Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy ludzie kupują samochody uwzględniając bezpieczeństwo?

Featured Replies

Napisano

no właśnie...

jak to jest... czy ludzie zwracają uwagę na bezpieczeństwo danego samochodu kupując go czy nadal patrzymy na silniki, osiągi, częsci zamienne, spalanie i ofc jak się samochód prezentuje dla oka...

w kwestii bezpieczeństwa nie chodzi mi tylko o ilość poduszek ale testy np euroncap.

pytanie zadaję po obejrzeniu ostaniej reklamy renault...

kto widział wie o co chodzi.. wymieniane są kolejno marki, które rzekomo mają być najbezpieczniejsze...

od siebie dodam że teraz sie zainteresowałem i myślałem, że mój samochód jest bezpieczniejszy... rodzice mając samochód niższej klasy według tych testów są lepiej zabepieczeni...

wiem, że każdy wypadek to inna historia z każdego można inaczej wyjść ale coś w tym wszystkim chyba jest

Napisano
  • Autor

> no właśnie...

> jak to jest... czy ludzie zwracają uwagę na bezpieczeństwo danego

> samochodu kupując go czy nadal patrzymy na silniki, osiągi,

a "silnik i osiągi" to nie jest bezpieczeństwo? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a "silnik i osiągi" to nie jest bezpieczeństwo?

w momencie samego wypadku chyba juz nie smirk.gif

chodzi mi o to jak ja wyjde z tego wypadku a nie co jest powodem ze do niego doszlo

Napisano

> a "silnik i osiągi" to nie jest bezpieczeństwo?

nie, to snobizm, wystarczy 60 HP zeby sie poruszac.

Napisano
  • Autor

> w momencie samego wypadku chyba juz nie

w momencie wypadku - fakt, ale ...

> chodzi mi o to jak ja wyjde z tego wypadku a nie co jest powodem ze

> do niego doszlo

słyszałeś o czymś takim, jak bezpieczeństwo czynne? smirk.gif

Napisano

Patrzą na bezpieczeństwo. Ojciec w 2003 miał wypadek - na dwupasmówce facet w golfie przeciął pas zieleni i wpadł prosto na ojca. Zaznaczam, ze ojciec jechał Fordem Mondeo Kombi. Maska zgnieciona na cacy, auto złamało sie w połowie od uderzenia, rzeczoznawca wysłał je do kasacji, bo nie nadawało sie już do niczego - a ojciec... Ojciec miał TYLKO siniaka od pasa na obojczyku. Dlatego teraz już nic i nikt nie namówi go do kupna małego samochodu.

Jak zaczynalismy poszukiwania nowej fury to najpierw zostały wybrane modele, które nam się podobały. Potem selekcja - najwazniejszym kryterium było właśnie bezpieczeństwo i wszelakie testy z tym związane. Zostały tak do ostatecznej rozgrywki 2 auta... Jednak na sam koniec zdecydował wygląd - bo wahalismy sie między Toyota Avensis i Hondą Accordem. Toyota jest zbyt "krowiasta" wink.gif - i wygrał bardziej agresywny Accord Tourer. Różnica w bezpieczeństwie była taka, ze w Hondzie wyszło, ze w jakiejś tam pozycji kolana sa bardziej narażone na "usterkę" biglaugh.gif i dlatego Honda dostała 4 gwiazdki, a Toyota w tym samym punkcie miała 5.

Jak się ma już jakieś przykre doświadczenia związane z bezpieczeństwem w trakcie jazdy, to się trochę inaczej patrzy przy wyborze samochodu.

Nie ukrywam, ze teraz nie wiem jak to wygląda - bo w końcu non stop są wprowadzane jakies ulepszenia, ale z tego co się orientuję, to Toyota dalej przoduje w bezpiecznych samochodach. Ale moge się mylić.

Napisano
  • Autor

> w momencie wypadku fakt, ale ...

> słyszałeś o czymś takim, jak bezpieczeństwo czynne?

zdecydowanie chodzi mi tutaj o bierne jesli juz zapytales... smirk.gif

Napisano

> w momencie wypadku fakt, ale ...

> słyszałeś o czymś takim, jak bezpieczeństwo czynne?

Najwiekszy wplyw na nie ma sam kierowca. To co oferuje samochod to juz sa minimalne roznice.

A aporopo tego co kolega napisal wyzej to akurat sytuacje w krotych mocny silnik moze nas uratowac przed wypadkiem zdazaja sie tak niesamowicie zadko ze wsumie mozna pominac moc silnika jako aspekt bezpieczenstwa.

Jezdze roznymi samochodami od 8 lat i jeszcze nigdy nie zdazylo mi sie aby do niebezpiecznej sytacji doszlo z powodu zbyt slabego silnika, jak i rownierz nigdy nie zdazylo mi sie zebym uratowal sie przed czyms dzieki wiekszej mocy silnika.

Napisano
  • Autor

ja mam vectre kombi i pomijajac ze jest to duze auto to w testach wychodzi nie specjlanie...

mama majac samochod z nizszego egmentu jest teoretycznie lepiej zabezpieczona (renault)

wlasnie od zawsze wszedzie slyszalem a teraz dodatkowo w tv jest reklama ze przewodzi renault.... ale to testy a rzeczywistosc to trudno mi powiedziec

Napisano
  • Autor

> Najwiekszy wplyw na nie ma sam kierowca. To co oferuje samochod to

> juz sa minimalne roznice.

> A aporopo tego co kolega napisal wyzej to akurat sytuacje w krotych

> mocny silnik moze nas uratowac przed wypadkiem zdazaja sie tak

> niesamowicie zadko ze wsumie mozna pominac moc silnika jako

> aspekt bezpieczenstwa.

> Jezdze roznymi samochodami od 8 lat i jeszcze nigdy nie zdazylo mi

> sie aby do niebezpiecznej sytacji doszlo z powodu zbyt slabego

> silnika, jak i rownierz nigdy nie zdazylo mi sie zebym uratowal

> sie przed czyms dzieki wiekszej mocy silnika.

ok.gif

raczej znamy czujemy mozliwosci koników pod maska...

i wimey kiedy mozmey sobie pozwolic na rozne manewry a kiedy nie...

wypadek to nasz blad... silnik szybciej nie pojedzie...

no chyba ze ktos jedzie pierwszy raz jakims wozem i wyprzedza wlacza sie do ruchu gdzie popadnie nie znajac wogole mozliwosci auta

Napisano

> nie, to snobizm, wystarczy 60 HP zeby sie poruszac.

BULLSHIT... czerwona.gif

Można jeździć z taką mocą ale nie waż się wyprzedzać np. TIRów... czerwona.gif

Napisano
  • Autor

> BULLSHIT...

> Można jeździć z taką mocą ale nie waż się wyprzedzać np. TIRów...

kolega zle pisze smirk.gif

tira to wyprzedze nawet maluchem... tylko potrzebuje wiecej miejsca... to wszystko smirk.gif

Napisano

> wlasnie od zawsze wszedzie slyszalem a teraz dodatkowo w tv jest

> reklama ze przewodzi renault.... ale to testy a rzeczywistosc to

> trudno mi powiedziec

Też słyszałam, ale nawet w salonie Renault pod tym względem nam facet...renówke odradzał hehe.gif A skoro w Renault zatrudniają pracowników, którzy działają na ich niekorzyść - to ja dziękuję za taką firmę wink.gif Wolę skorzystać z innych wink.gif

Ps. A reklamom w tv to ja osobiście nie wierzę. Zresztą sposób w jaki renault tą reklamę "podaje" to już totalnie wzbudza mój niesmak. Skoro ktos nie potrafi zareklamować swojego auta nie korzystając przy tym z wykorzystywania nazw konkurencji - to znaczy, ze nie bardzo wie jak przemówić do klientów. To tak jakby coca-cola się reklamowała: kupujcie mnie bo jestem lepsza niż pepsi oslabiony.gif

Napisano

> BULLSHIT...

A jakis argument na to stwierdzenie?

Jezdzilem przez 2 lata Cinquecentem 700 ktore mialo 30KM i jakos niemialem zupelnie problemu z wyprzedzaniem TIRow

Napisano

Woda i chleb wystarcza zeby przezyc. Ale co to za zycie...

Napisano

> A jakis argument na to stwierdzenie?

> Jezdzilem przez 2 lata Cinquecentem 700 ktore mialo 30KM i jakos

> niemialem zupelnie problemu z wyprzedzaniem TIRow

tylko ze potrzebowales masy czasu i miejsca na lewym pasie...

Napisano

> BULLSHIT...

powaznie?

Napisano

dodaj - po miescie wink.gif

Napisano

Nie zgodze sie. Sprobuj Astra Kombi 1.4 60KM wyprzedzic kolumne TIRow.

Oczywiscie mozna jechac za TIRami biglaugh.gif albo nawet nie jechac wcale tylko w domu siedziec ,ale chyba nie o to chodzi.

W naszych realiach duzo mocy w zapasie to jest bardzo wazne i moze zycie uratowac.

Niedaleko mnie niedawno dwoch najeb...... gowniarzy zabilo mercem kobiete. Jechala czyms malym i nie miala szans(chyba jakis Renault). Jeden z tych palantow jeszcze po lesie przed policja mial sile uciekac !!!

Osobiscie wlasnie probuje sprzedac Lanosa i kupic Omege i to z duzym silnikiem i jak najwieksza masa wlasna.

Masa to podstawa.

Mam nadzieje ,ze jak we mnie jakis pijany gnoj wjedzie to nawet jesli zgine to przynajmniej zabiore go ze soba biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Też słyszałam, ale nawet w salonie Renault pod tym względem nam

> facet...renówke odradzał A skoro w Renault zatrudniają

> pracowników, którzy działają na ich niekorzyść - to ja dziękuję

> za taką firmę Wolę skorzystać z innych

dobry zawodnik

> Ps. A reklamom w tv to ja osobiście nie wierzę. Zresztą sposób w jaki

> renault tą reklamę "podaje" to już totalnie wzbudza mój niesmak.

moze masz racje ale taki marketing..

no ale to nie jedyna reklama renault..

powrownujac do przykladu coca-coli mysle ze renault mialo mocniejsze argumenty

o samej marce kraza mity... ale to jak kazde auto.. ktos trafi na dobrze a ktos zle...

> Skoro ktos nie potrafi zareklamować swojego auta nie korzystając

> przy tym z wykorzystywania nazw konkurencji - to znaczy, ze

> nie bardzo wie jak przemówić do klientów. To tak jakby coca-cola

> się reklamowała: kupujcie mnie bo jestem lepsza niż pepsi

tak juz pol zartem wole jednak pepsi zlosnik.gif

Napisano

> no właśnie...

> jak to jest... czy ludzie zwracają uwagę na bezpieczeństwo danego

> samochodu kupując go czy nadal patrzymy na silniki, osiągi,

> częsci zamienne, spalanie i ofc jak się samochód prezentuje dla

> oka...

> w kwestii bezpieczeństwa nie chodzi mi tylko o ilość poduszek ale

> testy np euroncap.

> pytanie zadaję po obejrzeniu ostaniej reklamy renault...

> kto widział wie o co chodzi.. wymieniane są kolejno marki, które

> rzekomo mają być najbezpieczniejsze...

> od siebie dodam że teraz sie zainteresowałem i myślałem, że mój

> samochód jest bezpieczniejszy... rodzice mając samochód niższej

> klasy według tych testów są lepiej zabepieczeni...

> wiem, że każdy wypadek to inna historia z każdego można inaczej wyjść

> ale coś w tym wszystkim chyba jest

Dla mnie ważne żeby auto mieściło się w pewnych standardach bezpieczeństwach (seicento sie nie miescilo jak i ten chinski terenowy). Poza tym nie zwracam na to uwagi i ważniejsze sa dla mnie inne parametry.

Napisano

Testy zderzeniowe

Można sobie troche oblookać. Tak jak mówiłam - Toyota i Renault ida ramię w ramię. Renówki i tak nigdy nie kupię - choćby to było najbezpieczniejsze auto na świecie hehe.gif Jakoś mnie nie kręcą wink.gif

A jak będę naprawdę chciała coś bezpiecznego to sobie chyba jakiś pojazd opancerzony sprawię wink.gif Może jakiegoś Hummerka??? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja kupujac Saaba wybieralem samochody z tej listy:

> http://www.iihs.org/ratings/default.aspx

> Na Audi A6 mnie nie stac, A4 mi sie nie podobalo, Legacy mojej zonie

> nie pasowalo. Innych samochodow nie ma

co to za instytucja ? amerykanski odpowiednik euroncap czy cos innego ?

Napisano
  • Autor

> dodaj - po miescie

i poza tez....

szalec nie trzeba

Napisano
  • Autor

> tylko ze potrzebowales masy czasu i miejsca na lewym pasie...

ale jest to wszystko wykonalne

Napisano

Nie patrzą. Kumpel w zeszłym tygodniu kupił to:

Rover%20MG%20TF.jpg

Jak zobaczyłem, że z przodu to jest jak maluch - akumulator, koło zapasowe i trochę przestrzeni, plus nie jest to najnowsza konstrukcja, to powiem szczerze, że nie chciałbym mieć w tym czołówki, czy wpaść na coś przodem.

Ale autko ładne, zgrabne, plu skabriolecik - frajda z jazdy jest biglaugh.gif

Napisano

> BULLSHIT...

hahaha.gif

dobre..

a dlaczego? hmm.gif

Napisano

> tylko ze potrzebowales masy czasu i miejsca na lewym pasie...

Hmm.

Zalozmy:

- TIR ma dlugosc 10m,

- TIR jedzie 80km/h,

- Ja jade 116km/h,

- Zjezdzam na lewy pas 10m przed TIRem,

- Wracam na prawy pas 10m za TIRem.

Roznica predkosci wynosi 36km/h czyli 10m/s. Na wyprzedzenie potrzebuje 30m wiec jest to 3 sekundy. Przy 116 km/h w 3 sekundy przejezdzam okolo 100m.

Wiec kolega naprawde uwaza ze 3 sekundy to masa czasu i 100m to masa miejsca na lewym pasie?

Napisano

Ja zwracam uwagę - oczywiście w miarę możliwości finansowych. Gdy szukałem samochodu dla siebie warunkiem koniecznym były 2 poduszki i ABS.

Podczas poszukiwań autka dla serce.gif wzięliśmy oprócz powyższego pod uwagę Euro-NCAP. Z tego powodu skreśliliśmy Lancię Y11 i kupiliśmy Punto.

EDIT: Co do prowadzonej w wątku dyskusji - uważam, że moc silnika nie ma żadnego wpływu na bezpieczeństwo (poza ekstremalnymi przypadkami oczywiście). Ci, co twierdzą inaczej powinni zwrócić uwagę na fakt, że jak na razie na drogach nie ma OBOWIĄZKU wyprzedzania.

Napisano

> co to za instytucja ? amerykanski odpowiednik euroncap czy cos

> innego ?

To niezalezna instytucja sponsorowana przez ubezpieczycieli. Odpowiednikiem EuroNCAP jest NHTSA:

jakiś tekst

Napisano

> i poza tez....

> szalec nie trzeba

szalec?

Hmm - jedziesz za kopcacym starciokiem - "pyrkajacym" 70 km/h - wyprzedzanie to bedzie szalenstwo na drodze?

Mocnym autem - nie - pyk kierunkowskaz - sekundy - pyk kierunkowskaz - jestes na swoim pasie wink.gif

A czyms co "ledwo dyszy" - albo nie wyprzedzisz zupelnie, albo wyprzedzanie bedzie trwalo strasznie dlugo - a w tym czasie moze sie wydazyc sporo nieoczekiwanych sytuacji na drodze...

Napisano

> Nie patrzą. Kumpel w zeszłym tygodniu kupił to:

http://www.custom-carhire.com/Vehicles/Rover%20MG%20TF.jpg

Mój kumpel 2 tygodnie temu kupił sobie speedstera i też akurat w tej kwestii na bezpieczeństwo nie zwazał wink.gif Bo akurat w autach tego typu zwraca się uwagę na zdecydowanie inne "argumenty" wink.gif

Napisano

A co z czasem na rozpedzanie?

Przeciez nie zawsze (a nawet wydaje mi sie, ze raczej dosc rzadko) jest okazja zeby wyprzedzic autko "z biegu" najczesciej trzeba jednak dobrac moment i wtedy dopiero sie rozpedzic - tu bedzie roznica o wieeeele wieksza wink.gif

Napisano

> Hmm.

> Zalozmy:

> - TIR ma dlugosc 10m,

> - TIR jedzie 80km/h,

> - Ja jade 116km/h,

mam wrażenie, że pominąłeś ten fragment, kiedy przez chwilę jedziesz za TIRem te 80 km/h... i teraz policz ile czasu będziesz przyspieszał jakąś padliną od 80 do 116 km/h smirk.gif

Napisano

> BULLSHIT...

nie gadaj, wyprzedzalem maluchem, wyprzedzalem 700-setka i dalo sie - choc odcinki byly spore potrzebne. teraz juz nie ma tego problemu zlosnik.gif

Napisano

> (...) teraz policz ile czasu będziesz

> przyspieszał jakąś padliną od 80 do 116 km/h

Odpowiednia technika jazdy pozwala zdecydowanie skrócić czas potrzebny na rozpędzanie na przeciwnym pasie ruchu.

Napisano

> ale jest to wszystko wykonalne

nie zawsze zlosnik.gif

Ostatnio mialem okazje natrafic na taka sytuacje - przede mna 3 TIRy - jeden zachowuje odstep od pozostalych - dwa "z przodu" jada w takiej odleglosci od siebie, ze musialbym wyprzedzac oba na raz.

Pierwszego wyprzedzilem szybciusio (bo i szybko byla okazja).

Kolejne dwa... no coz - moglem "ryzykowac" - ale droga zrobila sie nieco kreta, pojawilo sie od czasu do czasu przejscie - wiec darowalem sobie dalsze wyprzedzanie i jechalem za TIRami (choc tu przyznaje - nie byly to "zawalidrogi" i jechaly z taka predkoscia z jaka jechalbym ja gdyby nie bylo ich przede mna)

Jechalem 75 konna astra - moim zdaniem mocy bylo za malo, zeby wyprzedzanie bylo bezpieczne - jadac ta sama droga mocniejszym autem - nie mialem takich problemow bo "proste odcinki" byly dla mnie wystarczajaco dlugie zeby wyprzedzanie bylo bezpieczne smile.gif

Napisano
  • Autor

> To niezalezna instytucja sponsorowana przez ubezpieczycieli.

> Odpowiednikiem EuroNCAP jest NHTSA:

> jakiś tekst

aha, thx

Napisano

> a co to za wozek jest ?

Rover MG TF

Napisano
  • Autor

> szalec?

> Hmm - jedziesz za kopcacym starciokiem - "pyrkajacym" 70 km/h -

> wyprzedzanie to bedzie szalenstwo na drodze?

> Mocnym autem - nie - pyk kierunkowskaz - sekundy - pyk kierunkowskaz

> - jestes na swoim pasie

> A czyms co "ledwo dyszy" - albo nie wyprzedzisz zupelnie, albo

> wyprzedzanie bedzie trwalo strasznie dlugo - a w tym czasie moze

> sie wydazyc sporo nieoczekiwanych sytuacji na drodze...

nie ma obowiazku wyprzedzania..

inne sytuacje sa bardzo rzadkie...

nawet majac szybki samochod staram sie wyprzedzac majac 100% pewnosc ze zrobie to spokojnie bez zadnych nerowywch ruchow smirk.gif

Napisano

> Mój kumpel 2 tygodnie temu kupił sobie speedstera i też akurat w tej

> kwestii na bezpieczeństwo nie zwazał Bo akurat w autach tego

> typu zwraca się uwagę na zdecydowanie inne "argumenty"

I tak i nie. Owszem, to drugie auto w rodzinie, ale kumpel powozi nim codziennie do pracy - czyli szansa stłuczki, względnie pechowego dzwona dość duża, choć są kierowcy, którzy całe życie bez żadengo takiego przypadku przejechały.

Ja mimo wszystko i tak bym popatrzył na bezpieczeństwo czynne takiego auta, bo zycie jest tylko jedno wink.gif

Napisano

> To niezalezna instytucja sponsorowana przez ubezpieczycieli.

NIe sądzisz, że te dwa słowa się wykluczają? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No toć na blasze stoi jak byk - MG TF

wlasnie nie umiem rozszyfrowac

Napisano

> NIe sądzisz, że te dwa słowa się wykluczają?

Nie. Tak działają przecież uczelnie - dostają kasę na konkretne badania, a co wyjdzie, to wyjdzie - i teoretycznie nie ma szansy, by coś "wyszło" po myśli sponsora...

Napisano
  • Autor

> NIe sądzisz, że te dwa słowa się wykluczają?

tez sie zastanawialem ale dlaczego ubezpieczyciele mieli byc faworyzowac jakies auta... nie umiem na syzbko wymyslic argumentow... skladki wieksze ?

w gre musilaby by znowu wchodzic koncerny samochodowe zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.