieważ taka pomyłka skutkuje zakupem

> niewłaściwego przełacznika, prostuję niewłaściwe określenia dla

> dobra kolegów, którzy to czytają.

Ok, w sumie to jest pewna niescislosc w definicji pojecia "normalnie". Majac na mysli "normalnie" myslalem o pozycji spoczynkowej (pedal puszczony). W rzeczywistosci wtedy przycisk jest wcisniety i jest to pozycja aktywna przycisku.

Z punktu widzenia elektrotechnicznego to masz racje, pojecia "normalnie zwarty" i "normalnie rozwarty" sa takie jak napisales. Zeby nie mylic uzytkownikow forum lepiej operowac tymi standardowymi, "elektrotechnicnzymi" pojeciami..

Z reszta z twoimi rysunkami to nikt nie bedzie mial watpliowsci wink.gif

> PS. W poprzedniej wypowiedzi pomyliłem oznaczenia styków hamulca i

> sprzęgła. Przepraszam za niesłuszną krytykę. Błędy poprawiłem.

> Pomyliło mi się, bo miałem w pamięci schemat Astry G, gdzie

> przełacznik hamulca ma oznaczenie S43, co jest podobne do >S45 ze schematu Omegi B.

No wlasnie, a ja napisalem odpowiedz, po czym sie zdziwilem jak zobaczylem ze w mojej odpowiedzi jest tak jak w twojej... smile.gif

Napisano

Cieszę się, że doszliśmy do porozumienia. Jednocześnie należą ci się ode mnie podziękowania za inspirację i pomoc w kwestii dołożenia tempomatu do mojej Astry G.

Od dawna poszukiwałem tempomatu do niej, ale były tylko do Omegi, a ja nie miałem odwagi zaryzykować kupna i sprawdzenia.

W tej chwili mam zamontowany tempomat od Omegi B 2,5 V6 (za 51 zł + przesyłka), zaglądałem do środka - stan idealny, manetkę od Omegi B (za 80 zł + przesyłka) oraz przełacznik sprzęgła za 2 zł jak wyżej pisałem.

Jazda na trasie z tempomatem to czysta przyjemność, zupełny brak zmęczenia po kilkuset kilometrach, polecam dokonanie takiej przeróbki, naprawdę warto niewielkim w sumie kosztem. A i średnie spalanie przy takiej równomiernej jeździe wydaje się mniejsze...

Odczułem tylko jeden przypadek niewłaściwego działania tempomatu w pewnych warunkach: jeśli z jakiejś przyczyny (np. ograniczenie prędkości) przerwaliśmy działanie tempomatu i zmniejszyliśmy prędkość, to wciśnięcie przycisku "R" przywraca poprzednią prędkość, ale tempomat wciska gaz "do dechy", aby jak najszybciej osiągnąć zaprogramowaną prędkość (czuję to, bo pedał gazu wpada mi do podłogi, normalnie to nigdy tak nie jeżdżę). Widzę wtedy, że w takiej chwili znacznie wzrasta spalanie chwilowe (mam komputer, to widzę pow. 25l/100 km, a czasem i więcej, jak droga pod górkę).

Lepiej w takim przypadku "ręcznie" płynnie osiągnąć prędkość zbliżoną do zapamiętanej przez tempomat i wtedy go właczyć przyciskiem "R".

Pozdr.

Napisano

> Cieszę się, że doszliśmy do porozumienia. Jednocześnie należą ci się

> ode mnie podziękowania za inspirację i pomoc w kwestii dołożenia

> tempomatu do mojej Astry G.

> Od dawna poszukiwałem tempomatu do niej, ale były tylko do Omegi, a

> ja nie miałem odwagi zaryzykować kupna i sprawdzenia.

> W tej chwili mam zamontowany tempomat od Omegi B 2,5 V6 (za 51 zł +

> przesyłka), zaglądałem do środka - stan idealny, manetkę od

> Omegi B (za 80 zł + przesyłka) oraz przełacznik sprzęgła za 2 zł

> jak wyżej pisałem.

> Jazda na trasie z tempomatem to czysta przyjemność, zupełny brak

> zmęczenia po kilkuset kilometrach, polecam dokonanie takiej

> przeróbki, naprawdę warto niewielkim w sumie kosztem. A i

> średnie spalanie przy takiej równomiernej jeździe wydaje się

> mniejsze...

> Odczułem tylko jeden przypadek niewłaściwego działania tempomatu w

> pewnych warunkach: jeśli z jakiejś przyczyny (np. ograniczenie

> prędkości) przerwaliśmy działanie tempomatu i zmniejszyliśmy

> prędkość, to wciśnięcie przycisku "R" przywraca poprzednią

> prędkość, ale tempomat wciska gaz "do dechy", aby jak

> najszybciej osiągnąć zaprogramowaną prędkość (czuję to, bo pedał

> gazu wpada mi do podłogi, normalnie to nigdy tak nie jeżdżę).

> Widzę wtedy, że w takiej chwili znacznie wzrasta spalanie

> chwilowe (mam komputer, to widzę pow. 25l/100 km, a czasem i

> więcej, jak droga pod górkę).

> Lepiej w takim przypadku "ręcznie" płynnie osiągnąć prędkość zbliżoną

> do zapamiętanej przez tempomat i wtedy go właczyć przyciskiem

> "R".

> Pozdr.

=========================

Zaczyna podobać mi sie ten patent z tempomatem smile.gif

narobiliście mi panowie "smaku" i chyba też biore się za montowanie tego bajeru .

Napisano

> =========================

> Zaczyna podobać mi sie ten patent z tempomatem

> narobiliście mi panowie "smaku" i chyba też biore się za montowanie

> tego bajeru .

A może coś prostszego: cegła na pedale gazu... grinser006.gif Jakaś gustowna dziurawka... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> A może coś prostszego: cegła na pedale gazu... Jakaś gustowna

> dziurawka...

> Pozdroofka

==========================

Nie mów Lelek ,że w twojej weekendowej podróży ten gadget by się nie przydał smile.gif jak coś można uprościć ,to dlaczego by nie wykorzystać wink.gif

Napisano

Normlnie wejście po całości ...nisko i szeroko:D

A co do tempomatu to jak to sie przekłada na spalanie autka??

Napisano

> Normlnie wejście po całości ...nisko i szeroko:D

> A co do tempomatu to jak to sie przekłada na spalanie autka??

=================

Spalanie autka ? pali się szybko i z efektami jak dojdzie płomień do zbiornika benzyny wink.gif

A tak na poważnie ,to nie oczekiwałbym cudow w spalaniu .Jak działa tempomat ,to nie masz skoków spalania chwilowego , i to tylko o to chodzi .Jedziesz cały czas z prędkośćią stałą.

Napisano
  • Autor

Przy jezdzie autostradowej po w miare rownym (np odcinek autostrady Wroclaw Opole) przy stabilizowanej predkosci pomiedzy 120 a 130 spalanie z tempomatem wydaje mi sie wyraznie (1 do 2 l LPG / 100km) nizsze.

Troszke gorzej moze byc przy gorszych warunkach jazdy typu przeciwny wiatr lub teren gorzysty. Poprostu tempomat za wszelka cene chce utrzymac predkosc wciskajac gaz do dechy. Czlowiek w takiej sytuacji zwykle pogodzi sie ze spadkiem predkosci i nie bedzie deptal po gazie do oporu. Coz, jak wiekszosci urzadzen nalezy tego uzywac swiadomie.

Tymniemniej jednak nie wyobrazam juz sobie jazdy "w trasie" bez tempomatu smile.gif

Szczegolnie jazdy w trasie po krajach bardziej "cywilizowanych" o nieco gestszej sieci autostad. Od kad zamontowalem to ustrojstwo przejechalem z 5kkm z czego ze 4kkm "w trasie". Z tych kilometrow "w trasie" ponad polowe zrobilem "na tempomacie".

Napisano

> Szczegolnie jazdy w trasie po krajach bardziej "cywilizowanych" o

> nieco gestszej sieci autostad.

===========================

I tutaj się z tobą zgadzam .Ciężko jest wykorzystywać tempomat na naszych drogach ,chyba ,że się jezdzi po dwupasmowkach .

Napisano

> ==========================

> Nie mów Lelek ,że w twojej weekendowej podróży ten gadget by się nie

> przydał jak coś można uprościć ,to dlaczego by nie wykorzystać

Przeca żartowałem smile.gif

Miałem w kredensie 125p "ręczny gaz" i powiem Ci, że nie potrafiłem się przyzwyczaić do tego, że coś za mnie steruje autem, choćby miałby to być pedał gazu. zlosnik.gif

Zdaję sobie sprawę , że tempomat to "troche" co innego ale ubezwłasnowolnienie podobne. Nie chcę rozpoczynać dyskusji "jesteś za czy przeciw tempomatowi" (wystarczy jedna o właczaniu świateł zlosnik.gif), po prostu "nie leży" mi i już.

A co do sobotniej jazdy... Na naszych drogach ciężko jest utrzymać stałą prędkośc wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Przeca żartowałem

> Miałem w kredensie 125p "ręczny gaz" i powiem Ci, że nie potrafiłem

> się przyzwyczaić do tego, że coś za mnie steruje autem, choćby

> miałby to być pedał gazu.

> Zdaję sobie sprawę , że tempomat to "troche" co innego ale

> ubezwłasnowolnienie podobne. Nie chcę rozpoczynać dyskusji

> "jesteś za czy przeciw tempomatowi" (wystarczy jedna o właczaniu

> świateł ), po prostu "nie leży" mi i już.

> A co do sobotniej jazdy... Na naszych drogach ciężko jest utrzymać

> stałą prędkośc

> Pozdroofka

===========================

hehe .myślałem ,że tylko jak pamiętam ,że w 125p były tempomaty ręczne ,dlatego się nie wychylałem .

Napisano
  • Autor

> ===========================

> I tutaj się z tobą zgadzam .Ciężko jest wykorzystywać tempomat na

> naszych drogach ,chyba ,że się jezdzi po dwupasmowkach .

Albo po drogach z terenami zabudowanymi co 5 km i chce sie jezdzic prepisowo wink.gif

Normalnie mam pewien problem z utrzymaniem tych "prepisawych" 50 / 60 km/h +10 km/h wink.gif Jakos tak samo mi sie przyspiesza, oczywiscie jak ruch maly droga prosta itp. Z tempomatem po wjezdzie w teren zabudowany po ustabilizowaniu predkosci na odpowienim poziomie naciskam guziczek i problem z glowy.

Napisano
  • Autor

> ===========================

> hehe .myślałem ,że tylko jak pamiętam ,że w 125p były tempomaty

> ręczne ,dlatego się nie wychylałem .

Hehe. Tez mialem kredensa z gazem recznym. Ale w kredensie to byl bezuzyteczny a wrecz niebezpieczny ficzer. Po pierwsze nie odpuszczal po nacisnieciu hamulca a po drugie niczego nie stabilizowal. Kredens z zaciagnietym gazem recznym zawsze sie "sam" rozpedzal albo zwalnial. Albo ja nie umialem tego uzywac smile.gif

Napisano

> Albo po drogach z terenami zabudowanymi co 5 km i chce sie jezdzic

> prepisowo

> Normalnie mam pewien problem z utrzymaniem tych "prepisawych" 50 / 60

> km/h +10 km/h Jakos tak samo mi sie przyspiesza, oczywiscie

> jak ruch maly droga prosta itp. Z tempomatem po wjezdzie w

> teren zabudowany po ustabilizowaniu predkosci na odpowienim

> poziomie naciskam guziczek i problem z glowy.

---------------------------

Masz racje .Tempomat sprawdza się w terenie zabudowanym i na drogach szybkiego ruchu.

Teren zabudowany ciągnie się kilka kilometrów ,dróg szybkiego ruchu mamy mało ,więc tempomat jest zbędny .Ale gadget fajny smile.gif zamontuje go .

Napisano

Witam,

nie wiem czy ktoś już pytał, ale czy można tempomat montować w dieselkach?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> nie wiem czy ktoś już pytał, ale czy można tempomat montować w

> dieselkach?

W dieselkach z elektronicznie sterowana pompa wtryskowa nie ma problemu, bo tempomat jest "skladnikiem" sterownika silnika. Wystarczy zalozyc manetke i ewentualnie uaktywnic opcje Techem.

W dieslach z mechanicznie sterowana pompa wtryskowa (na linke) sprawa powinna wygladac podobnie jak w benzyniaku, czyli tak jak u mnie. Trzeba zastosowac sterownik tempomatu i manetke. Sterownik "pociaga" za linke od gazu i wszystko gra smile.gif

Wydaje mi sie ze powinien zadzialac ten sam sterownik tempomatu.

Nie jestem tylko pewien czy w dieselkach jest sygnal predkosci pojazdu. Mozna sprawdzic TIDem...

Napisano

Moze masz jakiś pomysł jak zamontować linke tempomatu w x16xel.?:)

Napisano
  • Autor

> Moze masz jakiś pomysł jak zamontować linke tempomatu w x16xel.?:)

Hmm, no niestety szczerze powiedziawszy nie widzialem x16xel z bliska smile.gif

A tam czsem nie ma elektronicznie sterowanej przepustnicy ?

Jezeli tak to wtedy tempomat "na linke" raczej odpada... Za to funkcjonalnosc tempomatu powinna byc w sterowniku silnika (IMHO). Wtedy wystarczy manetka + ewentualne zagrzebanie Techem.

Jezeli jest zwykla przepustnica na linke to jakos powinno sie dac podlaczyc. Byc moze trzeba by cos przerobic, dolozyc jakis "interfejs" mechaniczny.

Podrzuc ewentualnie fotke okolic przepustnicy (o ile oczywiscie jest na linke) to moze cos sie zobaczy smile.gif

Napisano

Jest na linke zeby było wygodniej robić zdjęcia mam tez drógi silnik z osprzętem to podrzuce jakieś zdjęcia wink.gif

Napisano

do 16xel wydaje sie ze tez da rade to zalozyc mocowanie linki przy przepustnicy jest identyczne jak w 18xe trzeba tylko pokombinowac gdzie go zamocowac bo linka od przepustnicy pracuje w strone przedu(lamp) wiec trza to gdzies z przodu zamontowac,

Prosze o szczegulowy manual podlaczenie kabli bo z tym bedzie maly problem.

PS. jak podlaczyles sie do tempomatu miales orginalna wtyczke?? aha i czy manetka od omegi czy vectry pasuje idealnie do astry czy trzeba cos przerabiac??

Napisano
  • Autor

> do 16xel wydaje sie ze tez da rade to zalozyc mocowanie linki przy

> przepustnicy jest identyczne jak w 18xe trzeba tylko

> pokombinowac gdzie go zamocowac bo linka od przepustnicy pracuje

> w strone przedu(lamp) wiec trza to gdzies z przodu zamontowac,

> Prosze o szczegulowy manual podlaczenie kabli bo z tym bedzie maly

> problem.

> PS. jak podlaczyles sie do tempomatu miales orginalna wtyczke?? aha i

> czy manetka od omegi czy vectry pasuje idealnie do astry czy

> trzeba cos przerabiac??

Widzę że jest pare pytań o bardziej szczegółowy manual, postaram się więc coś napisać w miarę moich skromnych możliwości.

Co do miejsca montażu samej puszki to jest w miare luzik, bo linka jest dość długa. W Vectrach np puszka jest zdajesie w nadkolu montowana. Coz, trzeba przymierzyć. Jeżeli komuś pomoże to moge zmierzyć długość linki u siebie.

W kwestii podłączenia, to oczywiście najlepsza byłaby orginalna złączka. Mi nie chciało się jeździć po szrotach za dużo więc zastosowałem rozwiązanie zastępcze: wyprułem ze złączki ATX od starego zasilacza komputerowego piny (tzn tam są piny "żeńskie") które doś dobrze pasowały do pinów wystających z puszki. Zaizolowałem koszulkami termokurczliwymi i jest (chyba) git wink.gif

Z kabelków sporządziłem wiązkę i przeciągnąłem wszystkie kabelki do kabiny. I teraz tak:

+12 V (koniecznie "po kluczyku" czyli tylko przy włączonym zapłonie) wziąłem ze złączki od przekaźnika świateł dziennych. Przekaźnika nie mam (jeszcze) a dzięki temu mam tempomat na osobnym bezpiecnziku. Można wziąć w zasadzie dowolne zasilanie, np z zapalniczki też będzie dobre.

Masa - hm, juz nie pamiętam. Ale to chyba nie problem.

Sygnał prędkości pojazdu - podłączyłem do kostki od radia. Kabelek czerwono - niebieski.

Czujnik świateł stop podłączyłem zaraz przy wyłączniku stopu (przy pedale hamulca). Trzeb tylko uważać zeby podłączyć się do tego kabelka co idzie do żarówek wink.gif (przewód czarno - żółty zdajesie)

Przewody czujnika wciśnięcia sprzęgła wprowadziłem do kabiny, ale mam zmostkowane na stałe z +12V. W astrze F problem jest taki, że nie ma (w każdym razie ja nie mam) wsporniczka przy pedale sprzęgła i żeby taki czujnik zamontować trzeba by coś wyrzeźbić. Nie chciało mi sie narazie. Może kiedyś smile.gif

To tyle z połączeń "głównych". Dochodizmy do manetki

Moje pierwsze próby zrobione były na kilku przyciskach "z szuflady" dyndająchych sobie wesoło na kabelku wystającym spod radia. Wstępne rozpoznanie wykazało, że manetka od Omegi B lub Vectry B (i chyba Astry G też) powinna spasować (ale nie daję za to głowy bo nie przymierzałem 1:1). Niestety na okolicznych szrotach nie mieli, na alledrogo akurat coś ceny manetek zwyżkowały, więc pewnego wieczora ulepiłem inne rozwiązanie.

Oto ono:

278693688-prz4.jpg

Zrobione jest z takich zwykłych płaskich przycisków czesto stosowanych w różnego rodzaju elektronice, do nabycia w sklepie elektronicznym za 70 groszy / sztuka. Jako element nośny posłużyły kawałki opakowania po płytce CD. Nadruk narysowany w visio (jakby co to służę plikiem) i wydrukowane na zwykłej atramentówce na zwykłym papierze. Całość zamyka folia, taka jak do drukowania na laserówce. Główny element spajający to klej cyjanoakrylowy. Mocowanie do deski na taśmę dwustronną,

W rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciu. Koszt wykonania: 3 przyciski po 70 groszy, opakowanie plytki CD, kartka A4, folia do drukowania A4, troche kleju cyjanoakrylowego, pare przewodów i 3 browary :>

post-87851-14352481196004_thumb.jpg

Napisano

a co mowisz o zamontowaniu tego spasa do takiego typu przepustnicy??

181352653vz3.jpg

1813526531ck3.jpg

w x16xel jest bardzo podobne do tego z fotki

Napisano

> Przeca żartowałem

Witam

no właśnie za czy przeciw ? ocena każdego własna !

mnie tak jak koledze Lelkowi , poprostu to nie leży smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ta przepustnica co na fotce u gory jest bardzo podobna do mojej. Czyli tempomat pasuje bez przerobek smile.gif

Pozwolilem sobie namazac na tym zdjeciu co i jak.

278703959-181352653vz32.JPG

post-87851-14352481231798_thumb.jpg

Napisano

> Ta przepustnica co na fotce u gory jest bardzo podobna do mojej.

> Czyli tempomat pasuje bez przerobek

> Pozwolilem sobie namazac na tym zdjeciu co i jak.

dzisiaj znalazle w garazu przepustnice od x16xel i jest inna niz ta co umiescilem poprzednio na fotce oto jak ona wyglada:

30950227pm2.jpg

56869519cz2.jpg

84317078lf3.jpg

sorry za wprowadzenie w blad

pozdro

• 2 miesiące później...
Napisano

witam.

po długiej przerwie wkońcu się zmobilizowałem i założyłem tempomat w swoim silniczku, a że za dwa tygodnie wybieramy do rodzinki to bedzie go można wypróbować na niemieckich autostradach.

Poneważ u mnie w silniku nie ma przystosowanej blaszki mocującej linke od gazu i tempomatu musiałem ją dorobić sam.

Wygląda to tak:

279169519-mocowanielinki.jpg

Idąc za ciosem dorobiłem odrazu mocowanie do czujnika sprzęgła.

279169519-mocowanieczujnika.jpg

Napewno można to zrobić z blachy 3, niestety ja akurat posiadałem tylko 4 więć trochę oporna wyszła ale ładnie się spasowała, no i nie widoczna dla oczu wink.gif

No i tak te części mechaniczne jeździły zamontowane w samochodzie, przez jakiś miesiąc aż podłączyłem całą instalacje wink.gif

Jeżdżę już tydzień i wszystko jest w porządku.

Napewno na autobanie się przyda.

Wielkie podziękowania dla kolegi _bartek_j_ oraz _marcinstyk_

pozdrawiam

post-60212-14352484428598_thumb.jpg

Napisano

Witam, czy jest ktoś wstanie przesłać te schematy podłączeń w lepszej jak0ści bo jak się wydrukuje to nic nie widać

Napisano

> Witam, czy jest ktoś wstanie przesłać te schematy podłączeń w lepszej

> jak0ści bo jak się wydrukuje to nic nie widać

czesc

jeśli chcesz cschemat tylko do tempomatu to jest to zbędne wink.gif, sprawa bardzo prosta.

Swego czasu szukałem na jakimś forum Omegii i nie mieli nic lepszego.

Jak masz pytania to na pewno odpowiem jak zrobiłem u siebie, no i inni też pomogą

pozdro

Napisano
  • Autor

No dobra robota, gratuluję i oficjalnie witam w klubie posiadaczy tempomatu hehe wink.gif

Ten wspornik linki to ci ładnie wyszedł, prawie fabryka... A zapodał byś jeszcze foty tego wspornika od czujnika sprzęgła w miejscu zamontowania... Może mnie natchnie, bo ja wciąż be czujnika jeżdze... a jednak by sie przydal ... wink.gif

Napisano

> po długiej przerwie wkońcu się zmobilizowałem i założyłem tempomat w

> swoim silniczku, a że za dwa tygodnie wybieramy do rodzinki to

> bedzie go można wypróbować na niemieckich autostradach.

> Poneważ u mnie w silniku nie ma przystosowanej blaszki mocującej

> linke od gazu i tempomatu musiałem ją dorobić sam.

Dołączam się do gratulacji. Ja też zamontowałem tempomat zainspirowany wątkami na forum. hehe.gif

A przydaje się (jak dla mnie) nie tylko na autostradach, choć pewnie na nich najbardziej. Ja często jeżdżę w trasy po wschodniej Polsce (np DK8, DK17, DK48, DK19) i jak ruch jest względnie niewielki, to czasem można kilkanaście km drogi albo i więcej przejechać z odpoczywającą nogą. smile.gif

Nie mam jeszcze czujnika sprzęgła, ale nie wiem czy nie darować sobie oryginalnego, a w zamian zamontować sobie kontaktron. Czy są jakieś przeciwwskazania?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.