Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła dzienne, mam pomysła :-)

Featured Replies

Napisano

Tak mi wpadł do głowy szatański pomysł coby wykorzystać do tego światła postojowe ale aby miało to sens należało by standardowe zarówki (postojowe) zastąpić mocniejszymi diodami biglaugh.gif w ten sposób nie tracimy postojówek, możemy na nich jeździć bo są dużo jaśniejsze, no i oszczędzamy prawie 100w energii smile.gif Widziałem żarówki 12v 4 diodowe własnie chyba idealne do samochodu do tego celu cfaniak.gif co Wy na to smile.gif

Napisano

> Widziałem

> żarówki 12v 4 diodowe własnie chyba idealne do samochodu do tego

> celu co Wy na to

Ja też je widzialem, a nawet takie z kilkunastoma diodami. Ale na opakowaniu widnieje napis: "Off road use" a to jest rownoznacze z tym, że przy pierwszej kontroli policji albo wkladasz prawidłowe albo oddajesz dowód rejestracyjny. Nie oglądasz Drogowki czy jak? wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Ja też je widzialem, a nawet takie z kilkunastoma diodami. Ale na

> opakowaniu widnieje napis: "Off road use" a to jest rownoznacze

> z tym, że przy pierwszej kontroli policji albo wkladasz

> prawidłowe albo oddajesz dowód rejestracyjny. Nie oglądasz

> Drogowki czy jak?

> Pozdroofka

Są różniaste typy tych żarówek smile.gif a tym "Off road use" bym się nie przejmował bo nie sądze aby polycmajster miał ochote je sprawdzać i po co miałby to robić skoro światła są i się świecą smile.gif takie same można zapodać na tył, jedynie na przeglądzie mógłby być kłopot choć i tak nie sądze aby diagnosta był aż tak skrupulatny wink.gif to jest pikuś przy tym na co oni przymykaja oko i wcale mi się to nie podoba.

Napisano

> skoro światła są i się świecą

Żeby to było takie proste... Niestety nie wystarczą żeby byly, mają jeszcze być zgodne z przepisami: białe lub selektywnie żółte (cokolwiek to oznacza zlosnik.gif), być widoczne z określonej odlaglości (o ile pamiętam pozycyjne z 300 metrów) i do tego posiadać homologację. Kolor, któym świacą "białe" diody trudno nazwać białym, niebieskawe, sine, fioletowawe owszem ale nie biale. Może udałoby się wmówić policjantowi biel, ale homologacji nie stworzysz wink.gif

Warto ryzykować i narażać się na dłubanie i wymianę na drodze, skoro czepiają się nawet za LEDowe pozycyjne?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Żeby to było takie proste... Niestety nie wystarczą żeby byly, mają

> jeszcze być zgodne z przepisami: białe lub selektywnie żółte

> (cokolwiek to oznacza ), być widoczne z określonej odlaglości (o

> ile pamiętam pozycyjne z 300 metrów) i do tego posiadać

> homologację. Kolor, któym świacą "białe" diody trudno nazwać

> białym, niebieskawe, sine, fioletowawe owszem ale nie biale.

> Może udałoby się wmówić policjantowi biel, ale homologacji nie

> stworzysz

> Warto ryzykować i narażać się na dłubanie i wymianę na drodze, skoro

> czepiają się nawet za LEDowe pozycyjne?

> Pozdroofka

Zawsze można przy panu policial.gif zapalić światła normale mijania i odjechać wink.gif poza tym zdrowy rozsądek jest najważniejszy niż durne określenie "żółte selektywne" itd, itp, jakoś niektóre samochody "nowy passat" mają diodowe oświetlenie z tyłu i kierunki, tak wiem homologacja, ale do cholery to że nie ma homologacji to nie znaczy że jest złe, niewłaściwe tudziesz niebezpieczne. Ciekawe czy latarnie uliczne i ich sodowe lampy mają homologacje 270751858-jezyk.gif

w każdym razie ja to przetestuje na własnej skórze, w końcu ktoś musi się poświęcić grinser006.gif

Napisano

> Tak mi wpadł do głowy szatański pomysł coby wykorzystać do tego

> światła postojowe ale aby miało to sens należało by standardowe

> zarówki (postojowe) zastąpić mocniejszymi diodami w ten sposób

> nie tracimy postojówek, możemy na nich jeździć bo są dużo

> jaśniejsze, no i oszczędzamy prawie 100w energii Widziałem

> celu co Wy na to

witam.a ja mama takiego pomysła : mozna zastosować zamiast pozycyjnych 5 W żarówki 21/5 W i jako postojowych uzywać prawidłowych tzn. 5 W ,a jako dziennych 21 W.O ile pamientam miałem w malucu światła do jazdy dziennej z homologacja i one miały właśnie zarówki 21W.Może buć problem z włożeniem jej do

klosza ,ale można to zrobic przez otwór po żarówce głownej.no takiego mam pomysła jak co to nie bokser.gif.pozdr.

Napisano

Witam!

Czy to prawda że przepisy mówią otym że światła dzienne mogą sie palić tylko z przodu a z tyłu nie muszą? Wyczytalem to w jakiejś gazecie motoryzacyjnej

Napisano

> Zawsze można przy panu zapalić światła normale mijania i odjechać

Bez dowodu rejestracyjnego ...

> poza tym zdrowy rozsądek jest najważniejszy niż durne określenie

> "żółte selektywne" itd, itp, jakoś niektóre samochody "nowy

> passat" mają diodowe oświetlenie z tyłu i kierunki, tak wiem

Jest w przepisach określona długość fali dla każdego koloru. Tutaj nie ma miejsca na dowolność.

> homologacja, ale do cholery to że nie ma homologacji to nie

> znaczy że jest złe, niewłaściwe tudziesz niebezpieczne. Ciekawe

> czy latarnie uliczne i ich sodowe lampy mają homologacje

I owszem. Muszą mieć - inaczej nie mogą ...

> w każdym razie ja to przetestuje na własnej skórze, w końcu ktoś musi

> się poświęcić

Tylko potem nie krzycz że policmajstry się przyczepiły bo będą mieć rację a Ty będziej lżejszy o kilka złociszy. Uważam że lepiej je przeznaczyć np. na browar...

Napisano

Ja nie wiem, skąd się wzięły te określenia "światła dzienne"???

Przecież w ustawie jest mowa tylko o światłach mijania i to na takich jest obowiązek jeżdżenia przez całą dobę, przez cały rok... Więc myślę, że czas zapomnieć o wynalazkach typu postojówki 21W, światła drogowe na 50%mocy itp. Można natomiast zamontować urządzenie automatycznie włączające światła mijania.

W załączeniu tekst odpowiedniej ustawy. Pozdr.

278784890-D20070381.pdf

Napisano

> Ja nie wiem, skąd się wzięły te określenia "światła dzienne"???

> Przecież w ustawie jest mowa tylko o światłach mijania i to na takich

> jest obowiązek jeżdżenia przez całą dobę, przez cały rok... Więc

> myślę, że czas zapomnieć o wynalazkach typu postojówki 21W,

> światła drogowe na 50%mocy itp. Można natomiast zamontować

> urządzenie automatycznie włączające światła mijania.

> W załączeniu tekst odpowiedniej ustawy. Pozdr.

Poczytaj całość art. 51 klik a potem napisz co wywnioskowałeś bo tam stoi jak wół ust. 2

2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej. wink.gif

Napisano

poza tym zdrowy rozsądek jest najważniejszy niż durne określenie

> "żółte selektywne" itd, itp, jakoś niektóre samochody

No nie takie całkiem durne, tu masz wszystko opisane żółta selektywna

Napisano

> Poczytaj całość art. 51 klik a potem napisz co wywnioskowałeś bo tam

> stoi jak wół ust. 2

> 2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej

> przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący

> pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

Witam

Dlugo mnie nie bylo ale mialem przygode z Netia angryfire.gif

A teraz do rzeczy:

Niestety ale swiatla do jazdy dziennej musza dzialac razem z tylnym oswietleniem ( sa kraje gdzie nie ma takiego zapisu), przy czym przy wlaczeniu swiatel mijania lub drogowych musza sie wylaczyc.

przepisy tez okreslaja gdzie i jak mozna zamontowac te swiatla.

Mysle wiec ze nie ma sensu uprzykrzac sobie zycia i lepiej jezdzic na fabrycznych swiatlach mijania a nie kombinowac

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> poza tym zdrowy rozsądek jest najważniejszy niż durne określenie

> No nie takie całkiem durne, tu masz wszystko opisane żółta

> selektywna

Tak a jak to się ma do zwykłych żarówek, żarówek halogenowych, ksenonów, przeciez każda świeci inną barwą, ba rózne żarówki halogenowe świacą różnym światłem! rozumie że chronologicznie i postepem technicznym w oświetleniu szły badania homologacyjne i po prostu tworzyło się "miarę" dla nowego wynalazku, więc na diody też przyjdzie czas, ehhh ale puki co będe uważany za szarlatana 270751858-jezyk.gif Nie wiem jaka barwe ma dioda ale jeśli ktoś używał latarek diodowych to wie że żwieci to lepiej od żarówki 270751858-jezyk.gif wiec po co cały ten cyrk?

Napisano

> Tak a jak to się ma do zwykłych żarówek, żarówek halogenowych,

> ksenonów, przeciez każda świeci inną barwą, ba rózne żarówki

> halogenowe świacą różnym światłem! rozumie że chronologicznie i

> postepem technicznym w oświetleniu szły badania homologacyjne i

> po prostu tworzyło się "miarę" dla nowego wynalazku, więc na

> diody też przyjdzie czas, ehhh ale puki co będe uważany za

> szarlatana Nie wiem jaka barwe ma dioda ale jeśli ktoś używał

> latarek diodowych to wie że żwieci to lepiej od żarówki wiec po

> co cały ten cyrk?

Masz tam wyraźnie napisane co znaczy żółta samochodowa (selektywna) - i biała też ...

Czyżbyś wyznawał zasadę Krurzewnicką ???

Prawo prawem a sprawiedliwość musi być po naszej (Twojej) stronie ...

Napisano

> Nie wiem jaka barwe ma dioda ale jeśli ktoś używał

> co cały ten cyrk?

Diody również mogą spełniać obecne normy, bez potrzeby

ich naciągania - patrz homologowane fabryczne lampy diodowe.

Ale rzeźbiąc coś w garażu z LEDów kupionych na allegro

nie masz gwarancji, że spełnisz wymagania. I dlatego

nie można używać takich wynalazków na drodze...

Napisano

> Nie wiem jaka barwe ma dioda ale jeśli ktoś używał

> co cały ten cyrk?

Pominąłeś jakże istotny fakt w jaki sposób powstaje wiązka świateł mijania w lampie. Bo przyznasz, że wiązka ma pewien ściśle określony kształt "schodków" Cała filozofia polega na tym, ze żarówka świeci 360* wokół siebie i kształt wiązce nadaje odpowiednio ukształtowany odbłyśnik oraz ryflowane szkło, o ile jest. Mówię oczywiście o normalnych żarówkach nie soczewkach czy ksenonach. Zwróć uwagę jak jest umieszczony żarnik mijania - świeci dokładnie do góry wiązką 180* bo miseczka zasłania dół. Takiego efektu nie osiągniesz żadną diodą bo po pierwsze dioda świeci kierunkowo, te 180* są tylko niby 180*, po drugie istotne jest umieszczenie żarnika żarówki w stosunku do ogniska zwierciadła. Tego nie zrobisz LEDem.

Oczywiście mówię o próbach dostosowania LEDów normalnej lampy lampy.

Napisano
  • Autor

> Pominąłeś jakże istotny fakt w jaki sposób powstaje wiązka świateł

> mijania w lampie. Bo przyznasz, że wiązka ma pewien ściśle

> określony kształt "schodków" Cała filozofia polega na tym, ze

> żarówka świeci 360* wokół siebie i kształt wiązce nadaje

> odpowiednio ukształtowany odbłyśnik oraz ryflowane szkło, o ile

> jest. Mówię oczywiście o normalnych żarówkach nie soczewkach czy

> ksenonach. Zwróć uwagę jak jest umieszczony żarnik mijania -

> świeci dokładnie do góry wiązką 180* bo miseczka zasłania dół.

> Takiego efektu nie osiągniesz żadną diodą bo po pierwsze dioda

> świeci kierunkowo, te 180* są tylko niby 180*, po drugie istotne

> jest umieszczenie żarnika żarówki w stosunku do ogniska

> zwierciadła. Tego nie zrobisz LEDem.

> Oczywiście mówię o próbach dostosowania LEDów normalnej lampy lampy.

Halo, halo mówimy tu o światłach dziennych nie mijania wink.gif światła mijania mają oświetlac drogę w nocy a dzienne maja być widoczne z daleka w dzień, dlatego właśnie punktowe jasne diody sprawdziły by się tu doskonale smile.gif Zgadzm się że nie powinno się tego robić na własną ręke w garażu bo to jest samowolka ale sam pomysł jest słuszny, nie to żeby moje miało być zawsze na wierzchu biglaugh.gifdevil.gif

Napisano

> Poczytaj całość art. 51 klik a potem napisz co wywnioskowałeś bo tam

> stoi jak wół ust. 2

> 2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej

> przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący

> pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

No tak, zwracam honor wszystkim, ust. 2 nie został skreślony, można używać świateł dziennych. A jest jakaś ich definicja ustawowa?

PS. Niektórzy zbyt dosłownie rozumieją te światła dzienne, chyba im sie już od tego wszystkiego w mózgach pop.... ło. dzisiaj jadę godz. 20:30, ciemno jak w nocy, palą się latarnie, leje deszcz, więc wiadomo jaka jest widoczność, ja jadę prawym pasem i chcę zmienić na lewy, spoglądam w lusterko - spoko, juz mam skręcić, aż tu nagle zonk: lewym pasem jedzie debil na... chyba postojówkach albo jakichś dziennych, ledwo go zauważyłem... To miało być poprawienie bezpieczeństwa? Pewnie wół bezmyślny włączył światełka dzienne o 19, jak było jeszcze jasno, ale jadąc przez godzinę ani myślał przełaczyć się na mijania jak się ściemniło... przecież drogę widział dobrze, bo inni mu oświetlali...

Pozdr.

Napisano

> No tak, zwracam honor wszystkim, ust. 2 nie został skreślony, można

> używać świateł dziennych. A jest jakaś ich definicja ustawowa?

Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych...

> aż tu nagle zonk: lewym pasem jedzie debil na... chyba

> postojówkach albo jakichś dziennych, ledwo go zauważyłem...

Raczej postojówkach. Dzienne powinieneś spokojnie zauważyć zlosnik.gif

Napisano

Zalozysz za przeproszeniem jakies bzdzinki a nie zarowki i co z tego przyjdzie? Ma Cie byc widac z daleka na tych swiatlach, ten przepis nie jest po to, by sobie byl! Ma poprawic bezpieczenstwo, swiatla maja byc widoczne, jest to chyba logiczne, a ci ktorzy szukaja luk w prawie, by oszczedzic (?) zarowki, akumulator, paliwo (nieptorzebne skreslic) niech sie pukna w glowke, jaka role ma spelniac oswietlenie w samochodzie. 30.GIF

Napisano
  • Autor

> Zalozysz za przeproszeniem jakies bzdzinki a nie zarowki i co z tego

> przyjdzie?

To zależy już od diod, typu, mocy itp.

Ma Cie byc widac z daleka na tych swiatlach, ten

> przepis nie jest po to, by sobie byl! Ma poprawic

> bezpieczenstwo, swiatla maja byc widoczne, jest to chyba

> logiczne,

Dokładnie tak zgadzam sie i do tego właśnie diody to dobre rozwiązanie smile.gif

a ci ktorzy szukaja luk w prawie, by oszczedzic (?)

> zarowki, akumulator, paliwo (nieptorzebne skreslic) niech sie

> pukna w glowke, jaka role ma spelniac oswietlenie w samochodzie.

jeszcze raz przypomne że chodzi o światła dzienne, jeszcze niedawno jeździliśmy bez świateł w dzień a tu już niektórzy nic nie widzą i potrafia bez nich jeżdzić wink.gif ja po prostu chce połączyć dwa dobre rozwiązania dobre, jasne, trwałe światła i wyeliminować podstawową wade która stała się podstawowym orężem obrony przeciwników używania świateł w ciągu dnia.

Napisano

> Zalozysz za przeproszeniem jakies bzdzinki a nie zarowki i co z tego

> przyjdzie? Ma Cie byc widac z daleka na tych swiatlach, ten

> przepis nie jest po to, by sobie byl! Ma poprawic

> bezpieczenstwo, swiatla maja byc widoczne, jest to chyba

> logiczne, a ci ktorzy szukaja luk w prawie, by oszczedzic (?)

> zarowki, akumulator, paliwo (nieptorzebne skreslic) niech sie

> pukna w glowke, jaka role ma spelniac oswietlenie w samochodzie.

Popieram tę wypowiedź!!! Jak ma być widać to wszystkich, a nie, że jeden założy jakiś wynalazek, drugi wcale nie właczy, a ty się cały czas człowieku zastanawiaj, czy jeśli nie widzisz pojazdu, to czy go rzeczywoście nie ma (czytaj wyżej moją przygodę z jakimś baranem na postojówkach)?

Dlatego byłem przeciwnikiem tej zmiany ustawowej, uważam, że wcale nie poprawi ona bezpieczeństwa, wręcz je pogorszy, bo osłabi naszą czujność, a na pewno w początkowym okresie. Do takich zmian potrzebna jest dyscyplina w społeczeństwie, a u Polaków to raczej jest wrodzona skłonność do oporu i przekory - widać to na wypowiedziach powyżej i np. na wątkach dot. wstawiania domowym sposobem lamp ksenonowych... to pewnie ci najwięcej krzyczeli za zmianami w ustawie, mogą się teraz wiejskim tuningiem chwalić przez cały dzień, a nie tylko wieczorem...

Pozdr.

Napisano

> Popieram tę wypowiedź!!! Jak ma być widać to wszystkich, a nie, że

> jeden założy jakiś wynalazek, drugi wcale nie właczy, a ty się

> cały czas człowieku zastanawiaj, czy jeśli nie widzisz pojazdu,

> to czy go rzeczywoście nie ma (czytaj wyżej moją przygodę z

> jakimś baranem na postojówkach)?

Tu dobrze prawisz... Dziś jechałem z roboty, mniej więcej co dziesiąty jechał bez świateł. Albo skleroza, albo myśl, że do końca kwietnia policja tylko upomina daje im sposobność do olewania przepisów.

Napisano

> jeszcze raz przypomne że chodzi o światła dzienne, jeszcze niedawno

> jeździliśmy bez świateł w dzień a tu już niektórzy nic nie widzą

> i potrafia bez nich jeżdzić ja po prostu chce połączyć dwa

> dobre rozwiązania dobre, jasne, trwałe światła i wyeliminować

> podstawową wade która stała się podstawowym orężem obrony

> przeciwników używania świateł w ciągu dnia.

No kurna, jakby wszyscy jezdzili na swiatlach mijania, to bys wiedzial czy na pewno jedzie czy nie. Tak jak Kolega master napisal, jezdiesz i zastawnawiasz sie czy ma wlaczone te swaitla czy nie, szybciej oszacujesz odleglosc od innego pojazdu, ale zawsze znajdzie sie ktos, kto musi wylamac sie z ogolu i psuc ludziom nerwy. Jak widze idiotow jezdzacych teraz na postojowych swiatlach, mam ochote im powykrecac te postojowki, tak delikatnie ujmujac. A to Polska wlasnie... Ciemnota i zacofanie sciana.gif

Napisano

> Jak widze idiotow jezdzacych teraz na postojowych

> swiatlach, mam ochote im powykrecac te postojowki, tak

> delikatnie ujmujac. A to Polska wlasnie... Ciemnota i zacofanie

Ustawa nie zezwala na jazdę z postojówkami.

Co innego dzienne - te są dopuszczone do użytku,

i jeżeli są to porządne, homologowane światła - to czemu nie ok.gif

Napisano

No tak, ale swiatla dzienne - homologowane, porzadne, beda widoczne z daleka. Tak samo jak mijania. Ale wlaczy (albo i nie) sobie taki idiota jeden z drugim posotjowki albo nijanai na 50% mocy i uwaza, ze go wszyscy widza. Brak slow.

Napisano

Prawo mowi ze swiatla zastepcze musz miec min 9 wat czyli wcale nie tak duzo wiecej od postojowek. Osobiscie uwazam ze moga byc takie swiatla zastepcze ale dawl bym zarowki 20 watowe zeby bardziej widocznym byc.

Napisano

> Prawo mowi ze swiatla zastepcze musz miec min 9 wat czyli wcale nie

> tak duzo wiecej od postojowek.

Gdzie jest podana _moc_ żarówek w śś. dziennych?

Napisano

> to pewnie ci najwięcej krzyczeli za

> zmianami w ustawie, mogą się teraz wiejskim tuningiem chwalić

> przez cały dzień, a nie tylko wieczorem...

nie przesadzaj wink.gif

Ci co chcieli przecież nie mieli zakazu lansowania się cały dzień hehe.gif

Napisano

mogą się teraz wiejskim tuningiem chwalić

> przez cały dzień, a nie tylko wieczorem...

> Pozdr.

Wiesz co uraziła mnie twoja wypowiedź. Ja ma Xenon u siebie i raczej nie nazwał bym tego wiejskim tuningiem tylko inwestycją w moje bezpieczeństwo.

I bez tego przepisu jeździłem na światłach cały rok, żeby tacy jak Ty widzieli mnie w lusterkach.

Napisano

> No tak, ale swiatla dzienne - homologowane, porzadne, beda widoczne z

> daleka. Tak samo jak mijania. Ale wlaczy (albo i nie) sobie taki

> idiota jeden z drugim posotjowki albo nijanai na 50% mocy i

> uwaza, ze go wszyscy widza. Brak slow.

Ustaw żarówkę od świateł drogowych na 50%, czyli dostajesz 27,5Wata więc i tak więcej niż światła dzienne, które mają 21W. Zanim coś napiszecie to się zastanówcie.

Napisano

Moc bedzie wieksza ale to nie to sie liczy. Ilosc lumenow czy luxow nie wzrasta liniowo. Zwroc uwage ze jak zarowke na napiecie 230V i mocy 100W podlaczysz pod 60Vto bedzie miala jakies 25W ale prawie nie bedzie swiecic. POoza tym to zarowka pracujaca na napieciu duzo nizszym szybciej sie przepali niz na normalnym a napewno sie banka okopci na czarno.

Napisano

> Wiesz co uraziła mnie twoja wypowiedź. Ja ma Xenon u siebie i raczej

> nie nazwał bym tego wiejskim tuningiem tylko inwestycją w moje

> bezpieczeństwo.

A zainwestowałeś może również w moje bezpieczeństwo? Masz zamontowane spryskiwacze reflektorów i układ poziomowania? Jęśli masz, to moja wypowiedź ciebie nie dotyczy i nie musisz się obrażać. Jesli nie, to życzę ci w nocy z naprzeciwka takich samych "inwestorów" we własne, a nie wspólne bezpieczeństwo.

Pozdr.

Napisano

> A zainwestowałeś może również w moje bezpieczeństwo? Masz zamontowane

> spryskiwacze reflektorów i układ poziomowania? Jęśli masz, to

> moja wypowiedź ciebie nie dotyczy i nie musisz się obrażać.

> Jesli nie, to życzę ci w nocy z naprzeciwka takich samych

> "inwestorów" we własne, a nie wspólne bezpieczeństwo.

> Pozdr.

Spryskiwaczy reflektorów i układy samopoziomowania nie mam i nie zamierzam ich zakładać. Nawet się nie będę wypowiadał na temat układów samopoziomowania ponieważ, poruszałem ten temat już tyle razy, że kolejna odsłona będzie zbędna. Uważam też, że spryskiwacze nie jak się mają do oślepiania użytkowników jadąc z przeciwka (czytaj brudne lampy), bardziej oślepiać cię będą źle wyregulowane lampki z normalnymi żarówkami. Sporo tras pokonuję w nocy i nikt mi nie mruga, że go oślepiam więc uważam że mam dobrze wyregulowane światła. A jak zacznę oślepiać to od razu się o tym dowiaduję bo mi mrugają. Najczęściej jest tak gdy jestem ba szczycie górki a kierowca z przeciwka jest u jej dołu, ale w tym przypadku to nawet samopoziomoawnie nic nie robi. Wiec będę sobie śmigał dalej z xenonem i miał jasność przed sobą.

Napisano

> Moc bedzie wieksza ale to nie to sie liczy. Ilosc lumenow czy luxow

> nie wzrasta liniowo. Zwroc uwage ze jak zarowke na napiecie 230V

> i mocy 100W podlaczysz pod 60Vto bedzie miala jakies 25W ale

> prawie nie bedzie swiecic. POoza tym to zarowka pracujaca na

> napieciu duzo nizszym szybciej sie przepali niz na normalnym a

> napewno sie banka okopci na czarno.

Tutaj możesz mieć część racji. Ale dlaczego uważasz, że żarówka, która będzie zasilana mniejszym napięciem przepali się szybciej. Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest zastosowane w nych audi, które mają światła dzienne. Ja zbuduję układ zasilania żarówki niższym napięciem i podepnę go do Astry (światła dorgowe - będą dzienne). Dam znać jak mi się żarówki spalą.

Napisano

Zarowka zasilana nizszym napieciem dlatego sie bedzie przepalac i bedzie ciemniec banka szklana gdyz nizsze napiecie powoduje mniejsza temperature wlokna co z kolei powoduje ze wolfram odparowuje i osadza sie na bance. Ogolnie zachodzi tam szereg roznych procesow chemicznych. Jest tez wieksze prawdopodobienstwo ze sie wlokno wstrzasnie i peknie- czysta fizyka i chemia.

Napisano

> Zarowka zasilana nizszym napieciem dlatego sie bedzie przepalac i

> bedzie ciemniec banka szklana gdyz nizsze napiecie powoduje

> mniejsza temperature wlokna co z kolei powoduje ze wolfram

> odparowuje i osadza sie na bance. Ogolnie zachodzi tam szereg

> roznych procesow chemicznych. Jest tez wieksze

> prawdopodobienstwo ze sie wlokno wstrzasnie i peknie- czysta

> fizyka i chemia.

Czytałem, że ewentualny efekt zakopcenia bańki błyskawicznie znika, jeżeli tylko od czasu do czasu żarówka zaświeci pełną mocą i takie żarówki zasilane niższym napięciem, pomimo efentów o których piszesz, żyją jednak dłużej.

Napisano

> Tak mi wpadł do głowy szatański pomysł coby wykorzystać do tego

> światła postojowe ale aby miało to sens należało by standardowe

> zarówki (postojowe) zastąpić mocniejszymi diodami w ten sposób

> nie tracimy postojówek, możemy na nich jeździć bo są dużo

> jaśniejsze, no i oszczędzamy prawie 100w energii Widziałem

> celu co Wy na to

Ale po co chcesz to zorbic?? w jakim celu ?? oszczednosci jakiejs??

Napisano
  • Autor

> Ale po co chcesz to zorbic?? w jakim celu ?? oszczednosci jakiejs??

Oczywiście chce zaoszczędzić całe mnóstwo benzyny 270751858-jezyk.gif i kontener żarówek. A na poważnie to chce się przekonać co z tego wyjdzie, czy i jak się sprawdzi jeśli będzie OK to zaryzykuje jazde, jeśli nie to na pewno sobie odpuszcze. Rozumie że już widzicie mnie jako zabójce albo jako ciało w plastikowym worku? Powiem tylko niektórym tutaj ochłońcie wink.gif Nie rozpętujcie III wojny światowej.

Napisano

Volvo miało takie światła dzienne (mniejsza moc żarówek mijania) automatyczne-skoro fabrycznie takie coś było-zwłaszcza w Szwecji-to co w tym złego....?

Napisano

> Ustaw żarówkę od świateł drogowych na 50%, czyli dostajesz 27,5Wata

> więc i tak więcej niż światła dzienne, które mają 21W. Zanim coś

> napiszecie to się zastanówcie.

No, zastanowcie sie. Wszyscy mowia o zmniejszaniu mocy swiatel mijania. Z reszta szkoda gadac na ten temat, niektorych sie nie przekona, dla nich sie liczy to, ze cos tam sie tli w reflektorach i jest ok. Ryzykowac bezpieczenstwem dla oszczedzenia (?) kilku zlotych to debilizm wtorny 30.GIF

Napisano

> Volvo miało takie światła dzienne (mniejsza moc żarówek mijania)

> automatyczne-skoro fabrycznie takie coś było-zwłaszcza w

> Szwecji-to co w tym złego....?

A widzisz. Wydaje mi sie ze volvo mialo taki system ze tylko zmniejszalo napiecie o 1 czy tam 2 volty a nie o polowe. Poza tym wydaje mi sie ze i tak to nie ma sensu z dwoch powodow: pierwszy to taki ze trzeba by bylo pociac troche kabelki co by napewno objawilo sie spatkiem napiecia(mowie tu o spadku 0,1-1V) spowodowanym wlasnie zlaczkami ,lutami itd. Drugi powod to i tak nielegalnosc tego rozwiazania bo nie wolno nic majstrowac w lampach i zarowkach(utrata homologacji) a napewno nie wolno przerabiac swiatel drogowych czy mijania na swiatla inne.

Napisano

> A widzisz. Wydaje mi sie ze volvo mialo taki system ze tylko

> zmniejszalo napiecie o 1 czy tam 2 volty a nie o polowe. Poza

> tym wydaje mi sie ze i tak to nie ma sensu z dwoch powodow:

> pierwszy to taki ze trzeba by bylo pociac troche kabelki co by

> napewno objawilo sie spatkiem napiecia(mowie tu o spadku 0,1-1V)

> spowodowanym wlasnie zlaczkami ,lutami itd. Drugi powod to i tak

> nielegalnosc tego rozwiazania bo nie wolno nic majstrowac w

> lampach i zarowkach(utrata homologacji) a napewno nie wolno

> przerabiac swiatel drogowych czy mijania na swiatla inne.

Ja uważam, żę spadek napięcia o 2 volty czyli danie rezystora 2 Ohm (dużej mocy) powinno być wystarczające. Tylko trzeba by zrobić osobny układ który będzie się włączał automatycznie, a wyłączał po zapaleniu świateł postojowych lub długich.

Napisano

> Tylko trzeba by zrobić

> osobny układ który będzie się włączał automatycznie, a wyłączał

> po zapaleniu świateł postojowych lub długich.

A po co układ skoro dasz ten rezystor na przewodzie zasilającym włókno mijania? Jak włączysz drogowe czy postojówki to przecież prąd nie bedzie już przez niego płynął. Ot i cała automatyka wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> A po co układ skoro dasz ten rezystor na przewodzie zasilającym

> włókno mijania? Jak włączysz drogowe czy postojówki to przecież

> prąd nie bedzie już przez niego płynął. Ot i cała automatyka

> Pozdroofka

No będą do tego potrzebne dwa przekaźniki ale powinno zadziałać. Teraz tylko zastanawiam się czy do obniżenia napięcia podawanego do żarówki świateł drogowych użyć stabilizatroa napięcia z regulowanym napięciem wyjściowym czy wsadzic rezystor mocy. Cenowo wychodzi identycznie ale jeśli wsadzę stabilizatro to wtedy niezależnie od napięcia zasilanie będę miał stałe napięcie wyjściowe czego nie zagwarantuje mi rezystor.

Napisano

> do żarówki świateł drogowych użyć stabilizatroa napięcia z

Taaak? A ilu amperowy??

> regulowanym napięciem wyjściowym czy wsadzic rezystor mocy.

> Cenowo wychodzi identycznie ale jeśli wsadzę stabilizatro to

Niekoniecznie!!

Napisano

> Taaak? A ilu amperowy??

No przecież są stabilizatroy napięcia dające prąd 5A tylko kosztują po 11PLN za sztukę

> Niekoniecznie!!

Może masz jakieś inne rozwiązanie? Ja zastanawiałem się nad takim rezystorem. Problem w tym, że nie jestem w stanie sprawdzić o ile słabiej będzie świecić żarówka świateł dorgowych.

Napisano

> Problem w tym, że nie jestem w stanie sprawdzić o

> ile słabiej będzie świecić żarówka świateł dorgowych.

Nie treba sprawdzać, można policzyć wink.gif

Rezystancja żarówki:

R = U*U/P

R = 12V * 12V / 55W

R = 2,62 ohm

Rezystancja żarówki jest dokładnie taka sama jak rezystancja opornika, który chcesz zastosować. Połaczone szeregowo utworzą dzielnik napięcia, który w związku z równymi rezystancjami podzieli napięcie po połowie. Na żarówce będzie panowało napięcie 6V, reszta odłoży się na rezystorze.

Przez szereg będzie płynął prąd o natężeniu:

I = 12V / 2,62 ohm + 2,61 ohm

I = 2,3 A

więc na żarówce wydzieli się moc:

P = U * I

P = 6V * 2,3A

P = 14 W

Na rezystorze taka sama

Pozdroofka

Napisano

> Oczywiście chce zaoszczędzić całe mnóstwo benzyny i kontener

> żarówek. A na poważnie to chce się przekonać co z tego wyjdzie,

> czy i jak się sprawdzi jeśli będzie OK to zaryzykuje jazde,

> jeśli nie to na pewno sobie odpuszcze.

==============================

Może to ci się przyda . kliken

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.