Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra 8v czy 16v

Featured Replies

Napisano

Kupuje astrę z silnikiem 1.6 z gazem lub do zgazowania. Wiem że te silniki są idealne do gazu i wyjątkowo trwałe, mało awaryjne, a jak to jest z 16 zaworowymi? czy lepiej odrzucać oferty z 16v i szukać 8?

Napisano

> Kupuje astrę z silnikiem 1.6 z gazem lub do zgazowania. Wiem że te

> silniki są idealne do gazu i wyjątkowo trwałe, mało awaryjne, a

> jak to jest z 16 zaworowymi? czy lepiej odrzucać oferty z 16v i

> szukać 8?

podstawą jest to, że 8V jest bezkolizyjny wrazie czego i ma nisko położony max momentu obrotowego

a 16 są mocniejsze ale trza je wysoko kręcić i jak napisałeś bardziej awaryjne...

Napisano

> szukać 8?

Powiem Ci tak: co użytkownik to inna opinia. Jeżeli chcesz zagazować to lepiej 8V tańsza instalka i mniej problemów.

Jak chcesz dynamiczne auto to lepiej 16V ale licz się z większym apetytem na olej.

Ja mam 16V a szwagier 8V. Jeździmy na benzynie. Moja mi się bardziej podoba za jej dynamikę i zapas "pod pedałem". Coś pięknego jak się ma ok 130-140 km/h i po wciśnięciu pedału czujesz jak autko leci do przodu. Jeżeli chce sie dynamicznie jeździć trzeba go trzymać powyżej 2800-3000 obrotów ale spalanie wcale nie jest wysokie. Szwagier aby dotrzymać mi tempa do Zakopca spalił więcej niż moja 16V

Napisano

Także chcę kupić astrę 1.6 ale 8V bo jest bezkolizyjny i w miarę tani w eksploatacji,a 16V odrzucam. Panuje o nich opinia że lubią się w nich zrywać paski rozrządu, a jak się to stanie no to kicha. 8V jest mniej skomplikowany a co za tym idzie również tańszy w naprawach.

Napisano

> a 16 są mocniejsze ale trza je wysoko kręcić i jak napisałeś bardziej

> awaryjne...

ta uwaga dotyczy 1.4 i 1.6 w 1.8 i 2.0 już nie ma problemu z kręceniem na wysokie obwody

Napisano

> szukać 8?

tak jak kol. celius napisał "co użytkownik to inna opinia"

poszukaj na kąciku!

wybór należy do Ciebie!

20.GIF

pzdr

Napisano
  • Autor

To jednak zostanę przy 8v,najchętniej kupiłbym z gazem ale wybór jest b.kiepski, teraz mam omege 2.0 16v i mam dosyć,dzisiaj patrzę na podłogę w garażu a tam już oprócz plamy oleju jeszcze plamy płynu chłodzącego, a sprzedać niestety nie jest łatwo i to za 9,5tys zł z 96r. a za astrę w tym roczniku chcą niewiele mniej...

Napisano

ok.gif

na światłach możesz troszkę narzekać ale na pewno nie pożałujesz!

20.GIF

pzdr

Napisano

w Astrze F to tylko C16NZ/C16SE/X16SZ/X16SZR lub C18NZ skromny.gif ewentualnie C20NE z GSi waytogo.gif

Napisano

niestety kupiłeś Omegę po przejściach, każdy taki samochód będzie się sypał

Napisano

> szukać 8?

Ja kupilem 1.6 16V. Pozniej sobie poczytalem i bylo wiecej

negatywnych opinii anizeli pozytywnych. Kilka osob, ktorych

wypowiedzi wydawaly sie fachowe i poparte wiedza, zgodnie

pisalo, ze ten silnik zostal konstrukcyjnie schrzaniony. I jezeli

kupowac 1.6 to 8V. Zreszta w twoim przypadku, gdy chcesz LPG,

to chyba sensowny wybor. I mala ciekowstka, wiesz, ze w instrukcji

dla tego silnika 1.6 16V (X16XEL) pisze, ze norma to zuzycie 0,7litra

oleju na 1000km!!! (lub cos kolo tego). Taka to wspaniala

konstrukcja yikes.gif

pozdrawiam

Napisano

> Także chcę kupić astrę 1.6 ale 8V bo jest bezkolizyjny i w miarę tani

> w eksploatacji,a 16V odrzucam. Panuje o nich opinia że lubią się

> w nich zrywać paski rozrządu, ...

A ta opinia to nie wywodzi sie z tego, ze opel wydluzyl czasokres

wymiany paska rozrzadu z 60tys do 120tys ? Efekt byl taki,

ze nie wszystkie wytrzymywalu 120tys.

(no ale moze sie myle).

Napisano

> I mala ciekowstka, wiesz, ze w instrukcji

> dla tego silnika 1.6 16V (X16XEL) pisze, ze norma to zuzycie

> 0,7litra

> oleju na 1000km!!! (lub cos kolo tego). Taka to wspaniala

> konstrukcja

w instrukcji, jeśli się uważnie przyjrzysz, jest napisane to samo przy wszystkich silnikach z tych roczników

dokładnie 0,075 l/100km

Napisano

> A ta opinia to nie wywodzi sie z tego, ze opel wydluzyl czasokres

> wymiany paska rozrzadu z 60tys do 120tys ? Efekt byl taki,

> ze nie wszystkie wytrzymywalu 120tys.

> (no ale moze sie myle).

na pewno jest w tym trochę prawdy ale zdarzały się przypadki że paski nie wytrzymywały nawet tych 60 tys icon_eek.gif ale bardzo rzadko. Nie wiem czy to prawda ale podobno można zerwać nawet nowy pasek przy redukcji biegu jak silnik wejdzie na za duże obroty( chociaż to chyba tylko mit ). Tak to już jest w Oplach lepiej wymienić pasek prędzej żeby potem nie było niespodzianki i próżni w portfelu.

Napisano

> na pewno jest w tym trochę prawdy ale zdarzały się przypadki że paski

> nie wytrzymywały nawet tych 60 tys ale bardzo rzadko. Nie wiem

> czy to prawda ale podobno można zerwać nawet nowy pasek przy

> redukcji biegu jak silnik wejdzie na za duże obroty( chociaż to

> chyba tylko mit ). Tak to już jest w Oplach lepiej wymienić

> pasek prędzej żeby potem nie było niespodzianki i próżni w

> portfelu.

były takie opinie na kąciku że pasek trza wymieniać częściej

niż 60tkm co by nie mieć problemów

20.GIF

pzdr

Napisano

> w instrukcji, jeśli się uważnie przyjrzysz, jest napisane to samo

> przy wszystkich silnikach z tych roczników

> dokładnie 0,075 l/100km

No cóż smile.gif Tym bardziej nie ma co się cieszyć z tego powodu.

Wspaniałe te silniki opel robi smile.gif

pozdrawiam

Napisano

> No cóż Tym bardziej nie ma co się cieszyć z tego powodu.

> Wspaniałe te silniki opel robi

> pozdrawiam

Takie "normy" ma nie tylko opel. Z tego, co koledzy z kącika kiedyś pisali wynika, że np. w mercedesach jest podobnie.

Napisano

> Takie "normy" ma nie tylko opel. Z tego, co koledzy z kącika kiedyś

> pisali wynika, że np. w mercedesach jest podobnie.

Po założeniu gazu do 8V okaże się po jakimś czasie, że też bierze olej. Taki urok gazu. A skoro oba biorą olej to po co się męczyć?

Ja między wymianami (co 15 kkm) dolewałem za każdym razem niecały litr - a jezdżę naprawdę po krótkich, miejskich trasach. Więc nie jest tak źle.

A paski? to chyba przekoloryzowany mit. W poprzedniej pracy cała nasza flota była oparta na oplach różnej maści w tym w lwiej części na astrach 16v. Jak wiadomo przedstawiciele handlowi nie mają żadnego respektu dla powierzonych im aut a mimo to ani jeden pasek nie pękł...

pozdr

Napisano

Wczesniej mialem slabiutka Astre 1.4 8v,mialem tez okazje pojezdzic 1.6 8v i 2.0 8v.Wiec,moge cos powiedziec.Do gazu wiadomo ze najlepsza jest 1.6 8v,ale to tylko zaslyszana opinia bo nie jestem zwolennikiem LPG.8v z 16v nie ma co porownywac.8v ma dobry dol i to wszystko.Jak 16v przekroczy 3,5tys obrotow dostaje ladnego kopa smile.gifPozatym moja 1.8 mozna jezdzic po emerycku i nie trzeba krecic,zeby jechac.A co najlepsze 1.4 palila mi 7,5 a 1.8 16v 8-9,5.O mocy nawet nie mowie...

Napisano

16v sa lepszy przy wiekszych predkosciach. Dla przykladu porownam swoj wrazenia z jazdy Astra 1.4 8V (C14NZ) i Alfa Romeo 1.4 V16 103 KM. Nie bede oszukiwal ze czesto sie z ojca smieje ze jego Alfa to mul bo przy starcie nie ma szans. Ale jednak przy wyzszym momencie obrotowym to moj Asterix zostaje w tyle.

To bylo tylko porownanie. Z tego co sie orientuje silniki oplowskie V16 lubia brac sporo oleju ale spalanie maja ogolnie dosyć niskie i sa podatne na gazik.

Nie obrazajcie sie jakbym cos mowil nie tak, ale jestem troche pijany smile.gif

Napisano

> szukać 8?

Ogólnie silniki 16v dają dużo frajdy z jazdy i wcale nie jest az tak źle z ich "dołem" jka tu niektórzy piszą. Osobiście polecałbym 1.816v ale wersję 125KM, gdyż jest to dobry wybór pomiędzy oszczędnością paliwa a dynamiką. Te silniki potrafią być oszczędne a zarazem mają niezłego kopa. Silniki 1.6 16v też mają w miarę dobrą moc-choc na kąciku nie za bardzo je chwalą-ja na swój złego słowa powiedzieć nei mogę-gdyż nie bierze mi oleju i jest dynamiczny, a przy tym jeśli się chce oszczędny.

jednak do "zagazowania" taniej się nadają silniki 8v i są przede wszystkim o wiele tańsze w częsciach. 16V -jeśli do "zagazowania" to tylko sekwencja-ale neistety koszty instalacji wysokie

Jeśli chcesz poczuc różnicę to przejedź się astrą z 8v a póxniej 16v to będzie najlepsze porównanie

pozdrawiam cool.gif

Napisano

16V, a nie V16 wink.gif

Napisano

> Po założeniu gazu do 8V okaże się po jakimś czasie, że też bierze

> olej. Taki urok gazu. A skoro oba biorą olej to po co się

> męczyć?

> Ja między wymianami (co 15 kkm) dolewałem za każdym razem niecały

> litr - a jezdżę naprawdę po krótkich, miejskich trasach. Więc

> nie jest tak źle.

>

Moja ma gaz od 5 lat i bierze 0.5 litra na 10 tys km 10w40

pozdro 20.GIF

Napisano

> szukać 8?

Napisz do czego ma Ci słuzyc ten samochod. Czy tak porostu zebys mial, czasem gdzies skoczyc, czy w innym celu bedzie on słuzył. Czy po miescie bedziesz duzo jezdzil, czy w trase. Bo jak w miescie wiekszosc, to nie trzeba ci 16V, bo gdzie bedziesz ta moc wykorzystywał??

Napisano

Powiem tak: Nie polecam silnika 1,8 16V jeśli ktoś chce być ekonomiczny bo pali 9-10 litrów benzyny i gazu +/- 0,5 litra. Instalacja tylko sekwencja więc min 2500PLN. Pod światłami jest za słabo, ale od trójeczki ciągnie jak oszalały. Mając doświadczenie z tym silniekm jednak poleciłbym 2,0 16V. Zapotrzebownaie na paliwo prawie że identyczne a osiągi zdecydowanie lepsze. Na trasę dobre do miasta zbyt kosztowne.

Napisano

z ciekawości otworzyłem instrukcje mojej skody i o dziwo zużycie oleju na 1000km do 0,5 litra i co samochód z 2007 roku shocked.gif

a różnice w 16v i 8v są jeszcze takie ze ta 16v jest dużo głośniejsza(silnik) w środku.

Napisano

> a różnice w 16v i 8v są jeszcze takie ze ta 16v jest dużo

> głośniejsza(silnik) w środku.

co kolega nie powie? miałem astrę 1.4 8v założyłem jej wygłuszenie i pod maskę i na ścianę grodziową (sam silnik ładnie i cicho pracował). Przesiałem sie na vectrę b 1.8 16v i mogę śmiało powiedzieć ze 16v właśnie pracują ciszej od 8v.

pozdrawiam mates smile.gif

Napisano

> co kolega nie powie? miałem astrę 1.4 8v założyłem jej wygłuszenie i

> pod maskę i na ścianę grodziową (sam silnik ładnie i cicho

> pracował). Przesiałem sie na vectrę b 1.8 16v i mogę śmiało

> powiedzieć ze 16v właśnie pracują ciszej od 8v.

> pozdrawiam mates

Nie mam doswiadczenia ani z 16v ani z viki, ale nie porównywałbym astry do viki wink.gif

Napisano

> 16V, a nie V16

Nic takiego, po prostu 10 cylindrów więcej niż masz Ty wink.gif

Napisano

> Nie mam doswiadczenia ani z 16v ani z viki, ale nie porównywałbym

> astry do viki

no dobrze, więc porównam astre c14nz (moja byłą) do kuzyna 1.4 16v. Różnica również odczuwalna i na zewnątrz i podczas jazdy. Silnik 16v ma inna kulture pracy(inaczej chodzi) dla jednych lus dla innych minus. Dla mnie jest to przyjemniejsza i bardziej stonowana praca silnika

pozdrawiam mates wink.gif

Napisano

>Dla mnie jest to przyjemniejsza i bardziej

> stonowana praca silnika

> pozdrawiam mates

Może i przyjemniejsza, ale obiektywnie głośniejsza.

Pozdr

Napisano

> szukać 8?

Ja ci powiem jak to jest z 8v i 16v.

Ja mam X16SZ, czyli 72KM kombi i instalkie II generacji. Kumpel ma X16XEL i tez kombi z instalka II generacji. Bylismy razem na wakacjach na Wegrzech (2 samochody). Obydwa zaladowane po dach bambetlami. Nie powiem, zebysmy jezdzili oszczednie. Faktem jest ze ja potrzebowalem zdecydowanie dluzszej drogi na wyprzedzanie niz on. Z tym, ze on bardzo czesto nadawal mi na CB, zebym tak szybko nie jechal, bo astra palila 13-14 litrow gazu, gdy tymczasem ja w swojej nie przekroczylem 10 litrow. A trase robilismy dokladnie ta sama.

Tak wiec musisz sie zastanowic do czego potrzebujesz samochod - ja swoja asterke kupowalem specjalnie 8v wlasnie po to zeby oszczednie nia sie wozic. Instalka byla tansza, mniejsze zuzycie oleju, dostep do oprzyrzadowania banalnie prosty, o czym przekonalismy sie nad Balatonem jak kumplowi padl stabilizator napiecia i altek trzeba bylo wyciagc dolem po podniesieniu samochodu i rozkreceniu ukladu wydechowego. U mnie na miekko wyszedlby gora. Itede, itede... Gdybym mial jeszcze raz wybierac pomiedzy 8v a 16v nawet bym sie nie zastanawial - tylko 8v. Tym bardziej, ze silnik bezkolizyjny co juz raz sie przydalo... (pasek wytrzymal 50kkm...)

Napisano

Witam,

Odnoszę się z zakupem mojego pierwszego auta i jestem na 99% pewien, że to będzie astra f lecz tu nasuwa mi sie pytanie "lpg czy benzyna...?".

Jakoś tak nie bardzo jestem do tego gazu przekonany lecz wydaje się, że dla kogoś w moim wieku co za tym idzie z ograniczonym budżetem będzie to najlepszy wybór.

Autem zamierzam dojeżdżać do szkoły która jest oddalona o około 2,5km od mojego domu jadąc obwodnicą. Z moich kalkulacji wynika, że miesięcznie będę pokonywał łącznie około 100km (2,5km w dwie strony razem 5km razy 20 dni szkolnych w miesiącu) co daje koszt około 20zł przy lpg oraz 32zł w benzynie.

Kwoty te wyliczyłem biorąc pod uwagę silnik 1.6 100KM 8V dla lpg oraz 1.4 82KM 8V dla benzyny.

Szczerze mówiąc to jestem w stanie przeboleć te 12zł różnicy ponieważ ubezpieczenie auta z silnikiem 1.4 będzie dla mnie korzystniejsze (brak zniżek) poza tym auto bez gazu będzie tańsze w zakupie oraz w eksploatacji. Kilka razy w roku będę jeździł do Niemiec, a tam z gazem mogą być problemy (ze znalezieniem stacji oraz z odpowiednimi końcówkami) wiem, że w takiej sytuacji będę mógł jeździć na benzynie ale tu nastąpi wzrost zużycia paliwa w porównaniu do 1.4. Kupując auto z lpg będę mógł sobie pozwolić na mocniejszy silnik. Co wy o tym myślicie zależy mi na waszej opinii? Mógłby mi ktoś powiedzieć coś o silniku 1.4 82KM (spalanie, osiągi, awaryjność), a może lepszy będzie 1.4 16V 90KM?

Mam nadzieje, że wyraziłem się dość jasno i, że z waszą pomocą podejmę właściwą decyzję;)

Pozdrawiam

Damian.

Napisano

> Autem zamierzam dojeżdżać do szkoły która jest oddalona o około 2,5km

> od mojego domu jadąc obwodnicą. Z moich kalkulacji wynika, że

> miesięcznie będę pokonywał łącznie około 100km (2,5km w dwie

> strony razem 5km razy 20 dni szkolnych w miesiącu) co daje koszt

> około 20zł przy lpg oraz 32zł w benzynie.

100 km na miesiąc to żaden przebieg. Według mnie powinieneś zostać przy benzynie. Te 'zaoszczędzone' 12 zł/miesiąc zostanie przesłonięte choćby przez większy koszt przeglądu instalacji gazowej oraz inne rzeczy, tym bardziej że nigdy nie wiesz na co trafisz kupując auto z już zamontowanym gazem.

Silniki 1.4 i 1.6 z MPI sa dość rzadkie - najłatwiej trafić na monowtrysk lub 16v.

Napisano

> Witam,

> Z moich kalkulacji wynika, że

> miesięcznie będę pokonywał łącznie około 100km

Nie wierze, ze chcesz powiedziec, ze w ciagu roku bedziesz robil 12.000km. Nie lic zna to niestety, mimo swoich kalkulacji. Wcale nei zdziwilbym sie, gdyby okazalo sie, ze przez rok zrobisz min 20-25kkm i dla takiego przebiegu rocznego proponuje zrobic kalkulacje.

Ja rocznie robie 40kkm i wlasnie dlatego zalozylem gaz.

Poza tym jest jeszcze jedno - posiadajac gaz chetniej bedziesz robil dluzsze wypady, wlasnie ze wzgledu na nizsze koszty paliwa. Tak to wlasnie wyglada na co dzien.

Napisano

> Nie wierze, ze chcesz powiedziec, ze w ciagu roku bedziesz robil

> 12.000km.

Ja też nie wierzę, ale kolega chce powiedzieć, że będzie robił rocznie ok. 1000 (jeden tysiąc) km + na wakacjach pojedzie za zachodnią granicę wink.gif

Pozdr

Napisano

skoro tylko 2,5km do szkoly to niech sie liczy z duzym spalaniem miesiecznym, bo zanim dojedziesz to sie silnik nie nagrzeje odpowiednio i w zasadzie bedziesz caly czas, caly miesiac, caly rok jezdzil na ssaniu, jak wiadomo spalanie na ssaniu jest sporo wieksze, wiec na twoim miejscu wybralbym mozliwie jak najmniejszą benzynke 8V bez gazu i wolniutko jezdzil do tej szkoly, jak chcesz oszczedzac oczywiscie, co wnioskuje po tej checi gazowania, gaz ci sie nie zkalkuluje na takich krotkich odcinkach.

Napisano

> Nie wierze, ze chcesz powiedziec, ze w ciagu roku bedziesz robil

> 12.000km. Nie lic zna to niestety, mimo swoich kalkulacji. Wcale

> nei zdziwilbym sie, gdyby okazalo sie, ze przez rok zrobisz min

> 20-25kkm i dla takiego przebiegu rocznego proponuje zrobic

> kalkulacje.

> Ja rocznie robie 40kkm i wlasnie dlatego zalozylem gaz.

> Poza tym jest jeszcze jedno - posiadajac gaz chetniej bedziesz robil

> dluzsze wypady, wlasnie ze wzgledu na nizsze koszty paliwa. Tak

> to wlasnie wyglada na co dzien.

dokladnie. Ja tez jak zakupilem Astre to mialem do szkoly okolo 2,5km. Kupilem 1.4 V8 w benzynce i moze nie robie jakichs oszalamiajacych przebiegów ale w 1,5r zrobilem okolo 8tys km i teraz zaluje ze nia mam gazu frown.gif bo gdybym mial jezdzil bym zdecydowanie czesciej

Napisano

> dokladnie. Ja tez jak zakupilem Astre to mialem do szkoly okolo

> 2,5km. Kupilem 1.4 V8 w benzynce i moze nie robie jakichs

> oszalamiajacych przebiegów ale w 1,5r zrobilem okolo 8tys km i

> teraz zaluje ze nia mam gazu bo gdybym mial jezdzil bym

> zdecydowanie czesciej

AMEN.

Wniosek? Kupic 8v i zagazowac niezaleznie od przebiegow. Bo jak przyjdzie potrzeba na samochod na wypad w gory czy nad morze to wtedy bedzie placzui zgrzytanie zebow, ze nie ma sie gazu i caly czas bedzie sie liczylo ile juz mozna bylo zaoszczedzic jak sie gaz by zalozylo.

Nie ma co deliberowac - 8v i gaz zakladac.

Napisano

żeby jeździć tylko 5km dziennie to ja bym proponował jednak rower!!!!

choć podejrzewam że i ten rower się nie zwróci hehe.gif

20.GIF

pzdr

Napisano

Te kalkulacje dotyczyły tylko i wyłącznie szkoły reszta to już inna bajka.

Ciesze się, że słychać głosy z obu stron dzięki czemu będę mógł przemyśleć wszystkie za i przeciw.

Szkoda, że coś się nie moge za cholere do tego gazu przekonać kurcze:/

Czekam na wiecej opinii.

Pozdrawiam.

Napisano

> Czekam na wiecej opinii.

pooglądaj trochę kącik, poczytaj.....

konkluzje się same nawiną smirk.gif

20.GIF

pzdr

Napisano

> Te kalkulacje dotyczyły tylko i wyłącznie szkoły reszta to już inna

> bajka.

> Ciesze się, że słychać głosy z obu stron dzięki czemu będę mógł

> przemyśleć wszystkie za i przeciw.

> Szkoda, że coś się nie moge za cholere do tego gazu przekonać

> kurcze:/

> Czekam na wiecej opinii.

> Pozdrawiam.

To zależy jak długo chcesz nim jeździć. Ja robię miesięcznie od 600 do 1000 km. W wakacje jedynie przydarza mi się wyjazd w góry lub nad morze (600-1000km). Przez rok od kiedy kupiłem astrę zrobiłem 13500 km.

Nie mam gazu bo mi się nie opłaca. Samochód użytkuję 2-3 latka i sprzedaję. Zanim zacząłbym na nim zarabiać to już bym go sprzedał. A prezentów nie mam zamiaru nikomu robić.

Po za tym jestem wielkim przeciwnikiem gazu w samochodach. klotnia.gif W kuchence w kuchni jak najbardziej, pod namiotem w kuchence turystycznej owszem ale nie w samochodzie !! sciana.gif

Napisano

Dokładnie mam to samo co celius.

Ja chciałem kupić auto od razu z gazem, a nie instalowac samemu.

Sam nie wiem chyba jednak się na ten gaz skusze zdrowy rozsadek bierze gore.

Mam do was ostatnia prozbe czy moglby mi ktos podac przyblizone wartosci dotyczace spalania silnika 1.6 8V 100KM w gazie jak i w benzynie (najlepiej miasto, trasa, mieszany) bede bardzo wdzieczny;)

W sumie byloby milo jakby ktos powiedzial na co powinienem zwrocic szczegolna uwage przy zakupie efki.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam;)

Napisano

Witam, dorzucę się:

Gdy zakladalem gaz to zwrot instalacji wypadl po przejechaniu 20kkm, przejechalem juz duzo wiecej wiec teraz jest na plus.

Gaz zakladalem z rozsadku a nie z milosci i gdyby PB byla tansza to nie zastanawialbym sie. Spalanie przy dość łagodnym traktowaniu wychodzi 8-8.5l gazu cyklem mieszanym.

Na pewno wiecej mozna sie dowiedziec o przejechanych kilometrach ze stanu kierownicy/lewarka biegow/obicia siedzen/dzrzwi od str kierowcy niz po stanie licznika.

Warto tez zajrzeć pod podlage podobno duzo trudniej sie ja naprawia po wypadku(moze nawet sie nie klepie) i latwiej mozna sie zorientowac czy auto bylo powaznie bite.

Astry po liftingu maja lepiej zabezpieczone tylne nadkola (chociaz zaczynam powoli w to wątpić...).

A tak z czystego wygodnictwa polecam wersje z klimą.

Pozdrawiam

Napisano

W pełni Cie rozumiem jednak w roznicy auta bez gazu i z gazem nie zalozysz pozniej instalacji.

Ale jesli chcesz to jak piszesz mozna zalozyc instalke pozniej.

Szukaj cierpliwie a znajdziesz autko jak igiełke(no moze prawie).

Jedno wiem wybór modelu jest w 10 chocby dla takiego forum jak tu z masą informacji. Wystarczy popatrzec jaka popularnosc maja inne kaciki.

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki Borat bardzo mi pomogles;)

Przepraszam za poprzedniego posta to sie juz wiecej nie powtorzy;)

Szkoda tylko, ze trzeba bylo kasowac calego posta przez dwa wulgaryzmy ale wybaczam Ci od tego jest sie modem/adminem zeby dbac o forum.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.