Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test Holden Commodore 6.0l V8

Featured Replies

Napisano

Dostalem wczoraj telefon od kumpla - stary potrzebuje twoj utezlosnik.gif

-o.k mowie nie ma problemuok.gif

-yyy jest potrzebuje go na 2 tygzlosnik.gif - jade na wakacje

-WTF mysle ale mowie ok...zlosnik.gif

-wezmiesz company car czy chcesz moj?

-chyba wezme cc ale zobacze...(i juz mam w myslach 2 tygodni meki w lodowce/pralce bez wyrazu zwanej Camrypalacz.gif)

ale podjezdzam ... garaz sie otwiera i ...

p2230466ags0.jpg

-Wiesz co stary biore twojzlosnik.gif -dopiero teraz do mnie dotarlo ze kupil nowe auto pare miesiecy temuzlosnik.gif

I tym sposobem przez najblizsze dwa tygodnie mam znow rodzinnego sedana nono.gif ale V8yay.gif...

Hmmhmm.gif minelo juz prawie 3 lata od kiedy sprzedalem swojego V8 ... wiec naprawde poczulem sie szczesliwyfood.gif - znow prawdziwe autowaytogo.gif.

Jeden "problem" (nie ze nie umiemzlosnik.gif leniwy jestemswiety.gif) - manualpad.gif... no ale jak sie ktos z Nissan Skyline przesiadal to musial miec manual i tyle...

p2230473dvn8.jpg

Auto ma 10 k km, i 3 miesiace.

Cena

(znow wq. ludziswiety.gif) $40k + doplata 1,000 za manual. Czyli auto kosztowalo dokladnie 90,815.09 PLN (Live rates at 2008.02.23 05:17:30 UTC).

Wyjechalby za $39,900 ale mu sie manuala zachcialonono.gif... Na placu dealer nic nie mial i musial z innego stanu sciagnac wiec mu doliczylzlosnik.gif ... i bardzo dobrzecfaniaczek.gif ... teraz ja sie musze meczyczlosnik.gif.... i jakas wajcha machacsick.gif....

Teoretycznie wg Holden manual powinien byc tanszy ale rynek sie rzadzi wg typowych praw - popyt/podarz - nietypowy produktzlosnik.gif. Manual jest nie typowym

produktemzlosnik.gif. Wg cennika sugerowana cena detaliczna za manual to $45,290.00 RRP* wiec i tak sie dobrze wytargowal...waytogo.gif.

Zajrzyjmy pod maske:

p2230472cqx3.jpg

Silnik

devil.gif 6.0l V8 Gen IV ... 270kW i 530Nm...duzy i silny! i dokladnie tak jezdziwaytogo.gif...

p2230469e1vo5.jpg

p2230470ibpw1.jpg

p2230471icuv3.jpg

Naprawde milo jest patrzec jak wypelnia cala zatoke silnikazlosnik.gif!

Tak samo jak poprzedni 5.7l Gen III ten uwielbia obroty. Podciagnalem go pare razy do 7 k rpm i ... widac ze to lubizlosnik.gif. Elastycznosc na 3 biegu jest hmm

ogromna. Wciskasz i lecisz ....idea.gif ale o tym pozniej.

Wnetrze

No dobra wsiadamypalacz.gif

p2230477idie0.jpg

p2230480iconsolego5.jpg

Deska jaka jest kazdy widzi. Kierownica tez. Teraz deska - fcken - slonce sie normalnie odbija od zegarow - estetyka estetyka ale ergonomia troche by sie przydala.

Oczywiscie nie mozna stwierdzic ze nic nie widac -widac i to duuuuuuuzo ale moglo by byc lepiejpalacz.gif...

Kierownica - lubie takiepalacz.gif. Gruba dobrze lezy w dloni. Chba za niektorych mozna by powiedz za grubahmm.gif. Jedno ale ... moze sie trzepaim ale

mogla by byc mniejszaidea.gif... Sterowanie wszelkiego urodzajstwa z kierownicy radio/b comp/cruise etc to dzis w zasadzie w kazdy, aucie

standard (a jednak moj HiLux tego nie mapad.gifangryfire.gifbuu.gifnono.gifzlosnik.gif) ... i GM jak zawsze jest prosty i logiczny (kto mial do czynienia z BMW 7 series wie o cyzm mowie

zlosnik.gif

... W sumie plus.

p2230481ifrontvq3.jpg..

Oczywiscie wszystko wyswietla sie przed kierowca na dosc duzym o kolorze burdelu wyswietlaczuzlosnik.gif

p2230479idisplay2dh1.jpg

Przednie fotele porzadnie wyprofilowane na bokiwaytogo.gif, dobrze trzymaja w zakretach .... Material hmm.gif ten co niby latwo usunac brud - nie znosze go -hawkold.gif..

Elektrycznej regulacji brakzlosnik.gif ... hmm (GM c'mon auto wg cennika za $45 k a ty karzesz ludziom za fotel doplacacpad.gifnono.gif)...

Ale trudno. Da sie przerzyc palacz.gif

p2230482ibackvc0.jpg

Tyl idealny dla tych drugich 2 z 2+2. Duzo miejsca na nogi....

Podlokietnik... typowy rodzinny sedan dla przecietnego zjadacza chclebahmm.gif

Zadnego luxsusu ale i tez zadengo kompromisu...hmm.gif

Generalnie tak mi sie wydaje ze auto i dla wysokich i grubychzlosnik.gif.... Ilosc w srodku duuuuuuza...

Sterowanie wszystkiego elektryczne - nie wiem czy robia dzis jeszcze auta gdzie jest cos manualne -tradycyjnie dla Holden w srodkowym tuneluidea.gif.

Powod jest prosty. Program export idzie na full blast - Commodore to teraz Chevy Lumina jak w poprzednich generacjach i Pontiac G8. Mozliwe ale obecnie malo prawdopodobne - ze dolaczy Opel Omega ale tylko

jako V8. GM w ramach ciecia kosztow zaprojektowal wnetrze tak ze jest prawie lustrzanym odbiciem. RHD hamulec prawa strona, uchwyt dla pasazera lewa. LHD przekladamy uzywajac tych samych czescizlosnik.gif

p2230468ibgeartb7.jpg

Przed biegami centralnie jest On/Off ESPidea.gif Znow ciecie kosztow...

Mam nadzieje ze te wstretne owlosione nogi nikogo nie odstraszahahaha.gif. Kuldip - stary ile razy ci mowilem ze one sa wstretnezlosnik.gif ale zona i tak cie kochawink.gif

Wykonanie jest naprawde o.k. Holden wpakowal w rozwoj tego auta $1 bil... Przepasc IMHO miedzy stara a nowa generacja jest ogrooooooooooomnapalacz.gif.

...ale .. plastic moze razic (mnie razinono.gif... Wyglada twardo ... i jest twardy. (+ znosi Aussie slonce bardzo dobrzewaytogo.gif...

p2230467iapz6.jpg

p2230483ibackdoorns9.jpg

.. nawet wstawki skory na fotelach i w drzwiach nie przemawiaja do mnie...palacz.gif

Bagaznik

jak na rodzinnego sedana przystalo jest naprawde duuuuuzywaytogo.gif. Dwa trupy wchodza spokojniezlosnik.gif. Zawiasy do srodka nie wchodza...ok.gif

p2230486bootnn0.jpg

p2230485backbootuf2.jpg

Wrazenia z jazdy ...

No dobra... po tych jak silnik zaczal ... ach muzyka dla moich uszu. Tego mi po prostu brakowalobuu.gif... Roznica posiadania extra dwoch cylindrow robi ogromna roznice.

Szczegolnie jak sie stoi na zewnatrz acccchhhfood.gif ten odglos z

silnika i wydechu grrrrrrr270747800-sex.gif....

Za kazdym razem jak sie tylko nacisnie gaz jest jak posluszny piesek - nie ma zadnego opoznienia po prostu robi to chcemywaytogo.gif. Tak samo jak poprzednia generacja ten silnik uwielbia obroty.

Nm tez robia swoje i odpowiedz w dolnym zakresie rpm ok 2k rpm tez jestwaytogo.gif.. Po prostu tylko sie chce jezdzic...

Jw elastycznosc na 3 biegu jest naprawde ogromna. Zaraz po tym jak odebralem auto w drodze do domu napatoczyl sie nowy WRX z mlodym mlokosem na pkladzie. Stoimy na swiatlach ... i chcial byc pierwszyzlosnik.gif

...7 k rpm i zostal w tylezlosnik.gif... Potem jakos doszlo do mojego lbauzbroj_zlo.gif ze juz nie mam 17 lat tylko 30 pad.gif i zwolnilem do 90 km/h... WRX doscignelo mne i przejechalo z rykiemzlosnik.gif ...

... ale z drugiej strony dostrzeglem innego SSpalacz.gif ... potem w lusterku widzialem tylko jak robil nawrot przez krzaki i busted.gifbusted.gif... tez mie przegonil (ale tym razem z pieknym rykiemzlosnik.gif) ...

Biedny WRXhahaha.gif... No moje oko 3 miesaice piechota pochodzicfaniaczek.gif... Chlopak mlody jest - moze chodziccfaniaczek.gif...

img3724aqu0.jpg

Po tym jak moj SS spotkal brata SS z busted.gif przestala mi ochota na drobne szalenswazlosnik.gif ale tylko na chwile...

0-100km/h jest w okolicach dolnych 6 sec ... zdaje sie ze Holden podaje 6.2secidea.gif...Praktycznie osiagi tego silnika sa dostepne w kazdym rpmhmm.gif...

Zawieszenie - hmm.gif.

Z wlaczonym ESP bez problemu wchodzi w kazdy zakret. Przelecialem pare prawie - i mowie prawie 90 stopni z V ok 80km/h i nic... auto jak przylepione. Nadwozie sie troche wygina

ale to przeciez normalne.... z wylaczonym ESP - myslalem ze zalicze plot przy 60 km/hzlosnik.gif .... Subaru to to nie jest... ale jak na takie ciezkie auto dosc dobrze sie sprawuje. Dac mu wladze na 4 lapy i bedzie waytogo.gifidea.gif...

Spalanie..

Zrobilem dzis ok 110km. Jazdy tylko po miescie, poczatkowo bardzo ostraswiety.gif, potem ostra, reszta mim normalnym trybem...

Spalanie takie jak widacpalacz.gif...

p2230478idisplaykf4.jpg

... czyli normanie dla V8palacz.gif... ani malo ani duzohmm.gif

Reszta

Gusta sa rozne ale generalnie auto mnie sie podoba... Jest dbalosc o detalehmm.gif... auto jest masywnehmm.gif

p2230474fjs3.jpg

p2230475gwa0.jpg

p2230484backmc0.jpg

p2230490backsideal5.jpg

p2230491sssidegv4.jpg

p2230487back2zv5.jpg

.. duze, w srodku sporo miejsca, siedzenia super komfortowewaytogo.gif, silnik sam miod, plastic moglby byc lepszyhmm.gif, wszelkie kieszenie na drobiazgi i armrest zaprojektowane wg dziesiejszych czasow

i z glowa. A4 spokojnie sie zmiesci, podobnie jak 600mm butelka Cokeidea.gif...

Bagaznik chyba najwiekszy w tej klasie hmm.gif napewno jeden z wiekszych, z minusow siedzienia sie oczywiscie skladaja ale

nie do konca na plaskonono.gif... Z ciekawostekzlosnik.gif ... pasy nie maja regulacji wysokosci -hmm.gif sam nie wim dlaczego...niewiem.gif...

Co mnie angryfire.gif to ze coraz bardziej z wplyem EUnono.gif Holden zdecydowal sie na spare saver. Pod mata nie ma po prostu pelno wymiarowego kola zapasowegopad.gif...

Co w Oz warunkach jest sick.gif ... (oczyiscie jak ktos tylko po miesic jezdzi to nei ma znaczeniapalacz.gif). Oczywiscie pelno wymiarowe kole jest dostepne za extra $$$zlosnik.gif

Wszystkie galki, przyciski w srodku sa latwo dostepne i czytelne - jesli czerwony nie razipalacz.gif.

Widocznosc z miejsca kierowcy - coz A-pillar jest ogroooomny - az IMHO za duzy.... Do tego (nie wiem czy mam tak po LC i HiLux ) ale te lustrka zewnetrzne to sa jak wypierdki mamutanono.gif... ZA MALEangryfire.gif..

Do tego wersje ze spoiler nie pomagaja w widocznosci do tylu jak sie patrzyw lusterko wew.hmm.gif...

Nie wiem czy to teraz taka moda czy przpisy w jakims durnym kraju gdzie Holden idzie na export ale tylne szyby nie zlaza do koncapad.gif... troche pozostajezlosnik.gif - zdeka nie wygodne(nie zebym myslal o pasazerach zlosnik.gif - ale jednakpalacz.gif)

Zamknij drzwii i ... pad.gif... taki tani odglos zamykania drzwii to mialo chyba tylko Daihatsupalacz.gif... nieeeeeeee litosci....buu.gif. To morze plastiku na drzwiach - choc dobrze spasowanego przydalo by sie czyms urozmaicic...

Skora to chyba Made in China... polorz lokiec w dzien jak dzis 35C i bedzie tam ludzka skora zamiast krowiejzlosnik.gif...

Ale... podsumowujac

SS jest po prostu swietnym autem jako calosc. To co dostajemy za ta ceneyay.gif - w EU zdaje sie V8 nie da sie kupic za 90,815.09 PLN zlosnik.gif ...

+ bezpieczny, praktyczny, wygodny, z ogromna iloscia miejsca w srodku (jak i na zewnatrzzlosnik.gif), dobrze zaprojektowany ... i ten silniklove.gifwaytogo.gifbrawo.giftrophy.gif...

... wiec po jednym spedzonym dniu z "moim" nowym autemcfaniaczek.gif ... doszlem do wnoisku ze mam w duuuuuupie

(i to glebokozlosnik.gif) wszelkie parszywe EU koncerny ktore przylaza na moj kontynent i wolaja ze maja swietne auto, bo jest mniejsze, ekonomiczniejsze i bardziej ekologiczne a my jestesmy be i w ogole bo sie do EU trednow nie chcemy podporzadkowac...smirk.gif... NIEEEE -wspolczuje wam.... palacz.gif

Nie chce diesel, nie chce jakiegos silnika od kosiarki... bo palllli 5 l (tia moze pali i zdycha pod gorke) i po prostu nastepnym razem ide kupic znow V8 ... bo daje prawdziwa radosc z jazdyyay.gif... Nie chce doczekac czasow gdzie wszyscy bedziemy jezdzili jakimis elektrycznymi autkamipad.gif

ktore beda musialy byc pchane pod gorke przez dwoch murzynowbuu.gif (z calym szcunkiem dla murzynow) i wcale nie przeszkadza mi ze sasiad ma Commodore i drugi sasiad ma Commodore i trzeci etc(ciagle numer jeden w sprzdarzy)... Wiec znim te czasy sie skoncza i olej bedzie po $200 za barylke to IMHO V8 to dalej swietne rozwiazanie ...palacz.gif

Pict Oziold.gif

Na tej samej lini w Port Elizabeth powstaje to samo auto jako LHD i RHD w 3 wersjach nadwozia sedan, ute, wagon, w 3 arkach -oryginalnej Holden i export Pontiac i Chevy....

xxxdy4.jpg

Pict:Edmunds.com

Napisano

chyba nudzi ci się rotfl.gif

mnie nie chciało by się więcej niż jednego zdjęcia zrobić nie mówiąc już o pisaniu jakiegoś posta hahaha.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> chyba nudzi ci się

> mnie nie chciało by się więcej niż jednego zdjęcia zrobić nie mówiąc

> już o pisaniu jakiegoś posta

stary jak masz zone w ciazy to sie zaszywasz w swoim study i siedzisz cicho zlosnik.gif -jak jasmirk.gif... I tak pewno jestem w deeeeeep s..thahaha.gif. Nie nie nudzi mi sie pisze postycfaniaczek.gif

Napisano

> ale podjezdzam ... garaz sie otwiera i ...

> -Wiesz co stary biore twoj -dopiero teraz do mnie dotarlo ze kupil

> nowe auto pare miesiecy temu

> I tym sposobem przez najblizsze dwa tygodnie mam znow rodzinnego

> sedana ale V8...

powiem tylko... slinka.gifslinka.gifslinka.gifslinka.gifslinka.gif

daj mi fotki w wiekszej rozdzielczosci na maila blagam.gif

Napisano

> stary jak masz zone w ciazy to sie zaszywasz w swoim study i siedzisz

> cicho

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif koniec spamu swiety.gif

Napisano
  • Autor

> powiem tylko... [...]

ej, ej nono.gif... Widzisz czerwona Corolla na pierwszym zdjeciuzlosnik.gif?

Przez ulamek sec myslalem ze to mi dahahaha.gif... wink.gif

Napisano

> Powod jest prosty. Program export idzie na full blast - Commodore to

> teraz Chevy Lumina jak w poprzednich generacjach i Pontiac G8.

> Mozliwe ale obecnie malo prawdopodobne - ze dolaczy Opel Omega

> ale tylko

Piekne auto, nie czaje czemu GM nie wypuszcza go w EU jako kolejnej generacji Omegi sick.gif

Napisano

> ej, ej ... Widzisz czerwona Corolla na pierwszym zdjeciu?

> Przez ulamek sec myslalem ze to mi da...

to bys zrobil interes zycia na 2 tygodnie rotfl.gifbeksa.gifrotfl.gif

Napisano

Eeee lipa zlosnik.gif, za ta samą cenę w polsce miałbyś wypasione(no prawie bo z białym lakierem i na stalówkach i bez żadnych dodatkowych opcji ponad standardowe zlosnik.gif ) Mondeo 2.3 o mocy 161KM (~120kW) - życie jest niesprawiedliwe no.gifzlosnik.gif

905727yl8.jpg

Napisano
  • Autor

> poka foty wersji wagon

a maszgrinser006.gif

To jest juz podobna pierwsza seria produkcyjna do testowpalacz.gif

280413301-Sportwagon2_m_m.jpg

280413301-DSC07831.JPG

Pict z Forum LS1.AU

post-1538-1435249123428_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

[...] Mondeo 2.3 o mocy 161KM (~120kW) -

> życie jest niesprawiedliwe

chyba nie zlosnik.gif ... To jest wersja bazowa/podstawowa -gorszej nie mazlosnik.gif Mondeo w Oz...

2.3l 6 speed automatic z sugerowana cena detaliczna $29,900 palacz.gif... czyli 66,231.32 PLN .. Made in Belgium zlosnik.gif wyglada ze traci 1/3 wartosci jak sie go na lodke wstawi i sie troche przeplyniehahaha.gif....

9468476.jpg

9468480.jpg

9468479.jpg

teraz popytu na to nie ma - widzialem jeden(sic!) i jakies 50 na placach u dealerazlosnik.gif... wiec ta cena sugerowana ma sie nijak do rzeczywistosciidea.gif....

Napisano

> [...] Mondeo 2.3 o mocy 161KM (~120kW) -

> chyba nie ... To jest wersja bazowa/podstawowa -gorszej nie ma

> Mondeo w Oz...

> 2.3l 6 speed automatic z sugerowana cena detaliczna $29,900 ...

> czyli 66,231.32 PLN .. Made in Belgium wyglada ze traci 1/3

> wartosci jak sie go na lodke wstawi i sie troche przeplynie....

to ta kierownica po niewłaściwej stronie tak wartość obniża rotfl.gifbeksa.gifrotfl.gif i przystosowanie do jeżdżenia do góry nogami hehe.gif

Napisano

> kosztowalo dokladnie 90,815.09 PLN

Wy tam musicie być bardzo biedni, skoro koncerny samochodowe muszą tak tanio sprzedawać samochody zlosnik.gif.

Napisano

autko bardzo ładne ,ale cos mi sie nie chce wierzyc w to spalanie-6.0L V8 ostro po miescie-13.7l/100km,to do siebie nie pasuje grinser006.gif

Napisano

> Wy tam musicie być bardzo biedni, skoro koncerny samochodowe muszą

> tak tanio sprzedawać samochody

ałłłłłłłłłłłaaaaa rotfl.gif

Napisano

świetny samochod. fajny tescik. zazdroszcze 2 tygodniowej opieki smile.gif

Napisano

> a masz

> To jest juz podobna pierwsza seria produkcyjna do testow

> Pict z Forum LS1.AU

sedan ladny ale to to jakies nieeeeporozumienie, podobnie jak 300C w kombiaku

Napisano
  • Autor

> sedan ladny ale to to jakies nieeeeporozumienie, podobnie jak 300C w

> kombiaku

Sportwagon - czyli de facto chyba -i mowie chyba mial przypominac Saabpalacz.gif...

BTW na zywo jestwaytogo.gif... w polaczeniu z V8 bedzie sie sprzedawalzlosnik.gif....

Napisano

kurcze z boku profil sedana przypomina mi astre III sedan...a combi VECTRE combi.... pomiksowana z astra III combi

Napisano
  • Autor

> autko bardzo ładne ,ale cos mi sie nie chce wierzyc w to

> spalanie-6.0L V8 ostro po miescie-13.7l/100km,to do siebie nie

> pasuje

coz podejrzewam ze jakbym tak cale 100km przejechal to by bylo blizsze do 18l ... ale wez poprawke ze to sobota -mnieszy ruch etc i to co wieleeeeeeee razy juz przerabialismy urbanistyka EU miast jest inna i to co dla mnie jest jazda miejska nie koniecznie bedzie w EUpalacz.gif...

W kazdym razie jest srednio 2l roznicy miedzymoim V6 a tym V8 i z doswiadczenia proporcje sa ok.gif... czyli nie ma wiekszych przeklaman BCzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> kurcze z boku profil sedana przypomina mi astre III sedan...a combi

> VECTRE combi.... pomiksowana z astra III combi

ani jednego ani drugiego w zyciu nie widzialemgrinser006.gif. Pict pls bo nie chce mi sie googleswiety.gif

dsc07841xq9.jpg

dsc07833eb7.jpg

dsc07828ms6.jpg

mondaywallpapermx1tg6.jpg

Pict z Forum LS1.au

Napisano

ASTRA III COMBI opel_astra_kombi_2004_03.jpg

VECTRA COMBI

Vectra%20C%20kombi(1).jpg

No i jeszcze astra III sedan

opel_astra_sedan_2006_02.jpg

Napisano
  • Autor

> Wy tam musicie być bardzo biedni, skoro koncerny samochodowe muszą

> tak tanio sprzedawać samochody .

nie to wy za duzo zarabiaciezlosnik.gif ale rzby nie psuc wam reszty dnia to... ten sam Holden Commodore jako Pontiac G8 u Yanks jest jeszcze tanszyhahaha.gif... tylko ze LHD ... Fcuk znow analogia... wysylamy Holden do Yanks na lodce i traci na wartosciconfused.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ASTRA III COMBI

> VECTRA COMBI

> No i jeszcze astra III sedan

widze analogie do Vectra ale IMHO sylwetka jest jakby sie ciastek najadlapalacz.gif... C're jakos sie razem do kupy trzymahmm.gif... moze przez to ze jest wiekszyniewiem.gif...

Napisano

> widze analogie do Vectra ale IMHO sylwetka jest jakby sie ciastek

> najadla... C're jakos sie razem do kupy trzyma... moze przez to

> ze jest wiekszy...

Vectra C dla mnie zawsze była czerwona.gif

Kombi jest brzydkie jakby nie patrzeć od tyłu zlosnik.gif

Jedyne słuszne to Liftback i ewentulanie sedan uwielbiane przez policial.gif

z silniczkami 2,0 T i 2,8 BiTurbo wink.gif

Napisano

> nie to wy za duzo zarabiacie

no, i potem producent ma z czego dawac 35% rabatu hehe.gif

Napisano

> [...]

> to diesel czy benzyna?

Benzynowce rzecz jasna ... busted.gif cisnąc za drive.gif nie oszczędzają na paliwie zlosnik.gif

2,0 T to 175 KM

2,8 BiTurbo ma w wersji OPC 280, w "cywilnej" tylko 250 biglaugh.gif

Mondeo stare w sensie III to tylko 3,0 V6 i 220 km skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Benzynowce rzecz jasna ... cisnąc za nie oszczędzają na paliwie

> 2,0 T to 175 KM

na prostej by mnie w moim Taliban Wagenzlosnik.gif nie dogonil nawet jak bym mial przyczepkezlosnik.gif ...

> 2,8 BiTurbo ma w wersji OPC 280, w "cywilnej" tylko 250

> Mondeo stare w sensie III to tylko 3,0 V6 i 220 km

hmm.gif czyli de facto mieli by problemy z przecietnym autem u mniezlosnik.gif.... jesli bymierzyc mocahmm.gif

Napisano

> na prostej by mnie w moim Taliban Wagen nie dogonil nawet jak bym

> mial przyczepke ...

> czyli de facto mieli by problemy z przecietnym autem u mnie....

> jesli bymierzyc moca

Tak się zayptam głupio, a po co Wam te moce? Macie je gdzie wykorzystać? Bo jak czytam powyżej ściganko na ulicy szybko kończy się zabraniem prawka....

Napisano

> Tak się zayptam głupio, a po co Wam te moce? Macie je gdzie

> wykorzystać? Bo jak czytam powyżej ściganko na ulicy szybko

> kończy się zabraniem prawka....

Z tego co ja wiem wykorzystać te moce można jedynie przy wyprzedzaniu Road Train'ów ... i poszpanować na ulicy można zlosnik.gif

U nas też bardzo dużo autek ma silniki większe niż te 2,8 ale policji to w zupełności wystarcza, drogi mamy w tak kiepskim stanie że tylko szaleniec który chce się zabić pojedzie szybciej niż taka vectra zlosnik2.gif

Drugi przykład, na autostradzie ... nawet pokazywali pare tygodni temu ML 450 CDI uciekał policji i dogonili go jswoim 2,5 TDI jak Tiry się wyprzedzały ... taki naturalny ogranicznik cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Tak się zayptam głupio, a po co Wam te moce? Macie je gdzie

> wykorzystać? Bo jak czytam powyżej ściganko na ulicy szybko

> kończy się zabraniem prawka....

tak samo jak ja nie rozumiem pytania zlosnik.gif ... tak samo moze byc ciezko z odpowiedziawink.gif...

A powaznie - nie wiem dlaczego ale jak wiekszosc EU masz inne wyobrazenie o silniku .... Wg ciebie (hmm.gif popraw jesli sie myle ) kW to tylko V i to do tego maxzlosnik.gif...

Otoz nie old.gif ...

Duza pojemnosc to nie tylko V, to przede wszystkim nie wysilony silnik... zgoda moze jakies 1.3l turbo jest dobre w EU ale zdeka warunki w jakich jezdzi sa inne...hmm.gif

Poszukaj watku na temat Camry - tam mielismy juz ta dyskusjeidea.gif.... i nie wiem czy jest odpowiedz ktora cie zadowoli bo po prostu myslimy inaczej....

generalnie:

- inne warunki pracy - klimat, odleglosci, drogi inny styl zycia- inne wymagania... hmm.gif - no i EU ma takie a nie inne silniki bo obciazenia fiskalne panstwa sa zdeka inaczej ukierunkowane...

Popatrz nawet na auta ktore my nazywany miejskie lub male to EU compact.... Nikt nie daje tu np silnika do Astra 1.2l (a ile sie nie myle taki istniejehmm.gif) tylko wersja podstawowa to 1.8l ... i to do smigania po miescie w zupelnosci wystarcza ... ale jesli mialbym sie interstate tluc 1.8l z 60l bakiem paliwa to raczej nie idziezlosnik.gif... Ba polityka firmy ze wzgledu na bezpieczenstwo wyraznie mowi ze do podrozy np pomiedzy Sydney a Melbourne to min taki i taki wymiar z takim i takim silnikiem, a min takiej charakterystycezlosnik.gif i min pojemnosci baku paliwa ...

czyli Toyota Camry czy Ford Escape sa najmniejsze na taka podroz....

Czyli uwarunkowania regionalneidea.gif

Teram moje pytanie - na co wam te 1.2l turbo cos tam jak mozna wstawic 1.8l o takiej samej mocyzlosnik.gifniewiem.gif a kultura pracy jest o wiele lepszahmm.gif?

Napisano
  • Autor

> Z tego co ja wiem wykorzystać te moce można jedynie przy wyprzedzaniu

> Road Train'ów ... i poszpanować na ulicy można [...]

juz widze te dymace EU turbo 1.4lzlosnik.gif w 45C z wlaczona AC non stop i 2+2 na pokladzie z kupa wystajacego bagazu i jadace 1,600 km w 16h w naszych warunkach....

Nie V6 to nie szpan - to koniecznoscpalacz.gif....

Napisano

> Nie V6 to nie szpan - to koniecznosc....

Wiem wiem .. chodzi mi bardziej o V8, bo one na porządku dziennym to już przesada zlosnik.gif

a co do 1,2T to najbardziej chodzi tu o ekonomie i niskie zanieczyszczanie powietrza palacz.gif

U nas EU ma pier*&^dolca na tym punkcie, już są w niemczech 2 miasta w których nie wjedziesz autem poniżej EURO 4 w dieslu bo trzeba nalepke kupić.

Napisano
  • Autor

> Wiem wiem .. chodzi mi bardziej o V8, bo one na porządku dziennym to

> już przesada

wiesz IMHO sadze ze powoi V8 odchodzihmm.gif...

Dzis V6 Supercharged potrafi dac ci to wszystko co V8270747800-sex.gif ... a pali mniejhmm.gif...

Z ciekawostek pisalem ze przez wiele lat V8 stanowily ok 20% danej odmiany np Commodore a teraz IM wyzsza cena benzyny tym wiekszy % udzial V8 w danym modeluhahaha.gif ... Za 2007 26% sprzedanych Commodore bylo V8, 74% V6....

Ford mial chyba proporcje 24% do 76%hmm.gif.... wiec ciekawe jak to jest... Chyba - wiele ludzi zaczelo myslaec tak jak jak ze jesli V8 to ostatnia szansa terazniewiem.gif.....

W koncu te 2l benzyny nie daje az takiej ogromnej sumyconfused.gif... Powiedzmy 30 k km rocznie - 2l wiecej na 100km hmm.gif x zawyzmy srednia do $1.40 za litr i .... mamy $840 na rok wiecej za V8hmm.gif

> a co do 1,2T to najbardziej chodzi tu o ekonomie i niskie

> zanieczyszczanie powietrza

> U nas EU ma pier*&^dolca na tym punkcie, już są w niemczech 2

> miasta w których nie wjedziesz autem poniżej EURO 4 w dieslu bo

> trzeba nalepke kupić.

Napisano

ja chcę do kanguuuuróóóóóóóóóóóóóóóóóóóóów beksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifgrinser006.gif

Napisano

> Chyba - wiele ludzi zaczelo myslaec tak jak jak ze jesli V8 to

> ostatnia szansa teraz.....

Też często tak myśle marząc nad AR 166 3,0 V6 serduszka.gif

Ale u nas cena benzyny i tak jest już dosyć mocno wyśrubowana jak na nasze zarobki więc puki co zostaje mi LPG, choć i tak wydaje na niego tyle co kiedyś na benzyne spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Też często tak myśle marząc nad AR 166 3,0 V6

a nie 3.2lhmm.gifniewiem.gif?

Moge sie mylic co do 3.0l ale 3.2l powstaje w Port Melbourne, Holden to kleie dla AR..zlosnik.gif

> Ale u nas cena benzyny i tak jest już dosyć mocno wyśrubowana jak na

> nasze zarobki więc puki co zostaje mi LPG, choć i tak wydaje na

> niego tyle co kiedyś na benzyne

...cena LPG tez idzie na polnochmm.gif niestety.. niedllugo bedziemy znow drewnem palichahaha.gif

Napisano

> a nie 3.2l?

Już nie raz słyszałem że to były 3,2 a wszędzie piszą w ogłoszeniach, w testach że 0d 98 - 02 były 3,0 confused.gif

Przykłady z www.autocentrum.pl

166 I, 3.0 i V6 24V 226KM, 1998 r., 170000 km

166 I, 3.0 i V6 24V 226KM, 1999 r., 24000 km

166 I, 3.0 i V6 24V 226KM, 1999 r., 170000 km

166 I, 3.0 i V6 24V 226KM, 2000 r., 11000 km

Napisano
  • Autor

> Już nie raz słyszałem że to były 3,2 a wszędzie piszą w

> ogłoszeniach, w testach że 0d 98 - 02 były 3,0 [...]

Mowimy o 166hmm.gif (musze zajrzec do google jak wygladazlosnik.gif) , tak?

166 produkowali do zeszlego rokuhmm.gif?

3.2l bylo pewnie od ok MY03 bo wtedy Holden zaczal to dla Fiat/Alfa klepac. Ten sam silnik powinnien byc w Brerahmm.gif....

Za wikiidea.gif

280416557-ar.jpg

Wiec jak popatrzysz od 2003 to cos IMHO powinno bycniewiem.gif....

post-1538-14352491246113_thumb.jpg

Napisano

> Mowimy o 166 (musze zajrzec do google jak wyglada) , tak?

> 166 produkowali do zeszlego roku?

> 3.2l bylo pewnie od ok MY03 bo wtedy Holden zaczal to dla Fiat/Alfa

> klepac. Ten sam silnik powinnien byc w Brera....

To nie ten sam silnik nono.gif - ten 3.2 to konstrukcja własna, mająca korzenie jeszcze w czasach przefiatowskich (jest to modyfikacja 3.0 V6 przez wydlużenie skoku tłoka). Ten silnik 3.2 występował w kilku wariantach i trafił do 156 GTA, 147 GTA, Gtv/Spider, 166, a ostatnim w sensie chronoligii modelem w którym go montowano była AR GT.

Natomiast Brera/159 mają już właśnie ten silnik, o którym wspominasz ok.gif

Napisano

> Dostalem wczoraj telefon od kumpla - stary potrzebuje twoj ute

Swietny test, ciesze sie ze od czasu do czasu trafiaja sie jeszcze na AK takie perelki jak ten post skromny.gifok.gif

Napisano

> tak samo jak ja nie rozumiem pytania ... tak samo moze byc ciezko z

> odpowiedzia...

> A powaznie - nie wiem dlaczego ale jak wiekszosc EU masz inne

> wyobrazenie o silniku .... Wg ciebie ( popraw jesli sie myle )

> kW to tylko V i to do tego max...

> Otoz nie ...

> Duza pojemnosc to nie tylko V, to przede wszystkim nie wysilony

> silnik... zgoda moze jakies 1.3l turbo jest dobre w EU ale zdeka

> warunki w jakich jezdzi sa inne...

No tak warunki rozumiem, trudne. Jakaś rozsądna moc też rozumiem. Ale jak dla mnie to ten rozsądek kończy się gdzieś na połowę mniejszym i połowę słabszym silniku... No bo aby się sprawnie poruszać to w zupełności wystarczy, ba ma całkiem niezłą dynamikę. Spali tez pewnie mniej.

A odnośnie małych silników z turbo to taki 1,4 170KM VW ma o wiele lepszą charakterystkę niż 2,5litra. Ciągnie od samego dołu (1250 obr 200Nm) Max momentu 240Nm przy 1750 obr/m. No jasne na bezdroża to może zbyt ryzykowne, bo to skomplikowana konstrukcja i pewnie bardziej wrażliwa na czynniki zewnętrzne niż jakiś niewysilony 3litrowe V6 o zbliżonych parametrach.

Zmierzam jednak do tego, że tego rodzaju osiągi są całkowicie wystarczające do sprawnej jazdy. Poruszając się z dopuszczalną przez prawo prędkością korzystamy z niewielkiej części mocy silnika. No więc po co silnik 2 razy mocniejszy skoro jeśli przyciśniemy za chwilę będziemy bez prawka?

> Teram moje pytanie - na co wam te 1.2l turbo cos tam jak mozna

> wstawic 1.8l o takiej samej mocy a kultura pracy jest o wiele

> lepsza?

Nie wiem jak 1,2 turbo, ale 1,4 turbo którym jeżdżę ma świetną kulturę pracy, pali śrenio 8l/100km. IMHO lepszą niż wiele dwulitrówek. Nie wiem czy u Was mają VW z silnikami 1,4 170KM - jeśli mają to weź na jazdę próbną i napisz jakie wrażenia.

Napisano

> No więc po co silnik 2 razy mocniejszy skoro jeśli

> przyciśniemy za chwilę będziemy bez prawka?

Po to, że po to facet ma jaja, aby mieć w swoim aucie męski silnik. ok.gif

mar00ha

Napisano

> No więc po co silnik 2 razy mocniejszy skoro jeśli

> przyciśniemy za chwilę będziemy bez prawka?

Przeciez mozesz przyciskac i konczyc "przyciskanie" po osiagnieciu 50km/h czy innej dopuszczalnej na danym terenie.. i cieszyc sie przyspieszeniem, a nie predkoscia.

Napisano

> Przeciez mozesz przyciskac i konczyc "przyciskanie" po osiagnieciu

> 50km/h czy innej dopuszczalnej na danym terenie.. i cieszyc sie

> przyspieszeniem, a nie predkoscia.

I uważasz że tak plus minus 200KM to mało by cieszyć się przyspieszeniem do 50 km/h?

Bo jak dla mnie to już jest na granicy możliwości trakcji jednej osi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.