Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co za ludzie - chiałbym ale sie boje

Featured Replies

Napisano

> no i to jest właśnie to czego nie rozumiem :

> człowiek żyje w innym kraju, choć po ilości kasy do wydania na auto

> nie

> przelewa mu się. Jednak na propozycję BMW nie zareagował jak

> wszyscy - nie mówi od razu "nie bo to bmw" tylko podchodzi

> do tego racjonalnie. Skąd ta nieracjonalność w podejściu u innych???

> p.s. chodzi o ten wątek tu klik

Ja się kolegę usprawiedliwić.

BMW mi się podobają. Żyję w kraju w którym samochód nie pokazuje statusu a służy jako środek transportu. Gdzie nie ma określenia że BMW to jeżdżą same dresy i łyse pały. Samochód nie jest wydatkiem, za jednomiesięczną pensję można sobie kupić samochód (ja poprzez samochód nie określam byle taczek co mają cztery koła i są w stanie pomieścić kierowcę i pasażera, do tego nogi trzyma się na zderzaku).

Dlaczego BMW nie jeżdżę???

Kolego. Za kwotę za którą mógłbym kupić BMW takie jak mi się podoba znacznie bardziej wolałbym kupić MONDEO w wersji ST. Nie mówię że BMW to RUPIEĆ!!! Mam głęboki szacunek do tej marki podobnie jak do poczciwego 126P - który zmotoryzował polskę.

Nie musi mnie kolega przekonywać że to samochód trwały bo dobrze to wiem. Nie musi mnie kolega też przekonywać że części na wypadek awarii są droższe niż do pozostałych marek (nie mówię tu o podróbkach czy o elementach kupowanych na giełdach z kradzionych i rozbieranych samochodów - popularnych używkach).

A to czy mnie się przelewa kolego czy nie to pozostawię bez komentaża, na podpowiedź jednak dodam że właśnie mam kaprys i roczny komplet opon chcę wymienić na nowe i to nie byle jakie, a rozmiar 225/40/18 ma swoją cenę szczególnie wśród opon z najwyższej półki na jakie sie nastawiam. Natomiast z początkiem maja chcę załozyć nie ksenony z allegro a będę wymieniał całe lampy na oryginalne ksenony z systemem automatycznego poziomowania i spryskiem oink.gif

Tak oto pomykam Mondziakiem i jakoś nie mam ochoty na przesiadkę na cos innego, co nie znaczy że nie oglądam się czasami za BMkami jak gdzieś ładna mi wpadnie w oko na ulicy.

Koledze gratuluje tego że jest tak wąskotorowy i jak już na kilku kącikach chytałem upiera się przy swoim, czyli ślepo broni swojej marki. Nie sądzę żeby kolega był dealerem tej marki i po prostu chciał wcisnąć ich masę a zakładam że kolega jest prawdziwym miłośnikiem tej marki. Szanuję to!!! Ja tam jednak wolę spojrzeć obiektywnym okiem i być otwartym na świat!

Napisano
  • Autor

bengamin... ale ja nie do ciebie tylko do arthefiego się odnosiłem

rotfl.gif pisze on o "2 koła funtach" co sprawiło iż uznałem ze nie

mieszka w kraju gdzie obowiązuje pln. A definicja przelewa jest

jest tak płynna iż nie należy się unosić - wszak ani mym celem,

ani zamiarem było obrażanie czyichkolwiek dochodów.

eeeech, można przez życie kroczyć z marsową miną można też z

uśmiechem. Pisząc swego posta się nie uśmiechałeś. Stąd wnoszę iż

rozmijamy się w światopoglądach....

Nie jest ani dealerem ani fanatykiem ani tym bardziej wąskotorowym.

Jestem mocno zdziwionym nowym userem bmw. Zdziwiło mnie że za

tak niewiele można dostać tak fajne auto, stąd pozwalam sobie na

wyrażenie mojego zdania - zda mi się że forum do tego właśnie

służy?

Jeśli już jesteś otwarty na świat, to bądź uprzejmy być również

otwartym na ludzi i ich opinie.

Napisano

Z kolegą to bardzo chętnie bym kiedyś przy 20.GIF posiedział.

Mam nadzieję że kolegi nie uraziłem, fakt może i troche uniosłem. Po moim ostatnim poście pojechałem nad wybrzeże wyprowadzić mojego 3 tygodniowego bengamina juniorka coby się nawdychał trochę jodu. Miejsce piękne i jakoś tak zbiegiem okoliczności zaparkowałem tuż obok ładnego 320.

Niestety z początku małego miałem cały czas na rękach także nie miałem jak cyknąć fotki a jak już wracałem to go nie było.

Poniżej przesyłam specjalnie dla kolegi fotki znad MORZA PÓŁNOCNEGO 30.GIF......

pl01.jpg

pl02.jpg

...... niestety tamto BMW odjechało IThankYou.gif

Napisano
  • Autor

Oj a teraz to ty juz mnie denerwujesz. Szczególnie tymi kołami w

których guma zajmuje więcej niż powietrze. Czekaj jutro ci zrobie

zdjęcie jakichś fajnych dziur po drodze do pracy rotfl.gif

Napisano

No ladny mondziak, kto koledze go kazal zmieniac na BMW ? grinser006.gif kazdy jezdzi czym lubi. Niech powie mi tylko kolega czy mial okazje jezdzic kiedys dluzej bmw ? Moze to jest odpowiedz czemu taki fordziasty kolega jest.... To przechwalanie sie o 18" pozostawie bez komenta yay.gif a ksenony to juz wiesz zakrecony.gif

Napisano

> No ladny mondziak, kto koledze go kazal zmieniac na BMW ? kazdy

> jezdzi czym lubi. Niech powie mi tylko kolega czy mial okazje

> jezdzic kiedys dluzej bmw ? Moze to jest odpowiedz czemu taki

> fordziasty kolega jest.... To przechwalanie sie o 18" pozostawie

> bez komenta a ksenony to juz wiesz

No szanowny kolego spoglądając wstecz w wątek usiłujemy rozważyć dlaczego ludzie jednak decydują się na cos innego a nie bmw. Jakby kolega nie doczytał bynajmniej nie przymeżam się do zmiany a fotkę poddałem jedynie ocenie co wybrałem zamiast bmw. Kapcie, no cóż takie na nim były jak go kupiłem. W kwesti lamp chciałem dać szanownemu koledze do zrozumienia iż nie wybrałem Forda ponieważ mi brakło na BMW czy przestraszyłem się ubezpieczenia, choć jak z ciekawości sprawdzałem było by niemalże podobne - coś około 900F co przy 800F (około 4500zł) na rok nie jest wielką różnicą.

Argumentuję wyłącznie swoje stanowisko dlaczego nie wybrałem tego o co kolega pytał. Czasy kiedy pytano się "jaki jest Twój ulubiony kolor i dlaczego czerwony" juz odeszły. Różnorodność wprowadza urozmaicenie. A jak kolega jest w stanie wyargumentować swoją decycję - dlaczego jeździ tym czym jeździ?

Bynajmniej fordziasty nie jestem a jeżeli już to raczej ASTRzAsty. Astry się pozbyłem bo po prostu nie widziałem sensu utrzymywać prawostonnego samochodu, kombinowanie z przeglądami. Prawie płakałem jak ją sprzedawałem. Zarzekłem się że jeżeli będziemy żonie sprawowali samochód to na pewno będzie to ASTRA no chyba że jakieś BMW upoluję brawo.gif które mi wpadnie w oko. Także Fordziasty nie jestem.

A okazji przejechania się BMW miałem kilka. I to od najstarszych aż do nowszych. Z racji tego iż jak pracowałem w Polsce w zagranicznej firmie to poniekąd na ochotnika szedłem na spotkania z dyrekcji jak przyjeżdżali do nas "zagraniczni". Jako że mieli drobne stresy jeździć w tak kulturalnym środowisku to nieraz brałem się za kierownicę takich samochodów że aż miałem zdrowego stracha żeby tego nawet nie drasnąć.

Napisano

Przeciez, ja nie mowie ze zle wybrales kupujac forda, poprostu staram sie uswiadomic, ze kupno autka marki bmw to czesto spawa nie tylko pragmatyzmu, ale i pewnej rzeczy, ktorej nie czując nie mamy o czym rozmawiac

Napisano

> Ja tego nie kumam. Któraś osoba z kolei szuka porządnego

> auta. Ja mówię BMW, prewiozę, wskażę zalety. A tu pupa bo

> chciali dobre auto, fajne auta a kupują jakieś strucle.

Kupując BMW na naszym rynku nie masz pewności, że nie kupisz jeszcze większego sztrucla, w najlepszym wypadku składanego tylko z dwóch... zlosnik.gif

> Na mk ktoś chce komfortowe i kupuje vectre, Sąsiad marzył o "5" kombi

> to se almere przywiózł. Inny taki jeden myyyyśli na "7" a jeździ

> passatem.

> Czemu ludzie boją się kupić BMW!?

Punkt 1 - jest wyjaśniony w mojej wypowiedzi powyżej.

Punkt 2 - koszty ubezpieczenia... O ile mnie pamięć nie myli, gdy ubezpieczasz samochód bez pakietu, masz zwyżkę za wysoką "popularność" marki wśród amatorów cudzej własności mlot.gif

Punkt 3 - na temat BMW krąży wieeeeeleeee mitów, niektóre z nich są prawdą, ale niektóre są wyssane z palca i właśnie te drugie dominują w opinii publicznej.

Punkt 4 - a może po prostu niektórzy chcą "zaistnieć" w środowisku za to, że mają tyyyyle kasy, żeby kupić sobie BMW.... zlosnik.gif A jak przychodzi co do czego, okazuje się, że są mocni tylko w gębie...

> Ktoś miał podpis - Zadaj sobie zajedwabiście ważne pytanie - co tak

> naprawdę chciałbyś w życiu robić. A potem zacznij to robić!

> Czemu ludzie nie mają cojones żeby tak postępować?

Niektórzy mają - dlatego kupiłem galanta z widlastą "szóstką" i pomimo spalania w mieście w granicach 11 litrów w życiu nie przerobię go na gaz... hehe.gifhehe.gifhehe.gif - za bardzo kocham swojego "Miśka"... waytogo.gif

A tak serio: jeśli zacząłbym wszystkim opowiadać o tym, że przez 1.5 roku eksploatacji nie dołożyłem do samochodu ani GROSZA, poza wymaganymi (paliwo, ubezpieczenie, olej, klocki) to powiedz mi - ile osób zdecydowałoby się na zakup tej marki samochodu....? Mam ich na siłę przekonywać...??? Po co...???

Mogą bazować na moich opiniach, ale przecież to nie moje pieniądze chcą wydać....

Jeśli ktoś "nie czuje tematu", żadnymi argumentami go nie przekonasz.... waytogo.gif

Jeździj sobie szczęśliwie BMW (bo tę markę lubisz), ja będę jeździł galantem (bo ten model samochodu kocham), a inni widocznie muszą jeszcze wiele przejść z poszczególnymi markami, aby dojść w końcu do tej właściwej i upragnionej.... waytogo.gif

Może będzie to BMW, może Mercedes, a może akurat pod znaczkiem Skody znajdą ukojenie... Tego nie wie nikt...

Pozdrawiam

Patryk

Napisano

> Wiemy iż istnieją ludzie tak myślący. Szanujemy ich...

... wiemy również, że istnieją tacy, którzy twierdzą, że BMW w ogóle się nie psuje... Tych również szanujemy.... zlosnik.gifwink.gif

A propos - kilka dni temu przyjechała roczna seria 7 do serwisu, bo pilot centralnego przestał działać - samochód otwiera się tylko z awaryjnego kluczyka. Chłopaki elegancko rozebrali autko, pilota i......... samochód stoi do dnia dzisiejszego w serwisie, bo teoretycznie wszystko jest ok, a jednak coś nie działa.... zlosnik.gif

Napisano

> Udowodnij mi że młodsza o 2-3 lata znikomoawaryjna toyota bedzie

> mnie mniej kosztowała. Znajdź mi ww toyotę z kulturą pracy silnika?

Ale uparłeś się na toyotę - może chcesz posłuchać mojego Mitsubishi....???

Toyota była TYLKO przykładem... waytogo.gif

> Japończyki ze wzglądu na swą wiertarkowatość i nijakość wnętrza

> odpadły z ojego punktu widzenia...

Taaaak....??? Może po prostu szukałeś, nie tam gdzie trzeba i nie tego co trzeba.... wink.gif

> Pokaz mi japonczyka z podgrzewanymi fotelami,

Niektórym zależy na tym, żeby mieć dzieci

> dwustrefowym klimatronikiem

Beuheeeeee

> i skórą

Oczywiście, każdy lubi skórzaną tapicerkę w samochodzie... zlosnik.gif

> o 2-3 lata młodszego i jeszcze żebym pomarudził na temat koloru karoserii.

Mhm... Czyli tylko BMW robi kolorowe samochody...?

> Aha i jeszcze żeby miał napęd na tył. I kontrolę trakcji montowaną od końca '96.

Kontrola trakcji jest niezbędna w samochodach z tylnym napędem i mocnym silnikiem (i umiejętnościach 80% kierowców), ale i tak nic nie zastąpi zdrowego rozsądku. Pamiętaj, że żadna elektronika nie pokona praw fizyki

> Ah i jeszce żeby na piątce jechał równie dobrze 60kmh jak i 160kmh.

hmm.gif.......................... niewiem.gif

> Ah i jeszcze szyby bez ramek.

Kolego - nie traktuj mojej odpowiedzi na Twojego posta jako zaczepki. Po prostu chciałem Ci wskazać, że dla niektórch osób samochód ma być BEZAWARYJNY i TANI, zarówno w zakupie jak i w eksploatacji. Te wszystkie elementy, którymi "przebijasz" wyższość BMW nad innymi markami są beznadziejnym tłumaczeniem i totalnym brakiem rzeczowych argumentów (poza T.C.).

Wymienione przez Ciebie elementy wyposażenia, są ważne dla kogoś, kto musi pokazać "dupeczce" jaki to z niego kozak, bo ma "klimatyzę, serwo, wiatrak, szyber, kółko z futer"...

> No tak, zgadzam się - to jest argument za tym żeby nie kupować

> bmw...

No widzisz... W czymś się można zgodzić... hehe.gifok.gif

Pozdrawiam

Patryk

Napisano

> Trudno, ze jest droższe od innych

> aut, koszty utrzymania wysokie,

... jedni piszą tak jak powyżej, inni znów zarzekają się, że jest tańsze utrzymanie BMW niż innej marki.... Gdzie jest w końcu prawda....??? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Wymienione przez Ciebie elementy wyposażenia, są ważne dla kogoś, kto

> musi pokazać "dupeczce" jaki to z niego kozak, bo ma "klimatyzę,

> serwo, wiatrak, szyber, kółko z futer"...

Jakie dupeczki? Zwariowałeś? Chodzi o to żeby moje stare dupsko z godnością wozić a

nie w plastikowym barachle. Nie stać mnie na żarłoczne amerykańskie V8 z lat 70 to się becią bujam zlosnik.gif

Z japończyków jedno preluda mi się widzi. Z 92 najlepiej ze starą deską. Przyznasz że niewiele aut

jest takich iż można o nich powiedzieć że mają duszę. No i jedni kupują bezduszne a inni nie.

A V6... cóż... wolę silnik o którym nie piszą iż

Quote:

Jednak BMW pozostaje wierne swoim rzędowym szóstkom.

Koniec końców są one wydajniejsze i pracują bardziej gładko niż

silniki V6. V6 mają większe straty mocy ponieważ posiadają dwie

głowice i dwa zestawy zaworów (co powoduje wzrost oporów tarcia),

a dwa rzędy powodują większe straty cieplne.

mój ulubiony artykuł o silnikach ale z inżynierskiego punktu widzenia

Wobec twego postu pozwolę sobie na polemikę (i pamiętaj - odpowiadaj z uśmiechem, bo nie chcemy tu się kłócić zlosnik.gif ) :

Zwróć uwagę iż moja wypowiedź dotyczyła ludzi chodzących wokół tematu i przedstawiających sobą postawę "chciałbym ale się boję".

Nie musisz mnie przekonywać że BMW ma wady, bo wiadomo że ich nie ma. A jeśli nawet ma potrafi to zrekompensować.

Sterotypy - jadąc do pracy codziennie widzę starszego pana w piątce (typ dyrektor) i laseczkę we wściekle zielonej trójce i tylko

jeden łysy z komórką zawsze przy uchu (zwracam uwagę nie nowe nówki sztuki, ale raczej na na bmw z okolic 92-97, bo takowe są

kupowane z rozmysłem a nie dla lansu). Jak się mają owe stereotypy do tego?

Ale z tymi dziećmi to już pojechałeś - wnioskuję że nie masz podgrzewanych rotfl.gif

> Ah i jeszce żeby na piątce jechał równie dobrze 60kmh jak i 160kmh.

Elastyczność silnika -> widzę że też nie wiesz o co chodzi biglaugh.gif

Może być nie tanie w eksploatacji i może to jakoś rekompensować. Zdziwiłem się że za tak niewiele $$$ można mieć auto wykonane

bez kompromisów, bez iścia na łatwiznę. Najbardziej mnie zdziwiło gdy grzebałem w środku - pod każdą śrubką podkładka sprężynująca,

każdy kawałek blachy wyklejony od środka pianką tłumiącą, sprężarka klimy taka że posiadacze antycznych porsze sobie wkładają

jako trwałą i wydajną (akurat chodzi o japońską seiko) itp itd.

Ja mimo swych lat potrafię się dziwić jak dziecko, że ktoś może kupić coś licząc szmal podczas gdy za ten sam szmal może mieć

dużo więcej jeno rocznik inny.

Polemika z posiadaczami innej marki jest bezcelowa - wiadomo że ja będę mówił że Bmw jest lepsze a ty ze Mi(t)siu jest lepsze, a

przyjdzie inny i nam będzie udowadniał że lepiej mieć nową pandę...

Napisano

> Jakie dupeczki? Zwariowałeś? Chodzi o to żeby moje stare dupsko z

> godnością wozić a

> nie w plastikowym barachle.

Właśnie tego nie mogę zrozumieć u posiadaczy tej marki:

BMW robi:

- najładniejsze samochody

- najpiękniej się prowadzące

- najwygodniejsze fotele

- najlepsze silniki

- itp. A cała reszta to plastiki, sztrucle, itd.... hehe.gifhehe.gifhehe.gifok.gif

> Z japończyków jedno preluda mi się widzi. Z 92 najlepiej ze starą

> deską. Przyznasz że niewiele aut

> jest takich iż można o nich powiedzieć że mają duszę. No i jedni

> kupują bezduszne a inni nie.

Ich wybór, ale to nie znaczy że od razu trzeba ich zaliczyć do osób gorszej kategorii, bo nie kupili BMW... waytogo.gif

Ok 70% kierowców kieruje się kosztami podczas wyboru samochodu. Ci co biorą pod uwagę jakość - nie zawsze wybiorą BMW, uwierz mi, a będą równie zadowoleni (albo i bardziej) niż posiadacze marki z Bawarii

> A V6... cóż... wolę silnik o którym nie piszą iż

> Quote:

> Jednak BMW pozostaje wierne swoim rzędowym szóstkom.

> Koniec końców są one wydajniejsze i pracują bardziej gładko niż

> silniki V6. V6 mają większe straty mocy ponieważ posiadają dwie

> głowice i dwa zestawy zaworów (co powoduje wzrost oporów tarcia),

> a dwa rzędy powodują większe straty cieplne.

Ale dzięki V6 galuś ma tak piękną linię, bo rzędowa szóstka wszystko by zepsuła.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Poza tym:

Quote:

60° V6 ma wyższą kulturę pracy, do tego stopnia, że z odpowiednim zamocowaniem może pracować równie gładko jak rzędowa szóstka bez potrzeby stosowania wałka wyrównoważającego. Jest również węższy, więc łatwiej go umieścić poprzecznie w samochodach z przednim napędem.

zlosnik.gif

A tak BTW - 523i z 97 roku niestety nie dała rady mojej beznadziejnie niedopracowanej i ze stratami mocy V6-tce.... zlosnik.gif Jednak wychodzę z założenia, że jak japoniec coś zrobie, to nie ma na niego bata... hehe.gifok.gif

> mój ulubiony artykuł o silnikach ale z inżynierskiego punktu widzenia

Hmm... Nic nie jest napisane na temat silników widlastych z kątem rozwarcia 180 stopni... W układzie tłoków współbieżnym nie jest już to bokser...

> Wobec twego postu pozwolę sobie na polemikę (i pamiętaj - odpowiadaj

> z uśmiechem, bo nie chcemy tu się kłócić ) :

> Zwróć uwagę iż moja wypowiedź dotyczyła ludzi chodzących wokół

> tematu i przedstawiających sobą postawę "chciałbym ale się

> boję".

> Nie musisz mnie przekonywać że BMW ma wady, bo wiadomo że ich nie ma.

> A jeśli nawet ma potrafi to zrekompensować.

> Sterotypy - jadąc do pracy codziennie widzę starszego pana w piątce

> (typ dyrektor) i laseczkę we wściekle zielonej trójce i tylko

> jeden łysy z komórką zawsze przy uchu (zwracam uwagę nie nowe nówki

> sztuki, ale raczej na na bmw z okolic 92-97, bo takowe są

> kupowane z rozmysłem a nie dla lansu). Jak się mają owe stereotypy do

> tego?

Ano tak się mają, że w mojej okolicy na 10 beemek (starych i tych trochę nowszych) z 9 z nich wysiądzie osobnik wiadomego pochodzenia...

Poza tym im nowsze BMW, tym "większy Pan Dróg"... Brak użwyania kierunków - nagminny, używanie świateł drogowych, aby delikatnie uswiadomić komuś, że poboczem powinien jechać - nagminne, już o EKSTRA, SUPER, HIPER zayebistym tjunie nie wspomnę (dotyczy głownie tych starszych modeli... rotfl.gif)

> Ale z tymi dziećmi to już pojechałeś - wnioskuję że nie masz

> podgrzewanych

Zgadza się - nie mam... z bardzo prostej przyczyny - NIENAWIDZĘ skóry na fotelach... waytogo.gif A skoro nienawidzę skóry na fotelach, to znaczy, że posiadam tapicerkę welurową... a skoro posiadam tapicerkę welurową, to oznacza, że zawsze ma w miarę przyjemną temperaturę i nie trzeba jej dodatkowo podgrzewać... waytogo.gif

A z tymi dziećmi nie żartuję.... Proponuję poczytać trochę literatury medycznej nt. podgrzewania worka mosznowego.... hehe.gifhehe.gifhehe.gifok.gif

> Elastyczność silnika -

hmm.gif wspomniane już 523i zaczęło właśnie drastycznie zostawać w tyle przy wyższych prędkościach - powyżej 100 km/h.

Poza tym - znów jesteś w wielkim błędzie twierdząc, że tylko BMW robi elastyczne silniki.... zlosnik.gif

> Może być nie tanie w eksploatacji i może to jakoś rekompensować.

> Zdziwiłem się że za tak niewiele $$$ można mieć auto wykonane

> bez kompromisów, bez iścia na łatwiznę. Najbardziej mnie zdziwiło gdy

> grzebałem w środku - pod każdą śrubką podkładka sprężynująca,

> każdy kawałek blachy wyklejony od środka pianką tłumiącą, sprężarka

> klimy taka że posiadacze antycznych porsze sobie wkładają

> jako trwałą i wydajną (akurat chodzi o japońską seiko) itp itd.

> Ja mimo swych lat potrafię się dziwić jak dziecko, że ktoś może kupić

> coś licząc szmal podczas gdy za ten sam szmal może mieć

> dużo więcej jeno rocznik inny.

Właśnie - rocznik inny... Nie każdy chce jeździć 18 letnim BMW tylko po to, żeby podgrzewać sobie tyłek w zimę........ zlosnik.gif

> Polemika z posiadaczami innej marki jest bezcelowa - wiadomo że ja

> będę mówił że Bmw jest lepsze a ty ze Mi(t)siu jest lepsze,

Nie wiem czy zauważyłeś, ale takie zdanie nie zostało przeze mnie nigdzie napisane (odnośnie Mitsu)... Ja po prostu staram się zrozumieć, skąd przekonanie we właścicielach, że marka BMW jest tą NAJLEPSZĄ NA ŚWIECIE!!! Osobiście uważam, że tak nie jest, dlatego szukam odpowiedzi na swoje pytanie....

> przyjdzie inny i nam będzie udowadniał że lepiej mieć nową pandę...

I wiesz co jest najciekawsze...??? Że na jego argumenty, będzie Ci brakowało kontrargumentów.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Serdecznie pozdrawiam

Patryk

Napisano

Ja po prostu staram się

> zrozumieć, skąd przekonanie we właścicielach, że marka BMW jest

> tą NAJLEPSZĄ NA ŚWIECIE!!! Osobiście uważam, że tak nie jest,

> dlatego szukam odpowiedzi na swoje pytanie....

> I wiesz co jest najciekawsze...??? Że na jego argumenty, będzie Ci

> brakowało kontrargumentów....

Chyba wiem o co koledze chodzi, bo gdy zmienialem autko bralem pod uwage tazke takiego galanta. Z perspektywy czasu dobrze ze kupilem BMW bo czulbym sie nie spelniony, dokladnie tak jak Ty kolego grinser006.gif Jak chcesz wiedziec czemu są najlepsze, to przekonaj sie sam i zakup takowe... nigdy juz nie wsiadziesz do czegokolwiek innego

Napisano

Widze ze wyznajecie skrajny fanatyzm jezeli nie BMW to tylko sie powiesic i na rowerze jezdzic.

Zastanawiam sie dlaczego inne marki wogole jeszcze istnieja skoro najlepsze jest tylko BMW.

Odpowiedz jest prosta bo to nieprawda.

Napisano

> Widze ze wyznajecie skrajny fanatyzm jezeli nie BMW to tylko sie

> powiesic i na rowerze jezdzic.

> Zastanawiam sie dlaczego inne marki wogole jeszcze istnieja skoro

> najlepsze jest tylko BMW.

> Odpowiedz jest prosta bo to nieprawda.

a ceny kolega bral pod uwage smirk.gif

Napisano

czemu ludzie boją się bmw???jak ma ich objechać zwykły kompakt albo auto klasy B to ja się im nie dziwie...bmw może i jest szybkie ale nie w wersjach silnikowych jakich pełno jeździ u nas...same 1.6 i 1.8

Napisano

> czemu ludzie boją się bmw???jak ma ich objechać zwykły kompakt albo

> auto klasy B to ja się im nie dziwie...bmw może i jest szybkie

> ale nie w wersjach silnikowych jakich pełno jeździ u nas...same

> 1.6 i 1.8

hehe.gif ale gosc rotfl.gifzlosnik.gif

Napisano

> TTTM

On tez chcial skromny.gif

ale sie bal hahaha.gif

Napisano

> a ceny kolega bral pod uwage

Cena jak cena gdyby innymi samochodami nie dalo sie jezdzic bo tylko BMW zapewnialoby dluga i bezawaryjna jazde w komfortowych warunkach to ludzie jezdziliby tylko tym.

Ale niestety BMW psuje sie moze mniej niz niektore marki ale jest to fakt.

Ja tez zarazilem sie tym bakcylem i zbieram kase na M3 bo uwazam ze to jedyny samochod ktorym chce jezdzic. Ale jak czytam takie pochwalne teksty to wyglada to jak artykul sponsorowany z Auto Swiata.

Napisano

> ale gosc

dwóch bliskich kumpli ma 316 jeden e30 coupe a drugi e36compact i obydwaj zachwycali się po kupnie osiągami,jakie to oni fury objeżdzają na światłach itd więc proponowałem im ustawkę z lanosem 86konnym grinser006.gif i zaczynało się gadanie,że paliwa mają dzisiaj mało, że szkoda silnika na wariowanie itp grinser006.gif sorry ale śmieszyło mnie to strasznie

co do kierowców mocnych bmw to są to całkiem inni ludzie,mimo tego że posiadają mocny silnik są skromni w tym co mówią,nie chwalą się i nie chcą za wszelką cenę idowodnić że bmw jest najlepsze, i tak to wygląda wszędzie

Napisano

> Chyba wiem o co koledze chodzi, bo gdy zmienialem autko bralem pod

> uwage tazke takiego galanta. Z perspektywy czasu dobrze ze

> kupilem BMW bo czulbym sie nie spelniony, dokladnie tak jak Ty

> kolego

Nie wiem skąd Twoje wnioski Przyjacielu, ale jesteś w wielkim błędzie...

Nie zamieniłbym swojego galanta na żadne BMW z bardzo prostej przyczyny - jest to moje ukochane autko, o którym marzyłem od kiedy zobaczyłem je na prospektach w 1997 roku... Fascynacja BMW nigdy mnie nie dopadła i wiem na chwile obecną, że to już mi NIGDY nie grozi - poniżej wyjaśnię Ci dlaczego...

> Jak chcesz wiedziec czemu są najlepsze, to przekonaj

> sie sam i zakup takowe... nigdy juz nie wsiadziesz do

> czegokolwiek innego

Sugerujesz, że nigdy nie jeździłem, więc nie wiem o czym mówię...???

Moja obecna praca wymaga ode mnie zasiadania za kierownicą wielu modeli tej marki (nowszych, straszych, mniejszych, większych, tych brzydszych i tych ładniejszych) i jak do tej pory, jeszcze ŻADNA beemka nie wywarła na mnie piorunującego wrażenia, o którym większość z Was opowiada... Może dlatego, że ja nie jeżdżę bokiem w każdym zakręcie, nie musze być pierwszy z każdych świateł, nie potrzebuję podświetlanej fontanny, koniecznie widocznej przez panoramiczny dach z zewnątrz auta, itp...

Dla mnie samochód ma mieć pojemny bagażnik, żeby zmieścić wózeczek mojej córeczki, ma być cichy w środku i ZAWSZE zawieźć mnie z punktu A do punktu B... A jeśli jeszcze o tego ma wygląd galanta i trzy diamenty na masce - wtedy jest już bajeczka... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Nie mogłem się powstrzymać.... zlosnik.gif

Pozdrawiam wszystkich MIŁOŚNIKÓW BMW, PRZECIWNIKÓW BMW i tych NEUTRALNYCH, do których ja się zaliczam, bo widocznie jakiś inny jestem, że nie padam na kolana przed biało-niebieskim śmigłem... zlosnik.gif

Napisano

> dwóch bliskich kumpli ma 316 jeden e30 coupe a drugi e36compact i

> obydwaj zachwycali się po kupnie osiągami,jakie to oni fury

> objeżdzają na światłach itd więc proponowałem im ustawkę z

> lanosem 86konnym i zaczynało się gadanie,że paliwa mają

> dzisiaj mało, że szkoda silnika na wariowanie itp sorry ale

> śmieszyło mnie to strasznie

sory... ale to twoi koledzy... sick.gif

> co do kierowców mocnych bmw to są to całkiem inni ludzie,mimo tego że

> posiadają mocny silnik są skromni w tym co mówią,nie chwalą się

> i nie chcą za wszelką cenę idowodnić że bmw jest najlepsze, i

> tak to wygląda wszędzie

a tu sie zgodze smile.gif

Napisano

> sory... ale to twoi koledzy...

Mareczku, ale to już bez różnicy czyi to Koledzy... Prawda jest prawdą, że większość z posiadaczy tej marki uważa się za "pana drogi"...

> a tu sie zgodze

Ja też... smile.gif

Pozdrówki

Napisano

> sory... ale to twoi koledzy...

ale tak jest z większością posiadaczy 1.6 i ewentualnie 1.8, spotkałem się z tym u kolegów, u obcych ludzi i przede wszystkim w internecie, choć głównie dotyczy to posiadaczy e30

Napisano

Kolega z kolei wielki miłosnik marki z logiem trzech diamentów.

Każdy z nas jest inny. Ludzi którzy tak pałają serce.gif do swoich marek należy sznaować. Moja obecna zona jak ją poznałem miała taki podział: maluch, samochód i autobus. Ja byłem ogromnym świrem ASTRY.

Dla mnie moja wtedy nauczyła się odemnie nawet rozróżniać modele po halogenach, sposobie pomalowania zderzaka czy emblematach na listwach.

Powiedziała mi wtedy że ludzie z takim podejściem sa szczęśliwsi bo wiedzą co chcą jednak jak każda przesada - to może mieć złe strony. Pomyślmy co by było jakby panowie z jednymi logami na plecach szli się tłuc z panami z emblematami innej marki.

Różnorodność to jest to. Panowie pomyślcie, jeżeli by po ulicach jeździły same BMW, Mitsubishi czy Astry to te nasze po prostu zniknęły by w tłumie.

Nie jestem żadnym socjologiem ale od dawna ciekawiło mnie jak ludzie potrafią mocno pilnować swojego. Myślę że możemy delikatnie ostudzić nasze temperamenty i kontynuować wywody dlaczego ludzie akurat nie jeżdzą tym samym co my skoro to tak wspaniały samochód.

Ja jak przyznałem wcześniej przesiadłem się na mondziaka. Z czasem zaczął podobać mi się jeszcze bardziej. Jedno wiem napewno, wcale nie chciałbym żeby więcej ich jeździło po drogach bo wtedy mój nie byłby tak wyjątkowy, po prostu by ginął między innymi zlosnik.gif

Napisano

> mój nie byłby tak wyjątkowy, po prostu by ginął między innymi

O to wlasnie chodzi, kazdy moze miec wybor. Zastanawiam sie tylko, po co kolega tak silnie chce udowodnic swoje racje (ktore nie watpliwie ma) akurat tutaj? Ja mam bzika na punkcie tej marki, nie ze wzgledu na pierwszenstwo na swiatlach czy jazde bokami. Poprostu czlowiek czuje przywiazanie do marki, ktorej napewno do forda czy opla nie poczuje. To jest tak jak z motocyklistami (wiem bo sam tez jezdze). Ludzie co nie jezdza uwazaja nas za "dawców" glownie dlatego ze nie maja o tym pojecia. Tak samo jest z toba kolego. Dlatego przyznaje ze galant i mondas to fajny woz i masz racje ze bmw niczym sie nie wyroznia. Zwisa mi to ze tak myslisz grinser006.gif nie musze ci nic udowadniac skoro jestes taki uparty biglaugh.gif

Napisano

> dwóch bliskich kumpli ma 316 jeden e30 coupe a drugi e36compact i

> obydwaj zachwycali się po kupnie osiągami,jakie to oni fury

> objeżdzają na światłach itd więc proponowałem im ustawkę z

> lanosem 86konnym i zaczynało się gadanie,że paliwa mają

> dzisiaj mało, że szkoda silnika na wariowanie itp sorry ale

> śmieszyło mnie to strasznie

> co do kierowców mocnych bmw to są to całkiem inni ludzie,mimo tego że

> posiadają mocny silnik są skromni w tym co mówią,nie chwalą się

> i nie chcą za wszelką cenę idowodnić że bmw jest najlepsze, i

> tak to wygląda wszędzie

nie wiem, ale wydaje mi się chyba, że nie chodzi o żadne objeżdzanie. Czy ktoś z tego forum kupił auto, zeby kogoś objeżdzac na ulicy??? No prosze was!

tak jak już wcześniej napisałem, są też inne dobre auta Skody, Fiaty, Hondy, Mistubishi i inne i nie ma o czym mówic, że jeden lepszy od drugiego, rzeczy odnośnie których sie spieracie to detale wyposażenia itd. Bo co za różnica czy to V6 z Mitsubishi czy R6 z BMW, przecież jeśli auto dobrze jeżdzi i kierowca jest zadowolony to tak jakbyśmy udowadniali wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wialkanocnymi. Każdy jeżdzi tym co lubi, na co może sobie pozwolić albo co mu odpowiada. Jak słysze dzwięk silnika BMW albo przejeżdzające ładne auto tej marki to mi się micha sama cieszy. Żadne inne auta mi się tak nie podobają. I jeśli ktoś inny ma podobne odczucia jak ja w stosunku do innej marki to osobiscie nie widze problemu. PEACE

Napisano

> O to wlasnie chodzi, kazdy moze miec wybor. Zastanawiam sie tylko, po

> co kolega tak silnie chce udowodnic swoje racje (ktore nie

> watpliwie ma) akurat tutaj?

Wydaje mi się, że nie chodzi o dowód swoich racji, ale odpowiedź na pytanie: "Dlaczego każdy, kto wybierze podczas zakupu samochodu inną markę niż BMW, jest uważany za frajera". Proszę nie czepiać się słówek - celowe "koloryzowanie" ma tylko nakreślić kontur wypowiedzi.

> Ja mam bzika na punkcie tej marki,

> nie ze wzgledu na pierwszenstwo na swiatlach czy jazde bokami.

> Poprostu czlowiek czuje przywiazanie do marki, ktorej napewno do

> forda czy opla nie poczuje.

No właśnie - Ty Przyjacielu tego nie czujesz, ale zwróć uwagę ile mamy jeszcze innych kącików: Astry, Lanosa, Octawii, Felicji, itp. Ci ludzie też kiedyś stali przed wyborem kupna samochodu, ale przecież nie można zarzucić im, że "guano wiedzą o motoryzacji, bo nie kupili BMW", prawda...?

Proszę nie odbieraj personalnie moich słów, bo nie twierdzę, że taka fraza padła akurat spod Twojej klawiatury... waytogo.gif

> To jest tak jak z motocyklistami

> (wiem bo sam tez jezdze). Ludzie co nie jezdza uwazaja nas za

> "dawców" glownie dlatego ze nie maja o tym pojecia.

Masz rację - ja nie mam o tym bladego pojęcia - ale bardzo ich szanuję, staram się mieć oczy dookoła głowy, gdy zaczyna "wyglądać" słońce na nasze drogi i nikogo nie mam zamiaru nakłaniać do tego, żeby zaniechal jazdy na dwóch kółkach, bo może się to źle dla niego skończyć...

> Tak samo

> jest z toba kolego. Dlatego przyznaje ze galant i mondas to

> fajny woz i masz racje ze bmw niczym sie nie wyroznia. Zwisa mi

> to ze tak myslisz nie musze ci nic udowadniac skoro jestes

> taki uparty

Nikt od Ciebie nie rząda (przynajmniej ja), abyś mi udowodnił, że BMW jest lepsze od mojego samochodu, bo mnie nie przekonasz (podobnie zresztą jak i ja Ciebie;] )... Ale miej też na uwadze, że jest jeszcze wiele innych ciekawych samochodów na tym świecie i jeśli ktoś nie kupił BMW to nie oznacza, że jest jakimś drewnianym klockiem, który nie ma bladego pojęia co oznacza zamiłowanie do marki... waytogo.gif (Pamiętaj Kolego, że nic personalnie) smile.gif

Przecież nikt nie zabroni Wam wyrażać samych superlatywów na temat Waszych aut, bo i ja tak robie... ale do cholery nie ciągnijcie nikogo za rękę, żeby kupił BMW, jesli dany osobnik sam tego nie czuje - nie każdy myśli w taki sposób jak Wy...

Gorąco pozdrawiam

Napisano

Centralnie w poscie kolegi widzę odpowiedź na rozważane pytanie. Ja również nie mam najmniejszego zamiaru tutaj nawet nikogo namawiać ze swoim zdaniem co nie znaczy iż nie mogę go przedstawić. Ciekaw jestem natomiast samego faktu wyboru samochodu i tego co się później dzieje z cżłowiekiem jak już go ma.

Napisano
  • Autor

> ale przecież nie można zarzucić im, że "guano wiedzą o

> motoryzacji, bo nie kupili BMW", prawda...?

Masz rację, guano wiedziałem o motoryzacji jak kupowałem astrę rotfl.gif

Następne już było be em we.

A twoje mitsu to twój pierwszy conie zlosnik.gif ?

Ale tak serio - bardziej zastanawiałem się nad odrzucaniem bmw już

na początku i pakowanie się w zwykłe auta, podczas gdy wybór auta

takiego jak (!) na przykład bmw mogło by dać dużo więcej frajdy niż

na przykład wspomnianej astry...

Napisano

> A twoje mitsu to twój pierwszy conie ?

Pierwsze auto tej marki, zgadza się... waytogo.gif

Gdy rozpoczynałem swoją przygodę z motoryzacją, po prostu nie było mnie stać na ten samochód... Teraz nie zamienię się na żaden inny... smile.gif

> Ale tak serio - bardziej zastanawiałem się nad odrzucaniem bmw już

> na początku i pakowanie się w zwykłe auta, podczas gdy wybór auta

> takiego jak (!) na przykład bmw mogło by dać dużo więcej frajdy niż

> na przykład wspomnianej astry...

Ech... Chyba nie dojdziemy do porozumienia... zlosnik.gif

Pozdrawiam serdecznie

Patryk zlosnik.gif

Napisano

> Ja tego nie kumam. Któraś osoba z kolei szuka porządnego

> auta. Ja mówię BMW, prewiozę, wskażę zalety. A tu pupa bo

> chciali dobre auto, fajne auta a kupują jakieś strucle.

> Na mk ktoś chce komfortowe i kupuje vectre, Sąsiad marzył o "5" kombi

> to se almere przywiózł. Inny taki jeden myyyyśli na "7" a jeździ

> passatem.

> Czemu ludzie boją się kupić BMW!?

> Ktoś miał podpis - Zadaj sobie zajedwabiście ważne pytanie - co tak

> naprawdę chciałbyś w życiu robić. A potem zacznij to robić!

> Czemu ludzie nie mają cojones żeby tak postępować?

Taki tekst to moze tylko napisac uzytkownik BMW zlosnik.gif Audi i tak jest lepsze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Taki tekst to moze tylko napisac uzytkownik BMW Audi i tak jest

> lepsze

oink.gif

taaaak? A w który miejscu? No i które audi - może to z golfem w

środku? Czy też może sugerujesz że przedni napęd sprawia że audi

lepsze jest? A ile cylindrow mają mocne audiczki? biglaugh.gif

Co tu dużo gadać - audi jest dobre, ale zbyt poukładane. Najlepiej

pokazano to w top gearze

Napisano

> taaaak? A w który miejscu? No i które audi - może to z golfem w

> środku? Czy też może sugerujesz że przedni napęd sprawia że audi

> lepsze jest?

Quattro panie zlosnik.gif

A ile cylindrow mają mocne audiczki?

8 ?

> Co tu dużo gadać - audi jest dobre, ale zbyt poukładane. Najlepiej

> pokazano to w top gearze

Nie pienaij sie tak bo pewnie jakbym nie potrzebowal koniecznie auta 4 drzwiowego to bym dzis jezdzil M3 a nie S4 zlosnik.gif

Napisano

>a nie S4

bylo ogladac m5 nie m3 grinser006.gif tak powazniej to audi zacnymi samochodzami są. Nadaja sie do bicia rekordu w podjezdzaniu pod skocznie 270635636-JUMP2.gif. Oczywiscie w koszuli i z teczką na siedzeniu

Napisano
  • Autor

> Nie pienaij sie tak

Oj bede się pienił bo tak pst ciii na boczku powiem że jak kupowałem

beti to małomało co nie kupiłem czegoś ze stajni 0000, czyli A3 zlosnik.gif

Napisano

> bylo ogladac m5 nie m3 tak powazniej to audi zacnymi samochodzami

Zastanawialem sie nad M5 ale E39 troche stare juz i wygladu nie ma zlosnik.gif no a dla zonki troche za duze a tak mam nowsze S4 B6 cfaniaczek.gif

> są. Nadaja sie do bicia rekordu w podjezdzaniu pod skocznie .

> Oczywiscie w koszuli i z teczką na siedzeniu

Napisano

> Oj bede się pienił bo tak pst ciii na boczku powiem że jak kupowałem

> beti to małomało co nie kupiłem czegoś ze stajni 0000, czyli A3

Pewnie bys teraz pisal to samo o Audi co piszesz o BMW zlosnik.gif ale cos w tym musi byc bo mam kumpla ktory jezdzil starsza 3 pozniej mial E36 pozniej kupił Passata sprzedal po 2 miesiacach i kupił E46, drugi znowu jak kupil E46 3,0D to mu sie w glowie poprzerwacalo na punkcie BMW( własnie kupil nastepna E46 zlosnik.gif)

Ja jakies 6 lat temu jezdzilem E39 528 i było nawet fajnie ale Audi jakos bardziej do mnie przemawia, moze dlatego ze jak zrobilem prawko to pierwszym autem byla Audi 100 ktora mi po 3 miesiachach ukradli. sciana.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Odpowiedz jest prosta: KASA

> Kazde z wymienionych przez Ciebie aut jest tansze w utrzymaniu od

> BMW...

Sasiad przewiózł mnie swoją 320 e36 i to naprawdę robi wrażenie. Silnik, jego dźwięk, zawieszenie, wyciszenie, komfort - rewelacja. Ale... Jadac licznikowe 200 km/h zużycie paliwa było rzędu 20 litrów na setkę... Ja pokochałem BMW, natomiast mój portfel mówi VETO, dlatego na razie zostaję przy Oplu wink.gif

Napisano

> Sasiad przewiózł mnie swoją 320 e36 i to naprawdę robi wrażenie.

> Silnik, jego dźwięk, zawieszenie, wyciszenie, komfort -

> rewelacja. Ale... Jadac licznikowe 200 km/h zużycie paliwa było

> rzędu 20 litrów na setkę... Ja pokochałem BMW, natomiast mój

> portfel mówi VETO, dlatego na razie zostaję przy Oplu

Fakt,

sam przyznaje ze BMW jest drogie, nie dam sobie wmowic ze to tani samochod.

Ja sobie tlumacze to tak: jezdze BMW i mi sie podoba, nawet dlubanie przy niej bo nie jest nowa, machniecie tylkiem w zakrecie, dzwiek silnika i wykonanie.

Gdybym mial kupic inny, zwykly i nowszy samochod ktory daje tyle frajdy to tez bym kupę kasy zostawił na spłatę rat i wykupienie AC...

• 1 miesiąc później...
Napisano

Kożystając że administratorzy nie zamknęli nam tego wątku czas na ODŚWIERZENIE!

Kolega z pracy jeżdził A6 z 2001 roku, 2L TDI

Dwa tygodnie temu siostra dała mu to co widzicie na zdjęciach poniżej bo kupiła ...

...

...

...

...

Q7

Mówi że zbyt długo tym X5 nie pojeździ bo jak na trzy dni wziął od siostry tą audicę to się w tym zakochał!!! Wiem o czym mówi bo dał mi się tym przejechać i wrażenia piorunujące a na razie przesiadka na X5

Przyznam że też mi się spodobał. Siedzi się wysoko a spalanie jak na 3L silnik ropniaka zadziwiająco małe przy takiej masie. 25-30 mil na galonie.

x5_0.jpg

x5_1.jpg

x5_2.jpg

x5_3.jpg

x5_4.jpg

x5_5.jpg

x5_6.jpg

Napisano

ja powiem tyle ... każdy moze spojrzeć w mój profil i zobaczyć ile miałem aut .. najwięcej japońców .. w tym dosyć młody eclipse 3,0 200 KM ... teraz mam BMW E46 i powiem tak .... może i Japońce są troszkę mniej awaryjne i dobrze się poruszają, ale po prostu BMW w moim odczuciu jest stworzone do JAZDY, nie do poruszania się, ja przede wszystkim najbardziej odczułem komfort i wyciszenie mojej Buni w porównaniu do innych aut, nie mówiąc o prowadzeniu ... również jakość materiałów moim zdaniem jest zdecydowanie lepsza w BMW niż np. w Avensis widać najlepiej to z aut z roczników 99 ... teraz wiem, że moje następne autko to na 100% będzie BMW, nie słucham opini innych że to dresiarski samochód, kradną itp. każdy jest najmądrzejszy jak nawet tego auta nie posiadał, wiec po prostu olewam te bzdury .. i proponuję nie dyskutować już na ten temat bo po prostu to nie ma sensu, każdy ma inne zdanie, a przede wszsytkim ci, którzy mają inne auta i chcą udowodnić wyższość ich aut nad naszymi

Napisano

> Kożystając że administratorzy nie zamknęli nam tego wątku czas na

> ODŚWIERZENIE!

> Kolega z pracy jeżdził A6 z 2001 roku, 2L TDI

> Dwa tygodnie temu siostra dała mu to co widzicie na zdjęciach poniżej

> bo kupiła ...

> ...

> ...

> ...

> ...

> Q7

> Mówi że zbyt długo tym X5 nie pojeździ bo jak na trzy dni wziął od

> siostry tą audicę to się w tym zakochał!!! Wiem o czym mówi bo

> dał mi się tym przejechać i wrażenia piorunujące a na razie

> przesiadka na X5

> Przyznam że też mi się spodobał. Siedzi się wysoko a spalanie jak na

> 3L silnik ropniaka zadziwiająco małe przy takiej masie. 25-30

> mil na galonie.

kwestia gustu u mnie szef ma X5, zaprosili go na premierę Q7 dali mu na jeden dzień i na nim zrobiło odwrotne wrażenie, kupił po prostu nowszą X5

Napisano

zrobie lekki OT:

to co znajduje sie (w tej X5) przy lewym kielichu (cholera, nie powiem, ze od strony pasazera w tym przypadku smile.gif ) to jest webasto?

Napisano

> zrobie lekki OT:

> to co znajduje sie (w tej X5) przy lewym kielichu (cholera, nie

> powiem, ze od strony pasazera w tym przypadku ) to jest

> webasto?

dogrzewanie silnika ok.gif mozna powiedziec ze webasto zlosnik.gif

pozdr.

Napisano

czemu mozna powiedziec? innej firmy, czy jak?

moze wisz, czy w e39 530 dogrzewanie silnika bylo w standardzie? ewentualnie jak poznac czy jest zamontowane?

Napisano

> czemu mozna powiedziec? innej firmy, czy jak?

> moze wisz, czy w e39 530 dogrzewanie silnika bylo w standardzie?

> ewentualnie jak poznac czy jest zamontowane?

chyba w kazdym nowym dieslu BMW jest dogrzewanie silnika, pozwala on na szybsze nagrzanie sie zimnego silnika np rano oraz nie pozwala na zbyt szybkie wychłodzenie. Generalnie takie webasto jest na potrzeby silnika, jest jeszcze rozszrzona wersja webasto, która jest z jakimś sterownikiem i wtedy mozesz sobie nagrzewać elektrycznie wnętrze auta bez uruchamiania silnika

Napisano

> chyba w kazdym nowym dieslu BMW jest dogrzewanie silnika, pozwala on

> na szybsze nagrzanie sie zimnego silnika np rano oraz nie

> pozwala na zbyt szybkie wychłodzenie. Generalnie takie webasto

> jest na potrzeby silnika, jest jeszcze rozszrzona wersja

> webasto, która jest z jakimś sterownikiem i wtedy mozesz sobie

> nagrzewać elektrycznie wnętrze auta bez uruchamiania silnika

cale zycie wydawalo mi sie, ze urzadzenia typu webasto sluza do podgrzewania chlodziwa, ktore to podgrzewa np blok silnika, w koncu laduje w nagrzewnicy i w ten sposob mozna podgrzac sobie nieco kabine.

aha, wiekszosc tych urzadzen nie jest elektryczna tylko pracuje na paliwie z baku (osobna pompa).

IMO w naszych warunkach - super patent dla wlascicieli diesli bez garazu ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.